Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
kiky

#9201 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

ej, pa što se ljutiš ...
patam čisto informativno ...
da sam te pito nešto o spc-u izdiktiro bi čitav esej ...
:sad:
draganbl

#9202 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

kiky wrote:ej, pa što se ljutiš ...
Ne ljutim se, ali mi je drago da si zaključio da sam odgovor tebi pisao drugačijim tonom neko odgovor @nokiji. Njegovo pitanje sam smatrao željom za konstruktivnim dijalogom, a tvoje nečim između provokacije i pokušaja da mi daš do znanja kako ja propagiram građansku opciju, a u Banjaluci te građanske opcije nema ni na vidiku.
Da si me direktno pitao zašto nema građanske opcije, ima li šanse da se ona pojavi kao relevantna politička snaga, ko bi mogao da bude nosilac te opcije i na koji način mislim da bi to sve moglo zaživjeti, onda bih i tebi izdiktirao čitav esej.
and

#9203 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by and »

draganbl wrote:
Ne ljutim se, ali mi je drago da si zaključio da sam odgovor tebi pisao drugačijim tonom neko odgovor @nokiji. Njegovo pitanje sam smatrao željom za konstruktivnim dijalogom, a tvoje nečim između provokacije i pokušaja da mi daš do znanja kako ja propagiram građansku opciju, a u Banjaluci te građanske opcije nema ni na vidiku.
Da si me direktno pitao zašto nema građanske opcije, ima li šanse da se ona pojavi kao relevantna politička snaga, ko bi mogao da bude nosilac te opcije i na koji način mislim da bi to sve moglo zaživjeti, onda bih i tebi izdiktirao čitav esej.
pa možeš nam napisati tvoje mišljenje?da li postoji neka stranka koja bi privukla i pripadnike ostalih naroda,da li bi takva stranka imala podršku u srpskom narodu?kakva je situacija u banjaluci i kakve su ti prognoze?
interesantno mi je da političaru u rs u furaju kao građanski koncept entiteta,a osipaju se kada se isti koncept spomene na nivou bih,a malo je i čudno ako imaju viziju entiteta sa građanskom opcijom da ne postoji neka građanska stranka?
kiky

#9204 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

dragane od bl ...
pitao sam zato što živim u rs-u, a i baš me interesuje ...
inače, spomenuo sam sdp kao najjaču opozicionu partiju ali ja sam više za liberalno građanske orijentacije ...
i hajd, reko, kolega iz bl pa da vidim kako je stanje u bl ...
kad on meni nako ...
:D
behavac

#9205 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

draganbl wrote:
nokia6170 wrote: Dragane, iz perspektive bh Srbina zanima me da li smatras da je Srpska pravoslavna crkva najbitniji faktor srpske politike?
Lično, ja sam ateista, zapravo agnostik. Stoga, ako mene pitaš, meni SPC ne znači ništa. Poštujem tradiciju, slavim krsnu slavu, ali se ne krstim, nisam kršten, neću ni biti, ne idem u crkvu. Poštujem je, smatram je dijelom svog identiteta, ali joj ne dajem veliki značaj u smislu uticaja na mene.
Što se tiče prosječnog bh Srbina, SPC i pravosljavlje uopšte su u modi. Ne znam kakva je tačno situacija kod vas (nažalost, volio bih da znam, ali od silnih svađa i prepucavanja niko ne stiže da odgovori, iako sam nekoliko puta pitao), ali mi se čini da se realan uticaj SPC-a preuveličava. Nema crkva veliki uticaj, onaj Kačavenda je bio dosta značajan dok je bio SDS, sa Dodikom nije u nekim odnosima. Onaj Grigorije iz Trebinja je popularan, bio je u sukobu sa Dodikom, ali su se poslije našli "oko zajedničkih ciljeva". Fuj. O pokojnom patrijarhu narod misli sve najbolje, ja ga nisam cijenio baš zbog istog razloga zbog koga ga ne volite i vi. Cijenio sam ga onda kada je ispred studenata tokom protesta išao na kordon policije i probio neku blokadu koju je policija postavila. Ali to nije promijenilo moje negativno mišljenje o njemu.
Ja sebe smatram pametnim, ali ne toliko pametnim da mogu da sa sigurnošću tvrdim da jeste ili nije SPC najbitniji faktor, a ako ima neki uticaj, ne znam tačno koliki je. A i ne znam kako bih to mogao saznati, jer ovo što narod vidi sigurno nije i ono što se u pozadini dešava.
Evo da dodam jos koje misljenje...
U sustini poprilicno se slazem sa draganom. Licno mislim da je taj 'uticaj' crkve precjenjen.
Nakon 90tih kad se prestao furati komunizam crkve je opet postala 'in'.
Tako danas velika vecina je krstena i imaju crkvena vjencanja i formalno svi postuju crkvu.
Ali kad se pogleda vecina je ta koja rijetko ide u crkvu i uopste rijetko se mole bogu.
I ne zive bas 'po crkvi'(ne ubi, ne kradi, ne cini preljube, ne budi pakostan), naprotiv ovog danas ima...
Po meni to je jedno naslijedja onog sistema, recu cak donekle pozitivno.
Mislim svojom glavom a ne da neki pop, koji zna manje od tebe, ti govori sta da radis.
I takodje daleko od toga da bi neko sad slusao i radio sta god kaze neki crkveni poglavar.
Sto se tice slava to jeste formalno vezano uz crkvu ali vecina opet to vise gleda kao porodicnu tradiciju.

