I rezim u Damasku ubija i zatvara politicke protivnike i one koji rade protiv rezima. Po tome nisu puno bolji od ISILa. Jedina je razlika sto te ISIL uroka na trgu - rezim u nekom podrumu. Ni rezim nema opoziciju. Opozicija je pod zemljom.dragma wrote:Sa tobom se više neću natezati, postao si drugi saxxx. Pogledaj ti samo Goebelsovskih argumenata, kao nikad nikoga nisu ubili bez razloga!?
Manijaku i ubici eto kao teško naći razlog da nekoga ubije? Svi se uvjek pravdaju nekim (zamišljenim) razlogom, dal sami sebi ili pred Bogom, vlastima ili kome već.
Evo, ja sad npr imam razlog da tebe koknem, suprostavljaš se mom mišljenu, jel tako.
Baš me interesuje šta bi na to tvoja porodica rekla, bil' me podržala, kako bi ljudi reagovali, kakvu bi sud presudu donio?
Helem nejse...kažeš pobili bi samo vojnike i režimske ljude zar ne?
A prije toga danima pišeš kako režim i ISIL surađuju, saveznici, prepuštaju jedni drugim gradove bez borbe i sl gluposti. Parafraziram te.
I i dalje ne vidiš nikakvu nelogičnost u svom pisanju i svojim izmišljenim tezama?
Rasprava je pocela radi lazne pretpostavke da bi civili masovno stradali da je ISIL zauzeo Zor. To je neutemeljena laz. ISIL je zauzeo par hiljada gradova i nigdje nije sistemski ubijao civile, kao sto je bio slucaj u Srebrenici ili Zvorniku. Ubijali su vojnike i rezimske ljude. Ubijali su one koji su radili protiv ISILa. Izuzetak su Jezidi koje su ubijali samo zato sto su drugaciji. To se moze porediti sa Srebrenicom.
Lijepo je sto si zustar prema ISILu. Trebas biti jos vise. Nije lijepo sto si blag prema rezimu. Nije lijepo podilaziti zlu, a sirijski Bas rezim je nesumnjivo zao i zlocinacki. Na tom moralnom ispitu padas.
Nisi dobro citao. Rekao sam da smatram kako rezim ima svoje ljude u ISILu. Nisam nikada rekao cijelu grupu imaju pod kontrolom. Daj malo fleksibilnosti, nije svijet crno-bijeli. U ISILu ima svega i svacega, ne radi se o homogenoj grupi. Bas rezim ima pola stoljeca tradicije, veoma razvijenu spijunsku mrezu. Da te podsjetim, radi se o brutalnoj diktaturi, po svemu vidjenom goroj od one Nikolaja Causeskog ili Envera Hodze. Svaki treci Rumun je bio spijun, tako oni znaju reci. Skoro da muz pred zenom nije smio govoriti svasta, kamoli pred rodjacima. Znas li kakva se struktura moze isplesti za 50 godina? Radi se o paranoicnom rezimu koji zivi u strahu od unutrasnjeg i vanjskog neprijatelja. Nemoguce je da u ISILu nema svoje ljude, da su im ti emiri i komadanti nepoznati. Sve znaju, nema sumnje. I haj nemoj pomisliti da nemaju kanale komunikacije sa odredjenim ljudima u grupi!???
Dakle, stvari nisu crno-bijele. I kod nas su zaracene strane cesto saradjivale. Uzmi bojice u ruke.