IRAN

Post Reply
zvizdan

#9051 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Ahma je mozda i imao krivih poteza i stavova u politici, ali je nacinom zivota Jose Mujica muslimanskog svijeta. Kad je udavao kcerku, sazvao legenda (kako je i red) citav siri komsiluk na svadbu, pa lokalni mesar i piljar festali skupa s ministrima i generalima. Ako je populizam, volim takav populizam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9052 Re: IRAN

Post by Truba »

da nije srao protiv izraela bio bi bolji

ovaj novi je toliko nevidljiv da je prefektan

za sada nemam zamjerke
BOGUS

#9053 Re: IRAN

Post by BOGUS »

salik79 wrote:
BOGUS wrote::thumbup: Insan.
Ako razumijes njemacki poslao bih ti jedan ZDF-ov Interview sa pokojnim/rahmetli prof.dr. Peter Scholl Latourom, doajenom Njemackog slobodnog i istrazivackog novinarstva, jednim od najboljih poznavalaca BI prilika (izmedju ostalog govorio arapski, izvrsno poznavao Kur'an i hadise) na temu obiljezavanja 30-godišnjice Islamske Revolucije u Iranu...Tu je opisao licnost Imama Homeinija, sto bi rekli, do u detalje. Od Imama je i Ahmedinedzad ucio :)
Pokusavam baratati sa ovim nasim jezikom i engleskim ali njemacki ne razumijem.Tebi hvala u svakom slucaju.Ako se pazljivo pogledaju ove njegove slike moze se i iz njih nesto nauciti(ko je voljan uciti :) )
salik79

#9054 Re: IRAN

Post by salik79 »

BOGUS wrote:
salik79 wrote:
BOGUS wrote::thumbup: Insan.
Ako razumijes njemacki poslao bih ti jedan ZDF-ov Interview sa pokojnim/rahmetli prof.dr. Peter Scholl Latourom, doajenom Njemackog slobodnog i istrazivackog novinarstva, jednim od najboljih poznavalaca BI prilika (izmedju ostalog govorio arapski, izvrsno poznavao Kur'an i hadise) na temu obiljezavanja 30-godišnjice Islamske Revolucije u Iranu...Tu je opisao licnost Imama Homeinija, sto bi rekli, do u detalje. Od Imama je i Ahmedinedzad ucio :)
Pokusavam baratati sa ovim nasim jezikom i engleskim ali njemacki ne razumijem.Tebi hvala u svakom slucaju.Ako se pazljivo pogledaju ove njegove slike moze se i iz njih nesto nauciti(ko je voljan uciti :) )
Ejvallah! Nema na cemu, bilo mi je zadovoljstvo :)
Haris.ba

#9055 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Možda griješim, ali na snimcima u nekim komlikovanim radnjama ovaj robot ima pokrete ko kod "kadar po kadar" animaciji.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stop_motion

Na nekim dijelovima odraz robota u staklu je jasan, a čovjeka mutan.

Ništa, dok Obama ne odigra dodavanja sa njim.

https://www.youtube.com/watch?v=ag2vk6coBpI
salik79

#9056 Re: IRAN

Post by salik79 »

Haris.ba wrote:Možda griješim, ali na snimcima u nekim komlikovanim radnjama ovaj robot ima pokrete ko kod "kadar po kadar" animaciji.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stop_motion

Na nekim dijelovima odraz robota u staklu je jasan, a čovjeka mutan.

Ništa, dok Obama ne odigra dodavanja sa njim.

https://www.youtube.com/watch?v=ag2vk6coBpI
Ma ja ba, 'ta ce Iranci...Oni i njihovo intaktno prizemljenje RQ-170, te "razvaljivanje" inkripcije, prezentacija svih letova i borbenih djejstava letjelice... 'ta ce oni...

Obama bi se mog'o dodavati s ovim robotom samo ako ga fino zamoli :mrgreen:
Haris.ba

#9057 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Ma možemo se mi pozivati se na RQ-170. Ja sam samo rekao na šta sumnjam.
Iščekujem video sa prezentacije slične kakve je imao Asimo.

Mislim, niko nema propagandu ko u Sjevernoj Koreji gdje su im animatori totalni amateri.
Iranci su ipak drugi razred. Ipak na ovome videu neke stvari su sumnjive.

