Corto Maltese wrote:madner wrote:Onda ne razumijem sta predlazes kao alternativu.
Drukčiji način razmišljanja. Najveći dio tzv. probosanski orijentisanih glasača i političara se ponašaju kao da je ono što se dešavalo u zadnjih 24 godine prolazna vremenska nepogoda.
Kad se shvati da se ne radi o poplavi koja dođe i prođe, nego o potpuno izmjenjenoj geografiji, koja traži novu vrstu kretanja, onda se može govoriti o novim rješenjima.
Dok se sanja o novom Titi, i pjeva "Vratiće se Valter..." ništa od toga.
Trenutno bih mogao nabrojati neke naznake smislenog djelovanja kod SDA, kod HDZ 1990, kod SDP, čak i kod SBB. Na žalost, u pitanju nisu neke dosljedne politike, nego klasično suncokretsko ponašanje, tako je svako hvaljenje njihovih, povremenih dobrih poteza veoma upitno.
Kod Komšića, kao i kod, svojevremeno, Hareta, ne postoji nikakvo djelovanje zasnovan na stvarnosti, nego isključivo na projekcijama sopstvenih lijepih želja. Kod jednog, zasnovanih na višku pameti, kod drugoga na manjku. Ali rezultat je isti.
Na tom besmislu obojica su gradili svoje izborne pobjede. Obojica padaju na isti fol.
A konkretan prijedlog kako treba raditi ćeš pronaći u onom postu koji mi Vječni Student neprestano pokušava nabaciti na nos, kao nešto čega bih ja, kao, trebao stidjeti. Nisam slučajno spominjao rad opštinskih načelnika kao reklamne panoe neke buduće politike ujedinjenja. Pretpostavljam da je to i Lagumdžiji bilo na umu.
Nažalost, kladio sam se na pravu stazu, ali su pogrešni konji bili u pitanju. Osim Ljubiše Markovića. Ono što dobro stoji u Opštini Centar, i dan danas stoji na temeljima koje je on postavio. Ali avaj, odlučio je da stane na partijski megdan Lagumdžiji, a zna se kao ti megdani završavaju.
Bez obzira, siguran sam da jedino
rješenje dolazi od nekog, prvobitno, lokalnog pokreta, koji će prerasti u regionalnu, pa entitetsku, na kraju i državnu stranku.
Konkretno, prije 6 godina sam se ufao da će NS raditi po toj matrici, ali su i oni pobrkali red poteza.Klocevi kao Komšić, koji su projektovani u partijskim laboratorijama, ne mogu nikakvo dobro donijeti.
Ali mogu napraviti štetu. Jer, nesposobni su sposobni samo za jedno. Da onesposobe sposobne.
Kad god neko kaže, ili napiše "On nam je zadnja nada!", podsjeti me koliko je ta uzrečica tačna.
Kao i na to da je pogrešne osobe jednako pogubno slijediti kao i pogrešne ideje. Jedni te zaglupe, drugi te zalude.