Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Challenger__

#9076 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

("Oh mein Gott...")

Libero...

Puno je toga napisano o Brazilu, kako u knjigama, tako u štampi i na netu. Pročitaj... Vidi samo kolika je razmjera državnog vlasništva u kapitalnim oblastima i koliki je obim državnog intervencionizma. Pa onda to kompariraj sa temeljima liberalnog (socijalno liberalnog i neoliberalnog) sistema. Ako i tada budeš tvrdio da brazilski sistem nije antiteza liberalnom - ja dižem ruke.

Definitivno.

Dobro jutro i doviđenja.
volant

#9077 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

Challenger__ wrote:("Oh mein Gott...")

Libero...

Puno je toga napisano o Brazilu, kako u knjigama, tako u štampi i na netu. Pročitaj... Vidi samo kolika je razmjera državnog vlasništva u kapitalnim oblastima i koliki je obim državnog intervencionizma. Pa onda to kompariraj sa temeljima liberalnog (socijalno liberalnog i neoliberalnog) sistema. Ako i tada budeš tvrdio da brazilski sistem nije antiteza liberalnom - ja dižem ruke.

Definitivno.

Dobro jutro i doviđenja.
čelndžeru, izofiro te covjek, poklopi se i suti. :skoljka:
Seawolf

#9078 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

Visoko Vares wrote:
Pedja Kojovic wrote:visoko vares

Izbor Zeljka Komsica kao clana Predsjednistva BiH iz Hrvatskog naroda nije gradjanski neposluh.
Zeljko Komsic, kao i svaki Hrvat, iz bilo koje politicke opcije, je legitiman i legalan jer je izasao na izbore i izabran je vecinom glasova direktnim glasanjem.
Mi njegov izbor, neulazak HDZ-ova u vlast i izbacivanje SDA iz vlasti smatramo za znacajne pozitivne pomake od politike/ideologije 90-tih, kao i od dejtonskog mirovnog sporazuma.

p.k.
Pedja,
Vi tvrdite da je ZK legitimni Hrvat samo ili tvrdite da je ZK i legitimni Hrvat i legitimni predstavnik Hrvata u BiH?
Ne zamjerite mi @Visoko Vares, što ću ja iznijeti svoj odgovor i mišljenje u vezi sa vašim pitanjem, mada je isto upućeno Peđi.
Željko Komšić jeste legitimni predstavnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovina, svih stanovnika ove države, pa samim tim i Hrvata u BiH, jer je u Predsjedništvo izabran na način propisan Ustavom BiH, u čijem su kreiranju učestvovali i politički predstavnici BiH Hrvata.
U Ustavu piše da se u Predsjedništvo BiH biraju Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH i Srbin iz RS. A ne piše da se biraju predstavnik Bošnjaka, predstavnik Hrvata i predstavnik Srba.
Tako je, ako se sjećate bilo i u proljeće 1990-e, kada smo birali člana predsjedništva SFRJ iz Bosne i Hercegovine. Svi kandidati su bili Srbi (jer je po rotaciji, Srbin bio na redu), a birači u Bosni i Hercegovini su izabrali Bogića Bogićevića za člana predsjedništva SFRJ. Pretpostavljam da za njega, u to vrijeme nije glasala većina Srba iz Bosne i Hercegovine, jer je (opet, pretpostavljam) većina glasova Srba iz Bosne i Hercegovine, tada otišla Nenadu Kecmanoviću. Svejedno, niko tada nije rekao kako Bogić Bogićević nije nečiji legitimni predstavnik. Ili, možda mislite, da bi bilo bolje da je Nenad Kecmanović, tada postao član Predsjedništva SFRJ.
Postavit ću vam pitanje, pa ako ste raspoloženi, možete odgovoriti: Na koji način bi vaš život i život članova vaše obitelji bio kvalitetniji, da u Predsjedništvu BiH, umjesto Željke Komšića, sjedi Borjana Krišto?
Hvala lijepa.
seln

