Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
_Mila_

#9151 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _Mila_ »

@ maybelline

Ja sam se porodila carskim prije otprilike 3 mjeseca. Trudnocu sam vodila u Domu zdravlja. Pocetkom devetog mjeseca otisla sam na GAK na CTG i preglede jer je beba bila okrenuta na zadak. Nakon sto se nije okrenula, uputili me na komisiju i na komisiji me pitaju ko ce raditi carski. Ja im kazem da ne znam, jer nisam imala nikakve veze gore niti sam trazila. Jednostavno sam htjela da vidim kuda mi se vrata otvaraju. Posto je u komisiji bilo vise doktora, predloze mi oni jednog od njih, doktora Ardata, da uradi carski. Prvi put sam tada za njeg cula, ali sam prihvatila. Posao je odradio odlicno. U mom slucaju nije bilo koverata, a opet je dolazio i obilazio me i pitao kako se osjecam.
Sto se tice oporavka, ja sam nakon budjenja imala samo blage kontrakcije ali me rana nije boljela dok sam lezala. Kada se ustaje prvi put tada je boljelo, ali nista sto se ne moze izdrzati. Drugi i svaki naredni dan je sve lakse i lakse.
umihana

#9152 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by umihana »

:roll:
Last edited by umihana on 30/08/2014 20:46, edited 1 time in total.
radenska

#9153 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

eh evo mene nakon desetak dana :D Imam jedno pitanje pa ne znam da li se nekome nesto slicno desilo. Ne znam tacno opisati mjesto ali sam stavila sliku i zaokruzila dio :D Naime, kako sam podigla Tareta (otprilike teskog 18 kg) osjetila sam jaci bol i kao da me je nesto ubolo. Poslije, kad sam se sagnula na tom mjestu se pojavila izbocina. Nije velika ali sad mi je taj dio nekako asimetrican. I dalje malo boli. Sta bi to moglo biti. Ne bih da panicim bez razloga :D Kaze muz mozda je bebina nogica, ali mi je to smijesno jer valjda beba ne bi smjela biti toliko nisko. Inace, 24. sam sedmica
Image
lavorpunvode

#9154 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by lavorpunvode »

radenska wrote:eh evo mene nakon desetak dana :D Imam jedno pitanje pa ne znam da li se nekome nesto slicno desilo. Ne znam tacno opisati mjesto ali sam stavila sliku i zaokruzila dio :D Naime, kako sam podigla Tareta (otprilike teskog 18 kg) osjetila sam jaci bol i kao da me je nesto ubolo. Poslije, kad sam se sagnula na tom mjestu se pojavila izbocina. Nije velika ali sad mi je taj dio nekako asimetrican. I dalje malo boli. Sta bi to moglo biti. Ne bih da panicim bez razloga :D Kaze muz mozda je bebina nogica, ali mi je to smijesno jer valjda beba ne bi smjela biti toliko nisko. Inace, 24. sam sedmica
Image

meni to lici na bruh..
Edit: a mozda i nije, tek sad vidim da si zaokruzila to mjesto, bruh bude ipak nesto vise, koliko ovako ko laik znam :D
otherside

#9155 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Probaj se nakasljati a pipaj povecava li se guta dok kasljes. Ako se ispupci, vjerovatno je ingvinalna kila.
PurpurHazel

#9156 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

maybelline wrote:Neko sa iskustvom carskog reza... anyone...? Doktore?
Svježe iskustvo, pod totalnom anestezijom rađen, inače sam nikakva s podnošenjem boli, ali carski mi je stvarno protekao odlično, tako da se nemoj brinuti. A i cijelo vrijeme su nam u infuziju šikali Voltarene. :D Najveći izazov je prvo ustajanje, kasnije sve ide lakše, što više hodaš manje boli. Izišla peti dan, oporavak bez ikavih problema.

@Malena, ako ti nalazi potvrde trombofiliju, pitaj šta god treba, više sam je apsolvirala. :D Dobar hematolog ti je od velike važnosti, moj se dosta često konsultovao sa dr.Đelmišem iz Zg-a, on je bog&batina za trombofilijske trudnoće, a radi i privatno u Zg, pa se može i do njega potegnuti.
Mis mekinjas

#9157 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Dragi dr. Djelmis.
Ja cu mu o svom trosku podici spomenik, za zivota. :)
PurpurHazel

#9158 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

Mis mekinjas wrote:Dragi dr. Djelmis.

I pretpostavih da si na njega mislila. :) Legenda svog zanata definitivno, uvijek je bio dostupan mom doktoru za svaki savjet.
Mis mekinjas

#9159 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

PurpurHazel wrote:
Mis mekinjas wrote:Dragi dr. Djelmis.

