PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

jastuk1

#9151 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote:
Kikibombona wrote:
Ovo sto pisete vas dvojica je primjer politicke naivnosti. Kao da ste prespavali 20 godina.

Za vas je Radoncic mozda vece zlo. Glasat cete za SDA i DF jer su oni kao manje zlo? Jesam li u pravu?

Sta bi bilo da je situacija obrnuta, da je trenutno na vlasti Radoncic, a da su SDP i SDA opozicija na kantonalnom i federalnom nivou?

Bilo bi ovako...

Radoncic bi optuzivao demonstrante za terorizam i huliganstvo, pricao kako je to naruceno od ovih i onih, pokusaj drzavnog udara itd itd. Ponasao bi se isto kako se sada ponasaju SDA i SDP.

S druge strane, SDA i SDP bi bili 'uz narod'. Niko ne smije da vas bije, narod je gladan i obespavljen, Fahro je za sve kriv itd.

Ako ovo ne vidite i ako do sada niste skontali, nema vam pomoci.
Stoji sve što kažeš. Tačno nema nam pomoći. Ali nam je još manja pomoć ako ne glasam protiv izdajnika.

Kod ljudi postoji nešto što se zove dignitet i poštovanje sebe, a ne pljuvanje i hrakanje po sebi i bezobrazno, napoganije, najperfidnije razvlačenje pameti.

Ti ako hoćeš da pljuješ po sebi, samo naprijed. Meni ne pada na pamet da uništavam sebe.
Ima nam pomoci, itekako. Nikada i nigdje nisam napisao da nam nema pomoci. Taj utisak u narod zele utisnuti SDA i ostali. Nema nam pomoci, pomirite se s tim... mi cemo hapati i radi sto nam volja. Ne znam jesi li u dusi SDAovac ili si samo plod propagande.

Pomoci mozemo sami sebi, nikako pomoc ocekivati od politickih stranaka. Vlast ce raditi savjesno kada budu osjecali pritisak biraca, kada se izmedju ostalog budu plasili za svoje guzice i svoju slobodu. I obican radnik kada nije pod budnim okom sefa radi sto mu q ceif. Produktivnost nikakva.

Narod se budi iz mrtvila i to je dobro. Protesta u buducnosti ce biti jos vise, puno zesci i masovnijih. Eskalirat ce kada budzet krahira, kada budzetlije ne budu imale platu, penzioneri penzije itd. Tek ce onda nastati haos. Ovo nemoralno i apaticno drustvo se mora radikalno mijenjati. Promijenit ce se tek onda kada glad pokuca na vrata.

Covjek je kao spuzva, upija dok ne pocne preljevati. Jos mi mozemo upiti... ali ne jos puno.

Izdajnici?

Kakvi bolan izdajnici?

Je li Alija izdajnik?
Prodao Bosnu, potpisao RS?

Pustite suplju pricu. Vec godinama slusam kako svaki dan neko izda Bosnu.

Najveca izdaja je pokradanje svog naroda!
Mislim da previše razvlačiš pamet.

Narod se nažalost ne budi iz mrtvila, nego još dublje zapada u smrad koji je sam sebi servirao. Demografski za par godina ulazimo u crnu rupu i tek onda neće biti snage ni kritične mase za bilo kakav bunt, već samo za tihu patnju.

Ako je zaduženost 10 milijardi što je 40 posto BDP-a, onda ispada zaduženost može rahat rasti i do 20 milijardi. Znači ispada da možemo životariti ovakvim tempom još 10 godina, prije no što stvarno počnu zavrtat pipe, ako se u međuvremenu ne promijenimo.

Naravno da ako budem glasao da ću da glasam ZA MANJE ZLO I ZA MANJEG IZDAJNIKA i sada se na neki način kajem što nisam izašao na par zadnjih izbora. Twisted twister možda sada ne bi ovako razvlačio pamet ljudima. Ne da su drugi nešto bolji, nego ipak nisu tolika pogan kao on.

