Povorka ponosa u Sarajevu
-
Bodkin
#9101 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
E cuj provokacije jer se zove quer izlozba
tito te jebo. Sta je jos provokacija? Alkoholna izlozba? Kockarska izlozba?
-
Škobo Habu
#9102 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ramzess Veliki wrote: Malo sam ulicno informisan o tim desavanjima, pa molim da se neko nadoveze sa moguce vise detalja, uglavnom kako sam cuo, desavalo se sljedece:
Bila je organizirana Quer izlozba, u likovnoj akademiji (sta god ovo quer znacilo ...), sa provokativnim nazivom Quer izlozba. mislim sta to uopce znaci? Izlozba je izlozba, zasto se namjerno istice to Quer? Da bi se isprovocirao neko? Eno Vjeke kuha na OBN-u otkad je uzeo kutlacu, svima simpa, svima drag, niko ga ne dira, pesko pa sta? Ali svoju emisiju ne naziva Gej kuhinjica. Covjek kuha za sve. A ta izlozba je bila za koga?
I onda su na tu izlozbu dosli mladici, vjernici, da vide izlozbu. Policija im nije dala, i jedan od njih ih je ljubazno upitao zasto im ne dozvoljavaju uci na izlozbu, jesu li oni gradjani drugog reda ako je izlozba javna? Jadni momci su se uzalud ponadali da ce moci kroz quer izlozbu da vide malo siru sliku progresivne evrope, policija im nije dozvolila da udju ...![]()
U medjuvremenu su navijaci culi da je neko od LGBT aktivista podmetnuo tu izlozbu i uzeo lovu i te su nasli daleko od izlozbe u nekom gradskom kaficu i namarali su ih, jednog novinara i par tih aktivista koji to sve zakuhase, a nisu htjeli da budu na izlozbi, sakrili straznjice na sigurno (tako su mislili), a zavalili jadne umjetnike. Znaci degenek su dobili jer sarajlije ne vole kad neko zavali onog drugog, kao sto se desilo tim jadnim prestrasenim umjetnicima ...
Vidi se da ulično informisan.
- tranquil
#9103 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ono kad ne možeš negirati nasilje, jer ti se ne poklapa sa propagandom, pa pokušavaš od njega napraviti sprdnju.Ramzess Veliki wrote:Malo sam ulicno informisan o tim desavanjima, pa molim da se neko nadoveze sa moguce vise detalja, uglavnom kako sam cuo, desavalo se sljedece:
Bila je organizirana Quer izlozba, u likovnoj akademiji (sta god ovo quer znacilo ...), sa provokativnim nazivom Quer izlozba. mislim sta to uopce znaci? Izlozba je izlozba, zasto se namjerno istice to Quer? Da bi se isprovocirao neko? Eno Vjeke kuha na OBN-u otkad je uzeo kutlacu, svima simpa, svima drag, niko ga ne dira, pesko pa sta? Ali svoju emisiju ne naziva Gej kuhinjica. Covjek kuha za sve. A ta izlozba je bila za koga?
I onda su na tu izlozbu dosli mladici, vjernici, da vide izlozbu. Policija im nije dala, i jedan od njih ih je ljubazno upitao zasto im ne dozvoljavaju uci na izlozbu, jesu li oni gradjani drugog reda ako je izlozba javna? Jadni momci su se uzalud ponadali da ce moci kroz quer izlozbu da vide malo siru sliku progresivne evrope, policija im nije dozvolila da udju ...![]()
U medjuvremenu su navijaci culi da je neko od LGBT aktivista podmetnuo tu izlozbu i uzeo lovu i te su nasli daleko od izlozbe u nekom gradskom kaficu i namarali su ih, jednog novinara i par tih aktivista koji to sve zakuhase, a nisu htjeli da budu na izlozbi, sakrili straznjice na sigurno (tako su mislili), a zavalili jadne umjetnike. Znaci degenek su dobili jer sarajlije ne vole kad neko zavali onog drugog, kao sto se desilo tim jadnim prestrasenim umjetnicima ...
-
kiligonzales
#9104 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Prosla povorka uspjesno, mi se jos bavimo necim prije deceniju Queer festivalom.
Tacno se osjeti da je neko prizeljkivao da povorka bude razbucana, pa da se onda jos vise cuje o necijim pravima, ovako corak.
