Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

NIN

#9051 Re: Šta trenutno čitate?

Post by NIN »

The Early Slavs
Culture and Society in Early Medieval Eastern Europe
Paul M. Barford

Image

http://www.cornellpress.cornell.edu/boo ... 0100877880
Damir0406

#9052 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Damir0406 »

Nikolai Stavrogin wrote:Image
Nakon mnogostrukih bezuspješnih pokušaja čitanja u tijeku prošlog tjedna, konačno jedan uspjeh (ovo je mala pauza u toku čitanja ove knjige između koje nemam pametnijeg posla nego se kurčiti svojim čitanjem Čehova :-D ). Pokušao sam sljedeće knjige u proteklih desetak dana: "U čast Kataloniji", "Jane Eyre", "Banket u blitvi", "Očevi i deca", nešto sam došao do pola pa ostavio, nešto ostavio nakon 20 stranica, ovo će biti prva nakon "dugo" vremena koju ću ja dokrajčiti, a ne ona mene, iako i nije preobimna, 120 stranica, taman od doručka do ručka. :smrca:
Sukob Njemačke i Rusije, sukob ruskih germanofila, i ruskih Rusa, onih pravih ruskih Rusa, raskalašenih, nemarnih, melankoličnih, i ruskih germanofila koji potenciraju koristan rad, cilj.
Lijepo je čitati knjigu i pronalaziti nedvojbene sličnosti sa nekim od prethodnih likova koje smo upoznali čitajući, npr. u "Dvoboju" se pojavljuje izvjesni fon Koren koji ujutro rano odlazi u močvaru i traži žabe, koji je zoolog, preslikani Bazarov.
Isti taj fon Koren, ruski germanofil, koji tobože radi samo u korist čovječanstva, nekog budućeg ljepšeg pokoljenja, iako je to sve produkt njegove sujete a nikakve ljubavi prema čovjeku ili čovječanstu, konstantno pljuje i omalovažava Lajevskog, ruskog Rusa.
Ruskog melanholičnog Rusa, koji opravdanje i bijeg od svoje lijenosti nalazi u karamazovštini, alkoholu, kartama, ženama.Nije Lajevski čak ni seljak, on je obrazovan čovjek, ali mu je sve to dosadilo, i sada u neznanju šta bi od sebe krade bogu dane, i sanja šarenu budućnost, samo dok se on malo eto ne preporodi onda će sve biti fantastično ( hahah, i ovo je jebeno uobičajeno u dosta ruskih djela, valjda svi jedni od drugih prepisuju, stalno nam predstavljaju pijanice i besposličare koji fantaziraju o šarenoj budućnost, ali dok ona dođe sama od sebe, al' obavezno mora doći, iako naravno neće. :-D
Moje simpatije u ovom dvoboju je pobrao ruski Rus Lajevski. Praktičnost je prijeko potrebna na ovom svijetu, i bez ljudi kao što je fon Koren svet bi verovatno propao, al' eto im ta njihova praktičnost jebala ih praktičnost.
Kao što reče Lajevski o fon Korenu: "Ja ga brate, odlično razumijem. Ja ga cenim i ne poričem njegovu vrednost; na takvima kao što je on ovaj svet počiva i kad bi svet bio prepušten samo nama (lenčinama), mi bismo i pored sve naše dobrote i dobrih namjera učinili s njim isto što i muhe sa ovom slikom (posrali ju)."
Toliko o mom doživljaju djela koje niko neće pročitati. :D
Zašto nisi mogao završiti "Banket u Blitvi" od Krleže za koju neki kažu da je indirekta kritike Evropi i njenom sistemu mada ja bih prije rekao Jugoslaviji al et, ili "Očevi i deca" od Turgenjeva gdje se vodi kvalitetna rasprava o nihilizmu. AKo ti je teško zajedno ćemo čitati ahahha :lol:
Nikolai Stavrogin

#9053 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nikolai Stavrogin »

Zašto nisi mogao završiti "Banket u Blitvi" od Krleže za koju neki kažu da je indirekta kritike Evropi i njenom sistemu mada ja bih prije rekao Jugoslaviji al et, ili "Očevi i deca" od Turgenjeva gdje se vodi kvalitetna rasprava o nihilizmu. AKo ti je teško zajedno ćemo čitati ahahha :lol:
"Banket u Blitvi", uzeo, preskakao stranice, osjetio bezvoljnost za bilo šta, bacio na pod knjigu, potrpao se dekom i zaspao. U proteklim tjednima jedini afinitet koji imam je afinitet prema spavanju. Vidjeh i da je knjiga u tri dijela, tj. morao bih još jednu knjigu iz biblioteke uzeti,jer u ovoj imaju samo dva, kažem sebi "jebat ga neću ni čitati kakva mi korist".
Malo sam listao, ali gospodin Barutanski mi bješe tako uobičajen, Krleža tako uobičajen, svaka jebena knjiga koju pročitam je tako uobičajena, sve govore o istoj stvari na drugi način, da su svi i sve sranje, čemu se mučiti, bolje spavati. (tako doživjeh to listanje banketa)
"Očeve i decu" sam čitao već dva puta, pročitao više od stotinjak stranica, volim Turgenjeva, međutim na pola knjige ga napustim i opet se upustim u korisniju rabotu, u san. :-D
Pročitao sam "Gradić Okurov" neku noć pred spavanje, više iz očuvanja kakve takve samodiscipline prema čitanju negoli iz želje i pomame za istim.
Sinoć krenuh sa Prustom, već dvije godine imam neku njegovu knjigu koju kupih za markicu, nekoliko puta pokušao čitati, uvijek bezuspješno.
Pročitao pedeset stranica, ako dođem do kraja knjige to će biti svojevrsni podvig. A možda sutra svratim do biblioteke, iako nemam neku ideju šta uzeti.
Sad sam u nekom sivilu kada mi se sve čini bespotrebnim pa i čitanje, zbog toga sva ova rezignacija . :-D
Last edited by Nikolai Stavrogin on 04/10/2015 12:14, edited 1 time in total.
Juliuscezar

