Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Maybach

#9126 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Al eto vidim i da je praksa razlicita.kod kolegice njen porodicni dr.bez ikakve price je uvazio misljenje privatnog ginekologa.dok se ja moram povlacit i narucivat i cekat na sto mjesta da bih dobila ono sto mi treba.muka mi je sto ne postoji jedna ujednacena praksa u svakom ambulanti i na svakom nivou.

Sent from my iPhone using Tapatalk
dance_mom

#9127 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dance_mom »

eto, prenosim samo licno iskustvo. mene su, dakle, iz firme zvali, trazili zadnji nalaz doktora i da on bude od doktora iz drzavne ustanove ili doma zdravlja, koji opet oni moraju priloziti ZZO-u. NJima su u zavodu rekli da ce, u slucaju da je me na bolovanju vodi privatni doktor, poslati kontrolu...opet, moguce da je praksa kod nekog drugog razlicita...
wewa

#9128 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

i kako zamisljaju tu kontrolu?
poslati ginekologa sa spekulumom, da vidi jel trudnica otvorena? ili s prijenosnim uzv aparatom, da vidi jel ima hematom/cista/klinci-placi?!
to sto je trudnica na bolovanju ne znaci da mora pljostac lezati :twisted:

znam da ima zloupotreba, ali ovakav pritisak na trudnicu je van svake pameti! koliko je radnika koji se izvlace na kojekakve dijagnoze, a koliko je trudnica u radnickoj populaciji :roll:
dance_mom

#9129 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dance_mom »

wewa wrote:i kako zamisljaju tu kontrolu?
poslati ginekologa sa spekulumom, da vidi jel trudnica otvorena? ili s prijenosnim uzv aparatom, da vidi jel ima hematom/cista/klinci-placi?!
to sto je trudnica na bolovanju ne znaci da mora pljostac lezati :twisted:

znam da ima zloupotreba, ali ovakav pritisak na trudnicu je van svake pameti! koliko je radnika koji se izvlace na kojekakve dijagnoze, a koliko je trudnica u radnickoj populaciji :roll:
ne znam, i mene interesovalo baš kako ta kontrola izgleda...sreća, nije bilo potrebe za njom :)
rosa canina

#9130 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by rosa canina »

dance_mom wrote:eto, prenosim samo licno iskustvo. mene su, dakle, iz firme zvali, trazili zadnji nalaz doktora i da on bude od doktora iz drzavne ustanove ili doma zdravlja, koji opet oni moraju priloziti ZZO-u. NJima su u zavodu rekli da ce, u slucaju da je me na bolovanju vodi privatni doktor, poslati kontrolu...opet, moguce da je praksa kod nekog drugog razlicita...
Meni se isto desilo. Trazili mi iz firme uz doznake da donesem i nalaz, ali od DRZAVNOG ginekologa. A meni vec doktor opce prakse napisao doznake na osnovu nalaza od privatnog ginekologa, bez ikakvih problema. Tako sam ja citavu trudnocu vodila na dva mjesta i svaki put mi doznake pisali na osnovu nalaza od privatnika. Ja njima nisam ni pokazivala ove od drzavnog, ali sam ih morala uredno nositi u racunovodstvo firme.
Ebem ti njihovu logiku. :jbt:
wewa

#9131 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

mislim, van pameti. cak bi se dalo pricati i o udaru na pravo privatnosti - sta koga na poslu zanima stanje cerviksa uposlenice i ko je strucan da tumaci misljenje ljekara specijaliste?!

Boze sacuvaj.
Ma.Le.Na

#9132 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

Fkt
Ja mislim da je to protivno zakonu
Računovodstvo nema sta da ceprka po mojim nalazima
Imaš doznake i to je to sto tebi zakonski treba
Sikter ba
dance_mom

#9133 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dance_mom »

Ma.Le.Na wrote:Fkt
Ja mislim da je to protivno zakonu
Računovodstvo nema sta da ceprka po mojim nalazima
Imaš doznake i to je to sto tebi zakonski treba
Sikter ba
Ne ceprkaju u racunovodstvu,vec silni "stručnjaci" u socijalnom,da se uvjere da ti privatnik nije dao preporuku za bolovanje...nažalost
Ma.Le.Na

#9134 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

zar je zaista moguce da onoliki klinicki centar ne radi test za gen. mutacije na trombofiliju a pisljiva svaka lab privatna ima taj test??
ma zar je to zaista moguce??

ljuta sam strasno..
test se krece od 250KM pa nadalje
sta je sa onom trudnicom koja to ne moze priustiti??
grozno!!!
wewa

#9135 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Ma.Le.Na wrote:zar je zaista moguce da onoliki klinicki centar ne radi test za gen. mutacije na trombofiliju a pisljiva svaka lab privatna ima taj test??

