Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#9151 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

lavi wrote: 19/07/2023 20:00 malo ovih jada, 173rd Airborne, OSBiH i 1-91st Cav, Manjača
Image
Image
ImageImage
Zar smiju nositi "ratne zastave" na ramenima u RS?
liyf

#9152 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

PM72 wrote: 19/07/2023 20:02
lavi wrote: 19/07/2023 20:00 malo ovih jada, 173rd Airborne, OSBiH i 1-91st Cav, Manjača
Image
Image
ImageImage
pitaj šefa Arčija, on to zna, ja se ovim samo smijem.
GOLDZEN

#9154 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Ministar Helez je kazao da očekuje pozitivne rezultate od predstojeće posjete Republici Turskoj i da će svom kolegi, turskom Ministru odbrane predložiti:

Da Republika Turska kao članica NATO-a uzme aktivno sudjelovanje u realiziranju paketa pomoći za izgradnju kapaciteta 'DCBI' za Oružane snage BiH, usuglašenog na NATO Sumitu u Madridu prošle godine.

Da se što je više moguće ubrza realizacija Sporazuma o vojno-financijskoj suradnji i Implementacijskog protokola između Vijeća ministara BiH iz 2021.godine.

Da se razmotri iznalaženje rješenja na Nacrt Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obuci i suradnji u području vojnog zdravstva“, a kako bi osoblje OS BiH i kadeti imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme školovanja u Republici Turskoj.
CrveniKuk

#9155 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by CrveniKuk »

GOLDZEN wrote: 20/07/2023 17:32
Ministar Helez je kazao da očekuje pozitivne rezultate od predstojeće posjete Republici Turskoj i da će svom kolegi, turskom Ministru odbrane predložiti:

Da Republika Turska kao članica NATO-a uzme aktivno sudjelovanje u realiziranju paketa pomoći za izgradnju kapaciteta 'DCBI' za Oružane snage BiH, usuglašenog na NATO Sumitu u Madridu prošle godine.

Da se što je više moguće ubrza realizacija Sporazuma o vojno-financijskoj suradnji i Implementacijskog protokola između Vijeća ministara BiH iz 2021.godine.

Da se razmotri iznalaženje rješenja na Nacrt Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obuci i suradnji u području vojnog zdravstva“, a kako bi osoblje OS BiH i kadeti imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme školovanja u Republici Turskoj.
DCBI je skraćenica od čega?
Peacean

#9156 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Peacean »

Defence Capacity Building Initiative
toska

#9157 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by toska »

lavi wrote: 19/07/2023 21:10 malo ovih jada, 173rd Airborne, OSBiH i 1-91st Cav, Manjača

Image
lavi wrote: 19/07/2023 21:10 pitaj šefa Arčija, on to zna, ja se ovim samo smijem.
čemu takav omalovažavajući odnos?

znamo da se nema novca za moderne OS, ali bit je imati jezgro ma kako trenutno malo i nejako, koje zna šta je vojska i kako funkcioniše, od jezgre se lako to diže na viši nivo u slučaju potrebe.

ili da pratimo Civilnu zaštitu i GSS?
liyf

#9158 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

toska wrote: 20/07/2023 23:06
lavi wrote: 19/07/2023 21:10 malo ovih jada, 173rd Airborne, OSBiH i 1-91st Cav, Manjača

Image
lavi wrote: 19/07/2023 21:10 pitaj šefa Arčija, on to zna, ja se ovim samo smijem.

znamo da se nema novca za moderne OS, ali bit je imati jezgro ma kako trenutno malo i nejako, koje zna šta je vojska i kako funkcioniše, od jezgre se lako to diže na viši nivo u slučaju potrebe.

omalovažavajući odnos prema čemu? OSBiH su po meni, iskreno, govno teško. Imam ličnog iskustva sa ljudima koji su bili i koji kažu da je disciplina grozna. Jedino što mi je dobro su ovi transporti unesrećenih do KCUSa, i tako to. FUP i SIPA. :-D
toska

