SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
esso_sa
#90701 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja sam taj problem jednostavno rijesio - ne vozim nikako motor po gradu. Vozim ga samo van grada, a ono sto bude kroz grad je dok ne izadjem iz njega.
Za svakodnevna zujanja po gradu imam malog 50cc prdavca, a kada je zima onda pjesacim.
Auto isto tako - samo van grada, a po gradu samo ako moram nesto prevesti…
U Sarajevu je odavno postalo skoro pa nemoguce voziti auto. Mozes, naravno, ali razlika u odnosu da ides pjeske je mozda 5-10 minuta.
Drazi su mi moji (ionako istroseni) zivci. A kretanje pjeske, osim sto cuva zivce, cuva i zdravlje.
Gradski prevoz nikako ne koristim.
I kao motorista, da dodam - nema na kraju neke pretjerane razlike u odnosu na saobracajnu (ne)kulturu u ili van grada.
U gradu je samo veca koncentracija budala, ali i na otvorenom redovno oduzimaju prednost, preticu preko pune, cak krenu preticati i kada te lijepo vide da im ides u susret. Idioti valjda kontaju “motor, mali, moze se on i skloniti da ja prodjem autom”…
Prije sam se nervirao, lomio retrovizore, jebavao sve po spisku, ali nema svrhe. Jedini nacin je voziti defanzivno, ruka uvijek na kocnici i vjerovati samo u sebe i svoju procjenu.
To sto ces u bijesu prebiti nekoga ko te zamalo ubio, razbiti mu auto, neces nista postici osim sto ces dobiti prekrsajnu prijavu. Ko je hajvan za volanom ali i mimo njega, hajvan ce vazda biti. Dok se sam ne ubije ili ubije nekoga drugog, pa zavrsi u zatvoru. Batine hajvanski mozak ne koriguju
Za svakodnevna zujanja po gradu imam malog 50cc prdavca, a kada je zima onda pjesacim.
U Sarajevu je odavno postalo skoro pa nemoguce voziti auto. Mozes, naravno, ali razlika u odnosu da ides pjeske je mozda 5-10 minuta.
Drazi su mi moji (ionako istroseni) zivci. A kretanje pjeske, osim sto cuva zivce, cuva i zdravlje.
I kao motorista, da dodam - nema na kraju neke pretjerane razlike u odnosu na saobracajnu (ne)kulturu u ili van grada.
U gradu je samo veca koncentracija budala, ali i na otvorenom redovno oduzimaju prednost, preticu preko pune, cak krenu preticati i kada te lijepo vide da im ides u susret. Idioti valjda kontaju “motor, mali, moze se on i skloniti da ja prodjem autom”…
Prije sam se nervirao, lomio retrovizore, jebavao sve po spisku, ali nema svrhe. Jedini nacin je voziti defanzivno, ruka uvijek na kocnici i vjerovati samo u sebe i svoju procjenu.
To sto ces u bijesu prebiti nekoga ko te zamalo ubio, razbiti mu auto, neces nista postici osim sto ces dobiti prekrsajnu prijavu. Ko je hajvan za volanom ali i mimo njega, hajvan ce vazda biti. Dok se sam ne ubije ili ubije nekoga drugog, pa zavrsi u zatvoru. Batine hajvanski mozak ne koriguju
Last edited by esso_sa on 14/05/2025 13:25, edited 5 times in total.
- drug_profi
#90702 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jutros gužva od PMF do Skenderije.
20 minuta mi trebalo za taj komad ceste.
Razlog, meni nepoznat.
Možda jer su se dvojica malo ogrebala kod Alipašine džamije, a možda i ne.
Razlog, meni nepoznat.
- madesa
#90703 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Udes mali na Skenderijidrug_profi wrote: ↑14/05/2025 13:21 Jutros gužva od PMF do Skenderije.
Razlog, meni nepoznat.
-
emko1234
#90704 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Divim se ljudima koji imaju muda sjesti na motor bez ikakve opreme.esso_sa wrote: ↑14/05/2025 13:16 Ja sam taj problem jednostavno rijesio - ne vozim nikako motor po gradu. Vozim ga samo van grada, a ono sto bude kroz grad je dok ne izadjem iz njega.
