Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
FrozenCastle

#9051 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by FrozenCastle »

Pozdrav,
Treba mi preporuka za ginekologa u općoj bolnici Abdulah Nakaš i u Skerlićevoj isto. (nije trudnoća u pitanju) Hvala
nera18

#9052 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nera18 »

FrozenCastle wrote:Pozdrav,
Treba mi preporuka za ginekologa u općoj bolnici Abdulah Nakaš i u Skerlićevoj isto. (nije trudnoća u pitanju) Hvala
ah, pa zavisi za sta...Dr Kozaric je super, al super kao doktor,pristup, detaljan...zavisi za sta
putujucidzindas

#9053 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Maybach wrote:Hvala vam.a da li je neka imala problema sa uterus septum u trudnoci?nisam ni znala da je imam tolike godine niko nije vidio do danas :(
Moj ginekolog je daaavno vidio da imam isto, a istu stvar ima i moja mama. Tad je rekao - mislicemo o ovom u trudnoci. U trudnoci ga pitam - sta bi s matericom? Rece mi da se ne brinem, da je sve OK i da nema potrebe posebno obracati paznju na to. Niti sam ja vise obracala paznju, niti je on nesto spominjao (imali smo presutni dogovor da me generalno ne opterecuje stvarima ako nisu problem, jer bih se ja onda zadeverala oko svega i napravila problem :D ). Beba bila super, sve OK, samo je mali malo navukao kg :D , pa su me poslali na planirani carski na pocetku 9. mjeseca 3800 g. Ne brini, apsolutno nista ne mora da znaci.
Smile :)

#9054 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Smile :) »

FrozenCastle wrote:Pozdrav,
Dr. Nedžad Nakaš.
julisiz es grant

#9055 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

manekenka u penziji wrote:Ako mogu i ja da se opet tuspasim kod doktora :)

Neposredno poslje poroda su mi se počeli javljati bolovi u ligamentima, tj.u podrucju Ahilove pete na obe noge. Bol mi se najčešće javlja nakon ležanja. Po ravnom i nekako hodam ali uz i niz stepenice jedva idem jer me ligamenti užasno zatezu. Nakon par minuta bol prestaje.
Ima li to ikakve veze sa trudnoćom?
Doduše, u trudnoći sam pila i magnezij a sada ga ne pijem. Ima li to kakve veze?
Smijem li ga piti iako dojim?
Izvinjavam se, nije me bilo dugo ne samo na temi nego ni na internetu (iz subjektivnih i objektivnih razloga) :)
U toku trudnoće jako su česti bolovi u mišićima i ligamentima, obično ne baš jasnog uzroka. Obzirom na lokaciju tvog bola, mislim da je mogao doći zbog napregnuća Ahilovih tetiva prilikom napinjanja u porodu.
julisiz es grant

#9056 Re: Trudnjače i porodilje online

granita wrote:Jos jedno pitanje za doktora:

U 33. sedmici mi je bebar bio tezak 2000 g, po procjeni UZ, a jucer u 36.-toj samo 2100. Prvi UZ je radjen kod Divanovica, ovaj jucer na GAK-u.

Je li moguce da je tako malo narastao u tri sedmice? Ja osjecam da je tezi, jace i udara, digao mi se skroz pod rebra, osjetim ga po cijelom stomaku i skace k'o lud. Sve ostale mjere su po sedmici kojoj pripada...jos me ovaj doktor stalno strasi kako mi je bitan svaki dan jer beba mora dobiti na kilazi, a glava mu je nisko. Kidam se od brige.
Ako ti je napisao nalaz, pročitaj mi skraćenice da vidim šta je sve mjerio (to je ono BPD, FL, AC), onda ću biti pametniji (mada već sada naslućujem o čemu se radi).
julisiz es grant

#9057 Re: Trudnjače i porodilje online

putujucidzindas wrote:
Maybach wrote:Hvala vam.a da li je neka imala problema sa uterus septum u trudnoci?nisam ni znala da je imam tolike godine niko nije vidio do danas :(
Moj ginekolog je daaavno vidio da imam isto, a istu stvar ima i moja mama. Tad je rekao - mislicemo o ovom u trudnoci. U trudnoci ga pitam - sta bi s matericom? Rece mi da se ne brinem, da je sve OK i da nema potrebe posebno obracati paznju na to. Niti sam ja vise obracala paznju, niti je on nesto spominjao (imali smo presutni dogovor da me generalno ne opterecuje stvarima ako nisu problem, jer bih se ja onda zadeverala oko svega i napravila problem :D ). Beba bila super, sve OK, samo je mali malo navukao kg :D , pa su me poslali na planirani carski na pocetku 9. mjeseca 3800 g. Ne brini, apsolutno nista ne mora da znaci.
Ovo je jedini ispravan odgovor :thumbup:
manekenka u penziji

