Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Leopard_SA

#9101 Re: Sarajevo Construction

Post by Leopard_SA »

yamakashii wrote:
Dohavizaj se malo, u zabludi si velikoj. Ni jedan stadion koji si spomenuo ne ispunjava infrastrukturne zahjteve za odrzavanje sportskih manifestacija veceg nivoa, prema tome kad je rijec o sportskoj infraskuturi vrijedi pravilo: kvalitet > kvantitet. U BiH trenutno ima samo jedan "nesto" moderniji stadion koji pripada trecoj kategoriji rangiranja — Bilino Polje. Zar ovo nije porazavajuca cinjenica za jednu drzavu i njen glavni grad da nije u stanju u 2019oj odvojiti bijednih 50tak miliona km da se napravi jedan moderan nacionalni stadion? Kad svi mogu zasto i mi ne mozemo? Bruka, jad i sramota. Za drzavu sa milijardskim budzetom cifra od 50mil treba da bude kikiri, a tradeoff ulozenog-dobivenog je ogroman. Spominjes Grbavicu, sjecas li se mozda bruke protiv Belgije prije godinu dana na tom istom stadionu, ima li smisla raspravljati? Slika sa tog stadiona je obisla citav svijet (guglaj). O Zetri i Skenderiji u 21. vijeku je i suvisno diskutovati.
Ne vidim šta je kolega @So What rekao pogresno? Istina je da u Sarajevu trenutno nema niti jedan stadion četvrte kategorije, ali radi se na tome.

Olimpijski stadion Koševo je stadion druge kategorije, ali uz relativno malo novca se može modernizovati da ispunjava sve uslove za 4. kategoriju. Bitna prednost Koševa je ta što je Koševo izgrađeno u sportsko-rekreacionoj zoni što znači da su svi zahtjevi koji obuhvataju prostor oko stadiona ispunjeni(parking, prostor za TV kuće). Unutrašnje prostorije stadiona Koševo su nedavno obnovljene(prije EYOF-a) tako da su i ti uslovi ispunjeni. Koliko vidim, da bi stadion Koševo zadovoljio uslove za 4. kategoriju, neophodno je postaviti novi teren i natkriti određen broj mjesta. Zamjena terena se planira uraditi do novembra, a istočna tribina se može natkriti za relativno malo novca. Naravno, ako se uradi ovo, stadion Koševo će i dalje imati dosta mana(atletska staza, udaljenost tribina od terena itd), ali će zadovoljavati kriterije za 4. kategoriju.

50 miliona KM je ništa za BiH? Ne znam odakle ti ovo, ali sam poprilično siguran da ima dosta bitnijih stvari u koje bi se moglo uložiti 50 miliona KM od stadiona(obrazovanje, zdravstvo, socijalna davanja itd.)

Šta je suvišno diskutovati o Zetri i Skenderiji? Zetra je potpuno obnovljena 1999. godine i ne vidim kakve su mane Zetre. Navedi ih, interesuje me.
S druge strane, Skenderija jeste malo propala, ali za malo novca se može obnoviti tako da je izgradnja nove dvorane potpuno besmislena. Dovoljno je obnoviti ledenu dvoranu, dvoranu Mirza Delibašić te unutrašne prostorije(poslovne prostore i prostorije oko dvorana). Ako se to uradi, ja ne vidim šta bi falilo Skenderiji u odnosu na dvoranu Aleksandar Nikolić ili Spaladium arenu u Splitu.
yamakashii

#9102 Re: Sarajevo Construction

Post by yamakashii »

Upravu si, bice bolje. Izvinjavam se na upadu na temu, lp.
So What!

#9103 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

yamakashii wrote:Upravu si, bice bolje. Izvinjavam se na upadu na temu, lp.
Najlakše je tako reći, glumiti stručnjaka, 50 miliona je mnogo za BiH, mnogo je čak i za Kanton Sarajevo koji ima milijardu KM budžeta.

