Ateizam vs. Religija
- Boemica
#9101 Re: Ateizam vs. Religija
Karakteristika naučno i empirijski dokazana kad?
Kad Hawking teoretiše o nastanku univerzuma, ti kažeš, nije se vratio na početak da vidi kako se dešava big bang.
Ko se vratio na početak da vidi da je prije početka bio Bog?
Kad Hawking teoretiše o nastanku univerzuma, ti kažeš, nije se vratio na početak da vidi kako se dešava big bang.
- irac300
#9102 Re: Ateizam vs. Religija
Nije Muho u to vrijeme haman imao pojma šta je Egipat, Rim, Kina, Indija...sve te civilizacije su gradile ogromne građevine. Keopsova piramida ti je inače bila najviša građevina sve do 20. stoljeća. To što Muho nije mak'o izvan pustinjske okolice, ne znači da visoke zgrade nisu postojale i prije njega.Smrcak15 wrote:Nije najava kazes kada kaze da ce u buducnosti se ljudi takmiciti u izgradnji velikih zgrada i da ce zgrade biti toliko velike da ce nadmasiti vrhove mekkanskih planina/brda. To se upravo sad desava...Sara03 wrote:Nije to nikakva najava, već naknadno tumačenje koje slijedi.Smrcak15 wrote:covjek koji je umro prije 1400 godina najavi stvari koje se pojave u nasem vremenu. a nikad prije nije tako nesto bilo.
Vi i nauka, kao zenit i nadir. Hoću reći, da ste inače poznati kao veliki štovalac i ljubitelj nauke, naučnih studija i istraživanja. Naročito onih što dolaze od visoko pozicioniranih institucija.Smrcak15 wrote:i naravno da cu vjerovati kad mi nauka u dosta vecini slucajeva cuva ledja sto bi se reklo.
Pa recite da nije tako.
Kako je ovo naknadno tumacenje a ne najava???
Inače, šta će ti takav šejtanski avatar?
- Smrcak15
#9103 Re: Ateizam vs. Religija
nauci li ti razliku izmedju gravitacijske akceleracije i gravitacijske konstante??Dozer wrote:![]()
Gornja recenica/izjava je toliko besmislena da je ni braca Grimm ne bi uvrstili u svoje bajke
A, kako ti znas sta je i kako je u cijelom univerzumu i da li je negdje nesto nastalo ovako ili onako?
- Smrcak15
#9104 Re: Ateizam vs. Religija
Boemica wrote:Karakteristika naučno i empirijski dokazana kad?
to je logicka predispozicija , jer kakav je to BOg sto ga nesto drugo stvori??Karakteristika naučno i empirijski dokazana kad?
gledas u univerzum vidis da nista samo od sebe se ne stvara, dolazimo do zakljucka ako sve u univerzumu nista se samo od sebe ne stvara zasto bi univerzum bio izuzetak?
de molim te objasni mi kako on objasnjava to kako su konstante tako kalibrirane da bi univerzum opstao i zivot u njemu?Kad Hawking teoretiše o nastanku univerzuma, ti kažeš, nije se vratio na početak da vidi kako se dešava big bang.
niko, ali se do nekih stvari dolazi do zakljucka dedukcijom.Ko se vratio na početak da vidi da je prije početka bio Bog?
- Boemica
#9105 Re: Ateizam vs. Religija
Nauči li ti definiciju dokaza?
- Boemica
#9106 Re: Ateizam vs. Religija
Aha, znači tvoja dedukcija je validna, a Stephenova nije? Kako to?Smrcak15 wrote:Boemica wrote:Karakteristika naučno i empirijski dokazana kad?
Ko se vratio na početak da vidi da je prije početka bio Bog?to je logicka predispozicija , jer kakav je to BOg sto ga nesto drugo stvori??Karakteristika naučno i empirijski dokazana kad?
gledas u univerzum vidis da nista samo od sebe se ne stvara, dolazimo do zakljucka ako sve u univerzumu nista se samo od sebe ne stvara zasto bi univerzum bio izuzetak?
de molim te objasni mi kako on objasnjava to kako su konstante tako kalibrirane da bi univerzum opstao i zivot u njemu?Kad Hawking teoretiše o nastanku univerzuma, ti kažeš, nije se vratio na početak da vidi kako se dešava big bang.
niko, ali se do nekih stvari dolazi do zakljucka dedukcijom.Ko se vratio na početak da vidi da je prije početka bio Bog?
