Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Corto Maltese

#9126 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

drugi profil wrote:I opet nigdje odgovora na jednostavno pitanje.
Oprosti što moja pismenost prevazilazi tvoje čitalačke sposobnosti. Pitanje na koje niko nije dao odgovor već više od dvadeset godina se ne može podvesti pod "jednostavo pitanje"
Brkaš izraze kratko i jednostavno. Pitanje kvadratura kruga stane u jedan šestar i jedan linijar, ali odgovora nema već 2500 godina.
Ne bilo primjenjeno na naš slučaj, neće ga ni biti.
Uostalom, da čujemo tvoj kratak odgovor na jednostavno pitanje?
Ja znam jedan, ali ne bi ti se svidio.
Ne bi ni meni.
Zato sam napisao ovaj dugi.
drug_profi

#9127 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Ja sam odgovor dao vec ranije.
Tvoje pisanije meni nije problem shvatiti. Jasno mi je ko dan da njaske ko foka.
Nama nece pomoc mudroseri i kvadratura kruga. Mi imamo izbor stati sa strane, gledati i srati kako ne valja niko i nista, ili izaci na izbore i glasati za nekog, bilo kog, samo da nije iz vlasti.
A ti i dalje tupi kako je to metafizicko pitanje.
Lokman

#9128 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lokman »

drugi profil wrote:Ja sam odgovor dao vec ranije.
Tvoje pisanije meni nije problem shvatiti. Jasno mi je ko dan da njaske ko foka.
Nama nece pomoc mudroseri i kvadratura kruga. Mi imamo izbor stati sa strane, gledati i srati kako ne valja niko i nista, ili izaci na izbore i glasati za nekog, bilo kog, samo da nije iz vlasti.
:thumbup:
Havatar

#9129 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Havatar »

Vazno je za koga posto ako bi taj da radi za interese stranih ambasada a protiv interesa Bosne onda za njega ne treba glasati pa bio on 10o puta opozicija.
VjecitiStudent

#9130 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Havatar wrote:
Vazno je za koga posto ako bi taj da radi za interese stranih ambasada a protiv interesa Bosne onda za njega ne treba glasati pa bio on 10o puta opozicija.
Kako je u Švedskoj, imal' tamo kod vas stranih ambasada?
jastuk1

#9131 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by jastuk1 »

Banksy wrote:
Havatar wrote: Ovako bi bilo i da pobijede ovi pro MZ politicari u BIH posto mora da se skrene paznja sa podjele Bosne na nesto a sta ces bolje od "borbe protiv korupcije" .
Neka pobijedi DF, pa ćemo vidjeti.
Čini mi se da je to posljednja prilika da se Bosna pokuša učiniti pristojnom, normalnom zemljom.
Ma nemoj!

Nisam izlazio na izbore godinama. Ako slučajno, slučajno izađem ove godine, NEEEEEĆU, definitivno NEEEEEEEEEEĆU glasat za ovu stranketinu.

Još jedan vid pranja mozga i rzlvačenja (sic) pemeti ovom narodu. FUJ.
Havatar

#9132 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Havatar »

VjecitiStudent wrote:
Havatar wrote:
Zbog cega imas potrebu da samo Bosnjacima branis da komentarisu stanje u svojoj zemlji :?: Zbog cega ta tolika mrznja, sovinizam i netolerancija :?:
kox

#9133 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

Znači i Švedjani su Bošnjaci ali toga još uvijek nisu svjesni :mrgreen:
Bosna do Tokija, pardon, Grenlanda :bih:
Havatar

#9134 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Havatar »

jastuk1 wrote:
Banksy wrote:
Havatar wrote: Ovako bi bilo i da pobijede ovi pro MZ politicari u BIH posto mora da se skrene paznja sa podjele Bosne na nesto a sta ces bolje od "borbe protiv korupcije" .
Čini mi se da je to posljednja prilika da se Bosna pokuša učiniti pristojnom, normalnom zemljom.
Ma nemoj!

Nisam izlazio na izbore godinama. Ako slučajno, slučajno izađem ove godine, NEEEEEĆU, definitivno NEEEEEEEEEEĆU glasat za ovu stranketinu.

