SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

liyf

#91226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

bitanga_sa_otesa wrote: 23/05/2025 21:03
liyf wrote: 23/05/2025 21:00 Da, bum???? Nisi valjda ateista i nacionalista u isto vrijeme?!?!?!?
Kakvo nas vrijeme spopade, fuuuj.
bum je kad nesto pukne,kod nas se kaze budem ...
a nisam ateista,napisao sam vec,citaj...
i ne pripisuj drugima svoje osobine kao i vecina forumskih trolova koji samo to rade i traze zareze i taĆke
Ne znam, nisi inkluzivan za kajkavski? Malo nacionalistički, sad, možda je do mene.

Pa da, tražiš zareze i taćke, to smo već ustanovili, dakle, i nacionalista si. Fuuuj.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#91227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

liyf wrote: 23/05/2025 21:08 Ne znam, nisi inkluzivan za kajkavski? Malo nacionalistički, sad, možda je do mene.

Pa da, tražiš zareze i taćke, to smo već ustanovili, dakle, i nacionalista si. Fuuuj.
do tebe je ,naravno :-D

a ti si prvi poceo da trazis ,pa te ja tuĆem tvojim oruzjem, nacionalisto 8-)
liyf

#91228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

bitanga_sa_otesa wrote: 23/05/2025 21:12
liyf wrote: 23/05/2025 21:08 Ne znam, nisi inkluzivan za kajkavski? Malo nacionalistički, sad, možda je do mene.

do tebe je ,naravno :-D

a ti si prvi poceo da trazis ,pa te ja tuĆem tvojim oruzjem, nacionalisto 8-)
Ne znam. Sumnjiv si mi.

Ne, kontradiktoran si.
bitanga_sa_otesa

#91229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

liyf wrote: 23/05/2025 21:14 Ne znam. Sumnjiv si mi.
naravno da ne znas nista ,al sabura,polako,naucices ...dace bog insallax :thumbup:
liyf

#91230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

bitanga_sa_otesa wrote: 23/05/2025 21:16
liyf wrote: 23/05/2025 21:14 Ne znam. Sumnjiv si mi.
naravno da ne znas nista ,al sabura,polako,naucices ...dace bog insallax :thumbup:
Kontradiktornost je loša osobina, ali hajde, od tebe se bolje ni ne očekuje. Samo rokaj!
bitanga_sa_otesa

#91231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

liyf wrote: 23/05/2025 21:17 od tebe se bolje ni ne očekuje. Samo rokaj!
velika ti decko imas ocekivanja od pixela na forumu :run:
liyf

#91232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

bitanga_sa_otesa wrote: 23/05/2025 21:20
liyf wrote: 23/05/2025 21:17 od tebe se bolje ni ne očekuje. Samo rokaj!
velika ti decko imas ocekivanja od pixela na forumu :run:
Ne, velika očekivanja imam od tebe. Ipak ti nisi religijski zatrovan, već misliš svojom veelikom glavom, right, right?

Image
bitanga_sa_otesa

#91233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

liyf wrote: 23/05/2025 21:23

Image
Image
Last edited by bitanga_sa_otesa on 23/05/2025 21:30, edited 1 time in total.
liyf

#91234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

bitanga_sa_otesa wrote: 23/05/2025 21:29
liyf wrote: 23/05/2025 21:23

Image
Image
dobar si :thumbup:
Rothmans

#91235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Rothmans »

Katastrofa sta ste od grada napravili . Fuj
HelaS

#91236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 23/05/2025 13:25 Također, PARK. Ne znam koji je izgovor, ali košenje je nedovoljno često.
Pitam se da li bi trebalo smisliti neki novi sistem koji bi bolje funkcionisao.
Opštinske ekipe za održavanje zelenila, možda po MZ zaposliti po jednog čovjeka koji bi ljeti kosio, skupljao smeće, zimi posipao sol i frakciju, čistio trotoare....
Da. Prestati kantonalna komunalna preduzeća, "ugasiti" ih, i PARK i RAD i ViK, a svu njihovu opremu i sve resurse podijeliti po novoregistriranim općinskim komunalnim preduzećima. Novi Grad ima LOKOM, kakav je - njihov problem.