Opet siluješ logiku.
Ako je Bog mogao nastati sam od sebe, zašto ne bi mogao svemir nastati sam od sebe?
- Smrcak15
#9107 Re: Ateizam vs. Religija
irac300 wrote: Nije Muho u to vrijeme haman imao pojma šta je Egipat, Rim, Kina, Indija...sve te civilizacije su gradile ogromne građevine. Keopsova piramida ti je inače bila najviša građevina sve do 20. stoljeća. To što Muho nije mak'o izvan pustinjske okolice, ne znači da visoke zgrade nisu postojale i prije njega.
Inače, šta će ti takav šejtanski avatar?
a je li to keopsova piramida bila veca od mekkkanskih planina? nijeNije Muho u to vrijeme haman imao pojma šta je Egipat, Rim, Kina, Indija...sve te civilizacije su gradile ogromne građevine. Keopsova piramida ti je inače bila najviša građevina sve do 20. stoljeća. To što Muho nije mak'o izvan pustinjske okolice, ne znači da visoke zgrade nisu postojale i prije njega.
Muhammewd je jasno rekao, zgrade/gradjevine koje ce nadvisiti vrhove mekkanih planina. u gradu koje najveca gradjavina bila Kaba u to vrijeme.
nikad ama bas nikad nisu postojale zgrade tolike velicine da su nadmasile Mekkanska brda kao sto sad nadmasujuTo što Muho nije mak'o izvan pustinjske okolice, ne znači da visoke zgrade nisu postojale i prije njega

eeh sejtanski nemoj tako...Inače, šta će ti takav šejtanski avatar?
- Smrcak15
#9108 Re: Ateizam vs. Religija
kada odgovoris na pitanje vec prije postavljeno tebi onda cemo nastaviti, a ovako nema smislaBoemica wrote:![]()
Nauči li ti definiciju dokaza?
- Boemica
- Smrcak15
#9110 Re: Ateizam vs. Religija
Boemica wrote: Aha, znači tvoja dedukcija je validna, a Stephenova nije? Kako to?
Opet siluješ logiku.
Ako je Bog mogao nastati sam od sebe, zašto ne bi mogao svemir nastati sam od sebe?
prvo da cujemo kako on deducirao pa cemo nastaviti, izlozi sta on zagovara tacno pa cemo onda nastaviti, a ovako to je udaranje mrtvog konja prica...Aha, znači tvoja dedukcija je validna, a Stephenova nije? Kako to?
je li razumijes sta pisem???Ako je Bog mogao nastati sam od sebe, zašto ne bi mogao svemir nastati sam od sebe?
Kazem ti nije nastao nikad, on oduvijek postoji, nema pocetka...koliko kod u vjecnost isli unazad nikad mu ne bi mogli naci pocetak jer nije nastao nego opstoji u svojoj dimenziji.
Bog nije nastao sam od sebe pa tako jos vise ni univerzum ne moze...zašto ne bi mogao svemir nastati sam od sebe?
druga stvar, sto su naucno dokazali pocetak univerzuma, znaci naucno dokazano da univerzum ima pocetakj, i ti mi onda dodjes i kazes to...ma daj
- Boemica
#9111 Re: Ateizam vs. Religija
Pa izvoli istraživati Stephena ako te zanima šta je on i kako dokazao i na koji način. Meni je dosta što dajem instrukcije kolegama, još i tebi ovdje da držim časove.
Ja te pitam ko je dokazao da je Bog oduvijek? Ko se vratio na početak i tamo zatekao Boga? Kako je to nešto moglo postojati oduvijek a da nije ni nastalo, da nema početak?
Jest ti ćeš reći: to su osobine Boga.
To je zato što ti u to VJERUJEŠ, a ne postoji i neće postojati način da to i dokažeš. A sve dok to ne možeš ni na koji način dokazati, to nije činjenica, već nagađanje. I nemam ništa protiv toga, ali prestani ubjeđivati druge ljude nesuvislim silovanjem logike, biologije, matematike i svih drugih nauka kojih se dotakneš, u cilju dokazivanja nečeg što se ne može dokazat. Et' i ne parčaj mi post života ti, smuči mi se u dnu stomaka kad vidim da me kvotaš.