#9058 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Hvala doktore!
granita

#9059 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

julisiz es grant wrote:
granita wrote:Jos jedno pitanje za doktora:

U 33. sedmici mi je bebar bio tezak 2000 g, po procjeni UZ, a jucer u 36.-toj samo 2100. Prvi UZ je radjen kod Divanovica, ovaj jucer na GAK-u.

Je li moguce da je tako malo narastao u tri sedmice? Ja osjecam da je tezi, jace i udara, digao mi se skroz pod rebra, osjetim ga po cijelom stomaku i skace k'o lud. Sve ostale mjere su po sedmici kojoj pripada...jos me ovaj doktor stalno strasi kako mi je bitan svaki dan jer beba mora dobiti na kilazi, a glava mu je nisko. Kidam se od brige.
Ako ti je napisao nalaz, pročitaj mi skraćenice da vidim šta je sve mjerio (to je ono BPD, FL, AC), onda ću biti pametniji (mada već sada naslućujem o čemu se radi).
Od onoga sto mogu da desifrujem, napisao je sljedece: BPD 92, Femur (FL) 68, OT (mozete li mi, molim Vas, reci sta znaci ova skracenica jer nikada na nju prije nisam naisla?) je 35 (plus jos nesto sto ne mogu da procitam).

Hvala puno, puno!
Maybach

#9060 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

putujucidzindas wrote:
Hvala puno!Na internetu pise svasta,uglavnom lose i bolje je nista ne citati.A ja imam hiljadu pitanja.Sljedeci pregled mi je kod dr.Dizdarevic Stojkanovic.Nadam se da je dobar izbor mada sam cula i za dr.Divanovica sve najbolje.Cak su mozda i u istoj zgradi sa ordinacijom.Jos jedno pitanje,mozda i smijesno,jesu li ok bolovi u stomaku i krstima na pocetku,4 sedmica?svaki dan je druga vrsta bola u stomaku,nisu ostri,nekad probadanja,nekad i od gasova,a danas neki tupi bol od 2 sekunde uglavnom na strani gdje se vidjela g.vreca.Mislila sam da sam ful spremna i da sve znam o trudnoci dok sam pokusavala,a ustvari ne znam nista :-/
princess Leia

#9061 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

Hej, da ja podjelim svoje iskustvo. Ni ja nisam znala da imam septum koji zauzima vise od 80% maternice i jako male sanse da odrzim trudnocu do kraja i niko od ginekologa mi to nije primjetio!! U septembru prosle godine sami Bog me poslao dr. Divanovicu, on je odma uocio septum i rekao mi da ga obavezno operisem jer su jako male sanse da mogu iznijeti trudnocu do kraja jer je septum ogroman i plod se ne bi mogao razvijati. Predlozio mi je doktora Barisica u Zagrebu, dr. Sparac u Splitu ili neku doktoricu u Ljubljani. Ja sam se odlucila za dr. Sparca iz Cito poluklinike u Splitu. Doktoru sam mailom poslala nalaze dr. Divanovica i on se slozio da je neophodna operacija. 31.10 sam imala operaciju i rekli su nam da sacekamo dva ciklusa pa da mozemo poceti radit na bebi, iz prve nam je uspjelo :-) trudna sam vec 30 sedmica i krajem septembra ocekujemo naseg deckica. Dr. Divanovic mi je tokom cijele trudnoce prepisivao ultrogestane, posto mi je maternica operisana i grlic malo rasiren zbog histeroskopije. Ostalih smetnji zbog zahvata hvala Bogu nemam.
Maybach

#9062 Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Ma zahvat je jednostavan i obicno se ide kuci isti dan.Radi se i u Sarajevu,Tuzli pa me cudi zasto se upucuje vani,ali mozda su vani doktori bolji.A ta klinika u Splitu je super.Sad mi je to sve kasno,mozda u buducnosti,prije iduce trudnoce to bih svakako imala u vidu.Moj septum navodno nije veliki mada nemam mjere za sada.Obzirom da mi je i mama pored zdravih trudnoca imala i spontane,mozda je i nasljedno.Prije ultra zvuk nije ni postojao ili bar nije 3d,pa zene nisu ni znale dal i sta imaju.Drago mi je da je kod tebe sve dobro proslo i definitivno je to i jedan od razloga zbog kog zene tesko ostaju u drugom stanju,ali ga doktori tek sa 3d uz mogu vidjeti,i opet ne bas svi.
princess Leia

