Culture and Society in Early Medieval Eastern Europe
Paul M. Barford

http://www.cornellpress.cornell.edu/boo ... 0100877880
Moderator: Chloe

Zašto nisi mogao završiti "Banket u Blitvi" od Krleže za koju neki kažu da je indirekta kritike Evropi i njenom sistemu mada ja bih prije rekao Jugoslaviji al et, ili "Očevi i deca" od Turgenjeva gdje se vodi kvalitetna rasprava o nihilizmu. AKo ti je teško zajedno ćemo čitati ahahhaNikolai Stavrogin wrote:
Nakon mnogostrukih bezuspješnih pokušaja čitanja u tijeku prošlog tjedna, konačno jedan uspjeh (ovo je mala pauza u toku čitanja ove knjige između koje nemam pametnijeg posla nego se kurčiti svojim čitanjem Čehova). Pokušao sam sljedeće knjige u proteklih desetak dana: "U čast Kataloniji", "Jane Eyre", "Banket u blitvi", "Očevi i deca", nešto sam došao do pola pa ostavio, nešto ostavio nakon 20 stranica, ovo će biti prva nakon "dugo" vremena koju ću ja dokrajčiti, a ne ona mene, iako i nije preobimna, 120 stranica, taman od doručka do ručka.
![]()
Sukob Njemačke i Rusije, sukob ruskih germanofila, i ruskih Rusa, onih pravih ruskih Rusa, raskalašenih, nemarnih, melankoličnih, i ruskih germanofila koji potenciraju koristan rad, cilj.
Lijepo je čitati knjigu i pronalaziti nedvojbene sličnosti sa nekim od prethodnih likova koje smo upoznali čitajući, npr. u "Dvoboju" se pojavljuje izvjesni fon Koren koji ujutro rano odlazi u močvaru i traži žabe, koji je zoolog, preslikani Bazarov.
Isti taj fon Koren, ruski germanofil, koji tobože radi samo u korist čovječanstva, nekog budućeg ljepšeg pokoljenja, iako je to sve produkt njegove sujete a nikakve ljubavi prema čovjeku ili čovječanstu, konstantno pljuje i omalovažava Lajevskog, ruskog Rusa.
Ruskog melanholičnog Rusa, koji opravdanje i bijeg od svoje lijenosti nalazi u karamazovštini, alkoholu, kartama, ženama.Nije Lajevski čak ni seljak, on je obrazovan čovjek, ali mu je sve to dosadilo, i sada u neznanju šta bi od sebe krade bogu dane, i sanja šarenu budućnost, samo dok se on malo eto ne preporodi onda će sve biti fantastično ( hahah, i ovo je jebeno uobičajeno u dosta ruskih djela, valjda svi jedni od drugih prepisuju, stalno nam predstavljaju pijanice i besposličare koji fantaziraju o šarenoj budućnost, ali dok ona dođe sama od sebe, al' obavezno mora doći, iako naravno neće.![]()
Moje simpatije u ovom dvoboju je pobrao ruski Rus Lajevski. Praktičnost je prijeko potrebna na ovom svijetu, i bez ljudi kao što je fon Koren svet bi verovatno propao, al' eto im ta njihova praktičnost jebala ih praktičnost.
Kao što reče Lajevski o fon Korenu: "Ja ga brate, odlično razumijem. Ja ga cenim i ne poričem njegovu vrednost; na takvima kao što je on ovaj svet počiva i kad bi svet bio prepušten samo nama (lenčinama), mi bismo i pored sve naše dobrote i dobrih namjera učinili s njim isto što i muhe sa ovom slikom (posrali ju)."
Toliko o mom doživljaju djela koje niko neće pročitati.
"Banket u Blitvi", uzeo, preskakao stranice, osjetio bezvoljnost za bilo šta, bacio na pod knjigu, potrpao se dekom i zaspao. U proteklim tjednima jedini afinitet koji imam je afinitet prema spavanju. Vidjeh i da je knjiga u tri dijela, tj. morao bih još jednu knjigu iz biblioteke uzeti,jer u ovoj imaju samo dva, kažem sebi "jebat ga neću ni čitati kakva mi korist".Zašto nisi mogao završiti "Banket u Blitvi" od Krleže za koju neki kažu da je indirekta kritike Evropi i njenom sistemu mada ja bih prije rekao Jugoslaviji al et, ili "Očevi i deca" od Turgenjeva gdje se vodi kvalitetna rasprava o nihilizmu. AKo ti je teško zajedno ćemo čitati ahahha
Slazem se. Opis pocetka pada arapske vladavine na Sicilijibhnapoleon1 wrote:Tarik ali - Sultan u Palermu, not bad,

Da li se radnja nadovezuje ili su to knjige zasebne za sebedoktor78 wrote:Dobrodosao u svijet detektiva Harija Hulea. Citao sam Crvendac i cetiri naredne poslije njega (Nemeza,Djavolja zvijezda,Spasitelj, Snjegovic). Ne zna se koja je bolja
Knjige su zasebne, ali zbog nekih likova ipak je preporucljivo da ides redom. Nemeza ti je sljedecaaux wrote:Da li se radnja nadovezuje ili su to knjige zasebne za sebedoktor78 wrote:Dobrodosao u svijet detektiva Harija Hulea. Citao sam Crvendac i cetiri naredne poslije njega (Nemeza,Djavolja zvijezda,Spasitelj, Snjegovic). Ne zna se koja je bolja
mondo bizarro wrote:završila Berače pamuka od Travena, lajk, opis početaka sindikalnih organizacija u Meksiku i tom kraju![]()
interesantna mu je biografija, ovo malo što sam čituckala na netu...
sad kotrljam Krvnikovu pjesmu od Mailera. bolji su mi Goli i mrtvi
i to kao valja?MaD_ProfessoR wrote:
Čitam zbirku priča Frode Gryttena: Sobe uz more, sobe u gradu.
Svaka od priča inspirisana jednom Hopperovom slikom
dobro su opisani psihološki prenosiMaD_ProfessoR wrote: Krvnikova pjesma je također dobra, na jedan poseban, težak, dokumentaristički način. Geri Gilmor![]()
Slažem se.MaD_ProfessoR wrote:mondo bizarro wrote:završila Berače pamuka od Travena, lajk, opis početaka sindikalnih organizacija u Meksiku i tom kraju![]()
interesantna mu je biografija, ovo malo što sam čituckala na netu...
sad kotrljam Krvnikovu pjesmu od Mailera. bolji su mi Goli i mrtvi
Goli i mrtvi su jedan od ponajboljih antiratnih romana![]()
volim kratku formu, meni je sjeo.Bansuri wrote:i to kao valja?MaD_ProfessoR wrote:
Čitam zbirku priča Frode Gryttena: Sobe uz more, sobe u gradu.
Svaka od priča inspirisana jednom Hopperovom slikom![]()
morat ću zbavit, fan sam hoppera
ima malo de chirica u sebi

koliko je dobar ili od dosade?Modest Musorgski wrote:Tunel - Sabato
ubi
bolja je Howard Zinnova people's history of USApukepuke wrote:Meni je u zadnje vrijeme dosadila beletristika, još od Larssonove trilogije Millenium ne pročitah nešto naročito zanimljivo među novijima, pa ako netko ima neku preporuku... Trenutačno: Hugh Brogan: The Penguin History of the USA.