Licno i sam sam krsten i slavim slavu, ali ne idem u crkvu.
I blizi sam nekom deizmu il agnosticizmu.
and wrote:
draganbl wrote:
pa možeš nam napisati tvoje mišljenje?da li postoji neka stranka koja bi privukla i pripadnike ostalih naroda,da li bi takva stranka imala podršku u srpskom narodu?kakva je situacija u banjaluci i kakve su ti prognoze?
interesantno mi je da političaru u rs u furaju kao građanski koncept entiteta,a osipaju se kada se isti koncept spomene na nivou bih,a malo je i čudno ako imaju viziju entiteta sa građanskom opcijom da ne postoji neka građanska stranka?
Evo i ovdje jos koji komentar.
Sdp-a zapravo i nema nesto posebno u BL.
Sto se tice trenutnog politickog raspolozenja stanovnistva u RS i BL to nije bas lako definisati ali probacu ppedociti svoje misljenje.
Odmah da se razumijemo da ako 'liberalno građanske' smatras one koji ce se zalagati za ukidanje RSa klima ti je onda nikakva niti ce se mijenjati.
Ako pak tu ukljucis one kojima je bitniji bolji zivot i ekonomija naspram nekom referenduma i nezavisnosti tad je klima vec bolja.
Da budemo realni velika vecina bi rado vidjela RS kao nezavisnu, ali ti isti su danas svjesni slabe mogucnosti za tako nesto i da je to samo suplja prica politicara radi jefitnih predizbornih poena.
Tako da s obzirom na to sad im je postala bitnija ekonomija i bolji zivot a narocito zbog ove globalne krize.
Za to je pozeljan ulazak u EU a sto opet zahtjeva funkcionalniju drzavu, tako i manje opstrukcije iz entiteta.

Mislim da je ovdje pozeljna jedna realna politika...znaci bez puno price o referendumima, ukidanjima, i milijardama investicija a vise rada, izvodljivih ekonomskih i odrzavih planova, pravljenja funkcionalnije uprave na svim nivoima, uvodjenja evropskih standarda u sve segmente javnog i drustvenog zivota.
Uz to stranka bi trebala prihvatiti i u praksi ravnopravnosti svih grdjana RSa pa tako imati i druge nacije u svom clanstvu.

Sto se tice entitetskog i drzavnog nivoa tu se radi i politickoj moci i procentima.
Posto na entitetskom nivou Srbi imaju vecinu onda im odgovara gradjanski model kakav donekle i imaju, tj sad je vise polugradjanski, a i funkcionalnije je zbog jednostavnijeg oducivanja.
S druge strane takav model il cisto gradjanski nije im prihvatljiv na drazavnom nivou zbog nepovjerenja i moguceg preglasavanja.
To je onaj piramidalni model koncezusa, gdje potrebni koncezus opada kako se ide ka nizim nivoima radi vece funkcionalnosti. Tako opstina ima cisto grdjanski model.

DP i Cavic su krenuli takvom politikom i mislim da imaju sanse, ne da odmah dodju na vlast al da uzmu jedan dio kolaca na izborima.
Posto sam iz BL ne znam detaljno sva ostala mjesta ali uopsteno mislim da je tamo malo manja sansa za neku prvenstveno 'gradjansku' stranku.
Mali primjer, ima lokal gdje izlazi dosta ovih sa strane koji su u domu i tu jos znaju pustiti nacionalisticke pjesme...
Ne neke protiv drugih nacija vec tipa(Mala Barka, Vidovdan,...) al poenta da ona popularna mjesta u BL sad furaju pop, tehno, il rok gdje ide vecina iz BL.
pozz
dallton

#9206 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

mani behavac srpske lafine, sudbina je vec odredjena - idete prema sjevernom kipru, sretan put javite se ponekad...uostalom sto ti uopste pises o temama vezano za bih, ti si srbin nemas ti nista s bih...
behavac

#9207 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

dallton wrote:mani behavac srpske lafine, sudbina je vec odredjena - idete prema sjevernom kipru, sretan put javite se ponekad...uostalom sto ti uopste pises o temama vezano za bih, ti si srbin nemas ti nista s bih...
Otkud znas da idem? Samo nisi pogodio destinaciju...evo mala pomoc, jeste juzno al drzava u EU...hehe
Al se za koji mjesec se i vracam...ne brini...a naravno da cu se i javiti dok sam tamo...
Ako ti volis kipar...slobodno navali...taman tamo imas i Turaka... :evil: :P
Jesam Srbin, ali drzavljanin BIH a BIH je I Srpska... :dance:
:bih:
dallton

#9208 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

behavac wrote:
dallton wrote:mani behavac srpske lafine, sudbina je vec odredjena - idete prema sjevernom kipru, sretan put javite se ponekad...uostalom sto ti uopste pises o temama vezano za bih, ti si srbin nemas ti nista s bih...
Otkud znas da idem? Samo nisi pogodio destinaciju...evo mala pomoc, jeste juzno al drzava u EU...hehe
Al se za koji mjesec se i vracam...ne brini...
behavac kontas sporo nije ni cudo...sjeverni kipar - nepriznata zemlja koja je pokusala da pobjegne u malom obimu :D

a srbin po defaultu se ne racuna kao neko iz bih, vec sto ljudi koji su ispali iz konjskih kola i traktora
Bosnolog

#9209 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

Kao da je Milokrad ispuhao u boljem dijelu BIH,......nakon svih potrosenih i pokradenih para od krimoprivatiziranih firmi Dodo bekrija je izgleda poce da pada na popularnosti a referenduma nigdje na vidiku,.....ma dajte nemojte nas razocarati da se pocela zagovarati neka gradansko liberalna opcija u fasistickom Ausvicu,.....idejom jedna covjek jedan glas ali kada je na drzavnom nivou rijec e to je problem posto nisu uspjeli dovoljno pobiti i protjerati brzokotecih balija njihovi glasovi ne vrijede jednako a sto se preglasavaju svakodnevno u genocitetu i njihov veto osporava i odbacije svaki put je demokratski i prihvatljivo od cuvara Dabicoizma ,.....

