TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mea_parvitas

#9201 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Mea_parvitas »

Molim za informaciju, koji tv izabrati od ova 3? Sta generalno treba prvo gledati i obratiti paznju? Hvala

https://www.olx.ba/artikal/33551307/sam ... -55nu7092/

https://www.olx.ba/artikal/33606776/phi ... -4k-smart/

https://www.olx.ba/artikal/32018727/tos ... -ultra-hd/
CooK

#9202 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

MTV wrote:U mobilmediju/Tehnomag dosla nova serija Samsunga "RU" kao nasljednjik proslogodisnje "NU" serije.
43" RU7172 989 KM i 55"RU7172 1349 KM.

Koliko vidim ove godine su vratili Bluetooth samo ne znam jesu li vratili i dts.
Hajde makar nesto da su vratili jer koliko vidim One Remote daljinski i DTS nisu vraceni u seriju 7(tj. seriju 6 sa novim imenom).
CooK

#9203 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Mea_parvitas wrote:Molim za informaciju, koji tv izabrati od ova 3? Sta generalno treba prvo gledati i obratiti paznju? Hvala

https://www.olx.ba/artikal/33551307/sam ... -55nu7092/

https://www.olx.ba/artikal/33606776/phi ... -4k-smart/

https://www.olx.ba/artikal/32018727/tos ... -ultra-hd/
Philips serije 6 je punokrvni kinez a Toshiba je turcin iz Vestela, oba losi. Od ta tri televizora jedino je prihvatljiv taj Samsung.
Shinra

#9204 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

Konacno sam uzeo x900f :zoka:

Sta koristite da pustate 4k hdr klipove, sa dolby atmosom, fajlovi budu poprilično veliki.

Za sada mi je opcija da uzmem Nvidia shield, ili ima neka laksa opcija?
REDDEVILS

#9205 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

Shinra wrote:Konacno sam uzeo x900f :zoka:

Sta koristite da pustate 4k hdr klipove, sa dolby atmosom, fajlovi budu poprilično veliki.

Ja koristim Amazon Prime Video, Netflix i YouTube :)
Ps
I kod mene je 55XF9005 :D
typeOnegative

#9206 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Shinra wrote:Konacno sam uzeo x900f :zoka:

Za atmos ne znam jer ga moj TV ne podržava, a koliko znam atmos samo radi sa aplikacija (netflix , prime itd , ne i sa skinutih filmova s neta ), i vanjskih playera koji to sve skupa moraju podrzavati zajedno sa svakom komponentom u lancu reprodukcije.
ne bih se uopće puno zamarao atmos-om jer svakako treba ulupat ogroman keš za audio setup na kojem bi
čuo sve te efekte i da bi to radilo kako je i zamišljeno.

A što se tiče reprodukcije 4K HDR naslova streamam ih s kompa na TV serviio DLNA media serverom i radi ko curica ( čak i naslovi od 70- 80 GB s velikim bitrateom 70+Mbps)
Shinra

#9207 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

Ma da Netflix, AP i to, ali vise mislim na one druge fajlove :P Mora da ide preko nekog boxa koji moze da pusti to, ili sa kompjutera (vjerovatno cu tako da uradim na kraju)

A za Atmos, pa da, potreban je sistem koji podrzava Atmos, ili soundbar koji ga podrzava, jos sam u dilemi sta da uzmem.

Nego, sta rekoste je li OTA Oreo update dosao vam za x900f, vidim da je jos 7.0 a imam onu opciju kao "Oreo update preview"
REDDEVILS

#9208 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

Shinra wrote:Ma da Netflix, AP i to, ali vise mislim na one druge fajlove :P Mora da ide preko nekog boxa koji moze da pusti to, ili sa kompjutera (vjerovatno cu tako da uradim na kraju)

A za Atmos, pa da, potreban je sistem koji podrzava Atmos, ili soundbar koji ga podrzava, jos sam u dilemi sta da uzmem.

Nego, sta rekoste je li OTA Oreo update dosao vam za x900f, vidim da je jos 7.0 a imam onu opciju kao "Oreo update preview"
Ja sam update-ovo preko USB stika nisam mogao čekati OTA update jer su ga povukli nakon problema s Yamaha soundbar i kućnim kinima
typeOnegative

#9209 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Shinra wrote:Ma da Netflix, AP i to, ali vise mislim na one druge fajlove :P Mora da ide preko nekog boxa koji moze da pusti to, ili sa kompjutera (vjerovatno cu tako da uradim na kraju)

Atmos nema nekog smisla pored svega bez bar dva stropna zvučnika (5.1.2. setup minimalno ), tako da ti soundbari nisu neka sreća , Atmos je tu ugl podržan samo na papiru, al da ćeš čut kako je zamišljeno teško. Nema tu ni a od atmos-a, klasična emulacija al hajd.
Last edited by typeOnegative on 25/04/2019 16:46, edited 1 time in total.
Cossack

