Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
breuer

#9126 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by breuer »

So What! wrote:
Haris.ba wrote:Pred prošle opće izbore bila je šuplja oko jedne investicije Turske. Dogovoreno samo radi slikanja i ubiranja političkih poena.
Nadam se da neće na isto ovo izaći.

A ovo funkcioniše na fazon da Turci daju kredit, te da njihova operativa radi veći dio posla. A kako to funkcioniše vidjeli smo na dionici prema Tarčinu. Nešta slično rade i Kinezi u Crnoj Gori.

A ovaj put nema smisla bez završetka barem sjevernog dijela Hala koridora. A u ozračju kada nam ne daju kredite dok ne povećamo akcize, odakle će se vraćati pare? Uglavnom, izgledniji je aerodrom u Trebinju.
Joj ubili su nas sa Tarčinom, najskuplja dionica, ni sam ne znam kako je EU dala pare za ono i Turci nam ispred nosa digoše preko poal milijarde KM.

Nadam se da nećemo imati takvih izleta više. Osim u slučaju tunela Prenj.

Spominje se azerbejdžanski Azvirt i ako su spremni da izvedu taj projekat u razumnom roku, što se mene tiče halal im bilo.

Za ostale objekte vjerujem da su Euro Asfalt, ŽGP, Hering i Intergral više nego sposobni.
koliko znam, Euro-Asfalt je radio niskogradnju na Lotu 3, objekte je radio Cengiz, koliko vidim Euro-Asfalt je razvio i tunelogradnju, ne znam da li je to dovoljno za zalogaj kakav je Prenj, al završili su Tunel Vijenac i vidim da rade po Sloveniji upravo...

da li bi išao puni profil, dvije cijevi ili kako sam čuo, neka uža varijanta, kroz Prenj...
So What!

#9127 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

breuer wrote:
So What! wrote:
Haris.ba wrote:Pred prošle opće izbore bila je šuplja oko jedne investicije Turske. Dogovoreno samo radi slikanja i ubiranja političkih poena.
Nadam se da neće na isto ovo izaći.

A ovo funkcioniše na fazon da Turci daju kredit, te da njihova operativa radi veći dio posla. A kako to funkcioniše vidjeli smo na dionici prema Tarčinu. Nešta slično rade i Kinezi u Crnoj Gori.

A ovaj put nema smisla bez završetka barem sjevernog dijela Hala koridora. A u ozračju kada nam ne daju kredite dok ne povećamo akcize, odakle će se vraćati pare? Uglavnom, izgledniji je aerodrom u Trebinju.
Joj ubili su nas sa Tarčinom, najskuplja dionica, ni sam ne znam kako je EU dala pare za ono i Turci nam ispred nosa digoše preko poal milijarde KM.

Nadam se da nećemo imati takvih izleta više. Osim u slučaju tunela Prenj.

Spominje se azerbejdžanski Azvirt i ako su spremni da izvedu taj projekat u razumnom roku, što se mene tiče halal im bilo.

Za ostale objekte vjerujem da su Euro Asfalt, ŽGP, Hering i Intergral više nego sposobni.
koliko znam, Euro-Asfalt je radio niskogradnju na Lotu 3, objekte je radio Cengiz, koliko vidim Euro-Asfalt je razvio i tunelogradnju, ne znam da li je to dovoljno za zalogaj kakav je Prenj, al završili su Tunel Vijenac i vidim da rade po Sloveniji upravo...

da li bi išao puni profil, dvije cijevi ili kako sam čuo, neka uža varijanta, kroz Prenj...
Jedna cijev defintivno i ne bi nam trebalo više. Tunel Prenj kada se izgradi nalazit će se među 30 najdužih tunela drumskog saobraćaja na svijetu i za jednu malu BiH to će biti popriličan zalogaj.

Euro Asfalt je ozbiljna kompanija i definitivno znaju znanje, ali mislim da su daleko od mogućnosti da izgrade tunel dug desetak kilometara.
Mx

#9128 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Mx »

belfy wrote:
Novi_Nick wrote:
probook wrote: SA - BG velikosrpski projekat koji ce finansirati BiH???????????? Zar nije prece uvezati se sa Tuzlom pa ako hocete i sa Krajinom. U BG preko Visegrada?????
Znaci BiH je bosnjacki dio Sar - Tuzla - Zen ?

Kada Srb napravi taj autoput, sasvim je logicno spojiti Sarajevo sa tim autoputem :thumbup:
Pricamo o dijelovima teritorije gdje u vecini zive Bosancibosnjaci i gdje najvise koncentrisana Bosanskobosnjacka privreda, infrastruktura i sve ostalo. RS ima svoj entitet, svoj parlament, svoju ekonomiju i budzete kao i Srbija kao i entitet Federacija Bosne i Hercegovine. Pitanje je ko ce od njih vracati Turskoj i drugim drzavama njihove kredite za njihove raznorazne projekte, ne mislis valda da ce to isplacivati poreski obveznici iz Federacije BiH, ko to nama Bosancimabosnjacima otplacuje nase kredite, nema vise guzovace preko tudjih ledja bez pristanka i saglasnosti svih gradjana iz svih entiteta i drzava koje nas okruzuju i nedaju nam da disemo!
jel ovo neka kroatizacija bosanskih izraza ili sam nesto propustio? vec drugi na forumu koji forsira ove izraze...[/quote]