Na kraju krajeva šta KS ima praviti nacionalni stadion, nije KS država.

Sarajevski stadioni i dvorane su sasvim dovoljni za sada, moramo ih adaptirati, a tražiti hljeba preko pogače je suvišno.

Albanci prave nacionalni stadion jer ga nemaju, mi ga imamo, imali smo Olimpijadu na istom, imali smo U2 na istom, imali smo fudbalske velikane na istom, i imali smo EYOF na istom.

Što se tiče Grbavice, protiv Belgije, tu si tačno pokazao da ti upravo ciljaš na najgore. Bio sam na toj utakmici, i da, istina je, teren je bio močvara, manje više uslovi su bili ispod minimuma dozvoljenih, ali to je jedna jedina utakmica bila koja je tada odigrana i nakon toga Grbavica je doživjela preporod. Urađen je kompletan teren, ofarbani su reflektori, već tada su zamijenjene sve sijalice na reflektorima, ubačene su digitalne reklame, elektronski brojači karata itd... Dakle ti spominješ kakva je Grbavica bila, a ne spominješ kakva je Grbavica sada.
yamakashii

#9104 Re: Sarajevo Construction

Post by yamakashii »

So What! wrote:
yamakashii wrote:Upravu si, bice bolje. Izvinjavam se na upadu na temu, lp.
Najlakše je tako reći, glumiti stručnjaka, 50 miliona je mnogo za BiH, mnogo je čak i za Kanton Sarajevo koji ima milijardu KM budžeta.

Na kraju krajeva šta KS ima praviti nacionalni stadion, nije KS država.

Sarajevski stadioni i dvorane su sasvim dovoljni za sada, moramo ih adaptirati, a tražiti hljeba preko pogače je suvišno.

Albanci prave nacionalni stadion jer ga nemaju, mi ga imamo, imali smo Olimpijadu na istom, imali smo U2 na istom, imali smo fudbalske velikane na istom, i imali smo EYOF na istom.

Što se tiče Grbavice, protiv Belgije, tu si tačno pokazao da ti upravo ciljaš na najgore. Bio sam na toj utakmici, i da, istina je, teren je bio močvara, manje više uslovi su bili ispod minimuma dozvoljenih, ali to je jedna jedina utakmica bila koja je tada odigrana i nakon toga Grbavica je doživjela preporod. Urađen je kompletan teren, ofarbani su reflektori, već tada su zamijenjene sve sijalice na reflektorima, ubačene su digitalne reklame, elektronski brojači karata itd... Dakle ti spominješ kakva je Grbavica bila, a ne spominješ kakva je Grbavica sada.
Treba govoriti istinu bez obzira kakva je ona. Budimo realni, bilo kakva rasprava je prosipanje vode iz supljeg u prazno, jedno su zelje, drugo su mogucnosti. Ako 55% budzeta ide na plate za administraciju onda sta mi tu imamo palamuditi, kakvi stadioni i bakraci, ljudi umiru na Kosevu, ima precih stvari. Mi ako do sada nismo bili u stanju napraviti stadion onda nam on i ne treba, neka ga prave Moldavija, Bjelorusija, Albanija, sta ce nam.. Kakva je sada Grbavica to je subjektivno misljenje, za mene licno je i dalje ruglo: 4 asimetricne tribine — svaka cigla svoju politiku vodi, jedna natkrivena tribina, ostale nisu, otezani prilazi stadionu. Grbavica kao stadion je ok za BH Premier ligu kada igras protiv Goska kuci, za Europska natjecanja treba nesta pristojnije da se ne brukamo vise. Nas nacelnik i gradonacelnik se hvale farbanjem dva gelendera i basnama o terenu, znamo samo krpiti ili da nam neko drugi napravi, zemlja nam je postala sinonim za donaciju. Zar nije ekonomicnije pa da pocnes iz temelja po najmodernijim standardima i vozdra, miran si pola stoljaca, a ovako privremenim "krpljenjem" svako malo ne dobivama nista dugorocno, na kraju ce ispasti skuplja pita od tepsije, a i upitno je sta mozes dobiti sa time. Ako ces raditi nesta onda ga radi brate kako valja ili ga ne radi nikako. Mogli smo nakon rata 10 stadiona napraviti da je bilo volje i sam kazes da Kanton Sarajevo ima godisnji budzet od milijardu, da se svake god po milion odvajlo iz budzeta kantona, ostalo da drzava pogura pa malo UEFA/FIFA, sponzori, klub, kanton, opcina, mjesna zajednica, mahala itd, sta je problem onda? 20+ godina renoviramo jedan te isti prilaz stadionu, farbamo wc-ove i hodnike... I onda pogledas recimo ovaj stadion u Albaniji, drzavu koju neki smatraju manje razvijenijom od nas i skontas kakva je situacija i koliko zaostajemo za ostatkom svijeta . Kud nisam rodjen u Ugandi. Podijelis se u plemena, ganjas zivotinje, uzivas u prirodi, mozak na pasu.
drug_profi

