Sirija

Locked
Kikibombona

#9151 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
Mislim na sirijsku državnu TV. Neki dan su prvi pu posjetili izbjeglički kamp u Zateriju, poskidali sve oznake i razgovarali sa nekoliko porodica u kampu bez da su se i predstavili.
Postao si pravi ignorant, nije ni cudo kada te neprestano napadaju i optuzuju. :-)

Kakve su tvoje informacije vezane za Nawu i provinciju Dara?
sarajevoxxxx

#9152 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Almaz wrote: Ma ekstremisti koji ratuju u Siriji su uglavnom stranci.
- Zašto ne izađu onda ti Sirijci lojalni Asadu i kažu to na ulici, transparentno, u svakom gradu. Za početak u Homsu. Recimo pola miliona Sirijaca izađe, bar jednu minutu i kaže ''mi smo taoci stranaca''.Neće iizači iz prostog razloga zato što to nije tačno. Naprotiv, jedina organizovana vojna formacija u Siriji su libanonski Hezbollah i iračke brigade.
Almaz wrote: Kada se "poravnaju" svi gradovi i kada se cijela drzava stavi pod kontrolu, ti ekstremisti mogu da se dizu u zrak i izvrsavaju samoubilacke napade kod onih koji su ih poslali u Siriju.
- Pa to Asad govori od samog početka ''ne brinite, sve je pod kontrolom...et' samo još nekoliko grupica i priča o ekstremistima je završena''. - Asad je oholi diktator, njemu najmanje odgovara stabilna Sirija, sada sve što radi, radi isključivo da sačuva svoju i kožu svoje svite. Onaj ko onako sravni Homs i ostalih desetak gradova poput Homsa, nema pravo govoriti o stavljanju države pod kontrolom. Poslije Hame imao si u 2011. krvavi sirijski rat, šta misliš kakvu ćeš Siriju imati u varijanti da Asad i deseti dio ostvari pobjedu od one koju je zamislio? Toliko im je zla napravio, da ima materijala da decenijama cijeli Bliski istok gori.
Almaz wrote: Nije valjda da mislis da bi extremisti mirovali kada Assad nebi "ravnao" gradove? Pa evo mozes vidjeti sta se desava u Iraku. Tamo extremisti svakodnevno napadaju iskljucivo civile iako niko "ne ravna" gradove.
Vidjeli smo na primjeru Egipta i Sisija da se rat u Siriji nije mogao izbječi. Sisi je uradio isto što je radio Asad na početku rata, dakle, puškom na ulici ubijao svoje nenaoružane sugrađane. Asadov grijeh je što nije bio efikasniji, što kao Sisi nije odmah u jednom danu pobio 10 000 sirijaca, tada vjerovatno ne bi ni bilo u Siriji rata. Glavu bi mu skinuli u po Damaska. Previše je jednom narodu da svaka generacija iskusi ''Hamu''.

I vrlo dobro se zna ko napada civile. Je li FSA ima skudove na Kalemunu ? Je li FSA ima desetine aviona i hiljade tona eksplozivnih buradi ? Je li FSA drži pod kontrolom desetine vojnih aerodroma odakle dolazi smrt ? Je li FSA ima hiljade haubica i minobacaća ? Sve pomenuto posjeduje oholi diktator i istresa ga po svome narodu. Kakvi crni ekstremisti i njihovo ubijanje civila.
sarajevoxxxx

#9153 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Mislim na sirijsku državnu TV. Neki dan su prvi pu posjetili izbjeglički kamp u Zateriju, poskidali sve oznake i razgovarali sa nekoliko porodica u kampu bez da su se i predstavili.
Postao si pravi ignorant, nije ni cudo kada te neprestano napadaju i optuzuju. :-)

Kakve su tvoje informacije vezane za Nawu i provinciju Dara?
Neva je sva pala za nekoliko sati kada su pobunjenici napali. Ovi već mjesec dana, tačnije od kako je Tafes stavljen pod kontrolu sirijske opozicije napadaju žestoko. Svaki dan desetak gradova u provinciji Dera su pod žestokim zračnim udarima, svaki grad najmanje dva ili tri puta posjete režimski avioni. Da ne govorimo o teškoj artiljeriji (skudovia nema oni su rezervisani za sjeverni dio Sirije) Navaljuju svim silama na Deru, Neva je bila u teškoj situaciji nisu ništa objavili, vjerovatno da su im uzeli nešto, danas sam pokušao saznati, moguće i da su unišli u grad. Uglavnom, akcenat je na Tarik Sedu - on je poveznica između dva dijela Dere, ako režimske snage uzmu Tarik Sed, presjekli bi putnu komunikaciju pobunjenicima u jednom i drugom dijelu Dere. Što se tiče Dere, aktuelna je i ova utvrda ''mureba emni'' Pobunjenici je drže u okruženju 86 dana, i to je režimi interesantno, danas su im pobunjenici slupali 6 po redu vojni konvoj koji je krenuo da im pomogne
sarajevoxxxx

