Dešavanja u Srbiji

Post Reply
Sezam

#9101 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Sezam »

vanuatu wrote:

p.s. A ja sam došla odakle i ti... :D
O ne, nisi. :evil:
vanuatu

#9102 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vanuatu »

Sezam wrote:
vanuatu wrote:

p.s. A ja sam došla odakle i ti... :D
O ne, nisi. :evil:
O,da...jesam... :P
Pandaa

#9103 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Pandaa »

vanuatu wrote:Bosnolog@ Da se ne patimo,da odmah zaključimo:Rat u Bosni je počeo jer je Srbija izvršila agresiju na jedan (ili dva :D )nedužna naroda,koji su samo mirno sjedili u svojim kućama i nisu nikog dirali...Uz to su bili goloruki i od oružja imali samo praćku...A niđe prijatelja u nevolji da pritekne...Protjerali su ih iz svojih domova,ali zato oni nikog nisu dirali...a Srbi su,naravno,sami otišli dobrovoljno...kako bi drugo... :roll: Sve u svemu,niko nije imao žrtava u ovom ratu,osim njih i sve je to propaganda ...

Mislim...može i tako... :roll:

Ali nije tačno...
Upravo tako!
Srbija je slala svoju vojsku u nasu zemlju, a ne mi u njihovu.
Uporedi broj zrtava, broj srusenih gradova, namjeru, i sve ce ti biti jaasno.
kiky

#9104 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

vanuatu wrote:Bosnolog@ Da se ne patimo,da odmah zaključimo:Rat u Bosni je počeo jer je Srbija izvršila agresiju na jedan (ili dva :D )nedužna naroda,koji su samo mirno sjedili u svojim kućama i nisu nikog dirali...Uz to su bili goloruki i od oružja imali samo praćku...A niđe prijatelja u nevolji da pritekne...Protjerali su ih iz svojih domova,ali zato oni nikog nisu dirali...a Srbi su,naravno,sami otišli dobrovoljno...kako bi drugo... :roll: Sve u svemu,niko nije imao žrtava u ovom ratu,osim njih i sve je to propaganda ...

Ali nije tačno...
na čemu si ti, seko ...
haman vam je lsd u genima ...

al, lijepo je da je srbija dobila njemačku 1:0 ...
:)
Hemel

#9105 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Hemel »

Ali nije tačno...

cinizam
kao da citam pamflet dabica iz haga

srbija je ovih dana i sama priznala da je bilo agresije a sto je ranije utvrdjeno i pred tribunalom. dakle agresija je bila. o razmjeri i nacinu naoruzavanja, cinicno je to i uporedjivati. o dobrovoljnom odlasku srba...pitaj dabica, krajisnika i druge koji su pozivali srbe da napuste prostore pod kontrolom abih. rat sam proveo u jednom ''vecem'' gradu gdje nije ni jedan srbin protjeran, nijedan ubijen, ni jedna kuca uzurpirana (a izbjeglice smjestene po kolektivnim smjestajima) a taj isti grad je nakon rata 1995, 1996 napustilo hiljade srba.
sto se tice zrtava, srbi su imali najvise zrtava medju pripadnicima vojske koje je politika i vrhovna komanda forsirala da zauzimaju nove prostore, protjeruju, pljackaju, ubijaju one koji ne uspiju pobjeci dok na drugim stranama zrtve su mahom civili ubijeni na najkukavicniji nacin dok poginule pripadnike armije skoro pa niko i ne spominje.

slusam salkica koji izjavljuje da nebi nikome pozelio da ide u srbiju ako nije regularno izasao iz jna !!!!
sta to znaci. jna je bila agresor na prostorima bih a sada neka treca drzava (jugoslavije nema, scg nema) hapsi drzavljane bih zbog nekih sumnji. ja predlazem da mi hapsimo svakog ko ulazi na nasu teritoriju pod optuzbom da je bio pripadnik jna, neke dobrovoljacke jedinice ili aktivni ucesnik u agresiji. dok se ne prikupe dokazi on ce biti zatvoren a ako se ne nadje nista, sorry greska i tako sve redom dok se agresorska bagra ne nauci pameti.
nisu svi srbi isti. zao mi je sto u srbiji ima jako malo srba koji su spremni da priznaju zlocine, da osude rezim koji ih je uvukao u ratove a na drugoj strani ima jako puno onih koji negiraju bilo kakve zlocine, minimiziraju iste, preuvelicavaju srpske zrtve...
da skratim. jos uvijek los susjed/komsija koji vodi licemjernu politiku. jedno pricaju a drugo rade.
vanuatu

#9106 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vanuatu »

Pandaa wrote:

Ali nije tačno...
Upravo tako!

Kao prvo,Srbija nije slala svoju vojsku,bar ne onu zvaničnu...U Bosni je ratovala VRS...
Kao drugo,moja i tvoja zemlja je bila Jugoslavija...i iz ovog ugla bi se dalo diskutovati ko je koga napao...i ko je rušio Ustav te zemlje...
Kao treće,ne vidim da ti smeta regularna hrvatska vojska iz Hrvatske,koja je učestvovala u ratu u BiH...
Kao četvrto,kako da uporedim,kad upravo Bošnjaci bojkotuju popis...i da se konačno vidi prava istina...

