IRAN
- Em2r
#9076 Re: IRAN
Bilo je rijeci o ovome a naletih danas u novinama

-
neki
#9077 Re: IRAN
bojim se da im skidanje sankcija dugorocno nista dobro nece donijeti..
- vivaldi
#9078 Re: IRAN
dugorocno najmudriji potez irana bi bio peglanje odnosa sa izraelom
- salik79
#9079 Re: IRAN
Dokle postoji I.R. Iran to se nece desiti...vivaldi wrote:dugorocno najmudriji potez irana bi bio peglanje odnosa sa izraelom
- jao_situacije
#9080 Re: IRAN
salik jesi vidio španci izdali nalog za hapšenje bibija i šestorice drugih 
- salik79
#9081 Re: IRAN
Sa's vidjet kad im sloze neku diverziju u vidu "sehidske akcije"...
- jao_situacije
#9082 Re: IRAN
el clasico je sutra pa ti vidi
valjda neće na ronalda on jedini i donira za palestince pare
valjda neće na ronalda on jedini i donira za palestince pare
- salik79
#9083 Re: IRAN
Spanci su se dobro pripremili, digli na najvisi nivo...za nadati se da ce proci bez belaja.
Samo strah me da ne udare gdje je "mekse", posto su se svi fokusirali na stadion i blizu okolinu.
Samo strah me da ne udare gdje je "mekse", posto su se svi fokusirali na stadion i blizu okolinu.
- vivaldi
#9085 Re: IRAN
pa vjerujem da se nece desiti, ali to bi po meni bio nevjerovatan potez za buducnost irana. dogovorom sa izraelom (ne mora to biti neki javni, vec precutni) rijesili bi se sankcija, skinuli s vrata ogroman teret i politicki, ekonomski, vojni, sigurnosni...dobili priliku da se osavremene u svim oblastima prihodima od najveceg resursa- nafte, kojeg vec predugo ne iskoristavaju.salik79 wrote:Dokle postoji I.R. Iran to se nece desiti...vivaldi wrote:dugorocno najmudriji potez irana bi bio peglanje odnosa sa izraelom
problem je sto nafta ima vijek trajanja jer za 30.ak godina ce postati periferan izvor prihoda, a kada se to desi saudija i sve goldfske zemlje ce kolabrirati u roku od 5 godina. a to bi onda prilika da iran zadominira u regionu, ukoliko je spreman doceka.
- Challenger__
#9087 Re: IRAN
Vivaldi. Iranu sankcije idu dole, ovako ili onako, uprkos cionistima, a svijet je dovoljno veliki da Iran može da se razvija sa ili bez cionista i njihovih priglupih marioneta.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9088 Re: IRAN
шта би од ирана и онакве цивилизације
поостали су агресори њишта бољи од америке и русије
- Em2r
#9089 Re: IRAN
Xexexexe dominiras temu, haman sultan opet ostade na marginama covEcanstvajapin_mutapi wrote:шта би од ирана и онакве цивилизације
- asurbanipal
#9090 Re: IRAN
japin_mutapi wrote:шта би од ирана и онакве цивилизације
На кога врши агресију ? Једино на хилафет...
Да ли ти је то жао килафета ?

- salik79
#9091 Re: IRAN
Kada je do sada izdrzao ovo sve, uz konstantni napredak, sta mislis koliko pametno bi bilo popisati se na sve to?!vivaldi wrote:pa vjerujem da se nece desiti, ali to bi po meni bio nevjerovatan potez za buducnost irana. dogovorom sa izraelom (ne mora to biti neki javni, vec precutni) rijesili bi se sankcija, skinuli s vrata ogroman teret i politicki, ekonomski, vojni, sigurnosni...dobili priliku da se osavremene u svim oblastima prihodima od najveceg resursa- nafte, kojeg vec predugo ne iskoristavaju.salik79 wrote:Dokle postoji I.R. Iran to se nece desiti...vivaldi wrote:dugorocno najmudriji potez irana bi bio peglanje odnosa sa izraelom
problem je sto nafta ima vijek trajanja jer za 30.ak godina ce postati periferan izvor prihoda, a kada se to desi saudija i sve goldfske zemlje ce kolabrirati u roku od 5 godina. a to bi onda prilika da iran zadominira u regionu, ukoliko je spreman doceka.
- japin_mutapi
#9092 Re: IRAN
хау јес но . . . види се ко удара тзв. хилафет(исил) а ко не
у ову другу групу спадају асадове фаланге, иран, русија, хезболах и шитски фанатици
у ову другу групу спадају асадове фаланге, иран, русија, хезболах и шитски фанатици
- salik79
#9093 Re: IRAN
Uostalom, to je nekako i prirodno - vehabizam, samim time i ISIS, je njihovo frankenstajn kopile, koje prijeti da se potpuno otme kontroli...Oni i treba da jedu govna koja su izasrali.
Last edited by salik79 on 21/11/2015 13:28, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
#9094 Re: IRAN
taman
- pirpa
#9095 Re: IRAN
Doći će i taj dan-- inshAllah

Iran's Revolutionary Guards simulates capture of Al-Aqsa Mosque
Paramilitary forces from Iran's powerful Revolutionary Guard have held a war game simulating the capture of Jerusalem's Al-Aqsa Mosque.

