Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
DiA 2005

#9176 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

Izgleda da svi imamo razlicito iskustvo sa kontrolom antitijela i vremenom kad smo ih kontrolisale :)
julisiz es grant

#9177 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

DiA 2005 wrote:Izgleda da svi imamo razlicito iskustvo sa kontrolom antitijela i vremenom kad smo ih kontrolisale :)
Naravno, kada nema protokola kako i šta, pa se sve radi od "klipa". Pa tako dobijemo i takve stručnjake koji šalju da se u 14. NG rade antitijela, kao što vidjesmo gore.
Ponavljam, prvi put uraditi između 16. i 20. NG, drugi put oko 28. Ako su oni uredni, svako daljnje kontrolisanje je bespotrebno bacanje para. Vjerovatno će i ponavljanje antitijela u 28. NG u normalnom svijetu biti napušteno, jer po knjigama se tako otkrije manje od 1% slučajeva senzibilizacije, ako je prva kontrola bila uredna.
maki222

#9178 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

DaffyDuck wrote:Cestitam @makii :kiss:
najbitnije je da ste vas dvoje dobro :thumbup:

Hvala Daffy... :kiss:
Maybach

#9179 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

julisiz es grant wrote:
Maybach wrote:Prima se i u prvoj trudnoci u 20 i nekoj sedmici ako nalaz antitijela pokaze da treba.tako je meni dr rekao.ali mislim da je opet najvaznija ta koja se dobije nakon poroda,ukoliko je uopste potrebno tako da se ne brini.prije nisu ni postojale.ja sam isto rh - a muz +.nisi ti to morala reci ginekologu nego je on/ona to morao/la traziti od tebe.to je dio nekog protokola valjda.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Koji nalaz antitijela pokazuje da li treba ili ne treba primiti Rhogam? Zar se time liječi Rh inkompatibilija? Još jedan "stručnjak".
Ko je ovde strucnjak i za sta ja ne znam nit me je briga.Ja pisem ono sto je meni receno.Vjerovatno ima razlog zasto se taj Rogam daje nekad i prije poroda i vjerovatno ima neke veze sa coombs testom.

Sent from my iPhone using Tapatalk
julisiz es grant

#9180 Re: Trudnjače i porodilje online

Ako nekome povjeravaš zdravlje svoje i svoje bebe, treba da te se tiče, pogotovo ako ga još i plaćaš uz to.
Ukratko, davanje Rogama u trudnoći nema nikakve veze sa Coombs testom.
Mis mekinjas

#9181 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

I ovo sam cula dok sam lezala u bolnici.
PurpurHazel

#9182 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

julisiz es grant wrote:Ako nekome povjeravaš zdravlje svoje i svoje bebe, treba da te se tiče, pogotovo ako ga još i plaćaš uz to.
Dobila ga nakon kiretaze, pa u drugoj trudnoci kontrolirala 3put Coombs indirektni, u sedmicama koje ste rekli, s tim da je treci put bio u trideset i sestoj ja mislim. Beba skupila tatinu krvnu grupu i zabili mi ga opet nakon poroda, nitko mi nije spominjao nikakvu mogucnost njegova primanja u toku trudnoce bez obzira na rezultat IC.
julisiz es grant

#9183 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:
julisiz es grant wrote:Ako nekome povjeravaš zdravlje svoje i svoje bebe, treba da te se tiče, pogotovo ako ga još i plaćaš uz to.
Dobila ga nakon kiretaze, pa u drugoj trudnoci kontrolirala 3put Coombs indirektni, u sedmicama koje ste rekli, s tim da je treci put bio u trideset i sestoj ja mislim. Beba skupila tatinu krvnu grupu i zabili mi ga opet nakon poroda, nitko mi nije spominjao nikakvu mogucnost njegova primanja u toku trudnoce bez obzira na rezultat IC.
To je sve ok. U toku trudnoće ga treba dati u slučaju da je rađena amniocenteza, i neki ga daju u 28. sedmici preventivno (u tome nema nigdje u svijetu jedinstvenog stava, ja lično ne preporučujem) ali NE u slučaju pozitivnog testa na antitijela, jer tada davanje više nema smisla pošto se on daje kao PREVENCIJA a ne TERAPIJA. Zato sam reagovao na preporuku ovog nekog stručnjaka što je rekao da će dati ili ne dati Rhogam, ovisno o rezultatima testa. On može dati Rhogam u 28. sedmici, neće naškoditi (ali ni pomoći, po meni), ali AKO je Coombs negativan, tj nema antitijela. Ako se antitijela detektuju, davanje Rhogama imalo bi efekta kao gašenje šumskog požara čašom vode.
banana1

