Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Dzemss
#9076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Last edited by Dzemss on 29/01/2020 08:43, edited 1 time in total.
-
mehkoca
#9077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma nisi ti ''on'', ''on'' je živa legenda ovog foruma sa deset puta više života od mačke
Erminu završi odomor i nestade čovjek, a dobro je prenosio lična iskustva, to se traži
P.S. Je li se meni čini ili će ovaj mjesec biti ''najskuplji'' do sada, s obzirom da je baš gadno bilo u Sarajevu!?
-
Nera_22
#9078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moje misljenje je da je suludo kupovati macka u vreci ako za iste pare mozes dobiti klimu koja je provjerena i od dosta forumasa i euroventa itd. Haj da su to klime jeftinije za 30-40% pa mozda se isplati rizikovati al cijena ista kao japanska klima i sad neko treba da uzme kineza.
-
NecuVise
#9079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upravo ti i jest bila poenta mog komentara, jednostavno zašto kupiti gree ako je u istom cjenovnom rangu i kategoriji sa Japancima. Da je to u pitanju u crown ili neki jaci model pa hajd, ovako nema smisla.Nera_22 wrote: ↑29/01/2020 08:49Moje misljenje je da je suludo kupovati macka u vreci ako za iste pare mozes dobiti klimu koja je provjerena i od dosta forumasa i euroventa itd. Haj da su to klime jeftinije za 30-40% pa mozda se isplati rizikovati al cijena ista kao japanska klima i sad neko treba da uzme kineza.
Ja zapravo imam osjećaj da će ovaj mjesec biti jeftin jer nije bilo velikih minusa, čak šta više više dosta dana je u plusu temperatura. Jučer 10 stepeni, danas isto tako najavljuju.
-
mehkoca
#9080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@NecuVise, možda mi se samo čini, volio bih da se varam
puno dana je bilo ''bez sunca'' i u minusima...
-
NecuVise
#9081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja se grijem od 10.01 pa možda nisam najbolje mjerodavan
- Maraschino
-
Dzemss
#9083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne, ne radim
A i da radim u fisu pazi da ću se obogatit

- drug_profi
#9084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svakako je bolje natkriti je nečim nego ničim. Pogotovo ako su klime na fasadama višespratnica. Onda na njima možeš naći od ptičijeg izmeta do nečijeg jučerašnjeg ručka.
-
NecuVise
#9085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje nađe ove antivibracione šarafe, ovakvi i meni trebaju. Vidio sam na ali express pravo jeftini
#Aliexpress BAM 0.91 18%OFF | M5/M6/M8 Rubber Mount Double Male Thread Absorber Anti Vibration Silentblock Boat Car Bobbin Shock Absorber Tools
https://a.aliexpress.com/_sd4GYb
Samo mi se ne čeka toliko dugo, kontam dok dođu proći će i februar, pa neću imati kad ispitati kako rade do sljedeće sezone.
-
Dzemss
#9086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesil pogledao gdje se prodaju dijelovi za traktore, poljoprivredne mašine? Ako imas neki klima centar u blizini, oni sigurno imaju. Ili zovi servisere koje znaš u gradu. Dosta njih to ima kod sebe.NecuVise wrote: ↑29/01/2020 11:59
Gdje nađe ove antivibracione šarafe, ovakvi i meni trebaju. Vidio sam na ali express pravo jeftini
#Aliexpress BAM 0.91 18%OFF | M5/M6/M8 Rubber Mount Double Male Thread Absorber Anti Vibration Silentblock Boat Car Bobbin Shock Absorber Tools
https://a.aliexpress.com/_sd4GYb
Samo mi se ne čeka toliko dugo, kontam dok dođu proći će i februar, pa neću imati kad ispitati kako rade do sljedeće sezone.
- Maraschino
#9087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pored silnih klima po fasadama jos samo i nastresnice nad njima.
Jedino mozda neki lim diskretno iznad njih da ne pada kisa direktno na njih ali da ih se nesto moze zastititi od atmosferskih padavina i vlage, ne.