Još jedan vid pranja mozga i rzlvačenja (sic) pemeti ovom narodu. FUJ.
:thumbup:
Cim vidis kakvi su him aktivisti sve ti bude jasno. I onda ce drugi biti kriv sto ih nece ni ljudi iz njihovih familija glasati.
Havatar

#9135 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Havatar »

kox wrote:Znači i Švedjani su Bošnjaci ali toga još uvijek nisu svjesni :mrgreen:
Bosnjak je nacionalna pripadnost ali je dobro znati da aktivisti DF negiraju ljudima u dijaspori pravo da se izjasnjavaju kao Bosnjaci .
Corto Maltese

#9136 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

... usput se praviti ludi, pretvarajući se da Komšić već nije obrnuo prvi milion KM na teret budžeta, dok je 16 godina bio ljuta opozicija u predsjedničkoj, ambasadorskoj i načelničkoj fotelji ... i nadati se najboljem :D

Image
Last edited by Corto Maltese on 14/05/2014 23:02, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#9137 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Havatar wrote:
VjecitiStudent wrote:
Havatar wrote:
Zbog cega imas potrebu da samo Bosnjacima branis da komentarisu stanje u svojoj zemlji :?: Zbog cega ta tolika mrznja, sovinizam i netolerancija :?:
Koliko je ono dijaspore glasalo na zadnjim općim izborima?
Tek petnaestak hiljada, eto koliko vas je zaista briga šta se ovdje dešava.
Corto Maltese

#9138 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

VjecitiStudent wrote: Koliko je ono dijaspore glasalo na zadnjim općim izborima?
Tek petnaestak hiljada, eto koliko vas je zaista briga šta se ovdje dešava.
To će Suljagić da sredi.
Last edited by Corto Maltese on 14/05/2014 23:18, edited 1 time in total.
palermo

#9139 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Banksy wrote:
Hajde Banksy, nemoj zajebavati....

nego Corto,men to što ti pišeš (u ovih par zadnjih postova) liči na malo modificiranu varijantu rahat patnje......jesam li u pravu ?
kox

#9140 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

Havatar wrote:
kox wrote:Znači i Švedjani su Bošnjaci ali toga još uvijek nisu svjesni :mrgreen:
Bosnjak je nacionalna pripadnost ali je dobro znati da aktivisti DF negiraju ljudima u dijaspori pravo da se izjasnjavaju kao Bosnjaci .
Zašto si protiv toga da i Švedjani postanu Bošnjaci ? Zbog cega ta tolika mrznja, sovinizam i netolerancija prema njima:?:
Pa i Švedjani su ljudi pobogu.
Havatar

#9141 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Havatar »

kox wrote:
Havatar wrote:
Zašto si protiv toga da i Švedjani postanu Bošnjaci ? Zbog cega ta tolika mrznja, sovinizam i netolerancija prema njima:?:
Pa i Švedjani su ljudi pobogu.
Ako imas nesto da kazes na temu kazi inace nemoj trolati temu.
drug_profi

#9142 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Corto Maltese wrote:
... usput se praviti ludi, pretvarajući se da Komšić već nije obrnuo prvi milion KM na teret budžeta, dok je 16 godina bio ljuta opozicija u predsjedničkoj, ambasadorskoj i načelničkoj fotelji ... i nadati se najboljem :D
Isto ko da ce Komsic sam samcit sve te mandate i pozicije preuzeti. Bice na listama i boljih ljudi od njega, a ni njemu nista ne fali.
Mozda kad bi znao kao ti lijepo pricat a nista ne kazat, ali ono upakovat pravo metafizicki, sa linijarom i sestarom.

Nije moj problem sto si ti razocaran. To samo znaci da nisi bio dovoljno realan i ocekivao si ko zna sta. A zaboravio si da imas posla sa politicarima. I sad hoces da nas sve ubjedis da trebamo cekat nesto? Mesiju, pokret, partizane, sta li? Jer si ti kao sad realan? Najednom?
Crnjak si zesci i ne znam sa kim zivis i od cega zivis, ali jadni su oni koji te moraju trpiti po vazdan.
Corto Maltese

#9143 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

palermo wrote:
Banksy wrote:
Hajde Banksy, nemoj zajebavati....

nego Corto,men to što ti pišeš (u ovih par zadnjih postova) liči na malo modificiranu varijantu rahat patnje......jesam li u pravu ?
Nisi. Moja ideja je ova:
Corto Maltese wrote:rješenje dolazi od nekog, prvobitno, lokalnog pokreta, koji će prerasti u regionalnu, pa entitetsku, na kraju i državnu stranku.
kox