I naravno da nam ima pomoći. Ne znam odakle ti ta ideja da nam nema. Ali dok se ne promjenimo ništa bolje ni ne zaslužujemo.
udar 99

#9152 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by udar 99 »

Ako se prema nekome odnosite kao prema životinji, onda je smiješno očekivati od njega da se on prema vama ne odnosi kao životinja. Vlast se posljednjih decenija prema građanima odnosila farmersko-šintorski. I ako su građani u očima vlasti bili tegleća stoka (radnici) ili bijesni psi lutalice (huligani), nije li smiješno da se sad od njih očekuje da poštuju kulturno-historijsko nasljeđe BiH ili građansko-demokratski bonton?
http://www.e-novine.com/region/region-t ... icama.html
O'zone
Globalni moderator

#9153 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Radnici BIRA-e traže svoje zarađene plate

Oko 220 radnika Bihaćke industrije rashladnih aparata (BIRA) iz Bihaća, okupilo se danas ispred tvornice, kako bi ukazali na težak i nezadivan položaj u kojem se nalaze. Traže isplatu zarađenih plata, koju nisu dobili ni za novembar prošle godine.

Ovo nije prvi put da su se odlučili na mirne proteste, koji će prema riječima predsjednika Sindikata BIRA-e Omera Balića, trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Nezadovoljstvo odnosom Uprave prema radnicima, tvrde u Sindikatu, nikako se drugačije ne može riješiti, jer dosadašnji pregovori nisu polučili nikakve rezultate.

"Mi tražimo samo ono što smo zaradili", istakao je Balić.

Radnici BIRA-e trenutno su na prinudnom godišnjem odmoru i još ne znaju kada će ponovo početi sa proizvodnjom.

U borbi za ostvarivanje radničkih prava, podršku im je pružio predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) za Unsko-sanski kanton (USK) Muhamed Mahmutović i zaposleni u Robot trgovačkom centru, čiji je vlasnik privatizirao i BIRA-u.
(FENA)
Svako u ovoj državi ima pravo na nezadovoljstvo ali mimo ovoga što kaže @kiki
Kikibombona wrote:Mi se tek trebamo shvatiti da smo slobodni i da mozemo odlucivati o svojoj sudbini. Godine pod Osmanlijama, Austro-Ugarima, kojekakvim kraljevinama i diktaturama su ucinile svoje... Sada i OHR. Uvijek smo cekali da drugi rijese nase probleme. Jebeno se rijesiti tog uzasnog i sputavajuceg 'gena'.
Teško da može.
OldMayor

#9154 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

Image
Kikibombona

#9155 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Mislim da previše razvlačiš pamet.

Narod se nažalost ne budi iz mrtvila, nego još dublje zapada u smrad koji je sam sebi servirao. Demografski za par godina ulazimo u crnu rupu i tek onda neće biti snage ni kritične mase za bilo kakav bunt, već samo za tihu patnju.

Ako je zaduženost 10 milijardi što je 40 posto BDP-a, onda ispada zaduženost može rahat rasti i do 20 milijardi. Znači ispada da možemo životariti ovakvim tempom još 10 godina, prije no što stvarno počnu zavrtat pipe, ako se u međuvremenu ne promijenimo.

Naravno da ako budem glasao da ću da glasam ZA MANJE ZLO I ZA MANJEG IZDAJNIKA i sada se na neki način kajem što nisam izašao na par zadnjih izbora. Twisted twister možda sada ne bi ovako razvlačio pamet ljudima. Ne da su drugi nešto bolji, nego ipak nisu tolika pogan kao on.

I naravno da nam ima pomoći. Ne znam odakle ti ta ideja da nam nema. Ali dok se ne promjenimo ništa bolje ni ne zaslužujemo.
A kako ti vidis nasu promjenu?

Kakav odnos prema vlasti trebamo imati?

Izlaziti na izbore i birati manje zlo?

Je li to rijesenje?
Vanzemaljac1981

#9156 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Vanzemaljac1981 »

red evil wrote:
Vanzemaljac1981 wrote:Nevjerovatno sam razocaran do sad. Bio sam pun nade, i samo cekao da se pojavi/pojave neko/neki sa adekvatnim idejama. Izdvojio sam pare, gledao sam da rezervisem avionsku kartu da dodjem u Sarajevo, angazovao sam prijatelja koji je novinar da napise clanak o vasoj situaciji (ovdje u mojoj novoj domovini), na gomilu razlicitih nacina sam se spremio da vam pomognem. I onda sam danima gledao kako se revolucija pretvara u nesto sasvim bljutavo.