Jedino mozda neki lim diskretno iznad njih da ne pada kisa direktno na njih ali da ih se nesto moze zastititi od atmosferskih padavina i vlage, ne.
-
Nera_22
#9088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovaj mjesec je bio rekorder po potrosnji klima kod mene. Potroseno 815kWh. Decembar recimo 600kWh. Pa temperatura u Sarajevu nije skoro citav januar presla -3 do neki dan. Bilo je i -14C nekoliko noci. Al daleko daleko veci problem od velikih minusa je vlaga u zraku. Cijeli januar je magla i ogromna vlaga. Klime non stop u defrostu. Ja sam stavljo slike Nocrije kako izgleda neki dan. Kod mene je Nocrija za mjesec dana napunila 2 pune kante jupola vode. Inace bude jedna kanta. Nemojte se zacuditi kada vam dodje racun za struju sigurno ce biti veci nego ocekivano.
- Abate Fetel
#9089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za 22 dana Nocria potrošila 360kWh
-
Felix77
#9090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rovac
Pisao sam na drugoj temi, mislim da sam nasao pravu , nexteen mi je predložio da te pitam za par savjeta oko daikina
Pisao sam na drugoj temi, mislim da sam nasao pravu , nexteen mi je predložio da te pitam za par savjeta oko daikina
-
kosmos22
#9091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nadam se da vas ne smaram pitanjima ali mi se ne zuri pa gledam sve opcije da imam pouzdan uredjaj u dnevnoj. Da imam komfor i dovoljno toplote.
Prvobitno sam planirao sam neku Fujitsu 12-ku za grijanje samo dnevne 40m2 ili 14-sku za grijanje dnevne + hodnik od 10m2. Stim da bi mogao otvoriti i kupatilo ukoliko mogne doc toplota do njega.
Pri grijanju i hodnika odma sam odustao od 14ski jer za tu cijenu ne daju nista jaci uredjaj od 12-ski.
U dnevnoj mi je klima tacno ispred tog hodnika koji je povezan sa kupatilom (hodnik je udaljen nekih 4m).
Ukoliko kupim 12sku siguran sam da nece moc zagrijavati taj hodnik i kupatilo.
Sad sam dosao na opciju sa 18KLCA - 6,3KW. Prednosti KLCA sam vidio da je dobar COP, Twin rotary kompresor i cijena 2050KM. (Do ove cijene nisam mogao naći ni jedan uređaj sa Twin rotary komopresorom)
Takodjer bitno mi je bilo da unutrašnja jedinica bude sto manja jer mi se nalazi izmedju prozora (max 900mm), tako da sam ovu potrefio da je skoro najmanja u seriji, u sirini je manja cak i od svih 12-ski. (790mm) i izgledala bi lijepo u dnevnoj.
Pitanja su mi :
01. Da li je 18 prejaka za tu dnevnu od 40m2 iako su otvorena vrata u pomenuti hodnik. Stim da bi je uvijek držao na manjim opterecenima, a ukoliko bude potrebe pojacavao. Pri manjim minusima mislim da bi mi mogla fino zagrijati i ostale prostorije (hodnik + kupatilo).
02. Ukoliko ne mogne zagrijati hodnik i kupatilo onda bi držao zatvorena vrata i ona bi zagrijavala 40m2. Da li bi onda bila prejaka za tu kvadraturu te da li bi imao problema sa prevelikim strujanjem zraka. Ukoliko bi mogla raditi na sto nizim modulacijama da se ponašao kao 12-ska.
PS: Sprat je dobro izloliran, tako da ne bi trebao imat prevelikih gubitaka (stiropol 8cm, nova stolarija i vuna iznad plafona).
Ukoliko bi ova 18ska mogla zagrijavati dnevnu, hodnik i kupatilo bez prevelikog strujanja zraka tada bi rijesio problem hodnika i kupatila.
Ostaje mi jos da kupim neku manju jedinicu poput Daikina da mi zagrijava spavacu na nizim frekfencijama bez buke.
Ovako ako ubacim 12sku u dnevnu nemam opciju zagrijavanja hodnika i kupatila, spavacu svejedno planiram odvojeno zagrijavati.
