Da li je to ona šuma iznad ulice Omera StupcaSo What! wrote:Na uzvišenju "Crni vrh" u planu zgrada od devet spratova, struka zabrinuta
Akta
Na uzvišenju Crni Vrh koje se decenijama u planskim dokumentima zove "gradski park", Zavod za planiranje Kantona Sarajevo na osnovu Odluke Općinskog vijeća Centar radi na izmjenama i dopunama planske dokumentacije u svrhu prenamjene dijela ovog prostora u kolektivno stanovanje sa do devet nadzemnih etaža, saznaje Akta.ba.
Naime, Općinsko vijeće Centar donijelo je Odluku o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park ''Crni vrh'' - zona rezidencijalnog stanovanja, sa pripadajućom odlukom o provođenju.
"Izmjenom Regulacionog plana Gradski park ''Crni vrh'' stvoreni su planski preduvjeti za izgradnju u zoni rezidencijalnog stanovanja stambeno-poslovnog objekta sa podzemnom garažom. Predložene izmjene i dopune RP podržane su od većine učesnika javne tribine koja je održana u Mjesnoj zajednici ''Crni vrh-Gorica", navode iz Općine Centar.
Plan obuhvata površinu od 1,5 ha, a izmjene se rade u cilju stvaranja planskog preduvjeta za realizaciju izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u zoni rezidencijalnog stanovanja gdje je započeta gradnja objekata UNIS-a, izvedena u grubim građevinskim radovima.
Dakle, izmjenama i dopunama planskog dokumenta mijenja se do sada predviđena namjena rezidencijalnog stanovanja i individualnog stanovanja u kolektivno stanovanje sa čak 9 nadzemnih etaža u odnosu na do sada predviđenih 3.
Iz Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini traži objašnjenje za ovakvo narušavanje prostora, koji ima višeznačnu ulogu u gradskoj strukturi, ali i da se ukaže na nedovoljno transparentne procedure mijenjanja planske dokumentacije prema zahtjevima investitora.
Kako navode, u Službenom listu Kantona Sarajevo 2/19, od 17.1.2019.godine, objavljena je „Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park ‘Crni vrh’“, a koji bi se za predmetno područje trebao izraditi od strane Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, po skraćenom postupku.
"Unutar odluke su sadržane i Smjernice za izradu Plana, koje već sada, kad Plan nije niti urađen niti prikazan široj javnosti, pobuđuju veliku zabrinutost struke. Imajući u vidu značaj naselja Crni Vrh sa arhitektonskog, urbanističkog, ambijentalnog, oblikovnog, istorijskog aspekta, te dosadašnje planske dokumente koji tretiraju taj prostor, tim su više Smjernice za izradu Plana, odnosno, član 4., Odluke o pristupanju Izmjeni i dopuni Regulacionog plana "Gradski park Crni vrh" zapanjujuće", navode iz Asocijacije arhitekata BiH.