Ka'e- dokaz za vjerovanje

Dok nisam došla na forum bilo me pomalo stid reći da sam ateista, ali ti si razbio sve moje barijere
Ja te pitam ko je dokazao da je Bog oduvijek? Ko se vratio na početak i tamo zatekao Boga? Kako je to nešto moglo postojati oduvijek a da nije ni nastalo, da nema početak?
To je zato što ti u to VJERUJEŠ, a ne postoji i neće postojati način da to i dokažeš. A sve dok to ne možeš ni na koji način dokazati, to nije činjenica, već nagađanje. I nemam ništa protiv toga, ali prestani ubjeđivati druge ljude nesuvislim silovanjem logike, biologije, matematike i svih drugih nauka kojih se dotakneš, u cilju dokazivanja nečeg što se ne može dokazat. Et' i ne parčaj mi post života ti, smuči mi se u dnu stomaka kad vidim da me kvotaš.
Ka'e- dokaz za vjerovanje
Dok nisam došla na forum bilo me pomalo stid reći da sam ateista, ali ti si razbio sve moje barijere
- Smrcak15
#9112 Re: Ateizam vs. Religija
Boemica wrote:Pa izvoli istraživati Stephena ako te zanima šta je on i kako dokazao i na koji način. Meni je dosta što dajem instrukcije kolegama, još i tebi ovdje da držim časove.
Ka'e- dokaz za vjerovanje![]()
![]()
Pa izvoli istraživati Stephena ako te zanima šta je on i kako dokazao i na koji način. Meni je dosta što dajem instrukcije kolegama, još i tebi ovdje da držim časove.
ako ga branis valjda ti znas sta je zagovarao...
niko, ali to se logicki samo namece...Ja te pitam ko je dokazao da je Bog oduvijek? Ko se vratio na početak i tamo zatekao Boga? Kako je to nešto moglo postojati oduvijek a da nije ni nastalo, da nema početak?
mora da postoji neprouzorokovani uzrocnik svega.
ne brini, dobit ce koju malu porciju parcanog kvotanja sa moje straneEt' i ne parčaj mi post života ti, smuči mi se u dnu stomaka kad vidim da me kvotaš.
i meni se smuci kad mi neko masna pitanja postavi a neznam odgovor
ako si siguran u svoje stavove onda moras davati odogovore na pitanja koja ti postavi a ne bjezati glavom bez obzira.Dok nisam došla na forum bilo me pomalo stid reći da sam ateista, ali ti si razbio sve moje barijere
vidis , ovdje cvrsto stoji od kad sam krocio u ovaj forum, znam svoje stavove i lahko ih mogu odbraniti, a da li ti mozes odbraniti svoje stavove kao ateista???
- Boemica
#9113 Re: Ateizam vs. Religija
Mogu ja odbranit svoje stavove, ali sa tobom jednostavno ne želim, kao što rekoh, kad dođeš do tačke gdje skontaš i sam da pričaš gluposti, ili se povučeš ili staneš negirati da si to ikad i reko. Svaka rasprava sa tobom je Sizifov poso.
Ostaj mi dobro
Ostaj mi dobro
- Smrcak15
#9114 Re: Ateizam vs. Religija
Smrle ne staje, kao sto se mozes uvjeriti sve ovo vrijemeBoemica wrote:Mogu ja odbranit svoje stavove, ali sa tobom jednostavno ne želim, kao što rekoh, kad dođeš do tačke gdje skontaš i sam da pričaš gluposti, ili se povučeš ili staneš negirati da si to ikad i reko. Svaka rasprava sa tobom je Sizifov poso.
Ostaj mi dobro
ja sam uvijek sa konstruktivnu diskusiju, kada me pita da odgovaram, kada pitam da mi se odgovara...a ove kukavicke fazone, i izvlakuse na pitanja...pa onda bjezanija sa teme...to samo pokazuje koliko cvrsto ti "vjerujes" u svoje stavove.
-
Hakiz
#9115 Re: Ateizam vs. Religija
Smrčak, nije stvar u bježaniji.Smrcak15 wrote:Smrle ne staje, kao sto se mozes uvjeriti sve ovo vrijemeBoemica wrote:Mogu ja odbranit svoje stavove, ali sa tobom jednostavno ne želim, kao što rekoh, kad dođeš do tačke gdje skontaš i sam da pričaš gluposti, ili se povučeš ili staneš negirati da si to ikad i reko. Svaka rasprava sa tobom je Sizifov poso.