#9105 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja ti kazem da jedan zanemarivi procenat ljudi u BiH vidi stadion kao prioritet.
Vecina bi razapela vlast koja skrsi tolike pare u stadion.
BadBoy

#9106 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

drug_profi wrote:Ja ti kazem da jedan zanemarivi procenat ljudi u BiH vidi stadion kao prioritet.
Ljudi u BiH ništa ne vide kao prioritet. Ni izgradnju autoputeva, ni gradskih saobraćajnica ni javni prevoz ni zdravstvo. Više puta dokazano na proteklim izborima. Prioritet je samo otići odavde, "spasiti sebe" kako se to sad popularno naziva.

Nije BiH propala država, mi smo propali narod.
Leopard_SA

#9107 Re: Sarajevo Construction

Post by Leopard_SA »

BadBoy wrote:
drug_profi wrote:Ja ti kazem da jedan zanemarivi procenat ljudi u BiH vidi stadion kao prioritet.
Ljudi u BiH ništa ne vide kao prioritet. Ni izgradnju autoputeva, ni gradskih saobraćajnica ni javni prevoz ni zdravstvo. Više puta dokazano na proteklim izborima. Prioritet je samo otići odavde, "spasiti sebe" kako se to sad popularno naziva.

Nije BiH propala država, mi smo propali narod.
@Bad Boy slazem se.
Izdvojio bih jedan citat kineskog generala Sun Tzua
One need not destroy one's enemy. One need only destroy his willingness to engage.
Narod Bosne i Hercegovine je odbranio Bosnu od neprijatelja u proteklom ratu. Odbranili su se od tenkova, aviona, artiljerije. Poceli su rat inferiorni oruzjem i opkoljeni, a na kraju rata su mjeseci dijelili separatiste od vojnog kraha i potpunog vojnog poraza.
Nazalost, nakon rata, narod Bosne i Hercegovine se nije mogao suprotstaviti mnogo jacem i opasnijem neprijatelju. Taj neprijatelj nije pokusao da bioloski unisti one koji vole Bosnu i Hercegovinu, nego je pokusao da unisti njihovu volju za napretkom i boljom Bosnom i Hercegovinom i nazalost uspio je. Pobijedio ih je tamo gdje je najbitnije, pobijedio ih je u njihovim glavama. Tesko da se ista moze promijeniti sve dok ljudi misle da je bolje sutra daleko i nemoguce.
Nije nemoguce. Nije ni Njemackoj sve palo sa neba poslije drugog svjetskog rata. Njemci jesu bili vojno porazeni, ali su zadrzali mentalitet koji su imali i zadrzali su svoju “potrebu” za napretkom sto ih je na kraju dovelo do toga da su danas lideri Europske unije
drug_profi

#9108 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ljudi moji pricate o stadionu. Mjestu koje bi se jedva napunilo desetak puta godisnje. Valja to i odrzavati ako nije rentabilno.