Sarajevo Construction
-
No-Name
#9051 Re: Sarajevo Construction
- saibaba
#9052 Re: Sarajevo Construction
Grad koji je bas propao u kulturnom, urbanom arhitektonskom i kakvom god hoces smislu je Beograd.Hajvan wrote:Sarajevo je propali grad…
downsizing, shrinking city u gotovo svakom pogledu
ubrzo ce biti pojeden od obliznjih mocnijih i prosperitetnijih centara- zg i bg…
jer Sa tone u provincijsku nebitnost
polusvijet njime upravavlja
-
No-Name
#9053 Re: Sarajevo Construction
Zagreb je mnogo manje propao nego Beograd i Sarajevosaibaba wrote:Grad koji je bas propao u kulturnom, urbanom arhitektonskom i kakvom god hoces smislu je Beograd.Hajvan wrote:Sarajevo je propali grad…
ubrzo ce biti pojeden od obliznjih mocnijih i prosperitetnijih centara- zg i bg…
- saibaba
#9054 Re: Sarajevo Construction
Slazem se, Zagreb je druga prica.No-Name wrote:Zagreb je mnogo manje propao nego Beograd i Sarajevosaibaba wrote:Grad koji je bas propao u kulturnom, urbanom arhitektonskom i kakvom god hoces smislu je Beograd.Hajvan wrote:Sarajevo je propali grad…
- Thorgerson
#9055 Re: Sarajevo Construction
Po čemu? Broj turista raste iz godine u godinu. I to su aktivnosti na turizmu MINIMALNE. Sto ce ti reci, da se samo malo potrudimo pa mi bi ovdje razvaljivali. Ova godina će biti sigurno još uspješnija.Hajvan wrote:Sarajevo je propali grad…
Hotela nikada više u Sarajevu, aerodrom nikad veći promet, širi se pravi se novi terminal...tako da mi nije jasno šta pišeš, jer se kosi sa činjenicama.Kanton Sarajevo u toku 2018. godine posjetiilo je 573.227 turista (rast 18,8 posto), a ostvareno je 1.189.159 noćenja odnosno zabilježen je rast od 22,9 posto.
Treba imati na umu da npr. ovdje nisu naravno uključena noćenja iz RS, tačnije Jahorine, koja je realno gledajuci goegrafski dio ovog grada, al eto nebitno. Taj broj bi bio još puno puno veći. Dosta tih ljudi koji su na Jahorini, svrate da prošetaju Sarajevom.
Zagreb npr ubije u mjesecu decembru. Zbog adventa, Božića. Prošle godine samo u tom mjesecu zabiljezeno 166.000 noćenja!!! Mi imamo na ljeto SFF, ali nam treba još takvih događaja. Naročito zimi koja je malo mrtva u Sarajevu. Holiday market je smiješan događaj za jedan glavni grad.
Moramo više potencirati događaj koji se desio ubistvo Franza F, događaj o kojem uče i gdje se spominje Sarajevo od Japana preko Azije do Evrope, do Amerike. Dakle, sva djeca uče isto. Šta mi imamo na tom čošku? Pa ništa. Imamo qrac, tabla nekakva i parkriana auta. Zašto ne lobirati da se napravi neki film, neka serija o tom događaju...pa na taj način privući još investitora.
npr. Muzej Valter brani Sarajevo je ultra super stvar. Ali se mora obnovit i el centarala na Marijin Dvoru, pa sve to upakovati i predstaviti turistima. Mislim kineza možeš dovesti kolko hoćeš.
- So What!
#9056 Re: Sarajevo Construction
Kakva god da je, devet spratova je previše, pet uvrh glave im je dosta.Hajvan wrote:So What! wrote:Na uzvišenju "Crni vrh" u planu zgrada od devet spratova, struka zabrinuta
ima li vec projekat za to?
jel kaskadna zgrada poput onih ispod, na ciglanama?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9057 Re: Sarajevo Construction
Gdje to kontaju? Na izlazu iz tunela prema Odobasinoj?
- Logovan
#9058 Re: Sarajevo Construction
Al' čuj 9 spratova.
Na šta će to ličiti Bože dragi. Pa čak vjerujem da će u toku gradnje dodati još koji sprat. 
- JThomas
#9059 Re: Sarajevo Construction
turizam je u eksploziji, iako se ne radi malo nego bukvalno ništa. i uglavnom ljudi odlaze prezadovoljni. ali baš zato što se ne radi i što to nije rezultat bilo kakve svjesne politike - pitanje je je li to trend koji će proći. jer svaki pas ima svoj dan.
opet, da imamo nerežimske analitičare i ekonomiste kao što nemamo...
opet, da imamo nerežimske analitičare i ekonomiste kao što nemamo...