Nije nego moram ti prevesti da bi naucio. Narod Bosnjaci Nacija Bosanci i Hercegovci skraceno Bosanci = Bosancibosnjaci ili Bosnjacibosanci :-D
breuer

#9129 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by breuer »

So What! wrote:
breuer wrote:koliko znam, Euro-Asfalt je radio niskogradnju na Lotu 3, objekte je radio Cengiz, koliko vidim Euro-Asfalt je razvio i tunelogradnju, ne znam da li je to dovoljno za zalogaj kakav je Prenj, al završili su Tunel Vijenac i vidim da rade po Sloveniji upravo...

Jedna cijev defintivno i ne bi nam trebalo više. Tunel Prenj kada se izgradi nalazit će se među 30 najdužih tunela drumskog saobraćaja na svijetu i za jednu malu BiH to će biti popriličan zalogaj.

Euro Asfalt je ozbiljna kompanija i definitivno znaju znanje, ali mislim da su daleko od mogućnosti da izgrade tunel dug desetak kilometara.
Zar ne služi druga cijev kao evakuaciona, i jednostavno, zar je moguće sužavati profil autoputa, pa makar to bio i prolaz kroz planinu?
So What!

#9130 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

breuer wrote:
So What! wrote:
breuer wrote:koliko znam, Euro-Asfalt je radio niskogradnju na Lotu 3, objekte je radio Cengiz, koliko vidim Euro-Asfalt je razvio i tunelogradnju, ne znam da li je to dovoljno za zalogaj kakav je Prenj, al završili su Tunel Vijenac i vidim da rade po Sloveniji upravo...

Zar ne služi druga cijev kao evakuaciona, i jednostavno, zar je moguće sužavati profil autoputa, pa makar to bio i prolaz kroz planinu?
Naravno da je moguće, ipak postoje opcije, recimo jedna cijev na dvije etaže i sl.

Image

Evakucione cijevi su mnogo manje, one otprilike mogu biti kao hodnici.

Recimo najmlađi tunel u BiH, Karaula je otvoren ove godine i njegova evakuaciona cijev izgleda ovako (lijevo):

Image

Image
mekaba

#9131 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mekaba »

probook wrote:
mekaba wrote:SA - BG velikosrpski projekat koji ce finansirati BiH???????????? Zar nije prece uvezati se sa Tuzlom pa ako hocete i sa Krajinom. U BG preko Visegrada?????

Kada Srb napravi taj autoput, sasvim je logicno spojiti Sarajevo sa tim autoputem :thumbup:
Zasto bi ulazili u taj projekat koji nije nikakav prioritet za BiH. Srbiji mozda jeste i oni nek grade do Visegrada. Istocna Bosna je pustahija a pravac SA-TZ je gusto naseljen i najblizi put za BG. Mora li u ovoj drzavi sve biti naopako okrenuto. Hajde mi daj jedan valjan razlog zasto se ne ide na Tuzlu?? Zato sto tamo nema Srba a i nije im u interesu da se Sarajevo kvalitetno uveze sa Tuzlom. Svaki napredak u BiH treba kociti maximalno. kaze SANU br. 2.
probook

#9132 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Novi_Nick wrote:
probook wrote:
mekaba wrote:SA - BG velikosrpski projekat koji ce finansirati BiH???????????? Zar nije prece uvezati se sa Tuzlom pa ako hocete i sa Krajinom. U BG preko Visegrada?????

Pricamo o dijelovima teritorije gdje u vecini zive Bosancibosnjaci i gdje najvise koncentrisana Bosanskobosnjacka privreda, infrastruktura i sve ostalo. RS ima svoj entitet, svoj parlament, svoju ekonomiju i budzete kao i Srbija kao i entitet Federacija Bosne i Hercegovine. Pitanje je ko ce od njih vracati Turskoj i drugim drzavama njihove kredite za njihove raznorazne projekte, ne mislis valda da ce to isplacivati poreski obveznici iz Federacije BiH, ko to nama Bosancimabosnjacima otplacuje nase kredite, nema vise guzovace preko tudjih ledja bez pristanka i saglasnosti svih gradjana iz svih entiteta i drzava koje nas okruzuju i nedaju nam da disemo!
Znaci na nivou BiH (koliko sam shvatio ovo se radi na nivou BiH, ne entiteta) moze samo da se investira u FBiH :-)
probook

#9133 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

mekaba wrote:
probook wrote:

Zasto bi ulazili u taj projekat koji nije nikakav prioritet za BiH. Srbiji mozda jeste i oni nek grade do Visegrada. Istocna Bosna je pustahija a pravac SA-TZ je gusto naseljen i najblizi put za BG. Mora li u ovoj drzavi sve biti naopako okrenuto. Hajde mi daj jedan valjan razlog zasto se ne ide na Tuzlu?? Zato sto tamo nema Srba a i nije im u interesu da se Sarajevo kvalitetno uveze sa Tuzlom. Svaki napredak u BiH treba kociti maximalno. kaze SANU br. 2.
Treba napraviti dva kraka jedan prema Tuzli drugi prema ovom novom autoputu :thumbup:
kakaljin

#9134 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

So What! wrote:
breuer wrote:
So What! wrote:

Naravno da je moguće, ipak postoje opcije, recimo jedna cijev na dvije etaže i sl.

