ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakotakonikako

#9051 Re: ZOBS

Post by kakotakonikako »

nivla wrote: 29/05/2023 13:41 jel neko stvarno misli da ne vazi pravilo desne strane u ovom slucaju, a vazi jer radi semafor, ovaj znak vazi kad semafor ne radi, tj sa zelenom na semaforu autobysu moze biti i znam stop, on ima prednost
nadalje i da bus nema prednost bas moras biti budala da ga ne propustis ako ti uzme prvenstvo(nije zobs, nego zakon jaceg osim u slucaju da vozis tenk)
:thumbup:
ZoomZoomKiwi

#9052 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

@duh_sa_sjekirom ????
duh_sa_sjekirom

#9053 Re: ZOBS

Post by duh_sa_sjekirom »

:-)
I opet se vraćamo na razliku između raskrsnice i sporednog uključenja na put sa pravom p.p.
drug_profi

#9054 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

:lol: :lol: :lol:
Ateista

#9055 Re: ZOBS

Post by Ateista »

duh_sa_sjekirom wrote: 29/05/2023 14:01 :-)
I opet se vraćamo na razliku između raskrsnice i sporednog uključenja na put sa pravom p.p.
Ne kontam, evo zvanicna verzija po nasem zobsu, ovaj zadatak sa ispravnim rjesenjem... Ti nas trolas, jeli tako?
nivla

#9056 Re: ZOBS

Post by nivla »

ja sam zbog situacije jutros mogao ko vozac biti u crnoj hronici, upali mi se zeleno i kad sam na nekih 30m od semafora primjetio pjesaka koji nonsalantno prelazi na crvenom svjetlu zatrubio da pozuri jer sam vec poceo kociti, debil stane i pokaze mi srednji prst, ko ono sta mu sviram, spustim prozor jebem mu sve po spisku i produzim
crnu hroniku sam mogao zaraditi tako sto ne bih kocio ili sto kad sam stao da mu se najebem svega izadjem i razbijem mu labrnju

dakle da razjasnimo na tom semaforu je meni crveno kad je pjesacima zeleno, tj kad je meni zeleno pjesacima je crveno
Last edited by nivla on 29/05/2023 14:10, edited 2 times in total.
ZoomZoomKiwi

#9057 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

duh_sa_sjekirom wrote: 29/05/2023 14:01 :-)
A šta je ovo, opet nije raskrsnica je l’?
kabal1337 wrote: 29/05/2023 13:12 Izvor:
https://mo.ks.gov.ba/sektori/saobracaje ... /dokumenti
Dokument: "Katalog pitanja Oblast 3" - strana 22 - Primjer 109

Image
ZoomZoomKiwi

#9058 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

nivla wrote: 29/05/2023 14:09 ja sam zbog situacije jutros mogao ko vozac biti u crnoj hronici, upali mi se zeleno i kad sam na nekih 30m od semafora primjetio pjesaka koji nonsalantno prelazi na crvenom svjetlu zatrubio da pozuri jer sam vec poceo kociti, debil stane i pokaze mi srednji prst, ko ono sta mu sviram, spustim prozor jebem mu sve po spisku i produzim
crnu hroniku sam mogao zaraditi tako sto ne bih kocio ilo sto kad sam stao da mu se najebem svega izadjem i razbijem mu labrnju
Šta seljak zna šta je semafor.

A tek bez semafora, da ih vidiš po Zenici kako k’o zombiji izlaze na pješačke ni da pogledaju ni da uspore. Drkaju mobitele i lagano šetnja po pjesačkom preko 4 trake sa ograničenjem od 60km/h. I kad mu jebeš tako sve po spisku, kaže šta je, pješak je uvijek u pravu.

Burazengijo, džabe ti što si u pravu, kad si u pravu ispod dva metra ilovače.
drug_profi

#9059 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Zato mu fino drot objasni da moze biti u pravu za 50 maraka.
U uređenoj drzavi.
ZoomZoomKiwi

#9060 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

drug_profi wrote: 29/05/2023 14:16 Zato mu fino drot objasni da moze biti u pravu za 50 maraka.
U uređenoj drzavi.
Bilo je i u Zenici par puta tako kažnjavanja pješaka. Ali nije dovoljno. Za naš prosječno nizak IQ i zadrt mentalitet kao i sveopću nepismenost takve kontrole i kazne treba najmanje dvije godine bez pauze svaki dan na svakom od 27 pješačkih prelaza duž GGM-a u Zenici.