Banda krade i podriva ovaj narod, pamet im razvlaci, ali sigurno ima boljih ideja za potrositi 20-50 miliona.
Gore je sto transferzale i longitudinale u KS nikad da se zavrse, javni prevoz je gori nego u africi, u kotlini koja nema provjetravanja lozi se najjeftiniji cumur, gume i smece. Dizel je ideal u glavama 80% populacije.

I mi pricamo o stadionu. WTF?
Henry Chinaski

#9109 Re: Sarajevo Construction

Post by Henry Chinaski »

Uz napomenu da nama bolje sutra ne donosi bokserski mentalitet da smo jaki kad svi misle da nemamo više snage i odupremo se kad nas napadnu.
Za pobjednički mentalitet potrebna je mudrost strateškog planiranja i kvalitetno obrazovanje. Ako misliš da je za pobjedu dovoljno da imamo dovoljno topovskog mesa koje će ginuti jurišajući na tenkove, grdno se varaš. Nama treba pamet i mudrost da do rata više nikad ne dođe.
Ako govorimo o razvoju naših gradova, imamo seljački mentalitet koji se vidi na svakom mjestu. Stihijska gradnja, kompletno odsustvo planiranja i razmišljanja o budućim generacijama i korupcija.
Ako i ima nekih pozitivnih arhitektonskih primjera, to se može zahvaliti pojedincima, a nikako našem mentalitetu. Priliku da od Sarajeva napravimo super lijep grad smo davno propustili ali valja sad raditi s ovim što imamo. Najtužnije je što još uvijek nismo počeli raditi na pravi način, a vjerovatno ni nećemo.
JavierBosnia

#9110 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

drug_profi wrote:Ljudi moji pricate o stadionu. Mjestu koje bi se jedva napunilo desetak puta godisnje. Valja to i odrzavati ako nije rentabilno.

Banda krade i podriva ovaj narod, pamet im razvlaci, ali sigurno ima boljih ideja za potrositi 20-50 miliona.
Gore je sto transferzale i longitudinale u KS nikad da se zavrse, javni prevoz je gori nego u africi, u kotlini koja nema provjetravanja lozi se najjeftiniji cumur, gume i smece. Dizel je ideal u glavama 80% populacije.

Sarajevu ali i Bosni i Hercegovini treba jedan nacionalni stadion
Ne mora to biti 50.000 mjesta i neko svjetsko cudo izgledon, dovoljno je pola od toga i da bude na nivou na kojem treba biti

Kasnimo i to dosta, sramotimo se nekoliko puta godisnje kad je to u pitanju.
Nacionalni stadion je potreban bez obzira koliko kostao i on i odrzavanje. Moze se to uz sponzore, savez, fifu i uefu, investitora nekog, pa i pomoc drzave rjesiti, ali ne postoji interes.

Svakako, nije prioritet, ali ce biti potrebe da se gradi kad tad.
wewa

#9111 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

Henry Chinaski wrote:Uz napomenu da nama bolje sutra ne donosi bokserski mentalitet da smo jaki kad svi misle da nemamo više snage i odupremo se kad nas napadnu.
Za pobjednički mentalitet potrebna je mudrost strateškog planiranja i kvalitetno obrazovanje. Ako misliš da je za pobjedu dovoljno da imamo dovoljno topovskog mesa koje će ginuti jurišajući na tenkove, grdno se varaš. Nama treba pamet i mudrost da do rata više nikad ne dođe.
Ako govorimo o razvoju naših gradova, imamo seljački mentalitet koji se vidi na svakom mjestu. Stihijska gradnja, kompletno odsustvo planiranja i razmišljanja o budućim generacijama i korupcija.
Ako i ima nekih pozitivnih arhitektonskih primjera, to se može zahvaliti pojedincima, a nikako našem mentalitetu. Priliku da od Sarajeva napravimo super lijep grad smo davno propustili ali valja sad raditi s ovim što imamo. Najtužnije je što još uvijek nismo počeli raditi na pravi način, a vjerovatno ni nećemo.
+1
Stari_Jarac

#9112 Re: Sarajevo Construction

Post by Stari_Jarac »

drug_profi wrote:Ljudi moji pricate o stadionu. Mjestu koje bi se jedva napunilo desetak puta godisnje. Valja to i odrzavati ako nije rentabilno.

