IRAN

Post Reply
salik79

#9126 Re: IRAN

Post by salik79 »

Black swan wrote:
sahara1428 wrote:Image
zna li neko zdravorazumski odgovoriti koji bi ekvivalentni iranski odgovor kao dobra gesta bio na ovaj simpatičan potez ministrice

Da slijedeci put njihova glasnogovornica MVP-a dodje na pressicu u Seka Aleksic style-u :D
General War

#9127 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote:
General War wrote:

:-) :lol: A to nije nesto tacno?...montaza?
koji su mi "relevantni izvori" da se ne provaljujem :D ?
Jok, sve lege artis, k´o Powellovi snimci Sadamovih hangara sa WMD :lol:

Mog´o si nam, komotno, sta i s Fox Newsa postavit´, da prosirimo vidike :D
Isto su tako izmisljali nekakve kampove po Pogorelici predpostavljam...posto je mnogo blize nego sadamovi bunkeri mozda nesto vise znas o tome..predpostavljam da je Powell to zamjenio sa obdanistima na cistom zraku djeci BiH :D ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9128 Re: IRAN

Post by Truba »

može biti pokrivena u trobojnicama :mrgreen: opanci i narodnja nošnja :mrgreen:
arzuhal

#9129 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Iran je maxooz izašao sa glasanja o prijemu Kosova u UNESKO i time pomogao Srbiji, tako da se nema šta Iran revanširat Maji i srpskoj strani. Srbi bi trebali da prihvate islam :mrgreen: :lol: Šalim se. Al' ne fakat, prič'o sam to s ahbabom dobrim, ona šajkača k'o stvorena da u njoj klanjaš, može se i ahmedija napravit s njom umjesto fesa...Pa kad se posafamo uz Moravu, da akšam klanjamo, lele...
Opetja033

#9130 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Zestoki nacionalisti. Susretao sam se sa ljudima na Zapadu koji su pobjegli od rezima, koji se samo nominalno nazivaju muslimanima (nikada ne idu u dzamiju, cuga se i za Ramazan, klempa se redovno jede), vrlo obrazovani, mrze mule i preziru Qom, ali koji nakon sve kritike na racun Homeinija ipak na kraju dodaju: "pod njim smo postali istinski samostalni, bio je bolje rijesenje od shaha".
Ono sto je fascinantno jeste da imaju totalno razlicita porijekla: seljaci, gornji sloj, carsijski trgovci, djeca intelektualaca, itd.
Do tada sam bio ubjedjen da su svi Iranci na Zapadu monarhisti ali to vazi za samo mali dio. Gotovo svi su protiv trenutnog rezima ali interesantno je da medju njima ima podosta onih koji razmisljaju na nacin
1) baška rezim mula a baška Homeini
2) da je i pored svih nedostataka trenutnog rezima, Homeini bio bolje rijesenje od shaha.

Cak je osnivac i vodja perzijske verzije nacionalsocijalisticke stranke, nekada 90-tih cini mi se, okrenuo curak i podrzao rezim - unatoc svim razlikama, te se vratio u Iran.

Veliki nacionalisti. Homeini je znao igrati na tu kartu svog naroda. Slican slucaj se desio i sa Pastunima i Mula Omarom. Veliki broj sekularnih, obrazovanih Pastuna je podrzao Talibane zbog cinjenice da su pastunski pokret i da su zavladali gotovo kompletnim Afganistanom.
Naravno ne poredim Mula Omara i Homeinija :)

O Homeiniju moze misliti sta ko hoce. Ali se mora priznati da je bio vrlo, vrlo fascinantna licnost. Niko slican se nije pojavio ni prije ni poslije njega.
Kikibombona

#9131 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

pirpa wrote:
Image
Aj neka mi neko objasni ovu sliku. Za 'Kupolu na stijeni' sam zaista mislio da je Al Aksa. Pravu Al Aksu cini mi se prvi put vidim. :lol:

Gdje sad ovdje dodje Zid placa? :D
Je li kompletan kompleks koji se vidi na slici lezi na temeljima bivseg jerusalemskog hrama ili?

