Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
-
Straza
#9126 Re: Poplave u cijeloj BiH
BBI banka uručila 50 hiljada KM pomoći nastradalim
....Direktor Bukvić je istakao da će se naročito angažovati u slijedećoj akciji pomoći u kojoj planiraju učestvovati u obnavljanju porušenih kuća....
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457
....Direktor Bukvić je istakao da će se naročito angažovati u slijedećoj akciji pomoći u kojoj planiraju učestvovati u obnavljanju porušenih kuća....
-
todd_smith
#9127 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne pomaze ni cinjenica da vlada RSa smijeni nacelnika kako bi stavili na vlast generala koji je optuzen za ratne zlocine tokom 90tihart vandeley wrote:Tesko dokazat, ali mnogi sumnjaju koji su bili u Doboju.todd_smith wrote:
Pa ako si u Doboju ili bio u Doboju jucer ili danas, prokomentarisi:
Jeste i ja sam vidio/cuo isto...ne nije tacno, bio/la sam nista od ovoga nije tacno, nemas sta slikati, joj tebe. Izjavi zena ovako tesku stvar ti to prvo spominjes...
Kruzi takva prica, s razlogom ili bez, opravdano ili ne, ko ce znat sigurnodrugo, bas ljudi koji su bili u Doboju govore kako je tamo taj neugodan miris najteži, nije nigdje do Doboja takav miris kao tamo.
![]()
Sta rec, ne znamo, nema potreba za necim sto je opet na naeki nacin nagadjanje.
-
saabsa
#9128 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ja kad sam bio u nedelju u Doboju kruzila je prica da je preko 100 mrth al niko nekaze imenom taj i taj je mrtav a nisu objavili . I zato vjerujem da je ovaj broj nastao "mahalanjem" , nek dvoje kaze za nekog da je mrtav a taj neko osto bez baterije na mobitelu rasuri se vjest u roku sat vremena. Takvu situaciju je imao moj prijatelj iz Doboja , pa sad ljudi kad ga vide kao da su duha vidjelitodd_smith wrote:Pa ako si u Doboju ili bio u Doboju jucer ili danas, prokomentarisi:art vandeley wrote:kako, da uslika mrtvetodd_smith wrote:Ima li ko iz Doboja ili da je bio u Doboju da potvrdi/demantuje ovaj skandal:
http://www.muskiportal.com/poslusajte-u ... dri-muski/
Jeste i ja sam vidio/cuo isto...ne nije tacno, bio/la sam nista od ovoga nije tacno, nemas sta slikati, joj tebe. Izjavi zena ovako tesku stvar ti to prvo spominjes...
-
Straza
#9129 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bošnjaci iz Klagenfurta prikupljali pomoć, džematlije iz St. Gallena obećali graditi jednu srušenu kuću
Dobro je da se vec planira obnova kuca. S tim treba poceti sto prije. Sto prije se usele kuce i sto prije se obnovi stocni fond, tim prije ce prestati i potreba da se salje humanitarna pomoc.
Dobro je da se vec planira obnova kuca. S tim treba poceti sto prije. Sto prije se usele kuce i sto prije se obnovi stocni fond, tim prije ce prestati i potreba da se salje humanitarna pomoc.
- Mali_Vuk
#9130 Re: Poplave u cijeloj BiH
Puno je više dobrih ljudi nego ološa, na svim stranama
Nažalost, kriminalci i banditi se u ovakvim situacijama uvijek puno brže organizuju i aktiviraju. To je jednostavno tako. Al na kraju krajeva opet u prvi plan izađe ljudska dobrota.
Nažalost, kriminalci i banditi se u ovakvim situacijama uvijek puno brže organizuju i aktiviraju. To je jednostavno tako. Al na kraju krajeva opet u prvi plan izađe ljudska dobrota.
-
Boskero
#9131 Re: Poplave u cijeloj BiH
.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:29, edited 1 time in total.
