Ti bi se prema problemu bosnjackog nacionalizma postavila tako sto bi prigovorila i srbima na njihovom nacionalizmu?plain vanilla wrote:Da, da, postoji bosnjacki nacionalizam, samo je problem kako se postaviti prema tom problemu. (iako si ovo opisao na grozan nacin, nake frustracije izbijaju iz tebe). Ako tebi treba povecalo da nadjes Dodika i njegove pristalice koji stalno govore da BiH ne moze opstati i da se treba razici, ja bih ti preporucila da pod hitno posjetis makar ocnog ljekara...NKVD wrote:A ja ti, pak, potpuno trijezan i relativno nadrkan, tvrdim suprotno. Naravno da postoji bošnjački nacionalizam koji guši saživot a ti ako ga nisi svjestan, ako ga ne vidiš, ne osjetiš u svim, ponavljam, svim sferama života - e onda je to već ozbiljan problem.zavrzlama wrote: Ja samo navodim da ne postoji organizovani,javni,transparentni bosnjacki nacionalizam koji forsira separatizam,gusi suzivot...
Alijini isprdci i "kome ćemo se mi ba prilagođavati" kamarila su toliko transparentni u "širenju saživota" da bi ih ja, sidranovski, svaki sabah i akšam slao u lijepi sukurac. Njima je bitna potpuna kontrola a tek pod be im je šta kontrolišu. Fildžan fildžan.
Jok, nego šire povazdan ljubavne poruke vlasima i, gluho bilo, onim još gorima - ćafirima. U koje se, sada već manje trijezan i potpuno nadrkan, i sam ubrajam. Mislim na popularne ćafire, naravski.
To je jedna bagra koja se na krilima kolektivizma i ezana, nazivajući selam i šireći islam, strašno osilila i otklizala duboko u nacionalizam. Možda oni toga nisu svjesni, možda ni ti to ne vidiš ali to situaciju čini još tragičnijom.
Hoćemo li opet o kantonalnoj skupštini i njenoj sramnoj odluci u vezi optuženih za silos? Koliko je to transparentno, koliko javno i koliko organizovano?
Džaba ti je hrsuzu govoriti da je hrsuz, pijanom da je pijan.
Ovdje se kakav mehak, a za kriminal podoban, vlah povećalom traži da bi se uspostavio lažni sukurac suživot i metnulo ga se na neku lafo funkciju. Ništa od toga nema, to je samo zamazivanje očiju i laganje samog sebe. U cilju ostajanja na vlasti.
Ali rjesenje problema sigurno nije zmirenje na srpski nacionalizam, pozivanje Dodika na otcjepljenje RS-a, negiranje genocida, govorenje da RS nije nastala na genocidu...
Hebo stranku koja se pokusava dodvorati jednom narodu na stetu ostalih naroda u ovoj drzavi...a koliko sam ja upratila, to radi NS
Ali eto, ako legalizuju marihuanu, imaju glas od mene
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Arturo B
#9176 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Last edited by Arturo B on 03/09/2012 15:55, edited 1 time in total.
-
zavrzlama
#9177 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nisi shvatio... ne postoji bosnjacki nacionalizam kao stratesko-ideoloska matrica po kojoj djeluju stranke sa bosnjackom vecinom,nego postoje bosnjacki pojedinci u strankama u kojim su bosnjaci ogromna vecina,koji pokusavaju da nametnu svoje nerealne i nacionalisticke ciljeve ,vecini bosnjaka u tim strankama.....a svjedoci smo da ti pojedinci ne predstavljaju realnu opasnost da zatruju vecinu bosnjaka kao naroda....MEDJUTIM nadju se osobe kao @kojovic koji sacicu ljudi i mizeran broj bosnjaka u tim strankama iskoriste tako sto proglase novu opasnost za BIH "Bosnjacki Nacionalizam" i tako 1% bosnjackih nacionalista koje podrzava mozda 2% bosnjaka u BIH su sinonim za bosnjacki nacionalizam,a 99% srpskih stranaka koje podrzava 99% srba u BIH nisu voidjstvo srba i srpske politike,nego onih 1% srba koji su za BIH...je li sad kontas i shvatas sto zelim reci..._Saša_ wrote:Zavrzlama@
Ako sam ja tebe shvatio (po tebi) nacionalizam u bosnjackim strankama je zdrava stvar koji samo jaca ovu drzavu tj drzi je na okupu?![]()
Mislim da je pedja blizi tim likovima od tebe i mene (tj licno ih i poznaje) i vjerovatno je vidio sa kim ima posla.
Bosnjaci su sacuvali ovu zemlju od raspada, zalosno je su se mnogi pridruzili urusavanju pljackajuci je a kad uperis prst na njih, kao da si napravio blasfemiju.
