Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Dozer
#9176 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mislis na apsur(tei)zam?
- piupiu
#9177 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hakiz wrote:Šutnja je, takođe, besmislena.Zaitsev wrote:Da šutimo onda?Towelie wrote: Zasto? Zivot ionako nema svrhu i besmisleno je pricati o bilo cemu.
Sve je besmisleno i ništa nema smisla.
Znači to smo apsolvirali.
Eh, hajmo sada o ekstremno tragičnom osjećanju života ...
Za one koji ne čitaju engleski, Dejvid Benatar smatra da je život toliko bolan, besmislen i loš da je jedina samilosna i odgovorna stvar prema ljudskim bićima da ih uopšte nema. On još smatra da be svijet bio mnogo bolji bez svjesnih, osjećajućih bića i pobornik je anti-natalizma, drugim riječima prestanka radjanja ljudskih bića (i ostalih životinja)... Šta velite?
David Benatar may be the world’s most pessimistic philosopher. An “anti-natalist,” he believes that life is so bad, so painful, that human beings should stop having children for reasons of compassion. “While good people go to great lengths to spare their children from suffering, few of them seem to notice that the one (and only) guaranteed way to prevent all the suffering of their children is not to bring those children into existence in the first place,” he writes, in a 2006 book called “Better Never to Have Been: The Harm of Coming Into Existence.” In Benatar’s view, reproducing is intrinsically cruel and irresponsible—not just because a horrible fate can befall anyone, but because life itself is “permeated by badness.” In part for this reason, he thinks that the world would be a better place if sentient life disappeared altogether.
https://www.newyorker.com/culture/perso ... being-born
- arzuhal
#9178 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
On je, bilesi, bio zlostavljan od roditelja i školskih drugara 
- medvjed23
#9179 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
znam haman odavno za taj antinatalistički pokret.. plemenita ideja
dovoljno smo terorisali, ne zemlju - zemlja će i sa nama i bez nas biti ok - nego druga živa bića..
-
John Cleese
#9180 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Meteoritisticki pokret je nesto radikalniji: zagovara hitno zatiranje cak i ovog postojeceg zivog materijalnog svijeta - kakvim vecim meteorom, cime bi drugim...medvjed23 wrote:znam haman odavno za taj antinatalistički pokret.. plemenita idejadovoljno smo terorisali, ne zemlju - zemlja će i sa nama i bez nas biti ok - nego druga živa bića..
Imao sam, svojedobno, priliku dopisivati se s jednim gorljivim meteoritistom
-
John Cleese
#9181 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
...i kucnih ljubimaca i drugih domacih i inih zivotinjaarzuhal wrote:On je, bilesi, bio zlostavljan od roditelja i školskih drugara![]()
- medvjed23
#9182 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
uh, taj je posebno agresivan i ostrašćen.. sjećam se kad je onomad, zarad širenja svojih destruktivnih ideja, napravio i do zavidne popularnosti razvio jedan internetski forum.. što je na vakat satro tu virtualnu pošast, feminizmu fala..John Cleese wrote:Meteoritisticki pokret je nesto radikalniji: zagovara hitno zatiranje cak i ovog postojeceg zivog materijalnog svijeta - kakvim vecim meteorom, cime bi drugim...medvjed23 wrote:znam haman odavno za taj antinatalistički pokret.. plemenita idejadovoljno smo terorisali, ne zemlju - zemlja će i sa nama i bez nas biti ok - nego druga živa bića..
Imao sam, svojedobno, priliku dopisivati se s jednim gorljivim meteoritistom
-
hladan.preminger
#9184 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hocete li vratiti temi ime "ateizam". Čija je ideja bila spajati ateizam i agnosticizam sa nihilizmom?
Koji vam je?
Koji vam je?
- Dozer
#9185 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
S obzirom da smo mi najveci paraziti na ovoj planeti, najbolje je da nas bog uzme sebi. Mislim, da nas sve prebaci tamo negdje sebi, gdje je on, pa da mu mi, ovako savrseni kakvima nas je stvorio, malo "pospremimo" kucu 
I, usput, da mi njemu objasnimo sta je on tacno mislio svime onime sto nam je "spustio" u knjigama
I, usput, da mi njemu objasnimo sta je on tacno mislio svime onime sto nam je "spustio" u knjigama
- Smrcak15
#9186 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
polahko, uzet ce sigurno, prije ili kasnije, ne zuri mu se...Dozer wrote:S obzirom da smo mi najveci paraziti na ovoj planeti, najbolje je da nas bog uzme sebi. Mislim, da nas sve prebaci tamo negdje sebi, gdje je on, pa da mu mi, ovako savrseni kakvima nas je stvorio, malo "pospremimo" kucu
-
tlr
#9188 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Smrcak15 wrote:![]()
jok, ja mislim da ti tako doživljavaš svog boga.
