Republika Turska

Post Reply
zeina

#9151 Re: Republika Turska

Post by zeina »

andromeda101 wrote:Kakav sultan, ovo je žalosno gledati.
A joj duse drage, kako su se razocarale, moje saucesce
andromeda101

#9152 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

Govna i jede govna na sve strane.

Impulsivno.

Djetinjski.

Amaterski.
zeina

#9153 Re: Republika Turska

Post by zeina »

andromeda101 wrote:Govna s Izraelom.

Pa govna s Rusijom.

Pa govna sa Evropom.

Pa sad govna s Amerikom.

A samo ratuje protiv Kurda.
A jel mozda treba ratovati sa svima njima, tad bi valjao? :-)
andromeda101

#9154 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

DramaturKija i showman.
skupljac_zeljeza

#9155 Re: Republika Turska

Post by skupljac_zeljeza »

zeina wrote:Nek vlada onaj koga narod zeli, a vidjeli smo i na izborima i na propalom pucu koga narod zeli, nek nam je sultan ziv i zdrav jos bar sto godina
Narod voli sultana...

gospodja profiterka

#9156 Re: Republika Turska

Post by gospodja profiterka »

Challenger__ wrote:
ultima_palabra wrote:Puc je ili namjesten, ili je ocajnicki pokusaj par generala...
A ako su likovi na vrijeme provaljeni (od jedne susjedne države ili od Turske, svejedno) pa im rečeno da se ne zalijeću, da su na "oku", da će biti pohapšeni, pa mnogi odustali, a oni koji nisu...

______

U takvim okolnostima dobiješ smijuriju od puča.
Ma komplicirate... Vojni udari u Turskoj su uvijek uspijevali i uvijek bez ispaljenog metka. Čak je i ovaj pokušaj na početku obećavao, vojska objavila da je preuzela kontrolu nad državom, ulice puste, nametnut policijski sat... A onda - mućak.

Mislim da im je plan bio onemogućiti Erdogana da stigne do Istanbula ili do Ankare, a nakon potpunog preuzimanja kontrole ubiti ga tamo gdje je bio. Sve je krenulo nizbrdo kad se Erdogan obratio naciji i ljudi izašli na ulice, jer to se nikad prije nije desilo. Pučisti su u ovo ušli s puno samopouzdanja, a krila su im davali i strani mediji koji su "suptilno" provlačili da bi ipak prihvatili pučističku vlast iz strateških razloga. Međutim, ovo nije 1980. godina, sve se promijenilo. I tako...
andromeda101

#9157 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

Znaš ono kad sjediš s kavgadžijom za stolom u kafani...

E tako i Bakir s Erdoganom.
Edin H.

#9158 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

Erdoğan’s purge continued in other state institutions, with over 2,700 judges fired from their posts. Most analysts agree that the failed coup has given him the public support he needs to push for a change to the political system. Erdoğan wants to formally centralise power around him as president, rather than the parliament – continuing an autocratic trend that he has led in recent years.

Nezavisno sudstvo nula bodova. :D
Parlament nula bodova :D
General War

#9159 Re: Republika Turska

Post by General War »

plain vanilla wrote:
andromeda101 wrote:Takva vam je ljudi demokratija, rulja vlada.

Rulja je uvijek gluplja.
treba rulji ukinuti pravo glasa, 'ta ce oni glasati, samo nek elita glasa

i kod nas isto, samo nek glasaju budzetlije i bogati bizMismeni
da je sirotinja pametna, ne bi bila sirotinja
Naravno, sirotinji neko napuni glavu da kad ON dodje na vlast sve med i mlijeko dok se ne dokopa te iste vlasti...pa onda On ode medju ugledne gradjane i biznisMene, a sirotinja osta sirotinja jos kad se pobuni dobije demokratski pendrek i promjenu tog demokratskog ustava kako bi ostao vjecito na vlasti.
General War

#9160 Re: Republika Turska

Post by General War »

Edin H. wrote:Erdoğan’s purge continued in other state institutions, with over 2,700 judges fired from their posts. Most analysts agree that the failed coup has given him the public support he needs to push for a change to the political system. Erdoğan wants to formally centralise power around him as president, rather than the parliament – continuing an autocratic trend that he has led in recent years.

Cuuj zasto parlament? pa pobunjenici su bas taj parlament cini mi se gadjali :D
gospodja profiterka

#9161 Re: Republika Turska

statixx wrote:Drago mi je da puc nije uspio i da je srpijecen veci broj zrtava.

Medjutim interesantno mi je kako ljudi opcenito shvataju demokratiju i koriste kao argument za podrsku Erdoganu. Ne cudi sto se valjamo u govnima ovdje. Biti demokratski izabran ne znaci imati pravo da se postavljas iznad zakona i pravne drzave. Turska u pogledu slobode govora i vladavine zakona ne stoji dobro, uzmite bilo koji index, mi smo ispred njih. :D

Ok, ljudi ga vole i ucinio je dosta na polju ekonomskog razvoja zemlje, ali taj argument kako je demokratski izabran uz implikaciju da "mu se moze" je promasaj u smislu demokratije.
Demokratija je samo to: pravo naroda da većinom glasova izabere svoju vlast. Sve drugo su epiteti koji se mogu, ali i ne moraju, prikačiti pojmu demokratije. Dakle, sve dok se u Turskoj održavaju izbori i sve dok je svim punoljetnim licima omogućeno upražnjavanje aktivnog (i pasivnog) biračkog prava, Turska je demokratija. Daleko je od idealnog, ali SVE moderne demokratije su daleko od idealnog, baš sada se rašivaju po šavovima, pa im ipak vojska kapu ne kroji niti bih im ja to poželjela. Postoji razlog zašto SAD i nemaju genralštab kao takav... Vojska je najveća prijetnja demokratiji, sve ostalo se da prevazići uz kakvu-takvu volju većine.
Danguba

#9162 Re: Republika Turska

Post by Danguba »

Edin H. wrote:Erdoğan’s purge continued in other state institutions, with over 2,700 judges fired from their posts. Most analysts agree that the failed coup has given him the public support he needs to push for a change to the political system. Erdoğan wants to formally centralise power around him as president, rather than the parliament – continuing an autocratic trend that he has led in recent years.

