Aktuelnosti: FK Sarajevo

Sve o FK Sarajevo...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
strong69

#9151 Re: FK Sarajevo

Post by strong69 »

bordo_boy wrote:I BMW je prvo pravio avione pa onda auta... pa se sada trebaju stiditi toga? 8-)
Ne radi se o tome. Ovi koji to pisu potenciraju po njima "sramnu istoriju" Sarajeva... Zato je uvredljiv konktekst u kome se Sarajevo spominje i dovodi u vezu sa Torpedom.

Usput, Lamborghini je prvo proizvodio traktore... I sada ih proizvodi...
tacna

#9152 Re: FK Sarajevo

Post by tacna »

glade wrote:
tacna wrote:Daj ba sema sta s....e sa forumom ili ga otvorite ili se ugasite skroz. Fakat s...e.
"mi danas otvorimo forum i zbog prijetnji sa njega sutra nas policija pegla... to nama ne treba u zivotu... strpite se"

ovo mi je prije par dana rekao jedan od administratora... pa ti sad vidi ko s...e
Ako je to upitanju onda OK, nisam mislio nista lose nego ovdje se svakakvi likovi javljaju i pisu svasta protiv nase svetinje a administracija mirno posmatra.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#9153 Re: FK Sarajevo

Post by 1946 »

Koliko me je stid toga stavio sam torpedo na avatar :D .
Ponosni na svaki minut historije najvećeg bh kluba! Image
medoIL

#9154 Re: FK Sarajevo

Post by medoIL »

U posljednje dane sve vise pjevam ovu pjesmu

I KADA TESKO JEE KAD REDAS PORAZE PJESMA SA SJEVERA NIKAD NE PRESTAJEE I KAD TI BUDU SVI LEDJA OKRENULI UVIJEK CE SJEVER TVOJ ZA TEBE GINUTI SARAJEVO JEDNO JE U ZIVOTU SU MI SVE UMRO BIH ZBOG TEBE
Baltazar_khan

#9155 Re: FK Sarajevo

Post by Baltazar_khan »

astala_vistala wrote:Da se Blekić više ne ponovi

Fuad Muzurović, Mirsad Fazlagić, Predrag Pašić, Ibro Biogradlić, Sejo Jasenković, Ibrahim Sirćo, Nijaz Ferhatović i Fahrudin Prljača, osjetili su potrebu da se u ime svih navijača Sarajeva izvinu prijateljima s Grbavice, a posebno porodici Osim

Fudbalski klub Sarajevo osnovan je davne 1946. godine pod imenom Torpedo, da bi godinu i nešto poslije, i to na prijedlog tadašnjeg glavnog urednika Oslobođenja Mirka Ostojića, promijenio ime Sarajevo, koje nosi i dan danas.
Godinama je ovaj klub uveseljavao svoje navijače nizom uspjeha, a ostat će i upamćeno kako je FK Sarajevo jedini osvojio dvije titule prvaka Jugoslavije, a da nije bio dio velike četvorke jugoslavenskog fudbala (sličan podvig poslije je napravila i Vojvodina). U svojoj bogatoj historiji najljući neprijatelj FK Sarajeva bio je gradski rival Željezničar, protiv kojeg je bordo ekipa odigrala čak 96 vječitih derbija. Ni s jednom ekipom u historiji Sarajevo nije češće igralo i po pravilima dueli između dva gradska rivala bila su praznik fudbala.

Primitivizam s Koševa Tako je bilo sve do unazad nekoliko sezona, kada su se u vječiti derbi počele uplitati razne struje, koje nemaju veze s fudbalom, a kulminacija se dogodila na posljednjem derbiju igranom na Grbavici.
Podsjetimo, Željezničar je bio domaćin, a navijači Sarajeva predvođeni tadašnjim predsjednikom kluba Zijadom Blekićem ovaj susret su posmatrali na Koševu preko TV ekrana.