Ostaj mi dobro![]()
ja sam uvijek sa konstruktivnu diskusiju, kada me pita da odgovaram, kada pitam da mi se odgovara...a ove kukavicke fazone, i izvlakuse na pitanja...pa onda bjezanija sa teme...to samo pokazuje koliko cvrsto ti "vjerujes" u svoje stavove.
Stvar je u tome da nisi pošten.
Kada je u pitanju veliki prasak kažeš, ko se to vratio u to vrijeme da može potvrditi.
Kada ti boemica kaže da isti princip mora važiti i za boga, dakle da se mora neko vratiti na početak da potvrdi da li je bog stvoren ili je oduvijek, tada pravilo koje si sam postavio ne priznaješ.
U tom slučaju nema konstruktivne diskusije. A takođe nema ni smisla.
Tako da ćemo te ostaviti u uvjerenju da is pobijedio.
Sve najbolje.
- Smrcak15
#9116 Re: Ateizam vs. Religija
Hakiz wrote:Smrčak, nije stvar u bježaniji.Smrcak15 wrote:Smrle ne staje, kao sto se mozes uvjeriti sve ovo vrijemeBoemica wrote:Mogu ja odbranit svoje stavove, ali sa tobom jednostavno ne želim, kao što rekoh, kad dođeš do tačke gdje skontaš i sam da pričaš gluposti, ili se povučeš ili staneš negirati da si to ikad i reko. Svaka rasprava sa tobom je Sizifov poso.
Ostaj mi dobro![]()
Kada je u pitanju veliki prasak kažeš, ko se to vratio u to vrijeme da može potvrditi.
Kada ti boemica kaže da isti princip mora važiti i za boga, dakle da se mora neko vratiti na početak da potvrdi da li je bog stvoren ili je oduvijek, tada pravilo koje si sam postavio ne priznaješ.
U tom slučaju nema konstruktivne diskusije. A takođe nema ni smisla.
Tako da ćemo te ostaviti u uvjerenju da is pobijedio.
Sve najbolje.
kako nisa posten druze, trazim od oponenta samo da elaborise svoje stavove, zbog cega se vjeruje kako se vjeruje, kao sto ja objasnjavm svoja vjerovanja.Smrčak, nije stvar u bježaniji.
tacno
pogresno razmisljanje, jer mi ovdje pricamo o stvarima sta je prihvatljivije za povjerovati, ne kazem ja sa 1000% da je bas bilo kako ja objasnjavam, ali je prihvaljvatljivije za vjerovati ono sto zagovaram. naspram nekoga ko tvrdi da je svemir nastao sam od sebe i kalibrirao konstante da bi univerzum i zivot u njemu mogao opstati.Kada ti boemica kaže da isti princip mora važiti i za boga, dakle da se mora neko vratiti na početak da potvrdi da li je bog stvoren ili je oduvijek, tada pravilo koje si sam postavio ne priznaješ.
ja znam da nema empirijskih dokaza ni za moje ni za vase stavove kako je tacno pocetak univerzuma poceo...ali mi ovdje mozemo da pricamo samo o vjeorvanjima, koje je vjerovatnije i koje je logicnije za vjerovati.
niste korektni...sta ja trazim od vas da pojasnite vase vjerovanje kako je univerzum mogao da nastane sam bez Boga u toj prici...i da vidimo sta je logicnije za vjerovati.U tom slučaju nema konstruktivne diskusije. A takođe nema ni smisla.
- MarlboroGold
#9117 Re: Ateizam vs. Religija
Ima samo smisla staviti ga na foe. Sve ostalo je bacanje vremena. Šteta što njegovi citirani komentari također nisu skriveni...
-
L u c i f e r
#9118 Re: Ateizam vs. Religija
Đesi Smrle...
Davno sam ja odustao od nekog pravog muhabeta s tobom druže.
Prvo zašto što smatraš da tvrdoglaviji sagovornik "pobjeđuje", drugo zato što si u suštini svog intelektualnog sklopa čisti cirkularni logičar, treće zato što svoju maštu smatraš stvarnošću.
Ne pišem ovo da bih tebi odgovarao jer znam vrlo dobro da je to ćorav posao, ali eto, pročitaće možda nekad neko, kao što i ja čitah tuđe misli koje su mi pomagale da dođem do nekih odgovora...
