beni-bu-man wrote:Smrcak15 wrote:beni-bu-man wrote:
ja mislim da ti mene zafrkavas
pitati kako je nasto Bog ?
je isto kao kad bi pitao moj jarana Hasu jeli rodio Musko ili Zensko?
prvo suvisno je pitati je li musko ili zensko kad muskaraca ne radaja, tako isto vazi i za nastanakl Boga, Bog nije nastao jer je oduvijek a da je nastao ne bi bio Bog jer bi onda usli u regresiju prijasnjih dogadjaja i onda hipoteticki bi trazili u toj regresiji Neprouzrokovanog Uzrocnika svega, pa pitanje "kako je Bog nastao" nema smisla jer je oduvijek.
kako moze biti oduvijek
nekad moram alegorijama objasnjavati da bi se dokucile neke stvari.
nas razum ne moze obuhvatiti vjecnost, tako isto nemoze obuhvatiti termin oduvijek, zbog nase limitiranosti kao ljudi da obuhvatimo to nasim razumom.
naprimjer vratimo se 2000 godine unazad i dodjemo u pustinju navecer dok pastiri uz vatru konace i onako mi im se pridruzimo , i pocnemo im govriti sta ce sve da bude u buducnosti.
Pa kazemo u buducnosti ce biti ogromnim zeljezni objekti vecih od kuca gdje ce moci stotine ljudi da sjedi i da leti iznad oblaka, a dok su tako iznad oblaka moci ce da direktno vide svju familiju koja je ostala kuci, i ne samo to nego ce moci da se cuju.
Ali sve to ce moguce biti tako sto ce pametni ljudi moci da napisu jedan tekst (programeri pisanjem kodova u chipovima aviona) koji ce omogucavati sve to da se desi.
zamisli sta bi pomislili ti pastiri iz pustinje koji cudu takve nevjerovatnosti...
Dali bi oni ikad mogli shvatiti kako neko moze napisati jedan mali predmet (cip) nesto a to ce omogucavati let gomile gvozdja iznad oblaka, gdje ces moci vidjeti i cuti direktno svoju familiju koja je ostala kuci na zemlji.
Njihov razum to ne bi nikad razumio, tako isto mi nismo na tom nivou da razumijemo koncept vjecnosti i to oduvijek,, jer sve sto vidimo ima svoj pocetak, i sad odjednom nesto oduvijek, mozak ne moze da shvati to, nikako da svari to/obuhvati zbog limitiranosti nasim intelektualnih kapaciteta i mogucnosti.
Bog kaze oduvijek je, da nije rodjen, mi to prihvatamo bez da ulazimo u detalje kako oduvijek jer vjecnost kako god nemozemo umom obuhvatiti...neke stvari covjek mora samo prihvatiti...jer ako ih ne prihvatis upadas u jos vecu rupu onda. jer evo ako bi rekli Bog nije oduvijek, to znaci nastao je, a ako je nastao nesto ga je stvorilo, to znaci Bog nije Bog nego stvorenje pa bi prikladnije bilo da se klanjamo vecem Bozanstvu od njega , to jeste onome ko ga je stvorio. A onda se postavlja pitanje zasto bi Bozanstvo stvaralo drugo Bozanstvo, sebi protukandidata, jer dva absolutna Boga ne mogu logicki postojati jer bi njihvoe sile suzbile jedno drugog , ili imamo jednog vrhovnog absolutnog Boga a svi ostali mini bozanstva ili samo jedan Bog bez ikakvih drugih bozanstava.
kakva bi uopste bila poenta da Bog stvori drugo mni bozanstvo...Bogu ne treba da radja i nastavlja svoju vrstu kao ljudi izivotinje, Bog je oduvijek tako da mu radjanje nepotrebno.
Znaci jednostavno prihvatiti Bog je odvuijek jer svaki drugi odgovor bi bila degradacija Boga, ili da kazemo svaki drugi odgovor bi ga osporilo kao absolutnog Boga, i degradiralo na nivo stvorenja.