Image

Evakucione cijevi su mnogo manje, one otprilike mogu biti kao hodnici.

Recimo najmlađi tunel u BiH, Karaula je otvoren ove godine i njegova evakuaciona cijev izgleda ovako (lijevo):

Image

Image

Ovo za dvoetazni tunel kroz prenj bi mozda bilo najbolje nego dvije cijevi praviti, samo pitanje je koliko kosta ovo u odnosu na jednocjevni sa dvosmjernim smjerom.
prog321

#9135 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Kada financije budu na nivou države onda se i građevinski projekti mogu praviti na tom nivou.
Ovo sa brzom cestom prema Srbiji je patka :-D
drug_profi

#9136 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Brza cesta prema Srbiji po ovoj trasi prije svega nece biti tako brzo napravljena. Ovo je sve supljak teski.
A ako i bude nekim cudom ima da kosta ko svetogpetrakajgana. Zbog terena i zbg IMT razloga.

Inace: ako bi i bila brzo napravljena, onda super! Konacno put da valja prema istoku, lakse ce se i Gorazde uvezati na to nego nekim obecavanim autoputem koji je vec 20 godina predizborna prica.
A kad se hoce u Makedoniju, Grcku, Kosovo... ta brza cesta skratila bi putovanje za 2-3 sata.
Bumerang

#9137 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Bumerang wrote:Image
Image
Zar Tuzla Kanton i njeni lokalni politicari ne mogu sami obezbjediti finansije i izgradti autoput Tuzla - Brcko - Doboj kopcanje na autoput 5C prema slikama iznad. To je sve ukupno negdje oko 90 km autoceste?
crazy_diamond

#9138 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

Ne znam koliko je uopste ozbiljna prica da bi Turci kreditirali taj autoput ili brzu cestu beograd -sarajevo, ako nije politički supljak, onda je to sjajna stvar, naravno ako je to ozbiljno i ako su uslovi kreditiranja ok

ali prihvatanje da tras ide preko visegrada je teska izdaja interesa Bih i federacije BiH, ako ce biti ta trasa onda vlasti federacije uopste ne bi trebale u tome ucestvovati, nek se braca srbi s obje strane drine zaduzuju kod brace turaka i nek prave

ako je ova prica ozbiljna onda je prioritet svih prioriteta da cesta ide preko tuzle, i to iz beograda kad krenes jedan dio postojeci autoput prema zagrebu, onda odvajanje prema bijeljini,ugljevik, kroz majevicu do tuzle, onda pored zivinica,lukavca i banovica preko ribnice dalje dolinim krivaje da izbije kod kaknja na postojeci koridor 5C

to bi bio strateski interes federacije i BiH, time bi se rijesile mnoge stvari, povezivanje glavnih centara u federaciji tuzla,sarajevo,zenica mostar, jer autocesta tuzla - sarajevo ako bude isla ulijevo na zepce pa preko zenice nece biti isplativa jer se dobija ogromna kilometraza, opet da cesta ide preko olova i nisici prevelik zalogaj mozda i uvezuje samo sarajevo i tuzlu, najbolja opcija je da izbije kod kaknja, jer onda je zenica vrlo blizu, a i koristi se postojeci autoput do sarajeva i dalje prema mostaru, a isto tako je vrlo blizu spoj na buducu autocestu prema travniku. Nisam expert, al mislim da je najveci interes nas da imamo to cvoriste kod kaknja jer se tako najbolje sve uvezuje o jednom trosku

neka dobra brza cesta je taman, ne mora biti autoput od beograda do sarajeva sve, i ova ruta veze vece gradove tipa beograd,bijeljina,tuzla, mnogoljudne opcine tk, sa zenickim,travnickim,sarajevskim,herrcegovackim kantonom i sa morem, i mogla bi biti isplativa, sve drugo po meni je neisplativo

ako bi turci to podrzali bilo bi sjajno, onda bi se otvorile i nove perspektive, jer bi recimo cesta od tuzle preko gracanice do doboja bila zanimljiva, jer bi bila veza izmedju autoceste beograd-tuzla i banja luka-doboj, ukoliko bi se i ta dionica pretvorila u brzu cestu imali bi i povezanost banja luke sa beogradom brzom cestom i autoputem, a sledece sto bi bilo bitno je od tuzle do orasja autocesta i izbijanje na autoput beograd-zagreb kod zupanje.

koridor 5C neka ide polako, ko zna koliko ce trajati spajanje zenice sa autoputem u hrvatskoj, i kad se to sve zavrsi opet ovaj dio tk,semberija i beograd od tog nema hajra nekog, nasi kljucni prioriteti bi morali bi biti dionice sarajevo-kakanj-banovici-tuzla, i tu da se racva prema prema beogradu i orasju, uz naravno povezivanje sa morem i prema travniku i bihacu
Haris.ba