I evo opet, nakon toliko potrošenih riječi ti i dalje tvrdoglavo guraš svoj banalni djetinjasti argument:
Bog postoji sam od sebe oduvijek, svemoćan i savršen.
Zašto?
Pa zato što je bog.
Bog je takav kakvim ga vjernici opisuju.
Zašto?
Pa zato što on nije stvorenje.
Šah mat ateisti.
Sve što o bogu piše u Kuranu je istina, a i Kuran je istina.
Zašto?
Pa zato što je Kuran božja riječ.
Itd.
Nonsens.
Apsolutno se ne slažem da je logičnije da je bog oduvijek pa je stvorio univerzum nego da je univerzum nastao sam od sebe.
To je još nevjerovatnije.
Bog je savršeniji i kompleksniji od univerzuma.
Osim toga niti ne tvrdim da je univerzum nastao od sebe.
Ne znam. Nemam pojma. Niti to kod ateista zna i može reći. Možemo samo razmišljati.
Možda univerzum postoji oduvijek, možda se univerzumi razmnožavaju velikim praskom, možda je univerzum svjestan na nekom višem nivou kao što smo mi svjesni a naše pojedinačne ćelije nisu, itd.
Ali to su sve teorije, razmišljanja, hipoteze, i ja sam svjestan da ne znam.
Ti nisi. Ti misliš da znaš. Ok. Poštujem.
Ali su ti argumenti, jednostavno i bez uvrede rečeno, glupi brate...
Što se tiče tvog odgovora na pitanje o smislu vječnog postojanja u dženetu:
Svašta si napisao, ali odgovor nisi ponudio.
Ok, božja milost je to, eto ispuniće nam se sve tamo, eto tek ćemo tamo znati šta je pravi merak, itd, bla bla...
Ali šta je smisao svega toga?
Da jedemo, pijemo, guzimo vječno?
I hvalimo boga vječno?
Ne znam, iskreno, meni je ta zamisao apsurdna.
Mi nemamo pojma kako i zašto postojimo.
To je jedina i sva istina koja se pošteno može reći o tome.
Zasad.
Čovječanstvo se razvija i otvara oči, naukom.
Možda će nam jednog dana sve biti jasno.
Ali zasad, smiješno je umjesto poštenog upitnika staviti izmaštani nategnuti uskličnik.
Prvo zašto što smatraš da tvrdoglaviji sagovornik "pobjeđuje", drugo zato što si u suštini svog intelektualnog sklopa čisti cirkularni logičar, treće zato što svoju maštu smatraš stvarnošću.
Ne pišem ovo da bih tebi odgovarao jer znam vrlo dobro da je to ćorav posao, ali eto, pročitaće možda nekad neko, kao što i ja čitah tuđe misli koje su mi pomagale da dođem do nekih odgovora...
I evo opet, nakon toliko potrošenih riječi ti i dalje tvrdoglavo guraš svoj banalni djetinjasti argument:
Zašto?
Pa zato što je bog.
Zašto?
Šah mat ateisti.
Zašto?
Itd.
Nonsens.
Apsolutno se ne slažem da je logičnije da je bog oduvijek pa je stvorio univerzum nego da je univerzum nastao sam od sebe.
Ne znam. Nemam pojma. Niti to kod ateista zna i može reći. Možemo samo razmišljati.
Možda univerzum postoji oduvijek, možda se univerzumi razmnožavaju velikim praskom, možda je univerzum svjestan na nekom višem nivou kao što smo mi svjesni a naše pojedinačne ćelije nisu, itd.
Ok, božja milost je to, eto ispuniće nam se sve tamo, eto tek ćemo tamo znati šta je pravi merak, itd, bla bla...
I hvalimo boga vječno?
Zasad.
Ali zasad, smiješno je umjesto poštenog upitnika staviti izmaštani nategnuti uskličnik.
- Boemica
#9119 Re: Ateizam vs. Religija
L u c i f e r wrote:Đesi Smrle...
-
Hakiz
#9120 Re: Ateizam vs. Religija
Da.L u c i f e r wrote: Ali zasad, smiješno je umjesto poštenog upitnika staviti izmaštani nategnuti uskličnik.