I sta je prije izgradjeno, Al Aksa ili Kupola na stijeni?
Od ranije imam info da je Al Aksa najstarija islamska gradjevina... pa sad...

I da, posebno me zanima sta je ovo sto se nalazi ispod Al Akse, u donjem desnom i lijevom uglu na slici, te ovo sto se nalazi sa lijeve strane? Kao ostaci necega, sta li?
Kikibombona

#9132 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Zapanjujuća milenijumska ljepota koja sama za sebe govori zašto ta kultura i civilizacija nema niti može imati bilo šta zajedničko sa prekookeanskim barbarima, primitivcima i razbojnicima.
I meni su lijepe siitske dzamije.

Salik, da li je zabranjeno nevjernicima uci u unutrasnjost siitskih dzamija u Iranu?

Ako odem nekada, a imam u planu, volio bih posjetiti. Cisto radi lijepog prizora, nista vise. :D
Avetinho

#9133 Re: IRAN

Post by Avetinho »

Bojim se da ni oni ne vole kurdske nacionaliste.
alibegoa

#9134 Re: IRAN

Post by alibegoa »

Kikibombona wrote:
pirpa wrote:
Image
Aj neka mi neko objasni ovu sliku. Za 'Kupolu na stijeni' sam zaista mislio da je Al Aksa. Pravu Al Aksu cini mi se prvi put vidim. :lol:

Gdje sad ovdje dodje Zid placa? :D
Je li kompletan kompleks koji se vidi na slici lezi na temeljima bivseg jerusalemskog hrama ili?

I sta je prije izgradjeno, Al Aksa ili Kupola na stijeni?
Od ranije imam info da je Al Aksa najstarija islamska gradjevina... pa sad...

I da, posebno me zanima sta je ovo sto se nalazi ispod Al Akse, u donjem desnom i lijevom uglu na slici, te ovo sto se nalazi sa lijeve strane? Kao ostaci necega, sta li?
Zid plača je dio zida dolje lijevo, vidi se prilazna plaza.
Kompletan komplex leži na temeljima jevrejskog hrama.
Mislim da je prije izgrađena Al Aksa ali kao mala lokacija za molitvu i da je proširena za vrijeme gradnje Kupole.
salik79

#9135 Re: IRAN

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:Zapanjujuća milenijumska ljepota koja sama za sebe govori zašto ta kultura i civilizacija nema niti može imati bilo šta zajedničko sa prekookeanskim barbarima, primitivcima i razbojnicima.

Salik, da li je zabranjeno nevjernicima uci u unutrasnjost siitskih dzamija u Iranu?

Ako odem nekada, a imam u planu, volio bih posjetiti. Cisto radi lijepog prizora, nista vise. :D
Naravno da nije...Jos da si sunija, pa da te skontaju kad klanjas, a jos stranac/musafir, da vidis tog nosanja, kao malo vode na dlanu...Ionako su neopisivo gostoljubivi, ali u ovakvim slucajevima se, ono pravo, unezgodis :mrgreen:
salik79

#9136 Re: IRAN

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:Zestoki nacionalisti. Susretao sam se sa ljudima na Zapadu koji su pobjegli od rezima, koji se samo nominalno nazivaju muslimanima (nikada ne idu u dzamiju, cuga se i za Ramazan, klempa se redovno jede), vrlo obrazovani, mrze mule i preziru Qom, ali koji nakon sve kritike na racun Homeinija ipak na kraju dodaju: "pod njim smo postali istinski samostalni, bio je bolje rijesenje od shaha".
Ono sto je fascinantno jeste da imaju totalno razlicita porijekla: seljaci, gornji sloj, carsijski trgovci, djeca intelektualaca, itd.
Do tada sam bio ubjedjen da su svi Iranci na Zapadu monarhisti ali to vazi za samo mali dio. Gotovo svi su protiv trenutnog rezima ali interesantno je da medju njima ima podosta onih koji razmisljaju na nacin
1) baška rezim mula a baška Homeini
2) da je i pored svih nedostataka trenutnog rezima, Homeini bio bolje rijesenje od shaha.