Kao peto,nemam namjeru da provociram,i savršeno sam svjesna da tvoje i moje viđenje nije isto,i da se ti nećeš složiti sa mnom u ovim tačkama...samo želim da pokažem drugu stranu medalje...

Žrtve rata smo svi,ne samo jedna strana...

Toliko...Pređimo na vedrije teme...
kiky

#9107 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

evo, sad čitam vjesti ...
onaj momak, salkić, što je kidnapovan u srbiji nije čak uradio ni ono za što ga je , poslije svih laži i konstrukcija, optužio srbijanski pravosudni kupleraj ...
nije ni bio na tom mjestu ni u to vrijeme, niti je ukro te bombe i puške, pištolje, topove, tenkove, avione, brodove i šta sve još ne , a što su mu natovarili srbijanski inkvizitori ...
pravo dobrosusjedski i čak šta više evropski ...
zreli za eu ...
nema šta ...
:-)
Bosnolog

#9108 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

Ali nije tačno...
Ma ti nam zaguslaj Cosicevu strategiju,ona posebno dobro ide uz gusle,brlju i slaninu o jos neotkrivenoj i nevsakrsnutoj istini koja nikako da vaskrsne o zdruzenoj zavjeri vaskolikog covjecanstva protiv nebeske miroljubive i krivoosudene Srbije i velikosrbizma,........Prije nego nastavis guslati,informisi se malo i izvadi glavu iz pijeska,time ces pomoci prvo sebi,zaista nemam namjeru da pisem vec napisano,dokazano i nekoliko puta ovdje prezvakano.Pomozi da tvoja istina promijeni tocak historijskih cinjenica koju ocito Svijet nikako da shvati sta je bolesni Velikosrbizam.

Hitlerovi Nacisti su sprovodili bolesni Nacizam a velikosrpski ideoloski bolesnici Srbizam.Toj bolesnoj ideologiji velikosrbizma i rezultatima istog bi i Hitler pozavidio jer se isti desio nakon Nacizma sto je dodatna tragedija civilizacijskog svijeta pouceni Holokaustom i Nacismom iz koje Srbija i velikosrpski bolesnoumnici nista nisu naucili.

Ocito za takve poput tebe nisu dovoljne medunarodne presude,dokazi,zapisani materrijali,svijedoci video i svi drugi arhivski dokazi vec isfrustrirana lijecis komplekse na ovom forumu koristeci se Dobricinom strategijom generacijskog laganja dok laz ne postane istina,jer je patriotski lagati,sto se generacijski cini jos od kosovskog boja,..... :mrgreen:

Ja bi se na tvom mijestu zabrinuo sta ce biti u buducnosti nakon svega sto ste uradili drugima u okruzenju i kako je moguce da sa cetvrtom vojnom silom /JNA/Evrope i svim pokradenim oruzjem bivsih Republickih stabova TO Srbija i velikosrpski fasiti izgube sve ratove i bude osudena i proglasena genocidnom.Srbija je prva zemlja osudena za nesprecavanej genocida koje su pocinili Karadzicevi Srbi skupa sa Srbijom nakon Nacisticke Njemacka,koja je svoju katarzu dozivjela i kao narod opet respektovan i cijenjen u svijetu.Cekamo da to isto uradi Srbija i srpski narod jer je to put pomirenja kao i spasa prije svega Srbije i srpskog naroda.

Ti i takvi poput tebe boluju od dijecije blesti negacije i Zlobice Cosica strategije laganjem uz gusle u cijim lazima se gusite sve te godine....Nego ti nama reci je li Mladica proglasise pokajnikom ili pokojnikom i kada ce vaskrsnuti sveti Ratko i u kakvoj formi da se nove generacije koljaca i cetnika imaju kome klanjati i slijediti njegovu bolesnu velikosrpsku ideologiju.???

Barem takvih imate na pasije preskakala u zlocinackogenocidnom brlogu zvana Srbija,.......
Sezam

#9109 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Sezam »

kiky wrote:evo, sad čitam vjesti ...
onaj momak, salkić, što je kidnapovan u srbiji nije čak uradio ni ono za što ga je , poslije svih laži i konstrukcija, optužio srbijanski pravosudni kupleraj ...
nije ni bio na tom mjestu ni u to vrijeme, niti je ukro te bombe i puške, pištolje, topove, tenkove, avione, brodove i šta sve još ne , a što su mu natovarili srbijanski inkvizitori ...
pravo dobrosusjedski i čak šta više evropski ...
zreli za eu ...
nema šta ...
:-)
Ma kad bolje razmislim, mozda je nasa kontraobavjestajna sluzba infiltrirara srpsku, pa im dostavljaju lazne dojave :mrgreen:
buzzer