I ovo novinar ? on je morao naglasiti da je prvo ime kluba Torpedo ? sta su njihovi navijaci skandirali za Vedrana ? tu se nista ne spominje bitno je da su njegovog melju vrijeđali.
Evo čitav tekst, znači nastavak tog koji si ti postavio.
Vjerovatno bi ovaj slučaj bio ubrzo zaboravljen da predsjednik kluba Zijad Blekić na stadionu koji nosi ime Asim Ferhatović nije imao svoj performans. Da je Hase znao da će jednog dana na stadionu koji nosi njegovo ime predsjednik FK Sarajevo nazvati komšije s Grbavice Ciganima, vjerovatno nikad ne bi kročio na njega. Posvjedočile su nam to istinske legende ovog kluba.
Fuad Muzurović, Mirsad Fazlagić, Predrag Pašić, Ibro Biogradlić, Sejo Jesenković, Ibrahim Sirćo, Nijaz Ferhatović i Fahrudin Prljača osjetili su potrebu da se u ime svih navijača Sarajeva izvine prijateljima s Grbavice, a posebno porodici Osim, koja je vrijeđana na Koševu. Za njih su bile nezamislive riječi mržnje koje su čuli od "svog" predsjednika na Koševu, a koji će nekoliko dana nakon sramotnog i primitivnog obraćanja navijačima podnijeti ostavku na funkciju. I kada se mislilo da je tu kraj svim nedaćama, Blekić nije mogao tek tako otići, već je izdao saopćenje u kojem je krivicu prebacio na Nihada Baljka, Mirsada Alihodžića i Mirzu Varešanovića.
Baš kao što je pred dvije-tri hiljade navijača na Koševu svojim fašističkim govorom vrijeđao komšije s Grbavice, ne razmišljajući kakve bi to posljedice moglo izazvati u gradu gdje sigurnosna situacija i nije baš blistava, tako je Blekić svojim saopćenjem doveo do toga da se pojedinci ne libe prijetiti smrću treneru kluba Mirzi Varešanoviću i njegovoj porodici.

