Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#9101 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa ti to ne voziš nikako.
Onda su ti struhle od ležanja.
Onda su ti struhle od ležanja.
- drug_profi
#9102 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava S3 ti je tu do tri godine rok upotrebe. Nakon toga po mom iskustvu dobro izgube svoje osobine. A ima i jos jedna stvar koju ljudi mozda ne prate: pravilan pritisak u gumama.Black swan wrote:sava u subotu kao na skijamasve ravnica i u trećoj
mislim da mi je gori zadnji dio kola... ne šlajdram takam dojam imam ali valjda dok zadnje gume nađu trag na cesti lijevo desno
i kad se skreće imam osjećaj kao da ne idu kuda bi trebale
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9103 Re: Dolazi zima - zimske gume
jasta... svake godine mijenjat gume
malo se strpiš kad je snijeg i to je to
- drug_profi
#9104 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa nećeš svake godine, nego kad moraš. Dotle se, kao što kažeš, strpiš.Black swan wrote:jasta... svake godine mijenjat gume
Ili uzmeš kvalitetnije pa se kasnije počinješ "strpljavati".
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9105 Re: Dolazi zima - zimske gume
jašta ću plaću davati na 4 gume
sačekaš dan dva i nema snijega na cesti
i laganini
ne može sve biti po propisu
ako oni mogu na ljetnim mogu i ja na starim zimskim ha ja
sačekaš dan dva i nema snijega na cesti
ne može sve biti po propisu
ako oni mogu na ljetnim mogu i ja na starim zimskim ha ja
- drug_profi
#9106 Re: Dolazi zima - zimske gume
Možeš, istina. Ne znam dokle, ali možeš.
Siguran sam da u toku 3 godine potrošiš isti iznos na veće gluposti.
Ali hajd, svi isto razmišljamo. cvaja tamo, cvaja vamo, 250 maruna godišnje glatko ode na budalaštine.
Siguran sam da u toku 3 godine potrošiš isti iznos na veće gluposti.
Ali hajd, svi isto razmišljamo. cvaja tamo, cvaja vamo, 250 maruna godišnje glatko ode na budalaštine.
- amar1994
#9107 Re: Dolazi zima - zimske gume
ma ja , najbolje na ljetnim pa magistralom 20 na sat

-
adodbr
#9108 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni Sava skroz normalno ide
-
maxell_sarajevo
#9109 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bjelašnica 10.12.2017