Cak je osnivac i vodja perzijske verzije nacionalsocijalisticke stranke, nekada 90-tih cini mi se, okrenuo curak i podrzao rezim - unatoc svim razlikama, te se vratio u Iran.

Veliki nacionalisti. Homeini je znao igrati na tu kartu svog naroda. Slican slucaj se desio i sa Pastunima i Mula Omarom. Veliki broj sekularnih, obrazovanih Pastuna je podrzao Talibane zbog cinjenice da su pastunski pokret i da su zavladali gotovo kompletnim Afganistanom.
Naravno ne poredim Mula Omara i Homeinija :)

O Homeiniju moze misliti sta ko hoce. Ali se mora priznati da je bio vrlo, vrlo fascinantna licnost. Niko slican se nije pojavio ni prije ni poslije njega.

:kiss: :mrgreen:

Ja sam, za vrijeme studija, imao priliku upoznati vrlo malo Iranaca, stoga ne bih mogao sliku o njima na osnovu toga praviti. Sta mi je nedavno (Septembar ove godine) bilo pravo :thumbup: je sto sam imao priliku upoznati jednu porodicu (svi rodjeni u Njemackoj), odnosno majku i kcerku, iranske krscane, dok je druga kcerka, u to vrijeme, bila na (vec poduzem) odmoru u Iranu. Rijec je o porodici koja je u Njemacku emigrirala za vrijeme saha Pahlavija.
Upoznao sam ih u jednom, zaista lijepom, caffe-restoranu u Minhenu u koji sam bio pozvan na branch :) Restoran vodi pomenuta majka, koja nosi kriz na lancicu, a obje kcerke, pored ostalih, rade kao osoblje restorana. Po zavrsetku, kada smo krenuli, moji domacini upitase ovu kcerku gdje joj je sestra, a ova veli - u Iranu. Pitaju ovi moji, kada se vraca?! Veli sestra da nema pojma, ne izjasnjava se. Ovi opet:" Pa zar je tako lijepo, da iako je vec tako dugo tamo jos uvijek se ne planira vracati?!". Ova odgovara: "Vjerujte da jeste, prelijepo je, i ja jedva cekam da idem! Cim se ona vrati idem ja :) ". Pitaju je oni, da li imaju ikakvih problema tamo, na sta odmahuje rukom:"Ma dajte, nikada, ali nikada ne vjerujte medijima i njihovoj negativnoj propagandi! Sve lazu. Tamo je, zaista, prelijepo!"...Ovi moji pitaju da li ima ikakve musko-zenske separacije, na sta ona odgovara: "Jedino u podzemnoj zeljeznici, koja je top, ima odvojeni vagon za zene, sto se meni, iskreno, svidja. Voljela bih da i ovdje ima nesto tako, jer se u kasnim satima podzemnom prevoze razliciti slojevi i tipovi ljudi...a ovako se izbjegne svaka neugodnost, a da ne pominjem udobnost! :) "

Ako iko sumnja, priupitat cu kako se zove caffe (a jako je posjecen, iako skup), pa bujrum, prvom prilikom kada bude u Minhenu neka provjeri.
Challenger__

#9137 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:

Kultura sa težištem na ljepoti. Da ostaneš bez daha...
arzuhal

#9138 Re: IRAN

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
Kikibombona wrote:

Naravno da nije...Jos da si sunija, pa da te skontaju kad klanjas, a jos stranac/musafir, da vidis tog nosanja, kao malo vode na dlanu...Ionako su neopisivo gostoljubivi, ali u ovakvim slucajevima se, ono pravo, unezgodis :mrgreen:
Dvojica iranskih oficira, nisu važna imena (jedan je kasnije postao puno više u Gardi), koji su nam bili od velike pomoći u odbrani (jedan je čak lično preuzeo jednu liniju u samom Sarajevu kad je pukla i raspuho četnike :mrgreen: ), pa navrnuli u tekiju na Čeljigoviće. I bi vakat namazu, ustali svi, posafali se, kad se šejh Zakir, Allah rahmet eylesin, okrenu, priđe njima dvojici, iz prsluka izvadi pločice i dade im.