Izvinjavam se sto sam direktan. Znam da mi bar jedno/dvoje od vas 'be mater, jer ko sam ja da iz vana nesto laprdam? "Lako je meni" i sve to. Znate sta? NIJE lako ni meni ni nikome. I ovdje na zapadu se mora boriti ko lav da bi se doslo do dobrog zivota. Kad sam dosao u ovu zemlju imao sam samo odjecu na svom tjelu, jednu kasetu Azre i par Alan Fordova. Mnogi od ljudi koji su dosli zajedno sam mnom su jos uvijek na socijali, a li ja sam sa svojim radom i znojem dosao do standardna za koji bi mnogi ubili! Nece vam niko nista pokloniti, ni u Bosni ni u ovoj "magicnoj" Evropskoj Uniji u kojoj ja zivim, morate to UZETI.

Sta sjedite ovdje pred ekranom i prdite dok vam se svjet smije? Dok vam se vasi politicaru smiju. Mars na ulice!!! Docu vam i ja, i stotine- hiljade drugih iz dijaspore, doci ce i pare sa nama, i svjetski mediji, i investitori za koju godinu, ali prvo: MARS NA ULICE i nemojte ici kuci dok kriminalci ne budu iza resetki. Dok vlast ne preuzmu STRUCNJACI! Vasi drugari iz ekonomskih fakulteta, pravnici itd. Ljudi koje znate, i koji znaju da im je bolje da rade kako treba...inace cete im j### mater.

Sta cete kuci??? Ovdje vas je milion n ovom forumu, a na ulicama pedeset. SRAMOTA!!! Pisete neke ironicne i sarkasticne komentare jedni drugima ovdje ko razmazeni ameri, a zivite u jednoj od najsiromasnijih drzava na svijetu!

Dijaspora nece vise ni da vam salje pare, Evropska unija nece vise da vam salje pare, investitori ni ne sanjaju o tome, Tursku boli dupe za vama jer ih je Bakir prejebao milion puta do sad, jeste li svjesni da cete za par mjeseci biti kanibali ako nesto ne poduzmete? Morate poceti proizvoditi nesto, inace ce vam se sestre i mame prodavati po evropi ko one iz Moldavije....juris, 'ebo vas Bog!

P.S. BEZ nasilja naravno, bez trunke nasilja. Gandijevske metode, blokade, pasivni otpor, sve moguce metode osim nasilja!!!
Sa svim se slažem, osim sa ovim boldiranim.

Svi žele promjene, svi su ne zadovoljni, ovo podržavaju ali čekaju da to neko uradi za njih. Od 400.000 ljudi protesti od 1.000 hiljade ne znače ništa, jer ako 399.000 ljudi nije ne zadovoljno, žašto da se radi nešto na osnovu ove 1 hiljade!? Ovo ne prestavlja skoro pa i nikakvu pobunu, ne može se iz kafana stanje mijenjati i tražit poboljšanja. nešto će se malo promijeniti ali ništa puno, nisam optimista. Možda griješim, ali...
Dragi prijatelju,

Ne moramo se oko svega sloziti, to i jeste ljepota demokratije. Ocigledno me ipak postujes, iako sam tako napisao. A i ja tebe postujem, iako sam ateista. Znaci, sve razlike treba staviti na stranu i fokusirati na ono sto nam je zajednicko: svi zelimo da Bosna ne bude crna rupa Evrope (i svjeta). I naravno da si u pravu. Toliko nezaposlenih, a toliko malo ljudi na ulicama. BLAM! Totalni BLAM. Ovdje u mojoj novoj zemlji bolnicarke izlaze masovno na ulice kad nece da im povecaju platu sa 2200 eura na 2300, i to bude ih vise nego sto sad ima Sarajlija koji protestuju! Znaci nesto nije u redu. Nego je narodu dao morfin, a ja licno smatram da je taj morfin nacionalizam.

Sta mislis da Karadzica puste iz zatvora? Izaslo bi najmanje sto hiljada ljudi na ulica Sarajeva! A sad kad skoro umiru od gladi, izadju u najbolju ruku petsto. Razlislite o tome...sta vam to govori?
jastuk1

#9157 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
A kako ti vidis nasu promjenu?

Kakav odnos prema vlasti trebamo imati?

Izlaziti na izbore i birati manje zlo?