Doci ce sve na svoje samo sabur,... :wink: ......Milokradu ce glavu skinuti upravo oni koji su ga dizali u nebesa kada se otrijezne ,nesto nam je ta prica poznata iz dosadasnjih desavanaj naroda i samooslobadanja od sludasa,.....Izgleda da ce najveci zagovornici i branioci BiH postati njeni predhodni rusioci i negatori :mrgreen: ,.....Kao da je jelo od korjenja dosadilo,.....Nema nista od te price nakon svege "Samo Dodik Bosnu Spasava"/SDBS/ parola,..... :mrgreen:
behavac

#9210 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

dallton wrote:
behavac wrote:
Al se za koji mjesec se i vracam...ne brini...
behavac kontas sporo nije ni cudo...sjeverni kipar - nepriznata zemlja koja je pokusala da pobjegne u malom obimu :D
a srbin po defaultu se ne racuna kao neko iz bih, vec sto ljudi koji su ispali iz konjskih kola i traktora
Bice da je kontanje ipak tvoj problem...
I ja sam mislio na sjeverni Kipar, ono van EU pod kontrolom Turske i tako... dok juzni dio, grcki, jeste u EU...
Zato sam i rekao ja cu ipak u EU, znaci jedna treca drzava u EU.
A tvoj default malo ne radi a....i necu se spustati na tvoj nivo da kazem odakle si ti ispao...ovim si rekao to i sam...
Mislim da ovim mozemo zavrstiti nasu konverzaciju...sve ostalo je suvisno i nekonstruktivno.
Over and out...
dallton

#9211 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

hoces hoces behavac, podignucemo srpsko vodje da naprave od vas sjeverni kipar (doduse vec ste de fakto) - samo tako treba, naci jos kojeg ko dodik i milosevic ..a onda camljenje za dugo vrijeme...za eu ides samo preko srpskog pasosa kojeg imas, to ti je maticna zemlja

inace kolega malo ste nervozni :D
1gorstak

#9212 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

Djukanovic napenalio Dodika. Pincom

Estonova kaze da je manji entitet kljucni problem. Blic

Danas evo i RSF nagazio Milokrada RSF

Laktasenko postaje sve izolovaniji.
trofej

#9213 Dodikanje o odnosima Crne Gore i Republike srpske

Post by trofej »

- Što se tiče prijedloga za specijalne odnose Crne Gore i RS, ja ne bih preslikavao situaciju odnosa Srbije i RS. Znači, u BiH nemamo "republiku crnogorsku" da bismo potpisivali bilo kakve sporazume između Crne Gore i te pretpostavljene republike crnogorske. Utoliko nam je lakše da kažemo da Crna Gora želi imati veoma specijalne i veoma kvalitetne odnose sa BiH, s njenim entitetima i svim državama u okruženju - naveo je Đukanović (Škuletić, S.).

Otkud dodikanje o specijalnim odnosima CG i RS?

Slijedom „zakona o referendumu“ i eventualnih planova u vezi sa referendumom o statusu RS, zakonodavci i planeri su svjesni činjenice da su im planovi teritorijalno hendikepirani baš u dijelu Stare Hercegovine i Posavine. Kada je u pitanju Stara Hercegovina, primarni izvor njene tragedije je u njegoševski uvijenčenoj komitsko-hajdučkoj naravi onog dijela Karadaglija koje poddurmitorski skotom, Radovan Karadžić, zastupa pred ICTY. Najvjerovatnije, poddurmitorski skotom je bio planirao dio Stare Hercegovine unijeti u miraz Karadagu. Ali...

Svjestan činjenice da je „njegov“ dio Stare Hercegovine, bez uvijenčenog komitsko-hajdučog bratstva, koliko na repu – toliko i na tjemenu, Milorad Dodik mu je obećao „med i mlijeko“ umjesto „meda i žuči“. Međutim...

Stoga, Milorad Dodik poželjan odgovor na „međutim...“ nastoji zvanično iznuditi s crnogorske strane bh-granice. U početku, to bi mu osiguralo kontrolu značajnog profita na starohercegovačkom dijelu međudržavne granice u korist vlastite vlasti i, potom, omogućilo bi mu izvlačenje te koristi na nivo koji mu zvanično garantira održavanje tradicije njegoševski uvijenčenog komitsko-hajdučkog bratstva u odnosu prema ovom dijelu BiH. Ali...

Dodiku trebaju odnosi koji će mu omogućiti apsolutnu kontrolu nad formalno ilegalnim hajdučko-komitskim profitom, pošto bez takve kontrole nema ni dodikanja. Što je samo potvrđeno i nedavnim izborima za načelnika Bileće.

Početkom 1993. godine, iznio sam procjenu, prema kojoj je Crna Gora rak-rana Miloševićevoj SRJ, te da se mora aktivnije raditi na traženju posrednika koji su u stanju animirati one subjekate u Crnoj Gori koji će barem i simbolično biti protiv Karadžićevog šegrtovanja Miloševiću. Pritom, uvažavajući činjenicu da je Crna Gora naknadno, pod pritiskom crnogorskih kvislinga, povukla potpis sa haškog dogovora o mirnom okončanju disolucije SFRJ.

Međutim, najzvaničnijoj bh-političkoj vrhušci tragedija RBiH služila je isključivo za gomilanje privatnog joj ratnog profita. Što znači i da su javno isticani dobronamjerni napori u korist RBiH tretirani od strane te vrhuške prioritetmo kao prijetnja njenom pravu na taj profit, a ne kao nastojanje da se sa što manje žrtava RBiH odbrani i oslobodi od Miloševićeve SRJ. U nešto modificiranoj formi, ovakav slijed je vrlo aktivan i danas u BiH.
draganbl

#9214 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

and wrote:
draganbl wrote:
Iako nisi postavio prava pitanja, pokušaću da odgovorim onako kako mislim da je najbolje.
Kao prvo, na političkoj sceni u čitavoj BiH nema kvalitetne građanske opcije. Dvije stranke koje prvo padaju na um SDP i Naša stranka to zasigurno nisu.
Prva od njih (SDP) se nalazi u rascjepu između retrogradnih Lagumdžijinih poteza, kvazibosanske primitivne Komšićeve politike, te drugih nesposobnjakovića koji su se pod plaštom građanstva uspjeli dočepati pozicija, dok im dominantno djelovanje nacionalista daje alibi za to što ništa ne rade i što su nesposobni.
Druga od njih, iako je po mom mišljenju imala perspektivu, uspjela je da se obruka nepromišljenim ulaskom u koaliciju sa SDP-om, te je potonula dublje od koalicionih partnera, ne zato što joj je kadar lošiji, već zato što mladi i neiskusni ne znaju da plivaju u mulju kvazigrađanstva u kome SDP preživljava dugi niz godina.
Da naglasim, ja nisam protiv SDP-a i Naše stranke. Te dvije stranke, plus neke od srpskih, (možda Čavićeva, ili dio SNSD-a kome je dosta Dodikove katastrofalne politike) trebaju, zapravo moraju biti nosioci socijaldemokratske, građanske opozicije koja će biti konkurent nacionalistima. Tu se podrazumijeva da se pokrene i akademska zajednica, studenti, nevladine organizacije, evropska komisija treba da stane na njihovu stranu, mora se uključiti i uticaj vjerskih zajednica (ali ne preko Kačavende i Cerića). Potrebno je angažovati eksperte iz oblasti ekonomije, prava, tehnike, napraviti kvalitetne i održive projekcije zajedničkog budžeta, napraviti planove postepene integracije rasutih nadležnosti na entitete, kantone, opštine... Sve je to dugotrajan i mučan posao koji mora trajati minimum dvije tri godine. A što je najgore, naj proces nije još ni počeo. Znači, ne samo da će nacionalisti uzeti vlast na predstojećim izborima, već su objektivno male šanse da izgube i na narednim koji će biti za 4-5 godina.