Tvoj bog je Majstor, koji za 6 dana izgradi zemlju, biljke posadi, pčele razmnoži, stvori svakojake hajvane ... pa na kraju smandrlja i čovjeka (felerično biće) i postavi proizvod sa felerom (autoportret?) za svog namjesnika.
U tom slučaju, shvatio sam svrhu testa.
Čovjek se mora testirati, zato što je isti feleričan, tj. kvarljiv proizvod. .
- beni-bu-man
#9189 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Smrcak15 wrote:![]()

- HardcoreMX
#9190 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
To ti je preferencija u ateizmu i novi pravac u umjetnosti-apsurdizamSmrcak15 wrote:![]()
- Mišo_Kovač
#9191 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Deder jedan GIF đe se slika sama stvori, ni iz čega i ni od čega, tek zato što je neko rekao "nek bude slika"... 
- arzuhal
#9192 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jes, jesJohn Cleese wrote:...i kucnih ljubimaca i drugih domacih i inih zivotinjaarzuhal wrote:On je, bilesi, bio zlostavljan od roditelja i školskih drugara![]()
![]()
![]()
- Smrcak15
#9193 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
TLR wrote:Smrcak15 wrote:![]()
jok, ja mislim da ti tako doživljavaš svog boga.
Tvoj bog je Majstor, koji za 6 dana izgradi zemlju, biljke posadi, pčele razmnoži, stvori svakojake hajvane ... pa na kraju smandrlja i čovjeka (felerično biće) i postavi proizvod sa felerom (autoportret?) za svog namjesnika.
U tom slučaju, shvatio sam svrhu testa.
Čovjek se mora testirati, zato što je isti feleričan, tj. kvarljiv proizvod. .
niko od muslimana u to nevjeruje, nemoj ti nas krscanskim apsurdima udarati po glavi...nauci ko sta vjeruje, a ne nas sviju u istu kosaru strpati.
- Smrcak15
#9194 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
zar sam to nesto pogresno postavio, upravo onako kako vi tvrdite, samo sto je to ilustrativno pa ti se pokaze slikovito sta ti vjerujesbeni-bu-man wrote:Smrcak15 wrote:![]()
zar nije bazirana sva kreacija u univerzumu na slucajnosti tako ateisti vjeruju, da se red napravi slucajno iz nereda
zar nije nered ono udaranje onog lika sa farbom po papiru i da rezultat toga bude na kraju kompleksna slika u raznim bojama.
zar nije Big bang neka vrsta explozije/explanzija sto je ekvivalentno danasnjoj exploziji, a kad je explozija, to znaci nered je bio, pa kako onda iz nereda da se takva kompleksnost stvori samo od sebe? eto zasto je to ekvivaletno vase vjerovanje gore onom gif slici.
- HardcoreMX
#9195 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
imas dvije greske, u premisi i u zakljucku...kaze se od koga, a ako je netko vec nesto rekao, sam si onda postavio da to nije ni iz cega i ni od koga...Mišo_Kovač wrote:Deder jedan GIF đe se slika sama stvori, ni iz čega i ni od čega, tek zato što je neko rekao "nek bude slika"...
- harač
#9196 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
dajes gif na kojem se vidi neki "umjetnik", "stvaralac", "dizajner", koji nesto cini i - gle cuda - gotov proizvod njegovog umisljajnog djelovanja. ni jedan ateista ne vjeruje da je ikada postojao (u odnosu na svijet) neki autor koji je s namjerom stvarao bilo kakvo djelo, kao sto umjetnik stvara slikuSmrcak15 wrote:![]()
slijep primjer vjerske inteligencije, i opcenito tvojih doprinosa ovoj temi
Last edited by harač on 28/11/2017 14:36, edited 1 time in total.
-
broj dva
#9197 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
--hladan.preminger wrote:Hocete li vratiti temi ime "ateizam". Čija je ideja bila spajati ateizam i agnosticizam sa nihilizmom?
Koji vam je?
I ja se pitam. Nihilizam nema bas previse veze ni sa agnosticizmom ni sa ateizmom (koliko puta se nihilizam spomenuo na ovih 368 stranica??) a ovdje smo vecinom ateisti a ne agnostici. Vecina nas ovdje zna da nema (monoteistickog, pustinjskog, intervencionistickog, psihopatskog, krvavog, sovinistickog, ljubomornog, sujetog, narcisoidnog) boga.
- piupiu
#9198 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Na pravom putu

- harač
#9199 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ah, existential comics... (wo)man of culture, I see 
- Smrcak15
#9200 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
kako opisa Raj, pa i ja bi ko vjernik, rekao neka hvala nemoras me ozivljavati i stavljati neka me mrtvog pod zemljompiupiu wrote:Na pravom putu![]()
![]()