:thumbup:
I pričaju o sportskim dvoranama, a ovih dana se gasi, ako se već nije i ugasio ŽKK Željezničar. Grad Sarajevo nema više nijedan ozbiljan košarkaški, rukometni i odbojkaški klub ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji čak ni za okvire BiH, o međunarodnoj konkurenciji da ne govorimo.
PeppermintSA

#9113 Re: Sarajevo Construction

Post by PeppermintSA »

Ni Srbija nije u boljoj ekonomskoj situaciji od nas, pa je itekako unaprijedila sportsku infrastrukturu. O Hrvatskoj da ne pričamo. Činjenica da Srbija ima nekoliko sportskih kolektiva koji igraju ozbiljnu rolu u evropskom sportu je isključivi plod političke odluke. Vučko pumpa Zvezdu novcem, kao sto je Tadic pumpao Partizan. Dakle, te države pumpaju pare u sport. Hrvati su sagradili mega Arene u svakom većem gradu. Nasa država, s druge strane, samo misli na stranačke uhljebe i administraciju. Kanton ima budžet od milijardu km, a nije u stanju upumpati godišnje 2-3 miliona u KK Bosnu. To je politička odluka i ništa više.

Najsiromašnija zemlja Evrope je Moldavija, a stadion na kojem je FKS igralo prije dvije godine je spejs šatl za sve bh sportske komplekse. Dakle, moldavska država, koja je u fudbalu goli kurac, sagradila je stadion i upumpala ogromnu lovu u Sheriff Tiraspol jer je smatrala da joj je strateški cilj uzdići svoj sport.
Hajvan

#9114 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

PeppermintSA wrote:Ni Srbija nije u boljoj ekonomskoj situaciji od nas, pa je itekako unaprijedila sportsku infrastrukturu. O Hrvatskoj da ne pričamo. Činjenica da Srbija ima nekoliko sportskih kolektiva koji igraju ozbiljnu rolu u evropskom sportu je isključivi plod političke odluke. Vučko pumpa Zvezdu novcem, kao sto je Tadic pumpao Partizan. Dakle, te države pumpaju pare u sport. Hrvati su sagradili mega Arene u svakom većem gradu. Nasa država, s druge strane, samo misli na stranačke uhljebe i administraciju. Kanton ima budžet od milijardu km, a nije u stanju upumpati godišnje 2-3 miliona u KK Bosnu. To je politička odluka i ništa više.

Najsiromašnija zemlja Evrope je Moldavija, a stadion na kojem je FKS igralo prije dvije godine je spejs šatl za sve bh sportske komplekse. Dakle, moldavska država, koja je u fudbalu goli kurac, sagradila je stadion i upumpala ogromnu lovu u Sheriff Tiraspol jer je smatrala da joj je strateški cilj uzdići svoj sport.
SH/HS komponente imaju svoje timove u maticama; u BiH ih to ne zanima, zanima ih samo potonuce iste; booosnjoooaci docim ne zele sporta, izgleda; bosnjoooacima je to zahmet; bosnjooacima daj dzamija, kladara, shlauf-dudlaona; dozvoli im da seru kako drz’va ne valja, te kako drz’va treba d’uradi- i to je to… recept za trenutno s(t/r)anje
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9115 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Sve je to fino, ali mi nemamo sporta ni sportiste...

A da nije neophodno da imaš neke uslove dokaz su sportisti iz susjednih zemalja... mozda im je sad malo bolje ali prije 20 godina nije bilo, a i tad su imali takmicare u svemu...
Thorgerson

#9116 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

U vezi stadiona, ja u Kosevo ne bih previse ulagao. Prvo, taj stadion ima atletsku stazu koja unistava gledanje utakmica i atmosferu. Zbog toga, vezano za repku treba sve usmjeriti na Grbavicu.