-
Guido_Špišić
#9178 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
zavrzlama wrote:nisi shvatio... ne postoji bosnjacki nacionalizam kao stratesko-ideoloska matrica po kojoj djeluju stranke sa bosnjackom vecinom,nego postoje bosnjacki pojedinci u strankama u kojim su bosnjaci ogromna vecina,koji pokusavaju da nametnu svoje nerealne i nacionalisticke ciljeve ,vecini bosnjaka u tim strankama.....a svjedoci smo da ti pojedinci ne predstavljaju realnu opasnost da zatruju vecinu bosnjaka kao naroda....MEDJUTIM nadju se osobe kao @kojovic koji sacicu ljudi i mizeran broj bosnjaka u tim strankama iskoriste tako sto proglase novu opasnost za BIH "Bosnjacki Nacionalizam" i tako 1% bosnjackih nacionalista koje podrzava mozda 2% bosnjaka u BIH su sinonim za bosnjacki nacionalizam,a 99% srpskih stranaka koje podrzava 99% srba u BIH nisu voidjstvo srba i srpske politike,nego onih 1% srba koji su za BIH...je li sad kontas i shvatas sto zelim reci..._Saša_ wrote:Zavrzlama@
Ako sam ja tebe shvatio (po tebi) nacionalizam u bosnjackim strankama je zdrava stvar koji samo jaca ovu drzavu tj drzi je na okupu?![]()
Mislim da je pedja blizi tim likovima od tebe i mene (tj licno ih i poznaje) i vjerovatno je vidio sa kim ima posla.
Bosnjaci su sacuvali ovu zemlju od raspada, zalosno je su se mnogi pridruzili urusavanju pljackajuci je a kad uperis prst na njih, kao da si napravio blasfemiju.
Postoji, samo što ti nacionalizam definišeš kao usko stvar separatizma. I unitarizam može biti nacionalizam. Primjeri - srpski nacionalizam kroz unitarnu jugoslaviju, kastiljanski nacionalizam kroz unitarnu španiju, beglijski kroz unitarnu belgiju i brisanje regija, kanadski kroz ukidanje kvebeka, britanski, italijanski, francuski, turski i mnogi, mnnogi drugi u zemljama koje su složene ili imaju regije koje bi se odcjepile samo da mogu.
Tvrditi da je nekako politika tipa "pro - nedjeljiva i centralizovana Bosna i Hercegovina" istovremeno automatski i anti-nacionalizam je nebulozno.
- madner
#9179 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Tvrditi da je to nacionalizam je potpuno deplasirano i pogresno koristenje te rijeci. Zato postoje drugi pojmovi. 
-
zavrzlama
#9180 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
crtam ovaj put....Guido_Špišić wrote:zavrzlama wrote:nisi shvatio... ne postoji bosnjacki nacionalizam kao stratesko-ideoloska matrica po kojoj djeluju stranke sa bosnjackom vecinom,nego postoje bosnjacki pojedinci u strankama u kojim su bosnjaci ogromna vecina,koji pokusavaju da nametnu svoje nerealne i nacionalisticke ciljeve ,vecini bosnjaka u tim strankama.....a svjedoci smo da ti pojedinci ne predstavljaju realnu opasnost da zatruju vecinu bosnjaka kao naroda....MEDJUTIM nadju se osobe kao @kojovic koji sacicu ljudi i mizeran broj bosnjaka u tim strankama iskoriste tako sto proglase novu opasnost za BIH "Bosnjacki Nacionalizam" i tako 1% bosnjackih nacionalista koje podrzava mozda 2% bosnjaka u BIH su sinonim za bosnjacki nacionalizam,a 99% srpskih stranaka koje podrzava 99% srba u BIH nisu voidjstvo srba i srpske politike,nego onih 1% srba koji su za BIH...je li sad kontas i shvatas sto zelim reci..._Saša_ wrote:Zavrzlama@
Postoji, samo što ti nacionalizam definišeš kao usko stvar separatizma. I unitarizam može biti nacionalizam. Primjeri - srpski nacionalizam kroz unitarnu jugoslaviju, kastiljanski nacionalizam kroz unitarnu španiju, beglijski kroz unitarnu belgiju i brisanje regija, kanadski kroz ukidanje kvebeka, britanski, italijanski, francuski, turski i mnogi, mnnogi drugi u zemljama koje su složene ili imaju regije koje bi se odcjepile samo da mogu.
Tvrditi da je nekako politika tipa "pro - nedjeljiva i centralizovana Bosna i Hercegovina" istovremeno automatski i anti-nacionalizam je nebulozno.
govorim o oficijelnom i institucijalnom nacionalizmu....ne postoji bosnjacki oficijelni i institucijalni nacionalizam i kao takav nije opasan,zato danas i nemamo "muslimansku republiku,"muslimanskje sume" muslimanski zrak itd...zato nemamo aeorodrom "AI" jer bosnjacima je preca drzava u komsijski hater od vjere...
na prste jedne ruke porusene nemuslimanske bogomolje,na prste jedne ruke izmijenjeni nazivi gradova,niti jednog vjerskog muslimanskog praznika za instuticijalne praznike...da postoji bosnjacki nacionalizam svega ovog bi bilo kao u rs-u
-
Guido_Špišić
#9181 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
plain vanilla wrote:Da, da, postoji bosnjacki nacionalizam, samo je problem kako se postaviti prema tom problemu. (iako si ovo opisao na grozan nacin, nake frustracije izbijaju iz tebe). Ako tebi treba povecalo da nadjes Dodika i njegove pristalice koji stalno govore da BiH ne moze opstati i da se treba razici, ja bih ti preporucila da pod hitno posjetis makar ocnog ljekara...NKVD wrote:A ja ti, pak, potpuno trijezan i relativno nadrkan, tvrdim suprotno. Naravno da postoji bošnjački nacionalizam koji guši saživot a ti ako ga nisi svjestan, ako ga ne vidiš, ne osjetiš u svim, ponavljam, svim sferama života - e onda je to već ozbiljan problem.zavrzlama wrote: Ja samo navodim da ne postoji organizovani,javni,transparentni bosnjacki nacionalizam koji forsira separatizam,gusi suzivot...