Je li to rijesenje?
Kad ti imaš limun praviš limunadu. Kad imaš nekoliko zala, biraš manje, šta drugo možeš? Da nije možda srušit vlast, a usput i državu, pa tako napravit građanski rat?
Razvlačiš pamet brate dragi, a sve bezveze. Niko nije toliko naivan koliko ti pretpostavljaš. Bezveze se trudiš.
McMoy

#9158 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by McMoy »

Vanzemaljac1981 wrote:
Dragi prijatelju,
Cinizam, defaitizam i pasivnost su stvari koji cak ja sebi ne mogu priustiti, a meni je zivot dobar. Zato reagujem negativno kad vidim da se predajete tim stanjima, a tretiraju vas kao zivotinje. "Pucanje u prazno" i cinicna izjava da cu "ustediti pare sto sam izdvojio za avionasku kartu" svjedoce o pogledu na svjet koji je meni prosto neshvatljiv. Sta je tvoj konstruktivni prijedlog? Mani se ti narodnih izreka o piti od govana, i generalnih izjava o tome kako se prave promjene, sta je tvoj konkretni doprinos? Hajde da se takmicimo oko toga: ko ce biti najkonkretniji, najkonstruktivniji, itd. A ne ko ce biti najcinicniji, najsmjesniji itd.

Sa postovanjem
Cinizam jeste lično upućen, ali bez namjere da vrijeđam. Ciničan sam i prema sebi.
Ne želim previše pisati o sebi, samo orjentacije radi: bio sam u sličnoj poziciji kao ti u vrijeme kada su ulozi bili daleko veći, došao sam ovamo u BiH iz blagodeti Zapada, dao sve što sam mogao (izuzev života) za ideale, potrošio svoju mladost i najljepše godine, a zadnjih 20 godina gledajući šta se dešava potrošio i ono malo zdravlja što mi je preostalo.
Kada i ako se ikad stvore uslovi da se nešto ozbiljnije napravi, nešto što bi omogućilo ovim jadnim i od rata ubijenim narodima da žive u nekoj normalnoj državi, spreman sam da ponovo dam svoj doprinos u tome.
Nisam spreman da bilo ko od mene pravi još veću budalu nego što sam dosad bio.

Takođe s poštovanjem!
O'zone
Globalni moderator

#9159 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Vanzemaljac1981 wrote:
Dragi prijatelju,

Ne moramo se oko svega sloziti, to i jeste ljepota demokratije. Ocigledno me ipak postujes, iako sam tako napisao. A i ja tebe postujem, iako sam ateista. Znaci, sve razlike treba staviti na stranu i fokusirati na ono sto nam je zajednicko: svi zelimo da Bosna ne bude crna rupa Evrope (i svjeta). I naravno da si u pravu. Toliko nezaposlenih, a toliko malo ljudi na ulicama. BLAM! Totalni BLAM. Ovdje u mojoj novoj zemlji bolnicarke izlaze masovno na ulice kad nece da im povecaju platu sa 2200 eura na 2300, i to bude ih vise nego sto sad ima Sarajlija koji protestuju! Znaci nesto nije u redu. Nego je narodu dao morfin, a ja licno smatram da je taj morfin nacionalizam.

Sta mislis da Karadzica puste iz zatvora? Izaslo bi najmanje sto hiljada ljudi na ulica Sarajeva! A sad kad skoro umiru od gladi, izadju u najbolju ruku petsto. Razlislite o tome...sta vam to govori?
Vidiš kako se to fino vidi kad se gleda sa strane.

Možemo crknut samo nek je naš.

Nemoj se džabe umarati sa svojom bivšom postojbinom i njenim narodom. Jer nama je upravo onako kako smo zaslužili ni bolje a ni gore.

Ovo se trebalo riješiti prije 10 godina minimalno ali svaki put kad bi se neko i pobunio odmah bi se to prebacilo na nacionalno ili stranačko i sve bi propalo.

Mi smo "sucker-i" za tu priču i uživamo u njoj, nema nam ništa držaže nego kad počne nacionalistička pucnjava između političkih partija. Koji god kanal preaciš unaprijed snimljene izjave čelnika vodećih stranaka protiv onih drugih a u korist ugorženisti svojih.

I dok narod gleda to u Dnevniku reže onaj suhi hljeb i krompir dotle političari svih nacionalnosti, stranaka i ubjeđenja sjede skupa u restoranima diljem BiH i valjaju se od smijeha smišljajući novi način da zajebaju raju.