Zivot ide dalje, zakoni koji se doticu LGBT populacije, ostace u ladici jer Dodo, Cova i Bake imaju preca posla.
Tacno se osjeti da je neko prizeljkivao da povorka bude razbucana, pa da se onda jos vise cuje o necijim pravima, ovako corak.
Zivot ide dalje, zakoni koji se doticu LGBT populacije, ostace u ladici jer Dodo, Cova i Bake imaju preca posla.
-
broj dva
#9105 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Hajlac wrote:Fol je u tome da je U ISTO VRIJEME i znacajnim dijelom populacija 'gay', 'bi', 'trans' itd. i opet se vrsta uspjesno nastavlja tj. stvaraju potomci.Dr. Kuca wrote:Ima li i jedna ziva vrsta da je gay i da se razmnozava. Pitam za havera.
Balkanskom umu neshvatljivo i nepojmljivo![]()
I kaze neprirodno je dva muska, dvije zenske, promjena spola...
Neprirodne su ti ove zivotinje nesto, jesi ti siguran da nisu sejtani uljegli u njiha ?
Ja bi njima ovo zabranio da djeca ne vide.
-
Škobo Habu
#9106 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Taj prvobitni Queer fest je, svakako, ostavio dubok impackt na samo društvo zato je i stalno prisutan kada je ova tema u pitanju.kiligonzales wrote:Prosla povorka uspjesno, mi se jos bavimo necim prije deceniju Queer festivalom.![]()
Ono što je najbitnije - sama vlast je dopustila ondašnjim vehabijama da uvode red na ulicama. Ja se dobro sjećam tih dešavanja, pa mi je i bitno.
Emir Imamović i Peđa Kojović su napadnuti na Obali, recimo, da ne spominjem strane goste koji su tada nastradali ni krivi, ni dužni.
Onda dođe neki motorđžija, ko biva mahalaška verzija Steppenwolfa, u "Born to be wild" fazonu, i priča ti petparačke priče sa Stupske pijace.
Zašto je bitno ta dva događaja porediti? Pa zbog činjenice da su razni izetbegovići, velići, konakovići mogli pobrati lovorike davno da su htjeli napraviti sebi uslugu, jer danas ispadaju smiješni sa svim ovim trubljenjem o Sarajevu u kojem ima mjesta za sve.
Istina je da nema. I ako ima - trebali bi da su po mjeri mahalaške svijesti. U svoja četiri zida.
- Gojeni H
#9107 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Hvala, hvala. Vasa srdacna dobrodoslica se duboko cijeni.Bodkin wrote:
Ps. Dobrodosao nazad
-
Škobo Habu
#9108 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
kiligonzales wrote:Lijepo je to sve opisao Frojd, ali mrsko ljudima citati njegove psihoanalize, jebeno i tesko stivo.
Freud believed that all humans were bisexual, by which he primarily meant that everyone incorporates aspects of both sexes, and that everyone is sexually attracted to both sexes. In his view, this was true anatomically and therefore also mentally and psychologically. Heterosexuality and homosexuality both developed from this original bisexual disposition. As one of the causes of homosexuality, Freud mentions the distressing heterosexual experience: "Those cases are of particular interest in which the libido changes over to an inverted sexual object after a distressing experience with a normal one."
https://en.wikipedia.org/wiki/Sigmund_F ... osexuality
-
Bodkin
#9109 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
UpsŠkobo Habu wrote:kiligonzales wrote:Lijepo je to sve opisao Frojd, ali mrsko ljudima citati njegove psihoanalize, jebeno i tesko stivo.Freud believed that all humans were bisexual, by which he primarily meant that everyone incorporates aspects of both sexes, and that everyone is sexually attracted to both sexes. In his view, this was true anatomically and therefore also mentally and psychologically. Heterosexuality and homosexuality both developed from this original bisexual disposition. As one of the causes of homosexuality, Freud mentions the distressing heterosexual experience: "Those cases are of particular interest in which the libido changes over to an inverted sexual object after a distressing experience with a normal one."
https://en.wikipedia.org/wiki/Sigmund_F ... osexuality
A ups 2 je da se homoseksualizam stice, a ne radja sa njim. Ali frojd je svakako prevazidjen
-
zijancer
#9110 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Hajlac wrote: !
