Ukrajina

lajkujMe

#90901 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ukrajinci potopili 2 desantna broda RU blizu Mykolayeva :lol:

Sta su li mislili kako ce da prodje ta akcija samo da mi je znati.

Haj sto Harpoon cuva obali nego i Sea Brimstone koji je dizajniran upravo da unistava desantne brodice
Nespin

#90902 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:27, edited 1 time in total.
lajkujMe

#90903 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Bup BTR
vee-jay

#90904 Re: Ukrajina

Post by vee-jay »

Biden je rekao da salje oruzije -- radi pregovaranja.

Vjerujem da RU sada zeli da zauzme istok - pa da ponudi pregovore.
UA ce ici ka oslobadjanju Hersona - hoce li uspjeti, ne znam.

Teska situacija za UA, jer kada RU ponudi zamrzavanje konflikta i pregovore, ne znam hoce li UA to moci uraditi.
lajkujMe

#90905 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Poroshenko nije pobjegao uz Ukrajine kao sto su neki pricali

Porošenko je snažno govorio na Kongresu EPP:
- više oružja, više sankcija, bez kompromisa sa Putinom;
- radimo na tome da se u rezoluciji EPP fiksira davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU na sljedećem samitu;
- Za Ukrajinu nema drugih bezbednosnih garancija osim NATO-a.
Nespin

#90906 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:28, edited 1 time in total.
lajkujMe

#90907 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Uuuu pogledajte citav Thread

Mnostvo snimaka ispod ovog avioni tenkovi i scooteri :D

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#90908 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ovaj pravac treba pratiti, zestoki su okrsaji iz pravca Lymana prema Slovanjsku.Rusi pokusavaju skratiti kotao odmah udarom na Slovanjsk.Pokusavaju da zauzmu most i naprave mostobran zauzimanjem Raihorodoka gdje bi izbili na par kilometara od Slovanjska, morali bi se onda Ukrajinci kompet povuci iz Donbasa.Sreca opet im je prirodna prepreka rijeka Sjeverodonjeck.
lajkujMe

#90909 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Firms...

Obozavam ovo sto vidim na njemu

Prvo Kerson oblast gori kod Snihurivke mnogooo i izgleda da UA napreduje na grad
Drugi dio kod Sukhy Stavok blizu Davidovog broda :D

A onda Karkiv uuu tu odjednom neka opasna akcija sjeverno od Stare Saltive veoma blizu Vovchanska

Image

Firms

Image

Meni lici na ponton pokusaj od nekog ali eto saznacemo brzo
Spiritbreaker

#90910 Re: Ukrajina

Post by Spiritbreaker »

Čitalac wrote: 02/06/2022 10:10 U Hersonu je prošle sedmice, u organizaciji proruskih vlasti, boravila grupa stranih novinara, među kojima i ekipa AFP-a. Ukrajinske vlasti tvrde da je 45 procenata stanovništva napustilo grad, a novinari su opazili da je više od polovine prodavnica i kafića zatvoreno.

https://www.france24.com/en/live-news/2 ... ine-region
Hvala za clanak. mene brine ovo:
""Many (residents) support being part of Russia, not being some newly created (separatist) republics, but having real legal jurisdiction. Let's say that's Russia's," says Kobets."
Excel2

#90911 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Spiritbreaker wrote: 02/06/2022 10:39
Čitalac wrote: 02/06/2022 10:10 U Hersonu je prošle sedmice, u organizaciji proruskih vlasti, boravila grupa stranih novinara, među kojima i ekipa AFP-a. Ukrajinske vlasti tvrde da je 45 procenata stanovništva napustilo grad, a novinari su opazili da je više od polovine prodavnica i kafića zatvoreno.

https://www.france24.com/en/live-news/2 ... ine-region
Hvala za clanak. mene brine ovo:
""Many (residents) support being part of Russia, not being some newly created (separatist) republics, but having real legal jurisdiction. Let's say that's Russia's," says Kobets."
Pausalna izjava.
drug_profi

#90912 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 02/06/2022 08:59 Idemo dalje

UA ce dobiti 4 ova drona.

Jaci su od Bayraktara u mnogim segmentima.

Imaju slican dizajn ali ova stvar leti na vecoj visini (do 8000m), brzi je leti do 309km, maximalan nalet 25 sati.

Vjerovatno jam resistant.

Zanimljivo ima integrisan radar za pronalazenje prijetnji.
Optiku mu je puno bolja od Bayraktara.
3 vrste oruzja moze da ima.