#9110 Re: Desavanja u Srbiji

Post by buzzer »

asadaspektakl wrote:
buzzer wrote:
asadaspektakl wrote: Znaci Nikolic (presvuceni seselj) 33,5 + Dacic (sloba u srcu) 6,3% + Kostunica 4,8% + SRS (iskreni seseljevci) 4,2 = 49%, dok tome dodas +/- 2 posto greske i uracunas seoske glasove = eto konacno tome nikolica i comp. na vlast

a i vrijeme je bilo da narod izrazi zelje, ja sve cekam kad ce se stvari u srbiji vratiti u normalu

cijeneci tvoju zelju da navuces za radikale (ruka ruku mije) moram istaknuti da pored tvojih 49% u srbiji zivi jos 51% koji, prema tvojim mjerilima, i nisu bas neki turbo cetnici. ako se tome doda procenat zbunjenih i zavedenih medju tvojih 49%, srbija definitivno ima sansu. a i mi sansu da nam komsija prestane jahati po glavi. primi moje saucese, balkan ce (najvjerovatnije) biti stabilan.
nisi bas najbolje shvatio sta sam htjeo da kazem., ovo gore s 'normalom' je bila ironija..
shvatio sam tvoj pokusaj ironije. htio si moguci dolazak radikala na vlast u srbiji prikazati normalom, odnosno voljom (svih) gradjana srbije. kako sam alergican na generaliziranje, odgovorih, a ti sad nasatavi sa onanijom.
kiky

#9111 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

vanuatu wrote:
Pandaa wrote:

Ali nije tačno...
Upravo tako!

Kao prvo,Srbija nije slala svoju vojsku,bar ne onu zvaničnu...U Bosni je ratovala VRS...
Kao drugo,moja i tvoja zemlja je bila Jugoslavija...i iz ovog ugla bi se dalo diskutovati ko je koga napao...i ko je rušio Ustav te zemlje...
Kao treće,ne vidim da ti smeta regularna hrvatska vojska iz Hrvatske,koja je učestvovala u ratu u BiH...
Kao četvrto,kako da uporedim,kad upravo Bošnjaci bojkotuju popis...i da se konačno vidi prava istina...

Kao peto,nemam namjeru da provociram,i savršeno sam svjesna da tvoje i moje viđenje nije isto,i da se ti nećeš složiti sa mnom u ovim tačkama...samo želim da pokažem drugu stranu medalje...

po tvojoj priči, nezna narod iz bosne kako mu je bilo, ko ga je poklo, pobio, opljačko rastjeo nego znate vi iz srbije bolje tj. več žvačete friziranu istoriju koju vam ponovo servira sanu, rts i nova srbijanska politička bulumenta ...
doduše, za vrijeme rata u bosni ste bili i najsretniji, svi svi svi, srbija do karlovca, nemože nam niko ništa - jači smo od sudbine i na svako novo "oslobađanje" novih teritorija i gradova i na nove i nove brojke pogubljenih balijskih i ustaških glava padali u delirijume i ekstaze uz pjesmu, iće i piće ...
srbi su razbijali jugoslaviju još od titove smrti, bolesno se nadajuči da če im nakon raspada opet neki berlinski ili pariški salon dodijelit nove, pokradene teritorije ...
baš kao i nakon balkanskih ratova i prvog svjetskog rata, kad ste oteli sanđak, kosovo, zapadnu bugarsku i vojvodinu ...
naša zemlja jest bila jugoslavija i bosna je svoju dušu i bit unijela u tu jugoslaviju, za razliku od, prije svega, srbije i srba, za koje je to samo bila faza, u kojoj je srbija krala i krala i krala od te jugoslavije, spremajuči se za ovo što je na kraju i uradila ...
hrvatska je za srbiju veleevropska zemlja i to svakodnevno pokazuje, prije svega u odnosima prema bosni. otvoreno je priznala i izvinula se za sve što je u ratu tuđman uradio po bosni ...
i to je tipičan primjer kako se pokazuje da je zločin individualan i da nije cijeli narod kriv ...
za razliku od srbije ...
licemjerje i šuplje deklaracije u kojima se izbjegava citirat presuda suda u hagu ( a kojeg srbija poštuje kad je riječ o presudi za genocid i agresiju. e to srbija rado citira kad nema šta drugo slagat ) ...
a gdje je neizručivanje i skrivanje ratnih zločinaca ...
niko srbiju i srbe nemora optuživat, postupci i ponašanje govore sami za sebe ...
bošnjaci ne bojkotuju popis nego se bore za pravedna i evropska pravila popisa ... ( što samo pokazuje koliko nemaš pojma o onom što navodiš te iznosiš več izheklane definicije koje nemaju veze sa istinom ) ...
za tvoju informaciju, dodik je taj koji pokušava da onemoguči popis, uslovljavajuči ga principima koji bi trebalo da legalizuju genocid i etničko čiščenje kao da ga nije ni bilo nego je narod otišo iz svoga i sa svoga iz puke zajebancije, a nataj način i koči približavanje bosne eu i nato-u ( inače, za tvoju informaciju, provodi i blokadu kompletnog odlučivanja na državnom nivou ...
vjerujem da ne želiš da provociraš i da si tu samo da pokažeš drugu stranu medalje ...
samo što je ta strana medalje bosancima i hercegovcima dobro poznata još sa početka 90-tih te nisi iznijela ništa novo ...
tek da se časka iz dosade ...
:)
buzzer

#9112 Re: Desavanja u Srbiji

Post by buzzer »

vanuatu wrote:naravno da necemo. iz prostog razloga sto srbija nikad nece biti niti nalik njemackoj u onome sto se zove katarza. u njemackoj je za velicanje fasista predvidjena paprena zakonska mjera. u srbiji je to jos uvjek cin patriotizma.
jurisica ne smatram herojem. smatram ga kidnapovanim covjekom, koji je, u situaciji kad je srbija napadala grad kojem po toleanciji, kulturi i casti nema ravnog u svijetu, odgovorno radio svoj posao.
tvoja sportska vijest nije vijest, nego provokacija. kad se bilo ko, makar i cistatica u fudbalskom savezu srbije postidi zbog transparenata kojima navijaci srpske reprezentacije slave genocid u srebrenici, tada mozemo poceti, ali tek poceti, razmisljati o prestanku navijanja protiv srbije. do tada, go australija!

