Ateizam vs. Religija
- Boemica
#9076 Re: Ateizam vs. Religija
- Smrcak15
#9077 Re: Ateizam vs. Religija
objasni kako...nemoj da generalizujes...nego budi precizan/precizna.Boemica wrote:Silovanje logike vol. 3623256545253656365
- Boemica
#9078 Re: Ateizam vs. Religija
Ma tebi Azrail ne može objasnit 
- Smrcak15
#9079 Re: Ateizam vs. Religija
pokusaj ti...dajem ti sansuBoemica wrote:Ma tebi Azrail ne može objasnit
- Boemica
#9080 Re: Ateizam vs. Religija
Fala. Sačuvaću se za neke razumnije ljude. Ti si se pokaz'o i dokaz'o 
- HAVANA
#9081 Re: Ateizam vs. Religija
Godine razmisljanja,prosvjetljenja,meditacije...I onda vidis par sisa i moras sve ispocetkaSmrcak15 wrote:ne mora Muhammed dolaziti, ne moramo , uopste ista znati o Allahu...Braco_18 wrote: Eto veliki prasak stvorio Allah, rece budi, i ono bude...i kalibrarao i nastimao konstante 1 naspram kvintilion to jeste 1 sa 18 nula....dodje muhammed poturi ovu foru vjernicima i ljudi bez razmisljanja progutaju zmireci, ne pitaj kako ne pitaj zasto, ne pitaj odakle..ma nista ne pitaj, rekao veliki muhammed da Allah postoji i da je on stvorijo veliki prasak rijecima BUDI ... i ono bude i to bas zajebano
dovoljno je da gledamo u univerzum, da sve ima svoj uzrok, pa sto bi nastanak univerzum bio izuzetak??
to znaci univerzum ima svog uzrocnika (recimo ne znamo nista o Muhammedu i Allahu)..mi mozemo na osnovu dedukcije zakljuciti da univerzum ima svog uzrocnika, a ako ima uzrocnika, to je nas stvaraoc, dizajner, kreator...kako ga god zvao, ne vazno je li Allah ili nekako drukcije.

- Smrcak15
#9082 Re: Ateizam vs. Religija
Muhammed je rekao: “Nisam ostavio veće iskušenje za muškarce ovog ummeta od žena.” Buharija, 5096; Muslim, 2740.HAVANA wrote:Smrcak15 wrote:ne mora Muhammed dolaziti, ne moramo , uopste ista znati o Allahu...Braco_18 wrote: Eto veliki prasak stvorio Allah, rece budi, i ono bude...i kalibrarao i nastimao konstante 1 naspram kvintilion to jeste 1 sa 18 nula....dodje muhammed poturi ovu foru vjernicima i ljudi bez razmisljanja progutaju zmireci, ne pitaj kako ne pitaj zasto, ne pitaj odakle..ma nista ne pitaj, rekao veliki muhammed da Allah postoji i da je on stvorijo veliki prasak rijecima BUDI ... i ono bude i to bas zajebano
dovoljno je da gledamo u univerzum, da sve ima svoj uzrok, pa sto bi nastanak univerzum bio izuzetak??
to znaci univerzum ima svog uzrocnika (recimo ne znamo nista o Muhammedu i Allahu)..mi mozemo na osnovu dedukcije zakljuciti da univerzum ima svog uzrocnika, a ako ima uzrocnika, to je nas stvaraoc, dizajner, kreator...kako ga god zvao, ne vazno je li Allah ili nekako drukcije.
Godine razmisljanja,prosvjetljenja,meditacije...I onda vidis par sisa i moras sve ispocetka
- Smrcak15
#9083 Re: Ateizam vs. Religija
ma ja, tipicna izvlakusaBoemica wrote:Fala. Sačuvaću se za neke razumnije ljude. Ti si se pokaz'o i dokaz'o
- Boemica
#9084 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:ma ja, tipicna izvlakusaBoemica wrote:Fala. Sačuvaću se za neke razumnije ljude. Ti si se pokaz'o i dokaz'o
- Smrcak15
#9085 Re: Ateizam vs. Religija
ako ne mozes da doprineses temi, samo je fino zaobidjesBoemica wrote:Smrcak15 wrote:ma ja, tipicna izvlakusaBoemica wrote:Fala. Sačuvaću se za neke razumnije ljude. Ti si se pokaz'o i dokaz'o
![]()
Daj ba smrle, tol'ko si smiješan narodu da ne mogu da se dogovore da l' si trol il' samo tokmak. I sad ja nešto s' tobom da se ubjeđujem, aj biži.