#9154 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Danas se obilježava Međunarodni dan djece !

Što se tiče sirijske djece:

1. 12.000 djece poginulo od početka rata
2. 300 000 ozlijeđeno u sukobima
3. 2344 je djece koji su stradali a imali su ispod deset godina
4. 9000 djece su privele režimske snage
5. 1,6 miliona sirijske djece je u izbjeglištvu
6. 10 djece umrlo od gladi
7. 92 djeteta umrlo od posljedica mučenja u režimskim zatvorima

Image

Image

Image

Image
vivaldi

#9155 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Vrlo moguce.Na isti nacin se smatra da i americki napadi dronovima samo regrutuju nove ekstremiste.S druge strane Asadove pristalice ne shvataju da i divljacko ravnanje sirijskih gradova ima isti ucinak.
pa slazem se i za dronove i za siriju - nasilje radja mrznju i nasilje i onda se vec radja spirala zla.

samo, kao sto sam i naznacio, u siriji se vodi rat za razilku od libana, pa mi je tamo mnogo stosta razumljivije nego u libanu jer rat je rat.

pobunjenici se zakucavaju autobombama jer nemaju cim drugim, a asad sa druge strane takodjer koristi sve sto ima - problem je samo sto je to evidentno zastarilo oruzje i nema on nikakvih pametnih bombi sto onda dovodi do uzasnih razaranja i stradanja nevinih iako ne mislim da mu je masakriranje civila samo po sebi cilj.
Kikibombona

#9156 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
Neva je sva pala za nekoliko sati kada su pobunjenici napali. Ovi već mjesec dana, tačnije od kako je Tafes stavljen pod kontrolu sirijske opozicije napadaju žestoko. Svaki dan desetak gradova u provinciji Dera su pod žestokim zračnim udarima, svaki grad najmanje dva ili tri puta posjete režimski avioni. Da ne govorimo o teškoj artiljeriji (skudovia nema oni su rezervisani za sjeverni dio Sirije) Navaljuju svim silama na Deru, Neva je bila u teškoj situaciji nisu ništa objavili, vjerovatno da su im uzeli nešto, danas sam pokušao saznati, moguće i da su unišli u grad. Uglavnom, akcenat je na Tarik Sedu - on je poveznica između dva dijela Dere, ako režimske snage uzmu Tarik Sed, presjekli bi putnu komunikaciju pobunjenicima u jednom i drugom dijelu Dere. Što se tiče Dere, aktuelna je i ova utvrda ''mureba emni'' Pobunjenici je drže u okruženju 86 dana, i to je režimi interesantno, danas su im pobunjenici slupali 6 po redu vojni konvoj koji je krenuo da im pomogne
Hvala za odgovor.

I ja sam iznenadjen. Nevu niko spomenuo nije i sad odjednom pod kontrolom rezima. :-)

Bice da je slican scenarij kao u Arihi. Pobunjenici usli i ovi uz bjesomucno bombardovanje uspjeli vratiti.
sarajevoxxxx

#9157 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dejr Hafir: Otet još jedan poznati novinar sirijske opozicije !

- Ebu Ahmed Dejrhafiri je danas otet ispred gradske bolnice...Smatra se jednim od najpoznatijih sirijskih novinara u Dejr Hafiru

Image
sarajevoxxxx

#9158 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dera El-Beled: Rupa u zemlji nastala nakon režimskih zračnih udara na Deru:

Image
sarajevoxxxx

#9159 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote: I ja sam iznenadjen. Nevu niko spomenuo nije i sad odjednom pod kontrolom rezima. :-)

Bice da je slican scenarij kao u Arihi. Pobunjenici usli i ovi uz bjesomucno bombardovanje uspjeli vratiti.
Režimske snage napadaju Nevu, drže je u okruženju, ali sam grad nisu zauzeli.