- nosara
#9060 Re: Sarajevo Construction
Kakve veze ima turizam s cinjenicom da je Sarajevo infrastrukturno u debelom kurcu? Turisti odlaze i u Cernobil.Po čemu? Broj turista raste iz godine u godinu. I to su aktivnosti na turizmu MINIMALNE. Sto ce ti reci, da se samo malo potrudimo pa mi bi ovdje razvaljivali. Ova godina će biti sigurno još uspješnija.
Kanton Sarajevo u toku 2018. godine posjetiilo je 573.227 turista (rast 18,8 posto), a ostvareno je 1.189.159 noćenja odnosno zabilježen je rast od 22,9 posto.
Hotela nikada više u Sarajevu, aerodrom nikad veći promet, širi se pravi se novi terminal...tako da mi nije jasno šta pišeš, jer se kosi sa činjenicama.
Treba imati na umu da npr. ovdje nisu naravno uključena noćenja iz RS, tačnije Jahorine, koja je realno gledajuci goegrafski dio ovog grada, al eto nebitno. Taj broj bi bio još puno puno veći. Dosta tih ljudi koji su na Jahorini, svrate da prošetaju Sarajevom.
Zagreb npr ubije u mjesecu decembru. Zbog adventa, Božića. Prošle godine samo u tom mjesecu zabiljezeno 166.000 noćenja!!! Mi imamo na ljeto SFF, ali nam treba još takvih događaja. Naročito zimi koja je malo mrtva u Sarajevu. Holiday market je smiješan događaj za jedan glavni grad.
Moramo više potencirati događaj koji se desio ubistvo Franza F, događaj o kojem uče i gdje se spominje Sarajevo od Japana preko Azije do Evrope, do Amerike. Dakle, sva djeca uče isto. Šta mi imamo na tom čošku? Pa ništa. Imamo qrac, tabla nekakva i parkriana auta. Zašto ne lobirati da se napravi neki film, neka serija o tom događaju...pa na taj način privući još investitora.
npr. Muzej Valter brani Sarajevo je ultra super stvar. Ali se mora obnovit i el centarala na Marijin Dvoru, pa sve to upakovati i predstaviti turistima. Mislim kineza možeš dovesti kolko hoćeš.
Zivot u Sarajevu je na granici nemoguceg, svako ljeto prijeti redukcija vode, svaka zima je trovanje smogom, saobracajni kolaps cijele godine, gradski saobracaj nefunkcionalan, grad se ne siri, naprotiv na sve manjem prostoru sve se intenzivnije gradi bez ikakvog plana i smisla, zivot je sve skuplji i pored ocitog pada standarda za jedan grad...
Last edited by nosara on 01/06/2019 18:47, edited 1 time in total.
- JThomas
#9061 Re: Sarajevo Construction
a kakve to što si ti napisao ima veze s onim što sam ja napisao 
- nosara
#9062 Re: Sarajevo Construction
Nikakve. Odnosi se na ovog torgesona ili sta vec. Sto ga nisi fino kvoto? Ili ja.JThomas wrote:a kakve to što si ti napisao ima veze s onim što sam ja napisao
Eto ga!
- Cossack
- Cossack
- saibaba
#9065 Re: Sarajevo Construction
Za losu infrastrukturu su krivi komunisti. Ne kazem da se moglo vise uraditi za ovih dvadeset godina, ali za vrijeme Jugoslavije Sarajevo je bilo totalno zapusteno. tek se malo za olimpijadu popravila situacija. Nije tacno da se grad ne siri, grad se itekako intenzivno siri. Pogledaj malo kuda se naselja prave.nosara wrote:Kakve veze ima turizam s cinjenicom da je Sarajevo infrastrukturno u debelom kurcu? Turisti odlaze i u Cernobil.Po čemu? Broj turista raste iz godine u godinu. I to su aktivnosti na turizmu MINIMALNE. Sto ce ti reci, da se samo malo potrudimo pa mi bi ovdje razvaljivali. Ova godina će biti sigurno još uspješnija.