#9144 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

Havatar wrote: Ako imas nesto da kazes na temu kazi inace nemoj trolati temu.
Ne znam šta može biti veće trolanje od toga da se na svakoj drugoj temi pozivaš na ugroženost Bošnjaka u svojim ličnim forumskim obračunima. U svakom slučaju, slažem se da ne offtopicimo dalje.
Last edited by kox on 14/05/2014 23:25, edited 1 time in total.
madner

#9145 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Corto Maltese wrote:
madner wrote:Onda ne razumijem sta predlazes kao alternativu.
Drukčiji način razmišljanja. Najveći dio tzv. probosanski orijentisanih glasača i političara se ponašaju kao da je ono što se dešavalo u zadnjih 24 godine prolazna vremenska nepogoda.
Kad se shvati da se ne radi o poplavi koja dođe i prođe, nego o potpuno izmjenjenoj geografiji, koja traži novu vrstu kretanja, onda se može govoriti o novim rješenjima.
Dok se sanja o novom Titi, i pjeva "Vratiće se Valter..." ništa od toga.
Trenutno bih mogao nabrojati neke naznake smislenog djelovanja kod SDA, kod HDZ 1990, kod SDP, čak i kod SBB. Na žalost, u pitanju nisu neke dosljedne politike, nego klasično suncokretsko ponašanje, tako je svako hvaljenje njihovih, povremenih dobrih poteza veoma upitno.
Kod Komšića, kao i kod, svojevremeno, Hareta, ne postoji nikakvo djelovanje zasnovan na stvarnosti, nego isključivo na projekcijama sopstvenih lijepih želja. Kod jednog, zasnovanih na višku pameti, kod drugoga na manjku. Ali rezultat je isti.
Na tom besmislu obojica su gradili svoje izborne pobjede. Obojica padaju na isti fol.
A konkretan prijedlog kako treba raditi ćeš pronaći u onom postu koji mi Vječni Student neprestano pokušava nabaciti na nos, kao nešto čega bih ja, kao, trebao stidjeti. Nisam slučajno spominjao rad opštinskih načelnika kao reklamne panoe neke buduće politike ujedinjenja. Pretpostavljam da je to i Lagumdžiji bilo na umu.
Nažalost, kladio sam se na pravu stazu, ali su pogrešni konji bili u pitanju. Osim Ljubiše Markovića. Ono što dobro stoji u Opštini Centar, i dan danas stoji na temeljima koje je on postavio. Ali avaj, odlučio je da stane na partijski megdan Lagumdžiji, a zna se kao ti megdani završavaju.
Bez obzira, siguran sam da jedino rješenje dolazi od nekog, prvobitno, lokalnog pokreta, koji će prerasti u regionalnu, pa entitetsku, na kraju i državnu stranku.
Konkretno, prije 6 godina sam se ufao da će NS raditi po toj matrici, ali su i oni pobrkali red poteza.Klocevi kao Komšić, koji su projektovani u partijskim laboratorijama, ne mogu nikakvo dobro donijeti.
Ali mogu napraviti štetu. Jer, nesposobni su sposobni samo za jedno. Da onesposobe sposobne.
Kad god neko kaže, ili napiše "On nam je zadnja nada!", podsjeti me koliko je ta uzrečica tačna.
Kao i na to da je pogrešne osobe jednako pogubno slijediti kao i pogrešne ideje. Jedni te zaglupe, drugi te zalude.
To je vise nego iluzorno. Politicari mogu promjeniti nastup/nacin razmisljanja, ali uticati na glasace u toj mjeri bilo kojoj stranci nije moguce. Stranke su ponuda, glasaci su ti koji odredjuju potraznju.

NS nije pobrkao red poteza, nego je pobrkao opis radnog mjesta. To jeste, neki jesu neki nisu. Neki su svjesno odlucili da limitiraju domet stranke, dok se drugi nalaze u ulozi zrtve koja vodi ispravnu politiku no glupi narod nije u stanju da prepozna snagu.