#9210 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

typeOnegative wrote:

Atmos nema nekog smisla bez bar dva stropna zvučnika (5.1.2. setup minimalno ), tako da ti soundbari nisu neka sreća , . Nema tu ni a od atmos-a, klasična emulacija al eto.
Odprilike:

Image
typeOnegative

#9211 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

E upravo tako, ovo je Atmos u idealnoj postavci , zato sam mu i napisao da ne razbija glavu s tim. Po meni bolje nešto 5.1 sa podrškom za DTS HD/DD i ostale moderne audio codec-e i aj zdravo. Al opet ,svako zna svoje ,ne bi nametao svoje stavove dalje :thumbup:
semirsar

#9212 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

uuu, jbt... i sa ovakvom postavkom gledati neki horror u mraku, ma idi brrrrrrre :shock: :run:
typeOnegative

#9213 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Strahota je i u 5.1 DTS-u , a kamoli ovo sa duplo vise zvucnika :run:
amar1994

#9214 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Kad ste kod zvuka poredio sam:

Resident Evil Afterlife 4K AC3 5.1 640kbps(novi remaster za 4K) i DTS-MA>core 1509kbps(uzeo sa starog 1080p izvora),ma nebo i zemlja,DTS je jednostavno glasniji,bolje se cuju glasovi i efekti i kao da je bass bolje odvojen(citaj vecina niskih tonova ode na subwoofer dok kod AC3 pomalo mjesa)

PS.4K verzija ima taj ATMOS ali ga moj soundbar ne podrzava,kao ni DTS-MA pa ne mogu govoriti o njima,jedino sto mogu reci da ima vise detalja u zvuku kad ga procita racunar,bilo bi brutalno postaviti ATMOS audio sistem u kuci :run:

gledaj bitrate-a :lol:
Audio #1
ID : 2
Format : MLP FBA 16-ch
Format/Info : Meridian Lossless Packing FBA with 16-channel presentation
Commercial name : Dolby TrueHD with Dolby Atmos
Codec ID : A_TRUEHD
Duration : 1 h 36 min
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 5 204 kb/s
Maximum bit rate : 9 423 kb/s
Channel(s) : 8 channels
Channel layout : L R C LFE Ls Rs Lb Rb
Sampling rate : 48.0 kHz
Frame rate : 1 200.000 FPS (40 SPF)
Compression mode : Lossless
Stream size : 3.52 GiB (21%)
Language : English
Default : Yes
Forced : No
Number of dynamic objects : 11
Bed channel count : 1 channel
Bed channel configuration : LFE
Evo vam najbolji soundbar na svijetu za ATMOS(ima i BT satelite)
https://www.olx.ba/artikal/24599139/sou ... -ysp-5600/

Image
typeOnegative

#9215 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

amar1994 wrote:Kad ste kod zvuka poredio sam:

Resident Evil Afterlife 4K AC3 5.1 640kbps(novi remaster za 4K) i DTS-MA>core 1509kbps(uzeo sa starog 1080p izvora),ma nebo i zemlja,DTS je jednostavno glasniji,bolje se cuju glasovi i efekti i kao da je bass bolje odvojen(citaj vecina niskih tonova ode na subwoofer dok kod AC3 pomalo mjesa)

PS.4K verzija ima taj ATMOS ali ga moj soundbar ne podrzava,kao ni DTS-MA pa ne mogu govoriti o njima,jedino sto mogu reci da ima vise detalja u zvuku kad ga procita racunar,bilo bi brutalno postaviti ATMOS audio sistem u kuci :run:

gledaj bitrate-a :lol:
Audio #1
ID : 2
Format : MLP FBA 16-ch
Format/Info : Meridian Lossless Packing FBA with 16-channel presentation
Commercial name : Dolby TrueHD with Dolby Atmos
Codec ID : A_TRUEHD
Duration : 1 h 36 min
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 5 204 kb/s
Maximum bit rate : 9 423 kb/s
Channel(s) : 8 channels
Channel layout : L R C LFE Ls Rs Lb Rb
Sampling rate : 48.0 kHz
Frame rate : 1 200.000 FPS (40 SPF)
Compression mode : Lossless
Stream size : 3.52 GiB (21%)
Language : English
Default : Yes
Forced : No
Number of dynamic objects : 11
Bed channel count : 1 channel
Bed channel configuration : LFE
Evo vam najbolji soundbar na svijetu za ATMOS(ima i BT satelite)
https://www.olx.ba/artikal/24599139/sou ... -ysp-5600/

Image
Dobro si primjetio, definitivno jeste bolji od AC3 i od DD/DD+, jedno 30 % jači a o dubini i prostornosti da ne govorim, u igrama pogotovo.
To najbolje vidim kad film ima dupli audio stream i prebacim sa DD na DTS, ono bas otkida zvuk koliko je dobar.
amar1994