Kanton Sarajevo u toku 2018. godine posjetiilo je 573.227 turista (rast 18,8 posto), a ostvareno je 1.189.159 noćenja odnosno zabilježen je rast od 22,9 posto.
Hotela nikada više u Sarajevu, aerodrom nikad veći promet, širi se pravi se novi terminal...tako da mi nije jasno šta pišeš, jer se kosi sa činjenicama.
Zivot u Sarajevu je na granici nemoguceg, svako ljeto prijeti redukcija vode, svaka zima je trovanje smogom, saobracajni kolaps cijele godine, gradski saobracaj nefunkcionalan, grad se ne siri, naprotiv na sve manjem prostoru sve se intenzivnije gradi bez ikakvog plana i smisla, zivot je sve skuplji i pored ocitog pada standarda za jedan grad...
- nosara
#9066 Re: Sarajevo Construction
Do kada vadiona na "komuniste"? Proslo je skoro 30 godina...
Na koja nova naselja tipa Dobrinja mislis? Gdje?
- Logovan
#9067 Re: Sarajevo Construction
Malo je 155 mjesta.
- dadoka84
#9068 Re: Sarajevo Construction
Ono sto bih ja volio vidjeti u sa je normalan check point za turisticke autobuse, povecanje setacke zone na minimalno zelenih beretki, te neki turisticki vozic. ili cak od skenderije do carsije uvesti one stare tramvaje a zabraniti saobracaj motornim vozilima. spustanje saobracaja na -1 a iznad trgovi te tuneli kosevo-bentbasa, grbavica-dobrinja, otoka-dobrinja uz 6 transverzalu. Te po mogucnosti organizacija adventa. Ima li neko da barem obeca ove bajke 
- alibaba_i_30_godina
#9069 Re: Sarajevo Construction
Meni lično je grad bolji sada nego prije 20-ak godina. I nemojte to odmah povezivati sa ratom i par godina nakon i devastiranim objektima koji su bili posljedica istog.
Dosta stvari još ne funkcioniše i nije normalno i saam sam veliki kritičar svega i svačega, ali opet ne bih situaciju nazvao katastrofalnom kao pojedinci. Smoga i nestašica vode je uvijek bilo u ovom gradu, to nije izgovor i opravdanje za sadašnje stanje, ali zna se ko su krivci.
Nisam simpatizer njegove stranke nikada bio, ali iskreno meni se sviđa šta radi ovaj Skaka. I baš me briga što je ponekad mutav, smotan i pogubljen u prostoru, mogu hladno reći da je za mene najbolji gradonačelnik u posljednjih par godina/mandata gradonačelnika.
Dosta stvari još ne funkcioniše i nije normalno i saam sam veliki kritičar svega i svačega, ali opet ne bih situaciju nazvao katastrofalnom kao pojedinci. Smoga i nestašica vode je uvijek bilo u ovom gradu, to nije izgovor i opravdanje za sadašnje stanje, ali zna se ko su krivci.
Nisam simpatizer njegove stranke nikada bio, ali iskreno meni se sviđa šta radi ovaj Skaka. I baš me briga što je ponekad mutav, smotan i pogubljen u prostoru, mogu hladno reći da je za mene najbolji gradonačelnik u posljednjih par godina/mandata gradonačelnika.
-
BadBoy
#9070 Re: Sarajevo Construction
Skaka radi dobre stvari u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti kao gradonačlenik. Ali ono što zaista jeste dalo novi zamah Sarajevu jeste nova Vlada Kantona Sarajevo. Još da se kako riješiti zelenih sa načelničkih pozicija i možda bi nešto i bilo od ovog grada za 10tak godina.alibaba_i_30_godina wrote:Meni lično je grad bolji sada nego prije 20-ak godina. I nemojte to odmah povezivati sa ratom i par godina nakon i devastiranim objektima koji su bili posljedica istog.