#9079 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

Visoko Vares wrote:
tvsabina wrote:glasači u RS niti u promilu to neće podržati. Prijedlog je manje-više umjeren i solidan. Sve bez RS-a je prihvatljivo ljudima koji vole BiH a sve sa RS-om ljudima koji vole RS (BH Hrvati su priča za sebe).
Tocno... samo sta je tu onda "umjereno i solidno" kad ga nitko ne sljivi osim Bosnjaka?! Prijedlog je supalj kao Svicarski sir, vjerojatnije.
Ako ga prihvataju Bosnjaci, to znaci da je natpolovicna vecina za. :wink:
zavrzlama

#9080 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:
zavrzlama wrote:opet pises nesto cega nema u NS prijedlogu...NS nigdje ne trazi ukidanjer imena rs-a,nego trazi transformaciju istog(federacije takodje) u vise federalnih jedinica...

drugo: ne poznajes(neces da priznas) da je srpski strateski i krajnji cilj podjela BIH,a da bi ta podjela bila priznata od MZ-a,potreban je ustavni okvir koji bi svojom snagom anulirao karakter nastanka te federalne jedinice...BIH od podjele cuva samo karaketr nastanka rs-a,jer je zapad zbog karaktera nastanka rs-a istom oduzeo ustavni okvir federalne jedinice sa pravom na samoopredjeljenje....dodik i velikosrbi bi pristali i na vece ustupke od par mjesta oko Sarajeva za status rs-a kao federalne jedinice :wink:

formiranjem federalnih jedinica se samo kozmeticki rs dijeli na dvije federalne jedinice sa granicama danasnjeg rs-a,u samom prijedlogu NS-e se navodi da ce se cuvari teritorijalno ustrojstvo kao rezultata rata...
Ti elementarno ne poznaješ situaciju koja vlada u Bosni i Hercegovini... Tebi je stvaranje više federalnih jedinica u RS-u kozmetička promjena... WTF? :-) :-) Druga stvar, ko igdje spominje pravo na samopredjeljenje? Ako Republika Srpska nema pravo na to, gdje je logika da manje jedinice od nje to mogu? Mogu naravno ako im se da pravo, ali ko spominje davanje prava na samoopredjeljene? Samo ti meščini...
ne gos'n @cyprus...ti ne poznajes/neces namjerno da poznajes situaciju u BIH...da krenem redom :wink:

rs ima pravo i bez ustavnih promjena da sam stvori 1,5,100 regija,kantona unutar tog entiteta ALi nema pravo stvarati federalne jedinice...kuzis...
rs nema pravo na samoopredjeljenje i zato nece prihvatiti nikave federalne jedinice ako one nemaju to pravo...

rs ne zeli nikakve podjele unutar tog entiteta jer se stvaraju lokalizmi koji su siguran put u nestanak rs-a...

NS samim spominjanjem federalnih jedinica ,stvara konfuziju....
cyprus

#9081 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:ne gos'n @cyprus...ti ne poznajes/neces namjerno da poznajes situaciju u BIH...da krenem redom :wink:

rs ima pravo i bez ustavnih promjena da sam stvori 1,5,100 regija,kantona unutar tog entiteta ALi nema pravo stvarati federalne jedinice...kuzis...
rs nema pravo na samoopredjeljenje i zato nece prihvatiti nikave federalne jedinice ako one nemaju to pravo...

rs ne zeli nikakve podjele unutar tog entiteta jer se stvaraju lokalizmi koji su siguran put u nestanak rs-a...

Pa da, to sam i reko... Glavnina političara i naroda iz RS-a neće (bar ne još) prihvatiti cijepanje te jedinstvene teritorijalne jedinice na više njih, pogotovo ako ne budu imale pravo na otcjepljenje... Ja samo ne znam odakle ti ideja da bi te jedinice mogle imati to pravo... Ako je nešto federalna jedinica, to ne znači da ima pravo samoopredjeljenja...
dragonz

#9082 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dragonz »

Najbolje političko uređenje u BiH se pokazalo da imamo sultana ALI njega treba modernizovati tj. ograničiti mu vladavinu na max.8 godina bez mogućnosti novog kandidovanja nešto slično imamo u Maleziji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysia
zavrzlama

