smije li se citat rušdi u metrou?salik79 wrote:Teheranski metro je do Aprila 2014 imao sistem dug 152 km, a do 2028 je planirana ukupna duzina od 430 km. Cijena karte za bilo koju destinaciju je preracunato u nasu valutu 0,27 KM. Pored Teherana i sljedeci gradovi posjeduju sistem podzemnih zeljeznica: Siraz, Meshed, Tabriz, Isfahan i Ahvaz.
Ne bih ti znao reci, ali cisto sumnjam da pored svoje prebogate literature neko zeli citati Rusdija, koji je, iskreno, dobro ispod prosjeka svjetskog literarnog stvaralastva._drunken_santa_ wrote:smije li se citat rušdi u metrou?salik79 wrote:Teheranski metro je do Aprila 2014 imao sistem dug 152 km, a do 2028 je planirana ukupna duzina od 430 km. Cijena karte za bilo koju destinaciju je preracunato u nasu valutu 0,27 KM. Pored Teherana i sljedeci gradovi posjeduju sistem podzemnih zeljeznica: Siraz, Meshed, Tabriz, Isfahan i Ahvaz.
ti rece da je salman rusdi los pisac, kao da je to poenta. poenta je da je neko osuđen na smrt zbog djela fikcije.salik79 wrote:Po cemu si ti zakljucio da sam ja da se neko objesi ako je los pisac?! Zasto bi bilo ko bio za to? Lose pisce jednostavno ne citam. Inace, u Iranu si slobodan citati bilo cija djela. Imaju izuzetno bogat bibliotekarski fond. Cak i u Komu, Univerzitetskom centru siitske pravne skole, u univerzitetskoj biblioteci, mozes pronaci djela najistaknutijih i najradikalnijih vehabijskih "ucenjaka", te ih slobodno posuditi i izucavati u javnosti, bez ikakvih problema. Cak si slobodan sa profesorima diskutovati na tu temu, bez ikakvih negativnih konotacija.
Ti dobro znas na sta se fetva odnosila, sano se malo pravis lud. Nemam pojma za dostupnost Rusdijevih djela u Iranu. Iskreno receno, ne zanimaju me._drunken_santa_ wrote:ti rece da je salman rusdi los pisac, kao da je to poenta. poenta je da je neko osuđen na smrt zbog djela fikcije.salik79 wrote:Po cemu si ti zakljucio da sam ja da se neko objesi ako je los pisac?! Zasto bi bilo ko bio za to? Lose pisce jednostavno ne citam. Inace, u Iranu si slobodan citati bilo cija djela. Imaju izuzetno bogat bibliotekarski fond. Cak i u Komu, Univerzitetskom centru siitske pravne skole, u univerzitetskoj biblioteci, mozes pronaci djela najistaknutijih i najradikalnijih vehabijskih "ucenjaka", te ih slobodno posuditi i izucavati u javnosti, bez ikakvih problema. Cak si slobodan sa profesorima diskutovati na tu temu, bez ikakvih negativnih konotacija.
ili se u iranu mogu naci i citati u biblioteci salmana rusdija? cudno s obzirom da je iz irana odaslata fetva.
Ne, njega je slobodarski Zapad (agresivnom medijskom kampanjom) poceo isticati kao aman-zaman pisca, a njegovo djelo "Satanski stihovi", koji vrijedjaju najdublja osjecanja muslimana, kao aman-zaman djelo. Kako bi, inace, uopce iko saznao za njega, a kamoli za njegova djela? Iranci ne likvidiraju pisce, niti se bave losim piscima. Fetva je, ionako, dokinuta._drunken_santa_ wrote:Odnosila se na ono sto je napisao u romanu. U romanu.
Civilizacija koja je tako produhovljena i napredna bavi se (losom) literaturom i likvidira pisce?
Sto bi rek'o Pinkiarzuhal wrote:I ubil Iran tog Selmana?
Irelevantno je kakav je pisac i jel nekoga roman vrijeđa. Kome se ne sviđa neka ne cita. Ne znam za tel aviv, ali trebalo bi biti dozvoljeno.salik79 wrote:Ne, njega je slobodarski Zapad (agresivnom medijskom kampanjom) poceo isticati kao aman-zaman pisca, a njegovo djelo "Satanski stihovi", koji vrijedjaju najdublja osjecanja muslimana, kao aman-zaman djelo. Kako bi, inace, uopce iko saznao za njega, a kamoli za njegova djela? Iranci ne likvidiraju pisce, niti se bave losim piscima. Fetva je, ionako, dokinuta._drunken_santa_ wrote:Odnosila se na ono sto je napisao u romanu. U romanu.
Civilizacija koja je tako produhovljena i napredna bavi se (losom) literaturom i likvidira pisce?
Usput, da li se u tel-avivskom javnom gradskom prijevozu smije citati Mein Kampf?

E vidis, kao sto ti ne znas za Tel-Aviv, ne znam ni ja za Teheran, ali trebalo bi biti dozvoljeno._drunken_santa_ wrote:Irelevantno je kakav je pisac i jel nekoga roman vrijeđa. Kome se ne sviđa neka ne cita. Ne znam za tel aviv, ali trebalo bi biti dozvoljeno.salik79 wrote:Ne, njega je slobodarski Zapad (agresivnom medijskom kampanjom) poceo isticati kao aman-zaman pisca, a njegovo djelo "Satanski stihovi", koji vrijedjaju najdublja osjecanja muslimana, kao aman-zaman djelo. Kako bi, inace, uopce iko saznao za njega, a kamoli za njegova djela? Iranci ne likvidiraju pisce, niti se bave losim piscima. Fetva je, ionako, dokinuta._drunken_santa_ wrote:Odnosila se na ono sto je napisao u romanu. U romanu.
Usput, da li se u tel-avivskom javnom gradskom prijevozu smije citati Mein Kampf?

salik79 wrote:Da zna pisati, kao sto zna pljuvati po islamu i Poslaniku s.a.v.a, nikada ne bi "fasovao fetvu". Ali njemu je to pljuvanje i pomoglo da postane "slavan" i "popularan". Drugacije nikada niko ne bi cuo za njega.
salik79 wrote:Za ljubitelje ranog skijanja i snow-boardanja![]()