- saibaba
#9071 Re: Sarajevo Construction
Ako ti nije jasno o cemu pricam pogledaj Beograd 1939 i Beograd 1985. Pogledaj zgrade koje su gradjene u Bg pogledaj u Sanosara wrote:Do kada vadiona na "komuniste"? Proslo je skoro 30 godina...
Otkud u Sarajevu sada austrougarske vodovodne cijevi ? jel ih Alija postavio ?
Kako to da BiH nije imala kilometra autoputa ? Sarajevo zaobilaznicu ?
Pola Beograda je poplocano u sarajevu nije bila ni Titova Itd...
Sarajevo je infrastrukturno zapostavljen grad jos od kraljevine jugoslavije. Tesko je to sve promjeniti za kratko vrijeme pogotovo poslije rata. Ovo sad sto se radi sa saobracajem je trebalo uraditi 1970 - 1975.
SDA je mogla napraviti 10 puta vise i je...b..m im nanu da ne mislis da ih nesto branim..
Naselja "tipa dobrinja" ? Ha ha ha.. Nema vise odbijanja 10 % plate i otimanja zemlje za siću..
- nosara
#9072 Re: Sarajevo Construction
Samo izgovori. Tesko je sebi priznati da se nema talenta za upravljanje drzavom. Od Kupe do Gevgelije ubi isti mentalitet.
Ne ide, jebi ga.
Ne ide, jebi ga.
- geralt
#9073 Re: Sarajevo Construction
Osim sto su od nule izgradili Novo Sarajevo, Novi Grad, Ciglane, Breku, Vogoscu i Ilijas, napravili magistrale, tunele, tranzit, trolejbus, sirokotracnu zeljeznicu, 80% tramvajske mreze, 95% elektroenergetske mreze, zicaru, glavnu saobracajnicu, aerodrom, skijalista, oba stadiona, obje sportske dvorane, sredili korito Miljacke, doveli plin, ucetvorostrucili broj stanovnika, pripremili planove za gradski autoput, obje longitudinale i 12 transferzala... sta su to komunisti uradili za Sarajevo?saibaba wrote:Ako ti nije jasno o cemu pricam pogledaj Beograd 1939 i Beograd 1985. Pogledaj zgrade koje su gradjene u Bg pogledaj u Sanosara wrote:Do kada vadiona na "komuniste"? Proslo je skoro 30 godina...
Otkud u Sarajevu sada austrougarske vodovodne cijevi ? jel ih Alija postavio ?
Kako to da BiH nije imala kilometra autoputa ? Sarajevo zaobilaznicu ?
Pola Beograda je poplocano u sarajevu nije bila ni Titova Itd...
Sarajevo je infrastrukturno zapostavljen grad jos od kraljevine jugoslavije. Tesko je to sve promjeniti za kratko vrijeme pogotovo poslije rata. Ovo sad sto se radi sa saobracajem je trebalo uraditi 1970 - 1975.
SDA je mogla napraviti 10 puta vise i je...b..m im nanu da ne mislis da ih nesto branim..
Naselja "tipa dobrinja" ? Ha ha ha.. Nema vise odbijanja 10 % plate i otimanja zemlje za siću..
Last edited by geralt on 02/06/2019 20:55, edited 2 times in total.
- geralt
#9074 Re: Sarajevo Construction
Da ne spominjem da i danas izdvajam 10% od plate. Plus 17% od svega sto potrosim.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#9075 Re: Sarajevo Construction
Sad bi potpisao 10% od plate da dobijem stan nakon 15ak godina rada.
Ovako mi banka odera kožu sa više od 50% na plati.
Da ne spominjem sto kolega iznad kaze da se odbija 10% od plate i 17% na sve moguce.
Ovako mi banka odera kožu sa više od 50% na plati.
Da ne spominjem sto kolega iznad kaze da se odbija 10% od plate i 17% na sve moguce.