#9159 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by toska »

lavi wrote: 20/07/2023 23:12
toska wrote: 20/07/2023 23:06

omalovažavajući odnos prema čemu? OSBiH su po meni, iskreno, govno teško. Imam ličnog iskustva sa ljudima koji su bili i koji kažu da je disciplina grozna. Jedino što mi je dobro su ovi transporti unesrećenih do KCUSa, i tako to. FUP i SIPA. :-D
da ih ukinemo?

dobar dio nas ovdje ima dvije vojske i 5 godina družbe sa AK, brda i doline, ali mi polako ispadamo iz igre.
neko mora nastaviti čuvanje znanja, makar i fingiranje uslova, nauka je to.
liyf

#9160 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

toska wrote: 20/07/2023 23:22
lavi wrote: 20/07/2023 23:12 omalovažavajući odnos prema čemu? OSBiH su po meni, iskreno, govno teško. Imam ličnog iskustva sa ljudima koji su bili i koji kažu da je disciplina grozna. Jedino što mi je dobro su ovi transporti unesrećenih do KCUSa, i tako to. FUP i SIPA. :-D
da ih ukinemo?

dobar dio nas ovdje ima dvije vojske i 5 godina družbe sa AK, brda i doline, ali mi polako ispadamo iz igre.
neko mora nastaviti čuvanje znanja, makar i fingiranje uslova, nauka je to.
ma nisam ja za ukidanje, ali što je loše, loše je. Bolja oprema bila 92 kad je barem bilo morala i želje da se bori, a sad imamo 10 helikoptera i naočale za noćni vid, to je to, sve ostalo je apsolutno isto. Vidjeli smo i ovdje kako se archi pravi pametan i drzak iako nije u pravu, a neće da prizna da nije u pravu, i dešava se konstantno. Sve mislimo neka smo sila a zapravo smo govno. Ja imam povjerenja jedino u FUP.
:D
toska

#9161 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by toska »

Zato i kažem da je i fingiranje bolja opcija od ničega jer se nema opreme ni novca.

MUP ili bilo kakva policijska jedinica nije vojna niti uče isto, šta zna policajac o destini, vodu u napadu, značenje razvijanja u strelce, izviđačkoj grupi, diverziji... a da ne spominjem artiljeriju i izračune, o tenkovima, PVO, PO itd. nije to policijski fah mada je njih relativno lako prekvalifikovati,
samo ko će ih učiti ako nema profi vojnika?
Penicilin

#9162 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

toska wrote: 21/07/2023 00:12 Zato i kažem da je i fingiranje bolja opcija od ničega jer se nema opreme ni novca.

MUP ili bilo kakva policijska jedinica nije vojna niti uče isto, šta zna policajac o destini, vodu u napadu, značenje razvijanja u strelce, izviđačkoj grupi, diverziji... a da ne spominjem artiljeriju i izračune, o tenkovima, PVO, PO itd. nije to policijski fah mada je njih relativno lako prekvalifikovati,
Jarane raspravljaš sa djetetom od 15 godina koje ne može razlikovati stvarnost od video igrica. On konta da OS nemaju dobru opremu zato što ne znaju koja oprema valja. Visi po paint ball forumima po cjelu noć i zna na pamet sve marke prsluka opasača itd. Ono kao kad djeca skupljaju sličice pa znaju sve igrače u albumu.
liyf

#9163 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

Penicilin wrote: 22/07/2023 17:14
toska wrote: 21/07/2023 00:12 Zato i kažem da je i fingiranje bolja opcija od ničega jer se nema opreme ni novca.

Jarane raspravöjaš sa djetetom od 15 godina koje ne može razlikovati stvarnost od video igrica. On konta da OS nemaju dobru opremu zato što ne znaju koja oprema valja. Visi po paint ball forumima po cjelu noć i zna na pamet sve marke prsluka opasača itd. Ono kao kad djeca skupljaju sličice pa znaju sve igrače u albumu.
"raspravöjaš", jebiga. Ne, mislim da imam adekvatne mogućnosti razlikovanja stvarnosti od video igrica, a iskreno, ni ne igram igrica plaho. Ne kontam da OSBiH nemaju dobru i adekvatnu opremu za jedne oružane snage zato što ne znaju koja oprema valja, ne ulazim u to zašto je nemaju, ali je činjenično stanje, kako iz foto-video izvora, a tako i iz oficijalnih izvora, koje svako može provjeriti, a, što je veoma interesantno, imali smo i lične prigovore pripadnika istih tih oružanih snaga o njihovoj spremnosti, opremljenosti i uslovima života.