Zato kažem nemoj se umarati sa nama ne zbog toga što nam ne trebaš ili nešto slično nego jarane kad je neko glup ostavi ga da bude takav.
red evil

#9160 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by red evil »

@Vanzemljac1981
Da se ja samo ogradim od te riječi :D

Gledajući odziv građana na ovaj protest, očigledno da nam je dobro i da nam ne trebaju neke promjene. Plasiramo se na SP i izae 50.000 ljudi na ulice da slave, sad tražimo svoja prava izađe ih "samo" hiljadu, malo ne logično. Samo da se zna, meni je drago što je ovoliko ljudi izašlo na ulice kad smo otišli na SP :D , treba izači ali i ovdje je trebalo izači, barem, toliko.
O'zone
Globalni moderator

#9161 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Dotakli su socijalno dno
U Banjalučkom parku demobilisani borci tražili smjenu Ćurguza

Uz transparent "Ćurguz odlazi - naš cilj pravedna Srpska“ danas se u banjalučkom Parku Mladen Stojanović okupila grupa demobilisanih boraca RS-a i najavila štrajk glađu.

Tvrde da im je glavni zahtjev smjena predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza, ali i smjena svih gradskih i općinskih boračkih odbora.

Naglašavaju da protestiraju na miran način.

Ko god živi u RS-u, kaže jedan od ovih boraca, vidi zbog čega su se odlučili na taj korak, jer su ljudi, borci, gladni i dotakli su socijalno dno.

Dopisi u kojima su tražili da se ta situacija promijeni, tvrde, nisu naišli na podršku Boračke organizacije RS-a.

Podršku im je dao Duško Vukotić iz Udruženja veterana RS-a, koji je nedavno u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku tražio da "kaže Ćurguzu da odstupi s funkcije“.

Okupljeni demobilisani borci tvrde da će im se pridružiti još kolega u Parku Mladen Stojanović, koji je, po Zakonu o javnom okupljanju u RS, mjesto na kojem je dozvoljeno izražavanje nezadovoljstva.
O'zone
Globalni moderator

#9162 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Evo par stvari zašto ovi protesti propadaju
"Već 20 godina nas ugnjetavate, vratite nam dostojanstvo i čast. Ne damo Radončića, pritisli su ga i bacaju ljagu na njega, a on ne dozvoljava da tuku narod", poručuju demobilisani borci u Zenici.
Osmog dana demonstracija pred Općinom Bugojno danas se okupilo stotinjak nezadovoljnih građana. Nakon jednosatnog obraćanja pojedinaca najavljeno je, da za dana vikenda neće biti okupljanja
Danas su ponovo održani mirni protesti ispred zgrade Općine Fojnica uz pojačane policijske snage. Okupilo se nekoliko stotina građana, koji su željeli na ovaj način prenijeti svoje zahtjeve općinskim vlastima, a takođe isto tako pružiti podršku protestima širom BiH.

Broj okupljenih se počeo povećavati i nakon određenog vremena pojavili su se građani sa transparentima „Ne damo te načelniče !!!“ i „Podrška načelniku“.

Tako su se okupljeni podijelili u dvije grupe. Grupa građana koji su organizirali ove mirne proteste su tražili da pročitaju zahtjeve građana, što su i učinili. Dok su čitali zahtjeve druga strana ih je galamom u tome ometala. Policija je stala između ove dvije grupe građana Fojnice i zahtjevi su pročitani.
U Orašju se u 12 sati u središnjem gradskom parku skupilo tridesetak demonstranata
O pojedinim zahtjevima kao što su recimo povećanja penzija za 20 posto, uvođenje novih grupa radno sposobnih ljudi na socijalu ne želim ni da govrim
Vanzemaljac1981

#9163 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

McMoy wrote:
Vanzemaljac1981 wrote:
Dragi prijatelju,
Cinizam, defaitizam i pasivnost su stvari koji cak ja sebi ne mogu priustiti, a meni je zivot dobar. Zato reagujem negativno kad vidim da se predajete tim stanjima, a tretiraju vas kao zivotinje. "Pucanje u prazno" i cinicna izjava da cu "ustediti pare sto sam izdvojio za avionasku kartu" svjedoce o pogledu na svjet koji je meni prosto neshvatljiv. Sta je tvoj konstruktivni prijedlog? Mani se ti narodnih izreka o piti od govana, i generalnih izjava o tome kako se prave promjene, sta je tvoj konkretni doprinos? Hajde da se takmicimo oko toga: ko ce biti najkonkretniji, najkonstruktivniji, itd. A ne ko ce biti najcinicniji, najsmjesniji itd.