Hellfire
Stinger
GBU 44/B bomba

Znaci moze napadati i avijaciju po svemu sudeci a Hellfire i GbU mu daju veci domet oruzja od Bayraktara cak duplo do 11km.
Nece biti gamechanger ali ce ova igracka da cini veliku stetu Ruskoj vojsci.
Bojim se da će ruski PVO ovo sve poskidat vrlo brzo.
apsidejzi

#90913 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Amerikanci procjenjuju da se ruska ratna sposobnost smanjila za 20% od pocetka rata zahvaljujuci svim gubicima u vojsci i naoruzanju. Imaju male napretke na istoku Ukrajine ali je vojska generalno demoralizovana. Jarane, ovo za 20% je golemo. Izgubiti 20% svojih vojnih kapaicteta u tri mjeseca a ne viditi neki veliki rezultat... mora boliti. Mnogo.

https://www.nytimes.com/2022/05/31/us/p ... raine.html?
madner

#90914 Re: Ukrajina

Post by madner »

lajkujMe wrote: 02/06/2022 09:04
madner wrote: 02/06/2022 09:01 BTG = bataljon ne brigada.
Sorry moja greska.
Da jedina BTG sposobna za ofanzivna dejstva s T80 i T72 tenka.
Stacionirani su bili kod Kahovke.
Sad ih vise nema.

Ali zato RU u Kersonu ima brigade koje nisu oformljene u BTG i one sad jedine brane podrucje.
Sve su lakse brigade bez modernih tenkova.
Nema logike nista od toga. Koje brigade RF nemaju tenkove?
madner

#90915 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ja procjenjujem da su izgubili 32% ali obnovili 17.4%. :roll:
lajkujMe

#90916 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ah ta slobodarska Rusija

lajkujMe

#90917 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

madner wrote: 02/06/2022 11:04
lajkujMe wrote: 02/06/2022 09:04

Sorry moja greska.
Da jedina BTG sposobna za ofanzivna dejstva s T80 i T72 tenka.
Stacionirani su bili kod Kahovke.
Sad ih vise nema.

Ali zato RU u Kersonu ima brigade koje nisu oformljene u BTG i one sad jedine brane podrucje.
Sve su lakse brigade bez modernih tenkova.
Nema logike nista od toga. Koje brigade RF nemaju tenkove?

VDV i Mornaricke ima jedna BTG Marinaca koja je s tenkovima.
I 2 mehanizovane pjesadijske brigade koje mislim da nemaju tenkove

Ostalo samo oklopna bar tako govore izvori.

Specificno 126 brigada RU ima tenkove
drug_profi

#90918 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nespin wrote: 02/06/2022 10:13
drug_profi wrote: 02/06/2022 01:47