I pretpostavih da si na njega mislila. :) Legenda svog zanata definitivno, uvijek je bio dostupan mom doktoru za svaki savjet.
Nema niko ravan njemu.
Imala sam srecu, cast i zadovoljstvo da mi je vodio trudnocu i osobno me porodio.
Covjek puno ne prica, ali sam ga je Bog stvorio da radi to sto radi.
Trombofilije u trudnoci se otimaju za njega, nama dijabeticarkama je malo lakse.
U bolnici svasta i vidis i cujes, ali jedno je svima zajednicko, kad dodje Djelmis nijedna zena se vise niceg ne boji.
sssa

#9160 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sssa »

Molim vas, ima li neko iskustva sa doktorom Nenadom Miseljicem iz vojne bolnice? :zoka:
safran

#9161 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

sssa wrote:Molim vas, ima li neko iskustva sa doktorom Nenadom Miseljicem iz vojne bolnice? :zoka:
Ja. Porodio me prije 9 godina i počeo voditi drugu trudnoću u 8 mjesecu kad sam prešla u OB ali je otišao na godišnji pa me do poroda otpratila kompletna ekipa a porodio Mašić. Meni je bio OK. Doduše, trudnoće bile bez komplikacija.
Last edited by safran on 03/09/2014 23:38, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#9162 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

safran wrote:
sssa wrote:Molim vas, ima li neko iskustva sa doktorom Nenadom Miseljicem iz vojne bolnice? :zoka:
Ja. Porodio me prije 9 godina i počeo voditi trudnoću u 8 mjesecu kad sam prešla u OB ali je otišao na godišnji pa me do poroda otpratila kompletna ekipa a porodio Mašić. Meni je bio OK. Doduše, trudnoće bile bez komplikacija.
Dok sve ide dobro, izvrstan je. U kriznim situacijama ne bih garantovao za njega, previše neodlučan i bojažljiv. Inače, kao čovjek rijetka dobričina.
maki222

#9163 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Evo da se javim i ja sa lijepim vjestima. U nas zivot stigao zdrav i kocoperan djecacic :) Utisci su mi pozitivni sto se tice ljekarskog tima, sve i jedan ljekar s kojim sam komunicirala je bio brizan i raspolozen, sto se za sestre nebi moglo reci ...Uhvatio me vikend pa su se sestre ponasale mnogo bezbriznije i bezobzirnije nego radnim danima.Mogla bih izdvojiti par sestara koje su me odusevile profesionalizmom, humanim odnosom, ljubaznoscu, strpljenjem...S druge strane ima par sestara kojima bih dozivotno zabranila rad sa svim oblicima zivih bica. Sretno svim trudnicama...vidimo se na temi o bebama!
DaffyDuck

#9164 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DaffyDuck »

Cestitam @makii :kiss:
najbitnije je da ste vas dvoje dobro :thumbup:
TotalnoNebitno

#9165 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

Pitanje: rh sam negativna krvna grupa i davnih dana sam obavijestila svoju doktoricu o tome, negdje oko 25.sedmice, pitala je i trebam li primiti Rhogam u 28. sedmici, ona rece- mi to ne praktikujemo (vec na porodu u slucaju da beba bude rh pozitivna) Eh sad- KAKO TO DA ME NIJE UPUTILA DA KONTROLISEM ANTITIJELA?? Tek sam nedavno saznala da je pozeljno to kontrolisati i u prvoj trudnoci. Posto sam usla u 9., je li mi kasno sada?? Da li bi se vidjelo na ultrazvuku da je imalo kakvih stetnih posljedica po bebu, ne daj Boze??
safran

#9166 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

TotalnoNebitno wrote:Pitanje: rh sam negativna krvna grupa i davnih dana sam obavijestila svoju doktoricu o tome, negdje oko 25.sedmice, pitala je i trebam li primiti Rhogam u 28. sedmici, ona rece- mi to ne praktikujemo (vec na porodu u slucaju da beba bude rh pozitivna) Eh sad- KAKO TO DA ME NIJE UPUTILA DA KONTROLISEM ANTITIJELA?? Tek sam nedavno saznala da je pozeljno to kontrolisati i u prvoj trudnoci. Posto sam usla u 9., je li mi kasno sada?? Da li bi se vidjelo na ultrazvuku da je imalo kakvih stetnih posljedica po bebu, ne daj Boze??
Ako je prva trudnoća Rhogam se ne daje tokom trudoće. U drugoj trudnoći, ukoliko je prva beba bila Rh+, daje se nekad 26-28 sedmici. Što se tiče kontrole titra antitijela, nisam ti sigurna ali sad je šta je tu je. Sad si terminska trudnica i čekaš porod i Rh faktor bebe. Da je bilo kakvih problema sa bebačom sigurna sam da bi dr. reagovala. Prati vremensku prognozu i hvataj sunčane dane za šetnju. Samo opušteno do poroda. :kiss:
julisiz es grant