Dijete nema 15 godina, ima 18 godina, gospodin Toska ne raspravölja, već vodi civilizovanu konverzaciju sa djetetom od 15 godina, u kojoj apsolutno niti jedna riječ napisana od strane ijednog od nas dvojice nije mogla navesti adekvatno-razumnu osobu u pomisao da je to rasprava, a ne diskusija iliti konverzacija. Ti si, meni se čini, malo salty, što kažu djeca. :kiss:

Nisam na paintball (usput, paintball se piše zajedno, ne odvojeno) forumima, ne znam ni da postoje, a ni ne igram paintball, svakako, mislim da si mislio na airsoft, a ne na paintball, jer se tu kopira oprema vojnih/policijskih jedinica. Ne znam napamet sve marke prsluka i opasača, već znam razlikovati ono što valja i ne valja. Hvala ti što si pretpostavio da imam dovoljno novca da kupim visokokvalitetnu vojno/policijsku opremu, ali nemam, nažalost.

Sve ono što ja izgovorim imam razlog iz kojeg to izgovorim, a i kada nekome kažem da nije u pravu (većinom je to u kontekstu opreme), imam razlog i imam dokaze za svoje riječi, kao što sam za diskusiju sa Archijem imao dokaze i primjere, iako to kod njega nije pilo vodu jer on u svojoj glavi ima neku svoju pričicu da su Oružane Snage Bosne i Hercegovine najbolje, najjače, najspremnije, najobučenije i najopremljenije na svijetu.

Evo tebi jedan savjet od djeteta od 15 godina, nauči da pišeš, koristiš latinicu u korelaciji sa bosanskim jezikom, da koristiš interpunkcijske znake, tipa zareze i slično, e, da, također nauči koje se riječi pišu zajedno, a koje odvojeno, nešto na fazon ne znam, ne idem, ne mogu, ne smijem, i to, samo malo komercijalnije.. Sportski pozdrav iz oblačnog Sarajeva.
liyf

#9164 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

30. Godišnjica partnerstva Ministarstva odbrane Estonije, OSBiH i Nacionalne Garde savezne države Maryland - obilazak Državne kuće Marylanda, u Annapolisu.

Image
Image
Image
Image
Mrvice_ba

#9165 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Mrvice_ba »

Otisla generalova guzica da vidi puta i dnevnice da cvakne.

Pitam se zna li ovaj masovic orgnizovati mehanizovani napad uopšte?
GOLDZEN

#9166 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Mrvice_ba wrote: 22/07/2023 18:14 Otisla generalova guzica da vidi puta i dnevnice da cvakne.

Ma pojma nema on. Sigurno su ga našli negdje na Bistriku i zamolili ga da obuče uniformu na jedan mandat pa će ga pustiti kasnije... :-)
toska

#9167 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by toska »

lavi wrote: 20/07/2023 23:12 ...i tako to. FUP i SIPA. :-D
lavi wrote: 20/07/2023 23:55 .... Ja imam povjerenja jedino u FUP.
jedan naš član ovdje @drug_profi (a ima ih još) zna više i ima više iskustva u artiljerskim izračunima nego svi pripadnici kantonalnih policija, FMUP, SIPE, specijalaca...

Policija nije vojska i u slučaju belaja imaju sasvim dovoljno svog posla da bi ih neko slao na Nišiće pogotovo što broj pripadnika MUPova koji su iskoristivi i za vojnu upotrebu je zanemariv, razne specijalne jedinice ali i to je samo alternativa vojnoj jedinici, nužda.

i da, kao u prošlom ratu, policija bi u slučaju ponavljanja imala ogroman značaj u samom početku dok se vojska ne organizuje na veći nivo.
liyf

#9168 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

toska wrote: 22/07/2023 18:42
lavi wrote: 20/07/2023 23:12 ...i tako to. FUP i SIPA. :-D
lavi wrote: 20/07/2023 23:55 .... Ja imam povjerenja jedino u FUP.
jedan naš član ovdje @drug_profi (a ima ih još) zna više i ima više iskustva u artiljerskim izračunima nego svi pripadnici kantonalnih policija, FMUP, SIPE, specijalaca...