- drug_profi
#90705 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I tako radi 500 maraka štete izjebu pola grada da zakasni podobro tamo gdje je pošao.
Nekima je možda dolazak na vrijeme bio suštinski bitan.
Tačno kazne treba pisati za ometanje saobraćaja. Ko neće europsko da popunjava, a kriv je, njemu kazna.
Manja šteta, vozila u voznom stanju. Slikaj sve iz više uglova i makni se u stranu da popuniš europsko.
Tačno kazne treba pisati za ometanje saobraćaja. Ko neće europsko da popunjava, a kriv je, njemu kazna.
Manja šteta, vozila u voznom stanju. Slikaj sve iz više uglova i makni se u stranu da popuniš europsko.
-
esso_sa
#90706 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Oprema cini razliku kada kliznes negdje. Sacuvat ce te od deranja, lomljenja pojedinih dijelova skeleta, glava naravno.
Ali kada ti hajvan oduzme prednost i ti se npr. zabijes u njega sa 60-80 km/h, oprema tu ne pomaze.
Tu od same sile naglog usporavanja prilikom udara tijela u prepreku nerijetko dovodi do pucanja unutrasnjih organa…
Oni koji i prezive, to je uglavnom sto su uspjeli preletiti preko auta
Ja vozim uvijek pod full opremom, ali isto je tako ne smatram “stitom” koji me cini neunistivim
- madesa
#90707 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nece ljudi da popunjavaju jer osiguranje zeza sa isplatom stete.drug_profi wrote: ↑14/05/2025 13:30 I tako radi 500 maraka štete izjebu pola grada da zakasni podobro tamo gdje je pošao.
-
emko1234
#90708 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ništa ne kažem za to, ali znam ljudi koji su nastradali na minimalnim brzinama jer nisu imali ni kacigu.esso_sa wrote: ↑14/05/2025 13:40Oprema cini razliku kada kliznes negdje. Sacuvat ce te od deranja, lomljenja pojedinih dijelova skeleta, glava naravno.
Ali kada ti hajvan oduzme prednost i ti se npr. zabijes u njega sa 60-80 km/h, oprema tu ne pomaze.
Tu od same sile naglog usporavanja prilikom udara tijela u prepreku nerijetko dovodi do pucanja unutrasnjih organa…
Oni koji i prezive, to je uglavnom sto su uspjeli preletiti preko auta
Ja vozim uvijek pod full opremom, ali isto je tako ne smatram “stitom” koji me cini neunistivim
- drug_profi
- madesa
#90710 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
popunit ce ga neko ko ima 30 godina , dok stariji nema sanse.Zadnji put kad sam imao kazem covjeku da popunim kaze sta je to, zovi policiju nista ja potpisati necu ( on kriv)drug_profi wrote: ↑14/05/2025 13:48Ja samo ovako cujem da osiguranje zeza, a nikog zivog nisam upoznao da je licno imao problem.
Zezace naravno ako si lose popunio izvjesce.
Znaju zezati , pogotovo ako je veci kvar ili nejasna situacija oko sudara , ko je odakle dosao i sl , najbolje zvati.
- drug_profi
#90711 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa slikas mjesto da se vidi sva signalizacija, i onda krivac svojom izjavom preuzima krivicu. Prilozis slike i potpisano izvjesce i tu nema prostora da te neko zeza. Ako pocne, imas ovih advokata koji jedva cekaju da zarade 10%.
Druga stvar je kada je steta veca, i kad vidis da ce tu biti par hiljada. Onda ipak treba policija.
Ali za ove ogrebane blatobrane i branike fakat treba udarat kazne za ometanje saobraćaja.
Druga stvar je kada je steta veca, i kad vidis da ce tu biti par hiljada. Onda ipak treba policija.
Ali za ove ogrebane blatobrane i branike fakat treba udarat kazne za ometanje saobraćaja.
- madesa
#90712 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma sve to stoji ali kod nas narod ne vjeruje nikome. Daj zovi policiju hocu zapisnikdrug_profi wrote: ↑14/05/2025 13:57 Pa slikas mjesto da se vidi sva signalizacija, i onda krivac svojom izjavom preuzima krivicu. Prilozis slike i potpisano izvjesce i tu nema prostora da te neko zeza. Ako pocne, imas ovih advokata koji jedva cekaju da zarade 10%.