Kad ovca plati peti put istu kaznu, onda će valjda skontat da malo drukčije bleji.
nivla

#9061 Re: ZOBS

Post by nivla »

drug_profi wrote: 29/05/2023 14:16 Zato mu fino drot objasni da moze biti u pravu za 50 maraka.
U uređenoj drzavi.
i kad ga triput u malom razmaku kazni, fino psihologu da vide jel dobar koju sedmicu, pa obuka o poznavanju propisa
bicikliste i romobiliste debile ne bih ni spominjao, ne znam kako smiju racunat da cu ja koji vozim 50 stat u dva metra jer je on odlucio da preko trave preskoci na cestu i skrene lijevo taman ispred mene
Laplace

#9062 Re: ZOBS

Post by Laplace »

nivla wrote: 29/05/2023 14:09 ja sam zbog situacije jutros mogao ko vozac biti u crnoj hronici, upali mi se zeleno i kad sam na nekih 30m od semafora primjetio pjesaka koji nonsalantno prelazi na crvenom svjetlu zatrubio da pozuri jer sam vec poceo kociti, debil stane i pokaze mi srednji prst, ko ono sta mu sviram, spustim prozor jebem mu sve po spisku i produzim
crnu hroniku sam mogao zaraditi tako sto ne bih kocio ili sto kad sam stao da mu se najebem svega izadjem i razbijem mu labrnju

dakle da razjasnimo na tom semaforu je meni crveno kad je pjesacima zeleno, tj kad je meni zeleno pjesacima je crveno
I onda, kad ga pri prelasku na crvenom udari vozilo, kreće kuknjava i zapomaganje o nezaštićenom pješaku koga je udarila limena konzerva od dvije tone. Narod voli dvostruke standarde.
Laplace

#9063 Re: ZOBS

Post by Laplace »

EFD22 wrote: 29/05/2023 14:18
U uređenoj drzavi.
Bilo je i u Zenici par puta tako kažnjavanja pješaka. Ali nije dovoljno. Za naš prosječno nizak IQ i zadrt mentalitet kao i sveopću nepismenost takve kontrole i kazne treba najmanje dvije godine bez pauze svaki dan na svakom od 27 pješačkih prelaza duž GGM-a u Zenici.

Kad ovca plati peti put istu kaznu, onda će valjda skontat da malo drukčije bleji.
Ponavljanje je majka znanja. Dakle, ponavljati mu kaznu dok ne nauči.
nivla

#9064 Re: ZOBS

Post by nivla »

svi mogu pogrijesiti, ali nije to opravdanje da budes debil i bezobrazan pa stanes tacno ispred mene da te udarim, jer nikad se ne zna kad mogu proklizati, mozda je nekom prije dovoljno ulja iscurilo da mi zaustavni put bude 100m
Laplace

#9065 Re: ZOBS

Post by Laplace »

nivla wrote: 29/05/2023 14:35 svi mogu pogrijesiti, ali nije to opravdanje da budes debil i bezobrazan pa stanes tacno ispred mene da te udarim, jer nikad se ne zna kad mogu proklizati, mozda je nekom prije dovoljno ulja iscurilo da mi zaustavni put bude 100m
Ja sam devedesetih zakoračio pola metra na cestu ispred vozila koje je vozila neka žena, nešto se zamislio. Bilo je i više nego dovoljno prostora da zakoči, ona je stala da me propusti a ja se trznuo i krenuo nazad uz izvinjenje ali me je ona propustila (kad je već stala). Ne bih ni na trenutak ženu smatrao odgovornom da me je udarila.

Jednom se u Tuzli, isto devedesetih, nisam uspio zaustaviti na ledu prije nego što sam bio ispred vozila u pokretu (također na ledu, nasreću na parkingu). Ko zna kako je vozač uspio stati, srećom i tu je bilo dosta prostora.

Poslije ta dva slučaja sam mnogo više vodio računa o tome da budem 100% koncentrisan kao pješak a kasnije i kao vozač. Desi se greška, ali onda priznaš i izviniš se.
elSaik

#9066 Re: ZOBS

Post by elSaik »

duh_sa_sjekirom wrote: 29/05/2023 10:14
elSaik wrote: 29/05/2023 09:59 Znak se ne gleda ako radi semafor. Ne postoji. Nema ga.
Pa po toj logici se poništava i "pravilo desne ruke" jer su znakovi po važnosti iznad tog pravila
Ne poništava semafor važnost puteva....
Ne može npr šumski sporedni put imati prednost nad magistralnim
Ja ti fino napisah kako jeste, kako se tumači zakon itd, a ti kako hoćeš. Samo pazi da nikoga ne ubiješ skretnjem ulijevo.
elSaik

#9067 Re: ZOBS

Post by elSaik »

A u vezi pravila desne strane, ono se primjenjuje isključivo ako nije drugačije riješeno signalizacijom. Dakle, ako je u pitanju semaforizirana raskrsnica, tu se nikada ne primjenjuje pravilo desne strane već se primjenjuju pravila kretanja kroz semaforiziranu raskrsnicu. U konkretnom pravilo da onaj ko skreće ulijevo propušta onog ko ide iz suprotnog smjera i zadržava pravac kretanja. U praksi je u ovakvoj situaciji u suštini isto, ali za apsekta zakona nije.
kabal1337