- Dozer
#9121 Re: Ateizam vs. Religija
@Srmle
I ovdje, oko gravitacijske akceleracije i gravitacijske konstante, ti opet fulas. Vrati se na onaj moj post i skontaj sta sam ti pisao, i na koju tvoju izvalu, pa onda opet pokusaj s ovim nebulozama
A ovo da je bog "oduvijek", da "rodjen, stvoren ili postao nego je oduvijek", kao i sve ostale tricarije oko njegove milosti, postenja, sveznanja, itd.... Dzaba je drug moj sve to jer naprosto - nemas dokaz ni za sta od toga.
I zaista je krajnje vrijeme da shvatis da tvoje li bilo cije vjerovanje u nesto NIJE dokaz da je to zaista tako i da je to tacno i istina. Pa vrtic smo svi odavno prerasli, majka mu stara...
I ovdje, oko gravitacijske akceleracije i gravitacijske konstante, ti opet fulas. Vrati se na onaj moj post i skontaj sta sam ti pisao, i na koju tvoju izvalu, pa onda opet pokusaj s ovim nebulozama
A ovo da je bog "oduvijek", da "rodjen, stvoren ili postao nego je oduvijek", kao i sve ostale tricarije oko njegove milosti, postenja, sveznanja, itd.... Dzaba je drug moj sve to jer naprosto - nemas dokaz ni za sta od toga.
I zaista je krajnje vrijeme da shvatis da tvoje li bilo cije vjerovanje u nesto NIJE dokaz da je to zaista tako i da je to tacno i istina. Pa vrtic smo svi odavno prerasli, majka mu stara...
- Dozer
#9122 Re: Ateizam vs. Religija
@Srmle
A ovo da je bog "oduvijek", da "nije rodjen, stvoren ili postao nego je oduvijek", kao i sve ostale tricarije oko njegove milosti, postenja, sveznanja, nagrada i kazni, itd.... Dzaba je drug moj sve to jer naprosto - nemas dokaz ni za sta od toga.
I zaista je krajnje vrijeme da shvatis da tvoje ili bilo cije vjerovanje u nesto NIJE dokaz da je to zaista tako i da je to tacno i istina. Pa vrtic smo svi odavno prerasli, majka mu stara...
Shvati da je sve ono sto pise u Kur'anu samo gomila prethodno sakupljenog ljudskog znanja, a onda prikazano na jedan osebujan nacin kao nesto novo. Opet ti kazem - ljudi prije 1500 godina nisu bili glupi, samo su imali manje znanja nego ljudi imaju danas, ali istovremeno - nisu bili ni nelogicni, a ni manji manipulatori nego smo to danas.
Tebi, naravno, niko ne brani da vjerujes da je sve to susta istina ali, brate, moras prihvatiti i da postoje ljudi koji vise vjeruju u stvarne dokaze, empirijske, kao i naucne pretpostavke koje su podlozne provjeri, dokazivanju i reviziji, nego nekakvim ispraznim ljudskim bajkama nastalim upravo radi nedostatka empirijskih dokaza, tj. ljudskog neznanja u dato vrijeme.
Ti se uhvatis nekakve stvari i onda je uporno guras kao "dokaz" Kur'anih prorocanstava, a realna logika ti tu ne igra nikakvu ulogu jer je naprosto negiras. A realna logika u slucaju tvojih brda i zgrada/gradjevina visih od tih brda kaze da su ljudi i prije 1500 godina znali za visoke gradjevine (piramide npr,, kao najblize piscima Kur'ana u to vrijeme, a koje su bile mega cuda onda, a nisu ni danas nista manja), pa im nije bilo tesko sabrati 2+2 i zakljuciti da ce u buducnosti sigurno ljudi praviti jos vise gradjevine.
Isto kao sto mi danas mozemo bez problema pretpostaviti da cemo u buducnosti mozda zivjeti na Mjesecu. Da li bi neko ko to danas izjavi i zapise za 150-200 godina bio smatran bozijim poslanikom jer je predvidio nesto sto je prije 150-200 godina bilo nemoguce...?
A ovo da je bog "oduvijek", da "nije rodjen, stvoren ili postao nego je oduvijek", kao i sve ostale tricarije oko njegove milosti, postenja, sveznanja, nagrada i kazni, itd.... Dzaba je drug moj sve to jer naprosto - nemas dokaz ni za sta od toga.
I zaista je krajnje vrijeme da shvatis da tvoje ili bilo cije vjerovanje u nesto NIJE dokaz da je to zaista tako i da je to tacno i istina. Pa vrtic smo svi odavno prerasli, majka mu stara...