Baš zanimljivo...Srbiju,koja je uvijek bila i jeste antifašistička optužuješ za fašizam... :roll:
A zanimljivo bi bilo i čuti šta o tom tolerantnom gradu Tuzli misle ubijeni i ranjeni u koloni... :roll:
To što si ti paranoičan i što ti je Srbija za sve kriva,to je druga stvar i nemam namjeru da polemišem sa tobom o tome...Čuj,Srbija nekog napala u Tuzli? :roll: No,ti si od onih koji su "žrtve",a svi ostali su zločinci...Najlakše je tako...ali ne i istinito...
Eto,ja Jurišića smatram ratnim zločincem koji je ubijao nedužne ljude iz zasjede...Što bi tvoje mišljenje bilo validnije od moga?
I znam ja da ti nikad nećeš navijati za Srbiju,sve da ti ne znam šta uradi...A moj post nije bio provokacija ,već odgovor na temu...Samo pokušaj,da tebi i takvima bar malo pokažem da i u Srbiji ima lijepih stvari...Nije vama Srbija kriva za sve...Mislim da bi trebalo prvo da pometete ispred svoga praga...a onda da pričate o nečijoj katarzi...
Ti od mržnje prema Srbiji u svemu vidiš provokaciju...
A ja nisam ni tražila ,ni očekivala da neko navija za Srbiju...samo sam prenijela lijepu vijest...Ili ,ako hoćeš,vijest...
Ili promijenite naslov teme u "Sve najgore u Srbiji"... :D
da si procitala post prije onog koji si citirala, vidjela bi da ja ne generaliziram. dapace, mislim da srbija ima dobru sansu da se iz cisto oportunih razloga (ispunjavanje uslova za prijem u eu) upristoji. ja sam spomenuo velicanje u hagu presudjenog genocida (sta je to ako nije fasizam) na tribinama navijaca srpske reprezentacije od cega se niko nije javno ogradio. e zbog toga smatram civilizacijskom obavezom navijati protiv takve reprezentacije.
inace iskreno se nadam da ce u najskoriuje vrijeme nestati uzroci moga navijanja protiv srbije, pa da navijam i za srbiju kao danas za sloveniju.
BiH-x

#9113 Re: Desavanja u Srbiji

Post by BiH-x »

Baš zanimljivo...Srbiju,koja je uvijek bila i jeste antifašistička optužuješ za fašizam
Sta rece i ostade ziv :run:
hercegovac_pravi

#9114 Re: Desavanja u Srbiji

Post by hercegovac_pravi »

vanuatu wrote:
Pandaa wrote:

Ali nije tačno...
Upravo tako!

Prvo boldano, pogledaj presude Haškog tribunala...
Kao drugo, prvi ko je srušio Ustav SFRJ je bio Milošević
Kao treće, Hrvatska vojska je izvodila ratne operacije u BiH po odobrenju zvaničnog i međunarodno priznatog Predsjedništva tadašnje R BiH (1994)
Kao četvrto, Bošnjaci ne bojkotuju popis stanovništva već establiranje etničkog ključa konstruisanog genocidom i ratnim zločinom
Kao peto, druga strane medalje se vidi čim zakopaš 5 centimetara površine genocidne tvorevine.
I žrtve rata jesu svi ali žrtve genocida i ratnog zločina itekako nisu svi. Tačno se zna ko jeste a ko nije
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#9115 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

behavac wrote:
Sezam wrote:
vanuatu wrote:

Baš zanimljivo...Srbiju,koja je uvijek bila i jeste antifašistička optužuješ za fašizam... :roll:
A zanimljivo bi bilo i čuti šta o tom tolerantnom gradu Tuzli misle ubijeni i ranjeni u koloni... :roll:
To što si ti paranoičan i što ti je Srbija za sve kriva,to je druga stvar i nemam namjeru da polemišem sa tobom o tome...Čuj,Srbija nekog napala u Tuzli? :roll: No,ti si od onih koji su "žrtve",a svi ostali su zločinci...Najlakše je tako...ali ne i istinito...
Eto,ja Jurišića smatram ratnim zločincem koji je ubijao nedužne ljude iz zasjede...Što bi tvoje mišljenje bilo validnije od moga?
I znam ja da ti nikad nećeš navijati za Srbiju,sve da ti ne znam šta uradi...A moj post nije bio provokacija ,već odgovor na temu...Samo pokušaj,da tebi i takvima bar malo pokažem da i u Srbiji ima lijepih stvari...Nije vama Srbija kriva za sve...Mislim da bi trebalo prvo da pometete ispred svoga praga...a onda da pričate o nečijoj katarzi...
A ja nisam ni tražila ,ni očekivala da neko navija za Srbiju...samo sam prenijela lijepu vijest...Ili ,ako hoćeš,vijest...
Dobro, ima li ko da ovu damu posalje tamo odakle je i dosla? :evil:
U Srbiju ?!
:D
nece vam ona nazad u Bosnu ne sekirajte se
vanuatu

