Ramazan, opet ;)
- Kaiser
#9076 Re: Ramazan, opet ;)
Vec je podobro umanjio broj upaljenih svjetala po kuhinjama meni komsijskih zgrada. Trebalo bi buditi komsiluk na sehur 
-
ira.m
- beautyfool
#9078 Re: Ramazan, opet ;)
U Makedoniji za ramazan prolazi jedna osoba sa bubnjem kroz mahale i lupa za vrijeme sehura i iftara, kad bi kod nas to bilo nebi bilo spavanja u komsiluku 
- Kaiser
#9079 Re: Ramazan, opet ;)
Evo je mirise
Frankova 
-
Bega_TM
#9080 Re: Ramazan, opet ;)
Evo na Grbavici komsiluk se budi izgleda
Prijatno svima koje sehure, bujrum kod mene ima bureka,sutlije i kompota 
- Kaiser
#9081 Re: Ramazan, opet ;)
Sinoc Eldin Huseinbegovic pricao o tomebeautyfool wrote:U Makedoniji za ramazan prolazi jedna osoba sa bubnjem kroz mahale i lupa za vrijeme sehura i iftara, kad bi kod nas to bilo nebi bilo spavanja u komsiluku
- Kaiser
#9082 Re: Ramazan, opet ;)
Mahsuz selam za Grbavicu! Sutlija rules!Bega_TM wrote:Evo na Grbavici komsiluk se budi izgledaPrijatno svima koje sehure, bujrum kod mene ima bureka,sutlije i kompota
- beautyfool
#9083 Re: Ramazan, opet ;)
To je Turski obicaj a s obzirom da u Makedoniji zive i Turci taj obicaj se jos uvijek njegujeKaiser wrote:Sinoc Eldin Huseinbegovic pricao o tomebeautyfool wrote:U Makedoniji za ramazan prolazi jedna osoba sa bubnjem kroz mahale i lupa za vrijeme sehura i iftara, kad bi kod nas to bilo nebi bilo spavanja u komsilukudoduse u Turskoj
mogu zamisliti nase raje da im zabubnja sad
- Kinaski
#9084 Re: Ramazan, opet ;)
Jel vrijeme da se zaposti
- liliput
#9085 Re: Ramazan, opet ;)
Selam pipl sehurski 
Evo i mojoj mahali, ka'j da malo svjetala ima..ali bil hajr...Mozda ce postiti i bez sehura
, mada stoji ovo:
"Ustajte na sehur, zaisa je u sehuru bereket!"
Ja vala 1kom zdenka sira pojela, par hurmi, dukat vocni jogurt - sumsko voce -
, kahva i vodeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 
Elhamdulillah!

Evo i mojoj mahali, ka'j da malo svjetala ima..ali bil hajr...Mozda ce postiti i bez sehura
"Ustajte na sehur, zaisa je u sehuru bereket!"
Ja vala 1kom zdenka sira pojela, par hurmi, dukat vocni jogurt - sumsko voce -
Elhamdulillah!
Kod mene evo trenutno vrijeme: 3.24, a vrijeme pocetka posta je 3.28, pa eto ti vidi187 wrote:Jel vrijeme da se zaposti
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9086 Re: Ramazan, opet ;)
ima i u Egiptu... pričo stari da je tamo nekad, '84, letio i bokalić vode prema njemubeautyfool wrote:To je Turski obicaj a s obzirom da u Makedoniji zive i Turci taj obicaj se jos uvijek njegujeKaiser wrote:Sinoc Eldin Huseinbegovic pricao o tomebeautyfool wrote:U Makedoniji za ramazan prolazi jedna osoba sa bubnjem kroz mahale i lupa za vrijeme sehura i iftara, kad bi kod nas to bilo nebi bilo spavanja u komsilukudoduse u Turskoj
mogu zamisliti nase raje da im zabubnja sad
- liliput
#9087 Re: Ramazan, opet ;)
Evo uci u RajvoSA
.
Da nam Allah olaksa i ovaj dan posta i ukabuli ga i upise u dobra djela i nagradi nas za njega na Sudnjem danu
Amin
Evo nadjoh neku listu stvari koje je lijepo uraditi u Ramazanu, pa izdvojih neke:
- Zamoli Uzvišenog Allaha da ti omogući da shvatiš veličinu mubarek mjeseca ramazana i u njemu postigneš ono što su postizali prvi sljedbenici islama.
- Ustajte na sehur jer je Poslanik rekao:“Sehurite jer je u sehuru (Allahov) blagoslov.”
- Učite dovu prije početka posta. Muhammed, a.s., je rekao:“Postač kada moli biva mu udovoljeno kada počne postiti.”