- tranquil
#9111 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Pa kao prvo, ljudi koji žele predstaviti povorku kao mjerilo tolerantnosti Sarajeva i BiH, rade to tako što porede sa prvim povorkama u Zagrebu ili Beogradu, a koje su bile mnogo prije Queer festivala.kiligonzales wrote:Prosla povorka uspjesno, mi se jos bavimo necim prije deceniju Queer festivalom.![]()
Drugo, bio sam član ovog foruma u vrijeme Queer festivala, i dijelom si u pravu, još tada je bilo dosta ljudi ovdje koji su priželjkivali da se festival "razbuca", ali ne zato da se "još više čuje o pravima", nego zato što smatraju "Queer" neprirodnim i bolesnim. I pošto je Queer festival stvarno razbucan, ti isti ljudi su otvoreno likovali kada se to desilo.
Prošlo je od tada samo decenija, a to nije puno, nije se desila smjena generacija, isti ljudi koji su rasturili Queer festival su i dalje među nama, i isti ljudi koji su tada likovali nad razbucavanjem Queer festa, danas bi dijelom likovali da se slično desilo sa paradom, mada možda ne javno, a dijelom bi im iskreno bilo krivo, ali ne zato što je nekim "drugačijima" nanesena bol i šteta, nego zato što bi takav incident bio ptičje govno na spomeniku savršene tolerancije kakvog su u glavi izgradili sami sebi. U suprotnom ishodu, sa uspješnom povorkom, spomenik toleranciji ostaje netaknut, i onda oni pokazuju kako su tolerantni jer tolerišu ono što i dalje nazivaju bolešću i neprirodnom pojavom. Za njih je zapravo svaki ishod win-win.
Dovoljno je vidjeti ramzesovu priču o Queer festu, i vidjeti da tu nema ni žaljenja nad nasiljem, niti iskrene želje za promjenom. Deset godina poslije, isti ljudi kao i onda pričaju istu priču o bolesti i neprirodnosti, samo su sada demonstrirali više samokontrole, a koja je opet proporcionalna policijskoj zaštiti. I kao vrhunac ironije, hvale se vlastitom tolerantnošću.
- Zox
#9112 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Znaci, ti si pasivni.Ramzess Veliki wrote:
Nek si se pohvalio da imas prijatelja koji su blablabla skole, nisi jedini, a moji prijatelji su i takvi, i opasni bajkeri, i mafijasi i lezbe i svi osim pedera jer su pedercici za lijecenja, sta ce mi osobe koje nemaju muskosti u sebi. Nek ih tjese njima slicni. Ja se druzim sa ljudima koji se ne boje da im pukne nokat.
- Gojeni H
#9113 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Pobij ljudski rod!Hajlac wrote:
U medjuvremenu, cinimo sve veci genocid nad najvecim morskim koralima, najvecim kopnenim (pra)sumama u "bratskoj" Indoneziji (za palmino ulje koje svi bez pobune svakodnevno jedemo u proizvodima iz Binga, Konzuma itd.), Amazonu od cijih u poljoprivredu pretvorenih zemljista dolazi nam stocna hrana za "halal" junetinu, a nerijetko i sama junetina itd. itd.![]()
Da ne spominjem dalje genocid nad 80-90% SVIH MORSKIH RIBA, koje nemilice kupujemo po radnjama, restoranima...
Samo-obmanjujmo se kako "ipak radimo vise dobrog nego loseg"...
Gdje su tu svi ovi instrumenti mobilizacije i animiranja od strane 'organizovanih religija'? Jedino ko nesto pokusava jeste trenutni Papa, a i njega ce njihovi "tradicionalni" maknuti.
Pomame se samo kad je prica o tome ko se s kim ODRASTAO SPORAZUMNO seksa pricom kako je neprirodno i kao onomad histericni Pohodi na Vjestice prisivajuci nespojive pojave poput zoofilije, opcenja s mrtvacima itd.
Nema nikakve sumnje da unistavamo planet koja nam je dom.
Malo si preoptrecenjen seksualnim opredjeljenjem odnosno moralnim normama. Ljudska drustva su imala I imace moralne norme, to je ono sto ih razlikuje od zivotinja. Ne valja kada su te norme krute, dosta je bolje kada se drustvo ne bavi previse licnim odlukama pojedinaca.
Kao sto vidimo na primjerima nereda tokom Queer izlozbe, kao I za vrijeme parade, drustvo se itekako bavi licnim zivotima ljudi.
