Sirija vol. 2

Locked
sumirprimus

#90726 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

da se ne lazemo u svim tim gradovima i mjestima zive i civili. nit luk jeli nit luk mirisali.
i bombardovani su evo 6ta godina.
al tad ide deri przi kako ono deratizacija.
i nema tu mandat ne mandat un.a civili su civili i u raki i derizoru i alepu i homsu i damasku i tam i vam.
Challenger__

#90727 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Ne upotrebljavam takve imenice (deratizacija). Svaka država zadržava monopol oružane sile i u Siriji se ne dešava ništa gora stvar nego u američkom građanskom ratu koji je požderao masu ljudi. Plus, što se u Siriji nalazi veliki broj stranaca iz 100 zemalja svijeta, sa ciljem rušenja vlasti.

Ovaj napad se ničim ne može opravdati osim iz perspektive apologije zla i posrnuća ljudske vrste.
Challenger__

#90728 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Mezar/grob Issama Zahreddina:

Image

- njegov saborac i nasljednik:

Image
The new commander in Der Ezzor Gen Ghassan Tarraf and the revenge for Gen Issam has just begun! ISIS will be terminated for ever.
sarajevoxxxx

#90729 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Hajde što su trpili najgadniju opsadu tri godine nego su sada ti isti ljudi meta nečije obijesne samovolje.

Da ne vjeruješ.
Režimski avion je greškom bombardovao, navodno do aviona je bilo, i režimski aktivisti su pisali o tome.

Inače, turska vojska u Idlib pored tenkova i ostalog teškog naoružanja danas su dopremili i prve sisteme PVO-a.
Kikibombona

#90730 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Poginuo jos jedan britanski dobrovoljac iz redova YPG. U Siriji je od 2015.

Image
Krokodajl

#90731 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

SAA pokrenula ofanzivu u pravcu aerodroma Abu Duhur, prema prvim informacijama jedinice SAA iz pravca Ihtijarije prodrle 10 kilometara u dubinu teritorija pod kontrolom ISIL-a i Al Kaide.
zrakomlat

#90732 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Al-Britani
von_admir

#90733 Re: Sirija vol. 2

Post by von_admir »

Kikibombona wrote:Poginuo jos jedan britanski dobrovoljac iz redova YPG. U Siriji je od 2015.

Image

jedan placenik manje da hoda po zemlji
Challenger__

#90734 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:- Umor me limitira, ali probaću najkonciznije što mogu. Selmanova eliminacija Muhameda bin Neyefa kao Krunskog princa i imenovanje njegovog sina Muhameda za prijestolonasljednika (Krunskog princa) je unutar kuće Sauda doživljeno kao neformalni državni udrar.

Image

- Tim prije što se (unutar Dvora i širom svijeta), Muhamed bin Selman, doživljava kao de facto vladar Saudijske Arabije - što jeste stvarnost, jer je Selman star, bolestan i dementan. Muhamed je reformistički nastrojen, shvata da saudijsko društvo treba da se reformiše a privreda diversificira i u tom smislu ima izuzetno ambiciozne projkete u kojima se ne vidi niti dvorska većina niti ulema iz Nedžda.

Image

Kada se ovoj činjenici doda fama da Muhamed bin Selman svog političkog gurua vidi u Muhamedu bin Zajedu iz Abu Dabija (na fotografiji desno), onda se lako može pretpostaviti nezadovoljstvo, zabrinutost ali i panika mnogih unutar same porodice, uleme iz Nedžda i brojnih klanova, jer u reformističkom ambijentu vide punu neizvjesnost za svoju buduću poziciju.

Lično sam sklon vjerovanju da je Muhajsinijev nastup navigiran iz krugova saudijskih nezadovoljnika i da je usmjeren prije svega na Selmana, njegovog sina Muhameda i njima lojalne ljude.
Upravo ono što sam pisao; Muhamed bin Selman: Saudijska Arabija će se "vratiti umjerenom otvorenom islamu".
Mohammed bin Salman: "We will not waste 30 years of our lives dealing with extremist ideas, we will destroy them today"
:arrow: LINK
:arrow: LINK

Očigledno je da ima tvrdu ambiciju da raskine sa ideologijom takfira (vrlo moguće i wahhabi-ideologijom u cjelini) i sasvim je razumljivo zašto majmuni kao što je Muhajsini bjesne i prijete.
Challenger__

#90735 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Eventualna eliminiacija wahhabi-tekfiri ideologije bi bila težak udarac za britanske, američke i izraelske službe koji sa njima perfektno sarađuju, unoseći haos od Afganistana do danas.

Tim prije će MBSu biti teže da svoju ambiciju (koju izgleda podržava većinski mlada populacija zemlje) sprovede u djelo.
Čitalac

#90736 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

I ovo je važna vest, od pre neki dan.
A Saudi royal decree establishes a center to review Hadith interpretations that justify violence and will be overseen by clerics from across the Muslim world (not just from Saudi)
https://ara.reuters.com/article/ME_TOPN ... AKBN1CN2F6
Challenger__

#90737 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Čitalac wrote:I ovo je važna vest, od pre neki dan.
A Saudi royal decree establishes a center to review Hadith interpretations that justify violence and will be overseen by clerics from across the Muslim world (not just from Saudi)
Da,da.

+1
Kikibombona

#90738 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

von_admir wrote:
Kikibombona wrote:Poginuo jos jedan britanski dobrovoljac iz redova YPG. U Siriji je od 2015.