Očito je, decenijama, naše tranzicijsko društvo nije spremno, nije sposobno održavati funkcionalnim velika javna preduzeća. Manja - općinska, bili bi produktivniji i morali bi biti ažurniji u svojoj djelatnosti, bilo da je pukla vodovodna cijev ili je neko kriomice istresao pola kamiona smeća negdje..
Naslovnica

#91237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Dobrinja i haustor iz horor filma: 'Kanalizacija se izlijeva u podrum, zdravlje nam je ugroženo'

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... eno/590637

naći...
talijan97

#91238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by talijan97 »

Sta je sad uzrok misje groznice?

Jagode s hece? Visoka trava? Dobrinjski eko sistem?
Capajebo

#91239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Capajebo »

Malo manje administracije, a malo vise radnika. Malo manje plate neradnicima i uhljebima, a malo vece plate za radnike.
Malo sposobniji, a ne malo podobniji ljudi na rukovodecim pozicijama.

Sve je vrlo jednostavno.
Haris033

#91240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris033 »

Altsa wrote: 23/05/2025 20:00
Naslovnica wrote: 23/05/2025 19:47 Ali meni nije jasno kako je Krajina, konkretno Bihać ili BL čisti, a Sarajevo rupčaga, kao da ne živi isti narod, isti gen.
I Zenica je Beč za Sarajevo.
OK, Sarajevo veliko, ovo-ono, ali opet, veličina nije bitna.
Ovo ne rade ljudi u dnevnim migracijama, ovo smo mi koji ovdje živimo.
Odrzavanje veceg grad zahtijeva vise rada, sredstava, truda, a svakako i znanja. E Sarajevo od ovoga ima samo para ostalog ne. Ako tome dodamo i stanovnistvo koje je sljeglo bog te pito odakle onda je sve jasno. Medutim najveci razlog je politicka garnitura u KS koja nije dorasla da se bavi ovim poslom.
U mom dijelu Dobrinje stanje nije toliko zabrinjavajuce. Smece se redovno odvozi, trava kosi ali opet se zna desiti da neko ostavi kauc ili citavu kuhinju pored kontejnera i ona stoji dok se iz RAD-a neko ne udostoji da to odnese ili Romi odnesu. Da se vrse stalne kontrole i po potrebi daju naredbe za ciscenja dok ovakvih stvari ne bi ni dolazilo a to je opet nerad i qurcobolja odgovornih.
Para za sve ima, jedino za RAD nema.
Jaran mi priča kako im je upravna zgrada (barake) iz 50-tih godina prošlog stoljeća. Cijene za odvoz otpada su iz 1997. g. Mehanizacija iz vremena olimpijade (Mercedes Unimog). Od cca 1000 radnika, cca 200 je u administraciji, 160 invalidi (većina od tih invalida ništa ne radi) ostalo komunalni radnici, vozači, mehaničari.
Troškovi firme su ogromni, kako goriva, tako i rezervnih dijelova, ali RAD opet prazni kontejnere i koliko toliko grad čini čistim..

Jbg, niko ne vidi drugu stranu.. Najlakše je kritikovati, a ne vidjeti bit problema, a najveći problem je u frekfenciji ljudi koji prolaze kroz KS. Treba raditi analize i vidjeti koliki je broj stanovnika na dnevnoj bazi u užem dijelu Sarajeva? U Sarajevo svakodnevno dolaze turisti, ljudi iz drugih gradova i mjesta BiH, što poslovno, tako i iz drugih razloga.. Svi ti ljudi samo da bace po jednu malu bocu vode, to je ogromna količina otpada.. Kada na to dodamo nekulturu svih tih ljudi, dobijemo situaciju koju svakodnevno gledamo. Btw, jedan Rim i druge metropole koje su u mnogo boljoj finansijskoj situaciji od SA, već 10 godina se ne može izboriti sa velikim količinama otpada.
Treba napomenuti da RAD vozi otpad sa padinskih i planinskih dijelova oko grada. Treba otići u Sinanoviće na Bjelašnici ili Nišiće koji su udaljeni 50km od Sarajeva i transportovati otpad do deponije u Buća Potoku. Kojoj privatnoj firmi bi se to isplatilo po današnjim cijenana?
Da ne pričamo o dijelovima grada poput Barica, Faletića, Zmajevca, Mahmutovca, Jarčedola, itd.