#9083 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:
zavrzlama wrote:ne gos'n @cyprus...ti ne poznajes/neces namjerno da poznajes situaciju u BIH...da krenem redom :wink:

Pa da, to sam i reko... Glavnina političara i naroda iz RS-a neće (bar ne još) prihvatiti cijepanje te jedinstvene teritorijalne jedinice na više njih, pogotovo ako ne budu imale pravo na otcjepljenje... Ja samo ne znam odakle ti ideja da bi te jedinice mogle imati to pravo... Ako je nešto federalna jedinica, to ne znači da ima pravo samoopredjeljenja...

aha ..konacno da se ti i ja oko neceg sporazumimo :D

Samo ako je nesto federalna jedinica ,to znaci da je nesto stvoreno od necega,u ovom slucaju BIH bi bila sastavljena od vise federalnih jedinica....postavlja se pitanje,sta rs politicari dobivaju federalnim jedinicama ako one nemaju pravo kao "prave federalne jedinice sirom svijeta" pogotovo ako svi znamo da srpska nacionalna politika kao strateski ,dugorocni i sto je najgori ideoloski cilj ima podjelu BIH...

I ono sto je jos vaznije "Sta je trebalo NS-u da ubacuje izraz federalne jedinice" ako i sami znaju(mozda i neznaju) da 99% srba u BIH nece glasati za federalne jedinice i cjepkanje rs-a,ako te federalne jedinice nemaju pravo na samoopredjeljenje...

Srbe i srpske politicare ne interesuje ekonomski,kulturni,sportski napredak ako ce taj napredak umanjiti sansu za secesijom,zbliziti narode,vratiti dostojanstvo povratnicima itd...
vivaldi

#9084 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vivaldi »

Citav prijedlog je realno neizvodiv, ali opet jbg NS je ipak stranka koja poput drugih mora ponuditi neka rjesenja jer bi onda moglo ispasti neozbiljno da nemaju nikakva.
Pedja Kojovic

#9085 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

zavrzlama

Mozda je za bolju diskusiju bilo nephodno postaviti na ovom forumu u medjunarodno priznate javnopravnih pojmova kojima nas prijedlog barata.(Mea culpa)
Dakle, pojmovi;

Univerzalna pravna komunikacija podrauzumijeva korištenje opšteprihvaćenih pravnih pojmova. Oni egzaktno opisuju državne/ustavne fenomene i osiguravaju im univerzalno značenje. U javnom pravu nije moguće ni komunicirati, ni prenositi smislene poruke bez pravnih pojmova koji imaju jasno semantičko prokriće. Oni služe za definisanje državnih modela i za uspostavljanje pravnih standarda. Takvi pojmovi važe kao standardi koji opisuju realne ustavnopravne modele/tipove. Oni u svjetskoj pravnoj komunikaciji moraju biti korišteni odgovorno jer se iz njihove upotrebe izvode prava i obaveze.

Politički govor o ustavnom pravu nasoj zemlji ne koristi pravne pojmove u semantički korektnim konstrukcijama: pojmovima se netačno opisuju pravne i socijalne činjenice i pripisuje im se negativan ili pozitivan sadržaj koji, inače, nemaju. Za reformu ustavnog prava BiH značajni su pojmovni parovi: federalizam i unitarizam, složena i jedinstvena država, narod i nacija.

Federalizam/unitarizam
Predstavljaju političke principe društvene organizacije i pokazuju na koji način se artikulira/obrazuje politička volja. Pojmovni par podrazumijeva teritorijalni i politički element i opisuje vrstu političkih procesa koji osiguravaju racionalnu koegzistenciju više, hijerarhiziranih, centara odlučivanja. Tako je unitarizam karakteristika njemačke savezne državnosti, konfederalizam švajcarske savezne državnosti; na drugoj strani federalizam je karakteristika španske jedostavne države i element supranacionalne Evropske unije. Federalizam je komplementaran saveznoj i složenoj državi, ali nije sinonim za saveznu državu. Ovdje se mora razlikovati politički od ustavnopravnog pojma; prvi ne konstituira prava i ne stvara obaveze, iz drugog se izvode ustavna prava i obaveze.

