Avijacija, autobombe, klanja na sve strane... ne znam baš, kod nas se rokalo iz rovova a ovi uvijek na livadi. U svakoj akciji mrtvih na stotine... Čini mi se da je ovo u Siriji puno gori rat nego u nas.DaysleepeR wrote:u Siriji je na snazi ruska taktika spržene zemlje za koju je istorijski utvrđeno da jako malo učinka radi na terenu sve dok vojnička čizma ne nagazi. naravno materijalna šteta je ogromna, ali i dalje sumnjam da je gore nego kod nas. neke njihove najžešće bitke su na ogromnom pustom prostoru bez puno borbi prsa u prsa.
Pa sigurno da ima. Neki pristupe YPG - neki arapskim jedinicama. Arapi koji su danas pristupili YPG u Gire Sipiju... svakodnevno objavljuju nove slike...Mlohavi wrote:Kiki ima li SDF jos materijala za regrutovanje u ovim pobunjenicima?
SDF, GoPro, posljednje borbe oko Tishrina. Snimak nista posebno, i mene zeMske napale u ovom izdanju.Svakako nadam se da ce nastaviti ovako s gopro, pa da vidimo kako to izgleda razbijanje ISILa.

Slažem se, situacija je zaista teška i vrlo neizvjesna, ali šta ćeš. Samo ljudi se bore, trpe nemoguće stvari, očigledno i rat ovakav kakav je, sto puta im je bolji nego povratak u poniženje. Evo režim jučer poslao delegaciju u onaj kvart Ma'demijah Šam i ponudio im: rat do istrebljenja, amnestiju za sve i predaju kvarta, ovi izabrali rat.Mlohavi wrote:Daleko vise spram svojih mogucnosti su pokazali nego ona stara SAA koje se sjecamo prije IRGC i Rusa. Jos tad su bili slabiji ali su imali momentum i strasno su bili motivisani. Danas to nije ni priblizno kao onda, uostalom bas nista pozitivno po pobunjenike na bojnom polju se nije desilo u prosla 2-3 mjeseca.sarajevoxxxx wrote:
Pa bilo je jedno od najgorih ratišta u BiH u to nema sumnje.
Rat u Siriji mislim da je mnogo gori, daleko neravnopravniji nego što je to bilo kod nas. Sirijska opozicija protiv sebe ima avijaciju svaki dan u prosjeku 100-150 zračnih udara. Onda, iranski dobrovoljci, generali, oficri, uvježbana vojska Hezbollaha, ali očigledno ništa od toga ne pomaže. Sirijska opozicija je prošla kroz jedan pakao, izdržali su nešto nemoguće, jedni heroji koji su ostavljeni od svih na cjedilu, ali i veliku vojnu nadmoć, i međusobno razilaženje, sve su izdeverali, očigledno muslimanska arapska elita je kontala da će se sve to davno završiti![]()
Oni koji trebaju biti zabrinuti su zločinci koji su činili masakre i oni arapi koji su ih podržavali i finansirali ovaj rat, kao i koji su naređivali masovna ubvistva žena i djece u Halebu, Deri, Istočnoj Guti, Homsu, Hami itd. Mislim ne radi se o pojedincima hiljade ljudi je u tome učestvovalo, mislim da će svi odgovarati ili pred sudovima ili će u ratu dobiti ono što su zaslužili.
Nazalost, vjerovatno je sve ovo bilo uzalud zbog toga sto se gotovo svaka grupa bori za neke svoje ciljeve. Nikoga ne mogu kriviti za to osim sami sebe. Imali su dovoljno prilika da usaglase svoje stavove izuzimajuci ISIL, Nusru i mozda Ahrar.
Izmisljali su im neki "prijatelji Sirije" ako se dobro sjecam cak i neke glavnokomandujuce i jos ponesto sto im je moglo koristiti, ali se od ogromne vecine pobunjenika tolerisalo to kad Nusra najuri glavnokomandujeceg preko granice u Tursku?
Jos uvijek oni pruzaju zestok otpor i na tome im svaka cast, ali ako se nesto drasticno ne desi, nazalost i to je uzalud. Latakija je Izgubljena, front na jugu Aleppa gotovo da vise i ne postoji, Homs kolijevka pobune, bez pobunjenika... Ne vidim zasto bi se nesto promijenilo naredne godine u njihovu korist, mozda ti vidis?