Ali naši ljudi vole da čitaju bombastične naslove raznih mahalskih portala po mobitelima i onda da iz ležećeg položaja uz neke grickalice pišu komentare..
Naslovnica

#91241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

talijan97 wrote: 23/05/2025 21:54 Sta je sad uzrok misje groznice?

Jagode, logi
insaneinthebrain

#91242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

misevi :oops:
mali_balon

#91243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

30to godisnji javasluk odgovornih, nepotizam i korupcija svih vlasti, koje 30g unistavaju sistem, podrzano od strane glasackog tijela koje je nekulturno, bahato, poluismeno, zatucano, bezobrazno, pogano nastavi niz
Ukratko mi smo krivi....kad neko baca kauc okrenemo glavu, kad neko ubija nekog okrenemo glavu itd itd ....
Bolje nismo ni zaslzuili
skrbavi-admin

#91244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by skrbavi-admin »

stahori :lol:

u tom gradu nikad nije bilo vise - oni' oni' .... mishevaaaa :lol:

evo ideje za seljajevske shugostitelje i shugostiteljske pedermiologe.

Image
suspect_zero

#91245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Haris033 wrote: 23/05/2025 21:55
Naslovnica wrote: 23/05/2025 19:47 Ali meni nije jasno kako je Krajina, konkretno Bihać ili BL čisti, a Sarajevo rupčaga, kao da ne živi isti narod, isti gen.
Odrzavanje veceg grad zahtijeva vise rada, sredstava, truda, a svakako i znanja. E Sarajevo od ovoga ima samo para ostalog ne. Ako tome dodamo i stanovnistvo koje je sljeglo bog te pito odakle onda je sve jasno. Medutim najveci razlog je politicka garnitura u KS koja nije dorasla da se bavi ovim poslom.
U mom dijelu Dobrinje stanje nije toliko zabrinjavajuce. Smece se redovno odvozi, trava kosi ali opet se zna desiti da neko ostavi kauc ili citavu kuhinju pored kontejnera i ona stoji dok se iz RAD-a neko ne udostoji da to odnese ili Romi odnesu. Da se vrse stalne kontrole i po potrebi daju naredbe za ciscenja dok ovakvih stvari ne bi ni dolazilo a to je opet nerad i qurcobolja odgovornih.
Jaran mi priča kako im je upravna zgrada (barake) iz 50-tih godina prošlog stoljeća. Cijene za odvoz otpada su iz 1997. g. Mehanizacija iz vremena olimpijade (Mercedes Unimog). Od cca 1000 radnika, cca 200 je u administraciji, 160 invalidi (većina od tih invalida ništa ne radi) ostalo komunalni radnici, vozači, mehaničari.
Troškovi firme su ogromni, kako goriva, tako i rezervnih dijelova, ali RAD opet prazni kontejnere i koliko toliko grad čini čistim..