#9116 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vanuatu »

Auu...al ste me napali,onako đuture,sa svih strana...:)
Nemam vremena sad da vam ponaosob odgovaram i čitam,kasnije ću... :D ali onako letimično vidjeh da mislite da sam ja iz Srbije..
E,samo da vam kažem da nisam...I ja sam iz Bosne,tačnije RS...i ako narod u Bosni zna kako mu je bilo,kao što neko reče...valjda i ja znam kako je meni i mojim sunarodnicima bilo...I da vam kažem,ako niste upućeni... :D I pominjete neku Ćosićevu ideologiju,a ja,vjerovali ili ne pojma nemam o čemu pričate,niti me zanima...
Ja govorim svoje mišljenje,ničije ideologije me ne zanimaju,tako da mi nemojte ubacivati vaše projekcije ...
Poenta svega je da ja i vi,nećemo nikad imati isto mišljenje...a ja ,evo,imam hrabrosti da vam kažem moje,i pored toga što znam da ćete me napasti svim sredstvima...Ali ja nisam licemjer...ja ne mislim jedno,a pričam drugo ...
Nikog ne mrzim,ali bratstva i jedinstva više nema...Ako ga je ikad i bilo...
behavac

#9117 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

behavac wrote:
Sezam wrote:
vanuatu wrote: Baš zanimljivo...Srbiju,koja je uvijek bila i jeste antifašistička optužuješ za fašizam... :roll:
U Srbiju ?!
Toto wrote: nece vam ona nazad u Bosnu ne sekirajte se
Ja sam ovo U Srbiju rekao ironicno kao odgovor da je posalju negdje, posto ima stavove koji odstupaju od svakodnevnice ovdje...
Al da budem jasan sad, ja se slazem sa njom...
Ako je vec hajka treba neko i biti u odbrani...
Toto

#9118 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

vanuatu wrote:Auu...al ste me napali,onako đuture,sa svih strana...:)
Nemam vremena sad da vam ponaosob odgovaram i čitam,kasnije ću... :D ali onako letimično vidjeh da mislite da sam ja iz Srbije..
E,samo da vam kažem da nisam...I ja sam iz Bosne,tačnije RS...i ako narod u Bosni zna kako mu je bilo,kao što neko reče...valjda i ja znam kako je meni i mojim sunarodnicima bilo...I da vam kažem,ako niste upućeni... :D I pominjete neku Ćosićevu ideologiju,a ja,vjerovali ili ne pojma nemam o čemu pričate,niti me zanima...
Ja govorim svoje mišljenje,ničije ideologije me ne zanimaju,tako da mi nemojte ubacivati vaše projekcije ...
Poenta svega je da ja i vi,nećemo nikad imati isto mišljenje...a ja ,evo,imam hrabrosti da vam kažem moje,i pored toga što znam da ćete me napasti svim sredstvima...Ali ja nisam licemjer...ja ne mislim jedno,a pričam drugo ...
tanka ti je poenta :D
ti si dosla da izneses svoje misljenje vec si dosla da kazs da ces uvjek biti protiv necijeg misljenja
bez obzira kakvo ono bilo....
To se kod nas kaze: strizeno-koseno i obicno se prisiva zenskim mahanama ... :D :D

E jes ti hrabrost klepetat negdje na tastaturi na tudji trosak :lol: :lol: nije zar da si se ufurala da si Marija Bursac

bratstva i jedninstva nikad nije bilo ...to je bila parola kao i parola da su svi Srbi Karadjic i Mladic..

nego: haj ti fino zandaraj bas da vidino jesi li neciji plagijat ili si samo produkt ove nove akcije
kupujmo Srpsko
Toto

#9119 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

behavac wrote:
U Srbiju ?!
Toto wrote: nece vam ona nazad u Bosnu ne sekirajte se
Ja sam ovo U Srbiju rekao ironicno kao odgovor da je posalju negdje, posto ima stavove koji odstupaju od svakodnevnice ovdje...
Al da budem jasan sad, ja se slazem sa njom...
Ako je vec hajka treba neko i biti u odbrani..

evo cu i ja da je branim
al samo zato da hajka duze traje :D

samo je ona izbartala pravi termin kad se ca se ukaze
nije smjela prije svjetskog prvenstva
a vamo se fali da je hrabra i kurazna

svi gonici i kerovodje pred TV a ona poskakuje na forumu
konta: duze ce joj vrtiguzanje da traje
a ne konata da je niko i ne cita

bit ce ovdje lovackog satarasa
i krzna i za Armanija
:D :D
klif

#9120 Re: Desavanja u Srbiji

Post by klif »

vanuatu wrote:Auu...al ste me napali,onako đuture,sa svih strana...:)
Sistematsko etničko čišćenje

Istočnobosanska Vartolomejska noć

Piše: Vladimir Jevtić (Bajina Bašta)

Petnaest godina nakon Srebrenice, uglavnom su utihnuli glasovi koji su tvrdili da genocid nije desio. Međutim, čini se da je sada na sceni jedan nov način posmatranja tog događaja kao nekakvog ekscesa, sticaja okolnosti, jednog iskakanja iz srpskog konteksta rata u BiH, gde se on definiše kao isključivo građanski rat, odnosno etnički i verski sukob, u kome se "ne zna ko je kome više naneo zla".

