Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
granita

#9076 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Jedno onako prakticno pitanje :D

Moram li se pred porod obrijati na nulu ili je dovoljno da bude fino uredno? Ne zelim da me oni gore kasape.

I da li na GAK-u rade klistir?

Hvala puno!
manekenka u penziji

#9077 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Rade klistir. Pored mene se porodila jedna cupa :lol: sto ce reći da se ne mora na nulu brijati :)
kadinica

#9078 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Da, bolje je kod kuce to zavrsiti za slucaj sivanja
Da, radi se klistir (meni nisu nijednom stigli)
julisiz es grant

#9079 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Suzie Q wrote:Pitanje za doktora:

3.7. sam imala kiretažu nakon koje još nisam dobila mjesečnicu, danas mi je na pregledu doktorica ustanovila endometrij debljine 2mm, ostalo je sve uredno na desnom jajniku imam i folikul koji ukazuje da je ovulacija bila spremna. nije puno govorila dok ne izvadim sve nalaze, ali mene je strah ashermanovog sindroma ili kobnih posljedica.
inače cijeli mjesec sam pila čaj od vrkute koja se preporučuje za jačanje maternice.
mozete li mi pojasniti malo više ovu situaciju i dati savjete što napraviti ili na što trebam pripaziti? ovo mi je druga izgubljena trudnoća i malo je reći da me je strah :-(
hvala!
Nije ništa neuobičajeno da menzes kasni nakon pobačaja, zbog preživljenog stresa može se to poremetiti.Kobnih posljedica sigurno neće biti, a ukoliko bude problema sa narednim začećem, uradi se histeroskopija i vidi ima li priraslica u materištu.
manekenka u penziji

#9080 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:Ako mogu i ja da se opet tuspasim kod doktora :)

Neposredno poslje poroda su mi se počeli javljati bolovi u ligamentima, tj.u podrucju Ahilove pete na obe noge. Bol mi se najčešće javlja nakon ležanja. Po ravnom i nekako hodam ali uz i niz stepenice jedva idem jer me ligamenti užasno zatezu. Nakon par minuta bol prestaje.
Ima li to ikakve veze sa trudnoćom?
Doduše, u trudnoći sam pila i magnezij a sada ga ne pijem. Ima li to kakve veze?
Smijem li ga piti iako dojim?
Izvinjavam se, nije me bilo dugo ne samo na temi nego ni na internetu (iz subjektivnih i objektivnih razloga) :)
U toku trudnoće jako su česti bolovi u mišićima i ligamentima, obično ne baš jasnog uzroka. Obzirom na lokaciju tvog bola, mislim da je mogao doći zbog napregnuća Ahilovih tetiva prilikom napinjanja u porodu.
Opet ja dokore. I dalje mi se dešava ista stvar. Pete i tetive me užasno bole a uz to mi se dešava jako trnjenje u rukama. Svi ti bolovi su najjači kada tek ustanem iz kreveta, a obzirom da imam malu bebu koja se budi u sitne sate radi hranjenja, bolovi mi predstavljaju veliki problem. Otkako se pojavilo trnjenje u rukama osjetim i neku slabost u šakama.
Imate li ikakav savjet? Sta mi je činiti?
Radim vježbe za istezanje šaka i stopala ali mi ne pomažu mnogo jer svaku noć me čeka ista stvar.
Hvala!
julisiz es grant

#9081 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote: Opet ja dokore. I dalje mi se dešava ista stvar. Pete i tetive me užasno bole a uz to mi se dešava jako trnjenje u rukama. Svi ti bolovi su najjači kada tek ustanem iz kreveta, a obzirom da imam malu bebu koja se budi u sitne sate radi hranjenja, bolovi mi predstavljaju veliki problem. Otkako se pojavilo trnjenje u rukama osjetim i neku slabost u šakama.
Radim vježbe za istezanje šaka i stopala ali mi ne pomažu mnogo jer svaku noć me čeka ista stvar.
Hvala!
Obzirom da tegobe i dalje postoje i da se javlja ta slabost i trnjenje, bilo bi dobro da se obratiš neurologu, neka vidi da nema kakvih objektivnih ispada u inervaciji, pa po potrebi da te pošalje da snimiš EMNG tj. snimanje električnih potencijala u mišićima ruku i nogu, da se vidi jesu li pravilno inervirani. Naravno, te tegobe uopšte ne moraju imati veze sa trudnoćom i porodom.
manekenka u penziji

#9082 Re: Trudnjače i porodilje online

Toga sam se i bojala, tj.posjete neurologa.
Hvala puno na detaljnom i brzom odgovoru.
julisiz es grant