Sa postovanjem
Cinizam jeste lično upućen, ali bez namjere da vrijeđam. Ciničan sam i prema sebi.
Ne želim previše pisati o sebi, samo orjentacije radi: bio sam u sličnoj poziciji kao ti u vrijeme kada su ulozi bili daleko veći, došao sam ovamo u BiH iz blagodeti Zapada, dao sve što sam mogao (izuzev života) za ideale, potrošio svoju mladost i najljepše godine, a zadnjih 20 godina gledajući šta se dešava potrošio i ono malo zdravlja što mi je preostalo.
Kada i ako se ikad stvore uslovi da se nešto ozbiljnije napravi, nešto što bi omogućilo ovim jadnim i od rata ubijenim narodima da žive u nekoj normalnoj državi, spreman sam da ponovo dam svoj doprinos u tome.
Nisam spreman da bilo ko od mene pravi još veću budalu nego što sam dosad bio.

Takođe s poštovanjem!
Prijatelju,

Nisam ga ni shvatio kao uvrijedu, i nadam se da ni moj tekst nije izazvao nista negativno, ni kod tebe ni kod nikog drugog. Zao mi je sto si zdravlje i mnoge druge stvari zrtvovao, i sasvim razumijem da si skeptican. I ja sam uzasno skepican, ali vidim da konacno postoji socijalna energija, i da se priblizava (suvise sporo) onoj kriticnoj masi koja je potrebna za promjenu drustva. Jedino sto me trenutno vrijedja je sto ljudi sa pozicija politicke moci (napr. Dodik) iskoristavaju ove dogadjaje da nastave sa svojim fastistickim retorikama "Ovo je samo bosnjacko proljece itd.". Najbolji nacin da se njemu odgovori je da se NE nasjeda na takve provokacije. Neka on samo laprda o balijama, neka vas/nas omalovazava. Kad bosnjaci nasjednu na takve provokacije, tad gube bitku. Malo sam se udaljio od nase teme, ali samo hocu da kazem da svakih sat vremena sve vise i vise ljudi iz RS:a postaje pozitivna prema ljudima iz Federacije. Jer vide da ih boli briga za tim optuzbama, zavjerama itd. Zato se nadam da ce se nastaviti bez ikakvih elemenata nacionalizma, bez ikakve price o entitetima, jer to samo hrani Dodika i ostale.

Imam viziju buducnosti, i mislim da nema nikakve veze sa dzointom koji sam maloprije zapalio: Bosnjaci nastavljaju sa demonstracijama, i nastavljaju da osudjuju one medju svojima koji pricaju o entitetima i Dayton-u, srbi se samoinicijativno i indirektno pridruzuju jer vide da nema prijetnje njihovom entitetu, kad se srbi pridruze raste i pomoc iz SRBIJE itd itd. Treba pokrenuti taj mehanizam, jer kad se to desi. Kad postane stvarno bosansko proljece, ja tu vidim samo pobjedu.

Entitetska i etnicka pitanje treba diskutovati najranije u 2055:oj, a svaka osoba koja SAD o tome prica je izdajnik revolucije.
McMoy

#9164 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by McMoy »

O'zone wrote:
Dotakli su socijalno dno
U Banjalučkom parku demobilisani borci tražili smjenu Ćurguza

Uz transparent "Ćurguz odlazi - naš cilj pravedna Srpska“ danas se u banjalučkom Parku Mladen Stojanović okupila grupa demobilisanih boraca RS-a i najavila štrajk glađu.

Tvrde da im je glavni zahtjev smjena predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza, ali i smjena svih gradskih i općinskih boračkih odbora.

Naglašavaju da protestiraju na miran način.

Ko god živi u RS-u, kaže jedan od ovih boraca, vidi zbog čega su se odlučili na taj korak, jer su ljudi, borci, gladni i dotakli su socijalno dno.

Dopisi u kojima su tražili da se ta situacija promijeni, tvrde, nisu naišli na podršku Boračke organizacije RS-a.

Podršku im je dao Duško Vukotić iz Udruženja veterana RS-a, koji je nedavno u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku tražio da "kaže Ćurguzu da odstupi s funkcije“.

Okupljeni demobilisani borci tvrde da će im se pridružiti još kolega u Parku Mladen Stojanović, koji je, po Zakonu o javnom okupljanju u RS, mjesto na kojem je dozvoljeno izražavanje nezadovoljstva.