#9068 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

elSaik wrote: 29/05/2023 18:39 A u vezi pravila desne strane, ono se primjenjuje isključivo ako nije drugačije riješeno signalizacijom. Dakle, ako je u pitanju semaforizirana raskrsnica, tu se nikada ne primjenjuje pravilo desne strane već se primjenjuju pravila kretanja kroz semaforiziranu raskrsnicu. U konkretnom pravilo da onaj ko skreće ulijevo propušta onog ko ide iz suprotnog smjera i zadržava pravac kretanja. U praksi je u ovakvoj situaciji u suštini isto, ali za apsekta zakona nije.
svjestan si da je skretanje u lijevo pravilo desne strane?
jer ti je vozilo sa desne strane dok skreces...
nivla

#9069 Re: ZOBS

Post by nivla »

kabal1337 wrote: 29/05/2023 21:08
elSaik wrote: 29/05/2023 18:39 A u vezi pravila desne strane, ono se primjenjuje isključivo ako nije drugačije riješeno signalizacijom. Dakle, ako je u pitanju semaforizirana raskrsnica, tu se nikada ne primjenjuje pravilo desne strane već se primjenjuju pravila kretanja kroz semaforiziranu raskrsnicu. U konkretnom pravilo da onaj ko skreće ulijevo propušta onog ko ide iz suprotnog smjera i zadržava pravac kretanja. U praksi je u ovakvoj situaciji u suštini isto, ali za apsekta zakona nije.
nije to su ti ovi sto se krecu pravolinijski, a inace mi nije jasno kako bi se kretali krivolinijski, ovo je cisto pravilo desne strane
elSaik

#9070 Re: ZOBS

Post by elSaik »

Kao što napisah u postu, u praktičnom smislu je isto - propuštaš osobu koji ti dolazi sa desne strane, ali sa pravnog aspekta nije ista saobraćajna situacija niti se isto pravilo primjenjuje. "Pravno-formalno" se ne primjenjuje pravilo desne strane iz 49. stav (1) ZOBS-a nego pravilo iz 49. stav (2) ZOBS. Da je isto ne bi bilo posebno odvojeno. isto ti je unutar kružnog toka kada se iz unutrašnje hoćeš isključiti a drugi učesnik se kreće vanjskom. Ti si obavezan propustiti ovog što ide vanjskom i raja kaže "pravilo desne strane" jer ti dolazi s desna, ali ne propuštaš ga zbog toga već zato što ti mijenjaš traku a on zadržava pravac kretanja.
HelaS

#9071 Re: ZOBS

Post by HelaS »

Zna li neko šta su "pravila saobraćaja" iz ZOBS-a? Definicija
drug_profi

#9072 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

III - SAOBRAĆAJNA PRAVILA

1. Opšte odredbe

Član 25

(1) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnoj signalizaciji i naredbama koje daje ovlašćeno lice.

(2) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i kada se time odstupa od pravila saobraćaja.

(3) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svjetlosnim saobraćajnim znakom i kada se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili saobraćajnih pravila.

(4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.

(5) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema znacima ili naredbama koje daju ovlašćena lica i kad se time odstupa od svjetlosnog saobraćajnog znaka ili drugog saobraćajnog znaka ili pravila saobraćaja.
Kad član zakona u istom stavu pominje "saobraćajnu signalizaciju" i "pravila saobraćaja" onda znaš da to nije jedno te isto vec dvije razlicite stvari.
A pravila saobracaja su skup svih pravila koja se pominju u ovom poglavlju III. Ne samo u članu 25.
Dozer

#9073 Re: ZOBS

Post by Dozer »

nivla wrote: 29/05/2023 23:11

nije to su ti ovi sto se krecu pravolinijski, a inace mi nije jasno kako bi se kretali krivolinijski, ovo je cisto pravilo desne strane
Cisto pravilo desne strane je da uvijek ima.predbost onaj koji ti dolazi s desne strane, nema veze ide li pravo ili ce skrenuti lijevo ili desno, kao sto nema veze ni gdje si ti naumio.
JavierBosnia

#9074 Re: ZOBS

Post by JavierBosnia »

Oca zaustavila policija u RSu i upozorili ga da mu mogu pisati kaznu za razlicite pneumatike. Gume su zimske, iste velicine sve, samo su naprijed Savine, a nazad neki drugi brend. Prvi put za to cujem? Jel to bila navlakusa neka za kafu ili su se desile neke izmjene zakona
veselinovic

#9075 Re: ZOBS

Post by veselinovic »

Pokusaj reketa, ili elementarno neznanje.
Zakon kaze na istoj osovini moraju biti iste gume, ali po dimenziji i tipu, ne obavezno po proizvodjacu ili modelu.
Npr, radijalna vs dijagonalna, dimenzije iste, zimske vs ljetnje...
Da ne bude zabune, zakon dozvoljava naprijed ( ako je prednji pogon) zimske, nazad ljetnje.
E sad, rezervni tocak, posebno copavac je siva zona. Tu ti moze pisati kaznu, ali mislim da bi rijetko koji policajac tjerao mak na konac.
Post Reply