SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zdruzdjo

#90651 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Rothmans wrote: 12/05/2025 21:05 Pa nije da svakom motoristi bar 5 put u toku dana ovo ne naumpadne . Svaka te susa pokusava ubit jbt
Svaki dan u prosjeku 2-3 puta imam situaciju da bih hladno pucao da imam pistolj za pojasom. Ko u GTA.
Stalno gledam da nisam nikad nikome u mrtvom uglu pa da me ne sasjece, ali dzaba. Vidi me i opet te sjece. Jos stvarno ne vozim brzo po gradu niti se kurchim ako je guzva pa da nesto izljecem, slalom iz trake u traku, provlacim se izmedju auta ko metak...

Sinoc zuti taksi bez zmigavca samo se uli hladno u mene u lijevoj traci. malo falilo me izgura pa da spucam o trotoar i na sine izletim. zakocim na pola km/h rizikujuci jos da se neko u mene zabije odozada. na sirenu sjednem. Stignem ga na semaforu. na prozor zalupam koji ti je kurac. Nista, bukvalno lobotomija gleda u mene, odsutno. nema me. Bas me interesuje da li bi takva reakcija bila da sam pistoljem zakucao na prozor.

Danas ml mercedes. Poluprazna traka lijeva i vozim 40-50 km/h jer je kolona. srednja traka kolona. doslovno ispred mene na 3-4 metra samo izadje iz srednje bez zmigavca. jedva zakocih. bukvalno me zanese. sirena ma nista. stignem na semaforu, hamsa(naravno da je), otvoren prozor drzi telefon u ruci ko komad pizze i prica. halo ba reko sta radis. Kaze nisam te vidjela. Pa znam da nisi jer nisi ni pogledala ima li iko nego si samo izasla i jos na telefon pricas. nista, nastavlja pricati ko ono sta je vidis da razgovaram. stajao sam pored nje i fakat drzao saku stegnutu da je opalim. ne toliko zbog sasjecanja koliko zbog tog nekog "sta je ba".

Prosle sedmice idem trasferzalom A od aerodroma prema kruznom na mojmilu. Na prvom semaforu od aerodroma mi je zeleno. Idem desnom trakom za pravo. Iz suprotnog smjera prema aerodromskom naselju fabija karavan. naravno hamsa za volanom hlaaadno skrece oduzimajuci mi prednost. bukvalno bez sekunde oklijevanja. ali ono laaaagano. do duse imala je zmigavac pa sam upalio "red alert" u glavi. oduzmem i ja nekome prednost sto puta, ali to uradim brzo da taj neko ne mora kociti radi mene ili slicno. Ona jooook, lagano. bez srkleta.

Tako da fakat razumijem u 90% slucajeva kad neko ovako na motoru pobudali. Pogotovo kad je to neko ovako bilderski razbacan ko ovaj lik pa mozda i steroidi malo udare u glavu ako se siba i sa tim.
zdruzdjo

#90652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

insaneinthebrain wrote: 12/05/2025 18:09 ovaj grad sve punij i puniji retarda raznih kalibara, pistolje pod obaveznu opremu nositi kad se sretnes sa ovakvim kabadahijama

Ne branim lika jer fakat nisam za nekakvo prosipanje nasilja. Ali sta mislis, da li je ovako pobudalio bez razloga? onako od dosade? nije mu se svidjela muzika iz auta?

p.s. kroz galamu se cuje "...i tebi i muzu". Znaci . ta daaaaaa, "Hamsa".
tramvajtrojka

#90653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

zdruzdjo wrote: 12/05/2025 23:34
insaneinthebrain wrote: 12/05/2025 18:09 ovaj grad sve punij i puniji retarda raznih kalibara, pistolje pod obaveznu opremu nositi kad se sretnes sa ovakvim kabadahijama

Ne branim lika jer fakat nisam za nekakvo prosipanje nasilja. Ali sta mislis, da li je ovako pobudalio bez razloga? onako od dosade? nije mu se svidjela muzika iz auta?