Jednostavno, za dobivanje vlasti je potrebna odredjena doza populizma. Nakon sto se dobije vlast, to sta ce ta vlast uraditi i koju politiku ce voditi nije nuzno vezano za populizam koji propagira, niti za poruke koje salje. Dakle postoji zamjena teza, da bi se doslo do vlasti potrebno je nuzno voditi populisticku kampanju. Posto se jedino tako nesto moze promjeniti, taj dio nije sporan. Tek nakon sto se dobije vlast mogu se napraviti koraci koji ce objediniti prostor (ako je to moguce) ili dobiti veci broj glasova.

Da li je Komsic taj, bumo vidili. No sasvim sigurno znam da jedino ovako bilo koja stranka moze doci u poziciju da nesto promjeni.
palermo

#9146 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Corto Maltese wrote:
Nisi. Moja ideja je ova:
Corto Maltese wrote:rješenje dolazi od nekog, prvobitno, lokalnog pokreta, koji će prerasti u regionalnu, pa entitetsku, na kraju i državnu stranku.
Pročitao sam ja šta si ti napisao.

I dalje mislim da je to samo malo ofanzivnija verzija rahat patnje.

Što je meni ok, ja nisam nikad imao problem sa rahat patnjom. Samo je treba na pravi način shvatiti.
Corto Maltese

#9147 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

palermo wrote:
Corto Maltese wrote:
Nisi. Moja ideja je ova:
Pročitao sam ja šta si ti napisao.

I dalje mislim da je to samo malo ofanzivnija verzija rahat patnje.

Što je meni ok, ja nisam nikad imao problem sa rahat patnjom. Samo je treba na pravi način shvatiti.
S pozicije da ovaj način traži puno vremena, može se i tako posmatrati.
Način na koji se do sada radilo je već odnio 20 godina. A ništa nije donio sem patnje, bez rahatluka.
akcid

#9148 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by akcid »

Pa što ne iniciraš takav lokalni pokret? Ili čekaš da ti neko donese "organizaciju" pred vrata :-)
Corto Maltese

#9149 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

madner wrote:
Corto Maltese wrote:
madner wrote:Onda ne razumijem sta predlazes kao alternativu.
Drukčiji način razmišljanja. Najveći dio tzv. probosanski orijentisanih glasača i političara se ponašaju kao da je ono što se dešavalo u zadnjih 24 godine prolazna vremenska nepogoda.
Kad se shvati da se ne radi o poplavi koja dođe i prođe, nego o potpuno izmjenjenoj geografiji, koja traži novu vrstu kretanja, onda se može govoriti o novim rješenjima.
Dok se sanja o novom Titi, i pjeva "Vratiće se Valter..." ništa od toga.
Trenutno bih mogao nabrojati neke naznake smislenog djelovanja kod SDA, kod HDZ 1990, kod SDP, čak i kod SBB. Na žalost, u pitanju nisu neke dosljedne politike, nego klasično suncokretsko ponašanje, tako je svako hvaljenje njihovih, povremenih dobrih poteza veoma upitno.
Kod Komšića, kao i kod, svojevremeno, Hareta, ne postoji nikakvo djelovanje zasnovan na stvarnosti, nego isključivo na projekcijama sopstvenih lijepih želja. Kod jednog, zasnovanih na višku pameti, kod drugoga na manjku. Ali rezultat je isti.
Na tom besmislu obojica su gradili svoje izborne pobjede. Obojica padaju na isti fol.
A konkretan prijedlog kako treba raditi ćeš pronaći u onom postu koji mi Vječni Student neprestano pokušava nabaciti na nos, kao nešto čega bih ja, kao, trebao stidjeti. Nisam slučajno spominjao rad opštinskih načelnika kao reklamne panoe neke buduće politike ujedinjenja. Pretpostavljam da je to i Lagumdžiji bilo na umu.
Nažalost, kladio sam se na pravu stazu, ali su pogrešni konji bili u pitanju. Osim Ljubiše Markovića. Ono što dobro stoji u Opštini Centar, i dan danas stoji na temeljima koje je on postavio. Ali avaj, odlučio je da stane na partijski megdan Lagumdžiji, a zna se kao ti megdani završavaju.
Bez obzira, siguran sam da jedino rješenje dolazi od nekog, prvobitno, lokalnog pokreta, koji će prerasti u regionalnu, pa entitetsku, na kraju i državnu stranku.
Konkretno, prije 6 godina sam se ufao da će NS raditi po toj matrici, ali su i oni pobrkali red poteza.Klocevi kao Komšić, koji su projektovani u partijskim laboratorijama, ne mogu nikakvo dobro donijeti.
Ali mogu napraviti štetu. Jer, nesposobni su sposobni samo za jedno. Da onesposobe sposobne.
Kad god neko kaže, ili napiše "On nam je zadnja nada!", podsjeti me koliko je ta uzrečica tačna.
Kao i na to da je pogrešne osobe jednako pogubno slijediti kao i pogrešne ideje. Jedni te zaglupe, drugi te zalude.
To je vise nego iluzorno. Politicari mogu promjeniti nastup/nacin razmisljanja, ali uticati na glasace u toj mjeri bilo kojoj stranci nije moguce. Stranke su ponuda, glasaci su ti koji odredjuju potraznju.