Ako me pitaš da li ima ljudi koji misle slično kao ja, evo reći ću ti: ima. Pogledaj na primjer na sajtu http://www.frontal.rs kolumnu Srđana Puhala. Ne slažem se u svemu sa Puhalom, ali je čovjek definitivno kritičar vlasti i ima dosta sljedbenika. Pogledaj komentare na posljednji blog Srđana Mazalice, nekog Dodikovog ždrijebeta, pa vidi koliko svijeta više ne vjeruje lažima koje Dodikova propaganda forsira.
Naravno da tu ima dosta stvari za dalju diskusiju i analizu, pitanje je od čega početi, a ja mislim da je najbolje početi od želje za dogovorom. Ja tu želju ovdje na forumu stalno stavljam u prvi plan, prelazim preko uvreda, podvaljivanja, nekorektnog citiranja, vrijeđanja, provociranja, itd. a sve u cilju da pronađem zajednički jezik sa vama. Nažalost, malo vas ima želju za bilo kakvim dogorom. Kvazibosanstvo na djelu.
hercegovac_pravi

#9215 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by hercegovac_pravi »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kratak je put od "Niko ne SME da vas bije" do ovog "Mi smo pod zaštitom UN-a" :lol: :lol: :lol: :lol:
Sad će Dodo......
"Ženo gasi televiziju....sa'će Bakir"...
Ovu temu bi više trebalo prebaciti na pdf "vicevi dana" ili tako nešto...
Čuj "Mi smo pod zaštitom UN-a" :-) :-) :-)

Dodik: Otcjepljenje od BiH bi nam više naškodilo, nego što bi donijelo dobro!?
17. 03. 2010. • 16:21 S. B.

*** SPAM *** - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik upozorio je da neke zapadne zemlje i Bošnjaci žele da promijene Ustav BiH kako bi legalizovali kontroverzne poteze visokog predstavnika i iskoristili evropske integracije kao preduslov za jedinstvenu centralizovanu državu.

U intervjuu za rusku televizijsku stanicu "Russia Today" Dodik je naglasio da bi u tako uređenoj zemlji narod Republike Srpske i njena Vlada imali veoma malu ulogu i malo šansi da utiču na politiku.

"Zato imamo legitimno pravo da zaštitimo Dejtonski sporazum i prava koja su njime dobijena. Istrajaćemo u tom stavu, iako se to mnogim zapadanim zemljama neće dopasti", poručio je Dodik.

On je istakao da, prema Ustavu BiH, Republika Srpska ima pravo na referendum te da bi prvo referendumsko pitanje moglo da glasi: da li narod podržava pravno nasilje koje koristi visoki predstavnik?

Ističući da su novi zakon o referendumu mnogi protumačili kao prvi korak ka održavanju referenduma o nezavisnosti, Dodik je naveo da to pitanje nije na dnevnom redu i da je "najbitnija borba za zakon".

"Ali, ponavljam, to ne znači da mi nikada nećemo održati referendum o statusu Republike Srpske. Za nas, to nije pitanje nasilja i rata; to je demokratski proces. Da bi se postavilo to pitanje, mnogo uslova mora da bude ispunjeno. Trenutno mi se pridržavamo Dejtonskog sporazuma, poštujemo teritorijalni integritet BiH i djelujemo u skladu s tim", objasnio je Dodik.

Predsjednik Vlade Srpske upozorio je da se u BiH "strani faktori snažno mješaju u unutrašnja pitanja", te da je "Vijeće za implementaciju mira, o kome nema ni pomena u Dejtonskom sporazumu, stvorio situaciju da visoki predstavnik može da nameće nezakonite zakonodavne aktivnosti".

"Na primjer, visoki predstavnici iz različitih zemalja štite određene oblasti. Recimo, trenutni visoki predstavnik je iz Austrije i naš cjelokupni bankovni sistem kontrolišu austrijske banke. Redovna je pojava da se banka proda austrijskoj banci za evro. To pokazuje kakve su stvarne namjere bile", rekao je Dodik i dodao:

"Uskoro ćemo imati izbore. Ambasade nekih država direktno se mješaju, posebno u Republici Srpskoj i ne kriju svoju namjeru da promjene vlast, jer im trenutna ne odgovara. Ono što im je potrebno su poslušne ulizice koje će predati nacionalna bogatstva stranim zemljama uz malu ili nikakvu kompenzaciju".

Odgovarajući na pitanje televizije "Russia Today" o dvostrukim standardima nekih zapadnih zemalja koje su priznale secesiju Kosova dok u politici prema BiH zastupaju princip nepovredivosti granica, Dodik je istakao da je "veoma teško dokazati legitimnost kosovske deklaracije o nezavisnosti ma koliko Zapad pokušavao to da predstavi kao izolovan i jedinstven slučaj".

"Ljudi nas često pitaju: Ako Kosovo ima legitimno pravo na otcjepljenje kako Republika Srpska kao dio BiH nema isto pravo? Mi smo dio Dejtonskog sporazuma. Praktično, mi smo pod zaštitom UN i ako bi učinili neke korake ka jednostranom otcjepljenju to bi nam više naškodilo, nego što bi donijelo dobro. Ne volimo nesmotrene šeme. Tako da to pitanje, iako ne odbacujemo mogućnost da će ga Republika Srpska postaviti u budućnosti, trenutno apsolutno irelevantno", zaključio je Dodik.