ljuta sam strasno..
grozno!!!
evo moze na transfuziologiji, uz uputnicu, samo se mora naruciti na
Centar za hemofiliju sa laboratorijem za detekciju koagulacionih poremećaja:
Tel: +387 33 567 316
:kiss:
orange

#9136 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

Pozdrav drage trudnice, nadam se da ste dobro i da bebachi fino rastu i slusaju vas :)

Zna li neko (mozda ce doktor julisiz to znati najbolje), da li je istina da Opca bolnica nema pedijatra i inkubatore? Obzirom da sam se odlucila na porod tamo, kolegica me ubjedjuje da Opca nema pedijatra i da je to navodno faktor rizika za porod kod njih. Navodno ni inkubatore nemaju sto mi je totalno van pameti i ne vjerujem ni sekunde ali ona tvrdi da je u pravu, a ja ne mogu biti kategoricna jer ne znam zasigurno, pa zato pitam, ima li neko stvarno provjerene informacije o tome? Cisto da joj kazem nisi bila u pravu :-D

Kad procitam ove strahote oko MRSE na Jezeru, jos vise sam ubijedjena da je odluka o porodu u Opcoj itekako ispravna. U njihovu higijenu i disciplinu sam se uvjerila prosle godine kad sam imala operaciju... sve je bilo po PS-u.

Vezano za tematiku bolovanja, meni je doktorica porodicne medicine sinoc otvorila bolovanje na osnovu usmene preporuke doktora Divanovica, znaci privatnika, cak nije ni navedeno pismeno na nalazu. Zena me nije uopste peglala, samo je otvorila bolovanje bez ikakvih komentara, pa sad, nisam nacisto da li je to do samog ljekara PM ili ... nadam se da se nece i kod mene naci neki strucnjak iz Zavoda koji ce htjeti da ima uvid u moju trudnocu i stanje... da slucajno nisam pokusala izvarati firmu, drzavu, sta li... :roll:
Te budalastine oko kontrole su stvarno van svake pameti, dali ste privatniku dozvolu da radi i da lijeci ljude ali ne prihvatate njegovo misljenje??? Idiotizam totalni.
Ma.Le.Na

#9137 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

wewa wrote:
Ma.Le.Na wrote:zar je zaista moguce da onoliki klinicki centar ne radi test za gen. mutacije na trombofiliju a pisljiva svaka lab privatna ima taj test??

ljuta sam strasno..
grozno!!!
evo moze na transfuziologiji, uz uputnicu, samo se mora naruciti na
Centar za hemofiliju sa laboratorijem za detekciju koagulacionih poremećaja:
Tel: +387 33 567 316
:kiss:

zvala sad i da potvrdim :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
suza81

#9138 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

orange wrote:Pozdrav drage trudnice, nadam se da ste dobro i da bebachi fino rastu i slusaju vas :)

Zna li neko (mozda ce doktor julisiz to znati najbolje), da li je istina da Opca bolnica nema pedijatra i inkubatore? Obzirom da sam se odlucila na porod tamo, kolegica me ubjedjuje da Opca nema pedijatra i da je to navodno faktor rizika za porod kod njih. Navodno ni inkubatore nemaju sto mi je totalno van pameti i ne vjerujem ni sekunde ali ona tvrdi da je u pravu, a ja ne mogu biti kategoricna jer ne znam zasigurno, pa zato pitam, ima li neko stvarno provjerene informacije o tome? Cisto da joj kazem nisi bila u pravu :-D

Kad procitam ove strahote oko MRSE na Jezeru, jos vise sam ubijedjena da je odluka o porodu u Opcoj itekako ispravna. U njihovu higijenu i disciplinu sam se uvjerila prosle godine kad sam imala operaciju... sve je bilo po PS-u.

Vezano za tematiku bolovanja, meni je doktorica porodicne medicine sinoc otvorila bolovanje na osnovu usmene preporuke doktora Divanovica, znaci privatnika, cak nije ni navedeno pismeno na nalazu. Zena me nije uopste peglala, samo je otvorila bolovanje bez ikakvih komentara, pa sad, nisam nacisto da li je to do samog ljekara PM ili ... nadam se da se nece i kod mene naci neki strucnjak iz Zavoda koji ce htjeti da ima uvid u moju trudnocu i stanje... da slucajno nisam pokusala izvarati firmu, drzavu, sta li... :roll:
Te budalastine oko kontrole su stvarno van svake pameti, dali ste privatniku dozvolu da radi i da lijeci ljude ali ne prihvatate njegovo misljenje??? Idiotizam totalni.
svasta :)

naravno da imaju i to koliko sam upratila dvije pedijatrice ili je jedna pedijatar a jedna neonatolog, a imaju i inkubatore znam sigurno jer je jedna zena dok sam tamo lezala morala da se izdaja da bi joj hranili bebu koja je bila u inkubatoru.

p.s. malo zaguglah... dr. Jasmina Slaku je pedijatar a dr. Jadranka Milisic neonatolog. nesto mi smijesno i pomislit da u ustanovi gdje se radjaju bebe nema specijaliste za njih.
Last edited by suza81 on 29/08/2014 12:04, edited 1 time in total.
wewa

#9139 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

ima Opca pedijatra, ali ne i dezurnog pedijatra

za ne daj Boze postoji hitni transport na Jezero
JanuaryJones

#9140 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

wewa wrote:ima Opca pedijatra, ali ne i dezurnog pedijatra

Tačno tako. Imaju i inkubatore i ljekare i neke odlične ginekologe/akušere a bogami i Binasu i Fikretu ;) Ne znam što žene plaše jedna drugu, fakat mi nije jasno.