Ma u ratu je nemoguce brojati. Sjeti se kakvim se ciframa kod nas baratalo...Mlohavi wrote:Nekad na pocetku je bilo moguce pratiti i broj poginulih civila, broj mrtvih vojnika na jednoj i drugoj strani...Je li sad stvarno toliki haos da to vise niko ne broji?

sunceKOtepsija wrote:![]()
الرقة تذبح بصمت Raqqa is Being Slaughtered Silently
1 sat ·
#الرقة_تذبح_بصمت
#Raqqa #Syria #ISIS
وحدات الحماية الكوردية وحلفاؤها يفرضون حصارآ خانقآ
على جبهة ثوار الرقة ( لواء ثوار الرقة - جيش العشائر)
لليوم الخامس عشر على التوالي ويمنعونهم من دخول تل أبيض لنقل الجرحى ويمنعون عنهم المواد الغذائية وكل مقومات الحياة .
husein_kapetan wrote:Bez ovo "najverovatnije".. nego upravo u turskoj..Arteta wrote:
Aleppo je ekonomski centar Sirije.
Tokom rata su govna opljackala industrijsku zonu u Aleppu i vecina opreme iz zone je zavrsila van Sirije (najvjerovatnije u Turskoj).
Prije par godina(mozda i vise) ja i Chelli smo objavljivali tadasnje informacije da turci j njihovi partneri (revolucionari) demontiraju kompletne industrijske zone na tom podrucju i prevoze u tursku.. biti ce da ce ovi "brizni" turci odlucise da sklone sta je vrijedno tamo.. pa da kad ovaj belaj prodje uredno sa remontom svih postrojenja vrate.. ako nije ovako.. moze se jedino nazvati sibicarskom kradjom.. ili sitnim sicarom..
I nadam se da ce im.. ko god bio.. poslije ovog rata racun za sve pokradeno ispostaviti...
(Nastranu ova nafta koja je mnoge turke dobrano "gazdama napravila".. )
Boga mi im je guravo i ko god kaze da je nama bilo isto ili gore mislim da nije svjestan sta prica.Mlohavi wrote:
Ne znam kako vi, al' ja bi je*O i pobunu i Asada i Dulijana i Esmu i Erdogana da ovo moram prozivljavati.
Strasno motivisani su usli u sve ovo, i da nisu dopustili da im neki sad vec ocito neprijatelji preotmu revoluciju, sve ovo bi zavrsilo drugacije. Sirija je danas nazalost unistena zemlja za naredna desetljeca, narocito podrucja Sirije na kojima zive oni koji su bili najistrajniji u borbi.sarajevoxxxx wrote: Slažem se, situacija je zaista teška i vrlo neizvjesna, ali šta ćeš. Samo ljudi se bore, trpe nemoguće stvari, očigledno i rat ovakav kakav je, sto puta im je bolji nego povratak u poniženje. Evo režim jučer poslao delegaciju u onaj kvart Ma'demijah Šam i ponudio im: rat do istrebljenja, amnestiju za sve i predaju kvarta, ovi izabrali rat.
Režimu treba presjecanje rute snadbejvanja i pojačavanje obruča ovima u Dariji, koji su to samo heroji, šta su sve izdržali. Oni, pa Džober, pa ovi iz Homsa, iz Haleba, Idliba, Hame. Režimski vojnici ni stoti dio rata nisu vidjeli kao ovi. Na zemlji imaju sektaše i šiitske milicije u zraku Ruse i svoju avijaciju, njima je odlazak na liniju šou, zafrkancija, vjerovatno odraditi sedam dana, i nazad kući u topli dom gdje imaš sve.
Ovima porodice poginule, prijatelji, sve im uništeno, gradovi sravnjeni sa zemljom (Tartus i mnogi drugi gradovi gdje su Aleviti za cijeli rat niti jedna granata možda nije pala kao ni na pola Damaska u kojem je režim) nemaju avijacije, i opet evo ulazimo u petu godinu rata, a režim još uvijek započinje velike ofanzive na jednu malu Dariju ili Džober udaljenu od zgrade predsjedništva svega 4 ili 5 kilometara.