vidis samo ovome na motoru sakrivenu tablicu i znas sa kakvom hablecinom i glavusom imas posla, ja bi im pod presu drito motor pa nek mami turiraju yamahu pod prozorom
dječak sa šibicama

#90654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Zar ne prepoznajete Bengelea

Bagra od Spahovica
Dead Man Walking

#90655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

Fini gospodin Bengele, vjerujem da nije do njega ni najmanje.
drug_profi

#90656 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Jel kažnjivo ovo pregazit autom?
BadBoy

#90657 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

dječak sa šibicama wrote: 13/05/2025 00:39 Zar ne prepoznajete Bengelea

Bagra od Spahovica
Frajer svaki dan lijepo turira motor kroz Štrosu do kafića
avijon

#90658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avijon »

drug_profi wrote: 13/05/2025 01:02 Jel kažnjivo ovo pregazit autom?
zavisi kolko se lud pravis poslije :lol:
avijon

#90659 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avijon »

zdruzdjo wrote: 12/05/2025 23:22
Rothmans wrote: 12/05/2025 21:05 Pa nije da svakom motoristi bar 5 put u toku dana ovo ne naumpadne . Svaka te susa pokusava ubit jbt
Svaki dan u prosjeku 2-3 puta imam situaciju da bih hladno pucao da imam pistolj za pojasom. Ko u GTA.
Stalno gledam da nisam nikad nikome u mrtvom uglu pa da me ne sasjece, ali dzaba. Vidi me i opet te sjece. Jos stvarno ne vozim brzo po gradu niti se kurchim ako je guzva pa da nesto izljecem, slalom iz trake u traku, provlacim se izmedju auta ko metak...

Sinoc zuti taksi bez zmigavca samo se uli hladno u mene u lijevoj traci. malo falilo me izgura pa da spucam o trotoar i na sine izletim. zakocim na pola km/h rizikujuci jos da se neko u mene zabije odozada. na sirenu sjednem. Stignem ga na semaforu. na prozor zalupam koji ti je kurac. Nista, bukvalno lobotomija gleda u mene, odsutno. nema me. Bas me interesuje da li bi takva reakcija bila da sam pistoljem zakucao na prozor.

Danas ml mercedes. Poluprazna traka lijeva i vozim 40-50 km/h jer je kolona. srednja traka kolona. doslovno ispred mene na 3-4 metra samo izadje iz srednje bez zmigavca. jedva zakocih. bukvalno me zanese. sirena ma nista. stignem na semaforu, hamsa(naravno da je), otvoren prozor drzi telefon u ruci ko komad pizze i prica. halo ba reko sta radis. Kaze nisam te vidjela. Pa znam da nisi jer nisi ni pogledala ima li iko nego si samo izasla i jos na telefon pricas. nista, nastavlja pricati ko ono sta je vidis da razgovaram. stajao sam pored nje i fakat drzao saku stegnutu da je opalim. ne toliko zbog sasjecanja koliko zbog tog nekog "sta je ba".

Prosle sedmice idem trasferzalom A od aerodroma prema kruznom na mojmilu. Na prvom semaforu od aerodroma mi je zeleno. Idem desnom trakom za pravo. Iz suprotnog smjera prema aerodromskom naselju fabija karavan. naravno hamsa za volanom hlaaadno skrece oduzimajuci mi prednost. bukvalno bez sekunde oklijevanja. ali ono laaaagano. do duse imala je zmigavac pa sam upalio "red alert" u glavi. oduzmem i ja nekome prednost sto puta, ali to uradim brzo da taj neko ne mora kociti radi mene ili slicno. Ona jooook, lagano. bez srkleta.