Komentarišući početak suđenja u Hagu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Dodik je rekao da se ne može jedna stranu kriviti za rat: "U ratu obje strane griješe. I svi treba da budu kažnjeni za svoje zločine. Ili svi ili niko. To važi i za zločine političara, ako ih ima i ako su dokazani, bez obzira da li su u pitanju Srbi, Hrvati ili Bošnjaci".

Govoreći o hrvatskoj akciji "Oluja" tokom koje je protjeran veliki broj Srba i komenarišući konstataciju da je krajem prošle godine hrvatska policija pronašla oko 7.000 dokumenata o ovoj operaciji, Dodik je istakao da je to bilo "etničko čišćenje".

"Zbrisano je sve što je bilo u vezi sa Srbima. Ljudi su protjerani sa teritorija u Hrvatskoj u Republiku Srpsku i Srbiju. Znamo da, nažalost, neke velike sile, uključujući SAD, pristrasno gledaju na ovu operaciju. Šta više - znamo da su njihovi ljudi učestvovali u planiranju i izvođenju te operacije. I kada se sve to zna onda je logično da su ti dokumenti bili skriveni, jer da su tada bili dostupni bila bi otkrivena i uloga zapadnih zemalja", naveo je premijer Srpske.

Kao primjer dvostrukih standarda, Dodik je naveo da Srbi do danas ne mogu da se vrate svojim kućama u Hrvatsku, ali da neke zapadne zemlje brinu o povratku Bošnjaka u Republiku Srpsku i vraćanju kuća i imanja.

"Sa druge strane, državni stanovi i kuće koji su pripadali protjeranim Srbima prodaju se u Hrvatskoj", zaključio je Dodik u intervju za "Russia Today".

(srna)
dallton

#9216 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

e ko misli da ga un cuva, nije dobro razmislio
buzzer

#9217 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by buzzer »

draganbl wrote:
and wrote:pa možeš nam napisati tvoje mišljenje?da li postoji neka stranka koja bi privukla i pripadnike ostalih naroda,da li bi takva stranka imala podršku u srpskom narodu?kakva je situacija u banjaluci i kakve su ti prognoze?
Iako nisi postavio prava pitanja, pokušaću da odgovorim onako kako mislim da je najbolje.
Kao prvo, na političkoj sceni u čitavoj BiH nema kvalitetne građanske opcije. Dvije stranke koje prvo padaju na um SDP i Naša stranka to zasigurno nisu.
Prva od njih (SDP) se nalazi u rascjepu između retrogradnih Lagumdžijinih poteza, kvazibosanske primitivne Komšićeve politike, te drugih nesposobnjakovića koji su se pod plaštom građanstva uspjeli dočepati pozicija, dok im dominantno djelovanje nacionalista daje alibi za to što ništa ne rade i što su nesposobni.
Druga od njih, iako je po mom mišljenju imala perspektivu, uspjela je da se obruka nepromišljenim ulaskom u koaliciju sa SDP-om, te je potonula dublje od koalicionih partnera, ne zato što joj je kadar lošiji, već zato što mladi i neiskusni ne znaju da plivaju u mulju kvazigrađanstva u kome SDP preživljava dugi niz godina.
Da naglasim, ja nisam protiv SDP-a i Naše stranke. Te dvije stranke, plus neke od srpskih, (možda Čavićeva, ili dio SNSD-a kome je dosta Dodikove katastrofalne politike) trebaju, zapravo moraju biti nosioci socijaldemokratske, građanske opozicije koja će biti konkurent nacionalistima. Tu se podrazumijeva da se pokrene i akademska zajednica, studenti, nevladine organizacije, evropska komisija treba da stane na njihovu stranu, mora se uključiti i uticaj vjerskih zajednica (ali ne preko Kačavende i Cerića). Potrebno je angažovati eksperte iz oblasti ekonomije, prava, tehnike, napraviti kvalitetne i održive projekcije zajedničkog budžeta, napraviti planove postepene integracije rasutih nadležnosti na entitete, kantone, opštine... Sve je to dugotrajan i mučan posao koji mora trajati minimum dvije tri godine. A što je najgore, naj proces nije još ni počeo. Znači, ne samo da će nacionalisti uzeti vlast na predstojećim izborima, već su objektivno male šanse da izgube i na narednim koji će biti za 4-5 godina.

Ako me pitaš da li ima ljudi koji misle slično kao ja, evo reći ću ti: ima. Pogledaj na primjer na sajtu http://www.frontal.rs kolumnu Srđana Puhala. Ne slažem se u svemu sa Puhalom, ali je čovjek definitivno kritičar vlasti i ima dosta sljedbenika. Pogledaj komentare na posljednji blog Srđana Mazalice, nekog Dodikovog ždrijebeta, pa vidi koliko svijeta više ne vjeruje lažima koje Dodikova propaganda forsira.
Naravno da tu ima dosta stvari za dalju diskusiju i analizu, pitanje je od čega početi, a ja mislim da je najbolje početi od želje za dogovorom. Ja tu želju ovdje na forumu stalno stavljam u prvi plan, prelazim preko uvreda, podvaljivanja, nekorektnog citiranja, vrijeđanja, provociranja, itd. a sve u cilju da pronađem zajednički jezik sa vama. Nažalost, malo vas ima želju za bilo kakvim dogorom. Kvazibosanstvo na djelu.
molio bih te da odgovoris na par pitanja:

- sta je to po tvom misljenju kvazibosnasko i primitivno u komsicevoj politici?

- smatras li reformirani sdp s nekim drugim predsjednikom mogucim predvodnikom koalicije koja bi mogla u dogledno vrijeme smjeniti nacionaliste?

- zasto je ns potonula dublje od sdp-a?

- ko su kvazibosanci?