Složena/jednostavna država
Predstavljaju pravne (ustavnopravne) pojmove koji opisiju srukturu države koja je uspostavljena konkretnim ustavom. Složene države podrazumijevaju paralaleno postojanje dva nosioca državne vlasti: zajedničke države, koja državu obuhvata kao subjekta u internacionlnim odnosima, i paralelno postojanje partikularnih državnih vlasti, dakle, više teritorijalno osamostaljenih jedinica koje državne funkcije obavljaju kao vlastitu nadležnost. U jedinstvenoj državi teritorijalne jedinice ne preuzimaju državne funkcije kao vlastitut nadležnost, nego ih svaki put obavljaju u ime države.
Najpoznatiji tip složene države je savezna država. Karakteriše je dvostruka državnost: i savezna država i članice savezne države su države. Samo je savezna država subjekt internacionalnnog prava u punom kapacitetu. Države članice mogu posjedovati parcijalni međunarodni subjektivitet. Državnost država članica se ustanovljava saveznim ustavom; države članice raspolažu nepotpunom državnošću; omjer i vrstu njihove državnosti određuje ustavno ili državno pravo.

Bosna i Hercegovina je složena država (jer su ustavom uspostavljene visoko osamostaljene teritorijalne jedinica sa vlastitim državnim i kvazdržavnim nadležnostima), ali nije savezna država (jer, tako nije uspostavljena ustavnim pravom i etniteti nisu snagom Ustava konstituirani kao države). Ona je složena država federalnog tipa u kojoj su unitarni elementi raspoznatljivi u vrlo uskom krugu nadležnosti. Tako tip bosanskohercegovačkog federalizma ukazuje na dominaciju konferderalnih elementata.

Netačno je izjednačavanje federalizma sa saveznom državom, kao što je netečno unitarizmu pripisivati autoritarne konotacije. Federalne i unitarističke tendencije se susreću u svim složenim i jednostavnim državama. One se definiraju na osnovu konkretnih elemenata kao što su: izborno pravo i praktične politike, sistem parlamentarnog odlučivanja, raspodjele nadležnosti između države i federalnih jedinica i ogranizacija državne uprave i pravosuđa.

Narod/nacija
Narod je u javnopravnom smislu kulturna/biološka zajednica ljudi: zajednica, jezika, porijekla i svijesti o zajedničkoj sudbini, zajednica kulture, vjere i mase elemenata koji utječu na samorazumijevanje jednog kolektiva kao zasebne zajednice. U tom smislu se kao sinonimi koriste oznake: kulturno-biološki pojam naroda, kulturna nacija, ethnos. Ovaj pojam naroda ima u vidu internacionalno pravo u smislu razumijevanja prava naroda na samoopredjeljenje (npr. iz. oba čl. 1, oba Pakta o ljudskim pravima (1966/1976). Daytonski mirovni sporazum govori isključivo o „narodima“ odnosno o „konstitutivnim narodima“. Definicija vitalnog interesa iz Anexa 4 ne spominje „nacionalni interes“ nego, konkretno, vitalne interse pojedinih naroda: „po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda“ (čl. IV/3 e]).
§ 28. Nacija je u javnopravnom smislu zajednica prava/državna zajednica: zajednica državljana ili sama država kao zbir njenih građana. U tom smislu se kao sinonimi koriste: državni narod, državna nacija, politička nacija, demos. Ovaj pojam ima u vidu Organizacija Ujedinjenih Nacija, javnopravna terminologija na internacionalnom nivou i pravna terminologija „zapadne državnopravne tradicije“ (npr.: nacionalni bruto dohodak, nacionalna valuta, nacionalna ekonomija isl.). U ustavnom pravu BiH nacija označava sumu bosanskohercegovačkih državljana. Tumači ustavnog prava (Ustavni sudovi i administracija) ne razlikuju narod i naciju nego oba pojma upotrebljavaju kao sinonime.