Alijini isprdci i "kome ćemo se mi ba prilagođavati" kamarila su toliko transparentni u "širenju saživota" da bi ih ja, sidranovski, svaki sabah i akšam slao u lijepi sukurac. Njima je bitna potpuna kontrola a tek pod be im je šta kontrolišu. Fildžan fildžan.
Jok, nego šire povazdan ljubavne poruke vlasima i, gluho bilo, onim još gorima - ćafirima. U koje se, sada već manje trijezan i potpuno nadrkan, i sam ubrajam. Mislim na popularne ćafire, naravski.
To je jedna bagra koja se na krilima kolektivizma i ezana, nazivajući selam i šireći islam, strašno osilila i otklizala duboko u nacionalizam. Možda oni toga nisu svjesni, možda ni ti to ne vidiš ali to situaciju čini još tragičnijom.
Hoćemo li opet o kantonalnoj skupštini i njenoj sramnoj odluci u vezi optuženih za silos? Koliko je to transparentno, koliko javno i koliko organizovano?
Džaba ti je hrsuzu govoriti da je hrsuz, pijanom da je pijan.
Ovdje se kakav mehak, a za kriminal podoban, vlah povećalom traži da bi se uspostavio lažni sukurac suživot i metnulo ga se na neku lafo funkciju. Ništa od toga nema, to je samo zamazivanje očiju i laganje samog sebe. U cilju ostajanja na vlasti.
Ali rjesenje problema sigurno nije zmirenje na srpski nacionalizam, pozivanje Dodika na otcjepljenje RS-a, negiranje genocida, govorenje da RS nije nastala na genocidu...
Hebo stranku koja se pokusava dodvorati jednom narodu na stetu ostalih naroda u ovoj drzavi...a koliko sam ja upratila, to radi NS
Ali eto, ako legalizuju marihuanu, imaju glas od mene
Ovo je slučaj za sve stranke u BiH a to je uradio i SDP 2010 godine.
Jedini način da se jedna stranka dodvori svim narodima jeste da se zalaže za ciljeve svih naroda a to su:
Hrvati - Treći entitet
Srbi - Nezavisna RS
Bošnjaci - Ukidanje entiteta i kantona, uvođenje sistema jedan čovjek jedan glas
Budući da jhe nemooguće dodvoriti se svima jer svi imaju različite ciljeve - svaka stranka je nacionala uključujući i "grašanske" stranke jer je to identično sa bošnjačkim nacionalnim ciljem a nimalo sa ciljevima hrvat i srba jer ne žele da se pretvore u efektivne manjine kroz sistem jedan čovjek jedan glas.
U teoriji, mogla bi postojati multietnička stranka koja bi se zalagala za neko kompromisno srednje rješenje. To kompromisno srednje rješenje je u stvari ovo što sad imamo - Dejtonski ustav. Stranka koja bi ga neizostavno prihvatila mogla bi biti nenacionalistička. Na prošlim izborima Naša stranka je bila najbliže tome.
Za druge stranke glasali su nacionalisti a za SDP puno prikrivenih nacionalista (bivših glasača Harisa Silajdžića) zbog Željkove zapaljive populističlke retorike te su tako dobili izbore.
- Arturo B
#9182 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
zavrzlama wrote:nisi shvatio... ne postoji bosnjacki nacionalizam kao stratesko-ideoloska matrica po kojoj djeluju stranke sa bosnjackom vecinom,nego postoje bosnjacki pojedinci u strankama u kojim su bosnjaci ogromna vecina,koji pokusavaju da nametnu svoje nerealne i nacionalisticke ciljeve ,vecini bosnjaka u tim strankama.....a svjedoci smo da ti pojedinci ne predstavljaju realnu opasnost da zatruju vecinu bosnjaka kao naroda....MEDJUTIM nadju se osobe kao @kojovic koji sacicu ljudi i mizeran broj bosnjaka u tim strankama iskoriste tako sto proglase novu opasnost za BIH "Bosnjacki Nacionalizam" i tako 1% bosnjackih nacionalista koje podrzava mozda 2% bosnjaka u BIH su sinonim za bosnjacki nacionalizam,a 99% srpskih stranaka koje podrzava 99% srba u BIH nisu voidjstvo srba i srpske politike,nego onih 1% srba koji su za BIH...je li sad kontas i shvatas sto zelim reci..._Saša_ wrote:Zavrzlama@
Kolega vi niste uopce realni. Bosnjacki nacionalizam je vrlo prisutna stvar a ako to ne vidite sasvim je jasno da ili ne mozete da vidite, ili ne zelite da vidite ili vam odgovara ono sto vidite. Dopustite da ima i nas kojima ne odgovara to sto vidimo.