lahko je pucati u prazno tipa: ti smrle ovakav onakav...ti si ovo ono, budala na kubik, kreten na kvadrat, lud ko struja itd itd
Ja te pitam ozbiljno, objasni sta to smrle govori pogresno...a okani se pucanja u prazno.
- Boemica
#9086 Re: Ateizam vs. Religija
Ja sam tebi više puta pokušavala u nekim drugim navratima objasnit šta govoriš pogrešno, ali onda kada te čovjek satjera u kut i kad nemaš više kud, tad se počneš praviti lud i tvrditi kako nikad i nisi govorio to. Ili jednostavno nestaneš na neko vrijeme. Tako da ... fala, ali ne fala.
A sve dok ti ne dodjele titulu moderatora, bojim se da nemaš nikakvo ovlaštenje da govoriš šta se može a šta ne može pisati na temi, niti imaš ikakav autoritet da meni govoriš šta ću ili neću zaobilaziti.
A sve dok ti ne dodjele titulu moderatora, bojim se da nemaš nikakvo ovlaštenje da govoriš šta se može a šta ne može pisati na temi, niti imaš ikakav autoritet da meni govoriš šta ću ili neću zaobilaziti.
Last edited by Boemica on 20/10/2018 19:44, edited 2 times in total.
- Smrcak15
#9087 Re: Ateizam vs. Religija
nestane zato sto sam zauzet, ali ti se opet vratim, smrle ne bjezi vjeruj mi.Boemica wrote:Ja sam tebi više puta pokušavala u nekim drugim navratima objasnit šta govoriš pogrešno, ali onda kada te čovjek satjera u kut i kad nemaš više kud, tad se počneš praviti lud i tvrditi kako nikad i nisi govorio to. Ili jednostavno nestaneš na neko vrijeme. Tako da ... fala, ali ne fala.
-
Hakiz
#9088 Re: Ateizam vs. Religija
Ako je već tako, koja prethodna istraživanja, empirijski dokazi, naučne studije, laboratorijski eksperimenti, itd itd stoje iza Muhammeda pa da njemu vjeruješ na riječ?Smrcak15 wrote:uzasno ti je sporedjenje....a evo sad cu ti i elaborirati zasto.Hakiz wrote: Je li tako razmišljaš i kada treba doktoru otići? Dođe doktor, poturi foru i pacijenti bez razmišljanja, ne pitaj ništa, rekao veliki doktor da treba tu terapiju uzeti. Umjesto da lijepo pročitaju Kur'an, hadise pa da vide koji lijek, koji operativni zahvat, koja terapija treba za tu boljku.
Šta doktor zna, neke tamo škole pohađao, neke diplome dobio, neke bolesti proučavao, ali ništa mu to ne vrijedi. Nema frajer pojma.
Je li tako Smrčak?
Kada dodjem doktoru mogu bez razmisljanja prihvatiti to sto kaze, dok ovo sto Hawking govori se uzimam sa rezervom sto bi se reklo ili totalno odbacuje, jer doktor kad govori koju ces tarapiju ili lijek, to on govori na osnovu naucnih studija, istrazivanja, laboratorijskih experimenata itd itd, znaci dobio je certifikat da lijeci na osnovu vec prethodnih pronalazaka prijasnjih istrazivaca i doktora, a on to nauci i dalje nastavlja da radi.
znaci doktor kad nesto kaze on ima podlogu za to, jer su iza njega radjeni experimenti, i studije ogromnih proporcija tokom niza historije covjecanstva od Ibn Sine (Avicenna) itd itd i njegovih Kanona medicine itd.
dok koliko mi je poznato Hawkings je teoreticar, znaci nema tu emprijski dokaza da se vratis u vrijem e pred sami veliki prasak pa da izucavas kako je to nastalo itd on iz ove pozicije teoretizira sta je bilo tokom velikog praska, cak sta vise ne objasnjava kako mogu konstante same od sebe da se nastimavaju da omoguciti univerzum i zivot u njemu.
znaci mogu na slijepo povjerovati doktoru dok Hawkingsu ne mozes, jer covjek ti teoretizira , znaci mozda je ovako bilo ali i ne mora, to je teorija.