Image

jedan placenik manje da hoda po zemlji
Jos jedan britanski dobrovoljac, iz Mancestera, pusta pjesmu Ariane Grande u centru Rake! :D

British fighter plays Ariana Grande song in Raqqa’s main square

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

British Hollywood actor who fought Isil in Raqqa says he wanted revenge for attack on hometown of Manchester

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/07 ... s-revenge/
GandalfSivi

#90739 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

Challenger__ wrote:Ne upotrebljavam takve imenice (deratizacija). Svaka država zadržava monopol oružane sile i u Siriji se ne dešava ništa gora stvar nego u američkom građanskom ratu koji je požderao masu ljudi. Plus, što se u Siriji nalazi veliki broj stranaca iz 100 zemalja svijeta, sa ciljem rušenja vlasti.

Ovaj napad se ničim ne može opravdati osim iz perspektive apologije zla i posrnuća ljudske vrste.
Kanda si malo fulio metu, isto k'o sirijski avioni...
salik79

#90740 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Challenger__ wrote:
Čitalac wrote:I ovo je važna vest, od pre neki dan.
Da,da.

+1
Otkad sam ja o ovome pisao. (Falsifikovali su nasu historiju, knjige nasih autora, a mozemo zamisliti sta su tek uradili sa hadisa u ovih hiljadu i po godina.)
fosna2014

#90741 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

#RoadToIdlib

Image
Challenger__

#90742 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

GandalfSivi wrote:
Challenger__ wrote:Ne upotrebljavam takve imenice (deratizacija). Svaka država zadržava monopol oružane sile i u Siriji se ne dešava ništa gora stvar nego u američkom građanskom ratu koji je požderao masu ljudi. Plus, što se u Siriji nalazi veliki broj stranaca iz 100 zemalja svijeta, sa ciljem rušenja vlasti.

A ti "znaš" da su to bili "sirijski avioni". Ma nemoj.
GandalfSivi

#90743 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

Challenger__ wrote:
GandalfSivi wrote:

A ti "znaš" da su to bili "sirijski avioni". Ma nemoj.
Nemam pojma, ne pratim ja toliko Siriju kao ostali ovdje, nego sto procitam na https://syria.liveuamap.com/ oni mi nesta nisu fulali do sada...
Challenger__

#90744 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

GandalfSivi wrote:Nemam pojma, ne pratim ja toliko Siriju kao ostali ovdje, nego sto procitam na https://syria.liveuamap.com/ oni mi nesta nisu fulali do sada...
Jašta su. Više puta do sada.
salik79

#90745 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Challenger__ wrote:
GandalfSivi wrote:Nemam pojma, ne pratim ja toliko Siriju kao ostali ovdje, nego sto procitam na https://syria.liveuamap.com/ oni mi nesta nisu fulali do sada...

I sam veli da ne prati, tako da ti to sve samo govori.
GandalfSivi

#90746 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

Challenger__ wrote:
A sto ne bi bili Sirijski avioni? Pa i Amerikanci, koji su druga planeta za Sirijce sto se tehnike tice su bruku puta fulili i sami sebe zasuli, pogotovo na tako malom prostoru kao sto je Deir. A ti si odmah poletio sa analizama zla, ratnim zlocinima i svim ostalim (parafraziram)...

Na kraju krajeva, ti si taj koji prati rusku vojsku i medije, ima li gdje zvanicnog saopstenja da su Ameri bili?
Challenger__

#90747 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

GandalfSivi wrote:A sto ne bi bili Sirijski avioni? Pa i Amerikanci, koji su druga planeta za Sirijce sto se tehnike tice su bruku puta fulili i sami sebe zasuli, pogotovo na tako malom prostoru kao sto je Deir. A ti si odmah poletio sa analizama zla, ratnim zlocinima i svim ostalim (parafraziram)...

Na kraju krajeva, ti si taj koji prati rusku vojsku i medije, ima li gdje zvanicnog saopstenja da su Ameri bili?
Pratim s vrmena na vrijeme, danas nisam ništa pratio.
insomnia78

#90748 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

:lol:
GandalfSivi

#90749 Re: Sirija vol. 2

Post by GandalfSivi »

salik79 wrote:
Challenger__ wrote:
I sam veli da ne prati, tako da ti to sve samo govori.
Drago je meni vidjeti kako ova tema pomiri nekadasnje "zaracene strane". Jos mi nije jasno idealiziranje jal' Irana, jal' Rusije (sta ono rece lik neki dan, nesta tipa "Rusi nisu nikada nikoga prevarili").

I da se zna, ne drzim niciju stranu ovdje, ko god roka Orke za mene je dobar, ali me ubi zadojenost, s jedne strane Kiki, s druge strane vas dvojica, s trece jedan od saxxx likova koji se javljaju, nigdje nema neke normalne sredine, svi ste isti u tvrdnjama "nasi su najbolji, svi ostali su zlocinci". Meni samo zao toliko ljudi koji poginuse (od sviju), te totalno razrusene drzave... Jebote, vi se raspravljate ko je manje unistio oslobodjene gradove, samo sto ne brojite gdje je vise cigli citavo ostalo.
handžar88

#90750 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

GandalfSivi wrote: I da se zna, ne drzim niciju stranu ovdje, ko god roka Orke za mene je dobar, ali me ubi zadojenost, s jedne strane Kiki, s druge strane vas dvojica, s trece jedan od saxxx likova koji se javljaju, nigdje nema neke normalne sredine, svi ste isti u tvrdnjama "nasi su najbolji, svi ostali su zlocinci". Meni samo zao toliko ljudi koji poginuse (od sviju), te totalno razrusene drzave... Jebote, vi se raspravljate ko je manje unistio oslobodjene gradove, samo sto ne brojite gdje je vise cigli citavo ostalo.
Istina nazalost
Locked