-
Straza
#9132 Re: Poplave u cijeloj BiH
Uposlenici Islamske zajednice će izdvajati iz svojih plata za pomoć nastradalom stanovništvu
Sarajevo, 22. maj 2014. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini preporučio je svim usposlenicima Islamske zajednice da iz svojih plata izdvajaju najmanje 2% za pomoć građanima Bosne i Hercegovine u poplavljenim područjima. Prema ovoj preporuci, uposlenici Islamske zajednice će u narednih godinu dana izdvajati sredstva iz svojih ličnih primanja na poseban račun Rijaseta za pomoć ugroženim područjima od poplava.
- O'zone
- Globalni moderator
#9133 Re: Poplave u cijeloj BiH
Schuler Helfen Leben BiH
SHL team danas putuje u Tuzlu, i tamo cemo biti privremeno stacionirani. Iz Tuzle cemo svaki dan odlaziti u ugrozena mjesta. Ukoliko ste spremni pomoci, mi imamo 2 auta sa kojima cemo biti na terenu, tako da pomoc mozemo dostavljati bilo gdje oko Tuzle.
Ako zelite pomoci slobodno nam se obratite, mi pomoc dostavljamo direktno u ruke ugrozenih ljudi.
Kontakt:
Aida 061/285-721
Ermin 063/901-581
Hvala vam
-
Arsene Wenger
#9134 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ima i toga.nema me tamo wrote:+ Beskorisno nabijanje postova i kontaju još da su smiješni..
-
Boskero
#9135 Re: Poplave u cijeloj BiH
.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:29, edited 1 time in total.
- Janjicar
#9136 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo i ja sam danas bio na sanaciji klizista u Tuzli...
Bilo nas je oko 50 omladinaca i rasporedjeni smo po podrucjima, bio sam s momcima koji vec 7 dana rade u CZ i isli su u Doboju gdje su imali i problema.
Naime, doslo je oko 50 trebinjaca i njima desetorici psovalo balijsku majku itd. a sto je apsurd iz Tuzle su bili i Srbi i Hrvati
cak je i policija dosla da sprijeci sukob nakon cega se policija k'o fol izvinuli nasim volonterima, vjerovatno samo zbog toga sto su bili i amerikanci iz USAID-a.
Bilo nas je oko 50 omladinaca i rasporedjeni smo po podrucjima, bio sam s momcima koji vec 7 dana rade u CZ i isli su u Doboju gdje su imali i problema.
Naime, doslo je oko 50 trebinjaca i njima desetorici psovalo balijsku majku itd. a sto je apsurd iz Tuzle su bili i Srbi i Hrvati
- It_is_a_Leclerc
#9137 Re: Poplave u cijeloj BiH
WhoopsJanjicar wrote:Evo i ja sam danas bio na sanaciji klizista u Tuzli...
Naime, doslo je oko 50 trebinjaca i njima desetorici psovalo balijsku majku itd. a sto je apsurd iz Tuzle su bili i Srbi i Hrvaticak je i policija dosla da sprijeci sukob nakon cega se policija k'o fol izvinuli nasim volonterima, vjerovatno samo zbog toga sto su bili i amerikanci iz USAID-a.
-
NeenaSa
#9138 Re: Poplave u cijeloj BiH
Da ponovim.NeenaSa wrote:I da se carini sjetim familije.
Pobogu, imate li uopce s(a)vjesti?
P.S.
Znam da mnogi koriste. al' , zar niste "dresirani" da razlucite?
Usput, da li su religijske organizacije slali samo svojima?
-
crnoplavo
#9139 Re: Poplave u cijeloj BiH
s facebook-a
hvala im

hvala im
Podrška iz Crne Gore
Pozdrav!
Obraćam Vam se povodom fotografije svoja dva psa, koji su na svoj način htjeli da daju podršku ugroženim kako ljudima, tako i životinjama u poplavljenim područjima Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske.
Na ideju smo došli nakon situacije kada su se moj labrador Badi i bigl Kuper uznemirili juče popodne kada su na tv reportaži ugledali kako spasioci nose pse iznad vode, spašavajući ih. Badi je počeo da cvili, a Kuper zatim da laje na njega. Nisam mogla vjerovati svojim očima, iako su jako inteligentni psi. Njihova fotografija je uveliko zaživjela na društvenim mrežama, pa je šaljem i vama ukoliko ste voljni objaviti je
Srdačan pozdrav sa Cetinja! Crna Gora je uz region!