Tako da fakat razumijem u 90% slucajeva kad neko ovako na motoru pobudali. Pogotovo kad je to neko ovako bilderski razbacan ko ovaj lik pa mozda i steroidi malo udare u glavu ako se siba i sa tim.
sve situacije sto si naveo desavaju se i kad auto vozis, saob. kultura je na vrlo niskom nivou. Nece tebe niko posebno cuvat jer si sam odlucio sjest na motor jbg, ja sam više prestao i svirat nema poente, odustao sebi stres nabijat, poraz :lol:
DaysleepeR

#90660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Neiskusni vozači su najveća opasnost za motocikliste, nakon njih vozači skoncentrisani na mobitel.

Ako misliš da ćeš nekom vožnjom od 50 km/h sa svih strana okružen automobilima biti siguran, grdno se varaš.
Ili se progurati na semaforu na čelo i voziti tih 50-60 km/h ispred ostalih automobila, ili se drži nazad iza svih.
Između auta si donji konstantno.

Jedini način za koliko toliko sigurnu vožnju u BiH je držati se što dalje od automobila, i defanzivna vožnja non-stop.

https://smartmotorcyclingguide.com/2020 ... otorcycle/
Ateista

#90661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

avijon wrote: 13/05/2025 08:00
zdruzdjo wrote: 12/05/2025 23:22

sve situacije sto si naveo desavaju se i kad auto vozis, saob. kultura je na vrlo niskom nivou. Nece tebe niko posebno cuvat jer si sam odlucio sjest na motor jbg, ja sam više prestao i svirat nema poente, odustao sebi stres nabijat, poraz :lol:
Desava se sve to i kad vozis auto, ali u autu nisi toliko ranjiv, manje nesrece mogu biti samo uz materijalnu stetu i bez bilo kakve povrede, dok su motoristi kao i biciklisti i pjesaci puno ranjiviji, za njih mogu biti jako ozbiljne poslijedice i od manjih udesa.
DaysleepeR

#90662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Upravo je to razlog zašto motociklisti mnogo burnije reaguju na naizgled bezazlene situacije.
zdruzdjo

#90663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

avijon wrote: 13/05/2025 08:00
Ni ne ocekujem da me neko nesto posebno cuva. Samo nemoj raditi nesto sto je normalno da ne radis i radi ono sto je normalno da radis.
Evo ovaj zadnji primjer hamse na A transferzali.
Da li bi to uradila da je umjesto mene isao neki kamion? Bi u qurtzu.Ukopala bi se u mjestu da bi asfalt zarozala, a mozda i ubacila u rikverc i vratila unazad metar kad bi vidjela da ce je kamion od 5-6 tona fiknuti i odbaciti do sljedeceg semafora.
Ali znas taj na motoru nek zakoci ko ga jebe, pa da ja ne cekam bezveze.
zdruzdjo

#90664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

DaysleepeR wrote: 13/05/2025 12:11 Upravo je to razlog zašto motociklisti mnogo burnije reaguju na naizgled bezazlene situacije.
Upravo. Sudar auto u auto sa 20km/h je nista. A sudar auto u motor sa istom tom brzinom i motociklista je vema izgledno pod tockovima drugog auta.
darius_maximus

#90665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Meni lično se svako ko sjedne na motor u Sarajevu halalio sa životom i to neću razumjeti nikad, ali nikad.
Auta, kamioni, pješaci, nekultura, nikakva zaštita u slučaju ozbiljnijeg sudara, ceste uske, loše, neodržavane, možeš ovako do sutra nabrajati.

Biciklo je na drugom mjestu, ali ono je barem velikim dijelom sklonjeno na trotoar.

Baš moraš željeti da čačkaš mečku.
Sid the sloth

#90666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

A tek pjesaci, ihhhh.
Nego samo ko "baja" sa sela, u svoj traktor ili kamionicic i glavni.
talijan97

#90667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by talijan97 »

U gradu je voznja preko 50 na sat postalo nesigurno.

Mogu pisati ovdje ekspert vozaci sta zele ali situacija u gradu je takva.
talijan97

#90668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by talijan97 »

zdruzdjo wrote: 12/05/2025 23:34

Ne postoji razlog da prosipas frustraciju i nasilje nikom.
DonieBrasco

#90669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

talijan97 wrote: 13/05/2025 13:33 U gradu je voznja preko 50 na sat postalo nesigurno.