#9184 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

Imam samo jedno pitanje..Citala sam na internetu da imaju kupiti neke trakice za provjeru plodne vode u apoteci, pa me zanima jel neko uzimao to i kako da trazim?Hvala! :)
julisiz es grant

#9185 Re: Trudnjače i porodilje online

banana1 wrote:Imam samo jedno pitanje..Citala sam na internetu da imaju kupiti neke trakice za provjeru plodne vode u apoteci, pa me zanima jel neko uzimao to i kako da trazim?Hvala! :)
Što će ti to? Ako sumnjaš da ide pl.voda javiš se doktoru i on će ti reći da to kupiš ako misli da treba, pa da dođeš njemu da ti to uradi. Ne možeš sama sebi uraditi taj test, jer se on izvodi na stolu, kao ginekološki pregled.
wewa

#9186 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

julisiz es grant wrote:
DiA 2005 wrote:Izgleda da svi imamo razlicito iskustvo sa kontrolom antitijela i vremenom kad smo ih kontrolisale :)
Naravno, kada nema protokola kako i šta, pa se sve radi od "klipa". Pa tako dobijemo i takve stručnjake koji šalju da se u 14. NG rade antitijela, kao što vidjesmo gore.
Ponavljam, prvi put uraditi između 16. i 20. NG, drugi put oko 28. Ako su oni uredni, svako daljnje kontrolisanje je bespotrebno bacanje para. Vjerovatno će i ponavljanje antitijela u 28. NG u normalnom svijetu biti napušteno, jer po knjigama se tako otkrije manje od 1% slučajeva senzibilizacije, ako je prva kontrola bila uredna.
pretpostavljam da strucnjak ne bi preporucio kontrolu u 14. sedmici da prije toga nije bilo vanmatericne trudnoce dovrsene odstranjivanjem jajovoda...
julisiz es grant

#9187 Re: Trudnjače i porodilje online

Nema to veze, materična/vanmaterična, porod/abortus, kakva god da je bila prethodna trudnoća, besmisleno je raditi antitijela prije 16. sedmice. Šta li stručnjak misli time postići, vjerovatno kad bi ga pitala ne bi znao ni sam.
Oslobodjenje

#9188 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Oslobodjenje »

Pozdrav,
imam 2 pitanja :) :
Zna li iko gdje (i privatno i državno) se može vaditi vaginalni i cervikalni bris, kakva je procedura ako se ide državno (znači - od uputnice do nalaza :) ), te kakva je privatno...I naravno, koliko košta ovo zadovoljstvo :)
Moram pripremiti doktorici ove nalaze za sljedeću kontrolu (a tad ću biti 33. sedmica)...

I također, kakva je sad procedura za vođenje trudnoće u Općoj bolnici? Je li se za svaku kontrolu mora imati uputnica doktora porodične medicine ili se može direktno naručiti u Kabinet bez uputnice? Znam da je velika uputnica neophodna kad se uđe u 9. mjesec...