Dio režimskih snaga je danas uletio u zasjedu u Tarik Sedu, na tensikijama sirijske opozicije je objavljeno da je 30 režimskih vojnika poginulo, te da su povratili neke izgubljene položaje u protekla dva dana.

https://www.facebook.com/mediaoffice.nawa
https://www.facebook.com/LOCAL.COMMITTE ... D.18.MARCH
sarajevoxxxx

#9160 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Grad el-Herrak u Deri nakon današnjih režimskih zračnih udara:

Izvlaćenje poginulih Sirijaca ispod ruševina

18+

http://www.youtube.com/watch?v=_PRFEz-g4vo
zlatko1990

#9161 Re: Sirija

Post by zlatko1990 »

sarajevo xxx svaka cast na ovome sto objavljujes. Poprilično si objektivan , jer te za revolucionare ne veze religiska indentifikacija vec ocito ideoloska ;9 ... Onaj koji ima pameti osuditi ce obje strane , naravno . Po mom omjer zlocina je 80 % naprema 20 % na strani režima , u jednu ruku sto je to neohodno da uguse pobunu , a u drugu sto je takva priroda rezima.

Rezim ima 4.500 tenkova neki izvori govore , preko 300 aviona , mornaricu ,ljudstvo + 20-30 .000 izuzetno motiviranih siita iz susjednih zemalja , pa opet ne moze da stavi pod kontolu cijelu drzavu. To samo govori o tome da je ogroman dio stanovništva protiv režima .

Dajte pobunjenicima tenkove, topove, scudove pa cete vidjeti kako se zauzima i ratuje , a tada ih nece biti 100.000 nego 500.000 .

Lakho je ostalim forumasima koje ocigledno veze religija ( siitsko uvjerenje ) ili jednostavno mrznja prema muslimanima zbog mozda nekih proslih događaja iz povjesti nase zemlje. Treba biti objektivan. Ovo je veliki stepen razaranja.
Soslan

#9162 Re: Sirija

Post by Soslan »

@sarajevoxxx
Što se čovječe brukaš a vidiš da te dosta ljudi ovdje poštuje? Poštuju te čak i oni koji ne dijele tvoje viđenje sirijskog užasa.Ladno postaviš jedan amaterski fotošoping u propagandne svrhe a toliko je proziran i nevješt da je to bruka.
Image
Da si kojim slučajem imao originalnu sliku, ona bi sasvim bila dovoljna, jer se po pogledu ovog djeteta jasno vidi da nema sretno djetinjstvo.
Pazi malo šta ti ovi tvoji klinci sa tvoje "Tensikija.ba" dostaljaju, provjeri malo, baci malo oko na materijal prije nego objaviš.Ne brukaj se.
Cyrax

#9163 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Ma postujemo ga nema sta. :D Klanjamo mu se.
Provale ne mozes nabrojati ali mu ne zamjeramo, samo kopira i ne gleda/cita sta postavlja.
husein_kapetan

#9164 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Gospodo.. od kada se vode ratovi... oduvjek su oponenti upotrebljavali najbolje i najefikasnije oružje na raspolaganju kako bi postigli određeni cilj. Tako ni ovaj nije iznimka, a vi nastavite davati svakoj granati ili metku nekakve nestvarne dimenzije iliti značenja. Rat je oduvjek samo hladni proračun sa strateškim plaštom,- emocije, moral itd su samo vješti konotat koji je pretežno pilotiran, a "istinu" oduvjek pišu pobjednici... Ergo..
Uzalud se pojedini trude da promjene "sortu infaustu" ovog rata svojim pisanjem.. mislim da je najveći dio ove priče već napisan... ostaje da se vidi šta će ko i kako "unovčiti"
sarajevoxxxx

#9165 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Soslan wrote:@sarajevoxxx
Što se čovječe brukaš a vidiš da te dosta ljudi ovdje poštuje? Poštuju te čak i oni koji ne dijele tvoje viđenje sirijskog užasa.Ladno postaviš jedan amaterski fotošoping u propagandne svrhe a toliko je proziran i nevješt da je to bruka.
Image
Da si kojim slučajem imao originalnu sliku, ona bi sasvim bila dovoljna, jer se po pogledu ovog djeteta jasno vidi da nema sretno djetinjstvo.
Pazi malo šta ti ovi tvoji klinci sa tvoje "Tensikija.ba" dostaljaju, provjeri malo, baci malo oko na materijal prije nego objaviš.Ne brukaj se.
Adim stranice sa koje sam preuzeo sliku je napisao da se radi o fotošopu slike djeteta - ne radi se ni o kakvoj velikoj zavjeri. Na netu ima milion puta gori slika djeteta od ove i sam sam nekoliko puta dobio upozorenje da ne stavljam te slike. Mislim, šta je grijeh ''petljanje sa fotošopom'' u čemu je problem ? Objasni šta želiš da kažeš ?
sarajevoxxxx