Naravno, stadion Koševo treba isto tako srediti, ali čisto da imamo nešto ako nam bude trebalo za nekih većih događaja, kakav je npr bio EYOF.

A Grbavica opet zahtjeva jedan veci redizajn, rekonstrukciju. Onako, trenutno je to skalamerija. Da ne govorim o hrpi nedostataka, tipa parkinga itd. To se mora rijesiti. Ali je za našu repku to idealan stadion. Mi Koševo ionako nikad ne bi napunili. Osim da ne igramo npr odlučujuću utakmicu baraža za EP protiv Italije i sl.
yamakashii

#9117 Re: Sarajevo Construction

Post by yamakashii »

mk ultra wrote:Sve je to fino, ali mi nemamo sporta ni sportiste...

A da nije neophodno da imaš neke uslove dokaz su sportisti iz susjednih zemalja... mozda im je sad malo bolje ali prije 20 godina nije bilo, a i tad su imali takmicare u svemu...
Poenta je sto tada niko nije ni imao izuzev par drzava iz zapadne Europe, sada svi imaju (ili grade) samo mi stagniramo ili krpimo ove nase skalamerije. Covjek ti je gore spomenuo primjer Moldavije, na stranici iza imas primjer iz Albanije. Po cemu je zemlja sa tisucljetnom historijom zasluzila da bude zadnja rupa na sviralu u svim segmentima zivota ukljucujuci i sport? Evo jos primjera:

https://www.cdm.me/drustvo/intenziviran ... a-cetinju/

https://www.klix.ba/sport/nogomet/srbij ... /180111023

https://en.wikipedia.org/wiki/To%C5%A1e_Proeski_Arena

Bolja infrastruktura => bolji uslovi za rad => novi Dzeko, Nurkic = ogroman broj benefita za samo drustvo (ima ih mnogo), a i na kraju bolji prestiz i bolja reputacija van granica BiH.

https://www.klix.ba/sport/nogomet/kvali ... /171007060
17:52 - Na tribinama su mnoge poznate ličnosti, a među njima je i Bakir Izetbegović koji je došao podržati Zmajeve.
Nakon ovoga suvisno je bilo sta reci. Zalosno je to sto mi ovdje na forumu vidimo gdje je problem, a nismo u mogucnosti da uticemo na njega.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9119 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Pa iz vremena kad sam ja trenirao, vidio sam ko je osnovni krivac, to su velikom većinim ljudi - sportisti i pomalo treneri.

Nece te drzava natjerati da treniras dok trener ne gleda, nece te drzava natjerati da das sve od sebe. Meni nije normalno da neko ko trenira neki sport 3 godine, pa i dijete, da nakon tri godine ne zna kvalitetno ni osnove tog sporta/aktivnosti, kakve god vrste.

Gledam neki dan, jutarnji program ugostili djecu, balet treniraju. Sve po minimalni 3 godine treninga, ne mogu na jednoj nozi stabilno da stoje WTF???

Jel tebi normalno da sam ja kao rekreativac bez ijednog suplementa i nakon 6-7 godina poslije aktivnog treninga, bez teretane i dodatne vjezbe snage, brzi od "profi" plivaca dole na otoki? Da se razumijemo, ima ih i brzih, ali to nije ni blizu onoga što 3-4 godine treninga koji oni spominju MORAJU donijeti...
Logovan

#9120 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

insaneinthebrain wrote:dobijamo novu kino dvoranu :thumbup:

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/sar ... /190605091
Super. :thumbup:
Hajvan

#9121 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Nadam se da ce taj anex biti dovoljno odmaknut od ulice, te da ce imati dovoljno sirok plocnik da omoguci nesmetanu komunikaciju posjetitelja i prolaznika...
So What!