Prvobitno sam planirao sam neku Fujitsu 12-ku za grijanje samo dnevne 40m2 ili 14-sku za grijanje dnevne + hodnik od 10m2. Stim da bi mogao otvoriti i kupatilo ukoliko mogne doc toplota do njega.
Pri grijanju i hodnika odma sam odustao od 14ski jer za tu cijenu ne daju nista jaci uredjaj od 12-ski.
U dnevnoj mi je klima tacno ispred tog hodnika koji je povezan sa kupatilom (hodnik je udaljen nekih 4m).
Sad sam dosao na opciju sa 18KLCA - 6,3KW. Prednosti KLCA sam vidio da je dobar COP, Twin rotary kompresor i cijena 2050KM. (Do ove cijene nisam mogao naći ni jedan uređaj sa Twin rotary komopresorom)
Takodjer bitno mi je bilo da unutrašnja jedinica bude sto manja jer mi se nalazi izmedju prozora (max 900mm), tako da sam ovu potrefio da je skoro najmanja u seriji, u sirini je manja cak i od svih 12-ski. (790mm) i izgledala bi lijepo u dnevnoj.
Pitanja su mi :
01. Da li je 18 prejaka za tu dnevnu od 40m2 iako su otvorena vrata u pomenuti hodnik. Stim da bi je uvijek držao na manjim opterecenima, a ukoliko bude potrebe pojacavao. Pri manjim minusima mislim da bi mi mogla fino zagrijati i ostale prostorije (hodnik + kupatilo).
02. Ukoliko ne mogne zagrijati hodnik i kupatilo onda bi držao zatvorena vrata i ona bi zagrijavala 40m2. Da li bi onda bila prejaka za tu kvadraturu te da li bi imao problema sa prevelikim strujanjem zraka. Ukoliko bi mogla raditi na sto nizim modulacijama da se ponašao kao 12-ska.
PS: Sprat je dobro izloliran, tako da ne bi trebao imat prevelikih gubitaka (stiropol 8cm, nova stolarija i vuna iznad plafona).
Ukoliko bi ova 18ska mogla zagrijavati dnevnu, hodnik i kupatilo bez prevelikog strujanja zraka tada bi rijesio problem hodnika i kupatila.
Ostaje mi jos da kupim neku manju jedinicu poput Daikina da mi zagrijava spavacu na nizim frekfencijama bez buke.
Ovako ako ubacim 12sku u dnevnu nemam opciju zagrijavanja hodnika i kupatila, spavacu svejedno planiram odvojeno zagrijavati.
- dadoka84
#9092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je dnevni boravak sa kuhinjom i hodnik zagrijan klimom, wc i spavaca nisu vec koristim plinsko grijanje ponekad. Doduse imam psa pa su vrata cesto zatvorena pa topao zrak i ne moze doci do tih prostorija. Ako je duze otvoreno onda i njih solidno zagrije. Stan je 50mkv a grije se sa inverterom 12. Razmisljao sam da ubacim jos jednu manju 9 ili 12 i za spavacu sobu. Ali i ovako je vise nego lijepo i toplo uz moram priznati sasvim dobru izolaciju, stolariju i poziciju stana. Račune sam kačio na forum nedavno.
Ja bi na tvom mjestu išao na dva uređaja prilagođene snage tvom prostoru i to istog proizvođača, posebno ako imaju wifi. Onda iz iste aplikacije možeš kontrolisati oba uređaja i pratiti temperaturu i ostale parametre.
Evo, gledam 4 zadnja računa kombinovano struje za grijanje i plin. Iz ove cifre su izbijene cijene standardne potrosnje na mjesecnom nivou a koje ne ulaze u trosak grijanja:
Struja 7 + plin 10 = 17KM
Struja 15 + plin 10 = 25KM
Struja 36 + plin 15 = 51KM
Struja 60 + plin 15 = 75KM
Npr, ovih 75KM za zadnji mjesec = 130KM računa za plin koji je bio prošle godine u tom periodu a vremenski uslovi su bili uporedivi.
