Republika Turska
- andromeda101
#9176 Re: Republika Turska
Ja se nadam da bar Davutouglu zamjeni Erdogana..
djeluje mi mudriji.
djeluje mi mudriji.
- seln
#9177 Re: Republika Turska
Kakva bolan Njemacka... vidis da bosnjacko srce kuca za okupaciju od strane Matice. Da parafraziram Momira Bulatovica: nama Bosnjacima je prezime Turci. Svaki Bosnjak bi se rado borio za Maticu na nekom novom Mohacu ili pod Becom... cak i oni koji su guzicu smjestili u taj isti Bec.arzuhal wrote:Mi u BiH imamo najbolju političku situaciju na dunjaluku, nemoguće da dođe do ovakvih i sličnih udara, tamam da sjednu zajedno CIA, MI6, Mossad i GRU pa sve snage upregnu da dijelovi vojske, policije, gorske službe spašavanja i izviđača kod nas sruše neđe nekaku vlas'... Kod nas se vlas' ne može promjeniti ni izborima, ničim...Mi smo u nekakvom horor političkom limbu, nemoš izać iz noćne more, močvara, Silent Hill..
Jedino da nas neko napadne, ali neko vrijedna poštovanja, kao Njemačka npr. Pa da se predamo odmah.
I onda se cudimo sto nas niko ne uzima ozbiljno kao naciju...
-
statixx
#9178 Re: Republika Turska
Ako bi Novalic ili Bakir spengali desetine novinara ili zabranili ovaj forum to vise ne bi bilo demokratsko drustvo jer demokratija nema smisla ako su samo onima koji su "pro" dozvoljeni pisanje i kritika, dok ostali rizikuju, u najmanju ruku, gubitak posla ili prilike za drustvenim angazmanom.gospodja profiterka wrote:Demokratija je samo to: pravo naroda da većinom glasova izabere svoju vlast. Sve drugo su epiteti koji se mogu, ali i ne moraju, prikačiti pojmu demokratije. Dakle, sve dok se u Turskoj održavaju izbori i sve dok je svim punoljetnim licima omogućeno upražnjavanje aktivnog (i pasivnog) biračkog prava, Turska je demokratija. Daleko je od idealnog, ali SVE moderne demokratije su daleko od idealnog, baš sada se rašivaju po šavovima, pa im ipak vojska kapu ne kroji niti bih im ja to poželjela. Postoji razlog zašto SAD i nemaju genralštab kao takav... Vojska je najveća prijetnja demokratiji, sve ostalo se da prevazići uz kakvu-takvu volju većine.statixx wrote:Drago mi je da puc nije uspio i da je srpijecen veci broj zrtava.
Medjutim interesantno mi je kako ljudi opcenito shvataju demokratiju i koriste kao argument za podrsku Erdoganu. Ne cudi sto se valjamo u govnima ovdje. Biti demokratski izabran ne znaci imati pravo da se postavljas iznad zakona i pravne drzave. Turska u pogledu slobode govora i vladavine zakona ne stoji dobro, uzmite bilo koji index, mi smo ispred njih.![]()
Ok, ljudi ga vole i ucinio je dosta na polju ekonomskog razvoja zemlje, ali taj argument kako je demokratski izabran uz implikaciju da "mu se moze" je promasaj u smislu demokratije.
- Danguba
#9179 Re: Republika Turska
Pozdravi mi Brelane i obavezno navrati do Jakiruse.General War wrote:Evo i ja to rekoh vidi vremena napolju, danas sam se trebao u Brelama brckat
a vidi ovo, forum i jeste za ove stvari a ne da se mjesam niti turke interesuje moje misljenje.
Ja zelim mir u svijetu ali znam da je to nemoguce ali bar sto je manje belaja.
Svedjanka prijavi muza jer ju je ruzno pogledao. On po zakonu dobije svoje...tamo negdje daleko, on nece da se skloni sa ulice dok ga policajac kandzijom ne otjera...
Hocemo li uniformisani svijet? Nemoguce. Pa kada je nemoguce treba postovati sve razlicitosti pa makar one bile i demokratija i ljudska prava.
Nije svaciji nivo spreman za zapadnu demokratiju a nekima treba i citav vijek da prodju kroz sve faze takve demokratije.
Nasilno utjerivanje takve demokratije kosta ovo covjecanstvo miliona zivota. Isplatili se?
Mozda se isplati da se smanji populacija jer je pocetkom proslog vijeka evidentirano 1 milijarda dok je na kraju istog vijeka bilo 7 milijardi(a kuga i kolera iskorjenjene).