- Dajite sadaku i budite korisni ljudima. Allahov poslanik Muhammed, s.a., je bio najdarežljivija osoba, a tu osobinu je najviše isticao u mjesecu ramazanu.
- Izbjegavajte sve što bi moglo ugroziti post kao što su laž, zajedljivost, varanje, ljutnja, ogovaranje... Poslanik, neka je mir na njega, je rekao:“Ko god ne odustane od laganja, loših djela i bude se drugima obraćao pogrdnim i podrugljivim riječima, zaista Allahu ne treba njegovo ustezanje od jela i pića.”
- Nahranite siromašne i ugostite druge svojim iftarom. Poslanik, neka je mir na njega, je rekao:“Ko god bude ugostio postača iftarom imaće nagradu kao i on, a postaču neće biti umanjena njegova nagrada.”
- Učite dovu u Lejletu-l-kadru: Allâhumme inneke ‘afuwwun tuhibbu-l-‘afwe fa‘fu ‘annî! “O Allahu, ti si Opraštač! Voliš one koji traže oprost, pa oprosti meni!”
- Zamolite Allaha da vam primi sva vaša dobra djela koja ste uradili u ovom mubarek mjesecu!
I evo jedna plaha ilahija, pa da idem klanjati sabah i spavati - valja i na posao insAllah
Ostajte mi zdravo hajirli i u Allahovoj milosti
Da nam Allah olaksa i ovaj dan posta i ukabuli ga i upise u dobra djela i nagradi nas za njega na Sudnjem danu
Evo nadjoh neku listu stvari koje je lijepo uraditi u Ramazanu, pa izdvojih neke:
- Zamoli Uzvišenog Allaha da ti omogući da shvatiš veličinu mubarek mjeseca ramazana i u njemu postigneš ono što su postizali prvi sljedbenici islama.
- Ustajte na sehur jer je Poslanik rekao:“Sehurite jer je u sehuru (Allahov) blagoslov.”
- Učite dovu prije početka posta. Muhammed, a.s., je rekao:“Postač kada moli biva mu udovoljeno kada počne postiti.”
- Dajite sadaku i budite korisni ljudima. Allahov poslanik Muhammed, s.a., je bio najdarežljivija osoba, a tu osobinu je najviše isticao u mjesecu ramazanu.
- Izbjegavajte sve što bi moglo ugroziti post kao što su laž, zajedljivost, varanje, ljutnja, ogovaranje... Poslanik, neka je mir na njega, je rekao:“Ko god ne odustane od laganja, loših djela i bude se drugima obraćao pogrdnim i podrugljivim riječima, zaista Allahu ne treba njegovo ustezanje od jela i pića.”
- Nahranite siromašne i ugostite druge svojim iftarom. Poslanik, neka je mir na njega, je rekao:“Ko god bude ugostio postača iftarom imaće nagradu kao i on, a postaču neće biti umanjena njegova nagrada.”
- Učite dovu u Lejletu-l-kadru: Allâhumme inneke ‘afuwwun tuhibbu-l-‘afwe fa‘fu ‘annî! “O Allahu, ti si Opraštač! Voliš one koji traže oprost, pa oprosti meni!”
- Zamolite Allaha da vam primi sva vaša dobra djela koja ste uradili u ovom mubarek mjesecu!
I evo jedna plaha ilahija, pa da idem klanjati sabah i spavati - valja i na posao insAllah
Ostajte mi zdravo hajirli i u Allahovoj milosti
- liliput
#9088 Re: Ramazan, opet ;)
Hehe..valja tako @Carobni. Volim optimizam i rjesenje za svaku situaciju. Recimo da je tako 
I hvala Milostivom pa nas je odabrao medju te odredjene
Evo nesto fajno najdoh:
Bliži nam se mjesec R-ahatluka
Bliži nam se mjesec A-jeta
Bliži nam se mjesec M-ilosti
Bliži nam se mjesec A-lima
Bliži nam se mjesec Z-uhda
Bliži nam se mjesec A-mbera
Bliži nam se mjesec N-oći ibadeta
Mislim to nam je vec sve tu, hvala Allahu
. Uzivajmo i iskoristimo na pravi nacin!