- _Saša_
#9183 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zavrzlama@
Kazes:
nisi shvatio... ne postoji bosnjacki nacionalizam kao stratesko-ideoloska matrica po kojoj djeluju stranke sa bosnjackom vecinom (zar stvarno u to vjeruješ),nego postoje bosnjacki pojedinci u strankama u kojim su bosnjaci ogromna vecina (nisu ogromna vecina vec su samo i bosnjaci tu, tj kad volis u procentima 100%),koji pokusavaju da nametnu svoje nerealne i nacionalisticke ciljeve ,vecini bosnjaka u tim strankama.....a svjedoci smo da ti pojedinci ne predstavljaju realnu opasnost da zatruju vecinu bosnjaka kao naroda (zatruju cime? Nacionalizmom (za to se rat pobrinuo) ili separatizmom?)....MEDJUTIM nadju se osobe kao @kojovic koji sacicu ljudi i mizeran broj bosnjaka u tim strankama iskoriste tako sto proglase novu opasnost za BIH "Bosnjacki Nacionalizam"(ovo vadis is kontesta) i tako 1% bosnjackih nacionalista koje podrzava mozda 2% bosnjaka u BIH su sinonim za bosnjacki nacionalizam,a 99% srpskih stranaka koje podrzava 99% srba u BIH nisu voidjstvo srba i srpske politike,nego onih 1% srba koji su za BIH...je li sad kontas i shvatas sto zelim reci...
Vidim da priznajes da je bosanjacki nacionalizam opasan za Bosnu i Hercegovinu doduse majoriziras ga procentualno na 1%. (otkud ti ovaj procenat?). I imam osjecaj da brkas pojmove, jel ti pod bosnjackim nacionalizmom mislis bosnjacki separatizam (koji po meni ne postoji) ili samo mislis na pojam bosnjacki nacionalizam koji itekako postoji i poprilicno je rasiren.
Ako mislis da to nije istina, onda si stvarno pao sa Marsa ili ne zivis u BiH.
Kazes:
nisi shvatio... ne postoji bosnjacki nacionalizam kao stratesko-ideoloska matrica po kojoj djeluju stranke sa bosnjackom vecinom (zar stvarno u to vjeruješ),nego postoje bosnjacki pojedinci u strankama u kojim su bosnjaci ogromna vecina (nisu ogromna vecina vec su samo i bosnjaci tu, tj kad volis u procentima 100%),koji pokusavaju da nametnu svoje nerealne i nacionalisticke ciljeve ,vecini bosnjaka u tim strankama.....a svjedoci smo da ti pojedinci ne predstavljaju realnu opasnost da zatruju vecinu bosnjaka kao naroda (zatruju cime? Nacionalizmom (za to se rat pobrinuo) ili separatizmom?)....MEDJUTIM nadju se osobe kao @kojovic koji sacicu ljudi i mizeran broj bosnjaka u tim strankama iskoriste tako sto proglase novu opasnost za BIH "Bosnjacki Nacionalizam"(ovo vadis is kontesta) i tako 1% bosnjackih nacionalista koje podrzava mozda 2% bosnjaka u BIH su sinonim za bosnjacki nacionalizam,a 99% srpskih stranaka koje podrzava 99% srba u BIH nisu voidjstvo srba i srpske politike,nego onih 1% srba koji su za BIH...je li sad kontas i shvatas sto zelim reci...
Vidim da priznajes da je bosanjacki nacionalizam opasan za Bosnu i Hercegovinu doduse majoriziras ga procentualno na 1%. (otkud ti ovaj procenat?). I imam osjecaj da brkas pojmove, jel ti pod bosnjackim nacionalizmom mislis bosnjacki separatizam (koji po meni ne postoji) ili samo mislis na pojam bosnjacki nacionalizam koji itekako postoji i poprilicno je rasiren.
Ako mislis da to nije istina, onda si stvarno pao sa Marsa ili ne zivis u BiH.
- Banksy
#9184 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Bošnjački nacionalizam (ne muslimanski) ne postoji zvanično i javno, ali prikriveno, prešutno, nezvanično, poluinstitucionalno, itekako.zavrzlama wrote:
nisi shvatio... ne postoji bosnjacki nacionalizam kao stratesko-ideoloska matrica po kojoj djeluju stranke sa bosnjackom vecinom,
govorim o oficijelnom i institucijalnom nacionalizmu....ne postoji bosnjacki oficijelni i institucijalni nacionalizam
i kao takav nije opasan,zato danas i nemamo "muslimansku republiku,"muslimanskje sume" muslimanski zrak itd...zato nemamo aeorodrom "AI" jer bosnjacima je preca drzava u komsijski hater od vjere...
Ta strateško - ideološka matrica nije bučna, bahata i agresivna kao srbijanska i hrvatska, ali ona postoji i djeluje tiho i pritajeno, ali jednako efikasno, i to svuda oko nas, u svim sferama života, na svakom polju djelatnosti, od privatnog do javnog života, od lokalne zajednice do ''visoke'' politike, samo što smo na nju oguglali, više je i ne primjećujemo, srodili smo se s njom i prihvatili mnoge stvari kao normalne, a nisu zapravo, a tu je često i ona maska ''bosanstva'' pod kojom mnogo toga prođe ...
Preozbiljna je ovo tema i nije joj ovdje mjesto, drugi put.
Last edited by Banksy on 03/09/2012 17:15, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#9185 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
banksy
Necu ulaziti u otpetljavanje vase konspiracijske teze o specijalnoj vezi ljudi u NS-u i Radoncicevog D. Avaza - vi svakako imate puno pravo da tako mislite i to iznesete na ovom fourmu, ali...
I ja, i svaki drugi clan NS-a, koji dobije prilike da necenzurisano iznese stavove Nase stranke o nekom pitanju ce to i uraditi - bez obzira o kojem se mediju radi(Vrlo cu rado govoriti i za Poskok i za frontal.rs i za Akos, ukoliko nece manipulisati mojim rijecima).