Kad njima počeše suze ljevat...
salik79

#9139 Re: IRAN

Post by salik79 »

arzuhal wrote: Dvojica iranskih oficira, nisu važna imena (jedan je kasnije postao puno više u Gardi), koji su nam bili od velike pomoći u odbrani (jedan je čak lično preuzeo jednu liniju u samom Sarajevu kad je pukla i raspuho četnike :mrgreen: ), pa navrnuli u tekiju na Čeljigoviće. I bi vakat namazu, ustali svi, posafali se, kad se šejh Zakir, Allah rahmet eylesin, okrenu, priđe njima dvojici, iz prsluka izvadi pločice i dade im.

Allah mu najvisi stepen u Dzennetu dao i prozivio ga u drustvu Njegovog i njegovog miljenika i njegovog s.a.v.a. Ehli Bejta a.s.. Covjece, ja nosam tu plocicu u torbici, a cisto sumnjam da bi mi, u tom momentu, naumpala da je "trznem" (nakon ovoga bi :mrgreen:)!
Jedan od tih insana, ako se radi o El-Fatih (sejh Zakirovoj) jedinici, je dolazio kod nas u Tuzlu, zajedno sa rodjakom (sejh Zakirov murid) koji je bio i borac i ljekar u jedinici (mozda ga i licno znas :) ). Govorio je i bosanski, tijelo mu je bilo svo od oziljaka, od ranjavanja. MasaAllah insan :thumbup:
Kikibombona

#9140 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:
Kultura sa težištem na ljepoti. Da ostaneš bez daha...
Svaki normalan covjek ima respekt za Perzijance i njihovu kulturu. Dzamije su zaista lijepe, od ranije sam odusvljen njima. I nase stare male dzamije su lijepe na svoj nacin.

Nema nista protiv toga da ljudi vjeruju, da cak imaju teokratsko uredjenje, ali ipak smatram da bi Iran imao jos vise ponuditi da je potpuno slobodan i otvoren... doci ce i taj dan, 100%...

Imam rodjaka u USA koji je poslom upoznao kamaru ljudi iz svake drzave svijeta. Jedino je Perzijance pohvalio od svih naroda istoka i juga. Kaze da su vecinom obrazovani, disciplinovani... i tako te osobine koje on voli... ljubazni i susretljivi isto tako. Kada pitam za Argentince i slicne kaze 'ma isti kao mi'. Rusi, 'ma isti kao mi'. Ni ostale istocnjake i juznjake ne mirise, mada u svakoj skupini ima dobri ljudi po svim karakteristikama.
arzuhal

#9141 Re: IRAN

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
arzuhal wrote: Dvojica iranskih oficira, nisu važna imena (jedan je kasnije postao puno više u Gardi), koji su nam bili od velike pomoći u odbrani (jedan je čak lično preuzeo jednu liniju u samom Sarajevu kad je pukla i raspuho četnike :mrgreen: ), pa navrnuli u tekiju na Čeljigoviće. I bi vakat namazu, ustali svi, posafali se, kad se šejh Zakir, Allah rahmet eylesin, okrenu, priđe njima dvojici, iz prsluka izvadi pločice i dade im.

