Haris.ba wrote:Prvo - ne bi mogli napisati toliko opomena za 15 dana. Drugo, nemaju potrebe pisati opomene. Na slijedećem računu piše dug, i on se smatra opomenom.dragma wrote:
Govorim o roku od 15 dana da se izmire obaveze. Naravno, prvo bi išle opomene a tek onda sudske presude, u međuvremenu isključivanja neplatiša sa mreže, što imaju puno pravo, kao jadan od mehanizama sankcionisanja i pritiska na iste. Predmeti se ne bi obrađivali pojedinačno i pošto je stvar jasna ne bi trebalo 5 godina već mnogo manje, taman onoliko vremenski dugo koliko je potrebno da se odštampaju, potpišu, protokolišu i uruče svakome ponaosob.
Drugo - da 50000 odbije platiti račun - niko ne bi bio isključen sa sistema jer niko od političara ne bi imao petlje da stane iza toga.
Poslije malo jače graje prije nekoliko mjeseci račun za toplane koji su povećali se smanjio. Kaže se ništa se ne može. Ne može se klinac. Već se neće.
Predmeti se moraju obrađivati pojedinačno. Bio sam u depou gdje stoje predmeti VIK u sudu. Da sad prestanu da rade išta više, u slijedećih 10 godina ih ne mogu riješiti. Jer i pored automatizacije koja je uvedena, opet ima procedura koja to usporava.
Harise, jel' me to namjerno zajebavaš ili je u pitanju skrivena kamera pa neko tjera šegu sa mnom!?
Po drugi put ti govorim,15 dana je zakonski rok u okviru kojeg se prema eventualnoj odluci suda moraju izmiriti obaveze pojedinca prema oštećenoj strani. I ne govorim o opomeni ViK-a koja ionako redovno dolazi na svakom računu već o opomeni od strane sudske institucije kojom se upozorava na zakonske sankcije ako se računi (plus zatezna kamata i troškovi suda) ne izmire.
Ne znam na kojem si ti depou bio ali vjeruj mi da se takvi predmeti rješavaju automatski, zakonski mehanizmi za njihovo provođenje postoje i provode se vrlo efikasno. To najbolje znaju pametnjakovići tipa "ko im je*e mater, ja im to nikada neću platiti".
Ovo da niko ne bi bio isključen sa sistema neću ni komntarisati, ti izvoli i nemoj plaćati pa nam za pola godine napiši koje slovo o svom iskustvu i zapažanjima.
Sam si rekao, spor između kućepaziteljske firme i (anamo) nekoga. To ti sve govori, ovdje je riječ o nečemu sasvim drugom.drugi profil wrote:Sud ti bukvalno ne može naplatiti dug ako ne zna gdje radiš ili ako sam ne daš te podatke. Banke im nece dati podatak imas li racun, porezna cak nece dati informaciju gdje radis i koliko poreza placas.
Pricao mi slucaj covjek iz kucepaziteljske firme. Dobiju presudu na sudu i onda se slome da saznaju gdje duznik radi da bi sud izrekao administrativnu zabranu na platu. Sud to nece/ne moze da sazna.
Ako on laze lazem i ja.