Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

pukepuke

#9101 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pukepuke »

Ommadawn wrote:
KUZNETSOV wrote:Image
Ovaj roman, te "Na zapadu nista novo", "Povratak", "Tri ratna druga", te "Crni obelisk" sam citao tokom rata u Banjaluci i to mi je dobro doslo kao bijeg iz stvarnosti a i kako da se snadjem u situaciji u kojoj sam bio.
Ja sam bila oplela redom čitati komplet (korice crvene s crnom siluetom Remarka) u ratu i onda mi dosadilo jer se u više knjiga provlači slična priča (on nešto petlja s autima, vozi utrke, ona tuberkulozna). No, zato me njegova Iskra života totalno oduševila. Od prve rečenice mi je bilo jasno da se radi o nečem izvanserijskom i toplo je preporučam. Tema je teška, život u konc logoru i nema šanse da je ponovno pročitam.
A na temu te knjige, naletjeh na jedan zapis koji me dirnuo svojom prostodušnošću: http://www.kozarac.ba/kolumne/otrgnuto- ... kra-zivota#!
Ommadawn

#9102 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ommadawn »

pukepuke wrote:
Ommadawn wrote:
Ovaj roman, te "Na zapadu nista novo", "Povratak", "Tri ratna druga", te "Crni obelisk" sam citao tokom rata u Banjaluci i to mi je dobro doslo kao bijeg iz stvarnosti a i kako da se snadjem u situaciji u kojoj sam bio.
Ja sam bila oplela redom čitati komplet (korice crvene s crnom siluetom Remarka) u ratu i onda mi dosadilo jer se u više knjiga provlači slična priča (on nešto petlja s autima, vozi utrke, ona tuberkulozna). No, zato me njegova Iskra života totalno oduševila. Od prve rečenice mi je bilo jasno da se radi o nečem izvanserijskom i toplo je preporučam. Tema je teška, život u konc logoru i nema šanse da je ponovno pročitam.
A na temu te knjige, naletjeh na jedan zapis koji me dirnuo svojom prostodušnošću: http://www.kozarac.ba/kolumne/otrgnuto- ... kra-zivota#!
To si čitala "tri ratna druga" kad petljaju sa autima i utrkivanjima u vrijeme inflacije u Njemačkoj.
Uglavnom, lično sam doživljavao junaka tih knjiga jer smo prolazili kroz isto.
MaD_ProfessoR

#9103 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MaD_ProfessoR »

ferratilis wrote:Image
:thumbup:

Will Self: Opušak
Dr. Kuca

#9104 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Dr. Kuca »

Image
fekir

#9105 Re: Šta trenutno čitate?

Post by fekir »

Legenda o Ali Paši
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
statixx

#9106 Re: Šta trenutno čitate?

Post by statixx »

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9107 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:
Erih Maria Remark je odlican.

Pretpstavljam da su bile one knjige bež boje sa zelenim brojevima :thumbup:
Ommadawn

#9108 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Erih Maria Remark je odlican.

Pretpstavljam da su bile one knjige bež boje sa zelenim brojevima :thumbup:
Bile su i crvene i bež boje, zavisi od koga bih posudio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9109 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: Bile su i crvene i bež boje, zavisi od koga bih posudio.
Ja imam tu kolekciju bež boje. Otokar Keršovani je izdavač čini mi se. Sve sam pročitao osim "Iskre života". I čini mi se da se auto-trke spominju u "Noć u Lisabonu", a "Tri ratna druga" tuše auta i taksiraju.
Ommadawn

#9110 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote: Bile su i crvene i bež boje, zavisi od koga bih posudio.
Ja imam tu kolekciju bež boje. Otokar Keršovani je izdavač čini mi se. Sve sam pročitao osim "Iskre života". I čini mi se da se auto-trke spominju u "Noć u Lisabonu", a "Tri ratna druga" tuše auta i taksiraju.
Eee upravo tako! Ko bi se više sjetio, najmanje 22 godine prošlo otkako sam to čitao. Noć u Lisabonu nisam čitao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#9111 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: Eee upravo tako! Ko bi se više sjetio, najmanje 22 godine prošlo otkako sam to čitao. Noć u Lisabonu nisam čitao.
A pročitaj, drug, nije velika. Tematika ti je bliska. Bijeg pred užasima rata ;-)
Ommadawn

#9112 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote: Eee upravo tako! Ko bi se više sjetio, najmanje 22 godine prošlo otkako sam to čitao. Noć u Lisabonu nisam čitao.
A pročitaj, drug, nije velika. Tematika ti je bliska. Bijeg pred užasima rata ;-)
Čekaj dok pročitam ovo što sam započeo, ionako me čeka 5 knjiga koje trebaju stići iz Bgd :D
Pročitat ću, polako, polako...
nacho_

#9113 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Charles C. Mann - 1491 New Revelations of the Americas Before Columbus :)
doktor78

#9114 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Onako, za sad nije losa
Bullet Tooth Tony

#9115 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bullet Tooth Tony »

Image
Jack Be Nimble

#9116 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Jack Be Nimble »

The Orphan Master's Son - Adam Johnson

Prati se zivot jednog momka iz Sjeverne Koreje i sta sve treba odraditi da ne bi zavrsio u rudniku citav zivot. Tema propaganda itd. Meni bilo zanimljivo.