#9216 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

typeOnegative wrote:
Dobro si primjetio, definitivno jeste bolji od AC3 i od DD/DD+, jedno 30 % jači a o dubini i prostornosti da ne govorim, u igrama pogotovo.
To najbolje vidim kad film ima dupli audio stream i prebacim sa DD na DTS, ono bas otkida zvuk koliko je dobar.
to je to,i ja sam smuxao AC3 i DTS i bas se osjeti :thumbup:
brazzo19

#9217 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by brazzo19 »

Uz kupnju TV.a dobio bih samsung soundbar model N400 u pola cijene ima li neko ovaj soundbar ili da mi da misljenje o ovom soundbaru, prodavac ga je bas nahvalio :D
amar1994

#9218 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

brazzo19 wrote:Uz kupnju TV.a dobio bih samsung soundbar model N400 u pola cijene ima li neko ovaj soundbar ili da mi da misljenje o ovom soundbaru, prodavac ga je bas nahvalio :D
nije los ali ono sto se meni ne svidja je nedostatak subwoofera za niske tonove :-?

https://www.techradar.com/uk/reviews/sa ... e-soundbar
Luxor-Concorde

#9219 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Luxor-Concorde »

Primjetio sam da postoje razliciti nazivi za Q6FN kao sto je npr. QE55Q6FNATXXH pa me zanima sta tacno znace sva ova slova? Oznake za trziste? Boja?

Kakav je ovaj Special Edition? Sa ovim super cool postoljem
Image
Shinra

#9220 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

Ovih dana sam se nameracio da uzmem soundbar pa dosta istrazujem, gledam, i naravno ponuda kod nas je haos.

Sto se tice Atmosa, definitivno bi bilo super pravi Atmos sistem ugraditi, ali problem je naravno novac i prostor i sve ostalo sto ide uz to. Postoji par dobrih soundbarova koji ili virtualno donose Atmos ili imaju dovoljno zvucnika koji uz procesing i te zvucnike daju atmos efekat, naravno ne kao kada su zvucnici u plafonu ali koliko sam iscitao, dosta blizu.

Ali naravno kostaju mnogo, mnogo. Samsung HW-N950 npr je odlican sistem, prema svakom reviewu, ali nasi seljoberi hoce da uzmu 3250 za njega, jos mi kaze da mu je na akciji po toj cijeni. 7.1.4 je sistem, i to je najblize pravom Atmos efektu sa soundbarom.

Taj Yamahin, YSP 5600 je okej valjda, ali sve igra virtualizacija, plus nema sabvufer, sto je po meni ogroman minus, sve to super moze virtualno, ali bas ne moze tako da se docara, to znam iz iskustva.

Ja sad gledam Sony Z9F, koji je 3.1 sistem, ali virtualizuje 5.1.2, veoma sam skeptican, ali ima jako dobre reviewove. Mogu se uzeti i zadnji zvucnici posebno, time postaje esencijalno 5.1.2 u potpunosti sa pravim zvucnicima za efekat iza. Sve to naravno kod nas kosta mnogo vise nego u civilizaciji, i najbolja ponuda koju sam dobio za sam soundbar jeste 1500KM. Da li zna neko isplati li se to poruciti sa tipa Amazona njemackog vise?
dovla77

#9221 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by dovla77 »

soundbar ako ti se neda petljati i razvoditi kablove po dnevnom.
ja bi radije išao na neki 7.2 receiver 300- 400e da podržava atmos i 5.1 sistem zvučnika. za početak vjeruj, odličan je i dd5.1 i dts. atmos ako se nekad odlučiš pa pojačaš sistem sa plafonskim zvučnicima ili nekom drugom varijantom.
da bi dobio atmos zvuk moras još dodati u računicu neki kvalitetniji player (čitaj skuplji) koji podržava taj format...npr nvidia shield tv
HardCore

#9222 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

Kako funkcionisu ovi zvucnici, tipa 5.1, jel moraju ici preko nekog dvd playera ili se moze direktno nakacit na tv?
typeOnegative

#9223 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Ne mogu direktno na tv niti preko DVD playera . Mora bit neko aktivno "pojačalo" prije koje ce procesirati signal. Znači, 5.1 zvučnici u kucno kino ili AVR , i iz njega dalje do TVa toslink-om (optički kabl) ili HDMIem , ovisno sto risiver podržava
Ukratko .
HardCore

#9224 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

typeOnegative wrote:Ne mogu direktno na tv niti preko DVD playera . Mora bit neko aktivno "pojačalo" prije koje ce procesirati signal. Znači, 5.1 zvučnici u kucno kino ili AVR , i iz njega dalje do TVa toslink-om (optički kabl) ili HDMIem , ovisno sto risiver podržava
Ukratko .

Jel su mogu nabaviti neka mini univerzalna pojacala na ebay ili ali?
typeOnegative

#9225 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Nisam upoznat da uopće ima neko "mini" rješenje sto se pojačala tiče.. ima po olx može se naći polovnih
Post Reply