- jesi li ikad bio u sarajevu, koliko si vremena proveo tamo i kakvi su ti utisci?
kamen spoticanja

#9218 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kamen spoticanja »

draganbl wrote:Ja nisam i ne želim da budem nedorečen i stoga ti i odgovaram. Moguć razlog zašto si stekao mišljenje da sam nedorečen je taj što na ovom forumu, ako si Srbin, prvo moraš jedno mjesec dana da kontinuirano potvrđuješ da je u Srebrenici bio genocid, da je Dodik lopov, da je Srbija zločinačka, onda dalje da nisi četnik, pa da nisi salonac, pa da nisi klao, pa da nisi ti pucao snajperom po Sarajevu, pa da nisi za referendum i odcjepljenje, pa da si za promjenu naziva entiteta... Nisam ja za promjenu imena, ja sam za ukidanje entiteta. Evo vidiš, dok dođem do suštine, ja se već umorih.
Evo šta je moj fundament. Moj fundament je uspostavljanje poštene, građanske, probosanske političke opcije, koja će obuhvatiti čitavu Bosnu i Hercegovinu, tj. neće se ograničiti na grad Sarajevo (i Tuzlu), koja će privući građanski orijentisane Srbe, Hrvate i Bošnjake, koja će priznavati odluke Haškog suda, koja neće praviti diplomatske skandale... Opciju koja će imati sjedište i u Banjaluci i Mostaru, koja će pokrenuti akademsku zajednicu, studente, privrednike, dobiti podršku Evropske unije i projektovati plan za postepenu integraciju entitetskih nivoa upravljanja u dobro organizovan državni aparat, definišući elemente u svim sferama društva, počev od finansija i ekonomije, preko zdravstva, školstva, javne uprave, trgovine, turizma, pa do naj naj najsitnijih detalja o nazivu jezika i časovima istorije.
E to je ono što je moj fundament.
:thumbup: ...e vidis dragane sustina je ovo...samo put do jedne partije iza koje ce stati svi bez obzira na ime je gadan i ide preko ledja onima koji zele ovo...dakle apsurdno je cekati od sarajeva da osvjesti svekoliki narod u manjem entitetu...to mora doci iznutra...ta klica mora biti posijana od tebe dragane i slicnih...ali vas mora biti mnogo i to je ono na osnovu cega dallton zasniva svoje teze...moras biti posten pa priznati da takvih kao ti nema mnogo...dapace...
naravno ni u sarajevu situacija nije sjajna ali i to ces morati priznati ipak je nemjerljivo bolja nego u banjaluci...glas razuma i zelje za zajednickom drzavom puno je veci...i koliko god bio mali mjerljiv je( ja to volim slikovito objasnit na primjeru autoputa...dakle veci entitet ima tih nekih cca 50tak kilometara autoputa,i koliko god to bilo komicno za 2010 godinu,da glas razuma niej radio svoje nikad ga nasi uhljupi nebi napravili...nazalost manji entitet jos nema ni kilometra i kako stavri stoje zadugo ga nece biti...)
ovo o cemu ti sanjas pokusali su napraviti danis tanovic i bojan bajic kroz projekat nase stranke...diletantski reci ces...ali u svakom slucaju najblize ovome o cemu pricas...i sta se desilo kad je bojan javno kazao ovo sto i ti kazes u prvom dijelu posta...razapeli su ga ko macku...cak i u rudom od njega glavu okrecu :roll:
i to je sustina problema...znas malo je apsurdno i mogu reci tragikomicno da narod na kome je dugi narod izvrsio genocid,moli taj isti narod da sad zive skupa...slozit ces se,da tu nesto nije uredu
a onda ces doci na to zasto dallton pise to sto pise...i zasto je upravu...
svako dobro zelim
dallton

#9219 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

kamen spoticanja wrote:
draganbl wrote:Ja nisam i ne želim da budem nedorečen i stoga ti i odgovaram. Moguć razlog zašto si stekao mišljenje da sam nedorečen je taj što na ovom forumu, ako si Srbin, prvo moraš jedno mjesec dana da kontinuirano potvrđuješ da je u Srebrenici bio genocid, da je Dodik lopov, da je Srbija zločinačka, onda dalje da nisi četnik, pa da nisi salonac, pa da nisi klao, pa da nisi ti pucao snajperom po Sarajevu, pa da nisi za referendum i odcjepljenje, pa da si za promjenu naziva entiteta... Nisam ja za promjenu imena, ja sam za ukidanje entiteta. Evo vidiš, dok dođem do suštine, ja se već umorih.
Evo šta je moj fundament. Moj fundament je uspostavljanje poštene, građanske, probosanske političke opcije, koja će obuhvatiti čitavu Bosnu i Hercegovinu, tj. neće se ograničiti na grad Sarajevo (i Tuzlu), koja će privući građanski orijentisane Srbe, Hrvate i Bošnjake, koja će priznavati odluke Haškog suda, koja neće praviti diplomatske skandale... Opciju koja će imati sjedište i u Banjaluci i Mostaru, koja će pokrenuti akademsku zajednicu, studente, privrednike, dobiti podršku Evropske unije i projektovati plan za postepenu integraciju entitetskih nivoa upravljanja u dobro organizovan državni aparat, definišući elemente u svim sferama društva, počev od finansija i ekonomije, preko zdravstva, školstva, javne uprave, trgovine, turizma, pa do naj naj najsitnijih detalja o nazivu jezika i časovima istorije.
E to je ono što je moj fundament.
:thumbup: ...e vidis dragane sustina je ovo...samo put do jedne partije iza koje ce stati svi bez obzira na ime je gadan i ide preko ledja onima koji zele ovo...dakle apsurdno je cekati od sarajeva da osvjesti svekoliki narod u manjem entitetu...to mora doci iznutra...ta klica mora biti posijana od tebe dragane i slicnih...ali vas mora biti mnogo i to je ono na osnovu cega dallton zasniva svoje teze...moras biti posten pa priznati da takvih kao ti nema mnogo...dapace...
naravno ni u sarajevu situacija nije sjajna ali i to ces morati priznati ipak je nemjerljivo bolja nego u banjaluci...glas razuma i zelje za zajednickom drzavom puno je veci...i koliko god bio mali mjerljiv je( ja to volim slikovito objasnit na primjeru autoputa...dakle veci entitet ima tih nekih cca 50tak kilometara autoputa,i koliko god to bilo komicno za 2010 godinu,da glas razuma niej radio svoje nikad ga nasi uhljupi nebi napravili...nazalost manji entitet jos nema ni kilometra i kako stavri stoje zadugo ga nece biti...)
ovo o cemu ti sanjas pokusali su napraviti danis tanovic i bojan bajic kroz projekat nase stranke...diletantski reci ces...ali u svakom slucaju najblize ovome o cemu pricas...i sta se desilo kad je bojan javno kazao ovo sto i ti kazes u prvom dijelu posta...razapeli su ga ko macku...cak i u rudom od njega glavu okrecu :roll:
i to je sustina problema...znas malo je apsurdno i mogu reci tragikomicno da narod na kome je dugi narod izvrsio genocid,moli taj isti narod da sad zive skupa...slozit ces se,da tu nesto nije uredu
svako dobro zelim
dopada mi se ovaj izraz "@dalltonove teze" to ko u njemackoj "feurbachove teze" ili "marksisticke teze" :-D mozemo otvoriti temu "@dallton i njegove teze all about - bez cenzure" pa ko god ima sta onako otvoreno da mi se nagovori neka to i uradi
draganbl