I hvala Milostivom pa nas je odabrao medju te odredjene
Evo nesto fajno najdoh:
Bliži nam se mjesec R-ahatluka
Bliži nam se mjesec A-jeta
Bliži nam se mjesec M-ilosti
Bliži nam se mjesec A-lima
Bliži nam se mjesec Z-uhda
Bliži nam se mjesec A-mbera
Bliži nam se mjesec N-oći ibadeta
Mislim to nam je vec sve tu, hvala Allahu
- liliput
#9089 Re: Ramazan, opet ;)
Hehe...evo me @carobni iliti @carobnjak iz oza 
(selam selam mahuz selam, glas je mira muslimana)
we selam, we selam we rahmetullahi we berekatuhu
(selam selam mahuz selam, glas je mira muslimana)
we selam, we selam we rahmetullahi we berekatuhu
- liliput
#9090 Re: Ramazan, opet ;)
Hehe...fala za rimu 
Ajet
- Allah, Allah i samo Allah
I Evo nesto vezano za sabah namaz, pa odoh na spavanje
, jos malo do posla
...
- Zelis li da budes u Allahovoj zastiti?
Ko klanja sabah, on je u Allahovoj zastiti. (hadis)
Poznati islamski učenjak Omer Abdul-Kafi, spominjući vage i mjerila na osnovu kojih se mjeri naša pripadnost i privrženost islamu, u jednom svom predavanju rekao je: ''Sabah-namaz je dnevna vaga svakog muslimana, džuma-namaz je sedmična vaga, ramazanski post, godišnja, a hadž je životna vaga muslimana.''
Sabah-namaz je garancija za viđenje Allaha na Sudnjem danu To potvrđuje hadis koji prenosi Džerir ibn Abdullah u kojem je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Vi ćete vidjeti vašeg Gospodara kao što vidite mjesec u uštapu i nećete imati nikakve sumnje u to da ste Ga vidjeli. Pa ako možete da nikada ne izostavite da na vrijeme klanjate sabah i ikindiju, onda to učinite.'' (Buharija i Muslim) Nakon toga, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, proučio je ajet: ''...i veličaj Ga prije izlaska sunca i prije zalaska njegova'' (Kaf, 39)
Dva rekata sabahskog sunneta vredniji su od dunjaluka i svega što je na njemu U tom smislu su Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi koje prenosi Aiša, r.a.: ''Dva rekata sabahske nafile vrednija su od dunjaluka i svega što je na njemu.'' (Muslim) U drugoj predaji stoji: ''Ta dva rekata sabahskog sunneta draži su mi od cijelog dunjaluka.'' Kad je tako sa sabahskom nafilom, šta tek reći o vrijednosti i nagradi za sabahski farz?!
Allahu ekber, kako je samo nas Gospodar Milostiv
Ajet
I Evo nesto vezano za sabah namaz, pa odoh na spavanje
- Zelis li da budes u Allahovoj zastiti?
Ko klanja sabah, on je u Allahovoj zastiti. (hadis)
Poznati islamski učenjak Omer Abdul-Kafi, spominjući vage i mjerila na osnovu kojih se mjeri naša pripadnost i privrženost islamu, u jednom svom predavanju rekao je: ''Sabah-namaz je dnevna vaga svakog muslimana, džuma-namaz je sedmična vaga, ramazanski post, godišnja, a hadž je životna vaga muslimana.''
Sabah-namaz je garancija za viđenje Allaha na Sudnjem danu To potvrđuje hadis koji prenosi Džerir ibn Abdullah u kojem je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Vi ćete vidjeti vašeg Gospodara kao što vidite mjesec u uštapu i nećete imati nikakve sumnje u to da ste Ga vidjeli. Pa ako možete da nikada ne izostavite da na vrijeme klanjate sabah i ikindiju, onda to učinite.'' (Buharija i Muslim) Nakon toga, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, proučio je ajet: ''...i veličaj Ga prije izlaska sunca i prije zalaska njegova'' (Kaf, 39)
Dva rekata sabahskog sunneta vredniji su od dunjaluka i svega što je na njemu U tom smislu su Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi koje prenosi Aiša, r.a.: ''Dva rekata sabahske nafile vrednija su od dunjaluka i svega što je na njemu.'' (Muslim) U drugoj predaji stoji: ''Ta dva rekata sabahskog sunneta draži su mi od cijelog dunjaluka.'' Kad je tako sa sabahskom nafilom, šta tek reći o vrijednosti i nagradi za sabahski farz?!
Allahu ekber, kako je samo nas Gospodar Milostiv
- liliput
#9091 Re: Ramazan, opet ;)
Neko je rekao 
Ako istinski želimo promijeniti svoj život, svoju porodicu, društvo i zajednicu ka boljem i ako želimo osjetiti vječno zadovoljstvo, onda uvijek razmišljajmo ramazanski, gledajmo ramazanski, pričajmo ramazanski, družimo se ramazanski, slušajmo se ramazanski, pomažimo ramazanski, praštajmo ramazanski, volimo se ramazanski te dišimo i živimo ramazanski.