Ljudi sumnjaju da se sletilo na mjesec. Neće da povjeruju dokazima. :D
Ali najbolji dokazi za sposobnosti nekoga robota su javne prezentacije. Nije bitno navodi li ga neko preko džojstika.
Održavanje ravnoteže i zaobilaženje prepreka su ono što pokazuje kvalitetu nekog robota. Stepenice i stoj na jednoj nozi su npr. na onome videu sumnjive stvari. Isto bih rekao da video nije iz Irana.
salik79

#9058 Re: IRAN

Post by salik79 »

Haris.ba wrote:Ma možemo se mi pozivati se na RQ-170. Ja sam samo rekao na šta sumnjam.
Iščekujem video sa prezentacije slične kakve je imao Asimo.

Mislim, niko nema propagandu ko u Sjevernoj Koreji gdje su im animatori totalni amateri.
Iranci su ipak drugi razred. Ipak na ovome videu neke stvari su sumnjive.

Ljudi sumnjaju da se sletilo na mjesec. Neće da povjeruju dokazima. :D
Ali najbolji dokazi za sposobnosti nekoga robota su javne prezentacije. Nije bitno navodi li ga neko preko džojstika.
Održavanje ravnoteže i zaobilaženje prepreka su ono što pokazuje kvalitetu nekog robota. Stepenice i stoj na jednoj nozi su npr. na onome videu sumnjive stvari. Isto bih rekao da video nije iz Irana.
Po cemu bi, Boga ti dragog, rekao da video nije iz Irana?! Svi na snimku Iranci s dna kace.

Drugo, spominjanje odraza u "ogledalu" - ziv bio, nisi li primjetio da je to staklo koje razdvaja sobu za testiranje od laboratorija (ili upravljackog centra) i ostalih prostorija instituta?! Na staklu se lijepo vidi odraz robota, a kroz staklo obris lika iz suajedne prostorije? Kratka prezentacija je sasvim jasna i dovoljna, a uradjena je na nacin kao i ona americka sa potencijalnim robotom vojnikom - u kratkim crtama. Nije ovo dokumetarac.
Haris.ba

#9059 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Bezveze se rapravljamo. Nisam rekao da video nije iz Irana. Već da me podsjetio na neke uratke iz Sjeverne Koreje. Ali da su Iranci to uradili mnogo profesionalnije. Meni lično je odsjaj robota u staklu prejasan za razliku osobe koja stoji pored njega.

I komplikovaniji potezi robota koje sam naveo su mi sumnjivi (korak po korak animacija). Nadam se da griješim.
Ali, američki roboti imaju prezentacije i izvan labaratorija. Tada se vidi izvan kontrolisanih uslova šta i kako.

I ne znam šta zazivaš Boga u vezi sa mojim sumnjama?
salik79

#9060 Re: IRAN

Post by salik79 »

Haris.ba wrote:Bezveze se rapravljamo. Nisam rekao da video nije iz Irana. Već da me podsjetio na neke uratke iz Sjeverne Koreje. Ali da su Iranci to uradili mnogo profesionalnije. Meni lično je odsjaj robota u staklu prejasan za razliku osobe koja stoji pored njega.

I komplikovaniji potezi robota koje sam naveo su mi sumnjivi (korak po korak animacija). Nadam se da griješim.
Ali, američki roboti imaju prezentacije i izvan labaratorija. Tada se vidi izvan kontrolisanih uslova šta i kako.

I ne znam šta zazivaš Boga u vezi sa mojim sumnjama?
https://youtu.be/s7uHXUWqY7g

Mozda ti ovo pomogne da odagnas sumnje...
salik79

#9061 Re: IRAN

Post by salik79 »

Evo, ovdje imas ukratko prikazan i tok produkcije, te konstrukcije ("ustimavanja") robota:

https://youtu.be/6redOKqvxOQ

Da li jos uvijek sumnjas?
insomnia78

#9062 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Komemoracija zrtvama teroristickog napada u Parizu odrzala se i u Iranu
Image
Image
zrakomlat

#9063 Re: IRAN

Post by zrakomlat »

:thumbup:
pirpa

#9064 Re: IRAN

Post by pirpa »

Tehran

Image
Image
Image
Image
Image
pirpa

#9065 Re: IRAN

Post by pirpa »

Image
Image
Image
Image
Image
pirpa

#9066 Re: IRAN

Post by pirpa »

Image
Image
Image
pirpa

#9067 Re: IRAN

Post by pirpa »

Image
Image
Image
Image
pirpa

#9068 Re: IRAN

Post by pirpa »

metro stanica u Teheranu
Image
Image
Image
Haris.ba

#9069 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

salik79 wrote:Evo, ovdje imas ukratko prikazan i tok produkcije, te konstrukcije ("ustimavanja") robota:

https://youtu.be/6redOKqvxOQ

Da li jos uvijek sumnjas?
Sve sam pregledao. Ima nekoliko snimaka iz drugih uglova, i na prezentaciji je bilo nekih dobrih pokreta.
Uglavno, Iranci se upisuju na veoma kratku listu.
pirpa