Ja bi na tvom mjestu išao na dva uređaja prilagođene snage tvom prostoru i to istog proizvođača, posebno ako imaju wifi. Onda iz iste aplikacije možeš kontrolisati oba uređaja i pratiti temperaturu i ostale parametre.
Evo, gledam 4 zadnja računa kombinovano struje za grijanje i plin. Iz ove cifre su izbijene cijene standardne potrosnje na mjesecnom nivou a koje ne ulaze u trosak grijanja:
Struja 7 + plin 10 = 17KM
Struja 15 + plin 10 = 25KM
Struja 36 + plin 15 = 51KM
Struja 60 + plin 15 = 75KM
Npr, ovih 75KM za zadnji mjesec = 130KM računa za plin koji je bio prošle godine u tom periodu a vremenski uslovi su bili uporedivi.
-
delina
#9093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja imam 12 kgta fujitsu (1800 sa postavljanjem), grije 35m2 dnevne i kuhinje, bogami dobaci i do hodnika (4m udaljen kroz vrata cca 8m2)), nije bilo problema ni po najvećim maglama i minusima ove godine...kosmos22 wrote: ↑29/01/2020 14:54 Nadam se da vas ne smaram pitanjima ali mi se ne zuri pa gledam sve opcije da imam pouzdan uredjaj u dnevnoj. Da imam komfor i dovoljno toplote.
Pitanja su mi :
pogledaj moje postove, negdje sam slao i tlocrt na grupu
- rovac13
#9094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Uh kosmose sto se raspisa.
Si se zaljubio u klca.
To je novi model,niko ne znamo jos o kakvom se uredjaju radi,al sam primijetio da prebrzo zakljucujes
To je nova ulazna serija na r32 gasu,poput llc sa starim r410 gasom.Prvo sto bode u oci je vanjska 33kg
Malo brate za 18ku.
Ja vjerujem da ce to grijat.
Al bi mi bilo zao dat 2000 km za najjeftiniju eko seriju.
Max kapacitet joj ide do 6,5 kw mozda.
Ali uzmi u obzir da top model 12ltca takodje max kapacitet ide do oko 6,5kw i da ima vanjsku cini mi se preko 40kg i sanyo twin rotary comp,ipak je to top model.
Nije mjerilo to sto pise 18.
Moji imaju daikin 50 (18ka) placena 1495km na akciji,ogromna i odlicna za grijanje veceg prostora,mojima grije puno m2 i takodje ne pravi buku,zvuk je vise nalik vjetru,dok fujitsu mi pravi zvuk motora.Kod ovog daikina i defrosti rade predobro,rjedje a brze.Ima veliku vanjsku 47kg cini mi se,ogroman dupli izmjenjivac.
Tesko je medju 1000 modela bit pametan
Ako trazis twin pogledaj gree hansol 12.
Trebalo bi da je unutra sanyo twin rotary i 2,5 reda izmjenjivac,ali bi morao provjerit,jer nije bas vjerovat kinezu,ali momci hvale gree.Sad je to na akciji nesto.
Si se zaljubio u klca.
To je novi model,niko ne znamo jos o kakvom se uredjaju radi,al sam primijetio da prebrzo zakljucujes
To je nova ulazna serija na r32 gasu,poput llc sa starim r410 gasom.Prvo sto bode u oci je vanjska 33kg
Malo brate za 18ku.
Ali uzmi u obzir da top model 12ltca takodje max kapacitet ide do oko 6,5kw i da ima vanjsku cini mi se preko 40kg i sanyo twin rotary comp,ipak je to top model.
Moji imaju daikin 50 (18ka) placena 1495km na akciji,ogromna i odlicna za grijanje veceg prostora,mojima grije puno m2 i takodje ne pravi buku,zvuk je vise nalik vjetru,dok fujitsu mi pravi zvuk motora.Kod ovog daikina i defrosti rade predobro,rjedje a brze.Ima veliku vanjsku 47kg cini mi se,ogroman dupli izmjenjivac.
Trebalo bi da je unutra sanyo twin rotary i 2,5 reda izmjenjivac,ali bi morao provjerit,jer nije bas vjerovat kinezu,ali momci hvale gree.Sad je to na akciji nesto.