U pokušaju stvaranja takve slike, nova interpretacija Srebrenice se izvodi iz ludila i hira NN neposrednih izvršilaca zločina, sa ciljem da se stvori utisak da je Srebrenička tragedija proistekla iz okolnosti koje niko nije osmislio, niti ih pokrenuo i njima upravljao. Namera srpskih elita je u tome da pokažu da nikakve namere u vršenju zločina nije bilo, kako bi one same izbegle odgovornost za zločine koji su proistekli iz rata u BiH koji su osmislile, pokrenule i vodile srpske političke, verske, kulturne, ekonomske i vojne elite. Pri tome se izbegava reč genocid, zato što priznavanje postojanja genocida znači istovremeno priznavanje postojanja namere i plana da se nanesu teške traume, ili da se uništi određena zajednica na jednom prostoru.

Genocid u Srebrenici nije nikakav izolovan događaj, već predstavlja vrhunac zločinačke politike koja se u Bosni i Hercegovini vodila od proleća 1992, čiji su akteri bili politički i vojni lideri bosanskih Srba, podržani i podstaknuti od strane srpskih elita i tadašnjeg političkog rukovodstva Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Cilj takve politike u početku bio je rušenje državnog subjektiviteta Republike Bosne i Hercegovine, te njeno nasilno uključivanje u "krnju" Jugoslaviju (bez Slovenije i Hrvatske), koja bi bila samo drugo ime za projekat Velike Srbije, u kojoj bi srpski narod bio vladajući, a nesrbi bi postali građani drugog reda. Kada je postalo jasno da Muslimani u BiH ne žele pristati na takvo rešenje, srpske elite u Srbiji i BiH odlučile su se za rat i nasilnu podelu BiH sa ciljem da uzmu što veći deo te zemlje i etnički ga očiste od pripadnika nesrpskih naroda. Na udaru su se posebno našli Muslimani-Bošnjaci, najbrojniji narod u BiH, koji su u najvećem delu zemlje živeli izmešano sa Srbima.

Područje istočne Bosne, naročito onaj deo neposredno uz Drinu, našao se u posebnom fokusu velikosrpskih etničkih inženjera, koji su pustili krilaticu o "Drini kao kičmi srpstva", koju je neophodno "osloboditi" od "tuđinskog elementa", većinskog na njenoj levoj obali. Od marta i aprila 1992. pripadnici JNA, pripadnici TO i drugih oružanih formacija bosanskih Srba, te pripadnici raznih paravojnih jedinica, koje su u velikom broju pristizale iz Srbije, počinile su najmonstruoznije zločine nad bošnjačkim narodom u navedenom području.

Potrebno je pomenuti samo neke "poduhvate", koji su po surovosti postali planetarno poznati: Klanja na mostovima na Drini, masovna silovanja u Višegradu, Foči i drugim mestima, rušenje Aladže (šarene) džamije u Foči (bisera islamske arhitekture na ovim prostorima), zatvaranja i ubistva bošnjačkih civila na mnoštvu lokaliteta u Foči, Višegradu, Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Zvorniku i Bijeljini, masovne deportacije stanovništva (sa područja Zvornika, iz sela Kozluka i Skočića, 1822 lica bošnjačke narodnosti, preko teritorije Srbije deportovana su u Mađarsku 26.juna 1992.), pljačka, paljevine i potpuna devastacija bošnjačkih sela u dolini Drine, te rušenje i uništavanje verskih i kulturnih spomenika koji su pripadali islamskom nasleđu na ovim prostorima. Samo na području Zvornika uništeno je 46 džamija, od kojih su neke poticale iz 15. veka.

Na područjima Zvornika, Bratunca, Višegrada i Foče, pripadnici raznih srpskih vojski i paravojski pokazali su u pravom smislu reči srednjevekovnu surovost u obračunu sa bošnjačkim stanovništvom. I kada su te činjenice počele izlaziti na videlo u sudskim procesima, mnogi su to pokušali da zabašure i objasne ludošću i mahnitošću neposrednih izršilaca zločina. Međutim, kada se posmatra čitav kontekst događaja u bosanskom Podrinju u proleće 1992, čini se da je u tim surovostima bilo izvesnog sistema.

Naime, u navedenim opštinama, Bošnjaci su bili izrazita većina i kreatorima ideje o etnički čistoj "Srbiji preko Drine" bilo je jasno da samo masovnim terorom mogu prinuditi tako brojnu populaciju da napusti svoje domove i prepusti ih u ruke "umetnika genocida".