Jebala te demokratija i ljudska prava ako narod tako zeli i nije navikao na bolje. :D

To treba postovati pa neka se guse u vlastitim fekalijama.
Challenger__

#9163 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

gospodja profiterka wrote:...
:zzzz:

Nije to baš tako. Sad bih ti ja replicirao jednom jedinom rečenicom a onda bi ti tražila izvor a ja to ne želim. Tako da ostajemo pri ovome: NISU VIŠE "ONI" SVEMOĆNI.
andromeda101

#9164 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

Najbolje ko indijanci, savjet staraca, mudraca.
andromeda101

#9165 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

A i oni podjetinje i posenile..

Nebi čovjek više bio pametan.
andromeda101

#9166 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

Nema tu recepta..

Al se meni čini da bi ja to bolje odradio :D

Al ne znaš dok ne ugaziš u te vode.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9167 Re: Republika Turska

Post by plain vanilla »

General War wrote:
plain vanilla wrote:

Naravno, sirotinji neko napuni glavu da kad ON dodje na vlast sve med i mlijeko dok se ne dokopa te iste vlasti...pa onda On ode medju ugledne gradjane i biznisMene, a sirotinja osta sirotinja jos kad se pobuni dobije demokratski pendrek i promjenu tog demokratskog ustava kako bi ostao vjecito na vlasti.
e problem je sto se u Turskoj sirotinja nije pobunila nego je stala na stranu Erdogana
ljudi glasali za njega, podrzali ga opet.. i sta mi tu imamo osim truniti i glumiti politicke analiticare dok ova kisurina ne prestane padati
a ondaK na kupanje :mrgreen:
General War

#9168 Re: Republika Turska

Post by General War »

Danguba wrote:

Jebala te demokratija i ljudska prava ako narod tako zeli i nije navikao na bolje. :D

Ama naravo, ovo su samo iznosenje misljenja, ovo je stvar turskog naroda...jbg ovo je forum, mozemo trabunjati o bilo cemu, kisa, hladno napolju valja vrijeme ubit. :D
Bodkin

#9169 Re: Republika Turska

Post by Bodkin »

Danguba wrote:

:thumbup: samo to ide u oba smjera onda. Jebo demokratiju kad vojska hoce da objesi kepeca :D
gospodja profiterka

#9170 Re: Republika Turska

Challenger__ wrote:
gospodja profiterka wrote:...
:zzzz:

Nije to baš tako. Sad bih ti ja replicirao jednom jedinom rečenicom a onda bi ti tražila izvor a ja to ne želim. Tako da ostajemo pri ovome: NISU VIŠE "ONI" SVEMOĆNI.
Niko više nije svemoćan, pa nisu ni "oni".

I rijetko tražim "izvor" od sugovornika, obično ga sama potražim.
Edin H.

#9171 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

Danguba wrote:

Nije Kaligula bio frajer sto je postavio konja da sjedi s senatu. :oops:
General War

#9172 Re: Republika Turska

Post by General War »

plain vanilla wrote:
General War wrote:
plain vanilla wrote:

e problem je sto se u Turskoj sirotinja nije pobunila nego je stala na stranu Erdogana
ljudi glasali za njega, podrzali ga opet.. i sta mi tu imamo osim truniti i glumiti politicke analiticare dok ova kisurina ne prestane padati
a ondaK na kupanje :mrgreen:
:thumbup: Evo i ja to rekoh vidi vremena napolju, danas sam se trebao u Brelama brckat :cry: a vidi ovo, forum i jeste za ove stvari a ne da se mjesam niti turke interesuje moje misljenje.
Challenger__

#9173 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

gospodja profiterka wrote:Niko više nije svemoćan, pa nisu ni "oni".
Oui, oui... Postali su "a joke" kao i pučisti.

:lol: :lol: :lol:
Challenger__

#9174 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Šalu na stranu. Nadam se da će se situacija u Turskoj suštinski stabilizirati jer alternativa miru je... pakao na zemlji.
Kikibombona

#9175 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

statixx wrote:Drago mi je da puc nije uspio i da je srpijecen veci broj zrtava.

Medjutim interesantno mi je kako ljudi opcenito shvataju demokratiju i koriste kao argument za podrsku Erdoganu. Ne cudi sto se valjamo u govnima ovdje. Biti demokratski izabran ne znaci imati pravo da se postavljas iznad zakona i pravne drzave. Turska u pogledu slobode govora i vladavine zakona ne stoji dobro, uzmite bilo koji index, mi smo ispred njih. :D

Ok, ljudi ga vole i ucinio je dosta na polju ekonomskog razvoja zemlje, ali taj argument kako je demokratski izabran uz implikaciju da "mu se moze" je promasaj u smislu demokratije.
:thumbup: :thumbup:

Tako su simpatizeri Muslimanskog brststva negodovali kada je vojska na zahtjev naroda srusila Mursija. Kao, demokrataski izbran predsjednik. Nema veze sto se dekretom stavio iznad zakona, sto je nametao islamske zakone. Nema veze sto se ihvanije sa demokratijom ni u putu nisu srele. I da paradoks bude veci, u zastitu Mursiju su stale domace selefije... i oni se pozivali na tekovine demokratije... :D :D
Post Reply