#9139 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

crazy_diamond wrote: ali prihvatanje da tras ide preko visegrada je teska izdaja interesa Bih i federacije BiH, ako ce biti ta trasa onda vlasti federacije uopste ne bi trebale u tome ucestvovati, nek se braca srbi s obje strane drine zaduzuju kod brace turaka i nek prave
Ne kontam kako do sada niste razumjeli. RS je tako htjela, i zaduživanja za autoceste ide po entitetima. Što se gradi u RS, oni plaćaju. Šta ima veze ako trasa kroz FBiH bude samo desetak kilometara oko Sarajeva. Ako su Turci voljni da daju kredit RS -u 100 milijardi za autoceste - odlično.

FBiH ima svoje interese i načine kako riješiti i Tuzlu i Goražde.
crazy_diamond wrote:ako je ova prica ozbiljna onda je prioritet svih prioriteta da cesta ide preko tuzle, i to iz beograda kad krenes jedan dio postojeci autoput prema zagrebu, onda odvajanje prema bijeljini,ugljevik, kroz majevicu do tuzle, onda pored zivinica,lukavca i banovica preko ribnice dalje dolinim krivaje da izbije kod kaknja na postojeci koridor 5C
Autoput/brza cesta/magistralna cesta iz Bijeljine ide na Brčko. Ne ide na Tuzlu. I nadam se da će tako ostati. Nek RS sve to napravi. FBiH će gurati povezivanje preko Žepča.
crazy_diamond wrote:to bi bio strateski interes federacije i BiH, time bi se rijesile mnoge stvari, povezivanje glavnih centara u federaciji tuzla,sarajevo,zenica mostar, jer autocesta tuzla - sarajevo ako bude isla ulijevo na zepce pa preko zenice nece biti isplativa jer se dobija ogromna kilometraza, opet da cesta ide preko olova i nisici prevelik zalogaj mozda i uvezuje samo sarajevo i tuzlu, najbolja opcija je da izbije kod kaknja, jer onda je zenica vrlo blizu, a i koristi se postojeci autoput do sarajeva i dalje prema mostaru, a isto tako je vrlo blizu spoj na buducu autocestu prema travniku. Nisam expert, al mislim da je najveci interes nas da imamo to cvoriste kod kaknja jer se tako najbolje sve uvezuje o jednom trosku
Putem preko Žepča dobila se trasa kojom bi put Sarajevo - Tuzla bilo oko 1:30h. Zašto zapostaviti Zavidoviće, Banoviće, Tešanj, Gračanicu...
Ne kontam o kakvoj ogromnoj kilometraži se govori kada alternativa preko Olova i peglanjem preko Karaule će biti vremenski ista ili veća za preći.
crazy_diamond wrote:neka dobra brza cesta je taman, ne mora biti autoput od beograda do sarajeva sve, i ova ruta veze vece gradove tipa beograd,bijeljina,tuzla, mnogoljudne opcine tk, sa zenickim,travnickim,sarajevskim,herrcegovackim kantonom i sa morem, i mogla bi biti isplativa, sve drugo po meni je neisplativo
Nije stvar isplativosti. Da se gleda čisto samo promet - mi bi imali 10 kilometara autoputa - možda.
Samo je stvar mogu li se vraćati krediti.
crazy_diamond wrote:ako bi turci to podrzali bilo bi sjajno, onda bi se otvorile i nove perspektive, jer bi recimo cesta od tuzle preko gracanice do doboja bila zanimljiva, jer bi bila veza izmedju autoceste beograd-tuzla i banja luka-doboj, ukoliko bi se i ta dionica pretvorila u brzu cestu imali bi i povezanost banja luke sa beogradom brzom cestom i autoputem, a sledece sto bi bilo bitno je od tuzle do orasja autocesta i izbijanje na autoput beograd-zagreb kod zupanje.
RS ne želi cestu Doboj - Tuzla. Ne znam zašto se toliko ona potencira.
crazy_diamond wrote: koridor 5C neka ide polako, ko zna koliko ce trajati spajanje zenice sa autoputem u hrvatskoj, i kad se to sve zavrsi opet ovaj dio tk,semberija i beograd od tog nema hajra nekog, nasi kljucni prioriteti bi morali bi biti dionice sarajevo-kakanj-banovici-tuzla, i tu da se racva prema prema beogradu i orasju, uz naravno povezivanje sa morem i prema travniku i bihacu
Kad koridor Vc ide polahko, možeš misliti kakva je sudbina ove trase čije finansiranje se sastoji od Turske zainteresiranosti. Turske čiji predsjednik mora pumpati nacionalna osjećanja da bi održao nacionalnu valutu od inflatornog pada (moliti narod da zamjeni dolare iz slamarice za tursku liru).