A1 Sarajevo - Zenica 09.12.2017

Good Year Ultragrip 9

A1 Sarajevo - Zenica 09.12.2017

Good Year Ultragrip 9
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#9110 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koja je to vozilica ? Dobro tabla izlgeda 
- Ned071
#9111 Re: Dolazi zima - zimske gume
meščini citroen?
- Optimist
-
boshniak
#9114 Re: Dolazi zima - zimske gume
haha istina ziva, doduse iskustvo sa BMW-om od neki dan, trebali izaci na teren iz firme i kolega nam dao svog BMW-a, i u povratku oko 19h vec ulica poledila, neće BMW po poledici uzbrdo nema sanse, ja izadjem gledam u auto neki nakaradan Traction control u BMW-u, okrece samo jedan tocak, a drugi povremeno samo napravi krug nema gripa nikako, haman prebacuje snagu na onaj tocak koji po njegovom misljenju ima bolju trakciju, i zovemo kolegu da mu javimo da smo zapali, kaze probaj drzati dugme DTC par sekundi da iskljuci sve sigurnosne sisteme protiv proklizavanja, i nakon toga uspjeli smo izaci, mislim da smo mu potrosili zadnje gume bar 2mmamar1994 wrote:
- drug_profi
#9115 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moj poznanik vozao betonski ivicnjak u gepeku. Mazno negdje sa gradilista. 
-
lavic
#9116 Re: Dolazi zima - zimske gume
boshniak wrote:haha istina ziva, doduse iskustvo sa BMW-om od neki dan, trebali izaci na teren iz firme i kolega nam dao svog BMW-a, i u povratku oko 19h vec ulica poledila, neće BMW po poledici uzbrdo nema sanse, ja izadjem gledam u auto neki nakaradan Traction control u BMW-u, okrece samo jedan tocak, a drugi povremeno samo napravi krug nema gripa nikako, haman prebacuje snagu na onaj tocak koji po njegovom misljenju ima bolju trakciju, i zovemo kolegu da mu javimo da smo zapali, kaze probaj drzati dugme DTC par sekundi da iskljuci sve sigurnosne sisteme protiv proklizavanja, i nakon toga uspjeli smo izaci, mislim da smo mu potrosili zadnje gume bar 2mmamar1994 wrote:, što će reći da TC ne pomaze uvijek narocito kad se treba "iscupati".
Treba znati sa tim stvarima, zato i dobijes upustvo o koristenju...
- kabal1337
#9117 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa zato sto TC ne dopusta gumi da prokopa do asfalta.
- Travnički Noćni Šetač
#9119 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo kako sam obećao nekoliko kratkih snimaka ponašanja zimskih guma...
Znači gume su Sportiva Snow Win 2 , u dimenziji 215 / 55 x 16, nosivost XL ... na autu su montirane sve četiri gume i ovo im je druga zimska sezona... preko ljeta se ne koriste ... vozilo je prednja vuča, 85 KW snaga motora...
Izabrao sam par raznih situacija stanja ceste... Snimano je sa kamerom na šofersajbi auta, tako da vjerujem da se moze procijeniti kako se auto ponaša...
1. snimak
Situacija: Vožnja uzbrdo pod doziranim gasom ( prevoj Rogoj ), cesta prekrivena snijegom, prolazak kroz oštriju krivinu ( Drugo vozilo na snimku zanemarite, čovjek je dao znak da će stati )...
2. snimak
Situacija: Vožnja po ravnom po doziranim gasom, desni i lijevi točkovi vozila nisu na istoj podlozi( vrlo važno radi procjene ponašanja guma) , blago manevrisanje volanom u krivini radi sigurnijeg mimoilaženja ( vidi se momenat pomicanja volana jer se sa desne strane upali corner light )
3. snimak:
Situacija: Vožnja uzbrdo pod jače doziranim gasom ( uspon od GP Šćepan Polje prema Plužinama ), snijeg na cesti napadao nekoliko cm preko prethodno slabo očišćene ceste
4. snimak
Situacija: iznenadna promjena pravca po noći radi odrona na putu, cesta različitog karaktera ( malo zaostalog snijega, mokro na -7 blizu početka zaleđenosti - vrlo važno takođe radi procjene ponašanja guma na mokrom, te ulaz u tunel sa promjenom temperature i stanja podloge ) ...
5. snimak
Situacija: Podloga miješanog karaktera (zaostali snijeg, blato, mokro , jedna traka loš asfalt druga makadam - dio puta GP Šćepan Polje - Brod Na Drini ko je prolazio zna kako izgleda)
...
...
...
Pokušao sam da prikažem ponašanje vozila na Sportiva zimskim gumama u raznim kombinacija podloge, tako da se vidi da i po snijegu i po blatu i po mokrom ima dovoljno dobre karakteristike...
...
Generalno za zimsku gumu predlažem Continental kao prvi ili neki od premium dokazanih brendova... no za ljude koji ne prelaze velike daljine, a trebaju dobru gumu i za snijeg i za mokro, definitivno predlažem Sportiva Snow Win 2...
Naravno ko je u mogućnosti optimalno bi bilo imati dva seta guma ( ljetni i zimski ) čime se sačuvaju karakteristike guma za prosječno 4 sezone...