#9122 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

PeppermintSA wrote:Ni Srbija nije u boljoj ekonomskoj situaciji od nas, pa je itekako unaprijedila sportsku infrastrukturu. O Hrvatskoj da ne pričamo. Činjenica da Srbija ima nekoliko sportskih kolektiva koji igraju ozbiljnu rolu u evropskom sportu je isključivi plod političke odluke. Vučko pumpa Zvezdu novcem, kao sto je Tadic pumpao Partizan. Dakle, te države pumpaju pare u sport. Hrvati su sagradili mega Arene u svakom većem gradu. Nasa država, s druge strane, samo misli na stranačke uhljebe i administraciju. Kanton ima budžet od milijardu km, a nije u stanju upumpati godišnje 2-3 miliona u KK Bosnu. To je politička odluka i ništa više.

Prvenstveno, mene zaista mrzi da ispravljam ovoliko ljude po forumu, misleći da imam nešto lično protiv njih, ali ovo što su napisao zaista u velikoj mjeri je daleko od istine.

Slažem se oko ulaganja kantona u lokalne timove, ako mi je propast KK Bosna i katastrofalnih uprava koje su mic po mic ovaj klub dovele do trenutnog stanja, nikako mi neće biti jasno kako je propala RK Bosna, inače rukomet u BiH prije 10 godina je bio na solidnom evropskom nivou, u Skenderiji su se pobjeđivali rukometni bundesligaši, a danas RK Bosna je na izdisaju, uz dodatak da je bivši prvak Evrope, banjalučki Borac ugašen.

Eh idemo ispravke, otvoreno favorizovanje jednog kluba od državnog establišmenta je sve samo ne produktivno, i više su odlika diktature nego normalne države. Kada je Dinamo preimenovan u NK Croatia i kada je postao državni projekat, bio je tipičan istočnoeuropski državni projekat koji se našao pod evropskim reflektorima, dok je Mamićev Dinamo, kolikogod Mamić bio namazan, i dalje mnogo zdraviji projekat za sve nas, jer se vodi tržištem i između ostalog lovi talnte po BiH i prodaje ih po Evropi. Crvena Zvezda i Partizan su stvoreni kao režimski klubovi, takvi su i ostali.

Hrvati jesu sagradili mega arene kako bi ugostili Svjetsko rukometno prvenstvo i naišli na povleiku osudu domaće javnosti jer je Hrvatska gurnula toliko novca u dvorane koje im ne trebaju. Dok zagrebačka Arena, kolikogod bila kontroverzna i donekle služi svrsi, Spaladium Arena je ostala nedovršena i njeni dijelovi još uvijek ni fasadu nemaju, a događaji za arenu takvih gabarita su krajnje siromašni. Te arene su sve osim pozitivnog primjera i iznimno su kontroverzna tema.

Hrvatska nema nacionalni stadion, sami Hrvati Maksimir zovu Maksimirsko ruglo i jedan od ružnijih stadiona u bivšoj Jugoslaviji, iako je domaćin bio brojnim svjetskim muzičarima i sportistima. Od svih njihovih stadiona izdvaja se Poljud, koji je lijep, ali se ne održava pretjerano i izgrađen je za potrebe Olimpijskih igara. Privatnim investicijama, Riječani su jedini odlučili graditi novi stadion jer je prethodni bio veoma neuslovan, a njihov privremeni stadion Rujevica je isto solidno sportsko zdanje. Izgradnja nove Kantride nije ni počelo, a od ostalih stadiona u Hrvatskoj može se spomenuti Gradski vrt u Osijeku koji je isto tipičan socijalistički stadion, poprilično star i oronuo. Hrvatska je sa stadionima, svega u nešto boljoj situaciji od nas, i oslanja se na sportsku infrastrukturu iz prethodne države.