Znači za 5 godina rata gdje je pola Sirije sravnjeno sa zemljom, 4 miliona ljudi napustilo Siriju, 7 ili 8 miliona ljudi raeljeno unutar Sirije, oko 350 000 poginulih stotine hiljada doživotnih invalida i ranjenih, a Asad za 5 godina rata nije mogao zauzeti jedne kvartove udaljene od centra Damaska svega nekoliko kilometara.
isil-ovci, nusrici, ahrari, if-ovci-hajd sto ne znaju ko jebe ciju, vec ih jebu i na linijama sirijske patriotebudza wrote:
ovom ce biti: "drugi ce j*bat, a ti muzafere ratuj!"
Pa jarane, zapitas li se ko su ovi sto podrzavaju ekipu koja kolje, premlacuje i ubija... sto pobunjenici iteeekaaaakoooooo rade. Nagledali smo se kamaru slika i video zapisa koji svjedoce nevjerovatno monstruoznom maltretiranju i ubistvima zarobljenih sirijskih vojnika. Istina, ni druga strana nije puno bolja...Grean wrote:Mlohavi wrote:
A kad vidim ove siitske debile koji su dosli da se izivljavaju nad ovom djecom na njihovom kucnom pragu pitam se ko su ovi likovi sa foruma koji svakodnevno ovdje pisu hvalospjeve o tim "pravednicima", zapitam se da li je moguce da su to nasi ljudi. Sve se nadam da nisu jer to ne mogu da povezem sa svojim narodom koji je prosao ono sto smo mi prosli. Kad vidim likovanje i smajlije pitam se kakvi su to ljudi uopste i po cemu misle da se razlikuju od ispranih mozgova sa Vijesti umeta koji slave zlocine ISIS-a.
sunceKOtepsija wrote:isil-ovci, nusrici, ahrari, if-ovci-hajd sto ne znaju ko jebe ciju, vec ih jebu i na linijama sirijske patriotebudza wrote:
ovom ce biti: "drugi ce j*bat, a ti muzafere ratuj!"
Ja druze slabo vidim te smajlije, podsmijavanja na izvjestaje gdje se mrtvi trpaju bagerima i uz to sutaju nogama pa jos na kraju zapale od tih koji podrzavaju opoziciju a mogu reci da je takvih najmanje generalno. Dok od ovih proruskih i prosiitskih citam takve komentare svakodnevno a sve pod maskom averzije prema ISIL-u.Kikibombona wrote:
Pa jarane, zapitas li se ko su ovi sto podrzavaju ekipu koja kolje, premlacuje i ubija... sto pobunjenici iteeekaaaakoooooo rade. Nagledali smo se kamaru slika i video zapisa koji svjedoce nevjerovatno monstruoznom maltretiranju i ubistvima zarobljenih sirijskih vojnika. Istina, ni druga strana nije puno bolja...
Do pregovora ce doci nekad ali i ja mislim da ovaj nalet SAA nece lako ispustiti iz ruku. Vjerovatno bezbroj krugova pregovora ako do njih uopste dode jer ne znam ko bi u ovom trenu uopste zastupao pobunjenike.Grean wrote:
Nego sta bi sa ovim mirovnim pregovorima koji su kao planirani za mjesec dana? Tesko da ce vladine snage u ovoj situaciji sjesti za sto. Bit ce kao i u nas, razvlaci pricu da se na terenu zauzme sto vise.
A kad vidim ove siitske debile koji su dosli da se izivljavaju nad ovom djecom na njihovom kucnom pragu pitam se ko su ovi likovi sa foruma koji svakodnevno ovdje pisu hvalospjeve o tim "pravednicima", zapitam se da li je moguce da su to nasi ljudi. Sve se nadam da nisu jer to ne mogu da povezem sa svojim narodom koji je prosao ono sto smo mi prosli. Kad vidim likovanje i smajlije pitam se kakvi su to ljudi uopste i po cemu misle da se razlikuju od ispranih mozgova sa Vijesti umeta koji slave zlocine ISIS-a.
Mlohavi wrote:Momcic s duzom kosom koji je zarobljen bio je operater TOWa u Latakiji.
Ne opravdavam naravno ovakvo postupanje s zarobljenikom, ali uzeo je oruzje da ubije onoga s druge strane. Ako ostane na batinama, u sto iskreno sumnjam, nek' bude zahvalan.