Nek Turci dogovore da gasovodi koji idu njenim teritorijem skreće prema BiH, i ponude finansiranje (kreditiranje da budemo iskreni) istog. To bi bila prava pomoć BiH.
crazy_diamond

#9140 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

Haris.ba wrote:
crazy_diamond wrote: ali prihvatanje da tras ide preko visegrada je teska izdaja interesa Bih i federacije BiH, ako ce biti ta trasa onda vlasti federacije uopste ne bi trebale u tome ucestvovati, nek se braca srbi s obje strane drine zaduzuju kod brace turaka i nek prave
Ne kontam kako do sada niste razumjeli. RS je tako htjela, i zaduživanja za autoceste ide po entitetima. Što se gradi u RS, oni plaćaju. Šta ima veze ako trasa kroz FBiH bude samo desetak kilometara oko Sarajeva. Ako su Turci voljni da daju kredit RS -u 100 milijardi za autoceste - odlično.

crazy_diamond wrote:ako je ova prica ozbiljna onda je prioritet svih prioriteta da cesta ide preko tuzle, i to iz beograda kad krenes jedan dio postojeci autoput prema zagrebu, onda odvajanje prema bijeljini,ugljevik, kroz majevicu do tuzle, onda pored zivinica,lukavca i banovica preko ribnice dalje dolinim krivaje da izbije kod kaknja na postojeci koridor 5C
Autoput/brza cesta/magistralna cesta iz Bijeljine ide na Brčko. Ne ide na Tuzlu. I nadam se da će tako ostati. Nek RS sve to napravi. FBiH će gurati povezivanje preko Žepča.
crazy_diamond wrote:to bi bio strateski interes federacije i BiH, time bi se rijesile mnoge stvari, povezivanje glavnih centara u federaciji tuzla,sarajevo,zenica mostar, jer autocesta tuzla - sarajevo ako bude isla ulijevo na zepce pa preko zenice nece biti isplativa jer se dobija ogromna kilometraza, opet da cesta ide preko olova i nisici prevelik zalogaj mozda i uvezuje samo sarajevo i tuzlu, najbolja opcija je da izbije kod kaknja, jer onda je zenica vrlo blizu, a i koristi se postojeci autoput do sarajeva i dalje prema mostaru, a isto tako je vrlo blizu spoj na buducu autocestu prema travniku. Nisam expert, al mislim da je najveci interes nas da imamo to cvoriste kod kaknja jer se tako najbolje sve uvezuje o jednom trosku
Putem preko Žepča dobila se trasa kojom bi put Sarajevo - Tuzla bilo oko 1:30h. Zašto zapostaviti Zavidoviće, Banoviće, Tešanj, Gračanicu...
Ne kontam o kakvoj ogromnoj kilometraži se govori kada alternativa preko Olova i peglanjem preko Karaule će biti vremenski ista ili veća za preći.
crazy_diamond wrote:neka dobra brza cesta je taman, ne mora biti autoput od beograda do sarajeva sve, i ova ruta veze vece gradove tipa beograd,bijeljina,tuzla, mnogoljudne opcine tk, sa zenickim,travnickim,sarajevskim,herrcegovackim kantonom i sa morem, i mogla bi biti isplativa, sve drugo po meni je neisplativo
Nije stvar isplativosti. Da se gleda čisto samo promet - mi bi imali 10 kilometara autoputa - možda.
crazy_diamond wrote:ako bi turci to podrzali bilo bi sjajno, onda bi se otvorile i nove perspektive, jer bi recimo cesta od tuzle preko gracanice do doboja bila zanimljiva, jer bi bila veza izmedju autoceste beograd-tuzla i banja luka-doboj, ukoliko bi se i ta dionica pretvorila u brzu cestu imali bi i povezanost banja luke sa beogradom brzom cestom i autoputem, a sledece sto bi bilo bitno je od tuzle do orasja autocesta i izbijanje na autoput beograd-zagreb kod zupanje.
crazy_diamond wrote: koridor 5C neka ide polako, ko zna koliko ce trajati spajanje zenice sa autoputem u hrvatskoj, i kad se to sve zavrsi opet ovaj dio tk,semberija i beograd od tog nema hajra nekog, nasi kljucni prioriteti bi morali bi biti dionice sarajevo-kakanj-banovici-tuzla, i tu da se racva prema prema beogradu i orasju, uz naravno povezivanje sa morem i prema travniku i bihacu
Kad koridor Vc ide polahko, možeš misliti kakva je sudbina ove trase čije finansiranje se sastoji od Turske zainteresiranosti. Turske čiji predsjednik mora pumpati nacionalna osjećanja da bi održao nacionalnu valutu od inflatornog pada (moliti narod da zamjeni dolare iz slamarice za tursku liru).