#9063 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

Neces vjerovati da je meni dr. Divanovic vidio septum i obicnim 2D ultrazvukom, toliki je bio. A rekao mi je da on ne vjeruje nasim doktorima, jer je imao par slucajeva da su nasi doktori napravili vise stete nego dobrog. ja sam u Splitu imala histeroskopiju, i zbog totalne anestezije prenocila sam jednu noc. Imala sam svoj apartman, sa kupaonicom i krevet za supruga. Sve me je doslo 6000 kn. Ne znam koliko kod nas kosta taj zahvat.
A za spontane si u pravu, dosta doktora nije ni strucno da vidi tako nesto i zene kljukaju raznim lijekovima i tretmanima.
Nadam se da ce tvoja trudnoca proci uredno i da ti septum nece praviti probleme. :-)
marseljeza

#9064 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by marseljeza »

Jeli neko pio Reglan u trudnoći? Meni ga je doktor preporučio 2x1 4 dana zbog mojih silnih mučnina i povraćanja. Prvi put čujem za to, ne sumnjam u njegov izbor ali eto, pitam vas a i doktora :)
julisiz es grant

#9065 Re: Trudnjače i porodilje online

Maybach wrote:Ma zahvat je jednostavan i obicno se ide kuci isti dan.Radi se i u Sarajevu,Tuzli pa me cudi zasto se upucuje vani,ali mozda su vani doktori bolji.A ta klinika u Splitu je super.Sad mi je to sve kasno,mozda u buducnosti,prije iduce trudnoce to bih svakako imala u vidu.Moj septum navodno nije veliki mada nemam mjere za sada.Obzirom da mi je i mama pored zdravih trudnoca imala i spontane,mozda je i nasljedno.Prije ultra zvuk nije ni postojao ili bar nije 3d,pa zene nisu ni znale dal i sta imaju.Drago mi je da je kod tebe sve dobro proslo i definitivno je to i jedan od razloga zbog kog zene tesko ostaju u drugom stanju,ali ga doktori tek sa 3d uz mogu vidjeti,i opet ne bas svi.
Nije tačno da se septum može vidjeti samo na 2D UZ. Ukucajte u Google images "septate uterus 2d ultrasound", pa ćete vidjeti puno lijepih slika.
Ujedno, onaj ko ne zna vidjeti septum sa 2D, neće ga naći ni sa 3D.
Hot Mamma

#9066 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Hot Mamma »

julisiz es grant
Ako moze odgovor na sljedece pitanje,iako nisam sigurna da pitam na pravoj temi :roll:
Nakon pobacaja od prije dva mjeseca beta je i dalje visoka..Neplanski sam ponovo ostala trudna,eh sad u ordinaciji gdje vodim trudnocu misljenja su podjeljena,jedan dok. misli da ne bih smjela ovu trudnocu zadrzati jer je beta od prethodne jos dosta visoka,dok drugi dok. smatra da je ok i da trebam pokusati. Molim vase misljenje ili preporuku ginekologa .
julisiz es grant

#9067 Re: Trudnjače i porodilje online

Hot Mamma wrote:julisiz es grant
Ako moze odgovor na sljedece pitanje,iako nisam sigurna da pitam na pravoj temi :roll:
Nakon pobacaja od prije dva mjeseca beta je i dalje visoka..Neplanski sam ponovo ostala trudna,eh sad u ordinaciji gdje vodim trudnocu misljenja su podjeljena,jedan dok. misli da ne bih smjela ovu trudnocu zadrzati jer je beta od prethodne jos dosta visoka,dok drugi dok. smatra da je ok i da trebam pokusati. Molim vase misljenje ili preporuku ginekologa .
Koliki je bio zadnji beta HCG prije ove trudnoće?
Hot Mamma

#9068 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Hot Mamma »

Zadnji kontrolisani nalaz krvi je bio 2010
granita

#9069 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Pitanje za naseg doktora - danas sam bila prvi put na vaginalnom pregledu, otvorena 3 prsta, kaze doktor "u porodu si", dodji u petak da se porodis. U 39.-toj sedmici sam, odnosno 38+2. Kako sada da se ponasam? Sjedim i cekam ili mogu nastaviti sve normalno? Malo me je strah da to sve ne krene na sred ulice, na kafi ili sl. I kako on zna da cu se poroditi u petak? Da li to znaci indukciju ili...?
julisiz es grant