Ona o Hitleru kada se probudi - Mozda je do mene jer ne kontam njemacko drustvo, mozda je do prevoda, ali meni nakon prvih sto stranica se knijga pocinje ponavljati. Stalno jedna te ista kritika drustva, jedan te isti fazon. Jews are not laughing matter itd.

Marsovac - nisam ni prvi ni zadnji. Imate i film. Razlika izmedju filma i knjige sto je lik u stranicama MNOGO smjesniji. Ja sam se valjao od smjeha. Takodjer svasta se vise desavalo, pa i nesto naucis sto se tice nauke. Dovljno je srednja skola fizike i hemije da skontas sta se desava.

The Savage Detectives - Roberto Bolano

Vec sam procitao jednu njegovu knjigu '2666'. Ne znam zasto ali navukao sam se na Latino pisce, mada citajuci Bolana mislices da je nesto najbolje napiseno ili da si procitao 700 stranica i nista nisi procitao.

The Autumn of the Patriarch - Gabriel Marquez

Ova mi je bila jedna od tezih njegovih knjiga za procitati, ali ipak super napisana. U njegovom stilu. Duge recenice pa ne znas jesi li stao ili krenuo. Pratimo generala kojeg bi najradije ubio, ali eto ipak zelis da vidis kada ce udariti dno dna. Ima dosta prebacivanja iz prvog u trece lice sto mi je malo islo na zivce. Definitivno se opet treba procitati :roll:
asurbanipal

#9117 Re: Šta trenutno čitate?

Post by asurbanipal »

Nešto iz privatne kolekcije. Dva toma Klasične kulture islama i Uvod od Kur'an od Nerkeza Smailagića...Jedino mi nedostaje još Leksikon islama od istog autora:

Image Image

Image
aux

#9118 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

ImageImage

Zavrsio Jo Nesboa i odusevljen sam njegovim pisanjem a sad se bacam na Lee Childa kojeg nisam imao priliku citati,nadam se najboljem :-D
Grean

#9119 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

ferratilis wrote:Image
Valja li?

"The Road" za koju je dobio Pulitzera je jedna od 3-4 najbolje knjige koje sam u zivotu procitao.
Promoe

#9120 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Promoe »

Andric-Gospodjica
alexz

#9121 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alexz »

Neki dan sam završila Znak serafima - Džon Sak.
Meni se mnogo dopala, bilo mi je fascinantno čitati o životu u 13tom vijeku.

Nisam dosad komentarisala ovu temu, ali sam vas odavno pratila i nigdje nisam vidjela da neko spominje ovu knjigu. Zanima me da li je neko pročitao i kakvi su utisci?
pukepuke

#9122 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pukepuke »

alexz wrote:Neki dan sam završila Znak serafima - Džon Sak.

Nisam dosad komentarisala ovu temu, ali sam vas odavno pratila i nigdje nisam vidjela da neko spominje ovu knjigu. Zanima me da li je neko pročitao i kakvi su utisci?
Ja nisam ali strašno me zanima to razdoblje, možeš li reći nešto o knjizi molim te? Ja sam čitala The Time Traveller's Guide to Medieval England, vrlo zanmljivo štivo.
azurna_obala

#9123 Re: Šta trenutno čitate?

Post by azurna_obala »

Image

neočekivano dobra knjiga
alexz

#9124 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alexz »

.
alexz

#9125 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alexz »

pukepuke wrote:
alexz wrote:Neki dan sam završila Znak serafima - Džon Sak.

Ja nisam ali strašno me zanima to razdoblje, možeš li reći nešto o knjizi molim te? Ja sam čitala The Time Traveller's Guide to Medieval England, vrlo zanmljivo štivo.
"Radnja knjige Znak serafima smeštena je u Italiju, u haotični period trinaestog veka, vreme kada se ekstremna siromašnost religioznih zilota kosila s procvatom trgovine, monaških redova i visokih crkvenih dostojnika. Otac Leon, najbliži saputnik osnivača franjevačkog reda, odbija da odnese tajnu sa sobom u grob. U svom oproštajnom pismu, fra Leon uvlači mladog pustinjaka Konrada u lavirint tajni, potpirujući njegova najdublja strahovanja kako bi razotkrio bizarne i zagonetne događaje koji su usledili nakon smrti Franje Asiškog, 1226. godine. Znak serafima je baziran na istinitim događajima, otmici i skrivanju posmrtnih ostataka svetog Franje Asiškog. Pre 700 godina, čelnici franjevačkog reda sakrili su njegov grob. Koju su to crkvenu tajnu skrivali? Knjiga Znak serafima to konačno otkriva!"

Nemoj da te obeshrabri ako te uopšte ne privlači tema misterije oko smrti Franje Asiškog. Mene isto nije interesovalo, ali je način pripovijedanja i tok radnje više nego dovoljan da se to zanemari.
Volim kad se ovako iznenadim što mi se knjiga svidjela, kao što je bio slučaj sa ovom jer baš i ne volim knjige sa temom religioznosti.Uglavnom, prepuna je uvjerljivo opisanih likova, bogatih opisa tadašnjih običaja i izgleda gradova i oslanjanja na istinite činjenice i stvarne ličnosti.

Image
Post Reply