Nek Turci dogovore da gasovodi koji idu njenim teritorijem skreće prema BiH, i ponude finansiranje (kreditiranje da budemo iskreni) istog. To bi bila prava pomoć BiH.

sta nas briga sta RS hoce, ja kako vidim ovaj ministar jusko prica o trasama, on kako kadar sbb treba da misli o interesima federacije i bih, a ne republike srpske. Ako turci finansiraju, njihova je zadnja, nasi se smetenjaci kunu u erdogana pa eto im prilike da ga ubijede u trasu koja nama odgovara, a erdogan je u turskoj ko staljin, on kud kaze tuda ce ici ruta pa taman isla po nebu

ovo ako bude islo preko visegrada to znaci da je srbija najveci dobitnik i njihov plan o autoputu beograd bar, tu bi im taj turski kredit dosao kao lijepo sigurno, i nemam ja nista protiv neka grade kud hoce, al bez nas, neka nas ne mijesaju u tu pricu, nasi predstavnici neka traze rutu preko tuzle, ako ne moze, ako je lobi srbije jaci, onda se treba povuci iz toga i traziti drugi nacin finansiranja brze ceste tuzla sarajevo

brza cesta od tuzle prema zepcu, i tamo spajanje na koridor Vc je po meni glupost, ne vidim tu nikakvu svrhu, pogledaj kartu bih i vidjeces koliko je blize da cesta ide prema kaknju nego prema zepcu, to je obilazenje veliko, puno veca kilometraza nego postojeci put preko olova i cisto sumnjam da bi iko tako isao iz tz do sarajeva, da plati putarinu, i nabije vecu kilometrazu i trosi goriva vise, da bi stigao otprilike za isto vremena ko preko olova, dok bi preko kaknja vec doslo do vece vremenske ustede i moglo bi koristiti

od tuzle preko zepca i zenice do sarajeva imas 190 kilometara, a preko olova postojecim putem imas 120 kilometara, razlika je ogromna i ja ne vidim tu neku logiku, novom brzom cestom preko banovica i kaknja od tuzle do sarajeva bi isto bilo otprilike 120 kilometara, ali uz znatno vecu prosjecnu brzinu to bi svakome bilo zanimljivo,a i put do evrope od tuzle ce uvijek voditi preko orasja niko nece ici brzom cestom preko zepca,
burekodsira

#9141 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

znači po tebi ako nem´Re Tuzla onda ne može niko :skoljka:
kakaljin

#9142 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

crazy_diamond wrote:
Haris.ba wrote:

sta nas briga sta RS hoce, ja kako vidim ovaj ministar jusko prica o trasama, on kako kadar sbb treba da misli o interesima federacije i bih, a ne republike srpske. Ako turci finansiraju, njihova je zadnja, nasi se smetenjaci kunu u erdogana pa eto im prilike da ga ubijede u trasu koja nama odgovara, a erdogan je u turskoj ko staljin, on kud kaze tuda ce ici ruta pa taman isla po nebu

ovo ako bude islo preko visegrada to znaci da je srbija najveci dobitnik i njihov plan o autoputu beograd bar, tu bi im taj turski kredit dosao kao lijepo sigurno, i nemam ja nista protiv neka grade kud hoce, al bez nas, neka nas ne mijesaju u tu pricu, nasi predstavnici neka traze rutu preko tuzle, ako ne moze, ako je lobi srbije jaci, onda se treba povuci iz toga i traziti drugi nacin finansiranja brze ceste tuzla sarajevo

brza cesta od tuzle prema zepcu, i tamo spajanje na koridor Vc je po meni glupost, ne vidim tu nikakvu svrhu, pogledaj kartu bih i vidjeces koliko je blize da cesta ide prema kaknju nego prema zepcu, to je obilazenje veliko, puno veca kilometraza nego postojeci put preko olova i cisto sumnjam da bi iko tako isao iz tz do sarajeva, da plati putarinu, i nabije vecu kilometrazu i trosi goriva vise, da bi stigao otprilike za isto vremena ko preko olova, dok bi preko kaknja vec doslo do vece vremenske ustede i moglo bi koristiti

od tuzle preko zepca i zenice do sarajeva imas 190 kilometara, a preko olova postojecim putem imas 120 kilometara, razlika je ogromna i ja ne vidim tu neku logiku, novom brzom cestom preko banovica i kaknja od tuzle do sarajeva bi isto bilo otprilike 120 kilometara, ali uz znatno vecu prosjecnu brzinu to bi svakome bilo zanimljivo,a i put do evrope od tuzle ce uvijek voditi preko orasja niko nece ici brzom cestom preko zepca,
Jusko je Ministar BIH, a sve sto se gradi u BiH treba da bude u interesu svih gradjana BiH. Niakda ne treba gledati samo na federaciju ili RS, vec treba gledati sve kao drzavno i u interesu BiH.
seln

#9143 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

kakaljin wrote:
Jusko je Ministar BIH, a sve sto se gradi u BiH treba da bude u interesu svih gradjana BiH. Niakda ne treba gledati samo na federaciju ili RS, vec treba gledati sve kao drzavno i u interesu BiH.
How yes no... dok ti "gradjani" (koji eufemizam za stanovnike PC) samo gledaju kako da dodju glave BiH.
Ja da ih povezujem sa maticom? Jedino ako je one way ticket...
krater

#9144 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by krater »

seln wrote:
kakaljin wrote:
How yes no... dok ti "gradjani" (koji eufemizam za stanovnike PC) samo gledaju kako da dodju glave BiH.
Ja da ih povezujem sa maticom? Jedino ako je one way ticket...
Nego sta, jos da platis izgradnju.

Off
Jos jedna dobra ideja...

