sarajevoxxxx wrote:
Pa bilo je jedno od najgorih ratišta u BiH u to nema sumnje.
Rat u Siriji mislim da je mnogo gori, daleko neravnopravniji nego što je to bilo kod nas. Sirijska opozicija protiv sebe ima avijaciju svaki dan u prosjeku 100-150 zračnih udara. Onda, iranski dobrovoljci, generali, oficri, uvježbana vojska Hezbollaha, ali očigledno ništa od toga ne pomaže. Sirijska opozicija je prošla kroz jedan pakao, izdržali su nešto nemoguće, jedni heroji koji su ostavljeni od svih na cjedilu, ali i veliku vojnu nadmoć, i međusobno razilaženje, sve su izdeverali, očigledno muslimanska arapska elita je kontala da će se sve to davno završiti
Oni koji trebaju biti zabrinuti su zločinci koji su činili masakre i oni arapi koji su ih podržavali i finansirali ovaj rat, kao i koji su naređivali masovna ubvistva žena i djece u Halebu, Deri, Istočnoj Guti, Homsu, Hami itd. Mislim ne radi se o pojedincima hiljade ljudi je u tome učestvovalo, mislim da će svi odgovarati ili pred sudovima ili će u ratu dobiti ono što su zaslužili.
Daleko vise spram svojih mogucnosti su pokazali nego ona stara SAA koje se sjecamo prije IRGC i Rusa. Jos tad su bili slabiji ali su imali momentum i strasno su bili motivisani. Danas to nije ni priblizno kao onda, uostalom bas nista pozitivno po pobunjenike na bojnom polju se nije desilo u prosla 2-3 mjeseca.
Nazalost, vjerovatno je sve ovo bilo uzalud zbog toga sto se gotovo svaka grupa bori za neke svoje ciljeve. Nikoga ne mogu kriviti za to osim sami sebe. Imali su dovoljno prilika da usaglase svoje stavove izuzimajuci ISIL, Nusru i mozda Ahrar.
Izmisljali su im neki "prijatelji Sirije" ako se dobro sjecam cak i neke glavnokomandujuce i jos ponesto sto im je moglo koristiti, ali se od ogromne vecine pobunjenika tolerisalo to kad Nusra najuri glavnokomandujeceg preko granice u Tursku?
Jos uvijek oni pruzaju zestok otpor i na tome im svaka cast, ali ako se nesto drasticno ne desi, nazalost i to je uzalud. Latakija je Izgubljena, front na jugu Aleppa gotovo da vise i ne postoji, Homs kolijevka pobune, bez pobunjenika... Ne vidim zasto bi se nesto promijenilo naredne godine u njihovu korist, mozda ti vidis?