Trenutno najsiromašnija zemlja Evrope je Ukrajina, poznata je po svojim fudbalskim hramovima, što socijalističkim što ovim izgrađenim od novca tranzicijskih tajkuna. Jedne godine se desilo da su čak tri ukrajinska tima igrala polufinale Europa Lige, doduše nijedan ga nije osvojio, ali uglavnom većina nas je čula za Dinamo Kijev ili Šahtar Donjeck. Ono što je problem ovih klubova je što su to mutni projekti oligarha, koji ukrajinskom fudbalu ništa ne donose, Ukrajinska reprezentacija je i dalje evropski prosjek, a čak ni domaćinstvo Evropskog im nije nešto pomoglo.

Sheriff dolazi službeno iz Moldavije, ali Tiraspol je glavni grad samoproglašene republike Pridnjestrovije, nastupaju pod moldavskom zastavom jer moraju, ali Moldavija i Pridnjestrovija su dvije različite države u praksi, dakle ne kao RS i FBiH, već Moldavija ne kontroliše taj dio, kojim od proglašenja nezavisnosti vlada jedan čovjek, koji je i utemeljio ovaj klub te ga progurao.
Thorgerson

#9123 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Treba ganjati UEFU i čopati pare od njih ako se može. Ako ne može, ja ne bih pare bacao na izgradnju nekakvog vele stadiona.

Prva stvar? Čemu takav stadion i za koga? Za reprezentaciju koja će tu igrati 5-6 puta godišnje, ako i toliko? Za Sarajevo ili Želju koji zajedno ne mogu skupiti po 5000 ljudi na tekmi? Za koncerte, koje? Pa u ovih 25 godina koga smo to doveli?

To se prvo trebamo zapitati? Je li to rentabilno, isplativo? Valja to održavati.

Onaj gore priča dobit ćemo tako novog Džeku. :-) Pa zar nije logičnije uzet tih 50 miliona KM i napraviti 50 terena za trening širom države. Tako ćeš dobit Džeku. A ne sa nekakvim ultra giga milionskim stadionom kojem niko neće moći prismrditi. Trebaju nam stadioni, gdje će djeca dolaziti i moći šutati loptu, igrati se, trenirati. Evo u Sarajevu npr gdje jedno dijete može uzeti loptu i otići istu da šuta ka golu, da vježba driblinge, da se okupi sa rajom i da šutaju lopte? Travnati teren? Na prste jedne ruke možeš nabrojati, ako i toliko.

Dakle, ne parkovi, zelene povrsine, ne tereni za termine, nego pravi teren sa golovima, gdje jedan malac može doći da besplatno šuta i nabija loptu?

Jok, napravimo jedan stadion čiji će travnjak jedan dječak osjetiti jedino ako neko klizećim otkine busjen pa mu odleti na tribine.
drug_profi

#9124 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ako hoćete novog Džeku, Pjanića, Sušića, Baždarevića...
NS treba skautirati nogometne sekcije po školama i talentovanu djecu skupiti u trening centre gdje bi sa njima radio profesionalac.
To sve bi MORALO biti besplatno za roditelje. I tu treba trošiti novac.

Isto i za košarku. Barem ta dva sporta gdje smo tradicionalno uvijek bili u nekom evropskom vrhu.

A onda bi klubovi imali na jednom mjestu izlog i mogli bi preuzimati sponzorstvo nad tim mladim talentima i dalje ih razvijati u svojim akademijama.

Ovako kako je sad, po školama fudbala se uglavnom nalaze djeca imućnijih roditelja koji sanjaju da postanu milioneri tako što će im dijete potpisati za nekog evropskog velikana. A djeca uglavnom i najcesce prosjecno obdarena talentom i samo radi treninga i rada malo odskacu kvalitetom od onih koja nisu trenirala.
To se jasno vidi i na rezultatima nasih klubova u Evropi, jer su sad mahom te generacije dospjele u profoesionalce.

Ali tema je izgradnja objekata.
saibaba

#9125 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Logovan wrote:
insaneinthebrain wrote:dobijamo novu kino dvoranu :thumbup:

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/sar ... /190605091
Super. :thumbup:
:thumbup:
Post Reply