Inače moja godišnja kilometraža je u prosjeku oko 30 000 - 35 000 km i gume mi ( i ljeti i zimski komplet) u prosjeku traju tri sezone ...
...
Nadam se da sam barem malo pomogao u opisu ponašanja navedene gume.... bilo bi dobro ko je u mogućnosti da opiše ili snimi ponašanje guma koje koristi, pa bi tako imali mogućnost usporedbe...
Znači gume su Sportiva Snow Win 2 , u dimenziji 215 / 55 x 16, nosivost XL ... na autu su montirane sve četiri gume i ovo im je druga zimska sezona... preko ljeta se ne koriste ... vozilo je prednja vuča, 85 KW snaga motora...
Izabrao sam par raznih situacija stanja ceste... Snimano je sa kamerom na šofersajbi auta, tako da vjerujem da se moze procijeniti kako se auto ponaša...
1. snimak
Situacija: Vožnja uzbrdo pod doziranim gasom ( prevoj Rogoj ), cesta prekrivena snijegom, prolazak kroz oštriju krivinu ( Drugo vozilo na snimku zanemarite, čovjek je dao znak da će stati )...
2. snimak
Situacija: Vožnja po ravnom po doziranim gasom, desni i lijevi točkovi vozila nisu na istoj podlozi( vrlo važno radi procjene ponašanja guma) , blago manevrisanje volanom u krivini radi sigurnijeg mimoilaženja ( vidi se momenat pomicanja volana jer se sa desne strane upali corner light )
3. snimak:
Situacija: Vožnja uzbrdo pod jače doziranim gasom ( uspon od GP Šćepan Polje prema Plužinama ), snijeg na cesti napadao nekoliko cm preko prethodno slabo očišćene ceste
4. snimak
Situacija: iznenadna promjena pravca po noći radi odrona na putu, cesta različitog karaktera ( malo zaostalog snijega, mokro na -7 blizu početka zaleđenosti - vrlo važno takođe radi procjene ponašanja guma na mokrom, te ulaz u tunel sa promjenom temperature i stanja podloge ) ...
5. snimak
Situacija: Podloga miješanog karaktera (zaostali snijeg, blato, mokro , jedna traka loš asfalt druga makadam - dio puta GP Šćepan Polje - Brod Na Drini ko je prolazio zna kako izgleda)
...
...
...
Pokušao sam da prikažem ponašanje vozila na Sportiva zimskim gumama u raznim kombinacija podloge, tako da se vidi da i po snijegu i po blatu i po mokrom ima dovoljno dobre karakteristike...
...
Generalno za zimsku gumu predlažem Continental kao prvi ili neki od premium dokazanih brendova... no za ljude koji ne prelaze velike daljine, a trebaju dobru gumu i za snijeg i za mokro, definitivno predlažem Sportiva Snow Win 2...
Naravno ko je u mogućnosti optimalno bi bilo imati dva seta guma ( ljetni i zimski ) čime se sačuvaju karakteristike guma za prosječno 4 sezone...
Inače moja godišnja kilometraža je u prosjeku oko 30 000 - 35 000 km i gume mi ( i ljeti i zimski komplet) u prosjeku traju tri sezone ...
...
Nadam se da sam barem malo pomogao u opisu ponašanja navedene gume.... bilo bi dobro ko je u mogućnosti da opiše ili snimi ponašanje guma koje koristi, pa bi tako imali mogućnost usporedbe...
- muha_sa
#9120 Re: Dolazi zima - zimske gume
Travnički Noćni Šetač
imam sportivine gume--prošlu zimu ih vozio i ovu vozim--poslije zime se skidaju i lageruju
u subotu se vracao iz Srbije--preko Zvornika, Vlasenice i na Kladanj-- po gorem kijametu neg kroz koji si ti prošo i mogu ti rec da nigdje nisu zaplesale nit zašlajdrale
imam sportivine gume--prošlu zimu ih vozio i ovu vozim--poslije zime se skidaju i lageruju
u subotu se vracao iz Srbije--preko Zvornika, Vlasenice i na Kladanj-- po gorem kijametu neg kroz koji si ti prošo i mogu ti rec da nigdje nisu zaplesale nit zašlajdrale
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9121 Re: Dolazi zima - zimske gume
Joj folova, klasicna montaza.
Vidi se na snimku da nije ford, vec audi quattro allroad na contiju ts860.
Travnićki

Travnićki
- Ned071
#9122 Re: Dolazi zima - zimske gume
imas
al ne za gume nego za hrabrost ici na scepan polje u ovim uslovima
- Travnički Noćni Šetač
#9123 Re: Dolazi zima - zimske gume
muha_sa wrote:Travnički Noćni Šetač![]()
imam sportivine gume--prošlu zimu ih vozio i ovu vozim--poslije zime se skidaju i lageruju![]()
- Travnički Noćni Šetač
#9124 Re: Dolazi zima - zimske gume
konektovan wrote:Joj folova, klasicna montaza.Vidi se na snimku da nije ford, vec audi quattro allroad na contiju ts860.
![]()
Travnićki![]()
Last edited by Travnički Noćni Šetač on 11/12/2017 18:17, edited 3 times in total.
- Travnički Noćni Šetač
#9125 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa i dobre gume su uslov da bi se krenulo... Hvala...Ned071 wrote:imasal ne za gume nego za hrabrost ici na scepan polje u ovim uslovima