Ne želimo dozvoliti da penzioner na Dobrinji u FBiH ima minimalnu penziju višu od 360 KM, a njegov komšija na Dobrinji u RS ima minimalnu penziju od 160 KM. Želimo da se borimo za BiH za sve nas".
Haris.ba

#9145 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

crazy_diamond wrote: brza cesta od tuzle prema zepcu, i tamo spajanje na koridor Vc je po meni glupost, ne vidim tu nikakvu svrhu, pogledaj kartu bih i vidjeces koliko je blize da cesta ide prema kaknju nego prema zepcu, to je obilazenje veliko, puno veca kilometraza nego postojeci put preko olova i cisto sumnjam da bi iko tako isao iz tz do sarajeva, da plati putarinu, i nabije vecu kilometrazu i trosi goriva vise, da bi stigao otprilike za isto vremena ko preko olova, dok bi preko kaknja vec doslo do vece vremenske ustede i moglo bi koristiti

Ne prave se putevi samo linijarom da povučeš. Valjda ima neke veze i geografija. Ako ćemo razmišljati o autoputu koji će biti u tunelima, možda i dužim nego Prenj, onda može i dionica preko Kaknja. Valjda postoji neki razlog zašto do danas pored sve prijašnje teške industrije nije napravljena moderna saobraćajnica Kakanj - Vareš - Olovo. A da ne pričam o jahanju oko i preko planine Zvijezde od Banovića.

Trasom preko Žepča veže se i Zenica. Zavidovići se otvaraju i postaju tranzitno mjesto. Autoputem će Sarajevo-Tuzla biti nekih 180 km, i to je oko 1:30h putovanje. I valjda znaš da na autoputu 130 na sat većina auta ne troši ko u gradu. Barem moje je naštimano da na 130 troši minimalno. I to putovanje koje je komotno i brzo gledano sadašnju dionicu preko Karaule. Koja laganini ide na preko 2 sata, osim ako imaš ili sreće da te kamion ne spopadne, ili si kamikaza.

Otvara se dijagonalna trasa sjeveroistok - jugozapad. Koja od Jajca kada se napravi brza cesta Lašvanska petlja - Jajce otvara mogućnost trase prema Bugojnu, pa Livnu i Splitu. A na Sjeveru imaćeš cestu prema Orašju, pa skreni prije Brčkog na cestu prema Bijeljini, i eto te prema Srbiji.
seln

#9146 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Haris.ba wrote:
crazy_diamond wrote: brza cesta od tuzle prema zepcu, i tamo spajanje na koridor Vc je po meni glupost, ne vidim tu nikakvu svrhu, pogledaj kartu bih i vidjeces koliko je blize da cesta ide prema kaknju nego prema zepcu, to je obilazenje veliko, puno veca kilometraza nego postojeci put preko olova i cisto sumnjam da bi iko tako isao iz tz do sarajeva, da plati putarinu, i nabije vecu kilometrazu i trosi goriva vise, da bi stigao otprilike za isto vremena ko preko olova, dok bi preko kaknja vec doslo do vece vremenske ustede i moglo bi koristiti

Ne prave se putevi samo linijarom da povučeš. Valjda ima neke veze i geografija. Ako ćemo razmišljati o autoputu koji će biti u tunelima, možda i dužim nego Prenj, onda može i dionica preko Kaknja. Valjda postoji neki razlog zašto do danas pored sve prijašnje teške industrije nije napravljena moderna saobraćajnica Kakanj - Vareš - Olovo. A da ne pričam o jahanju oko i preko planine Zvijezde od Banovića.

Trasom preko Žepča veže se i Zenica. Zavidovići se otvaraju i postaju tranzitno mjesto. Autoputem će Sarajevo-Tuzla biti nekih 180 km, i to je oko 1:30h putovanje. I valjda znaš da na autoputu 130 na sat većina auta ne troši ko u gradu. Barem moje je naštimano da na 130 troši minimalno. I to putovanje koje je komotno i brzo gledano sadašnju dionicu preko Karaule. Koja laganini ide na preko 2 sata, osim ako imaš ili sreće da te kamion ne spopadne, ili si kamikaza.

Otvara se dijagonalna trasa sjeveroistok - jugozapad. Koja od Jajca kada se napravi brza cesta Lašvanska petlja - Jajce otvara mogućnost trase prema Bugojnu, pa Livnu i Splitu. A na Sjeveru imaćeš cestu prema Orašju, pa skreni prije Brčkog na cestu prema Bijeljini, i eto te prema Srbiji.
Moje dosadasnje iskustvo preko Olova je 2,5 sata za tih nekih 125 km. Rado bih vozio 180 km ako bih stikao za 1:30, mnogo udobnije i uz daleko manji rizik.
crazy_diamond

#9147 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

Haris.ba wrote:

Ne znam druze, nisam expert, al treba to malo logicki sagledati, ako je cilj uvezati sarajevo,zenicu i tuzlu, meni nikakve logike nema da to ide kako se najavljuje postojecom rutom preko banovica ,ribnice,vozuce,zavidovica,zepca,zenica,sarajevo, preko banovica sve do ribnice kod vozuce je ok, to bi bila ista ruta kao i prema kaknju, pitanje je kuda dalje, dal niz krivaju prema zavidovicima, ili uz krivaju prema olovu al skrenuti prema kaknju