Kada zaista dogori do nokata većini u sva 3 naroda u BiH, onda se može nešto očekivati.
Jasno je ko dan da su najveći adut SDA i SDP u odbrani stečenih pozicija upravo Dodik i Čović, kao i obratno.
Kada su demonstracije dostigle neku tačku sa koje se moglo nešto napraviti, odmah su se oglasili svi "nezavisni" mediji, "nezavisni" intelektualci, raznorazni analitičari i ostali mudroseri vrišteći: "EVO TREĆEG ENTITETA", "OTCJEPLJENJE RS" , "MEĐUNARODNA ZAVJERA" isl. Ista priča koja ih 25 godina drži na vlasti, strah od onih tamo.
Zastave su svezane punih 25 godina i dok se taj gordijev čvor ne razriješi teško da će biti uspjeha.
hellue

#9165 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Alfons Kauders wrote:prije sat i po
Ostavke nakon protesta trebaju podnijeti?
Fahrudin Radončić (4711)
32%
Bakir Izetbegović (4008)
27%
Nermin Nikšić (3297)
22%
Svi nabrojani (1559)
11%
Željko Komšić (947)
6%
trenutno stanje
Fahrudin Radončić (11544)
35%
Bakir Izetbegović (10680)
32%
Nermin Nikšić (5105)
16%
Željko Komšić (3021)
9%
dzaba vam spamovanje piromani... dzaba vam gusinjska buna - nece narod fahru imperatora, sta ces, ne moze se glavom kroz zid
Smece odvratno
nikad_vise

#9166 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nikad_vise »

hellue wrote:
Alfons Kauders wrote:prije sat i po
Ostavke nakon protesta trebaju podnijeti?
Fahrudin Radončić (4711)
32%
Bakir Izetbegović (4008)
27%
Nermin Nikšić (3297)
22%
Svi nabrojani (1559)
11%
Željko Komšić (947)
6%
trenutno stanje
Fahrudin Radončić (11544)
35%
Bakir Izetbegović (10680)
32%
Nermin Nikšić (5105)
16%
Željko Komšić (3021)
9%
dzaba vam spamovanje piromani... dzaba vam gusinjska buna - nece narod fahru imperatora, sta ces, ne moze se glavom kroz zid
Smece odvratno
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jel to ova anketa na klixu sto nakon glasanja refresujes stranicu i opet uredno glasas.Vidim da u centralama imaju vremena :lol: Jest se zauzdao crveno-zeleni tabor braco draga.Nema centrale ko vase :lol: :bih:
Vanzemaljac1981

#9167 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

O'zone wrote:
Vanzemaljac1981 wrote:
Dragi prijatelju,

Vidiš kako se to fino vidi kad se gleda sa strane.

Možemo crknut samo nek je naš.

Nemoj se džabe umarati sa svojom bivšom postojbinom i njenim narodom. Jer nama je upravo onako kako smo zaslužili ni bolje a ni gore.

Ovo se trebalo riješiti prije 10 godina minimalno ali svaki put kad bi se neko i pobunio odmah bi se to prebacilo na nacionalno ili stranačko i sve bi propalo.

Mi smo "sucker-i" za tu priču i uživamo u njoj, nema nam ništa držaže nego kad počne nacionalistička pucnjava između političkih partija. Koji god kanal preaciš unaprijed snimljene izjave čelnika vodećih stranaka protiv onih drugih a u korist ugorženisti svojih.

I dok narod gleda to u Dnevniku reže onaj suhi hljeb i krompir dotle političari svih nacionalnosti, stranaka i ubjeđenja sjede skupa u restoranima diljem BiH i valjaju se od smijeha smišljajući novi način da zajebaju raju.

Zato kažem nemoj se umarati sa nama ne zbog toga što nam ne trebaš ili nešto slično nego jarane kad je neko glup ostavi ga da bude takav.
Umaracu se buraz dok ne crknem, jer prvi put u ovih posljednih 20 godina sam ponosan sa vama. Neka vas je malo na ulicama, ali barem vas ima malo vise koji kontate da je nacionalizam prodaja muda za bubrege. SVaki dan je takvih vise (cini mi se). Pa covjece, kad udruzenje veterana Republike Srpske stade na stranu gladnih ljudi iz Federacija, odma sam shvatio da je neka nova era pocela, Za nedelju dana se jako malo uradilo, ali ovakvi fenomeni su prije par mjeseci bili NEZAMISLIVI.

AKO SPRSKI VETERANI MOGU STATI NA VASU STRANU; PA VALJDA VI MOZETE NEKAKO PROGUTATI PONOS I ISPOSTOVATI TU NJIHOVU "REPUBLIKU" I OSTAVITI JE NA MIRU?

Znaci nesto se desava..neke nove stvari, o kojima nisam mogao ni sanjati...cuj, srpski ratnici na televizji BN daju podrsku bosnjacima...pruzaju vam ruku, nemojte na nju pljuvati. Ako pljunete, eto jos 20 godina mizerije.