Zavadi pa vladaj

Očito da je Blekić čovjek koji uživa da svaljuje krivicu na drugog, ali je teško razumjeti kako navijači ovog kluba nisu prepoznali ko je ko u cijeloj priči. Kako mogu uopće upoređivati ljubav Varešanovića, Muzurovića, Alihodžića, Fazlagića ili Pašića koji su godinama mukotrpno gradili imidž Sarajeva, s nekim kao što je Blekić?
Nezamislivo je zapravo da bilo ko od istinskih fudbalera može i stati u istu rečenicu s Blekićem, koji je do dolaska u koševsku svetinju bio poznat samo po malverzacijama.
Propaganda jest moćna, ali je načina na koji se bivši predsjednik dodvoravao navijačima "svog" kluba naprosto degutantan. Legende FK Sarajevo svojim navijačima su poklanjali golove, dobre partije u bordo dresu i na taj način zarađivali njihovu ljubav, dok je Blekićeva parola - zavadi pa vladaj. Pitanje je samo, ukoliko nastavi na ovaj način rasturati FK Sarajevo, čime planira vladati?! Na građevinskoj firmi Vranica zapravo je iskazao svu svoju raskoš talenta za uništavanjem. No, oni iskreni navijači koševskog premijerligaša, valja vjerovati, neće dopustiti da im klubom iz sjene upravlja tajkun o čijim interesima već brinu istražitelji u regionu.
Upravo zbog Blekića i njegovog primitivizma legende FK Sarajevo došle su na Grbavicu tražeći oprost. Bilo je dirljivo gledati nekoć ljute rivale s fudbalskog terena Josipa Katalinskog Škiju, Miši Smajlovića, Envera Hadžiabdića, Boru Bračulja, Branu Jelušića, Esada Ibrahimovića..., kako zajedno sjede s Muzurovićem, Prljačom, Biogradlićem, Pašićem, Jasenkovićem, Sirćom, Fazlagićem, Ferhatovićem... i prisjećaju se mnogih duela iz kojih su jedni izlazili pognute glave, drugi s pjesmom, alo ono što je najbitnije, izlazili su zajedno i to kao prijatelji, što niko ne može uzeti, pa čak i neko poput Blekića.
Zajedno su se borili za boje svog kluba, ali su mimo terena cijenili jedni druge, a mnogi od njih su i ostali veliki prijatelji. Ono što im je zajedničko je poštovanje prema protivniku, a na spomen Haseta ili Ivice Osima svi ustanu i naklone se, jer tako to rade iskreni navijači.
"Zadivljuje me vaša odlučnost da se stane ukraj ovim neprimjerenim navijačima. Hvala vam što ste došlii, ali vi se ne trebate izvinjavati", poričio je predsjednik FK Željezničar Sabahudin Žujo legendama FK Sarajevo i konstatirao kako treba hrabrosti za reći "dosta".
"S ovog skupa treba otići snažna poruka, jer ovom gradu i našim navijačima treba zdrav rivalitet. Neka ispliva fudbal i to je ono što treba spominjati nakon vječitog derbija", smatra Žujo, kojeg je u obraćanju prekinuo Mirsad Fazlagić dodavši: "Da, trebamo se izvinjavati, jer se kao iskreni navijači Sarajeva stidimo onoga što se desilo."
Fazlagić je dodao kako su igrači Želje i Sarajeva bili ljuti neprijatelji na terenu, ali da su se svi zajedno veselili. Međutim...
"Nit se, nažalost, izgubila. Nikad nisam vjerovao da ću u svojoj 68. godini života morati doći na Grbavicu i izvinjavati se zbog napada na Želju. Pa mi smo se prije nego će to UEFA i FIFA uvesti gajili fair-play između Sarajeva i Želje. Čuo sam šta se govorilo i na koji način se vrijeđala porodica osim, znam šta se radi mojoj porodici, i još samo treba da počnu spominjati Mišo Smajlović i Hase i onda riječ legende treba izbrisati. Ja se stidim tih uvreda... Prije nekoliko dana sam čuo Vahida Halilhodžića kako je na vrijeđanje s tribina odgovorio da ti ljudi žive u 19. vijeku. E pa, ono na Koševu je bio onda 12. vijek", kazao je bez ustručavanja Fazlagić.
"Nije ovo udvaranje, ali izjava Blekića me zaista izritirala i mi imamo razlog što se vama izvinjavamo. Želimo s našeg voljenog kluba skinuti ljagu, jer Sarajevo je klub koji gradi mostove prijateljstva, a posebno s prijateljima s Grbavice. Za mene je Grbavica bila prazna bez navijača Sarajeva i ne znam čija je to suluda ideja bila da nema navijača Sarajeva na vječitom derbiju. Ja sam bio na utakmici i gledao je iz svečane lože, a bio sam jako tužan što nisam vidio navijače Sarajeva kako navijaju za svoj klub", kazao je Fuad Muzurović, koji je veoma emotivno doživio druženje s nekadašnjim prvotimcima s Grbavice.

Zajednička poruka

I jedni i drugi složni su u tome kako njihovo druženje treba poslati jasnu poruku raznim blekićima kako će navijači Željezničara i Sarajeva uvijek biti prijatelji, jer žive u istom gradu i zajedno su ga branili i odbranili od stvarnih neprijatelja. Huliganima, kojih ima i s jedne i s druge strane, a koji se kriju pod šalovima i kapama pod izlikom ljubavi za klub, treba otići jasna poruka kako je u našoj zemlji jedan vječiti derbi i kako svi oni trebaju zajednički pomoći da se vrati stari sjaj meču između Želje i Sarajeva.
Za utakmicu ova dva kluba ne znaju samo građani BiH, već i mnogi u svijetu, s obzirom na to da sarajevski vječiti derbi spada među najveće u Evropi i za to se uz njega ne trebaju vezati primitivizam i huliganstvo.
Što se tiče Blekića, on se svojim postupcima sam predstavio i jedino ostaje nada da će i oni koji prijete porodici Varešanović na vrijeme biti spriječeni, jer mali Mak je već jednom doživio golgotu otmice.
Neelix

#9156 Re: FK Sarajevo

Post by Neelix »

evo smrada :x
Image

nema metar i zilet, jad kompleksaski. treba mu koju disciplinsku opalit :x
Obuca9

#9157 Re: FK Sarajevo

Post by Obuca9 »

bordo_boy wrote:A koji je više problem s tim "Torpedo" ? Jel se vi stidite činjenice da se FK Sarajevo osnovalo pod imenom "Torpedo"?