Za manje udese obavezno samo popuniti a veci naravno policija
- ranger
#90713 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
narod pokusava zajebat osiguranje
osiguranje pokusava zajebat narod
rezultat vidimo.
osiguranje pokusava zajebat narod
rezultat vidimo.
-
Naslovnica
#90714 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa dok se sudarite, izađete, slikate, dogovorite šta i kako, to je već 10-15 minuta minimalno.drug_profi wrote: ↑14/05/2025 13:57 Pa slikas mjesto da se vidi sva signalizacija, i onda krivac svojom izjavom preuzima krivicu. Prilozis slike i potpisano izvjesce i tu nema prostora da te neko zeza. Ako pocne, imas ovih advokata koji jedva cekaju da zarade 10%.
- drug_profi
#90715 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Broj onih koji su uspjeli zajebat osiguranje je daleko manji od broja onih koji legalno traze i dobiju odstetu.
Osiguranje je biznis koji se zasniva na povjerenju jer se tu prodaje obećanje.
E ako ti ne vjerujem, biznis ti je u krizi.
Iz tog razloga osiguranja ne bi smjela odbijati zahtjeve koji izgledaju legit po dostavljenim dokazima. Mada cujem od ljudi da rado traze razloge da ospore zahtjev. Zato treba imati advokate koji ce utjerivati taj dug.
Ovdje je problem što tebi odštetu isplaćuje osiguranje koje nisi ti birao. Dakle ne utičeš na njegov tržišni položaj svojim iskustvom, niti on sebi obezbjeđuje bolji položaj svojim odnosom prema tebi.
Rješenje bi bilo da tebi odštetu isplaćuje tvoje osiguranje, ako je zahtjev osnovan, a da ono onda potražuje preko svojih pravnika od druge kuće naknadu.
Onda bi opstali samo oni koji tu "prodaju obećanja" rade u dobroj namjeri.
-
zdruzdjo
#90716 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja na motor ne gledam sa aspekta ispunjavanja nekih izazova. prevozno stredstvo koje mi u proljece i ljeto olaksava zivot, i kad odlucim negdje da odfuram van grada sam ili sa hanumom to uradim veoma lako uz veci uzitak nego da sjedim u zatvorenoj limenoj kutiji.emko1234 wrote: ↑14/05/2025 12:54
Sve što si napisao, svaka stoji. Ljudi koji ne voze motor nemaju pojma kakav je izazov voziti motor po Sarajevu. Od vozača koji su sami po sebi hablešine koje su opasni kad priđu autu a kamoli počnu upravljati istim, do vozača koji te pokušavaju namjerno ili nenamjerno ubiti, kamikaza pješaka, bin bin djece koja skaču s trotoara, vozača gradskog prijevoza koji toliko puta prođu određenu rutu da više otupe od istog vintanja, do taksista i komercijalista koji su posebna kategorija vozača.
Ne opravdavam ni jedno nasilničko ponašanje, ali da ko motorista mogu shvatiti da ti pukne film zbog nekoga ko drka telefon i ne gleda kako vozi dok broj stori lajkove na instagramu i gleda jel mu simpatija otvorila taj isti stori, a pritom tebe ugroožava ili pokušava ubiti, to razumijem sto posto.
Eto npr ja sam jutros u 05:00 isao motorom na posao.
Ne ocekujem ja nekakav povladjeni status. Ok, eto tu i tamo mi nemoj blokirati put ukoliko se provlacim izmedju na semaforu
Ali samo me tretiraj kao nekoga ko je ravnopravan u saobracaju. razumi da nama nije ni malo tako zakociti kao sto se misli. I razumi da ukoliko me udaris ili ja tebe udarim ali tvojom krivicom, sansa da cu zijaniti glavu ili imati strasno teske povrede je barem 10 puta veca nego to isto u autu.
Ja i ako preticem negdje gdje neko sa autom ni ne pomislja, daleko vece imam ubrzanje i daleko sam uzi i kraci. i samim tim ja cu to uraditi bez da trepnem okom od neke sikiracije. Nema potrebe za nekim tersanjem, psovanjem, kletvama,....procjenim i ja prije nego sto ista uradim. volim svoju guzicu suvise da bih rizikovao previse bez potrebe.