Meni je lično pun qurac otvarača očiju.
Jbe mi se sta su ukrajinici i gdje radili privatno ili sluzbeno prije 24.02.
Sad momentalno vode moj rat. Brane svoju zemlju na nacin na koji sam je ja branio i to od fakticki istog neprijatelja kao sto je moj.
Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.
I apdejtiraj se po pitanju Azova.
Tema nije samo "Rat u Ukrajini", tema je Ukrajina. Ako postoji nešto što se tiče Ukrajine, a naročito ako se tiče dugoročno i nas ovdje, imamo pravo o tome pisati i diskutovati, sviđalo se to nekome ili ne. Bitno je da je utemeljeno na činjenicama.
Što se tiče Azova, ja sam pričao istu priču: "reformisani", "postali dio legalnih vojnih struktura", "većina nisu nacisti" itd. itd.
Dok nisam pročitao dovoljno članaka i odgledao dovoljno videa. Apsolutna većina Azovaca su okorjeli nacisti koji kao najveći problem Evrope vide muslimane. U Azovu se borio i bori i veliki broj Rusa koji su razočarani u "Putinov režim" i to ne iz razloga zbog kojeg ti misliš, već zato što misle da je Putin previše tolerantan prema "emigrantima" i da je dopustio da se muslimani u Rusiji previše "nakote". Heroj Azovaca je Ratko Mladić, a vizija njihovog budućeg djelovanja, kao i njihovih bratskih neonacističkih organizacija širom Evrope i svijeta jeste "konačno rješenje" koje je "muslimanskim uljezima" u Bosni pripredio Ratko Mladić.
Ja ovo ne pišem zato što sam rusofil ili iz bilo kakvog skrivenog razloga, već zato što smatram da su ovo jebene stvari o kojima se treba pisati. Što se tiče Azovaca, svaka čast za hrabrost i požrtvovanost, iskreno mogu reći da sam na njihovoj strani u smislu bitki koje trenutno vode protiv ruskih hordi, ali njihovu ideologiju treba prikazivati onakvom kakva jeste. Sutra da ti Azovci postanu nekakav bitan politički faktor u Ukrajini, garantujem da bi prvo počeli sa protjerivanjem Krimskih Tatara npr. Što se tiče odnosa prema nama, mislim da nema potrebe dalje diskutovati, sve je jasno.
Neće mi biti mrsko kad budem imao vremena i postaviću linkove (puno linkova) na članke koje su pisali ugledni mediji o Azovu i kako se uklapaju u globalnu mrežu radikalnih desničarskih organizacija i kako su bukvalno postali avangarda, uzor drugim sličnim organizacijama širom svijeta.
Dakle zabrinutost zbog ruskog malignog uticaja u našim krajevima je apsolutno opravdana, ali ne treba zatvarati oči na ideologiju zla koja polako pušta pipke po čitavoj Evropi i svijetu. Ne tako davno frajer je automatskom puškom ubijao ljude u džamiji na Novom Zelandu, uz pjesmu posvećenu Karadžiću.
Možeš ti pisati šta hoćeš na forumu, slažem se, kao šti to ja isto mogu reći da ja nabijem na q. to što pišeš.
Ja sam ti već rekao u postu na koji se referises da me zivo zaboli q sta su radili prije 24.02. Također edukacija preko YT me ne zanima.
Ultranacionalisiti na izborima u Ukrajini nisu ni usli u Radu. Tolika je podrska takvoj agendi.
Bolje se brini koliko je ultranacionalista u parlamentima koji tebi kroje zakone.
A_A_AKCIJA

#90919 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

hatemondays wrote: 02/06/2022 04:44
zilog wrote: 02/06/2022 04:14
Spoiler
Show
Nikako mi nije jasno, da jedan povrsan i tendenciozan komentar, moze proci test logike akademski obrazovanog forumasa, i bez kritickog osvrta, zasluziti "quote" na forumu. Jedino ako komentar predstavlja i licni stav. Ipak, osvrnucu se na sam komentar, da ne odemo previse licno...

1. Vecina ovakvih komentara, da bi uopste bila procitana, "velikodusno" prizna da je izvrsena mucka agresija na Ukrajinu i (eto i ovaj komentar) uporedi Putina sa Hitlerom. Onda, negdje u petom pasusu, pocinje citav niz "ALI" i bez kojih bi bilo sasvim jasno, da je sve ranije napisano, samo BS namjenjen anesteziranju citaoca koji osudjuje rusku agresiju. Prikladan forumski add-on bi, nakon svakog ALI, bio zvuk pustanja vode u wc solju, za prethodno napisanim.

2. Dotaknimo se logike napisanog u komentaru. Iako sustinski pogresan, po svom sljepilu na cinjenice, vise bi mu odgovaralo, da je napisan 2014., a ne 2022. godine. Danas to nije sljepilo, nego morbidni bezobrazluk. Kakvi sporazumi? Jos je 2014. godine bilo jasno da Rusi ne postuju nikakve sporazume i da ce sve godine poroznih "sankcija", Putin samo iskoristiti, da se pripremi za narednu fazu svoga osvajanja. Nametanje energetske omce Evropi, a posebno Njemackoj, je dio tog plana. Da ne ponavljam ostale, odlicno napisane, Geralt-ove argumente:

3. Autor (kao i forumas koji prenosi), u potpunosti ignorisu, vrlo vjerovatan razvoj dogadjaja, u slucaju da se rat zaustavi nekim "sporazumom", prije oruzanog vracanja Rusa na pozicije prije 24.02., sto je jedina garancija da se Rusi zabave "osebi". U protivnom:
- Putin ubrzano reformise vojsku i obavjestajne sluzbe. Smjenjuje nesposoban komandni kadar, a promovise one uspjesnije.
- Likvidira Zelenskog i dalje destabilizuje Ukrajinu i njene saveznike
- Modernizuje naoruzanje, smanjuje masovnu izlozenost oklopa i gura dronove, koji su do sada gledani kao neka hereticka suprotnost ruskoj doktrini.
- Nakon toga, slijedi nova "isprovocirana" eskalacija i zauzimanje, ili obilazak Odese, spajanje sa Pridnestrovljem, uzmanje Moldavije i izbijanje na madjarsku granicu. Iako mislim da, ni sada, nece nista potpisati dok to ne postigne.
- Prilaskom Madjarskoj, Orban dobija izgovor za upotrebu ovlastenja, koja su mu data uvodjenjem vanrednog stanja i sa, ili bez, formalnog napustanja NATO i EU, postaje otvoren Putinov saveznik, a Rusi dobijaju slobodnu komunikaciju prema Srbiji i dalje.
... da ne nabrajam dalje (Balkan,Poljska, Baltik...)
Oni sto ce poletiti da kazu, da je, sve ovo napisano, plod bujne maste, neka se pokusaju vratiti u 2021. godinu i kazu, kakav bi im komentar bio na prognozu za u februar 2022. godine:
- Putler ce, uz izgovor o denacifikaciji i demilitarizaciji Ukrajine, iz vise pravaca, ukljucujuci i Bjelorusiju, izvrsiti invaziju na Ukrajinu
- Nakon sto ce se uvjeriti, da Ukrajinci nece, tek tako, poloziti oruzje, pocece sa masovnim, neselektivnim, bombardovanjem, civilnih ciljeva
- Izvrsice masovna neselektivna ubijanja po ukrajinskim gradovima (Buca...)
- Civile koji su napustili napadnuta podrucja, ce masovno deportovati na daleki istok Rusije
- Jednostrano ce promjeniti ugovore o snabdjevanju gasom Evrope i poceti koristiti isti kao oruzje
- Prijetice nuklearnim oruzjem
...

Ima ih, koji nista od ovog nisu vjerovali ni 23.02., da ne spominjem one - koji ni danas ne vjeruju...
Eh moj dobri Yanis stari dobri lijevo orijentirani profesor iz Sydneya, utopijski palamudan, pao na pravom ispitu kad je Grke trebalo vaditi iz govana. Tu se dobro prodao pa kad je trebalo pregovarati sa hard desnicom ako para pade i nema ga vise u politici barem ne onoj vaznoj. Relevatan je ko lanjski snijeg, ovdje je pokusavao (preko jakog grckog lobija) da fantazira o greskama Howarda i njegovim ekonomskim greskama a lik ostao premijer 11 godina. Te lijeve ublehe u kapitalizmu ne prolaze a nije da nije bio fin profesor ali biti profesor i ekonomista sa poslom u nekoj korporaciji ili bankama je samo teoretisanje a kad dodje do prakse nula. I tako je nas profa je pao na konkretnim zadacima kao ministar finansija u Grckoj. Ne bi me cudilo da mu je Putko donirao da malo popravi svoju ambicioznu karijeru, nije usamljen na tom spisku, mnogi su tu -probrano drustvo.[/spoiler]
Ljevica je u slobodnom padu decenijama, a ratovi i njihov stav o tim ratovima ih samo ubrzava u tom propadanju.

Fascinantna je ta prirodna koalicija ljevičara i bjelosvjetskih siledžija, krvnika i zločinaca. Pa se nađeš u situaciji da navijači Livorna, najljevljeg :mrgreen: kluba u Italiji tuguju nad smrti Miloševića, i nađu se na istoj strani kao navijači Lazija koji stavljaju transparente Arkanu :-)

Po meni, jedna od najvećih ideoloških mana jeste to robovanje marksističkom materijalizmu u tumačenju istorijskih događaja, po kojem ništa nije bitno, osim toga ko posjeduje sredstva proizvodnje.

Rezultat je apsolutna dehumanizacija i ignorisanje ljudskih žrtava, stradanja, nesreće, pravde, nepravde... i pokušaj da se sve objasni kroz prizmu kako je to samo zapravo borba krupnog kapitala za još više resursa.

Čuli smo to stotine puta, rat u Jugoslaviji je pokrenuo zapad da se dočepa resursa. Apsolutno se ignorira da su u svim tim ratovima počinjeni zločini, da postoji zločinačka ideologija koja je natjerala ljude u zločine, a da iza svega ostaje nesreća, pustoš... I uvijek su nekako na strani tih zločinaca, bez izuzetaka.

Meni je Varoufakis ulivao nadu, pogotovo jer je imao razumnih ideja za rekonstrukciju odlučivanja u EU, u vrijeme krize 2008.