Zašto vam uopšte smeta to ? Ko god spomene Torpedo, odmah se okarateriše kao neprijatelj kluba... Za mene je to dio historije. Klub je nosio to ime godinu dana, a ne nosi ga već 64 godine...
Vjeruj mi da to i mene zanima. Čemu to da se neko vrijeđa na spomen imena Torpedo. To je dio historije mgoa kluba i ja se apsolutno ne stidim niti jednog historijskog fakta. Nije Sarajevo jedini klub koji je mijenjao ime kroz historiju, to jeste koji je osnovan pod jednim, a kasnije nastavio raditi pod drugim imenom, besmisleno bi bilo nabrajati sve klubove koji su mijenjali imena, od Manchstera, preko Arsenala, Intera i tako dalje.
Vjerujte mi!

#9158 Re: FK Sarajevo

Post by Vjerujte mi! »

Poslije Kulina i Globala najbolji bh chasopis. Ova prva dva su umrla, pa...
Dialer

#9159 Re: FK Sarajevo

Post by Dialer »

A sto se zamarate ljigatom.komplexasima ne treba davat prostora,samo ignore. Mene je stid nasih pojedinih "legendi". Prodali bi djete za komad hljeba.
Vjerujte mi!

#9160 Re: FK Sarajevo

Post by Vjerujte mi! »

Sad bez zajebancije.

Pa zar niko ovdje nije svjestan da ne postoji bh. sportsko novinarstvo? To je poziv ljudi koji ne znaju nishta drugo raditi, pa se na kraju opredijele za trabunjanje o sportu. Primjer igora kristicha, teftedarije i ovoga, koji ne znaju ni lopatu uzeti u ruke.
emigrazione

#9161 Re: FK Sarajevo

Post by emigrazione »

Iskreno, sad ocekujem da se na nasem stadionu, kako zna i umije, pojavi Ivica Osim i da, vukuci svog sincica za solufe i sve ga samarajuci, se pokloni i izvini nama navijacima FKS zbog one zdenke i onoga ''khaj phice''...mada je ovo trebalo prvo da se desi, ali nema veze
dinGospo_SA

#9162 Re: FK Sarajevo

Post by dinGospo_SA »

Vjerujte mi! wrote:Sad bez zajebancije.

Pa zar niko ovdje nije svjestan da ne postoji bh. sportsko novinarstvo? To je poziv ljudi koji ne znaju nishta drugo raditi, pa se na kraju opredijele za trabunjanje o sportu. Primjer igora kristicha, teftedarije i ovoga, koji ne znaju ni lopatu uzeti u ruke.
upravo to je i problem bh ''novinarstva'', ''pero'' je lakse od lopate :lol:
The 51st State

#9163 Re: FK Sarajevo

Post by The 51st State »

hz__semir wrote:
bordo_boy wrote:A koji je više problem s tim "Torpedo" ? Jel se vi stidite činjenice da se FK Sarajevo osnovalo pod imenom "Torpedo"?

Zašto vam uopšte smeta to ? Ko god spomene Torpedo, odmah se okarateriše kao neprijatelj kluba... Za mene je to dio historije. Klub je nosio to ime godinu dana, a ne nosi ga već 64 godine...
Vjeruj mi da to i mene zanima. Čemu to da se neko vrijeđa na spomen imena Torpedo. To je dio historije mgoa kluba i ja se apsolutno ne stidim niti jednog historijskog fakta. Nije Sarajevo jedini klub koji je mijenjao ime kroz historiju, to jeste koji je osnovan pod jednim, a kasnije nastavio raditi pod drugim imenom, besmisleno bi bilo nabrajati sve klubove koji su mijenjali imena, od Manchstera, preko Arsenala, Intera i tako dalje.
problem je konotacija i dusmanluk, jedno je kad se mi ponosimo svakom mrvom svoje istorije, a drugo je kada deklarisani dusman uzme taj podatak u cinicnom maniru, ili ako nije tako zasto takvi pakasi od novinara nikada nisu potencirali cinjenicu da je se prvobitno druzina sa pruge skupila u kiseljaku 1919, to ti je taj pandan.
Ultragotiva