- Smrcak15
#9089 Re: Ateizam vs. Religija
na hiljade tih istrazivanja koje ukazuju na istinitost muhammedovog govora, pa cak najavi stvari koje vidim svojim ocima...covjek koji je umro prije 1400 godina najavi stvari koja se pojavi u nasem vremenu. a nikad prije nije tako nesto bilo.Hakiz wrote: Ako je već tako, koja prethodna istraživanja, empirijski dokazi, naučne studije, laboratorijski eksperimenti, itd itd stoje iza Muhammeda pa da njemu vjeruješ na riječ?
i takvih najava, plus istinitost govora, plus sto nauka potvrdjiva mnogo stosta st oje muhammed govorio i sto Kuran kaze...i naravno da cu vjerovati kad mi nauka u dosta vecini slucejeva cuva ledja sto bi se reklo.
-
L u c i f e r
#9090 Re: Ateizam vs. Religija
eto velik prasak bog sam iz nista se pokrenuo i sam se kalibrirao i nastimao konstante 1 naspram kvintilion to jeste 1 sa 18 nula........ i veliki prasak bog sam sebe stvorio kao sto vasa majka moze samu sebe roditi
-
L u c i f e r
#9091 Re: Ateizam vs. Religija
Sta je smisao vjecnog postojanja u dzenetu?
- vatrogasac
#9092 Re: Ateizam vs. Religija
Ne može se porediti 'ovo' i 'ono', ali kada ljekar saopšti pacijentu da mu je ostalo još samo dva mjeseca, da li ga ta vijest rastuži ili obraduje?L u c i f e r wrote:Sta je smisao vjecnog postojanja u dzenetu?
-
L u c i f e r
#9093 Re: Ateizam vs. Religija
Ne kontamvatrogasac wrote:Ne može se porediti 'ovo' i 'ono', ali kada ljekar saopšti pacijentu da mu je ostalo još samo dva mjeseca, da li ga ta vijest rastuži ili obraduje?L u c i f e r wrote:Sta je smisao vjecnog postojanja u dzenetu?
- Smrcak15
#9094 Re: Ateizam vs. Religija
L u c i f e r wrote:eto velik prasak bog sam iz nista se pokrenuo i sam se kalibrirao i nastimao konstante 1 naspram kvintilion to jeste 1 sa 18 nula........ i veliki prasak bog sam sebe stvorio kao sto vasa majka moze samu sebe roditi
Vise je logicno da Bog sa svojom neogranicenom moci stvori univerzum iz nista nego da vjerujemo da je univerzum sam od sebe nastao sto bi bio paradox jer nesto sto ne pistoji nemoze samog sebe srvoriti, to je isto kao kad bi tvoja majka samu sebe rodila.
Nigdje u univerzumu nema jednog jedinog primhera gdje nesto se samo stvori od sebe, bez ikakvog uzroka...pa ako nema nigdje u univerzumu 1 primjera zasto bi cijeli univerzum bio izuzetak da sam sebe stvori.
- Smrcak15
#9095 Re: Ateizam vs. Religija
To je cisto Bozija milost prema ljudima, da im podari vjecni savrseni zivot u dzennetu. Bog na taj nacin manifestuje svoj atribute Milostivi, Samilosni...jer ni poslanici ne mogu svoji djelima zasluziti dzennet, u dzennet svi ulaze bozijom miloscu a ne sto je neko zasluzio svojim djelima.L u c i f e r wrote:Sta je smisao vjecnog postojanja u dzenetu?
Jedina stvar sto nam je data na ovim svijetu da imamo a ne pripada ovom svijetu nego buducem to je zelja za vjecnim sretnim i zdravim zivotom, a to se ne moze ispuniti ovdje nego u dzennetu jedino.