#9070 Re: Trudnjače i porodilje online

Hot Mamma wrote:Zadnji kontrolisani nalaz krvi je bio 2010
Ako je takav nalaz bio 2 mjeseca prije poroda, onda to nikako nije u redu...
julisiz es grant

#9071 Re: Trudnjače i porodilje online

granita wrote:Pitanje za naseg doktora - danas sam bila prvi put na vaginalnom pregledu, otvorena 3 prsta, kaze doktor "u porodu si", dodji u petak da se porodis. U 39.-toj sedmici sam, odnosno 38+2. Kako sada da se ponasam? Sjedim i cekam ili mogu nastaviti sve normalno? Malo me je strah da to sve ne krene na sred ulice, na kafi ili sl. I kako on zna da cu se poroditi u petak? Da li to znaci indukciju ili...?
Ako si u porodu, ne možeš se poroditi u petak, jer nijedan porod ne traje 5 dana. Ne zna ni on da ćeš se poroditi u petak, nego se nada da se do tada NEĆEŠ poroditi, kako bi te on porodio (jer je u petak vjerovatno dežurni) i uzeo "na kafu"...stara fora sarajevskih ginekologa.
Dok se ne pojave regularni bolovi (svako 10-15 min i da sve to traje preko sat vremena), dok ne curi voda i dok redovno osjetiš bebu, ponašaj se normalno.
granita

#9072 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Hvala puno na odgovoru!
Hot Mamma

#9073 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Hot Mamma »

Evo ja nisam sigurna da li sam ja tebe zbunila ili s obzirom da sam medicinski neadekvatno obrazovana,ti mene :-) Ali visoka beta Hcg je ostala dva mjeseca nakon pobacaja,a sa tako visokom betom sam opet ostala trudna.I sad se vracam na moje prvo pitanje,da li trebam trudnocu zadrzati ili ne,ili iskrenije,ja sam apsolutno protiv neopravdanog prekidanja trudnoce,pa me zanimaju konkretno rizici takve trudnoce i sa obzirom da evo poznajete dosta svojih kolega i njihove sposobnosti,da mi ukoliko je to moguce preporucite jednog koji je po vama OK
julisiz es grant

#9074 Re: Trudnjače i porodilje online

Hot Mamma wrote:Evo ja nisam sigurna da li sam ja tebe zbunila ili s obzirom da sam medicinski neadekvatno obrazovana,ti mene :-) Ali visoka beta Hcg je ostala dva mjeseca nakon pobacaja,a sa tako visokom betom sam opet ostala trudna.I sad se vracam na moje prvo pitanje,da li trebam trudnocu zadrzati ili ne,ili iskrenije,ja sam apsolutno protiv neopravdanog prekidanja trudnoce,pa me zanimaju konkretno rizici takve trudnoce i sa obzirom da evo poznajete dosta svojih kolega i njihove sposobnosti,da mi ukoliko je to moguce preporucite jednog koji je po vama OK
Meni je čudno kako je nakon dva mjeseca HCG tako visok.
Ipak, još jedan bitan podatak mi treba: da li je bilo menzesa NAKON pobačene trudnoće, i, ako je bilo, da li je ta vrijednost od 2000+ bila prije ili nakon zadnje menstruacije? Ili da postavimo stvar jednostavnije: da li je ijedna prethodna vrijednost HCG bila MANJA od te zadnje?
Suzie Q

#9075 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Suzie Q »

Pitanje za doktora:

3.7. sam imala kiretažu nakon koje još nisam dobila mjesečnicu, danas mi je na pregledu doktorica ustanovila endometrij debljine 2mm, ostalo je sve uredno na desnom jajniku imam i folikul koji ukazuje da je ovulacija bila spremna. nije puno govorila dok ne izvadim sve nalaze, ali mene je strah ashermanovog sindroma ili kobnih posljedica.
inače cijeli mjesec sam pila čaj od vrkute koja se preporučuje za jačanje maternice.
mozete li mi pojasniti malo više ovu situaciju i dati savjete što napraviti ili na što trebam pripaziti? ovo mi je druga izgubljena trudnoća i malo je reći da me je strah :-(
hvala!
Post Reply