Hvala!
šatirana_ljubičica

#9189 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by šatirana_ljubičica »

Doktore, s obzirom da mi je trenutno potrebna informacija vezano za jednu problemtiku, a želim to da čujem od Vas: molim da mi kažete koliko je zaista u suštini štetno pušenje u trudnoći, tokom dojenja te pasivno pušenje za dijete?
Na šta konkretno utiče pušenje tokom trudnoće, odnosno kakve mogu biti posljedice, također me interesuju i posljedice ako je dijete pasivni pušač?
Hvala lijepo

Lijep pozdrav
julisiz es grant

#9190 Re: Trudnjače i porodilje online

šatirana_ljubičica wrote:Doktore, s obzirom da mi je trenutno potrebna informacija vezano za jednu problemtiku, a želim to da čujem od Vas: molim da mi kažete koliko je zaista u suštini štetno pušenje u trudnoći, tokom dojenja te pasivno pušenje za dijete?
Na šta konkretno utiče pušenje tokom trudnoće, odnosno kakve mogu biti posljedice, također me interesuju i posljedice ako je dijete pasivni pušač?
Hvala lijepo

Lijep pozdrav
U suštini, pušenje u trudnoći može veoma štetiti zdravlju bebe. Na koje sve načine, to je široka tema, ali dovoljno je reći da rzličite tvari iz dima cigareta mogu dovesti do oštećenja cirkulacije u posteljici, njenog prijevremenog sazrijevanja i u najgorem slučaju i do smrti ploda. Da pušenje nepovoljno utiče i na plodnost, davno je ustanovljeno.
Dakle, bez previše filozofiranja, pušiti u trudnoći nikada nije dobro, a i pasivno pušenje mudro je izbjegavati.
maybelline

#9192 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Da li neko zna ako se za CTG mozes naruciti i ako da, koji je broj telefona? Ovih par sto ja imam sam zvala i niko mi se ne javlja. Ili jednostavno dodjes gore i cekas svoj red? Otprilike kad je najbolje doci i koliko se ceka? Idem prvi put ovih dana pa nemam pojma kako to ide :-)

Da, isto tako mi je nemoguca misija dobiti nekoga na telefon da se narucim kod doktora na Otoci - jel neko ima broj ili zna kada radi dr.Begić ove sedmice?
manekenka u penziji

#9193 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Begic je ponedjeljkom druga smjena. Ostalim danima prva.
Za ctg ti treba uputnica (Jezero), samo dođeš i obaviš to za 15min. Najbolje oko 11-12 ako samo ctg radiš.
maybelline

#9194 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

manekenka u penziji wrote:Begic je ponedjeljkom druga smjena. Ostalim danima prva.
Za ctg ti treba uputnica (Jezero), samo dođeš i obaviš to za 15min. Najbolje oko 11-12 ako samo ctg radiš.
:thumbup: Svaka cast na brzini! :)
manekenka u penziji

#9195 Re: Trudnjače i porodilje online

Za doktora :)

Trebala bih obaviti PAPA test ovih dana ali nisam još uvijek dobila menzes nakon poroda. Da li je to bitno za test?
I da li korištene vaginaleta utiče na test, treba li napraviti neku pauzu između?

Hvala!
julisiz es grant

#9196 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Za doktora :)

Trebala bih obaviti PAPA test ovih dana ali nisam još uvijek dobila menzes nakon poroda. Da li je to bitno za test?
I da li korištene vaginaleta utiče na test, treba li napraviti neku pauzu između?

Hvala!
Idealno je da se Papa test uradi na polovini ciklusa, ali obzirom da ti iz razumljivih razloga nemaš još menzesa i ne zna se kad ćeš ga dobiti, trebaš uraditi test čim ti se pruži prilika. Barem 48 sati prije uzimanja brisa ne bi trebalo stavljati vaginalete niti vršiti bilo kakve vaginalne manipulacije (uključujući i seksualne odnose).
manekenka u penziji

#9197 Re: Trudnjače i porodilje online

Hvala puno doktore!
julisiz es grant

#9198 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Hvala puno doktore!
;-)
Van Gogh 2009

#9199 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Van Gogh 2009 »

Pozdrav!
Nova sam ovdje ali vas pratim vec neko vrijeme i moram priznati da sam saznala dosta korisnih informacija :-D
Pitanje: na preporuku endokrinologa trebam uraditi neki fruktozamin za nekih 10-tak dana. Da li je neko radio, gdje i koja je procedura? Trenutno sam u 31 sedmici, s tim da je beba nesto veca.
Tnx
nera18

#9200 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nera18 »

fruktozamin, dip
Post Reply