#9167 Re: Trudnjače i porodilje online

TotalnoNebitno wrote:Pitanje: rh sam negativna krvna grupa i davnih dana sam obavijestila svoju doktoricu o tome, negdje oko 25.sedmice, pitala je i trebam li primiti Rhogam u 28. sedmici, ona rece- mi to ne praktikujemo (vec na porodu u slucaju da beba bude rh pozitivna) Eh sad- KAKO TO DA ME NIJE UPUTILA DA KONTROLISEM ANTITIJELA?? Tek sam nedavno saznala da je pozeljno to kontrolisati i u prvoj trudnoci. Posto sam usla u 9., je li mi kasno sada?? Da li bi se vidjelo na ultrazvuku da je imalo kakvih stetnih posljedica po bebu, ne daj Boze??
Antitijela je trebalo kontrolisati oko 20. i u 28. nedjelji gestacije. Obzirom da ćeš se kroz koji dan poroditi, ja ne bih radio ni sada, kad već dosad nisi, pogotovo jer je prva trudnoća. TEŠKE posljedice Rh inkompatibilije na plod mogu se uočiti ultrazvukom, ako se zna šta treba gledati.
TotalnoNebitno

#9168 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

julisiz es grant wrote:
Antitijela je trebalo kontrolisati oko 20. i u 28. nedjelji gestacije. Obzirom da ćeš se kroz koji dan poroditi, ja ne bih radio ni sada, kad već dosad nisi, pogotovo jer je prva trudnoća. TEŠKE posljedice Rh inkompatibilije na plod mogu se uočiti ultrazvukom, ako se zna šta treba gledati.
A ako se ne zna? :D Zabrinuta sam cak i da nisu teske posljedice, sve se to dalo izbjeci..
TotalnoNebitno

#9169 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

P.S. Dr Asotic me uputio da ih ipak prekontrolisem ovih dana..
pipii

#9170 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by pipii »

Nova sam na forumu pa cu da pozdravim sve :D i ja sam u 9. mj. i ja sam kao i ti rh -, s tim da sam ja kontrolisala u sva tri tromjesecja jednom, nije ti kasno da uradis radi sebe, ali nikakve komplikacije u prvoj trudnoci nemas. Bitno je da primis rogam za naredne trudnoce, a sto se tice ove bezbjedna si samo napomeni prilikom poroda da si rh-. Je li ti muz rh+?
TotalnoNebitno

#9171 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

pipii wrote:
Nova sam na forumu pa cu da pozdravim sve :D i ja sam u 9. mj. i ja sam kao i ti rh -, s tim da sam ja kontrolisala u sva tri tromjesecja jednom, nije ti kasno da uradis radi sebe, ali nikakve komplikacije u prvoj trudnoci nemas. Bitno je da primis rogam za naredne trudnoce, a sto se tice ove bezbjedna si samo napomeni prilikom poroda da si rh-. Je li ti muz rh+?
Da :D Ma ja, istrazivala sam prije po netu i jasno mi je da se Rhogam prima na porodu za sljedecu trudnocu, samo eto nisam znala da se i u prvoj trebaju kontrolisati antitijela pa me to malo zabrinulo :/
Maybach

#9172 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Prima se i u prvoj trudnoci u 20 i nekoj sedmici ako nalaz antitijela pokaze da treba.tako je meni dr rekao.ali mislim da je opet najvaznija ta koja se dobije nakon poroda,ukoliko je uopste potrebno tako da se ne brini.prije nisu ni postojale.ja sam isto rh - a muz +.nisi ti to morala reci ginekologu nego je on/ona to morao/la traziti od tebe.to je dio nekog protokola valjda.

Sent from my iPhone using Tapatalk
DiA 2005

#9173 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

TotalnoNebitno wrote:
pipii wrote:
Da :D Ma ja, istrazivala sam prije po netu i jasno mi je da se Rhogam prima na porodu za sljedecu trudnocu, samo eto nisam znala da se i u prvoj trebaju kontrolisati antitijela pa me to malo zabrinulo :/
Ja sam kontrolisala antitijela do sada dva puta, cini mi se u 17. i 26. nedjelji trudnoce. Ceka me jos jedna provjera i to u 34. sedmici. Rogam primas prilikom poroda. Gledaj da uzmes recept za rogam od ljekara opce prakse jer ga nazalost moramo kupiti same i imati prilikom poroda. Sretno i opusteno :)
wewa

#9174 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

ja sam coombsov test radila dvaput do sad, u 14. i 19. sedmici, pa cu opet u 28., kad mi je dr najavio Rhogam

gledala sam usput na stranici ZZZO-a, pise da se uz zahtjev za povrat troskova prilaze misljenje ljekara po kojem je propisan Rhogam, kopija zdravstvene legitimacije i fiskalni racun.
julisiz es grant

#9175 Re: Trudnjače i porodilje online

Maybach wrote:Prima se i u prvoj trudnoci u 20 i nekoj sedmici ako nalaz antitijela pokaze da treba.tako je meni dr rekao.ali mislim da je opet najvaznija ta koja se dobije nakon poroda,ukoliko je uopste potrebno tako da se ne brini.prije nisu ni postojale.ja sam isto rh - a muz +.nisi ti to morala reci ginekologu nego je on/ona to morao/la traziti od tebe.to je dio nekog protokola valjda.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Koji nalaz antitijela pokazuje da li treba ili ne treba primiti Rhogam? Zar se time liječi Rh inkompatibilija? Još jedan "stručnjak".
Post Reply