#9166 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Evo i orginalne slike:

Image

http://blog.fh.org/2013/09/a-lost-gener ... -children/

Dijete se zove Ahmed, ima dvije godine i smješten je u izbjegličkom kampu Zateri
sarajevoxxxx

#9167 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

I to se dešava...

Rusija: Hapšenje plaćenika koji su se borili na strani sirijskog režima

http://arabic.cnn.com/2013/syria.2011/1 ... _in_syria/
Soslan

#9168 Re: Sirija

Post by Soslan »

Eto vidiš da možeš, znao sam ja da ti to možeš.Zar nije ovako istinitije i jasnije, čemu užas "crtati" još užasnijim? Zar nije i previše užasno i bez fotošopa i šminke? Prikaži istinu onakva kakva jeste i nema potrebe za lažima bilo kakve vrste.Nema dobroćudne laži, naročito u ratovima. Laž jeste opako moćno oružje, moćnije od bilo koje haubice ali zar to tebi treba? Ti ne učestvuješ u ovom ratu, ili se to samo meni čini?
Nemam ja nikakvih problema sa fotošopom i nije mi strano poigravanje tim parčetom software-a.Međutim, ti ovde imaš ambiciju da budeš dokumentaran a ne tabloidan a ovamo uvaljuješ, bez ikakvog upozorenja i ograde, fotošoping kao "slike sa terena".Kažem ti a i sam vidiš da je originalna slika dovoljno upečatljiva a amaterski propagandni uradak je proziran i samim time jako odbojan.
sarajevoxxxx

#9169 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Emevijska džamija u Halebu nakon jučerašnjeg režimskog granatiranja:

Image
sarajevoxxxx

#9170 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Hezbollah se i zvanično oprostio od svojih 19 boraca koji su poginuli u Siriji:

sarajevoxxxx

#9171 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Soslan wrote:Eto vidiš da možeš, znao sam ja da ti to možeš.Zar nije ovako istinitije i jasnije, čemu užas "crtati" još užasnijim? Zar nije i previše užasno i bez fotošopa i šminke? Prikaži istinu onakva kakva jeste i nema potrebe za lažima bilo kakve vrste.Nema dobroćudne laži, naročito u ratovima. Laž jeste opako moćno oružje, moćnije od bilo koje haubice ali zar to tebi treba? Ti ne učestvuješ u ovom ratu, ili se to samo meni čini?
Nemam ja nikakvih problema sa fotošopom i nije mi strano poigravanje tim parčetom software-a.Međutim, ti ovde imaš ambiciju da budeš dokumentaran a ne tabloidan a ovamo uvaljuješ, bez ikakvog upozorenja i ograde, fotošoping kao "slike sa terena".Kažem ti a i sam vidiš da je originalna slika dovoljno upečatljiva a amaterski propagandni uradak je proziran i samim time jako odbojan.

Hehehe...dobar si pravo. :thumbup:
sarajevoxxxx

#9172 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

sarajevoxxxx

#9173 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Veliki borac i veliki čovjek - Abdulkadir Salih, šehid i bivši komadant najveće vojne formacije u sirijskoj opoziciji Liva Tevhid:

Image
cbrt

#9174 Re: Sirija

Post by cbrt »

Kikibombona wrote:Nawa u pokrajini Dara crvena. Sta se desava?

To je grad od 100 000 stanovnika i bio je pod kontrolom pobunjenika?
Nije više crvena
RahatHurmašica

#9175 Re: Sirija

Post by RahatHurmašica »

sarajevoxxxx wrote:Veliki borac i veliki čovjek - Abdulkadir Salih, šehid i bivši komadant najveće vojne formacije u sirijskoj opoziciji Liva Tevhid:

Image
siguran sam da su braća mu ponosna na njega.
Last edited by RahatHurmašica on 23/01/2015 18:26, edited 1 time in total.
Locked