Nije neobično da" djeca "bolje ciljaju towom, gameri koji su navikli drzati dzojstik u ruci imaju bolje predispozicije za precizno gadjanje. Naravno, upitno je zbog drugih aspekata koristiti djecu, rat nije partija CS-a, tako da ovaj jadnik vjerovatno nije ni imao sanse da pobjegne. Odrace ga zivognixon69 wrote:Mlohavi wrote:Momcic s duzom kosom koji je zarobljen bio je operater TOWa u Latakiji.
Ne opravdavam naravno ovakvo postupanje s zarobljenikom, ali uzeo je oruzje da ubije onoga s druge strane. Ako ostane na batinama, u sto iskreno sumnjam, nek' bude zahvalan.![]()
Ako je tako,onda mi ga nije zao,bez obzira bio on 15 ili 95. Boga pitaj koliko je on zivota oduzeo na towljenju.
Obavještajne službe su maksimalno odradile svoj posao. Ali opet 5 godina nije malo, Asad je to mislio brzo završiti. Borci opozicije najveći heroji na svijetu već petu godinu se bore protiv najveće đubradi u jednom strašno neravnopravnom ratu.Mlohavi wrote:Strasno motivisani su usli u sve ovo, i da nisu dopustili da im neki sad vec ocito neprijatelji preotmu revoluciju, sve ovo bi zavrsilo drugacije. Sirija je danas nazalost unistena zemlja za naredna desetljeca, narocito podrucja Sirije na kojima zive oni koji su bili najistrajniji u borbi.sarajevoxxxx wrote: Slažem se, situacija je zaista teška i vrlo neizvjesna, ali šta ćeš. Samo ljudi se bore, trpe nemoguće stvari, očigledno i rat ovakav kakav je, sto puta im je bolji nego povratak u poniženje. Evo režim jučer poslao delegaciju u onaj kvart Ma'demijah Šam i ponudio im: rat do istrebljenja, amnestiju za sve i predaju kvarta, ovi izabrali rat.
Režimu treba presjecanje rute snadbejvanja i pojačavanje obruča ovima u Dariji, koji su to samo heroji, šta su sve izdržali. Oni, pa Džober, pa ovi iz Homsa, iz Haleba, Idliba, Hame. Režimski vojnici ni stoti dio rata nisu vidjeli kao ovi. Na zemlji imaju sektaše i šiitske milicije u zraku Ruse i svoju avijaciju, njima je odlazak na liniju šou, zafrkancija, vjerovatno odraditi sedam dana, i nazad kući u topli dom gdje imaš sve.
Ovima porodice poginule, prijatelji, sve im uništeno, gradovi sravnjeni sa zemljom (Tartus i mnogi drugi gradovi gdje su Aleviti za cijeli rat niti jedna granata možda nije pala kao ni na pola Damaska u kojem je režim) nemaju avijacije, i opet evo ulazimo u petu godinu rata, a režim još uvijek započinje velike ofanzive na jednu malu Dariju ili Džober udaljenu od zgrade predsjedništva svega 4 ili 5 kilometara.
Znači za 5 godina rata gdje je pola Sirije sravnjeno sa zemljom, 4 miliona ljudi napustilo Siriju, 7 ili 8 miliona ljudi raeljeno unutar Sirije, oko 350 000 poginulih stotine hiljada doživotnih invalida i ranjenih, a Asad za 5 godina rata nije mogao zauzeti jedne kvartove udaljene od centra Damaska svega nekoliko kilometara.
Izdesavalo se toliko loseg i previse krvi je proliveno, sad daj Boze bilo kakvog primirja. Ako im se ponudi bilo sta u granicama razuma trebaju to i prihvatiti, mislim da jednostavno vise ne vrijedi da ljudi ginu za izgubljen cilj.
Kreatori sirijskog zla su to mislili brzo zavrsiti, a ti i tebi slicni ste brojali dane do - metle u predsjednikovoj guzici. Ali nista od toga, cak je vise i ne spominjete, postala je simbol neuspjeha "revolucije".sarajevoxxxx wrote: Obavještajne službe su maksimalno odradile svoj posao. Ali opet 5 godina nije malo, Asad je to mislio brzo završiti. Borci opozicije najveći heroji na svijetu već petu godinu se bore protiv najveće đubradi u jednom strašno neravnopravnom ratu.