Disclaimer: napisano mislim na ljude koji su normalne glave, i ogradjujem se od maloumnika na dva tocka.
- drug_profi
#90717 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mozda bi najbolje za sve bilo da se do vozacke dolazi obavezno preko A kategorije.
Svak bi onda shvatio o cemu pricas.
Svak bi onda shvatio o cemu pricas.
- Porodice Foht
#90718 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sutkinja Ljuca nestala u isto vrijeme i na istom mjestu kao i izvjesni Bozo Lopatic iz R.Sumske.
Evo posla za profesionalce da se pokazu je li bas slucajnost.
- darius_maximus
#90719 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Motori i nisu ravnopravni u saobraćaju, samo se svi pravimo da jesu.zdruzdjo wrote: ↑14/05/2025 15:43Ja na motor ne gledam sa aspekta ispunjavanja nekih izazova. prevozno stredstvo koje mi u proljece i ljeto olaksava zivot, i kad odlucim negdje da odfuram van grada sam ili sa hanumom to uradim veoma lako uz veci uzitak nego da sjedim u zatvorenoj limenoj kutiji.emko1234 wrote: ↑14/05/2025 12:54
Sve što si napisao, svaka stoji. Ljudi koji ne voze motor nemaju pojma kakav je izazov voziti motor po Sarajevu. Od vozača koji su sami po sebi hablešine koje su opasni kad priđu autu a kamoli počnu upravljati istim, do vozača koji te pokušavaju namjerno ili nenamjerno ubiti, kamikaza pješaka, bin bin djece koja skaču s trotoara, vozača gradskog prijevoza koji toliko puta prođu određenu rutu da više otupe od istog vintanja, do taksista i komercijalista koji su posebna kategorija vozača.
Ne opravdavam ni jedno nasilničko ponašanje, ali da ko motorista mogu shvatiti da ti pukne film zbog nekoga ko drka telefon i ne gleda kako vozi dok broj stori lajkove na instagramu i gleda jel mu simpatija otvorila taj isti stori, a pritom tebe ugroožava ili pokušava ubiti, to razumijem sto posto.
Eto npr ja sam jutros u 05:00 isao motorom na posao.
Ne ocekujem ja nekakav povladjeni status. Ok, eto tu i tamo mi nemoj blokirati put ukoliko se provlacim izmedju na semaforu![]()
![]()
Ali samo me tretiraj kao nekoga ko je ravnopravan u saobracaju. razumi da nama nije ni malo tako zakociti kao sto se misli. I razumi da ukoliko me udaris ili ja tebe udarim ali tvojom krivicom, sansa da cu zijaniti glavu ili imati strasno teske povrede je barem 10 puta veca nego to isto u autu.
Ja i ako preticem negdje gdje neko sa autom ni ne pomislja, daleko vece imam ubrzanje i daleko sam uzi i kraci. i samim tim ja cu to uraditi bez da trepnem okom od neke sikiracije. Nema potrebe za nekim tersanjem, psovanjem, kletvama,....procjenim i ja prije nego sto ista uradim. volim svoju guzicu suvise da bih rizikovao previse bez potrebe.
Disclaimer: napisano mislim na ljude koji su normalne glave, i ogradjujem se od maloumnika na dva tocka.
Sve ovo što opisuješ upravo pokazuje da nisu.
Realno, najbolje bi bilo da za motore postoji zasebna traka, da se odvoje od ostatka saobraćaja.
-
last mohicans
#90720 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prije par dana se povezivali kao da su skupa otisli, nestali. GSS odustao bio. Valjda ih bazne stanice i svjedoci odali. Saznadoh da se za ovu sudijinicu vežu neke kontraverze.Porodice Foht wrote: ↑14/05/2025 15:56 Sutkinja Ljuca nestala u isto vrijeme i na istom mjestu kao i izvjesni Bozo Lopatic iz R.Sumske.Evo posla za profesionalce da se pokazu je li bas slucajnost.