-
breuer
#9180 Re: Republika Turska
Turska bastion demokratije 

- seln
#9181 Re: Republika Turska
Tako je, puc je organizovan od strane forumskih taguta.zeina wrote:E cuj Erdo sam sebe napao, ko i mi sto smo u ratu bacali granate medju sebe, samozapaljivali se i td., koji bezobrazluk i smjelost u izjavama, odraz neuspjeha i poraza, naslusacemo se mi jos raznih nebuloza, poraz boli a ta bol mora da se lijeci baljezganjem bez ikakvih dokaza
- seln
#9182 Re: Republika Turska
Objasnio ti je nas strucnjak iz dijaspore, Zgoljo...Ci-Nick wrote:A kome je do uklanjanja 3000 sudaca ako je samo par sati prijezeina wrote:E ako ti tako kazes onda je sto posto tacnoCi-Nick wrote:Kad se dobro okoristi onaj ko je trebao biti oštećen onda se mora postaviti pitanje je li sve farsa.
Ima tu materijala za razmišljanje.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ofici ... /160716095
Uz to spiskovi za hapšenja su sigurno bili spremni i prije događaja.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/tursk ... /160716102
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/tursk ... /160716060![]()
"spašavao glavu" i kako saznaše kojih 3000 sudaca treba ukloniti ?
vec su imali spremne spiskove.
Ka ih je puc iznenadio
- dale cooper
#9183 Re: Republika Turska
Kada pročitam ovako nešto i ne čudi me što nas isti ljudi jašu decenijama i što ne pokazujemo nikakvu odgovornostgospodja profiterka wrote:Demokratija je samo to: pravo naroda da većinom glasova izabere svoju vlast. Sve drugo su epiteti koji se mogu, ali i ne moraju, prikačiti pojmu demokratije. Dakle, sve dok se u Turskoj održavaju izbori i sve dok je svim punoljetnim licima omogućeno upražnjavanje aktivnog (i pasivnog) biračkog prava, Turska je demokratija. Daleko je od idealnog, ali SVE moderne demokratije su daleko od idealnog, baš sada se rašivaju po šavovima, pa im ipak vojska kapu ne kroji niti bih im ja to poželjela. Postoji razlog zašto SAD i nemaju genralštab kao takav... Vojska je najveća prijetnja demokratiji, sve ostalo se da prevazići uz kakvu-takvu volju većine.statixx wrote:Drago mi je da puc nije uspio i da je srpijecen veci broj zrtava.
Medjutim interesantno mi je kako ljudi opcenito shvataju demokratiju i koriste kao argument za podrsku Erdoganu. Ne cudi sto se valjamo u govnima ovdje. Biti demokratski izabran ne znaci imati pravo da se postavljas iznad zakona i pravne drzave. Turska u pogledu slobode govora i vladavine zakona ne stoji dobro, uzmite bilo koji index, mi smo ispred njih.![]()
Ok, ljudi ga vole i ucinio je dosta na polju ekonomskog razvoja zemlje, ali taj argument kako je demokratski izabran uz implikaciju da "mu se moze" je promasaj u smislu demokratije.
za državu u kojoj živimo i za svoje vlastite postupke.
- seln
#9184 Re: Republika Turska
Quod licet Iovi non licet bovi.japin_mutapi wrote:posle kemala tajip
nakon sto godina u turskoj opet čovjek koji od turske pravi ozbiljnu državu
- gospodja profiterka
#9185 Re: Republika Turska
Naravno, to više ne bi bilo demokratsko društvo u pravom smislu riječi. Što bi nama, građanima čija su prava ugrožena, dalo za pravo da se protiv takve vlasti borimo svim sredstvima, uključujući i oružanu pobunu, da tražimo saveznike i podršku izvan zemlje, da odemo u ilegalu , da se naoružamo, da u ilegali pokrenemo svoje medije, da vrbujemo ljude na svoju stranu, da prikupljamo donacije za svoju stvar, da se obraćamo međunarodnim organizacijama molbama, žalbama, tužbama... Ali to ne bi dalo za pravo vojsci da ruši i postavlja vlast u zemlji. Vojska je najveća prijetnja demokratiji i podjednaka prijetnja i poziciji i opoziciji.statixx wrote:Ako bi Novalic ili Bakir spengali desetine novinara ili zabranili ovaj forum to vise ne bi bilo demokratsko drustvo jer demokratija nema smisla ako su samo onima koji su "pro" dozvoljeni pisanje i kritika, dok ostali rizikuju, u najmanju ruku, gubitak posla ili prilike za drustvenim angazmanom.gospodja profiterka wrote:Demokratija je samo to: pravo naroda da većinom glasova izabere svoju vlast. Sve drugo su epiteti koji se mogu, ali i ne moraju, prikačiti pojmu demokratije. Dakle, sve dok se u Turskoj održavaju izbori i sve dok je svim punoljetnim licima omogućeno upražnjavanje aktivnog (i pasivnog) biračkog prava, Turska je demokratija. Daleko je od idealnog, ali SVE moderne demokratije su daleko od idealnog, baš sada se rašivaju po šavovima, pa im ipak vojska kapu ne kroji niti bih im ja to poželjela. Postoji razlog zašto SAD i nemaju genralštab kao takav... Vojska je najveća prijetnja demokratiji, sve ostalo se da prevazići uz kakvu-takvu volju većine.statixx wrote:Drago mi je da puc nije uspio i da je srpijecen veci broj zrtava.