Ako istinski želimo promijeniti svoj život, svoju porodicu, društvo i zajednicu ka boljem i ako želimo osjetiti vječno zadovoljstvo, onda uvijek razmišljajmo ramazanski, gledajmo ramazanski, pričajmo ramazanski, družimo se ramazanski, slušajmo se ramazanski, pomažimo ramazanski, praštajmo ramazanski, volimo se ramazanski te dišimo i živimo ramazanski.
- minjonja
#9092 Re: Ramazan, opet ;)
mozda im je jednostavno kuhinja sa druge strane zgradeNefsun wrote:A jes ovaj Idriz zapeo za ovih 8 rekjata![]()
Uglavnom, moram reci da mi je zao sto svake godine sve manje i manje svjetla ima u mojoj mahali. Znači spali smo na nekih 5 osvijetljenih stanova... Jedino da ovi ostali možda nemaju struje ili da sehure u mraku...
- Attitude
#9093 Re: Ramazan, opet ;)
minjonja wrote:mozda im je jednostavno kuhinja sa druge strane zgradeNefsun wrote:A jes ovaj Idriz zapeo za ovih 8 rekjata![]()
Uglavnom, moram reci da mi je zao sto svake godine sve manje i manje svjetla ima u mojoj mahali. Znači spali smo na nekih 5 osvijetljenih stanova... Jedino da ovi ostali možda nemaju struje ili da sehure u mraku...
mi smo u mahali nekad prije imali obicaj da za vrijeme ramazana izadjes na prozor i gledas kome nije upaljeno svjetlo
nakon toga...telefon u ruke i zovi..
jer se desavalo da ljudi prespavaju
to je inace bio interni mahalski dogovor
i tako...jednog ramazana odlucimo mi sehuriti u sobi koja nije nad ulicom
sehurili..zavrsili...kad u po frke zvoni telefon svako malo da nas probude
poludili bili dok smo objasnili svima sta i kako
- Attitude
#9094 Re: Ramazan, opet ;)
i da..jos da dodam..ima dosta raje koja jedu navece prije spavanja i ne ustaju na sehur
- minjonja
#9095 Re: Ramazan, opet ;)
jes to dobro sto ste se zivkali za sehur, mene vazda strah da ne prespavam jer znam da necu izdrzati dan ako ne sehurim, jedino da prespavam citav dan do iftara.
- Attitude
#9096 Re: Ramazan, opet ;)
nekad bilo...sad se spominjalominjonja wrote:jes to dobro sto ste se zivkali za sehur, mene vazda strah da ne prespavam jer znam da necu izdrzati dan ako ne sehurim, jedino da prespavam citav dan do iftara.
- Ultravox
#9097 Re: Ramazan, opet ;)
Selam alejkum.
Neke stvari se ne mijenjaju ...
Jedna od njih su vruće iftarske lepine
i pekari čijih je 5 min. vazda 45 min. Sinoć je bilo i 55; kad na iftar ne okasni. Gledam komšije, slušam komentare...kao prije 20-30 god. Sve već viđeno, pomalo zamorno, a onda miris vrućih lepina ... sve postade ko prvi put.
Jedna od njih su vruće iftarske lepine
- minjonja
#9098 Re: Ramazan, opet ;)
ih, pa moze se to ozivit opet, samo damo brojeve telefona jedni drugimaAttitude wrote:nekad bilo...sad se spominjalominjonja wrote:jes to dobro sto ste se zivkali za sehur, mene vazda strah da ne prespavam jer znam da necu izdrzati dan ako ne sehurim, jedino da prespavam citav dan do iftara.
p.s. zasto onako malo curokota stave na somune?
- Attitude
#9099 Re: Ramazan, opet ;)
Aiša na Bistriku ima vruce somune i za sehurUltravox wrote:Selam alejkum.
Jedna od njih su vruće iftarske lepinei pekari čijih je 5 min. vazda 45 min. Sinoć je bilo i 55; kad na iftar ne okasni. Gledam komšije, slušam komentare...kao prije 20-30 god. Sve već viđeno, pomalo zamorno, a onda miris vrućih lepina ... sve postade ko prvi put.
cisto info
- Digla_da_kreci
#9100 Re: Ramazan, opet ;)
Selam alejkum i alejkumu selam
Maksuz sam otpakovala fildjane da pijem nasu kahvu iz njih na sehuru
I bas mi fino. 
Maksuz sam otpakovala fildjane da pijem nasu kahvu iz njih na sehuru