Ne vidim šta je kolega @So What rekao pogresno? Istina je da u Sarajevu trenutno nema niti jedan stadion četvrte kategorije, ali radi se na tome.yamakashii wrote:
Dohavizaj se malo, u zabludi si velikoj. Ni jedan stadion koji si spomenuo ne ispunjava infrastrukturne zahjteve za odrzavanje sportskih manifestacija veceg nivoa, prema tome kad je rijec o sportskoj infraskuturi vrijedi pravilo: kvalitet > kvantitet. U BiH trenutno ima samo jedan "nesto" moderniji stadion koji pripada trecoj kategoriji rangiranja — Bilino Polje. Zar ovo nije porazavajuca cinjenica za jednu drzavu i njen glavni grad da nije u stanju u 2019oj odvojiti bijednih 50tak miliona km da se napravi jedan moderan nacionalni stadion? Kad svi mogu zasto i mi ne mozemo? Bruka, jad i sramota. Za drzavu sa milijardskim budzetom cifra od 50mil treba da bude kikiri, a tradeoff ulozenog-dobivenog je ogroman. Spominjes Grbavicu, sjecas li se mozda bruke protiv Belgije prije godinu dana na tom istom stadionu, ima li smisla raspravljati? Slika sa tog stadiona je obisla citav svijet (guglaj). O Zetri i Skenderiji u 21. vijeku je i suvisno diskutovati.
Olimpijski stadion Koševo je stadion druge kategorije, ali uz relativno malo novca se može modernizovati da ispunjava sve uslove za 4. kategoriju. Bitna prednost Koševa je ta što je Koševo izgrađeno u sportsko-rekreacionoj zoni što znači da su svi zahtjevi koji obuhvataju prostor oko stadiona ispunjeni(parking, prostor za TV kuće). Unutrašnje prostorije stadiona Koševo su nedavno obnovljene(prije EYOF-a) tako da su i ti uslovi ispunjeni. Koliko vidim, da bi stadion Koševo zadovoljio uslove za 4. kategoriju, neophodno je postaviti novi teren i natkriti određen broj mjesta. Zamjena terena se planira uraditi do novembra, a istočna tribina se može natkriti za relativno malo novca. Naravno, ako se uradi ovo, stadion Koševo će i dalje imati dosta mana(atletska staza, udaljenost tribina od terena itd), ali će zadovoljavati kriterije za 4. kategoriju.
50 miliona KM je ništa za BiH? Ne znam odakle ti ovo, ali sam poprilično siguran da ima dosta bitnijih stvari u koje bi se moglo uložiti 50 miliona KM od stadiona(obrazovanje, zdravstvo, socijalna davanja itd.)
Šta je suvišno diskutovati o Zetri i Skenderiji? Zetra je potpuno obnovljena 1999. godine i ne vidim kakve su mane Zetre. Navedi ih, interesuje me.
S druge strane, Skenderija jeste malo propala, ali za malo novca se može obnoviti tako da je izgradnja nove dvorane potpuno besmislena. Dovoljno je obnoviti ledenu dvoranu, dvoranu Mirza Delibašić te unutrašne prostorije(poslovne prostore i prostorije oko dvorana). Ako se to uradi, ja ne vidim šta bi falilo Skenderiji u odnosu na dvoranu Aleksandar Nikolić ili Spaladium arenu u Splitu.