#9220 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

buzzer wrote:
molio bih te da odgovoris na par pitanja:

- sta je to po tvom misljenju kvazibosnasko i primitivno u komsicevoj politici?
EDIT: Evo pronašao sam dio jednog mog posta o Komšiću sa druge teme:
O Komšiću sam se već nekoliko puta izjasnio. Njegova osnovna krivica jeste što se sakriva pod plašt socijaldemokratije i "bosanstva", dok su njegovi potezi usmjereni ka odvraćanju građanski orijentisanih Srba i Hrvata (koji žive van Sarajeva) od te Bosne i Hercegovine. Prva stvar koju mu nikada neću oprostiti jeste komentar da ne priznaje odluku haškog suda u kojoj je Srbija oslobođena krivice za genocid (citiram: znam ja šta ću svoju djecu učiti). To MOJ predsjednik ne smije izjaviti.
Dalje, na primjer, ne može se tupiti o nekakvom "građanskom društvu", dok činjenično stanje, o kojem piše @1gorstak na temi "Zaposljavanje u javnoj upravi" govori potpuno drugačije. E sad ćeš ti reći, kakve veze Komšić ima sa time? Pa ima, on je najviši predstavnik SDP-a koji je u vlasti. Komšić je ogledalo socijaldemokratije. Ja bih rekao ogledalo kvazisocijaldemokratije.
buzzer wrote: - smatras li reformirani sdp s nekim drugim predsjednikom mogucim predvodnikom koalicije koja bi mogla u dogledno vrijeme smjeniti nacionaliste?
Ne znam. Nije stvar u ličnosti, već u pristupu. Po mom mišljenju, SDP ima šansu da uspije tek kada u Banjaluci i Mostaru počnu da djeluju kao politička stranka koja pokušava da privuče birače, a ne sada, kao da su u ilegali. Nije bitno ko ga predvodi, bitno je da retrogradne ideje nisu dominantne.
buzzer wrote: - zasto je ns potonula dublje od sdp-a?
Rekao sam zašto, zato što kao stranka nisu sposobni da plivaju u kvazibosanskoj žabokrečini u kojoj je SDP već godinama.
buzzer wrote: - ko su kvazibosanci?
Svi oni koji u ime Bosne i Hercegovine zanemaruju prave probleme ekonomske prirode i potenciraju stvari oko kojih se u startu zna da nema dogovora, ili negiraju postojanje srpskog (i hrvatskog naroda), ili mašu zastavom sa ljiljanima, ili se odnose neprijateljski prema svakome ko misli drugačije proglašavajući ga četnikom, pričaju o jedinstvenoj Bosni i Bosancima, dok nemaju želju ni da saslušaju nekoga sa druge strane, a kamoli dogovore se sa njime. Znam da nisam bio najprecizniji, ali evo obećavam da ću ti svaki put kada vidim kvazibosanstvo na djelu poslati PP ako želiš.
buzzer wrote: - jesi li ikad bio u sarajevu, koliko si vremena proveo tamo i kakvi su ti utisci?
Bio sam u Sarajevu puno puta, i prije rata kao dječak i poslije rata, raznim povodima, najčešće poslovno. Nisam dugo ostajao u jednoj turi, najviše po nekoliko dana. Najčešće sam bio 2007 i 2008 godine, skoro svaki mjesec. Posljednji put sam bio prošle godine, čini mi se u septembru. Utisci su sljedeći: Sviđa mi se Sarajevo, volio sam Sarajevo i kad sam bio mali i dopada mi se da budem u Sarajevu i kao turista i kao čovjek koji je došao poslom. Dobro sam primljen (doduše, to ne zavisi od samog grada, već od konkretnih ljudi kod kojih idem), imam dosta pravih prijatelja iz Sarajeva, raspravljam sa njima i o politici, ne slažemo se oko mnogih pitanja, ali se poštujemo. Strašno mi je žao što je uništavano u ratu i što je narod patio tolike godine. Međutim, ne znam kako je živjeti danas u Sarajevu. Vjerovatno nije lako. Nije lako ni u Banjaluci.
Last edited by draganbl on 18/03/2010 00:18, edited 1 time in total.
draganbl