Međutim, ispada da su kritičari bili upravu. Ne može salonac koji se predstavlja da je ljevičar, a zapravo se udao ultra bogato, sa svoje milionske jahte razumjeti probleme svijeta. ..

Marksistički materijalizam ostaje najveći problem ljevice koji će je na kraju uništiti, jer su već sada totalno dehumanizirani.
drug_profi

#90920 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

:thumbup:
Vidi jbt, ja se složih sa ovim. :mrgreen:
A_A_AKCIJA

#90921 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Spiritbreaker wrote: 02/06/2022 10:06 Jasno je to druze, ali historija je pokazala gdje okupaciona vlast pojaca nasilje i hapsenja, veca i jaca se gerila i otpor javljaju. Vietcong je bio najjaci kad je najvise bilo Amera i kad su svakog drugog optuzivali da je komunista, a da ne govorim o ubijanju civilja po selima pod izgovorom da saradjuju sa komunistima.
Vidjet cemo hoce li se i kada aktivirati ta ilegala partizanska antiruska...jer ovako sve izgleda i vise nego bajno u Hersonu.
Istorija je pokazala da u sličnim situacijama, manje od 2% ljudi odluči da uzme neku aktivniju ulogu. I to uključuje one koji su pokret otpora i one koji su kolaboracionisti.

Druga stvar što smo mi odgojeni na mitovima da je čitava Jugoslavija ratovala protiv Švaba...

Pogledaš čitavu Evropu i skontaš da je pokret otpora bio izuzetak, a nikako pravilo. A onda uzmeš Ruse, koji su brutalniji od Nijemaca 40ih, i skontaš zašto nema veće pobune.
janje_

#90922 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

A_A_AKCIJA wrote: 02/06/2022 11:17 Marksistički materijalizam ostaje najveći problem ljevice koji će je na kraju uništiti, jer su već sada totalno dehumanizirani.
socijalizam je ko ideja u svojoj osnovi sjajan, ali realizacija je previdila jedan bitan, najbitniji dio, ljudski faktor. pohlepa, ego, .. i tu je sve propalo..
SanskiBiser

#90923 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#90924 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

A_A_AKCIJA wrote: 02/06/2022 11:17

Fascinantna je ta prirodna koalicija ljevičara i bjelosvjetskih siledžija, krvnika i zločinaca. Pa se nađeš u situaciji da navijači Livorna, najljevljeg :mrgreen: kluba u Italiji tuguju nad smrti Miloševića, i nađu se na istoj strani kao navijači Lazija koji stavljaju transparente Arkanu :-)
što bi se reklo, otišli toliko u stranu da su došli sa druge strane. Magelanovci.
Po meni, jedna od najvećih ideoloških mana jeste to robovanje marksističkom materijalizmu u tumačenju istorijskih događaja, po kojem ništa nije bitno, osim toga ko posjeduje sredstva proizvodnje.

Rezultat je apsolutna dehumanizacija i ignorisanje ljudskih žrtava, stradanja, nesreće, pravde, nepravde... i pokušaj da se sve objasni kroz prizmu kako je to samo zapravo borba krupnog kapitala za još više resursa.

Čuli smo to stotine puta, rat u Jugoslaviji je pokrenuo zapad da se dočepa resursa. Apsolutno se ignorira da su u svim tim ratovima počinjeni zločini, da postoji zločinačka ideologija koja je natjerala ljude u zločine, a da iza svega ostaje nesreća, pustoš... I uvijek su nekako na strani tih zločinaca, bez izuzetaka.
da, gubi se iz vida šta je bilo gorivo za rat, a to je nesmiljeni srpski fašizam o nužnosti etnički čistih teritorija gdje živi sprski narod, brižljivo njegovan u njedrima srpske pravoslavne crkve po kojoj je jučer bio Boj na Kosovu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#90925 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 02/06/2022 11:12

Možeš ti pisati šta hoćeš na forumu, slažem se, kao šti to ja isto mogu reći da ja nabijem na q. to što pišeš.
Ja sam ti već rekao u postu na koji se referises da me zivo zaboli q sta su radili prije 24.02. Također edukacija preko YT me ne zanima.
Ultranacionalisiti na izborima u Ukrajini nisu ni usli u Radu. Tolika je podrska takvoj agendi.
Bolje se brini koliko je ultranacionalista u parlamentima koji tebi kroje zakone.
:thumbup:
Post Reply