Nedovoljno je poznato da je područje opštine Bratunac (u kome su Bošnjaci pred rat činili 65% stanovništva), od koga srpski nacionalisti danas žele napraviti veštački pandan Srebrenici, zapravo bilo jedno ogromno stratište za tamošnje Bošnjake u proleće 1992. godine. Knjiga "Satanski sinovi" novinara Seje Omeragića donosi jeziva svedočanstva Bratunčana koji su preživeli torturu srpskih zločinaca, čije su bestijalnosti i mučenja ljudi bila takva da bi im na njima pozavideli i najmonstruozniji mučitelji iz doba inkvizicije.

Oko 600 lica bošnjačke nacionalnosti ubijena su na području opštine Bratunac, krajem aprila i tokom maja meseca 1992, bošnjačka sela su sravnjena sa zemljom, a celokupno bošnjačko stanovništvo prikupljeno na gradskom stadionu, gde je izvršeno odvajanje žena, dece i starih od muškaraca. Žene, deca i stari su deportovani prema teritoriji koju je kontrolisala Armija R BiH, dok su muškarci zatvoreni u fiskulturnu salu osnovne škole "Vuk Karadžić", gde su maltretirani, prebijani a mnogi su bili ubijeni ili umrli od zadobijenih rana i povreda. Kada su i ovi ljudi deportovani na teritoriju pod kontrolom AR BiH, na teritoriji Bratunca pod srpskom kontrolom nije ostalo nijednog Bošnjaka. O događajima u Bratuncu detaljno je govorio u svom priznanju optužnice pred Haškim sudom Miroslav Deronjić, predsednik kriznog štaba SDS i jedan od organizatora progona bratunačkih Bošnjaka.

Sličan scenario bio je namenjen Srebrenici, u kojoj su Bošnjaci pred rat činili preko 80% ukupnog stanovništva. Pripadnici srpske vojske su zauzeli Srebrenicu i držali je do sredine maja 1992, kada su je napustili, prethodno je opljačkavši. Srbi su bili svesni da ne mogu držati Srebrenicu u okolnostima u kojima su brda iznad grada bila prepuna bošnjačkih izbeglica iz Podrinja, koji su formirali prve oružane odrede i počeli pružati kakav-takav organizovan otpor.

U rukama Srba ostao je deo opštine Srebrenica koji se naslanjao na Drinu, koji je odlukom Skupštine bosanskih Srba na Palama, izdvojen u tzv. "srpsku opštinu Skelani". Izlišno je pominjati da je prostor ove tzv. opštine, potpuno "očišćen" od njegovih bošnjačkih stanovnika.

U Zvorniku, Foči, Višegradu i drugim bosanskim gradovima, scenario je bio svuda sličan. Najpre bi razne paravojne jedinice (Arkanovi "Tigrovi", "Beli orlovi", Šešeljevci...) uz podršku JNA zaposele grad, a potom zajedno sa pojedinim predstavnicima lokalnog "Kriznog štaba" zaveli strahovladu u mestu, koja bi potrajala mesec-dva, za čijeg trajanja bi tamošnji Bošnjaci bili razoružani, a potom hapšeni, maltretirani, ubijani pojedinačno i u grupama, radnje i stanovi bi bili uništavani, dok bi bošnjačka sela bila napadana i mahom spaljivana i sravnjena sa zemljom. Nakon toga, svakom Bošnjaku bi bilo jasno da ako želi da sačuva živu glavu, mora što je pre moguće napustiti prostor zamišljene "prekodrinske Srbije".

Ovakvom talasu nasilja, koji se poput uragana sručio na bosansko Podrinje tokom proleća 1992, bošnjačko stanovništvo nije moglo da se suprotstavi, tako da su žrtve bile ogromne, a otpor mestimičan i uprkos pravom heroizmu na nekim mestima (naročito je poznata odbrana Kula grada kod Zvornika, čiji su branioci skoro nenaoružani, tokom većeg dela aprila 1992. odolevali masovnim artiljerijskim i tenkovskim napadima, te bombardovanjima migova) bio je slabo uspešan.

Bošnjaci su za relativno kratko vreme (od aprila do sredine leta 1992) skoro nestali iz bosanskog Podrinja. Zadržali su se na svega četiri tačke otpora, gde je koncentracija življa bila najveća i gde su tamošnje jedinice Patriotske lige i Teritorijalne odbrane, uspele da konstituišu odbranu i sačuvaju pod svojom kontrolom deo opštine Zvornik u dolini reke Sapne (danas opština Sapna u sastavu Tuzlanskog kantona F BiH), veći deo opštine Srebrenica, malu oblast sa centrom u mestu Žepa, te šire područje Goražda (danas područje Bosansko-podrinskog kantona F BiH).

Dok su područja Sapne i Goražda u toku ratnih dejstava uglavnom uspela da uspostave kakvu-takvu kopnenu vezu sa ostatkom slobodne teritorije, dotle su se Srebrenica i Žepa, tokom čitavog rata nalazile u potpunom okruženju snaga bosanskih Srba. Naročito teška situacija bila je u Srebrenici u koju se slila ogromna masa naroda koja je proterana iz svojih domova, tako da je u jednom trenutku, nakon zimske ofanzive snaga bosanskih Srba početkom 1993, u Srebrenici, koja je pre rata imala oko 15.000 stanovnika, sklonište našlo oko 70.000 ljudi sa područja osam opština istočne Bosne. Prava humanitarna katastrofa pretila je Srebrenici, pa je međunarodna zajednica reagovala proglašenjem Srebreničke enklave za zaštićenu zonu UN.