Shvati da je sve ono sto pise u Kur'anu samo gomila prethodno sakupljenog ljudskog znanja, a onda prikazano na jedan osebujan nacin kao nesto novo. Opet ti kazem - ljudi prije 1500 godina nisu bili glupi, samo su imali manje znanja nego ljudi imaju danas, ali istovremeno - nisu bili ni nelogicni, a ni manji manipulatori nego smo to danas.
Tebi, naravno, niko ne brani da vjerujes da je sve to susta istina ali, brate, moras prihvatiti i da postoje ljudi koji vise vjeruju u stvarne dokaze, empirijske, kao i naucne pretpostavke koje su podlozne provjeri, dokazivanju i reviziji, nego nekakvim ispraznim ljudskim bajkama nastalim upravo radi nedostatka empirijskih dokaza, tj. ljudskog neznanja u dato vrijeme.
Ti se uhvatis nekakve stvari i onda je uporno guras kao "dokaz" Kur'anih prorocanstava, a realna logika ti tu ne igra nikakvu ulogu jer je naprosto negiras. A realna logika u slucaju tvojih brda i zgrada/gradjevina visih od tih brda kaze da su ljudi i prije 1500 godina znali za visoke gradjevine (piramide npr,, kao najblize piscima Kur'ana u to vrijeme, a koje su bile mega cuda onda, a nisu ni danas nista manja), pa im nije bilo tesko sabrati 2+2 i zakljuciti da ce u buducnosti sigurno ljudi praviti jos vise gradjevine.
Isto kao sto mi danas mozemo bez problema pretpostaviti da cemo u buducnosti mozda zivjeti na Mjesecu. Da li bi neko ko to danas izjavi i zapise za 150-200 godina bio smatran bozijim poslanikom jer je predvidio nesto sto je prije 150-200 godina bilo nemoguce...?
- Smrcak15
#9123 Re: Ateizam vs. Religija
L u c i f e r wrote:Đesi Smrle...
Zašto?
Pa zato što je bog.
Zašto?
Šah mat ateisti.
Zašto?
Itd.
Nonsens.
I hvalimo boga vječno?
Zasad.
pa evo da nije svemocan i savrsen, onda bi dosli sa forama, kakav vam je to Bog koji nema moci da uradi nesto, i koji ima falinki....a Bog po defaultu treba da bude naj naj u svemu.Bog postoji sam od sebe oduvijek, svemoćan i savršen.
Zašto?
Pa zato što je bog.
nije tacno da se takvim cirkularnim forama sluzim...nego kazemSve što o bogu piše u Kuranu je istina, a i Kuran je istina.
Zašto?
Kuran je istina zato sto ti daje dokaze/znakove iz svih sfera zivota, na ovaj ili onaj nacin da je to Bozanska knjiga.
a kako ce nesto sto ne postoji samo sebe stvoriti, to jeste izbiti iz nistavila??? to je paradoxApsolutno se ne slažem da je logičnije da je bog oduvijek pa je stvorio univerzum nego da je univerzum nastao sam od sebe.
nauka kaze da ne postoji oduvijek.Možda univerzum postoji oduvijek, možda se univerzumi razmnožavaju velikim praskom, možda je univerzum svjestan na nekom višem nivou kao što smo mi svjesni a naše pojedinačne ćelije nisu, itd.
univerzumi kazes, da li to ima bezbroj drugih univerzuma, kako su oni nastali, nije valjda da su oduvijek nastajali sami od sebe.
- Smrcak15
#9124 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:@Srmle
ja fulam
ja te pitam za gravitacijsku konstantu, ti meni kaze to malo "g" je to, neznajuci da je veliko G univerzalna gravitacijska konstanta
i eto ja fulam
- Dozer
#9125 Re: Ateizam vs. Religija
Kasne su meni nase teorije i formule. Da li ovo znaci da svako nebesko tijelo ima istu gravitaciju ili je ta gravitacija identicna svugdje u svemiru? 
A, jos nam ne rece - ima li kakvo brojcano cudo u Kur'anu koje nam ukazuje na gravitaciju, kao najbitniju prirodnu silu bez koje ne bismo ni postojali?
A, jos nam ne rece - ima li kakvo brojcano cudo u Kur'anu koje nam ukazuje na gravitaciju, kao najbitniju prirodnu silu bez koje ne bismo ni postojali?