Sto se tice izjave o Budimiru i cinjenice da njegove izjave nema u clanku o njemu...
Tu kritiku trebate uputiti novinaru i uredniku. Ili jednostavno prestati kupovati te novine.
(Moja opaska o nedostatku elementarnog profesionalizma u nasim medijima je data na osnovu mog prethodnog novinarskog iskustva i bezbroj vijesti/prica koje nisam mogao objaviti jer nisam uspio dobiti "drugu stranu")
To sto - odnedavno - u Oslobodjenju, TV1, itd. mozemo proci kada napadamo SDP
i SBB, a u D.Avazu, itd. kada napadamo SDA - mi odlicno znamo i to maksimalno pokusavamo koristiti za nase ciljeve.
p.k.
Necu ulaziti u otpetljavanje vase konspiracijske teze o specijalnoj vezi ljudi u NS-u i Radoncicevog D. Avaza - vi svakako imate puno pravo da tako mislite i to iznesete na ovom fourmu, ali...
I ja, i svaki drugi clan NS-a, koji dobije prilike da necenzurisano iznese stavove Nase stranke o nekom pitanju ce to i uraditi - bez obzira o kojem se mediju radi(Vrlo cu rado govoriti i za Poskok i za frontal.rs i za Akos, ukoliko nece manipulisati mojim rijecima).
Sto se tice izjave o Budimiru i cinjenice da njegove izjave nema u clanku o njemu...
Tu kritiku trebate uputiti novinaru i uredniku. Ili jednostavno prestati kupovati te novine.
(Moja opaska o nedostatku elementarnog profesionalizma u nasim medijima je data na osnovu mog prethodnog novinarskog iskustva i bezbroj vijesti/prica koje nisam mogao objaviti jer nisam uspio dobiti "drugu stranu")
To sto - odnedavno - u Oslobodjenju, TV1, itd. mozemo proci kada napadamo SDP
i SBB, a u D.Avazu, itd. kada napadamo SDA - mi odlicno znamo i to maksimalno pokusavamo koristiti za nase ciljeve.
p.k.
-
Guido_Špišić
#9186 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ona niti djeluje tiho, niti pritajeno niti manje institucionalno.Banksy wrote:Bošnjački nacionalizam (ne muslimanski) ne postoji zvanično i javno, ali prikriveno, prešutno, nezvanično, poluinstitucionalno, itekako.zavrzlama wrote:
nisi shvatio... ne postoji bosnjacki nacionalizam kao stratesko-ideoloska matrica po kojoj djeluju stranke sa bosnjackom vecinom,
govorim o oficijelnom i institucijalnom nacionalizmu....ne postoji bosnjacki oficijelni i institucijalni nacionalizam
i kao takav nije opasan,zato danas i nemamo "muslimansku republiku,"muslimanskje sume" muslimanski zrak itd...zato nemamo aeorodrom "AI" jer bosnjacima je preca drzava u komsijski hater od vjere...
Ta strateško - ideološka matrica nije bučna, bahata i agresivna kao srbijanska i hrvatska, ali ona postoji i djeluje tiho i pritajeno, ali jednako efikasno, i to svuda oko nas, u svim sferama života, na svakom polju djelatnosti, od privatnog do javnog života, od lokalne zajednice do ''visoke'' politike, samo što smo na nju oguglali, više je i ne primjećujemo, srodili smo se s njom i prihvatili mnoge stvari kao normalne, a nisu zapravo, a tu je često i ona maska ''bosanstva'' pod kojom mnogo toga prođe ...
Jedina je razlika u tome što svuda većinski narod može da kaže pa mi nismo nacionalisti mi se samo zalažemo za građansku državu bez etničkih podjela. Normalno je da većinskom narodu odgovara "građansko" uređenje kad je dovoljno brojan da uvijek osigura zaštitu vlastitih nacionalnih ciljeva na taj način. Zašto Bošnjaci nisu pristali na krnju Jugoslaviju sa Srbijom i Crnom Gorom u svom sastavu i sa građanskim uređenjem tipa jedan čovjek jedan glas?
Zbog Miloševića?
Zbog toga što je Bosna "hiljadugodišnja zemlja"?
Zbog toga što je Bosna omeđena prirodnim granicama rijeka za razliku od krnje jugoslavije koja bi bila vještačka zemlja?
Jok.
Jedini razlog je što nisu htjeli da budu manjina pa su se zato otcjepili od Jgoslavije da bi bili većina. Odnosno, isti razlog zašto Srbi hoće da se otcjepe od BiH.
Naravno da svaki nacionalista smatra kako su njegovi ciljevi plemeniti i demkratski pa tako Bošnjači nacionalista smatra kako su njegovi ciljevi plemenitiji i demokratskiji od srpskih i hrvatskih "etnonacionalnih i separatiustickih" ciljeva. Ali suština je da svuda u svijetu manjine uvijek imaju "etnonacionalne" ciljeve a većina može da ima i "građanske" ciljeve jer su svakako u većini.
- Alfons Kauders
#9187 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote: To sto - odnedavno - u Oslobodjenju, TV1, itd. mozemo proci kada napadamo SDP
p.k.