Jbg, niko ne vidi drugu stranu.. Najlakše je kritikovati, a ne vidjeti bit problema, a najveći problem je u frekfenciji ljudi koji prolaze kroz KS. Treba raditi analize i vidjeti koliki je broj stanovnika na dnevnoj bazi u užem dijelu Sarajeva? U Sarajevo svakodnevno dolaze turisti, ljudi iz drugih gradova i mjesta BiH, što poslovno, tako i iz drugih razloga.. Svi ti ljudi samo da bace po jednu malu bocu vode, to je ogromna količina otpada.. Kada na to dodamo nekulturu svih tih ljudi, dobijemo situaciju koju svakodnevno gledamo. Btw, jedan Rim i druge metropole koje su u mnogo boljoj finansijskoj situaciji od SA, već 10 godina se ne može izboriti sa velikim količinama otpada.
Treba napomenuti da RAD vozi otpad sa padinskih i planinskih dijelova oko grada. Treba otići u Sinanoviće na Bjelašnici ili Nišiće koji su udaljeni 50km od Sarajeva i transportovati otpad do deponije u Buća Potoku. Kojoj privatnoj firmi bi se to isplatilo po današnjim cijenana?
Da ne pričamo o dijelovima grada poput Barica, Faletića, Zmajevca, Mahmutovca, Jarčedola, itd.

Ali naši ljudi vole da čitaju bombastične naslove raznih mahalskih portala po mobitelima i onda da iz ležećeg položaja uz neke grickalice pišu komentare..
Neka nam povecaju mjesecnu cijenu sa 7.65 na 20 KM....
Altsa

#91246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

Haris033 wrote: 23/05/2025 21:55

Glupo ti je pravdati Rad za nerad. Da bi nesto dobio za to se trebas i izboriti. Sam si naveo strukturu radnih mjesta i neradnika u RAD-u. Dovoljno je pogledati u kakvom su stanju njihove javne garaze a opravdanje je sto kako kazu Kanton uzima najvise od garazarine. Ako ti kanton ne da pare onda u strajk pa ne odvozi smece 1 mjesec, ne cisti snjeg itd. Rijesi se neradnika. Zaposli vise ljudi. Dobro ih plati pa ces vidjeti promijene. Nemam nista protiv da se poveca odvoz smeca jer ja placam 8,5 KM i to je bas malo. Ali te pare nece ici Radu vec lopovima iz KS. Proputovao sam svugdje i uvijek vidim u glavnim ulicama velikih gradova ljude koji idu ulicama skoro neprimjetno i konstantno ciste ulicu i pored toga sto su ulice pune turista. Prije su bili tzv. parkasi koji su imali svoja naselja gdje su po cijeli dan špartali tim kvartovima i cistili, kupili papire i nama djeci branili da stanemo na travu. Toga vise nema. Sve oni mogu da hoce. Ali boli ih neka stvar. I njih razumijem plata mala i bas im se ni ne radi ali zato povecat plate, zaposliti jos ljudi. Uvesti red i rad.
Last edited by Altsa on 23/05/2025 22:15, edited 1 time in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#91247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Image

:lol:
bitanga_sa_otesa

#91248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

suspect_zero wrote: 23/05/2025 22:08
Neka nam povecaju mjesecnu cijenu sa 7.65 na 20 KM....
otkud tako malo??ja placam 14.25 KM
skrbavi-admin

#91249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by skrbavi-admin »

sime_cipol wrote: 23/05/2025 22:15 Image

Altsa

#91250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

mali_balon wrote: 23/05/2025 20:44 :run:
Sto bi se rad udostio da odnese, da se ja pitam ja bi to ostavio da stoji do iduce akcije odvoza kabastog otpada.....pisao sam vec kod mene seljadija iznijela haman komplet kucu dan dva poslje akcije odvoza kabastog otpada......
Kakva ba kurcobolja prvo narod tj mi smo stoka.......neki dan gledam kako iz onog zvono kontejnera ljudi neke daske cupaju jer je neko to sve ubacio u to zvono i zaglavilo se smece
Vazda neko drugi kriv....a to sto kona kod mene s treceg baca kriske hljeba i brani golubove to je sevap.....nisam je jos ja vidio da joj jebem sve pp spisku.....
Bosca sa mrvama se fikne kroz balkon ili prozor......
Da ne govorimo o bacnaju opusaka i smeca i tako to....
E pa tako i oni razmisljaju pa imamo tolike kolicine smece oko kontejnera. Valjda kontas da im je to posao za koji su placeni, a ne hobi pa hocu necu. Primitivce necu ni da komentarisem.
Post Reply