Istorija, a naročito tragičan kraj zaštićene zone dobro je poznat i njime se nećemo baviti u ovom tekstu, jer želimo da pokažemo da se Srebrenica nije desila slučajno, da je ona rezultat jednog sveobuhvatnog zločinačkog projekta, koji je trajao pune tri godine, sa ciljem da potpuno eliminiše većinsko muslimansko-bošnjačko stanovništvo bosanskog Podrinja.

http://www.e-novine.com/region/region-b ... ejska.html
behavac

#9121 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

Pandaa wrote:

Ali nije tačno...
Upravo tako!
Bolje da dobijemo nego da dajemo...:)
hercegovac_pravi wrote: Prvo boldano, pogledaj presude Haškog tribunala...
Kao drugo, prvi ko je srušio Ustav SFRJ je bio Milošević
Kao treće, Hrvatska vojska je izvodila ratne operacije u BiH po odobrenju zvaničnog i međunarodno priznatog Predsjedništva tadašnje R BiH (1994)
Kao četvrto, Bošnjaci ne bojkotuju popis stanovništva već establiranje etničkog ključa konstruisanog genocidom i ratnim zločinom
Kao peto, druga strane medalje se vidi čim zakopaš 5 centimetara površine genocidne tvorevine.
I žrtve rata jesu svi ali žrtve genocida i ratnog zločina itekako nisu svi. Tačno se zna ko jeste a ko nije
Srbija je svakako pomagala RS i VRS, sto je i normalno, al da je VJ u punom sastavu ucestvovala kao sto je vec neko rekao BIH ne bi bila na mapi ovakva.
Ustav SFRJ su rusili i ostali jednostavnom secesijom, Alija i Co krsili i ustav SRBIH preglasavanjem jer je imao amandman LXX tacka 10 ("U skupštini je formiran Savjet za pitanja ostvarivanja ravnopravnosti naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine sa po 20 poslanika iz svakog naroda. Oni se ne mogu preglasavati") a u HR Franjo izbacivanjem konstitutivnosti Srba.
A svaka cast za HV, znaci palili gradove i sela, ubijali i protjerivali po odobrenju...aka Mrkonjic itd...
Kompromis ima al oni i dalje bojkotuju...
Prva se vidi kad kopas po FBIHu...
Nisu svi...neki su zivi, neki nisu...

Al sta je bilo bilo je...mi cemo vama oprostiti, vi nama mozete a i ne morate...to nije do mene...
Opet moramo zajedno u buducnost...
:thumbup:
and

#9122 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

behavac,
Srbija je svakako pomagala RS i VRS, sto je i normalno, al da je VJ u punom sastavu ucestvovala kao sto je vec neko rekao BIH ne bi bila na mapi ovakva.
Ustav SFRJ su rusili i ostali jednostavnom secesijom, Alija i Co krsili i ustav SRBIH preglasavanjem jer je imao amandman LXX tacka 10 ("U skupštini je formiran Savjet za pitanja ostvarivanja ravnopravnosti naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine sa po 20 poslanika iz svakog naroda. Oni se ne mogu preglasavati") a u HR Franjo izbacivanjem konstitutivnosti Srba.
A svaka cast za HV, znaci palili gradove i sela, ubijali i protjerivali po odobrenju...aka Mrkonjic itd...
Kompromis ima al oni i dalje bojkotuju...
Prva se vidi kad kopas po FBIHu...
Nisu svi...neki su zivi, neki nisu...
da li je nekad neko ove navode potvrdio i da li u međ.zajednici postoje dokumenti koji bi potvrdili da je tu bilo nešto nelegalno?
behavac

#9123 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

and wrote: da li je nekad neko ove navode potvrdio i da li u međ.zajednici postoje dokumenti koji bi potvrdili da je tu bilo nešto nelegalno?
Ne znam tacno...meni bilo dovoljno pa nisam provjeravao kod MZa.
Ma slusaj mene i neces pogrijesiti u zivotu... :D ...il se jos raspitaj... :thumbup:
and

#9124 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

behavac wrote:
and wrote: da li je nekad neko ove navode potvrdio i da li u međ.zajednici postoje dokumenti koji bi potvrdili da je tu bilo nešto nelegalno?
Ma slusaj mene i neces pogrijesiti u zivotu... :D ...il se jos raspitaj... :thumbup:
ok :D ,reci mi onda šta je u ustavu sfrj. ps jna,i ostalim zakonskim aktima i podaktima pisalo o četnicima?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9125 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

behavac wrote:

ma kad bi tebe slušali dosada bi popasli trave i trave kolko hoŠ :mrgreen: ....neg izgleda da je i srbijancima došla voda do ušHiju jer im je puna kapa "BraĆe" preko vode jer sad kad vadikali i SDS zavladaju manjim entitetom od oktobra....neko mi šHanu da bi moglo doĆi do :dance: :mrgreen: ....pa se ti MZekaj kolko Hoš :mrgreen:
Post Reply