- vivaldi
#9096 Re: IRAN
pa vidi, to sto jako dugo insistiraju na jednoj politici ne znaci da je ona ispravna ili najbolja ili bar najmanje zlo.salik79 wrote:
Kada je do sada izdrzao ovo sve, uz konstantni napredak, sta mislis koliko pametno bi bilo popisati se na sve to?!
po meni sam cilj te politike je apstraktan..smrt izraelu, smrt cionistima...je nesto u ciju mogucnost ne vjerujes ni ti..to je jednostavno nemoguce, besmisleno i sudludo. ne vjerueju naravno ni iranske vodje, ali je sasvim moguce da im je ta politika stvarala simpatije u islamskog svijetu i sirila uticaj.
nazalost, sa ratom u siriji, sekstastvo je explodiralo pa mi se cini da sunitske zemlje sada vise mrze iran od izarela...to se cak prenijelo i u daleku bosnu na ovaj forum.
e sad, novo okolnosti podrazumijevaju reviziju politike i nove doktrine. po meni, presutni deal sa izraelom i popravljanje odnosa sa amerima su ulaganje u buducnost.
pod visedecenijskim sankcijama iran je bio prinudjen da se okrene sebi, ali iskreno nema tu nista revolucionarno. sa skidanjem sankcija i peglanjem odnosa sa izraelom i amerikom napredak bi bio neuporedivo veci i brzi.
- Sanjarko
#9097 Re: IRAN
Znaš li ti šta je Al Aksa uopšte.pirpa wrote:Doći će i taj dan-- inshAllah
Iran's Revolutionary Guards simulates capture of Al-Aqsa Mosque
Paramilitary forces from Iran's powerful Revolutionary Guard have held a war game simulating the capture of Jerusalem's Al-Aqsa Mosque.
To je gore Kupola na Stijeni.
Qubbatus Shakrah

Al-Aqsa

https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsa_Mosque
-
Avetinho
#9098 Re: IRAN
Mozes mislit gdje bi Iran bio da vlast cvrstom rukom ne drze religiozni fanatici.
Nije Iran tu gdje jeste zbog njih, nego uprkos njima.
- mirsek
#9099 Re: IRAN
Pa da, oni su ti jedini medju muslimanima sa njemackim mentaliteom.Avetinho wrote:Mozes mislit gdje bi Iran bio da vlast cvrstom rukom ne drze religiozni fanatici.
Zato i treba da vode u progres muslimanski svijet.
Samo ovi petrodolarski gonici kamila treba da to da priznaju i prestanu otvoreno spletkariti protiv Irana.
- salik79
#9100 Re: IRAN
Ekstremi (placenicka podanicka "ulema") i njihove vlade u vecinski sunitskim zemljama, pod uticajem Amerike, Britanije i Izraela, raspiruju tu mrznju prema sijama, koja im prolazi kod polupismenih "isis&nusra/alkaida" mozgova, ali ne i kod pismenih/skolovanih insana. U to sam se licno uvjerio xyz puta. Ista stvar u Bosni - 99,99% tih koji "puse" te ublehe su polupismeni likovi sa margina, cesto sa vise nego upitnom prosloscu.vivaldi wrote:pa vidi, to sto jako dugo insistiraju na jednoj politici ne znaci da je ona ispravna ili najbolja ili bar najmanje zlo.salik79 wrote:
Kada je do sada izdrzao ovo sve, uz konstantni napredak, sta mislis koliko pametno bi bilo popisati se na sve to?!
po meni sam cilj te politike je apstraktan..smrt izraelu, smrt cionistima...je nesto u ciju mogucnost ne vjerujes ni ti..to je jednostavno nemoguce, besmisleno i sudludo. ne vjerueju naravno ni iranske vodje, ali je sasvim moguce da im je ta politika stvarala simpatije u islamskog svijetu i sirila uticaj.
nazalost, sa ratom u siriji, sekstastvo je explodiralo pa mi se cini da sunitske zemlje sada vise mrze iran od izarela...to se cak prenijelo i u daleku bosnu na ovaj forum.
e sad, novo okolnosti podrazumijevaju reviziju politike i nove doktrine. po meni, presutni deal sa izraelom i popravljanje odnosa sa amerima su ulaganje u buducnost.
pod visedecenijskim sankcijama iran je bio prinudjen da se okrene sebi, ali iskreno nema tu nista revolucionarno. sa skidanjem sankcija i peglanjem odnosa sa izraelom i amerikom napredak bi bio neuporedivo veci i brzi.
Jos jednom cu ponoviti - dok je Iran imao vlast koja je igrala kako su gore navedeni svirali, bio je u duhovno-moralno-naucnoj (70 postotna nepismenost) kaljuzi i zapustenost, u kojoj se nalaze danasnje zemlje Arapskog poluotoka...Tadasnji Iran je uvozio sve od igle do lokomotive, a izvozio naftu, dok danas Iran vlastitim kapacitetima i pamecu proizvodi barem 95% svojih potreba.
Iran je svjetlosnin godinama ispred pomenutih zemalja i bio bi klasicni salto-mortale kada bi onima koji su ga gurali na dno dozvolio ponovo da mu opet direktno, ili indirektno, kroje politiku i odredjuju nacin drustveno-politickog uredjenja.
Last edited by salik79 on 23/11/2015 07:23, edited 1 time in total.