- It_is_a_Leclerc
#9140 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nisu samo svojima.NeenaSa wrote:Da ponovim.NeenaSa wrote:I da se carini sjetim familije.
Pobogu, imate li uopce s(a)vjesti?
P.S.
Znam da mnogi koriste. al' , zar niste "dresirani" da razlucite?
Usput, da li su religijske organizacije slali samo svojima?
Barem je Islamska zajednica pomogla gdje je mogla. I u Odžaku, i u Orašju... Islamska zajednica Srbije je ustupila svoje prostorije za skladištenje pomoći i prijem izbjeglih.
A što se carine tiče, ljudi rade kako im se kaže. Žalite se Vijeću ministara koje je ODBILO prijedlog UIO BiH da se carini po skraćenoj proceduri.
-
Pjanic15
-
crnoplavo
#9142 Re: Poplave u cijeloj BiH
Janjicar wrote:Evo i ja sam danas bio na sanaciji klizista u Tuzli...
Naime, doslo je oko 50 trebinjaca i njima desetorici psovalo balijsku majku itd. a sto je apsurd iz Tuzle su bili i Srbi i Hrvaticak je i policija dosla da sprijeci sukob nakon cega se policija k'o fol izvinuli nasim volonterima, vjerovatno samo zbog toga sto su bili i amerikanci iz USAID-a.
nesto ne vjerujem u ove price rekla kazala, al hajd, svasta je receno na ovoj temi izgleda da je nekima cilj minirati pomaganje
- O'zone
- Globalni moderator
#9143 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jel iko znao za ovo???HT Eronet: Na humanitarne telefone ne naplaćujemo tarifu i PDV
Nakon što je za portal Klix.ba portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Ratko Kovačević izjavio da se u BiH i dalje naplaćuje PDV na humanitarne pozive prema telekom operaterima, reagirali su iz kompanije HT Eronet, te demantovali
HT Eronet: Na humanitarne telefone ne naplaćujemo tarifu i PDV
“Telekom operatori već više od tri godine ne obračunavaju PDV na humanitarne telefone. Naime, od UIO smo tražili još 2011. godine pojašnjenje trebaju li telekomunikacijske kompanije obračunavati PDV na ove telefone. U decembru 2011. godine dobili smo pojašnjenje u kojem jasno piše da se PDV na ovu telekomunikacijsku uslugu ne obračunava”, rekao je za Klix.ba Vanja Gavran iz kompanije HT Eronet.
PDV se plaća samo ako operater naplaćuje uslugu poziva tj. ima naplatnu pozivnu tarifu.
“Važno je reći da HT Eronet nema naknadu ni tarifu za uspostavu poziva za humanitarni telefon, pa shodno tome nema nikakvih poreza. Broj u svega 24 sata od zaprimanja zahtjeva neke humanitarne organizacije aktiviramo potpuno besplatno. Dakle, svi koji su do sada sudjelovali i pozivom donirali sredstva mogu biti mirni što se tiče pitanja poreza i humanitarnih telefona”, rekao je Gavran.
Iz Crvenog križa FBiH ističu da se HT Eronet odrekao svojih troškova rizika naplate u korist ugroženih na početku akcije prikupljanja pomoći.
“Napominjemo da je Usluga za humanitarne telefone oslobođena obračuna PDV-a u skladu sa članom 3 Zakona o PDV-u”, istakli su iz Crvenog križa FBiH.
Zašto BHTelecom onda naplaćuje za humanitarne telefone?
Ja za ovo nisam znao.
- O'zone
- Globalni moderator
#9144 Re: Poplave u cijeloj BiH
Navijači Željezničara nastavljaju prikupljati pomoć
"Moramo nastaviti pomagati domovini, moramo nastaviti pomagati našim komšijama, ljudima koju su preko noći ostali bez ičega. Budimo humani i pomozimo onima kojima smo potrebni", navodi se u pozivu za donacije Udruženja navijača FK Željezničar upućenom svim građanima.