U prvom slucaju, predstavnici drustveno-politicke zajednice su odlucili da igraju kontru, sada. A, za vrijeme parade, odlucili su da igraju za, I mobilisali 2 puta vise policajaca u odnosu na broj ucesnika.
Sto se religijskog odnosa prema prirodi, naravno da se ima stosta reci, ali vjerovatno takva stiva ne citas.
Hafizovicev osvrt dijelom I na temu ravnoteze izmedju covjeka I prirode iz djela u djelu Nacela islama (valjda se tako knjiga zove), je objasnjenje dijela ibn Arebijevog ucenja o "upotpunjavanju covjeka".
Da sidjemo na nesto nizi nivo, u islamu se vojniku u ratu zabranjuje da nepotrebno sijece drvo.
Veliki broj katolickih svestenika se danas bore a neki su dali zivote za odbranu amazonske sume od nelegalnih drvosjeca.
Oni su aktivni, a nisu na forumu ili fejsu. Dakle da, ljudi se bore, sta ti radis?
-
Škobo Habu
#9114 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Možemo još na niže civilizacijske razine.Gojeni H wrote:
Da sidjemo na nesto nizi nivo, u islamu se vojniku u ratu zabranjuje da nepotrebno sijece drvo.
Veliki broj katolickih svestenika se danas bore a neki su dali zivote za odbranu amazonske sume od nelegalnih drvosjeca.
Oni su aktivni, a nisu na forumu ili fejsu. Dakle da, ljudi se bore, sta ti radis?
Postojale su i ljudske zajednice koje su smatrale drveće svetim. Kod Slavena su bili prisutni takvi običaji, ili kod Kelta.
Postoji i onaj dio katolicizma, recimo protestanski, u kojima postoje pastori koji se deklariraju homoseksualcima.
Sveštenici koji se bore za prava amazonskih plemena, paradoksalno, potomci oni koji su ih nemilosrdno istrebljivali i oduzimali zemlju, a sve u ime Boga...
Dakle...
-
kakavdanakneiskustvu
#9115 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Hajlac wrote:Prestrasno, koliko samo MORBIDNO napisanoRamzess Veliki wrote: Malo sam ulicno informisan o tim desavanjima, pa molim da se neko nadoveze sa moguce vise detalja, uglavnom kako sam cuo, desavalo se sljedece:
U medjuvremenu su navijaci culi da je neko od LGBT aktivista podmetnuo tu izlozbu i uzeo lovu i te su nasli daleko od izlozbe u nekom gradskom kaficu i namarali su ih, jednog novinara i par tih aktivista koji to sve zakuhase, a nisu htjeli da budu na izlozbi, sakrili straznjice na sigurno (tako su mislili), a zavalili jadne umjetnike. Znaci degenek su dobili jer sarajlije ne vole kad neko zavali onog drugog, kao sto se desilo tim jadnim prestrasenim umjetnicima ...![]()
![]()
![]()
Pazi molim te te konstrukcije i sumanutog opravdavanja fizickog nasilja!
toliko je taj naziv queer nekome bio provokativan da je moralo doci do fizickog nasilja,premlacivanja
-
kakavdanakneiskustvu
#9116 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Bodkin wrote:E cuj provokacije jer se zove quer izlozbatito te jebo. Sta je jos provokacija? Alkoholna izlozba? Kockarska izlozba?
-
kiligonzales
#9117 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Škobo Habu wrote:Taj prvobitni Queer fest je, svakako, ostavio dubok impackt na samo društvo zato je i stalno prisutan kada je ova tema u pitanju.kiligonzales wrote:Prosla povorka uspjesno, mi se jos bavimo necim prije deceniju Queer festivalom.![]()
Ono što je najbitnije - sama vlast je dopustila ondašnjim vehabijama da uvode red na ulicama. Ja se dobro sjećam tih dešavanja, pa mi je i bitno.
Emir Imamović i Peđa Kojović su napadnuti na Obali, recimo, da ne spominjem strane goste koji su tada nastradali ni krivi, ni dužni.
Onda dođe neki motorđžija, ko biva mahalaška verzija Steppenwolfa, u "Born to be wild" fazonu, i priča ti petparačke priče sa Stupske pijace.