Kao sto je u bebi u stomaku matere stvoreni organi za buduci svijet, ruke noge oci usi itd nista to bebi ne treba trenutno u stomakunego za buduci svijet izvan stomaka, tako je i nama data zelja za vjecnim sretnim i zdravim zivotom koja ne pripada ovom svijetu niti se moze ostvariti , ta zelja se ispunjava na buducem svijet kao sto noge i ruke usi oci u bebici u stomaku majke tek postanu upotrebljive u buducem svijetu.
- Sara03
#9096 Re: Ateizam vs. Religija
Nije to nikakva najava, već naknadno tumačenje koje slijedi.Smrcak15 wrote:covjek koji je umro prije 1400 godina najavi stvari koje se pojave u nasem vremenu. a nikad prije nije tako nesto bilo.
Vi i nauka, kao zenit i nadir. Hoću reći, da ste inače poznati kao veliki štovalac i ljubitelj nauke, naučnih studija i istraživanja. Naročito onih što dolaze od visoko pozicioniranih institucija.Smrcak15 wrote:i naravno da cu vjerovati kad mi nauka u dosta vecini slucajeva cuva ledja sto bi se reklo.
Pa recite da nije tako.
- Smrcak15
#9097 Re: Ateizam vs. Religija
Nije najava kazes kada kaze da ce u buducnosti se ljudi takmiciti u izgradnji velikih zgrada i da ce zgrade biti toliko velike da ce nadmasiti vrhove mekkanskih planina/brda. To se upravo sad desava...Sara03 wrote:Nije to nikakva najava, već naknadno tumačenje koje slijedi.Smrcak15 wrote:covjek koji je umro prije 1400 godina najavi stvari koje se pojave u nasem vremenu. a nikad prije nije tako nesto bilo.
Vi i nauka, kao zenit i nadir. Hoću reći, da ste inače poznati kao veliki štovalac i ljubitelj nauke, naučnih studija i istraživanja. Naročito onih što dolaze od visoko pozicioniranih institucija.Smrcak15 wrote:i naravno da cu vjerovati kad mi nauka u dosta vecini slucajeva cuva ledja sto bi se reklo.
Pa recite da nije tako.
Kako je ovo naknadno tumacenje a ne najava???
- Boemica
#9098 Re: Ateizam vs. Religija
A kako je Bog nastao sam od sebe?Smrcak15 wrote:L u c i f e r wrote:eto velik prasak bog sam iz nista se pokrenuo i sam se kalibrirao i nastimao konstante 1 naspram kvintilion to jeste 1 sa 18 nula........ i veliki prasak bog sam sebe stvorio kao sto vasa majka moze samu sebe roditi
Vise je logicno da Bog sa svojom neogranicenom moci stvori univerzum iz nista nego da vjerujemo da je univerzum sam od sebe nastao sto bi bio paradox jer nesto sto ne pistoji nemoze samog sebe srvoriti, to je isto kao kad bi tvoja majka samu sebe rodila.
Nigdje u univerzumu nema jednog jedinog primhera gdje nesto se samo stvori od sebe, bez ikakvog uzroka...pa ako nema nigdje u univerzumu 1 primjera zasto bi cijeli univerzum bio izuzetak da sam sebe stvori.
- Smrcak15
#9099 Re: Ateizam vs. Religija
Nije nastao nego postoji oduvijek, da je nastao ne bi bio Bog nego stvorenje i onda bi usli u problematicnost regresije prijasnjih dogadjaja.Boemica wrote:A kako je Bog nastao sam od sebe?Smrcak15 wrote:L u c i f e r wrote:eto velik prasak bog sam iz nista se pokrenuo i sam se kalibrirao i nastimao konstante 1 naspram kvintilion to jeste 1 sa 18 nula........ i veliki prasak bog sam sebe stvorio kao sto vasa majka moze samu sebe roditi
To je karakteristika Boga da je primodijalni neprouzrokovani uzrocnik svega.
- Dozer
#9100 Re: Ateizam vs. Religija
Gornja recenica/izjava je toliko besmislena da je ni braca Grimm ne bi uvrstili u svoje bajke
A, kako ti znas sta je i kako je u cijelom univerzumu i da li je negdje nesto nastalo ovako ili onako?