snaga_znanja wrote:Hamas dakle nema prijatelja u Egiptu, Jordanu, Libanonu, a jedino gdje bi nasli saveznika to je Sirija (a oni su zabavljeni sa sobom). Iran je daleko, a ni sama Turska ih ne voli i skoro ih nikad ne spominje. Od sukoba sa Fatahom jednostavno su izgubili sve saveznike. To je ocigledno Izrael prepoznao i ide da ih izbaci iz jednacine, a svi ostali im drze ljestve dok rade njihov prljavi posao.
Plus sto na terenu ima mali milion kombinacija koje su daleko od nasih ociju i koje mi ne razumijemo.
Izdvojeno par tacaka gdje grijesis.
1) Sukob sa Fatahom nema nikakve veze sa njihovim gubitkom saveznika jer su i prije toga za vecinu drzava Zapada bili na listi teroristickih organizacija. I prije toga ih Jordan i Egipat nisu mogli, Egipat pogotovo, osim one kratke epizode sa demokratski izabranim predsjednikom Mursijem. Sve dok vojna hunta ponovo nije dosla na vlast. Sa Jordanom su odnosi mlaki uvijek bili. Jordanci su Khaledu Mashalu spasili zivot - bukvalno.
2) Turska ima bolje odnose sa Hamasom nego sa Fatahom. Turska im je, uz Qatar, jedini saveznik trenutno.
snaga_znanja wrote:Mislim da je ovo sto je sad pod Palestincima njihov maksimum sto mogu izvuci u ovim odnosima snaga. Sanse da spoje Zapadnu obalu i Gazu su apsolutno nikakve.
Koliko ja znam nijedan mirovni plan, ma sa koje strane dolazio, nije spajao Gazu sa Zapadnom Obalom.
Ovaj sukob je prvenstveno izraelski odgovor na pomirenje Hamasa i Fataha.