NS nije pobrkao red poteza, nego je pobrkao opis radnog mjesta. To jeste, neki jesu neki nisu. Neki su svjesno odlucili da limitiraju domet stranke, dok se drugi nalaze u ulozi zrtve koja vodi ispravnu politiku no glupi narod nije u stanju da prepozna snagu.

Jednostavno, za dobivanje vlasti je potrebna odredjena doza populizma. Nakon sto se dobije vlast, to sta ce ta vlast uraditi i koju politiku ce voditi nije nuzno vezano za populizam koji propagira, niti za poruke koje salje. Dakle postoji zamjena teza, da bi se doslo do vlasti potrebno je nuzno voditi populisticku kampanju. Posto se jedino tako nesto moze promjeniti, taj dio nije sporan. Tek nakon sto se dobije vlast mogu se napraviti koraci koji ce objediniti prostor (ako je to moguce) ili dobiti veci broj glasova.

Da li je Komsic taj, bumo vidili. No sasvim sigurno znam da jedino ovako bilo koja stranka moze doci u poziciju da nesto promjeni.
Nije sporna populistička kampanja. Populizam je moguć i na opštinskom nivou (Komšić živi dokaz, načelnik opštine za koga se niko ne sjeća da je nešto konkretno uradio osim što je kačio Titinu sliku na zid, a popularanost mu nikad nije pala ni za zeru)
Kao polazište svoje ideje, prije svega, uzimam poziciju koju je SDP imao nakon što je preuzeo 5 načelničkih pozicija, nakon izbora 2000. Umjesto usmjeravanja energije i kadrova na lokalni nivo, usljedilo je razvodnjavanje kadrova (između ostalog i slanjem Komšića u Beograd, Kušljugića u UN), a nakon poraza na izborima 2002, sve su snage potrošene na unutrašnju stranačku borbu. Čak i uprkos tome, SDP je na sljedećim lokalnim izborima prošao dobro u mjestima gdje je već imao načelnike. Taj očiti kapital je rasipan u godinama koje su slijedile, u međuvremenu je SDP od prve stranke u Bosanaca i Hercegovaca, pretvoren u prvu stranku u Bošnjaka, uskoro će se pretvoriti u prvu stranku u penzionera.
Tvrdim da bi, da je SDP tada odigrao na drugi način, da je snage, u vremenu kada je Visoki Predstavnik praktično sam donosio sve državne političke odluke, usmjerio na lokalni nivo, BH politička situacija bila bitno drukčija nego je danas. Taj trenutak je nepovratno propušten. Između ostalog i zbog toga što se Zlatko Lagumdžija ne može oduprijet zaljubljenosti u svoje ime na vratima kabineta Ministra Vanjskih Poslova, ali to je već za neke druge teme.
Last edited by Corto Maltese on 15/05/2014 07:16, edited 1 time in total.
Corto Maltese

#9150 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

akcid wrote:
Pa što ne iniciraš takav lokalni pokret? Ili čekaš da ti neko donese "organizaciju" pred vrata :-)
To ne ide iz kućne fotelje. Za to se moraš odlučiti da budeš profesionalni političar, a tih želja nemam. Nadam se da mi sad nećeš, kao onomad Branković Demiru reći: "Ko si ti, ko te je izabrao, čiji mandat imaš da to govoriš?"
Doduše, Demir je bio skriveni kadar SDP, pa primjer nije baš najbolji, ali nadam se da razumiješ šta hoću da kažem.
Post Reply