Nadam se da ce ovo pomoci.

p.k.
Pedja Kojovic

#9086 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vivaldi

Ne slazem se s vama.(Vec sam napisao i napisao o tome kako politicki izbori nisu trke na kojima se glasaci klade na pobjednike - nego demokratski nacin da svaki gradjanin/ka izrazi svoj politicki afinitet)
Sve sto vi kao gradjanin treba da uradite je da glasate za one politicke subjekte koji ga podrzavaju. Ukoliko vecina gradjana tako uradi novi Ustav BiH ce biti baziran na ovim principima.(Drugacije bi bilo neposteno, zar ne?)

Medjutim. Mi jos nismo u toj fazi. Nasa je namjera bila da pokrenemo javnu diskusiju, da cujemo sugestije, kritike predlozenih principa kako bismo se prema njima mogli odrediti i ugraditi ih u ovaj dokument prije ulaska u sljedecu fazu izrade ustavnog teksta.

p.k.
vivaldi

#9087 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vivaldi »

Pedja

Ja cijenim to sto ti pises ovdje kao aktivni politicar i apsolutno razumijem tvoja zalaganja. Problem je sto po meni to idealisticki pristup, jer sa teoretske strane, ti jesi u pravu, ali to u praksi ne pije vode. Medjutim rijetko pisem na ovoj temi jer mislim da nije fer da ulazim u diskusiju s tobom jer ti ipak moras voditi racuna o cemu i kako pises da te sutra neko nebi razapeo u medijima.
Pedja Kojovic

#9088 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vivaldi

To sto pisem ovdje ja sam spreman braniti i na drugim mjestima.
Dakle, nema nikakve razlike izmedju onoga sto ja pisem ovdje i sto bi govorio negdje drugo.
(Ja naglasim da je stav moj licni - kada nema odluke nadleznog organa NS-a po tom pitanju ili se ja ne slazem sa odlukom organa)
U svakom slucaju vama hvala na ucescu u ovoj debati o ustavu.

p.k.
vivaldi

#9089 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vivaldi »

Pedja

Ja nikada u zivotu nisam glasao, ali kada je rijec o NS mislim da vas program, ideje i zalaganje jednostavno nisu za ovakvu BiH, odnosno za vas se prostor moze otvoriti tek kada i ako se rijese nacionalna pitanja u BiH.

U svakom slucaju, vase je da budete i egzistirate tu kao alternativa i da imate neki program ako ikada dobijete sansu.
dragonz

#9090 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dragonz »

Pedja Kojovic wrote:
Složena/jednostavna država

Bosna i Hercegovina je složena država
Prema državnom uređenju BiH je prosta država ali su prilike u njoj i izborni zakon složeni, zato jer sve što si napisao poslije "složena država" je dokaz mojoj tvrdnji.
Pedja Kojovic

#9091 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vivaldi

Mi nemamo nerjesena nacionalna nego etnickogradjanska pitanja, ali to je manje bitno...
Meni je zaista tesko/grozno kad cujem normalan svijet koji je postao ubjedjen da mi jednostavno nismo dovljno dobri/pametni ili dorasli da imamo normalne zivote i budemo normalna zemlja.
Ovaj grad i ova zemlja su imali najbolje rock bendove, najbolju pozorisnu scenu, organizovali fenomenalnu Olimpijadu bili intelektualni centar regiona, imali slikare, eksperimentalno pozoriste i to nije bilo prije 300 godina - jer ja se toga sjecam.
I zato kad god cujem i vidim kako nam govore da mi nesto ne mozemo ja, nekako, mislim da mi u stvari to ipak mozemo.

p.k.
Pedja Kojovic

#9092 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dragonz

Kvalifikacije o BiH koje sam iznio u pregledu javnopravnih pojmova su uradjene prema medjunarodnim javnopravnim standardima.
Vi ih mozete prihvatiti ili ne.(Ali bi to bilo kao da ne prihvatite recimo zakon gravitacije).
Dakle, kada bi ste o BiH vodili raspravu sa medjunarodnim javnopravnim strucnjacima oni bi je tako definisali.

p.k.
vivaldi

#9093 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vivaldi »

Pedja Kojovic wrote:Ovaj grad i ova zemlja su imali najbolje rock bendove, najbolju pozorisnu scenu, organizovali fenomenalnu Olimpijadu
Kao sto vidis, sam si akcentirao "imali". U medjuvremenu (nakon toga "imali"), je palo 100.000 mrtvih glava, par stotina hiljada se razbjezalo, a umjesto Olimpijade ide se na paraolimpijadu. Svaka druga kuca prima invalidninu.