#9221 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

kamen spoticanja wrote: :thumbup: ...e vidis dragane sustina je ovo...samo put do jedne partije iza koje ce stati svi bez obzira na ime je gadan i ide preko ledja onima koji zele ovo...dakle apsurdno je cekati od sarajeva da osvjesti svekoliki narod u manjem entitetu...to mora doci iznutra...ta klica mora biti posijana od tebe dragane i slicnih...ali vas mora biti mnogo i to je ono na osnovu cega dallton zasniva svoje teze...moras biti posten pa priznati da takvih kao ti nema mnogo...dapace...
Ne treba SDP da osvijesti nikoga, već da, ako već jeste deklarisana građanska probosanska opcija, djeluje na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, a ne da svoje djelovanje ograniči na grad Sarajevo (i Tuzlu). Znači, nas ima koliko nas ima, manje nas neće biti, ali je fazon što i nas koliko god da nas ima, 500 ili 5000 SDP smatra neprijateljima, isto kao što Dodika. Nije sporno da oni imaju takvu politiku, ali takvom politikom se ne dokazuje bosanstvo, već kvazibosanstvo.
kamen spoticanja wrote: naravno ni u sarajevu situacija nije sjajna ali i to ces morati priznati ipak je nemjerljivo bolja nego u banjaluci...glas razuma i zelje za zajednickom drzavom puno je veci...i koliko god bio mali mjerljiv je( ja to volim slikovito objasnit na primjeru autoputa...dakle veci entitet ima tih nekih cca 50tak kilometara autoputa,i koliko god to bilo komicno za 2010 godinu,da glas razuma niej radio svoje nikad ga nasi uhljupi nebi napravili...nazalost manji entitet jos nema ni kilometra i kako stavri stoje zadugo ga nece biti...)
Situacija sa autoputem je meni ipak samo komična. I tragična.
kamen spoticanja wrote: ovo o cemu ti sanjas pokusali su napraviti danis tanovic i bojan bajic kroz projekat nase stranke...diletantski reci ces...ali u svakom slucaju najblize ovome o cemu pricas...i sta se desilo kad je bojan javno kazao ovo sto i ti kazes u prvom dijelu posta...razapeli su ga ko macku...cak i u rudom od njega glavu okrecu :roll:
svako dobro zelim
Ja ni o čemu ne sanjam, do sada sam barem 10 puta napisao da sam taj scenario okupljanja opozicije oko zajedničkog cilja - skidanja totalitarnog režima svojim očima, za razliku od svih vas, vidio u Srbiji i znam da je to jedino moguće.
Ja cijenim pokušaj Tanovića i Bajića, ali ako oni sami nisu mogli procijeniti sa kime imaju posla i kako treba nastupati, nisam im ja kriv što su ispali diletanti. Što se mene tiče, nisu diletantni, ja bih im dao još najmanje jednu šansu. Nisu Bajića razapeli ko mačku. Većina Banjalučana nema ni pojma ko je to. A za to je kriv i on najmanje koliko i oni.
kamen spoticanja

#9222 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kamen spoticanja »

inhibitor wrote:
Jedno pitanje, da li govorimo o zelji za zajednickom drzavom sa Srbima i RS, ili pak o zelji sa zajednickom drzavom sa Srbima i RS pod uvjetom da se ovi odreknu srpstva i RS-a?
da se odreknu srpstva? a odakle ti takva teza ? i naravno da se radi o zajednickoj drzavi...entitet je nasao na zlu,a nesto nastalo na zlu ne moze postojati :wink:

To bi zbilja i bilo apsurdno, al pitanje je koliko toga uopce i ima.
:shock: dobro ovde je vec jasna tvoja namjera...ali moze biti da i nije tako...naime Bosnjaci razbijaju drzavne institucije i zele da se secesionisu...a srbi ih mole da to ne cine :-)
jel vidis draganebl o cemu ti pricam
Last edited by kamen spoticanja on 18/03/2010 00:28, edited 1 time in total.
lerdi

#9223 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by lerdi »

Dragane samo jedno pitanje. Onako u nekim razmišljanjima i razgovorima pokušavao sam doći do odgovora na pitanje "Kako bi Srbi u RS-u prihvatili to da se na slijedećem popisu nacionalno izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, a da pod narodnost pišu Srbi ?" Nije stvarno nikakva provokacija, nego jednostavno nešto što je na zapadu opšteprihvaćeno, pa me interesuje mišljenje iz tvog ugla.
draganbl

#9224 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

lerdi wrote:Dragane samo jedno pitanje. Onako u nekim razmišljanjima i razgovorima pokušavao sam doći do odgovora na pitanje "Kako bi Srbi u RS-u prihvatili to da se na slijedećem popisu nacionalno izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, a da pod narodnost pišu Srbi ?" Nije stvarno nikakva provokacija, nego jednostavno nešto što je na zapadu opšteprihvaćeno, pa me interesuje mišljenje iz tvog ugla.
Joj ne znam to. Znam da ovdje postoji velika polemika oko pojma nacije, narodnosti, naciolnosti itd. Ja nisam detaljno čitao te teme i ne znam pravu razliku između tih kategorija. Nemoj se ni truditi da mi objasniš.
Ja ću se u svakom slučaju na popisu izjasniti kao neopredjeljen, tj. ne želim da budem dio nijedne nacionalne grupacije jer sebe postavljam iznad nacionalnih torova, pa makar taj tor bio i neki globalni nacionalni, bosanski.
lerdi

#9225 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by lerdi »

draganbl wrote:
lerdi wrote:Dragane samo jedno pitanje. Onako u nekim razmišljanjima i razgovorima pokušavao sam doći do odgovora na pitanje "Kako bi Srbi u RS-u prihvatili to da se na slijedećem popisu nacionalno izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, a da pod narodnost pišu Srbi ?" Nije stvarno nikakva provokacija, nego jednostavno nešto što je na zapadu opšteprihvaćeno, pa me interesuje mišljenje iz tvog ugla.
Joj ne znam to. Znam da ovdje postoji velika polemika oko pojma nacije, narodnosti, naciolnosti itd. Ja nisam detaljno čitao te teme i ne znam pravu razliku između tih kategorija. Nemoj se ni truditi da mi objasniš.
Ja ću se u svakom slučaju na popisu izjasniti kao neopredjeljen, tj. ne želim da budem dio nijedne nacionalne grupacije jer sebe postavljam iznad nacionalnih torova, pa makar taj tor bio i neki globalni nacionalni, bosanski.
Upravo zbog ovoga te i pitam jer smatram da se narodu namjerno proturaju neki pojmovi kako ne bi bilo nikakve zajedničke niti između njih, a ona definitivno postoji. Upravo je to taj pojam nacije ili nacionalnosti koji je zajednički za stanovnike jedne države, a kada bi se svi nacionalno izjašnjavali kao Bosanci i Herecgovci onda bi i na neki način i pristali da zajedno živimo i gradimo ovu državu. Naravno zna se kome to ne odgovara.
Locked