Policija nije vojska i u slučaju belaja imaju sasvim dovoljno svog posla da bi ih neko slao na Nišiće pogotovo što broj pripadnika MUPova koji su iskoristivi i za vojnu upotrebu je zanemariv, razne specijalne jedinice ali i to je samo alternativa vojnoj jedinici, nužda.

i da, kao u prošlom ratu, policija bi u slučaju ponavljanja imala ogroman značaj u samom početku dok se vojska ne organizuje na veći nivo.
Mislim da smo se dovoljno ti i ja napričali.

Specijalaca u FBiH ima oko 10000, mogli bi se izkoordinirati, svakako.

Pozdrav iz ne toliko oblačnog Sarajeva.
Penicilin

#9169 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

GOLDZEN wrote: 22/07/2023 18:40
Mrvice_ba wrote: 22/07/2023 18:14 Otisla generalova guzica da vidi puta i dnevnice da cvakne.

Ma pojma nema on. Sigurno su ga našli negdje na Bistriku i zamolili ga da obuče uniformu na jedan mandat pa će ga pustiti kasnije... :-)
Ma ja ba. Vidi mu sata neki dupljak garant. Mobitel presmješan. Ja ne znam jel ono ima kameru uopšte. Na osnovu čega se ovaj čovjek naziva generalom? :run:
PM72

#9170 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Mašović je bio komadant bataljona u 7 muslimanskoj koja je ratovala i nije bio u Minhenu
Školovan oficir,s mudima,ranjavan...
Glupa vam je priča
archi_a

#9171 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

@Penicilin I kad naučiš osnovne stvari iz Bosanskog jezika (interpunkciju, pisanje riječi zajedno i odvojeno, mala i velika slova i tako to) javi se genijalcu da ti objasni pojam koordinacije i kako se piše "iZkoordinirati" :-)

Kako ono ide davno je bilo...... Jednačenje suglasnika. Zvučni i bezvučni.

Ako ne bude išlo javi se pa da se ISKOORDINIRAMO

Jer najvolEmo lingviste na temi. :-)
Pozdrav domovini

Image
Mrvice_ba

#9172 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Mrvice_ba »

PM72 wrote: 22/07/2023 20:33

Mašović je bio komadant bataljona u 7 muslimanskoj koja je ratovala i nije bio u Minhenu
Školovan oficir,s mudima,ranjavan...
Glupa vam je priča
Nisam znao, respekt.
GOLDZEN

#9173 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Penicilin wrote: 22/07/2023 20:25
GOLDZEN wrote: 22/07/2023 18:40

Ma ja ba. Vidi mu sata neki dupljak garant. Mobitel presmješan. Ja ne znam jel ono ima kameru uopšte. Na osnovu čega se ovaj čovjek naziva generalom? :run:
Ma mora da su činove dijelili na eci-peci-pec pa njega zapalo da bude general. Ja drugog objašnjenja nemam :skoljka:
Penicilin

#9174 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

GOLDZEN wrote: 22/07/2023 20:47
Penicilin wrote: 22/07/2023 20:25
Ma mora da su činove dijelili na eci-peci-pec pa njega zapalo da bude general. Ja drugog objašnjenja nemam :skoljka:
Jest al mogli su mu dati barem neki iPhone da se ne bruka. Vjeruj mi samo da je Rey Ban-ke nabacio znaš kolko bi ozbiljnije izgledao. Ovako odron jednostavno. Ja da se pitam svi bi oni prvo trebali obrve trajne da im urade malo deblje najbolje kod Ajsele u Vogošći ocam...
PM72

#9175 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Neće na Zvezde granda...stvarno lupate ko kita po samaru
Post Reply