Navijači Željezničara nastavljaju prikupljati pomoć
Akciju skupljanja pomoći "Manijaci" nastavljaju krajem ove sedmice i početkom vikenda u sljedećim terminima: četvrtak i petak: 16:00 - 19:00 sati, subota: 09:00 - 11:00 sati, Zapadna tribina Stadiona Grbavica.
Polazak za izabranu destinaciju kojoj će biti uručene donacije planiran je u 12:00 sati.
"Mjesto odlaska konvoja će biti naknadno objavljeno kada dobijemo tačne informacije gdje je najpotrebnije odnijeti pomoć. Ukoliko obezbjedimo prijevoz, navijači će pružiti fizičku pomoć u čišćenju i sanaciji domaćinstava isti dan", navodi se u saopćenju.
Potrebna pomoć:
Hrana (konzerve – mesne prerađevine, riba, dječija hrana, tjestenina so, šećer, riža, grah, ulje, voda)
Higijena (sredstva za dezinfekciju, zaštitne maske, higijenske rukavice, radne rukavice, sapuni, deterdžent za veš, kaladont, dječija higijena, higijena za žene)
Ostale potrebe (lopate, metle, četke, pumpe za izbacivanje vode, isušivači prostorija, pribor za dezinfekciju, boje za zidove, pribor za bojenje, drva, briketi, sjemena, peći za loženje, grijalice, plinski rešo – komplet sa bocom, prazne kutije za sortiranje i selotejp)
Odjeća se neće skupljati, istaknuto je.
Iz Udruženja navijača FK Željezničar obezbjeđeno je i 1.000 naljepnica sa slovom H, koje će se lijepiti na artikle i kutije radi preprodaje. Kao i do sada, sva pomoć će biti dijeljena direktno onima kojima treba, u ruke, navodi se u saopćenju.
- snaga_znanja
#9145 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo malo svrsavajte...
Nezavisne novine...
Nezavisne novine...
DOBOJ - Ovo nije poplava, ovo je potop. I trebalo je nešto ovako da se desi da narod shvati da nije bitno ko jede piletinu, a ko svinjetinu i da je došlo vrijeme da se kožne fotelje pretvore u drvene stolice - kazao je mladi Dobojlija Donald Manja, otvarajući reporterima Agencije FENA priču o stradanju svog rodnog grada i svoje domovine BiH.
Po zanimanju je programer i grafički dizajner. Imao je radnju u centru Doboja i prodavao je računarsku opremu, fiskalne kase, alat i ostalu tehniku. Voda mu je uništila robu u vrijednosti od 300.000 KM.
Nakon što je voda potopila njegov grad, Donald je tri dana spašavao građane i raznosio hranu. Kaže da je imao sjećaj da glumi u nekom filmu.
Prvog dana katastrofe pomagao je bratu da očisti svoju radnju,a naveče se autom zaglavio u blatu te je prespavao kod prijatelja.
’’Drugi dan sam zajedno s istim prijateljem našao gumeni čamac, popravili smo ga, natovarili hranom i vodom i raznosili tamo gdje smo mislili da je najpotrebnije. Nikad prije nisam bio u čamcu, još gore je što nismo imali ni vesla. Imali smo i lošijih iskustava, jer nisam smio evakuisati ljude kad ni sam ne znam upravljati čamcem’’, kazao je Donald u razgovoru s reporterima Agencije FENA.
Tu veče je krenuo kući autom, pa se zaglavio u blatu.
’’Ostavio sam auto i pješke otišao u Dom vojske. Tu sam prenoćio, a sutra sam pomagao volonterima da dijele hranu raseljenim ljudima’’, prisjetio se.
Sljedećeg dana je uspio doći do svoje radnje.
Ostao je bez posla, auta, a po njegovim riječima i „vjere u bolje sutra“.
’’Da se narod nije ujedinio, umrli bismo prekjučer. Jedino pozitivno je što su ljudi shvatili da vlast ne mari za običnog čovjeka. Nadam se da je ova poplava "oprala sav nacionalizam", jer ljudi sada ne pitaju ko je za koga glasao’’, dodao je.