#9054 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

Tarik ali - Sultan u Palermu, not bad,
doktor78

#9055 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

bhnapoleon1 wrote:Tarik ali - Sultan u Palermu, not bad,
Slazem se. Opis pocetka pada arapske vladavine na Siciliji
ExNihilo

#9056 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Završili smo:

Image

Počeli smo:

Image
aux

#9057 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

Image

Crvendac od Jo Nesbo krenuo danas i dosad je dobra imam od njega jos i Nemezu pa cu tu poslije ove :-D
doktor78

#9058 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Dobrodosao u svijet detektiva Harija Hulea. Citao sam Crvendac i cetiri naredne poslije njega (Nemeza,Djavolja zvijezda,Spasitelj, Snjegovic). Ne zna se koja je bolja
mondo bizarro

#9059 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

završila Berače pamuka od Travena, lajk, opis početaka sindikalnih organizacija u Meksiku i tom kraju :D
interesantna mu je biografija, ovo malo što sam čituckala na netu...
sad kotrljam Krvnikovu pjesmu od Mailera. bolji su mi Goli i mrtvi :D
aux

#9060 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

doktor78 wrote:Dobrodosao u svijet detektiva Harija Hulea. Citao sam Crvendac i cetiri naredne poslije njega (Nemeza,Djavolja zvijezda,Spasitelj, Snjegovic). Ne zna se koja je bolja
Da li se radnja nadovezuje ili su to knjige zasebne za sebe
doktor78

#9061 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

aux wrote:
doktor78 wrote:Dobrodosao u svijet detektiva Harija Hulea. Citao sam Crvendac i cetiri naredne poslije njega (Nemeza,Djavolja zvijezda,Spasitelj, Snjegovic). Ne zna se koja je bolja
Da li se radnja nadovezuje ili su to knjige zasebne za sebe
Knjige su zasebne, ali zbog nekih likova ipak je preporucljivo da ides redom. Nemeza ti je sljedeca
nacho_

#9062 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Don DeLillo - Point Omega :)
MaD_ProfessoR

#9063 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MaD_ProfessoR »

mondo bizarro wrote:završila Berače pamuka od Travena, lajk, opis početaka sindikalnih organizacija u Meksiku i tom kraju :D

Goli i mrtvi su jedan od ponajboljih antiratnih romana :thumbup:
Krvnikova pjesma je također dobra, na jedan poseban, težak, dokumentaristički način. Geri Gilmor :evil:

Čitam zbirku priča Frode Gryttena: Sobe uz more, sobe u gradu.
Svaka od priča inspirisana jednom Hopperovom slikom :thumbup:
Bansuri

#9064 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bansuri »

MaD_ProfessoR wrote:
i to kao valja? :D
morat ću zbavit, fan sam hoppera
ima malo de chirica u sebi
mondo bizarro

#9065 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

MaD_ProfessoR wrote: Krvnikova pjesma je također dobra, na jedan poseban, težak, dokumentaristički način. Geri Gilmor :evil:
dobro su opisani psihološki prenosi :D
nacho_

#9066 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

MaD_ProfessoR wrote:
mondo bizarro wrote:završila Berače pamuka od Travena, lajk, opis početaka sindikalnih organizacija u Meksiku i tom kraju :D

Goli i mrtvi su jedan od ponajboljih antiratnih romana :thumbup:
Slažem se. :thumbup:
Lalena

#9067 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Lalena »

"Emocionalna inteligencija" Danijel Goleman
Nikolai Stavrogin

#9068 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nikolai Stavrogin »

Image
Amor fati
MaD_ProfessoR

#9069 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MaD_ProfessoR »

Bansuri wrote:
MaD_ProfessoR wrote:
i to kao valja? :D
morat ću zbavit, fan sam hoppera
ima malo de chirica u sebi
volim kratku formu, meni je sjeo.
osim motiva crpljenih hopperovim prizorima svakodnevnice,
čitava zbirka pomalo miriše na carvera,a kud ćeš bolje pohvale za kratku formu :P
doktor78

#9070 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Treci, zavrsni dio trilogije "Milenijum". Ove tzv.nastavke od drugih pisaca ne priznajem
azurna_obala

#9071 Re: Šta trenutno čitate?

Post by azurna_obala »

Image
Modest Musorgski

#9072 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Modest Musorgski »

Tunel - Sabato

ubi
mondo bizarro

#9073 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

Modest Musorgski wrote:Tunel - Sabato

ubi
koliko je dobar ili od dosade?
imala sam u planu da čitam ako pronađem pa me zanima :D
pukepuke

#9074 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pukepuke »

Meni je u zadnje vrijeme dosadila beletristika, još od Larssonove trilogije Millenium ne pročitah nešto naročito zanimljivo među novijima, pa ako netko ima neku preporuku... Trenutačno: Hugh Brogan: The Penguin History of the USA.
MaD_ProfessoR

#9075 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MaD_ProfessoR »

pukepuke wrote:Meni je u zadnje vrijeme dosadila beletristika, još od Larssonove trilogije Millenium ne pročitah nešto naročito zanimljivo među novijima, pa ako netko ima neku preporuku... Trenutačno: Hugh Brogan: The Penguin History of the USA.
bolja je Howard Zinnova people's history of USA :P

ima i beletristike dobre, nije sve tako crno :D
nedavno naletih na strašno dobar noir krimić, Philip Kerr je autor, Kristalno Leto je naslov, pa eto jedna preporuka od mene :D
Post Reply