Allah mu najvisi stepen u Dzennetu dao i prozivio ga u drustvu Njegovog i njegovog miljenika i njegovog s.a.v.a. Ehli Bejta a.s.. Covjece, ja nosam tu plocicu u torbici, a cisto sumnjam da bi mi, u tom momentu, naumpala da je "trznem" (nakon ovoga bi :mrgreen:)!
Jedan od tih insana, ako se radi o El-Fatih (sejh Zakirovoj) jedinici, je dolazio kod nas u Tuzlu, zajedno sa rodjakom (sejh Zakirov murid) koji je bio i borac i ljekar u jedinici (mozda ga i licno znas :) ). Govorio je i bosanski, tijelo mu je bilo svo od oziljaka, od ranjavanja. MasaAllah insan :thumbup:
E to ti ne bih znao :)
salik79

#9142 Re: IRAN

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote:

E to ti ne bih znao :)

Rekoh, znas bas dosta nekih detalja, pa da pitam :)
Gojeni H

#9143 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

Medjunarodne naftne kompanije (International oil companies - IOCs) nastoje da unaprijede svoje kontakte sa vladom, te Nacionalnom iranskom naftnom kompanijom (National Iranian Oil Company - NIOC) i njenim sestrinskim kompanijama, prije nego sto sankcije oficijelno budu podignute. Iranski zvanicnici na drugoj strani savjetuju paznju.

Zamjenik ministarstva naftne industrije Roknoddin Javadi, dao je izjavu za novinsku agenciju Mehr u kojoj je iznio stav da smatra da ce samo 5 vecih ugovora sa IOC's biti potpisano prije isteka mandata trenutoj vladi, odnosno do avgusta 2017. god.

Teheran je pocetkom novembra potpisao sporazum sa Irakom gdje se Nacionalna iranska gasna korporacija obavezala da dostavi izmedju 700mcf/d (tokom zime) and 1.2bcf/d (tokom udarne ljetne sezone) gasa za 3 elektrane u Basri. Ugovor je potpisan na 6 godina.

Sto se tice velikih internacionalnih kompanija, Total predvodi, praveci pozitivne korake prema NIOC, s kojima su bili partneri u Fazi 11 projekta na South Pars gasnim poljima.
salik79

#9144 Re: IRAN

Post by salik79 »

‘Shiite and Sunni unity in Iran is fruit of Wise Leadership of Islamic Revolution Leader’ : Sunni cleric
Image

Sunni Friday prayer leader of Paweh city, Mamousta Mollah Qader Qaderi hailed the existing solidarity among Iranian people stressing, “the standing unity in Islamic Republic of Iran is second to none,” reported Taqrib News Agency (TNA).

“Shiite and Sunni unity in Islamic Republic of Iran is in fact the fruit of wise leadership of Islamic revolution leader, Ayatollah Seyyed Ali Khamenei,” pointed out the religious cleric stressing had it not been for religious clerics, Iranian people wouldn’t have secure and promote rapprochement in the society.

Mamousta Mollah Qader Qaderi went on to place accentuation on the telling role of unity which can foil the conspiracies of enemies.

Elsewhere in his remarks, the Sunni cleric pointed the gathering of billions of Shiite and Sunni Muslims in Karbala, adding the peaceful gathering was the result of vision and awareness of Muslims.

Slamming the willful measures and activities of Takfiri groups like DAESH, Sunni Friday prayer leader of Paweh city said that these groups were misguiding youngsters egging on them to advance their willful objectives in the region.
pirpa

#9145 Re: IRAN

Post by pirpa »

Masha'Allah
German president’s science award goes to Iranian scientist...
The “Deutscher Zukunftspreis” or “German Future Award” is one of the most prestigious awards in Germany’s scientific community.
The winning team had created a breakthrough drug to combat pulmonary hypertension.
http://realiran.org/german-presidents-s ... scientist/
arzuhal

#9146 Re: IRAN

Post by arzuhal »