Sent from my iPad using Tapatalk
wewa

#9141 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Binasa? Fikreta? :-D
svaka preporuka babice je dobrodosla :-D

i eventualna (pozitivna) iskustva iz kade :-D
JanuaryJones

#9142 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

wewa wrote:Binasa? Fikreta? :-D

I Lela ;) divna žena.

wewa

#9143 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

JanuaryJones wrote:

I Lela ;) divna žena.

valjda ce neka biti dezurna oko Nove aBd :-D
hvala :thumbup:
JanuaryJones

#9144 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

wewa wrote:
JanuaryJones wrote:

I Lela ;) divna žena.

valjda ce neka biti dezurna oko Nove aBd :-D
hvala :thumbup:
Binasa i Fikreta su skupa u smjeni obično a Lela je smjena prije ;)

wewa

#9145 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

memorisano, hvala :thumbup:
orange

#9146 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

JanuaryJones wrote:
wewa wrote:ima Opca pedijatra, ali ne i dezurnog pedijatra

Tačno tako. Imaju i inkubatore i ljekare i neke odlične ginekologe/akušere a bogami i Binasu i Fikretu ;) Ne znam što žene plaše jedna drugu, fakat mi nije jasno.

Tacno bi joj sad samar spucala, koliko me je ubjedjivala i cak me djelimicno uspjela prepasti a fakat sam znala da nije u pravu... bas ovo zensko zna biti tvrdoglavo i ... :twisted:

U medjuvremenu sam i ja nasla na netu clanak i to noviji kada je Vucic donirao stolic koji sluzi i kao inkubator i za zagrijavanje beba nakon rodjenja, i spomenuli su pedijatricu Opce bolnice, ovu doktoricu Jasminku...

Za babicu Binasu sam prosle godine za 10 dana boravka prije i poslije operacije, cula toliko predivnih stvari da sam stvarno pozeljela da ona bude tu kad dodje vrijeme za moj porod. Takodjer je bila i sestra Ferida, sad nisam sigurna je li ona samo gore na patologiji ili je i u radjaoni, ali i ta zena je stvarno zlato, toliko se sa svakom pacijenticom odnosila sa paznjom i njeznosti ko da nam je svima mama... meni je ostala u super sjecanju.
Generalno svi hvale osoblje u Opcoj i ocito s razlogom, samo da ostanu takvi i da ne dodje neka azdaha koja ce pokvariti utisak koji ostatak osoblja ocito drzi vec dugo vremena.
maybelline

#9147 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Neko sa iskustvom carskog reza... anyone...? Doktore?
Mis mekinjas

#9148 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

maybelline wrote:Neko sa iskustvom carskog reza... anyone...? Doktore?
Sjajna stvar. Ne znam jel' pitas za nekog ko posebno radi carski ili te zanima sta je to?!
Ja sam rodila sponalnom na carski i super je. Boli malo jedan dan, drugi ustanes i to je to. Malo se pazis da ne dizes tesko ko poslije svake operacije i bog te veselio. :)
Mis mekinjas

#9149 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

ljuta sam strasno..
grozno!!!
A koji tebi doktor nije rekao da osim hematologu moras i transfuziologu?
Ja bih ti preporucila doktora, ali je u Zg. Procedura je vrlo jasna sta se radi kad ti veliki koagulativni test nije dobar.
maybelline

#9150 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Mis mekinjas wrote:
maybelline wrote:Neko sa iskustvom carskog reza... anyone...? Doktore?
Sjajna stvar. Ne znam jel' pitas za nekog ko posebno radi carski ili te zanima sta je to?!
Ja sam rodila sponalnom na carski i super je. Boli malo jedan dan, drugi ustanes i to je to. Malo se pazis da ne dizes tesko ko poslije svake operacije i bog te veselio. :)

Znam sta je to, moj privatni i drzavni ginekolog me uputio na doktora i radim to iz zdravstvenih razloga, ne zato da bih izbjegla bol.... Posto mi je prvo dijete, sve me zivo zanima: procedura, radi li se na GAK-u ta spinalna, iskustva zena ovdje u Sarajevu i ta famozna "koverta" - da li ju je zaista potrebno dati, kolika je "tarifa"...hiljadu zasto, hiljadu zato :?
Post Reply