- vjeshalica
#90721 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kontraverze onih kojima nije odgovarala. Poznavala sam je, cestito je radila sporove. Zao mi je. Sinoc su je nasli ispod tunela Celjigovici u onom smecu kanjona 150 metara dole.last mohicans wrote: ↑14/05/2025 16:15Prije par dana se povezivali kao da su skupa otisli, nestali. GSS odustao bio. Valjda ih bazne stanice i svjedoci odali. Saznadoh da se za ovu sudijinicu vežu neke kontraverze.Porodice Foht wrote: ↑14/05/2025 15:56 Sutkinja Ljuca nestala u isto vrijeme i na istom mjestu kao i izvjesni Bozo Lopatic iz R.Sumske.Evo posla za profesionalce da se pokazu je li bas slucajnost.
- Porodice Foht
#90722 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ali kazu uzvodno je nasli. Ili je mjesto delikta to pa voda nije ni uticala bitno.vjeshalica wrote: ↑14/05/2025 16:33Kontraverze onih kojima nije odgovarala. Poznavala sam je, cestito je radila sporove. Zao mi je. Sinoc su je nasli ispod tunela Celjigovici u onom smecu kanjona 150 metara dole.last mohicans wrote: ↑14/05/2025 16:15Prije par dana se povezivali kao da su skupa otisli, nestali. GSS odustao bio. Valjda ih bazne stanice i svjedoci odali. Saznadoh da se za ovu sudijinicu vežu neke kontraverze.Porodice Foht wrote: ↑14/05/2025 15:56 Sutkinja Ljuca nestala u isto vrijeme i na istom mjestu kao i izvjesni Bozo Lopatic iz R.Sumske.Evo posla za profesionalce da se pokazu je li bas slucajnost.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#90723 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tvoje "konstatacije" su i dalje totalno nelogično nenadjebive da izvineš , ti zapravo briljirašHelaS wrote: ↑13/05/2025 18:38Da izvineš, Federalni MUP nije nadležan za nepropisno parkirana vozila.teskeredzic_22 wrote: ↑13/05/2025 17:19
Golo licemjerje i sranje da izvineš.
Pred Pirpom , 500 metara od sjedišta federalnog MUP-a , svaki dan i svakog trenutka , već 10 godina , stoji 10 nepropisno parkiranih auta.
Usput, postoje ulice za zabranom parkiranja i potpuna tolerancija kršenja tog propisa. Većina "Pirpa" kupaca dolaze automobilima, i gdje da parkiraju dok čekaju hranu. I na drugim sličnim ulicama. Npr. ispred Konzuma na Grbavici 1 je ista situacija. Problem čini drskost i bezobzirnost vozača koji ostavljaju vozila na dugo vrijeme. Hoću reći, treba tolerancija za nepropisno parkirana vozila u ulicama u kojima oni takvi zaista ne smetaju, pa na neki način ograničiti takva parkiranja na pola sata, ili jedan sat na specifičnim lokacijama, dok je dan. U noćnim satima bilo bi ok cjelonoćno parkiranje.
Kakve veze ima MUP s nepropisnim parkiranjem
Od Skenderije do Baščaršije ima 5.000 radnji , Pirpa bi valjda trebao biti vremenski povlašten zbog donera , da se ne stvrdnu ?
Nastavi molim te
-
noviclan
#90724 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kazu nesto ako popunis u rs-u odnosno bubne te taj iz rs-a vise od 500 vi evropski popunili pusalgija neka zestokadrug_profi wrote: ↑14/05/2025 13:30 I tako radi 500 maraka štete izjebu pola grada da zakasni podobro tamo gdje je pošao.
-
zdruzdjo
#90725 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Aha. Mislim, to bi se sigurno postovalo maksimalno.darius_maximus wrote: ↑14/05/2025 16:11
Motori i nisu ravnopravni u saobraćaju, samo se svi pravimo da jesu.
Sve ovo što opisuješ upravo pokazuje da nisu.
Realno, najbolje bi bilo da za motore postoji zasebna traka, da se odvoje od ostatka saobraćaja.
Kao sto postoji odvojena traka za bicikliste u ulici Hamdije cemerlica gdje cesto imamo parkirana auta na istoj. Na vilsonovom pa svaki cas neko pretice druga auta preko te trake.