U KSA danas žene prvi put izlaze na izbore, u Iranu haman 35 godina.
asurbanipal

#9147 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

Zbog iranske talačke krize (opsada američkog veleposlanstva u Teheranu između 4. novembra 1979. i 20. januara 1981. i uzimanje osoblja kao taoce) Carterova administracija je prekinula diplomatske veze s Iranom, te nametnula 7. aprila 1980. gospodarske sankcije. Dana 22. septembra 1980., iskorištavajući slabost iranskih oružanih snaga pod novim političkim sistemom. Irak napada Iran. Službena politika SAD-a tražila je izolaciju Irana. SAD i njezini saveznici pružili su oružje i tehnologiju režimu Sadama Huseina koji je htio osvojiti naftna polja u Huzestanu.

zvizdan

#9148 Re: IRAN

Post by zvizdan »

arzuhal wrote:U KSA danas žene prvi put izlaze na izbore, u Iranu haman 35 godina.
Istini za volju, zene u Iranu imaju puno pravo glasa jos od 1963., dakle već 52 godine (za usporedbu, prije nego su ukinute sve restrikcije za glasanje zena u Svicarskoj ili Portugalu).

Inace, u KSA se radi o lokalnim izborima tipa izbora za vijeca mjesnih zajednica. Pritom, glasati mogu samo zene koju su podnijele molbu da mogu glasati i kojima je to odobreno (njih oko 130.000, u zemlji od oko 30 miliona stanovnika). Na ostalim, visim, nivoima izbora i dalje nece imati pravo glasa.
General War

#9149 Re: IRAN

Post by General War »

Image
salik79

#9150 Re: IRAN

Post by salik79 »

A 10-month experience of a Saudi woman in Iran

Image

It seems that this is the worst time to travel a citizen of Saudi Arabia to Iran. If a Saudi citizen suddenly decided to live in Iran, probably nobody even many Iranians know this decision wisely.

But now, a Saudi woman decided to change the false assumptions about Iran as much as she can. On her weblog, ‘a Saudi in Iran’, she writes her experiences in Iran and one can hardly find anything negative about Iran.

Sarah Mesri has been living and studying in Iran for ten months.

When asked about a negative experience in Iran, she claimed she can’t think of any.

In her latest post after the Mina stampede, Sarah wrote that “here nobody cares that I’m Saudi Arabian, or the fact that I’m Sunni.”

“To me Iran and its culture have always been fascinating,” she said, adding that “when I was in London I used to read about Iran’s history and culture but one day it hit me that to find out what Iran is like I have to live there.”

“When I made up my mind to leave my job in London and come to Iran and study here, my family and friends tried to stop me; and to be fair they were right to some extent considering the news we usually hear about Iran in other countries,” Sarah explained.

“Iranians are very kind and treat me very well, they are very hospitable, and are able to separate politics from people in a way that I think is really unique to the Middle East” she added.

“When I speak they suppose that I’m Indian because of my Persian accent and when I explain that I’m from Saudi Arabia they get curious as to why I’m here and if I like their country or not,” Sarah said.

“I travel a lot around Iran and I’ve seen many beautiful cities, met interesting people and made great friends,” she added.

“Once I lost my wallet with all my IDs and driver’s license, the police and all my friends were almost sure that I can’t find it anymore but some days later a woman called and introduced herself as the cab driver’s wife who found my wallet and she said had been searching for me for days,” she added.

“Definitely there are racists all over the world but I’ve never met one here,” she said, stressing that “after the Mina tragic stampede nobody treated me any different than the past.”

“After the Hajj stampede, I was paying for lunch at the cafeteria and one of my friends came up and made a joke to the cashier: ‘Don’t sell her anything, she’s Saudi.’ and ran off. A woman who had heard this came up to me and for five minutes apologized to me for her countryman’s behavior. Even after I told her it was just a joke made by my friend, she said it was an inappropriate one,” Sarah said.

Sarah tries to give a different image of Iran and wants to create a bridge between people in both nations in her weblog and except for some occasional negative reactions generally her experiences are very well received by her readers.

“What makes me sad is that I can’t do any better in changing everyone’s idea about Iran,” she lamented.
Post Reply