#9070 Re: IRAN

Post by pirpa »

Haris.ba wrote:
Sve sam pregledao. Ima nekoliko snimaka iz drugih uglova, i na prezentaciji je bilo nekih dobrih pokreta.
iranci su se po mnogim dostignucima upisali na kratkoj listi . :D
od nano tehnologije , medicinski dostignuca do lansiranja satelita .itd.itd.
fascinantna kultura, narod koji je uprkos sankcijama uspio da ostvari razvitak na svim ekonomskim i tehnoloskim granama.
mirsek

#9071 Re: IRAN

Post by mirsek »

pirpa wrote:
Haris.ba wrote:
fascinantna kultura, narod koji je uprkos sankcijama uspio da ostvari razvitak na svim ekonomskim i tehnoloskim granama.
Kraljevi i legende, trenutno najprogresivniji u islamskom svijetu i to sve pod sankcijama.
Zaboravio si da proizvode i karbonska vlakna. :thumbup:
salik79

#9072 Re: IRAN

Post by salik79 »

Upravo zato im Iran i smeta - potpuno neovisna, suverena, samoopredjeljena drzava, koja i pored najgorih oblika sankcija, koje traju vec citavih 36 godina, 8-godisnje agresije i ogromnih ljudskih i materijalnih gubitaka, konstantno grabi naprijed -razvijajuci se sve vise, u svakom pogledu, iz dana u dan...A mozemo samo zamisliti gdje bi za 10 godina bili nakon potpunog ukidanja sankcija!?
zrakomlat

#9073 Re: IRAN

Post by zrakomlat »

mirsek wrote:
pirpa wrote:
Haris.ba wrote:
Kraljevi i legende, trenutno najprogresivniji u islamskom svijetu i to sve pod sankcijama.
salik79 wrote:Upravo zato im Iran i smeta - potpuno neovisna, suverena, samoopredjeljena drzava, koja i pored najgorih oblika sankcija, koje traju vec citavih 36 godina, 8-godisnje agresije i ogromnih ljudskih i materijalnih gubitaka, konstantno grabi naprijed -razvijajuci se sve vise, u svakom pogledu, iz dana u dan...A mozemo samo zamisliti gdje bi za 10 godina bili nakon potpunog ukidanja sankcija!?
Ne kaže se džaba svako zlo za neko dobro. Ko zna, možda da nisu imali sankcije, nebi se ni okrenuli vlastitom razvijanju, pa bi sada koristili na kapaljku tuđu tehnologiju, koju bi za bagatelnu cijenu nafte dobijali od amerike i ostalih kao što radi saudija i slično.
U stvari, da su ostali pod šahom, sigurno bi tako i bilo.
salik79

#9074 Re: IRAN

Post by salik79 »

zrakomlat wrote:
mirsek wrote:
pirpa wrote: iranci su se po mnogim dostignucima upisali na kratkoj listi . :D
salik79 wrote:Upravo zato im Iran i smeta - potpuno neovisna, suverena, samoopredjeljena drzava, koja i pored najgorih oblika sankcija, koje traju vec citavih 36 godina, 8-godisnje agresije i ogromnih ljudskih i materijalnih gubitaka, konstantno grabi naprijed -razvijajuci se sve vise, u svakom pogledu, iz dana u dan...A mozemo samo zamisliti gdje bi za 10 godina bili nakon potpunog ukidanja sankcija!?
Ne kaže se džaba svako zlo za neko dobro. Ko zna, možda da nisu imali sankcije, nebi se ni okrenuli vlastitom razvijanju, pa bi sada koristili na kapaljku tuđu tehnologiju, koju bi za bagatelnu cijenu nafte dobijali od amerike i ostalih kao što radi saudija i slično.
U stvari, da su ostali pod šahom, sigurno bi tako i bilo.
Upravo to, nepismeni, potlaceni, podanicki Sahov Iran je svojevremeno bio glavni/najjaci BI saveznik..I kapalo je upravo na nacin koji si opisao, uz priblizno 70% nepismenost (planski "podsticanu").
Goldenhand

#9075 Re: IRAN

Post by Goldenhand »

Kao ateista ja smatram Iran vođom slobodnog svijeta. Valjda jednog dana i odem do Teherana. Fascinantna kultura. :thumbup:
Post Reply