To naravno nema veze sa Nasom Strankom, ali ima veze sa ljudima/glasacima.

Te probleme i osjecaje nece rijesiti nikakve jezicke akrobacije ni teoretska objasnjenja - ljudi se rukovode vlastitim iskustvima, a ona su mahom tragicna. Drugim i drugacijim se jednostavno ne vjeruje bez obzira na sav kriminal "svojih" i to pokazuju bas svaki poslijertani izbori.

Opet kazem, vase je da ponudite alternativu, ali dok se neke stvari na neki nacin ne rijesi, mrka kapa. Bar ganjajte lokalni nivo.
Pedja Kojovic

#9094 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vivaldi

Necu se sloziti ali ne mislim nastavljati raspravu na temu.(Moja je poenta bila da mi to mozemo, a hocemo li je druga stvar).

Nesto skoro kao kuriozitet, ali me nas razgovor asocirao na to; Prije nekog vremena sam otisao kod Bore u Media centar koj ima arhivu svih novina od 1945 a i prije jer me zanimalo koliko je rat prisutan u medijima nakon Drugog svjetskog rata a u vrijeme koja je ista distanca koju mi imamo sada od rata na/u BiH.
Iznenadjujuce malo, u dnevnim novinama skoro nimalo.

Ali kao sto vec napisah, volio bih kada bi se razgovor vratio na ustavne principe koje predlazemo. (Umjesto da se bavimo
"odokativnim" proricanjem buducnosti).

p.k.
Seawolf

#9095 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

Pedja Kojovic wrote:...
Ovaj grad i ova zemlja su imali najbolje rock bendove,
...
p.k.
Ne slažem se. Najbolje bendove su imali Rijeka, Novi Sad i Skoplje. Ali, to je stvar ukusa.
Pedja Kojovic

#9096 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

seawolf

Slazem se da rijec "najbolje" moze biti predmet diskusije.
(Parafi jesu bili jaki, a bilo je i dobrih Slovenaca).
Ali i ovdje se dobro "prasilo".

p.k.
Seawolf

#9097 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Seawolf »

Pedja Kojovic wrote:seawolf

Slazem se da rijec "najbolje" moze biti predmet diskusije.
(Parafi jesu bili jaki, a bilo je i dobrih Slovenaca).
Ali i ovdje se dobro "prasilo".

p.k.
Pa ja sam, zapravo, mislio na Termite, Lunu i Padot na Vizantija. Svaki od ta tri benda je bio bolji od bilo čega iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, ili Sarajeva.
madner

#9098 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Ne znam odakle ova definicija unitarizma i federalizma. Njemacka je federalna drzava, a ne unitarna. U federalnoj drzavi suverenitet se crpi iz federalnih jedinica, koje svoj suverenitet prenose na savez. U unitarnoj drzavi suverenitet je u drzavi, dok nize jedinice nemaju izvorni suverenitet.

Medjutim ovo nema veze sa centralizacijom i podjelom ovlasti. UK je unitarna drzava, gdje su gotovo sve ovlasti prenesene na nize nivoe.
Pedja Kojovic

#9099 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

madner

Definicije ovih pojmova su prihvaceni kao medjunarodno javnopravni standardi.
(Prihvatila ih je i tzv. SSSR skola pravne misli).

Sto se tice primjera Njemacke...
Ja nisam dovoljno informisan da bih mogao ulaziti u raspravu o detaljima njihovog drzavnog i ustavno uredjenja, ali prof. Sarcevic, koji na Leipzig univerzitetu predaje ustavno pravo i radi kao konsultant EU za ustavna pitanja i zi cijeg je rada uzet primjer, jeste.

p.k.
Pedja Kojovic

#9100 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

seawolf

Ocigledno su u pitanju razliciti ukusi.:)
(Pankrti, Lacni Franz, Laibach, Sarlo akrobata, Kongres, EKV, itd.)
Locked