#9083 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Toga sam se i bojala, tj.posjete neurologa.
Hvala puno na detaljnom i brzom odgovoru.
Ma bolje da se rasteretiš. Mislim i nadam se da nije ništa.
Mis mekinjas

#9084 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

manekenka u penziji wrote:
julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:Ako mogu i ja da se opet tuspasim kod doktora :)

Neposredno poslje poroda su mi se počeli javljati bolovi u ligamentima, tj.u podrucju Ahilove pete na obe noge. Bol mi se najčešće javlja nakon ležanja. Po ravnom i nekako hodam ali uz i niz stepenice jedva idem jer me ligamenti užasno zatezu. Nakon par minuta bol prestaje.
Ima li to ikakve veze sa trudnoćom?
Doduše, u trudnoći sam pila i magnezij a sada ga ne pijem. Ima li to kakve veze?
Smijem li ga piti iako dojim?
Izvinjavam se, nije me bilo dugo ne samo na temi nego ni na internetu (iz subjektivnih i objektivnih razloga) :)
U toku trudnoće jako su česti bolovi u mišićima i ligamentima, obično ne baš jasnog uzroka. Obzirom na lokaciju tvog bola, mislim da je mogao doći zbog napregnuća Ahilovih tetiva prilikom napinjanja u porodu.
Opet ja dokore. I dalje mi se dešava ista stvar. Pete i tetive me užasno bole a uz to mi se dešava jako trnjenje u rukama. Svi ti bolovi su najjači kada tek ustanem iz kreveta, a obzirom da imam malu bebu koja se budi u sitne sate radi hranjenja, bolovi mi predstavljaju veliki problem. Otkako se pojavilo trnjenje u rukama osjetim i neku slabost u šakama.
Hvala!
Vidim doktor je isto odgovorio, a neko je otvorio temu trnjenja ruku.
Meni su poslije poroda trnuli prsti na obe sake. Prva tri prsta i ruke isto. Gorile.
Dijagnoza karpalni tunel sindrom.
Obavezno neurologu i fizijatru, oni daju dijagnozu.
Ako ne prestane, za 7-10 dana, doktorima. Hoce kao posljedica trudnoce i dojenja.
Lijeci se fizikalnim, i to nikako istezanjem saka, pa to prestani, vec laser, magnet i UZV, sve moze kao dojilji se raditi jer su upaljeni zivci. Mirovanje, nocu se stave ortoze na zglobove.
Uglavnom ako ovo ne pomogne moze operacija, ali dok dijete ne odraste, nista, jer ne smije biti nikakvih napora na sakama.
manekenka u penziji

#9085 Re: Trudnjače i porodilje online

Lakše je napisati post na forumu nego zaista otići doktoru. Sacekat cu još par dana, ali čini mi se da cu morati nešto poduzeti.
Hvala oboma!
Mis mekinjas

#9086 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

I ovaj, sto ti je dr napisao EMNG, ili test nervne funkcije nije ugodan pregled bas. Radi se iglicama, pustaju struju, i traje oko pola sata.
I kad dobijes nalaz ako ti ga neurolog ne ocita nista neces skontati. :lol:
manekenka u penziji

#9087 Re: Trudnjače i porodilje online

Bas divno zvuci :lol:
Mis mekinjas

#9088 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Aj, ako je to, struja na fizikalnim je ugodna. :D
I pomaze. :)
Ja, kad je to pocelo nocu sam bila luda. Trne, dojim dijete, trne, ne mo's ruku mrdnuti, ne pomaze nista.
Sad je bolje poslije fizikalnih, ali ortoze ne skidam nocu.
manekenka u penziji

#9089 Re: Trudnjače i porodilje online

Ma meni je bas problem to noćno dojenje jer ja njoj prvo nekih 5min dajem cucu dok mi se povrati snaga u rukama. Kad je napokon uspijem podojiti, onda moram sici niz stepenice, sto je za mene izazov obzirom na bolne pete i zatezanje u tetivama, da bih joj napravila AD.
Raspadam se a tek dvadesete gazim... :lol:
Mis mekinjas

#9090 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Nemoj ti dugo cekati sa odlaskom doktoru.
Ja, da sam bila pametna, kako nisam, trebala sam isti dan neurologu.
banana1