Primjeti se razlika u odnosu na prosle izbore, ali opet nisam optimista - jednostavno previse ljudi ce apstinirati na lokalnim izborima. Dezurni glasaci na budzetskim jaslama ce odraditi svoj dio posla, a vecina obicnog naroda ce ostati kuci...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#9188 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
NKVD wrote: Ja na to neću da pristanem, na tu tezu, nedavno se Bakir Izetbegović istom razmetao, da su za baš sve krivi, inače neosporna, agresija sprskog a potom i hrvatskog ekstremizma. Da je za stanje danas u kantonu ili opštini Centar jedini i isključivi krivac agresor te da je naša eventualna zasluga za teško stanje zanemariva, nedostojna pomena. Da ne govorimo o pozivanju na odgovornost.
E, o tome ja pričam. A kad pričam, svašta kažem. Pa ne moram valjda svaki put kad spomenem neki naš marifetluk obavezno ubaciti jedno pet-šest kopi pejst paragrafa o Radovanu i ovoj stoci koja ga je naslijedila na čelu RS-a!?
Tako je , tako je , tako je.....a kad dođu lokalni izbori - valjda pričamo o konkretnom a ne o imaginarnom.
Šta bi bilo kad bi bilo !!! A ništa se ne dešava ama NIŠTA radikalno , ništa bitno. Samo šuplja.
I tako novi ciklus , novi izbori....
Dalje , pričati da bošnjački nacionalizam NIJE ŠTETAN po građane/ke Bosne i Hercegovine može reći samo (neću zbog bana)........ osoba.
To što bošnjački nacionalizam NE RUŠI BOSNU I HERCEGOVINU SISTEMSKI ne znači da je sistematski ne sisa punih dvadeset godina , uništava sve nezavisno i progresivno bošnjačko, a ono što stvara novac ili pripaja sebi ili uništava. Ako je ne uništava simbolički - ne negira njeno postojanje,zastavu i grb , ruši je svakodnevno u svim segmentima jer smo sve neobrazovaniji , tehnički zaostaliji , sportski neuspješniji u odnosu na svijet.
Bošnjački romantizam je nestao iz razloga što Bošnjaci imaju svoju zemlju. Oni nisu istinski ravnopravni u svim dijelovima vlastite zemlje ali tamo gdje jesu , Bošnjaci su poniženi , opljačkani , osiromašeni , prevareni upravo zahvaljujući nosiocima tog nacionalizma ili samozvanim bošnjačkim/bosanskim patriotama odnosno "nosiocima otpora" (dužno izvinjenje i poštovanje i resepekt i veliko HVALA svim časnim borcima naše vojske koji budu čitali ovo).
Dakle bošnjački nacionalizam je trenutno vrlo poguban po Bošnjake a samim tim i po BiH. Mislim da ćemo se načekati dok desnica ne dobije nove i progresivne konture.
Što se tiče odnosa tog nacionalizma spram Srba i Hrvata on je jasan. Bošnjaci ne ugrožavaju Srbe i Hrvate koji žive sa njima Ipak kulturološki i privredno Hrvati i Srbi su potpuno nebitni u dijelovima BiH sa bošnjačkom većinom.Nisu ugroženi ali nemaju ni posebnosti što će jednog dana s obzirom na razliku u broju stanovnika , dovesti do prirodne asimilacije istih u Bošnjake. Ne tako brzo ali ako ove nakaradne unutrašnje granice opstanu onda svakako.
No u RS-u i većinski hrvatskim dijelovima BiH Bošnjaci su istinski od prvog dana rata do danas- UGROŽENI i bore se za opstanak bez obzira na papirološka prava. Da li se tamo odbrana bošnjaštva treba graditi nacionalizmom - ne znam , možda nekim zdravim i progresivnim ali ovim našim korumpiranim i do srži interesno obojenim - nikako.
Kojoviću ,jako mi se sviđa kako pišete. Jako mi se sviđa što postoje ljudi koji vole BiH i koji su svjesni da se samo radom , progresijom i stvaranjem , naša zemlja može i mora spasiti.
- Dževad
#9189 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Чини сe дa je oвo jeдинa стрaнka koja jaснo и глaснo бoшњaчkoм нaрoду умиje kaзaти дa je дoшлo вриjeмe дa Срби мухaмeдaнци пружe руke свojoj брaћи Србимa прaвoслaвцимa и дa пoчнeмo живjeти у миру и сkлaду kao виjekoвимa унaзaд приje пojaвљивaњa нeсрeтнoг Aлиje Изeтбeгoвићa и њeгoвe сулудe Ислaмсke дekлaрaциje koja зaвeдe муслимaнсkи нaрoд и oдвeдe нaс у kрвaви брaтoубилaчkи рaт.
Last edited by Dževad on 03/09/2012 18:24, edited 2 times in total.
- Alfons Kauders
#9190 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dobro Dzevdo, rijesio si za "muhamedance" a sta bi s nama ateistima?Dževad wrote:Чини сe дa je oвo jeдинa стрaнka koja jaснo и глaснo бoшњaчkoм нaрoду умиje kaзaти дa je дoшлo вриjeмe дa Срби мухaмeдaнци пружe руke свojoj брaћи Србимa прaвoслaвцимa и дa пoчнeмo живjeти у миру и сkлaду kao виjekoвимa унaзaд приje пojaвљивaњa нeсрeтнoг Aлиje Изeтбeгoвићa и њeгoвe сулудe Ислaмсke дekлaрaциje koja зaвeдe муслимaнсkи нaрoд и oдвeдe нaс у kрвaви брaтoубилaчkи рaт.