#9164 Re: FK Sarajevo

Post by Ultragotiva »

Pa gdje su te legende kad trebaju navijace najveceg kluba da stave u zdenku od 600 mjesta da se poguse,sto se tada ne skupe i ne odu tamo????Je.bo ga legende vise,da hocemo imat normalnu upravu pa da se napravi fino statut-pravilo po kojem neko moze bit legenda,a ne da pije kafu sa mirsom fazlagicem i to je legenda,znaci legenda mora odigrat hejbet utakmica i to vaznih,puno golova trofeja,a ne sad ce jos malo ihtijarevic bit legenda,a mnogi ne znaju da je igrao za manje poznatiji sarajevski premierligas....

Danas tekma u mostaru,neki od nas su vec stigli,neki tek krecu.Nekako imam poseban osjecaj pred ovu tekmu,koliko god mrzio mirzu i zelio da on ode ja uvijek navijam da moje sarajevo pobjedi,u vrapcicima je mal teren,mislim da i nema dovoljno metara po uslovima uefe,moze se igrat,nasi su vec umorni pa tako da je mal teren dobra stvar.

0:2
Samo HZ

#9165 Re: FK Sarajevo

Post by Samo HZ »

"Mostar u srcu, bodovi nama" :)
hajmo ..
karanana

#9166 Re: FK Sarajevo

Post by karanana »

dobit cemo vas. moramo. a treba iskoristiti i pometnju. inace ne bi mogli.
odoh uplatiti keca. sigurno je dobra kvota.
bailaor

#9167 Re: FK Sarajevo

Post by bailaor »

karanana wrote:dobit cemo vas. moramo. a treba iskoristiti i pometnju. inace ne bi mogli.
Karanana kako je u zemlji cudesa?? :-) :-) :-)
theprodigy

#9168 Re: FK Sarajevo

Post by theprodigy »

bailaor wrote:
karanana wrote:dobit cemo vas. moramo. a treba iskoristiti i pometnju. inace ne bi mogli.
Karanana kako je u zemlji cudesa?? :-) :-) :-)
i ja mislim da ce ovo velez uzeti..daj boze da se prevarim
Vjerujte mi!

#9169 Re: FK Sarajevo

Post by Vjerujte mi! »

Ma kakav Velezh. Oni su toliko loshi da mogu samo nas uzeti.
jalijas74

#9170 Re: FK Sarajevo

Post by jalijas74 »

bila je i nadri pa nas klepi
Mikado

#9171 Re: FK Sarajevo

Post by Mikado »

Velež 0 - 1 Sarajevo

0:1 Damir Kojasevic (28)
Last edited by Mikado on 20/11/2010 13:36, edited 1 time in total.
VenOM__

#9172 Re: FK Sarajevo

Post by VenOM__ »

Bravo Piksi :thumbup: :thumbup:
Nogatrans

#9173 Re: FK Sarajevo

Post by Nogatrans »

Sta kaze ovaj na radiju kod gola Kojasevica nisu se radovali navijaci nego zvizdali i psovali strucnom stabu i igracima. :shock: :shock: :? :twisted:
north

#9174 Re: FK Sarajevo

Post by north »

Nogatrans wrote:Sta kaze ovaj na radiju kod gola Kojasevica nisu se radovali navijaci nego zvizdali i psovali strucnom stabu i igracima. :shock: :shock: :? :twisted:
A šta treba da pjevaju šampioni, hebo li ih Nihad Baljak i Mirsad Alihodžić. Evo i ja pratim Sarajevo 20-ak godina i možda prvi put u životu nemam osjećaj tolike radosti kao ranije što je Sarajevo postiglo pogodak :(

Istina, smatram da sa igračima treba naći zajednički jezik, ali neka sada malo trpe za ono što su sami zasrali.....
Nogatrans

#9175 Re: FK Sarajevo

Post by Nogatrans »

Treba covjeku jebat mater sto je dao gol. To jos samo kod nas ima !! Cirkuuss!! :run:
Locked