- JThomas
#9186 Re: Republika Turska
ma ne utjeruje se demokratija nigdje. to je samo izgovor. utjeruje se kontrola nad resursima, i utjeruje se rat i haos radi samog rata i haosa, kao najveći biznis na ovoj planeti. što saudijcima ne utjeraju, jer su partneri u biznisu...Danguba wrote:Pozdravi mi Brelane i obavezno navrati do Jakiruse.General War wrote:Evo i ja to rekoh vidi vremena napolju, danas sam se trebao u Brelama brckat
a vidi ovo, forum i jeste za ove stvari a ne da se mjesam niti turke interesuje moje misljenje.
![]()
Svedjanka prijavi muza jer ju je ruzno pogledao. On po zakonu dobije svoje...tamo negdje daleko, on nece da se skloni sa ulice dok ga policajac kandzijom ne otjera...
Hocemo li uniformisani svijet? Nemoguce. Pa kada je nemoguce treba postovati sve razlicitosti pa makar one bile i demokratija i ljudska prava.
Nije svaciji nivo spreman za zapadnu demokratiju a nekima treba i citav vijek da prodju kroz sve faze takve demokratije.
Nasilno utjerivanje takve demokratije kosta ovo covjecanstvo miliona zivota. Isplatili se?
Mozda se isplati da se smanji populacija jer je pocetkom proslog vijeka evidentirano 1 milijarda dok je na kraju istog vijeka bilo 7 milijardi(a kuga i kolera iskorjenjene).
Last edited by JThomas on 17/07/2016 13:26, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#9187 Re: Republika Turska
Dugo traje ova tema pa se može naći zabilježeno koji je ovo pokušaj skidanja Erdogana s vlasti. Zna čovjek da iskoristi momenat da sebe ojača, a protivnike oslabi.seln wrote: Ka ih je puc iznenadio, samo su procitali spisak.
- General War
#9188 Re: Republika Turska
odogio putovanje jos sam u sloboidarskoj TuzliDanguba wrote:Pozdravi mi Brelane i obavezno navrati do Jakiruse.General War wrote:Evo i ja to rekoh vidi vremena napolju, danas sam se trebao u Brelama brckat
![]()
Nisam ni ja da vojska uvodi demokratiju nigdje u svijetu pa ni u turskoj (ovo je meni sve jako cudno) ali gledajuci kroz prizmu BiH...vidis i sam da demokratija je da izaberes kako ces da budes (da oprostite) jeban...pa ili sam sebi ili da ti neka tamo vecina dovede hajvana.
- seln
#9189 Re: Republika Turska
Drug Napoleon je rek'o da je Gulen izdajnik. A Eurazija je sada prijatelj.JThomas wrote:ma ovo s gulenom sve više djeluje k'o sa onim u životinjskoj farmi...
- General War
#9190 Re: Republika Turska
seln wrote: Objasnio ti je nas strucnjak iz dijaspore, Zgoljo...
vec su imali spremne spiskove.
Ka ih je puc iznenadio, samo su procitali spisak.
- seln
#9191 Re: Republika Turska
Erdogan svaki dan dokazuje da je upravo suprotno. Ko proizvodi neprijatelje u akordu?KB9 wrote:znaci doslo se do toga da se erdogan sam napo?
nisam znao da je paranoja odlika sekularizma
I zasto svaka minderpuza smatra sekularizam uvredom?
- Gojeni H
#9192 Re: Republika Turska
'Ta ce Bake ... trese se k'o zalosna vrba pred kamerama nakon protesta, a onda mu treba jos 3 dana da se dohaviza pa pozove poslusnike iz organizacije RVI i ostale bosnjacke kmetove.Edin H. wrote:A political storm erupted this week over reports that the Turkish consulate asked Turkish organisations in the Netherlands to forward emails and social media posts that insult Erdoğan or Turkey.
Turski konzulat trazio od turskih organizacija u Holandiji da proslijede emaile i postove koje vrijedjaju Erdogana ili Tursku.
Sreca ovo Bake ne bi nikada dozvolio u BiH.![]()
https://www.theguardian.com/world/2016/ ... ng-erdogan
Doduse, treba biti vjere Muhamedove i ispravno govoriti pa kad bi i glava isla, Bake se ne bi mogao zavaditi sa SVIM susjedima na nacin na koji je to Erdogan odradio. Vjerovatno ne bi ni znao ... nema ga tu.