-
Felix77
#9095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rovac
Ako moze neki savjet.. prvi put pisem na ovom forumu, tamo sam na ana .rs nexteen mi je pominjao tebe, dosta mi je savjeta dao hvala mu, ne znam tacno oznake ali u ecosu u vitezu sam kupio daikin sensira i daikin comfora , prvu godinu grijanje s klimama januar oko 600 kwh 65m2, stiropor 8 cm plafon 3cm + 10 cm vuna, pvc stolarija, pola kuce na podrumu neizolovan,...
Ako moze neki savjet.. prvi put pisem na ovom forumu, tamo sam na ana .rs nexteen mi je pominjao tebe, dosta mi je savjeta dao hvala mu, ne znam tacno oznake ali u ecosu u vitezu sam kupio daikin sensira i daikin comfora , prvu godinu grijanje s klimama januar oko 600 kwh 65m2, stiropor 8 cm plafon 3cm + 10 cm vuna, pvc stolarija, pola kuce na podrumu neizolovan,...
- rovac13
#9096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa pisi sta te muci.
Mi nemamo te modele,prije mozes ti ostalima pomoc,nego mi tebi,ti si vec zavrsio sve
Mi nemamo te modele,prije mozes ti ostalima pomoc,nego mi tebi,ti si vec zavrsio sve
-
Nera_22
#9097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja grijem oko 60kv donji sprat sa nocrijom i nikad nije presla preko 50% snage. Al nikad ne gasim klimu. 40 kv mislim da ce biti dovoljna 12 bolji model. Ja bi prije uzeo 18 jer ce raditi tise unutrasnja.
-
kosmos22
#9098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Poredio sam ga sa 12ltca i vidio sam da na:rovac13 wrote: ↑29/01/2020 17:58 Uh kosmose sto se raspisa.
Si se zaljubio u klca.
Malo brate za 18ku.
-10C/22C 12LTC daje 4,35KW sa COP 2.1 dok 18KLCA daje 4,58KW sa cop 2,9. To je preko 40% razlike... Na računu bi se sigurno osjetilo.
-5C/22C 12LTC daje 4,43KW sa COP 2,23 dok 18KLCA daje 5,29W sa cop 3,11. Opet cca 40% razlike..
Na -15C/22C 12LTC daje 4,29KW sa potrosnjom od 2,15KW, dok 18KLCA daje 3,96KW sa potrosnjom od 1,54KW.
Tu dolazimo na razliku od 0,6kw potrosnje struje, a razlika u davanju toplote 0,33KW. Bolje onda dodje upalit 18KLCA i dodati grijalicu od 600w u najdalju prostoriju i onda imamo za istu potrosnju 0,3KW vise, te uz to dobivam ravnomjernije grijanje u najdaljem dijelu.
Hansol sam gledao na piku i svi su sa obicnim kompresorom. Ma da na piku svi oni pisu da je do -30c i kad pitas da ti daju tacan model ne zele da daju
Mozes li mi reci koji je tvoj Daikin posto nisam njih puno poredio sa ovim?
Last edited by kosmos22 on 29/01/2020 23:10, edited 3 times in total.
- rovac13
#9099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Taj cop na -15 je bolji od svih fujitsu modela kao i mnogih top modela drugih proizvodjaca 
Kako razumjet da jeftina serija ima veliku snagu i cop bolji od vise serije kmta,od kgta pa i od nocrie x koja kosta 5000km...
Ja ne razumijem do cega je.
Da nije greska
Daikin je ftx50gv
Kako razumjet da jeftina serija ima veliku snagu i cop bolji od vise serije kmta,od kgta pa i od nocrie x koja kosta 5000km...
Da nije greska
Daikin je ftx50gv
-
kosmos22
#9100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jedino da je greška u dokumentaciji.rovac13 wrote: ↑29/01/2020 23:01 Taj cop na -15 je bolji od svih fujitsu modela kao i mnogih top modela drugih proizvodjaca
Da nije greska
Daikin je ftx50gv

Drugo me cudi da kod LTC u tehnical manual pise da je obicni kompresor, dok u katalogu pise da je twin r.