Jel mi npr. treba neki certifikat od Kacavende, ili nekog drugog bradatog djecojepca u mantiji?
- Arturo B
#9191 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sta cemo sa Srbima hindusima? Da proglase SAO Indiju?Dževad wrote:Чини сe дa je oвo jeдинa стрaнka koja jaснo и глaснo бoшњaчkoм нaрoду умиje kaзaти дa je дoшлo вриjeмe дa Срби мухaмeдaнци пружe руke свojoj брaћи Србимa прaвoслaвцимa и дa пoчнeмo живjeти у миру и сkлaду kao виjekoвимa унaзaд приje пojaвљивaњa нeсрeтнoг Aлиje Изeтбeгoвићa и њeгoвe сулудe Ислaмсke дekлaрaциje koja зaвeдe муслимaнсkи нaрoд и oдвeдe нaс у kрвaви брaтoубилaчkи рaт.
-
zavrzlama
#9192 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ja stvarno slijepBanksy wrote:Bošnjački nacionalizam (ne muslimanski) ne postoji zvanično i javno, ali prikriveno, prešutno, nezvanično, poluinstitucionalno, itekako.zavrzlama wrote:
samo me interesuje zasto srbi svoj nacionalizam nisu sprovodili kao bosnjaci na hinjski nacin,ostavljajuci dzamije citave,ne otvarajuci konc logore,ne kopajuci masovne grobnice,ne pljuvajuci po BIH na svakom koraku i u svakim novinama ,intervjuima..nego javno sprovode nacionalizam,a mogli su ko bosnjaci hinjski,neprimijetno i strateski mudro
- sabina1
#9193 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Šta je sa Lužičkim Srbima?Dževad wrote:Чини сe дa je oвo jeдинa стрaнka koja jaснo и глaснo бoшњaчkoм нaрoду умиje kaзaти дa je дoшлo вриjeмe дa Срби мухaмeдaнци пружe руke свojoj брaћи Србимa прaвoслaвцимa и дa пoчнeмo живjeти у миру и сkлaду kao виjekoвимa унaзaд приje пojaвљивaњa нeсрeтнoг Aлиje Изeтбeгoвићa и њeгoвe сулудe Ислaмсke дekлaрaциje koja зaвeдe муслимaнсkи нaрoд и oдвeдe нaс у kрвaви брaтoубилaчkи рaт.
- Arturo B
#9194 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
zavrzlama wrote:ja stvarno slijepBanksy wrote:Bošnjački nacionalizam (ne muslimanski) ne postoji zvanično i javno, ali prikriveno, prešutno, nezvanično, poluinstitucionalno, itekako.zavrzlama wrote:
Preozbiljna je ovo tema i nije joj ovdje mjesto, drugi put.![]()
samo me interesuje zasto srbi svoj nacionalizam nisu sprovodili kao bosnjaci na hinjski nacin,ostavljajuci dzamije citave,ne otvarajuci konc logore,ne kopajuci masovne grobnice,ne pljuvajuci po BIH na svakom koraku i u svakim novinama ,intervjuima..nego javno sprovode nacionalizam,a mogli su ko bosnjaci hinjski,neprimijetno i strateski mudro..suza suzu stize
Sad ces nam reci da Bosnjaci nisu ubijali pripadnike drugih naroda u posljednjem ratu (i u ratovima prije ovog), da nisu dirnuli niti jedan sveti objekat druge konfesije itd itd? Selektivno pamcenje ili u tvom slucaju totalno sljepilo nije nista neobicno za ove nase prostore ali je vrlo pogubno.
Bosnjaci Bosnu i Hercegovinu unistavaju na drugi nacin. Oni kao i ostali narodi BIH zele da ispune svoje ciljeve, samo sto su njihovi ciljevi dijametralno suprotni od ciljeva druga dva naroda.
Dacu ti i primjer, Bosnjaci se vecinom zalazu za unitarizam i centralizam, Srbima i Hrvatima to ne pada na pamet da se razumijemo. Ako istrajavas i pokusavas da proguras neku ideju s kojom se ne slazu tvoji susjedi znaci da isto tako radis na unistavanju. Svaka akcija ima svoju reakciju.
-
Pedja Kojovic
#9195 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
alfons kauders
Apstinencija je nacin lijenih ljudi da glasaju za partije na vlasti.
p.k.
p.k.
-
zavrzlama
#9196 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
naravno da su dijametralno suprotni..nemaju muslimansku republiku,nisu porusili sve i jednu nebosnjacku bogomolju,nisu naporavili genocid,nisu ukinuli bosanske prefikse,vole BIH zastavu,sportske reprezentacije,nemaju masovnih grobnica nebosnjaka,sa najvecom populacijom napravili najmanje zlocina u agresiji na BIH,ne slave islamske praznike kao entiteske,ne nazivaju sve sto hoda ,leti i pliva "muslimanskim prefiksima" e stvarno jeben nacionalizam i usto hinjski i strateski zajeban i da da stvar bude jos gora drznuli se da stvari nazivaju pravim imenom i spominju istinu i karakter agresije na BIH,ne obracajuci paznju da drugim para usiSad ces nam reci da Bosnjaci nisu ubijali pripadnike drugih naroda u posljednjem ratu (i u ratovima prije ovog), da nisu dirnuli niti jedan sveti objekat druge konfesije itd itd? Selektivno pamcenje ili u tvom slucaju totalno sljepilo nije nista neobicno za ove nase prostore ali je vrlo pogubno.