Sve najbolje
Last edited by Vanzemaljac1981 on 14/02/2014 16:32, edited 1 time in total.
Vanzemaljac1981

#9168 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

red evil wrote:@Vanzemljac1981
Da se ja samo ogradim od te riječi :D

Gledajući odziv građana na ovaj protest, očigledno da nam je dobro i da nam ne trebaju neke promjene. Plasiramo se na SP i izae 50.000 ljudi na ulice da slave, sad tražimo svoja prava izađe ih "samo" hiljadu, malo ne logično. Samo da se zna, meni je drago što je ovoliko ljudi izašlo na ulice kad smo otišli na SP :D , treba izači ali i ovdje je trebalo izači, barem, toliko.
Facebook, posteri, kucanje ljudima na vrata, youtube, dijeljenje letaka...i eto ih barem 10 000? Ili sam naivan, kao i obicno...
emigrazione

#9169 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by emigrazione »

Dragi demonstranti i obespravljeni radnici, ako ste dozvolili da vam papak Fahrudin uspije ispolitizirati vasu pravednu i cestitu borbu za socijalnu ravnopravnost, od srca vam zelim da budete jos siromasniji jer ste isuvise glupi da i ne zasluzujete bolje...
vatrogasac

#9170 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vatrogasac »

nikad_vise wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jel to ova anketa na klixu sto nakon glasanja refresujes stranicu i opet uredno glasas.Vidim da u centralama imaju vremena :lol: Jest se zauzdao crveno-zeleni tabor braco draga.Nema centrale ko vase :lol: :bih:
Ma jok. Došlo maxuz 50 000 da klikne na anketi, a do ponoći će doći još 50 000. :mrgreen:

A kada se bolje pogleda osim Radmanovića svi su dobili hiljade glasova za njihovu smjenu pa neka ispoštuju volju naroda. :mrgreen:
hellue

#9171 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

http://--- NO LINKS ---/clanak/21272921816 ... ajcitaniji

Zbog ovakvih sam stavio pistolj u auto, klosari jadni
Vanzemaljac1981

#9172 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

emigrazione wrote:Dragi demonstranti i obespravljeni radnici, ako ste dozvolili da vam papak Fahrudin uspije ispolitizirati vasu pravednu i cestitu borbu za socijalnu ravnopravnost, od srca vam zelim da budete jos siromasniji jer ste isuvise glupi da i ne zasluzujete bolje...
Posteno.
Alfons Kauders

#9173 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

servisne informacije

predizborni skup SBB-a ispred predsjednistva je zavrsen i saobracaj tece bez vecih smetnji
O'zone
Globalni moderator

#9174 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Vanzemaljac1981 wrote: Umaracu se buraz dok ne crknem, jer prvi put u ovih posljednih 20 godina sam ponosan sa vama. Neka vas je malo na ulicama, ali barem vas ima malo vise koji kontate da je nacionalizam prodaja muda za bubrege. SVaki dan je takvih vise (cini mi se). Pa covjece, kad udruzenje veterana Republike Srpske stade na stranu gladnih ljudi iz Federacija, odma sam shvatio da je neka nova era pocela, Za nedelju dana se jako malo uradilo, ali ovakvi fenomeni su prije par mjeseci bili NEZAMISLIVI.

AKO SPRSKI VETERANI MOGU STATI NA VASU STRANU; PA VALJDA VI MOZETE NEKAKO PROGUTATI PONOS I ISPOSTOVATI TU NJIHOVU "REPUBLIKU" I OSTAVITI JE NA MIRU?

Znaci nesto se desava..neke nove stvari, o kojima nisam mogao ni sanjati...cuj, srpski ratnici na televizji BN daju podrsku bosnjacima...pruzaju vam ruku, nemojte na nju pljuvati. Ako pljunete, eto jos 20 godina mizerije.

Sve najbolje
Ne daju oni podršku Sarajevu drug moj nego se bore za svoje dupe.

Da se razumijemo i to je super stvar i pomak sa nule te kontra udar dodikovcima da je u rs-u sve med i mleko
hellue

#9175 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Janjicar wrote:Zasto ljudi traze ostavku Zeljka Komsica?
Nije se covjek htio eksponirati cisto da neko ne kaze kupi politicke poene, njegova stranka nije u vlasti i et
Zasto traze ostavku vlade federacije ispred predsjednistva???
Post Reply