sarajevoxxxx wrote:Krokodajl wrote:Bilo je i za očekivati da će Kurdi uzeti ta naftna poljam ali to njih ne treba ni najmanje da raduje niti da Sirijska strana ima za čime da tuguje, stvar je dogovora da se prvo riješi ISIL, a zbog stvari logističke prirode sasvim je normalno da se svaka vojska drži svoje strane Eufrata i čisti ISIL.
Rusko prisustvo na tim naftnim poljima da nagovijestiti da će se vjerovatno desiti Irački scenarij, odnosno da će naftna polja (barem u tom dijelu) ipak ići centralnoj vlasti, a šta će Kurdi dobiti to ćemo vidjeti naredne godine.
Za SAA je najbitnije da nastavi operaciju dolinom Eufrata i oslobodi Abu Kemal i uspostavi normalnu putnu komunikaciju prema Bagdadu.
Čuj bilo je za očekivati...stvar dogovora

a režimski mediji ih sto puta ''oslobodili'', postavljali ste slike onih mostova, pa ovo pa ono.
Ništa nije bilo za očekivati, Isil je nebitan i davno poražen, nema se tu šta prvo rješavati Isil kad je isti davno završen.
Da je bio cilj samo Isil ne bi režim žurio i na taj način izgubio stotine vojnika, ruskog generala, Isama Zehrudina, pa one silne katastrofe u Kebadžibu, Suhni, Karjatejnu. U par dana imali su oko 300 ili 400 poginulih a samo zbog žurbe i natjecanja .
Umjesto toga mogaoje lagano napredovati jer ''sve je dogovoreno'' paziti na vojnike itd. Onda SDF je jadan morao jer je ''sve dogovoreno'' za par sati preći razdaljinu od 26 kilometara da bi stigao do naftnih polja.
U jednoj mjeri dogovora jeste bilo, ali bar ste vi cijelo vrijeme tvrdili suprotno.
Evo šta sam napisao početkom Jula
Da je Asad šamarao redom ko god ga je ružno pogledao, danas bi u Damasku Bagdadi bio vrhovni sudija šerijatskog suda, a u Hamburgu bi Kurdi obilježavali godišnjicu genocida u Kobaniju.
Ako nije čudo kako je on ostao na vlasti unatoč svim spletkama, onda ne znam šta je čudo. Sirijska vojska uspjeva da politikom izbjegne bitke koje bi je mogle dovesti u lošu poziciju, bitka protiv SDF-a bi bila jedna od takvih.
Ako nisu zbog Hasake i Kamišlija napali Efrin i Manbidž, onda ne znam zbog čega bi.
Zbog Američke baze u Tabki ?
Pa Amerikanci takvih imaju barem 10 u Siriji i nikom ništa, još ih i mlatnu koji put avionom, a ne vidim da je SAA baš gađala Američke položaje zbog toga, ili IDF.
A nije da ne mogu, samo što nisu budale.
Nekad treba progutati ponos i ostati živ, možeš ti hodat dignute glave u "slobodi", hodali su i oni u Alepu, kaže nećemo više nikad režim, pa ode glava, ode noga, ode ruka, ode autobus, a režim opstade.
Ha ja.
Sirijska vojska tada još nije bila deblokirala Deir ez Zor, iako su tvoji džihadistički puleni najavljivali da će oni iz Al Tanfa krenuti prema Rodžavi.
Ja znam da bi ti volio gledati sukob na relaciji Kurdi - SAA, jer bi ti to bila pjena za koju bi se uhvatio u nadi da će mrski režim pasti, sutra kada bi Iblis iz Džehenema došao da ratuje protiv SAA ti bi navijao za Iblisa i za Šejtana samo da Sirija izgubi, zato se hvataš svega u nadi da SAA zarati.
Ali kao što vidimo oni nisu glupi i nisu budale.
Šta mediji u Damasku pišu mene mnogo ne interesuje, mene interesuje stanje na terenu a ono govorio da do rata na relaciji SAA - SDF NEĆE DOĆI !
To sam pisao mjesecima a ti si mi se prvi smijao, kada je oboren avion u Tabki smijao si mi se, kada se zapucalo u Hasaci opet si navijao da dođe do rata, kada je Trump ispalio tomahavke na Tijas ti si ostao cijelu noć budan čekajući hoće li još koja.
I ništa.
Danas ti je najveća sreća kada neki general pogine, ili kada SAA nešto ne uzme već uzmu Kurdi.
Bilo bi razumljivo da Kurdi nešto zauzmu od SAA, da su Kurdi ta naftna polja uzeli od Sirijske Armije, pa bi i razumio tvoju sreću, ali ovdje govorimo o vojnoj operaciji protiv ISIL-a, možda tebi ISIL nije bitan, istina je da ISIL jeste mrtva kobila, ali Amerikanci su u svojim nastojanjima bili jasni, prvo ISIL pa onda ostalo sve.
Kurdi u Iraku su zbog neslušanja Američke politike dobili po nosu, Amerika je rekla ISIL prvo pa onda ostalo, Kurdi se raskokodakali i počeli neke nezavisnosti Kurdistana a ISIL još u Iraku, eno im sad moraju bježat iz Kirkuka.
Ista stvar je i sa Rusima, Sirijska vojska neće praviti te gluposti pa ići mimo dogovora, a kako stvari stoje neće ni Kurdi u Siriji, jer da hoće mogu oni sutra na Kamišli napast, al nisu budale.
Ruska vojska se nalazi tamo na tim naftnim poljima, Ruska vojska se nalazi u Efrinu, Sirijska se nalazi u Hasaci i Kamišliju.
To je dokaz da će dogovora biti, da će Sirija opstati.
A tebi puno sreće u nadanju da će Sirija izgubiti, ali hej, imaš još Izrael, mogu oni možda napasti Siriju pa da se nadaš