Bosnjaci Bosnu i Hercegovinu unistavaju na drugi nacin. Oni kao i ostali narodi BIH zele da ispune svoje ciljeve, samo sto su njihovi ciljevi dijametralno suprotni od ciljeva druga dva naroda.
Dacu ti i primjer, Bosnjaci se vecinom zalazu za unitarizam i centralizam, Srbima i Hrvatima to ne pada na pamet da se razumijemo. Ako istrajavas i pokusavas da proguras neku ideju s kojom se ne slazu tvoji susjedi znaci da isto tako radis na unistavanju. Svaka akcija ima svoju reakciju.
znaci unitarizam i centralizam je uzrok da drugi posegnu za genocidom, rusenjem svega sto na BIH podsjeca i etnickim ciscenjem svih onih koji su za BIH....
- Arturo B
#9197 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
p.k.
A partije u Bosni i Hercegovini se razlikuju po kojoj osnovi? Jedne su na vlasti, druge nisu. Kad se ove druge docepaju vlasti postaju sta? Pa partije na vlasti. Zacarani krug koji vise nikog zivog ne interesira.
- sabina1
#9198 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zahvaljujući onima koji su nam na vlast doveli očevi i djedovi.Arturo B wrote:
A partije u Bosni i Hercegovini se razlikuju po kojoj osnovi? Jedne su na vlasti, druge nisu. Kad se ove druge docepaju vlasti postaju sta? Pa partije na vlasti. Zacarani krug koji vise nikog zivog ne interesira.
"Svi su isti" je poruka onih koji žele sve da izjednače.
Po toj logici demokratija nikada ne bi ni postojala jer zašto mijenjati kad "svi su isti".
- madner
#9199 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ovo se zove prilagoditi logiku zakljucku
Podje se od zakljucka koji je: da su sve tri strane jednake, moralne u istoj ravni, samim tim i izbor istih jednako dobar i onda se od toga konstruise sve ostalo. Tako dobijemo nacionalizam, jer isti mora postojati kako bi premisa bila ispunjena. Pri tome ovi genijalci ne vide kako sami pobijaju svoju tezu tako sto navode unitarizam kao nacionalizam. Gospodo sa izgubljenim moralnim kompasom, unitarizam je unitarizam, zalaganje za gradjansku drzavu je samo to. Nacionalizam ima sasvim druge odlike i samo unistavate svoj kreditibilitet te silujete javno logiku.
Podje se od zakljucka koji je: da su sve tri strane jednake, moralne u istoj ravni, samim tim i izbor istih jednako dobar i onda se od toga konstruise sve ostalo. Tako dobijemo nacionalizam, jer isti mora postojati kako bi premisa bila ispunjena. Pri tome ovi genijalci ne vide kako sami pobijaju svoju tezu tako sto navode unitarizam kao nacionalizam. Gospodo sa izgubljenim moralnim kompasom, unitarizam je unitarizam, zalaganje za gradjansku drzavu je samo to. Nacionalizam ima sasvim druge odlike i samo unistavate svoj kreditibilitet te silujete javno logiku.
- Arturo B
#9200 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne vidim zaista sta je smijesno pa da stalno stavljas te smajlije ali dobro. Mozda se smijes od muke. Ovo nije ni vrijeme a pogotovo nije tema da raspravljamo o tome da su samo Bosnjaci fini, super i u pravu a drugi su pa kako da to kazemo, mozda "genocidni debili neskloni dogovoru".zavrzlama wrote:naravno da su dijametralno suprotni..nemaju muslimansku republiku,nisu porusili sve i jednu nebosnjacku bogomolju,nisu naporavili genocid,nisu ukinuli bosanske prefikse,vole BIH zastavu,sportske reprezentacije,nemaju masovnih grobnica nebosnjaka,sa najvecom populacijom napravili najmanje zlocina u agresiji na BIH,ne slave islamske praznike kao entiteske,ne nazivaju sve sto hoda ,leti i pliva "muslimanskim prefiksima" e stvarno jeben nacionalizam i usto hinjski i strateski zajeban i da da stvar bude jos gora drznuli se da stvari nazivaju pravim imenom i spominju istinu i karakter agresije na BIH,ne obracajuci paznju da drugim para usiSad ces nam reci da Bosnjaci nisu ubijali pripadnike drugih naroda u posljednjem ratu (i u ratovima prije ovog), da nisu dirnuli niti jedan sveti objekat druge konfesije itd itd? Selektivno pamcenje ili u tvom slucaju totalno sljepilo nije nista neobicno za ove nase prostore ali je vrlo pogubno.
znaci unitarizam i centralizam je uzrok da drugi posegnu za genocidom, rusenjem svega sto na BIH podsjeca i etnickim ciscenjem svih onih koji su za BIH....
Tako da vise necu odgovarati na ovakve nebuloze.
Znas li sta je problem sa nacionalizmom? Slicno kao i sa religijama. Jer svaki nacionalista a i svaki vjernik misli da je samo on u pravu i da je samo njegova istina prava istina. Ali kad se malo spustis sa nebesa pa pogledas kakvo te stanje okruzuje ovdje na zemlji onda vidis da nije sve bas crno-bijelo. Ima i nijansi sive