Donald kaže da je pomoć konstantno pristizala, ali najviše iz Federacije BiH. Za građane Tešnja kaže da su ga vrlo pozitivno iznenadili te da su jučer raspalili i roštilj u blizini njegove radnje.
Za sav jad koji je zadesio BiH, isključivo krivi vlast. Kaže da narod nikada neće "izaći" iz blata i mulja, a i ako nekad i izađe, on to neće doživjeti.
’’Dobojska naselja Bare i Usoru uništila je vlast. Napravili su kuće izbjeglicama na plavnom području i sad su ti ljudi opet izbjeglice’’, govori Donald.
Iako je Donald ostao bez posla i auta, kaže da njegova muka nije najveća, te da poznaje ljude koji su izgubili puno više od njega.
’’Ipak, svi smo živi’’,rekao je ovaj mladi Dobojlija u razgovoru za Agenciju FENA.
- It_is_a_Leclerc
#9146 Re: Poplave u cijeloj BiH
Hoćete reći da Bh Telecom neće da oslobodi humanitarni telefon plaćanja PDV-a, iako ima pravo na to ? Zar ne rekoše da ne da UIO BiH da se oslobađaju od PDV-a.
- Janjicar
#9147 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa bujrum ako ne vjerujes provjeri sam, nije to rekla kazala nego danas njih 10 pricaju situaciju sta je bilo i kako.crnoplavo wrote:Janjicar wrote:Evo i ja sam danas bio na sanaciji klizista u Tuzli...
nesto ne vjerujem u ove price rekla kazala, al hajd, svasta je receno na ovoj temi izgleda da je nekima cilj minirati pomaganje
Isto tako bujrum u Civilni stab opstine Tuzla i provjeri
- O'zone
- Globalni moderator
#9148 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sad ja tražio obrazloženje od HTEroneta i ljudi mi kažu da se ne naplaćuje PDV na uslugu poziva humanitarnog telefona.It_is_a_Leclerc wrote:Hoćete reći da Bh Telecom neće da oslobodi humanitarni telefon plaćanja PDV-a, iako ima pravo na to ? Zar ne rekoše da ne da UIO BiH da se oslobađaju od PDV-a.
Kako su mi objasnili potpisali su ugovor sa CK da se pozivom donira 2KM od toga 1,8 KM HTEronet donira odmah CK a 0,20 KM po pozivu je Tzv klauzula o osiguranju. Naime HT će odmah isplatiti novac CK ali zbog nesigurnosti da će oni naplatiti taj iznos od svojih preplatnika koji su pozvali humanitarni broj ostavljaju sebi tih 0,20KM.
- snaga_znanja
#9149 Re: Poplave u cijeloj BiH
Samo da mi je jos znat kako ih prepoznase onako prljave i pod maskama i...Janjicar wrote: Pa bujrum ako ne vjerujes provjeri sam, nije to rekla kazala nego danas njih 10 pricaju situaciju sta je bilo i kako.
Isto tako bujrum u Civilni stab opstine Tuzla i provjeri
Suplja ti/im prica...
Edit... garant su ih vidjeli dok su pisali da su osuneceni...
Last edited by snaga_znanja on 22/05/2014 17:58, edited 1 time in total.
- dustaban
#9150 Re: Poplave u cijeloj BiH
Najnovije vijesti
Nakon uznemirujucih vijesti o prelasku spasilaca iz Federacije u Republiku Srpsku, te nakon sto je prije tri dana nalozio strogo razdvajanje srpske poplave od one u Federaciji, Dodik je danas obisao entitetsku granicu u Usori kako bi se i lično uvjerio u uspješnost obavljenog zadatka

Nakon uznemirujucih vijesti o prelasku spasilaca iz Federacije u Republiku Srpsku, te nakon sto je prije tri dana nalozio strogo razdvajanje srpske poplave od one u Federaciji, Dodik je danas obisao entitetsku granicu u Usori kako bi se i lično uvjerio u uspješnost obavljenog zadatka