Naravno da jeste u kulturu koju imamo, mobitel se ne ispusta iz ruku, ne daj Boze žmigavac upaliti nekada, uz silnu nervozu i stres, napacenost ja ne znam sta je ljudima u saobracaju.
Naslovnica

#90670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

talijan97 wrote: 13/05/2025 13:33 U gradu je voznja preko 50 na sat postalo nesigurno.

Ništa jarane, vozi 40 (što je sigurno sigurno je) i drži se desne strane što više.
Jbte, u koje god doba dana i noći, bila gužva ili ne, guslači bez ikakvog razloga voze 40-50 km/h, drže 100 metara razmaka.
Razumijem kada je velika frekvencija, ali brate, u većini slučajeva sam sebi izgledam ko Fittipaldi vozeći slalom sa suludih 55-60km/h.
nivla

#90671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

zato eksperti ko ti voze 40 kad nema guzve i nikog ispred pa time prave guzvu koje ne bi trebalo biti i ganjaju svako crveno svjetlo da im bude
talijan97

#90672 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by talijan97 »

nivla wrote: 13/05/2025 14:02

zato eksperti ko ti voze 40 kad nema guzve i nikog ispred pa time prave guzvu koje ne bi trebalo biti i ganjaju svako crveno svjetlo da im bude
Crveno je sada svakako, nema zelenog vala.
drug_profi

#90673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Vozim 60-65 kroz grad i izgledam kao trkač.
Bogtemolovo, retardirano sve. Nesposobno, psihomotorne sposobnosti za qurac.
Gledam isparkirava se jedva, treba avaks da je navodi dok izađe, i čim je izašla odmah telefon u desnu ruku i vozi dalje.
Pratim saobraćaj koji ide meni u susret, najmanje trećina vozača gleda u nešto ispred sebe, a ne u cestu. Mile uz preveliko odstojanje.
Navečer voziš, u skoro svakoj kabini svijetli displej i obasjava lice vozaču dok on ima spušten pogled...

Šta je to tako bitno?
HelaS

#90674 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

DaysleepeR wrote: 13/05/2025 09:22 Neiskusni vozači su najveća opasnost za motocikliste, nakon njih vozači skoncentrisani na mobitel.

Ako misliš da ćeš nekom vožnjom od 50 km/h sa svih strana okružen automobilima biti siguran, grdno se varaš.
Ili se progurati na semaforu na čelo i voziti tih 50-60 km/h ispred ostalih automobila, ili se drži nazad iza svih.
Između auta si donji konstantno.

Jedini način za koliko toliko sigurnu vožnju u BiH je držati se što dalje od automobila, i defanzivna vožnja non-stop.
Kako ti, i ja ću poslovicom "svak' se češe gdje ga svrbi". Za neiskusne vozače velika opasnost na cesti su motociklisti. Bahati, drski i sebični.
Nedavno sam vozio od Socijalnog do Nedžarića iza moticikliste. Sve vrijeme vozio je sredinom kolovozne trake, prostojno, 60-tak brzinom, na odstojanju, i nijednom mu nije palo na pamet da iskače iza vozila u nekakvom divljačkom trku i da pravi osmice i uznemirava vozače autotomobila. Da sam se ranije sjetio, častio bih ga rezervoarom goriva
nivla

#90675 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

talijan97 wrote: 13/05/2025 14:12
nivla wrote: 13/05/2025 14:02

Crveno je sada svakako, nema zelenog vala.
ma samo se ti ukopaj cim trepne da nestaje zeleno a ti ispod semafora
inace kaze komsinica, ekspert za saobracaj da bi bilo dobro da nam pored zgrade stave 3-4 lezeca, reko de nemoj ziva bila tako nesto glasno govoriti, da naprave lezece kako treba nemam problem, ali one nase izvedbe ne valjaju
Post Reply