#9091 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

Pitanje za doktora.
Od pocetka trudnoce imam nešto soli, nešto bakterije u urinu. Leukociti u krvi su se kretali od 7.9 do 8.7. Trenutno sam u 32 nedelji trudnoce..Bila sam na pregledu kod interniste sa 22 nedelje i ona mi je dala antibiotike i caj brusnicu.Ja nisam bila te antibiotike zato sto bas i nisu zdravi kao sto svaki dr preporucuje,a mene zanima trebam li se zabrinut oko ovih nalaza. Jedino sto sam koristitila tokom trudnoce su vaginolete koje mi je ginekolog davao.
bavi

#9092 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bavi »

manekenka u penziji wrote:Lakše je napisati post na forumu nego zaista otići doktoru. Sacekat cu još par dana, ali čini mi se da cu morati nešto poduzeti.
Hvala oboma!
Evo da se i ja tuspasim sa problemom boli u rukama nakon poroda. Od prije sam vukla problem sa kičmom c6-c7(vratni dio) i imala sam povremene vrtoglavice. Nakon poroda, to se poprilično pogoršalo tako da sad imam i bolove u rukama.
Doktori su to povezali da sam previše savijala vrat i ramena dok sam dojila bebu. :|
Uglavnom moj ti je savjet da odmah uganjaš da uradis emng jer se on čeka 2 mjeseca. Ako ćeš privatno raditi, košta oko 100,00 KM.
manekenka u penziji

#9093 Re: Trudnjače i porodilje online

Pa ja imam i bolove u kicmi, ali oni mi traju od poroda. Trnjenje u rukama je počelo nedavno, a bolovi u nogama neposredno poslje poroda. Možda i odmah a ja nisam puno tome pridavala pažnju. Kičma me ne boli na način da me bol presječe, već me kičma cijelom duzinom boli po čitav dan. Kada presvlacim bebu, pogotovo poslije njenog kupanja, uopće ne mogu da se ispravim. Naravno, bol je tu i kada dojim iako se trudim da se sto više i češće "zavalim" u naslonjač.
bavi

#9094 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bavi »

manekenka u penziji wrote:Pa ja imam i bolove u kicmi, ali oni mi traju od poroda. Trnjenje u rukama je počelo nedavno, a bolovi u nogama neposredno poslje poroda. Možda i odmah a ja nisam puno tome pridavala pažnju. Kičma me ne boli na način da me bol presječe, već me kičma cijelom duzinom boli po čitav dan. Kada presvlacim bebu, pogotovo poslije njenog kupanja, uopće ne mogu da se ispravim. Naravno, bol je tu i kada dojim iako se trudim da se sto više i češće "zavalim" u naslonjač.

vjerovatno je nerv malo prignječen kao kod mene :| valjda će fiziklane pomoći...
julisiz es grant

#9095 Re: Trudnjače i porodilje online

banana1 wrote:Pitanje za doktora.
Od pocetka trudnoce imam nešto soli, nešto bakterije u urinu. Leukociti u krvi su se kretali od 7.9 do 8.7. Trenutno sam u 32 nedelji trudnoce..Bila sam na pregledu kod interniste sa 22 nedelje i ona mi je dala antibiotike i caj brusnicu.Ja nisam bila te antibiotike zato sto bas i nisu zdravi kao sto svaki dr preporucuje,a mene zanima trebam li se zabrinut oko ovih nalaza. Jedino sto sam koristitila tokom trudnoce su vaginolete koje mi je ginekolog davao.
Ne trebaš se brinuti, to su u trudnoći uobičajeni nalazi.
banana1

#9096 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

julisiz es grant wrote:
hvala puno na odgovoru dr..jer sam po internetu nailazila na razne neke teorije o tome ako se ne lijeci antibioticima moze doci do upale bubrega itd...
julisiz es grant

#9097 Re: Trudnjače i porodilje online

banana1 wrote:
julisiz es grant wrote:
hvala puno na odgovoru dr..jer sam po internetu nailazila na razne neke teorije o tome ako se ne lijeci antibioticima moze doci do upale bubrega itd...
Da, ukoliko ima dosta bakterija i leukocita (a i tada je često znak samo bijelog pranja), inače "malo" ili "nešto" bakterija u nalazu obično ukazuje na bakterije sa kože koje se speru sa mlazom urina i dospiju u uzorak.
banana1

#9098 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

Hvala puno na odgovoru dr..
granita

#9099 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Samo da javim dragoj grupi podreske da sam i ja napokon postala mama jednog malog djecaka. Vec smo stigli kuci. Posebne zahvale manekenka i nas dragi dr. Hvala Vam od srca, a sad cu vas gnjaviti na bebama :-D
manekenka u penziji

#9100 Re: Trudnjače i porodilje online

Čestitam! Da ste živi, zdravi i sretni! :kiss:
Post Reply