Zašto je bitno ta dva događaja porediti? Pa zbog činjenice da su razni izetbegovići, velići, konakovići mogli pobrati lovorike davno da su htjeli napraviti sebi uslugu, jer danas ispadaju smiješni sa svim ovim trubljenjem o Sarajevu u kojem ima mjesta za sve.
Istina je da nema. I ako ima - trebali bi da su po mjeri mahalaške svijesti. U svoja četiri zida.
Gdje nema fame, nema ni problema. Queer festival se te 2008. godine odrzao u pomenutim okolnostima, odrzan bez ikakve zastite, adekvatne pripreme, a sa velikom medijskom pompom, kasnije s njim nije bilo problema. Naucilo se na prvobitnom iskustvu. U tisini ga organizovali na drugoj lokaciji.
Niko ne spomene mini verzije parade po Obali sto su se desavali zadnjih par godina, bez ikakvog incidenta.
Eto prosla i parada bez sranja i sta sada?
Godinama se u Kriterionu skupljala LGBT populacija, kad bi bili veliki dogadjaji, znalo bi se desiti da ispred stoje marice, sigurnosti radi. Sto od svega pravimo kristalnu noc i lov na vjestice, kad znamo da stvari ne stoje tako u gradu.
To vrijeme je bilo samo od sebe naelektrisano mnogo cime negativnim, SDA i SDP su zivjeli od pravljenja tenzija i gdje ih ima i gdje ih nema, mi zaboravili na 60 minuta i satro neutralnog novinara Hadziomerovica, koji je od gotovo svakog momka s bradom i tolama skracenim i zenom za hidzabom pravio teroriste nakon 9 septembra. Stane pred kralj Fahd dzamiju i kaze hladno ovo je leglo terorista, praveci senzaciju sireci generalije o svima. O sukobima sa IZ BIH suvisno je i pricati. Stari neki problemi izmedju mladomuslimana (SDA) i komunista (SDP) je kulminiralo strasnom borbom za vlast koja se prenijela i na ulicu kroz NVO tada, o pokusajima kontrole i kreiranja jednoumlja nepotrebno je pricati. Citava prosla decenija je obiljezena sranjima i onda se desi Queer festival 2008. i desi se sranje na obali.
- Ramzess Veliki
#9118 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Pa to kazem ... prenosim kako su mi neki likovi za sankom prenijeli ...Škobo Habu wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Vidi se da ulično informisan.
- славянин
#9119 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Mislim da se izlozba zvala “Looking fu*king”kakavdanakneiskustvu wrote:Bodkin wrote:E cuj provokacije jer se zove quer izlozbatito te jebo. Sta je jos provokacija? Alkoholna izlozba? Kockarska izlozba?
![]()
-
kakavdanakneiskustvu
#9120 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
takodje izuzetno provokativan naslov,toliko provokativan da je moralo doci do premlacivanja ljudi
- Gojeni H
#9121 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Protestantizam nije dio katolicizmaŠkobo Habu wrote:Možemo još na niže civilizacijske razine.Gojeni H wrote:
Postojale su i ljudske zajednice koje su smatrale drveće svetim. Kod Slavena su bili prisutni takvi običaji, ili kod Kelta.
Postoji i onaj dio katolicizma, recimo protestanski, u kojima postoje pastori koji se deklariraju homoseksualcima.
Sveštenici koji se bore za prava amazonskih plemena, paradoksalno, potomci oni koji su ih nemilosrdno istrebljivali i oduzimali zemlju, a sve u ime Boga...
Dakle...
-
Škobo Habu
#9122 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
My mistake. Mislio sam na katoličanstvo kao religiju.Gojeni H wrote:
Protestantizam nije dio katolicizma
- славянин
#9123 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ne znam samo pisem da nije se zvala “queer izlozba” nego “looking fuc*ing” ta izlozba.kakavdanakneiskustvu wrote:takodje izuzetno provokativan naslov,toliko provokativan da je moralo doci do premlacivanja ljudi
- славянин
#9124 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ili krscanstvoŠkobo Habu wrote:My mistake. Mislio sam na katoličanstvo kao religiju.Gojeni H wrote:
Protestantizam nije dio katolicizma
- Gojeni H
#9125 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Dakle … sta? Izvini nisam razumio tvoj post.Škobo Habu wrote:
Možemo još na niže civilizacijske razine.
Dakle...