Logicki gledajuci sarajevo je od ribnice juzno, a zavidovicima se ide sjeverozapadno, tu se nabija ogromna kilometraza, a i ta ruta nije bas slavonija da je pogodna za brzu cestu

Kljucno je dakle kad se iz tz dodje do ribnice dal je isplativije probijati se do kaknja koji je udaljen tek tridesetak kilometara vazdusnom linijom, ili ici okolo preko zavidovica i zenici sto bi iznosilo nesto vise od 100 kilometara, to je ogromna razlika ipak i to bi se trebalo sagledati, jer kad dodjes do ribnice imas 45 kilometara do zepca i izlaska na koridor Vc, toliko je vjerovatno autoceste potrebno i do kaknja ako bi se zracna udaljenost od 30 kilometara pretvarala u cestu, znaci moralo bi se graditi otprilike isto ceste, a precica ova bi ustedila vise od 60 kilometara, meni tu ima logike, ako bi vec bila skori identicna duzina brze ceste koja bi tuzlu spajala sa koridorom vc, puno logicnije da izlazi kod kaknja nego u zepcu, povrsno gledajuci ima tu nekih dolinica koje bi se mogle iskoristiti,trebalo bi sigurno i tunela,to je sad vec pitanje za struku da kaze kako je moguce i po kojoj cijeni uvezati ribnicu i kakanj, dal preko varesa,kraljeve sutjeske ili nekako drugacije, ne bi tu trebalo srljati gore na zepce jer to je opet predaleko,a i ko zna kad ce koridor od zenice doci do zepca

Bilo bi dobro da neko ko zna postavi ovdje mapu i da povuce ofrlje ove dvije rute i da se vidi ogromna razlika, ja ne znam jbg kako uploadovati to preko telefona
Haris.ba

#9148 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Nema smisla više raspravljati. Jesi se nekada zafrkao pa prošao tim krajem kojim predlažeš autoput?

Daj Bože da naprave taj dio preko Žepča i Zavidovića. Jer je on najizgledniji.
crazy_diamond

#9149 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

Haris.ba wrote:Nema smisla više raspravljati. Jesi se nekada zafrkao pa prošao tim krajem kojim predlažeš autoput?

Daj Bože da naprave taj dio preko Žepča i Zavidovića. Jer je on najizgledniji.
Sve je to ok, ali velika usteda u kilometrazi zna uciniti isplativijim opcije tunela i sl

Kao sto kazes kompletna ova dionica od banovica do zepca je ionako teska jer koliko se ja sjecam sve je kroz neke uske dolinice vijugave, a ako ce se vec praviti to onda po meni treba ispitati tu opciju da od ribnice ide prema kaknju a ne zepcu,nemamo se mi tu sta rapravljati, tu struka mora dati misljenja,dzaba je nama palamuditi

Meni ko laiku ova dionica preko zepca nema logike jer nista bitno ne povezuje,a ako bi se gradila dosta bi i kostala pa onda mozda bolje modernizovati i ubrzati put preko visokog jer je dosta kraci, i uz manje ulaganja dobio bi se veci efekat
BAK-eV

#9150 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

So What! wrote:Opet bacate bombe, radi se o idejnom projektu koji bi Turska finansirala, kako bi imala istočni koridor do BiH jer su joj Srbija i BiH iznimno važni u ekonomskom smislu.

Znači BiH i Srbija bi u ovom slučaju samo pripremale teren.

I perete više sa tom Krajinom, odobreni su tenderi za projektovanje brze ceste Lašva - Nević Polje koja za krajnji cilj ima brže povezivanje Bos. Krajine sa središtem zemlje.

Volim iznimno taj kraj, ali jednostavno A1 je prioritet, a opet pored toga popustilo se pod pritiscima i i započeće se raditi i ta brza cesta uporedo sa autocestom.

Vi i dalje ne razmišljate da novac kojim gradimo autoput mi nemamo već ga dobivamo od raznoraznih fondova, što od Evropske Unije, što od Katara, što od Kuvajta, što od OPEC-a, što od MMF-a i slično.

Ne možemo se mi poajvit tek tako i reć, hej dajte nam pare mi bi spajali Bihać i Sarajevo, već se novac dobiva na osnovu isplativosti i kada se ti što nam daju taj novac uvjere da mi to možemo vratiti.

Vidite da nam postavljaju stalno neke uslove, od akciza do koncesija. Mi smo jednostavno siromašna zemlja, tako da i ovo što smo izgradili je odlično, jer nismo nagomilali mnogo vanjskog duga poput Hrvatske.

Recimo na međunarodnom Skyscrapercity forumu, ljudi su se ibretili kada su vidjeli slike sa završenih dionica Vlakovo - Tarčin i Bijača - Kravice te jedno 10ak puta postavljali pitanje, a odakle Bosni novac za ove projekte.
Ali zasto da posudjujemo novac od stranaca?
Fino izdati obveznice, zajmove, vrijednosne papire i od vlastitih gradjana skupiti par stotina miliona.
Post Reply