- seln
#9193 Re: Republika Turska
Od tebe fakat nisam ocekivao ovako jeftin populizam.plain vanilla wrote:treba rulji ukinuti pravo glasa, 'ta ce oni glasati, samo nek elita glasaandromeda101 wrote:Takva vam je ljudi demokratija, rulja vlada.
Rulja je uvijek gluplja.
i kod nas isto, samo nek glasaju budzetlije i bogati bizMismeni
da je sirotinja pametna, ne bi bila sirotinja
- Gojeni H
#9194 Re: Republika Turska
Nije ni ta za baciti. Nekada su Turci imali bezgranicno povjerenje u vojsku. Izgleda da to vise nije slucaj ... barem kod velikog broja ljudi.gospodja profiterka wrote: Ma komplicirate... Vojni udari u Turskoj su uvijek uspijevali i uvijek bez ispaljenog metka. Čak je i ovaj pokušaj na početku obećavao, vojska objavila da je preuzela kontrolu nad državom, ulice puste, nametnut policijski sat... A onda - mućak.
Mislim da im je plan bio onemogućiti Erdogana da stigne do Istanbula ili do Ankare, a nakon potpunog preuzimanja kontrole ubiti ga tamo gdje je bio. Sve je krenulo nizbrdo kad se Erdogan obratio naciji i ljudi izašli na ulice, jer to se nikad prije nije desilo. Pučisti su u ovo ušli s puno samopouzdanja, a krila su im davali i strani mediji koji su "suptilno" provlačili da bi ipak prihvatili pučističku vlast iz strateških razloga. Međutim, ovo nije 1980. godina, sve se promijenilo. I tako...
- Herr Flick
#9195 Re: Republika Turska
Stvarno ovaj mentalni sklop nas Bošnjaka i opsjednutost Erdoganom je fascinantan
Neki ga dozivljavaju kao Boga,sultana,cara,ja to stvarno nemogu razumit i jos nisam nasao pravi odgovor i objasnjenje zasto je to tako,sta mi imamo zajednicko sa tim covjekom koji je predsjednik druge drzave,da li mi Bošnjaci stvarno mislimo da ce nas Erdogan branit ako sutra bude opet rat..U nedostatku vođe naroda da li Bošnjaci dozivljavaju Erdogana svojim vođom pa tolika opsjednutost i zaluđenost njime,pa Erdoganove slike se kace po fb,da ne govorim ako si Bošnjak ako nesto kazes protiv njega odmah si cetnik,šija,izdajica 
- insomnia78
#9196 Re: Republika Turska
Valjda 84-a a ne zivotinjska farmaseln wrote:Drug Napoleon je rek'o da je Gulen izdajnik. A Eurazija je sada prijatelj.JThomas wrote:ma ovo s gulenom sve više djeluje k'o sa onim u životinjskoj farmi...
I mene je podsjetilo na to
I prezime je slicno Goldstein i Gulen
S moje sokoćalo
- Edin H.
#9197 Re: Republika Turska
Ma skroz suplja za Gulena, frajer ima godina, a i hasta.insomnia78 wrote:Valjda 84-a a ne zivotinjska farmaseln wrote:Drug Napoleon je rek'o da je Gulen izdajnik. A Eurazija je sada prijatelj.JThomas wrote:ma ovo s gulenom sve više djeluje k'o sa onim u životinjskoj farmi...
S moje sokoćalo
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9198 Re: Republika Turska
priču o izrežiranom puču, najviše forsiraju, isti oni koji su se najviše radovali na vijesti o puču
-
Hakiz
#9199 Re: Republika Turska
Kakav populizam. Darvinizam. Ko nije sposoban da se sam snađe i ne treba ga biti. A sirotinja nije sposobna, da jeste, kao što već Vanilla reče, ne bi bila sirotinja.seln wrote:Od tebe fakat nisam ocekivao ovako jeftin populizam.plain vanilla wrote:treba rulji ukinuti pravo glasa, 'ta ce oni glasati, samo nek elita glasaandromeda101 wrote:Takva vam je ljudi demokratija, rulja vlada.
Rulja je uvijek gluplja.
i kod nas isto, samo nek glasaju budzetlije i bogati bizMismeni
da je sirotinja pametna, ne bi bila sirotinja
- seln
#9200 Re: Republika Turska
I jedno i drugo.... niko nije razumio diktaturu kao Orwell.insomnia78 wrote:Valjda 84-a a ne zivotinjska farmaseln wrote:Drug Napoleon je rek'o da je Gulen izdajnik. A Eurazija je sada prijatelj.JThomas wrote:ma ovo s gulenom sve više djeluje k'o sa onim u životinjskoj farmi...
S moje sokoćalo