E ako ti tako kazes onda je sto posto tacnoCi-Nick wrote:Kad se dobro okoristi onaj ko je trebao biti oštećen onda se mora postaviti pitanje je li sve farsa.
Ima tu materijala za razmišljanje.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ofici ... /160716095
Uz to spiskovi za hapšenja su sigurno bili spremni i prije događaja.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/tursk ... /160716102
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/tursk ... /160716060
Republika Turska
- zeina
#9051 Re: Republika Turska
-
ST11
#9052 Re: Republika Turska
Hvala, zanimljivo je cuti iz prve ruke, kako je to izgledalor_faruk wrote:pozdrav,
bio sam na aerodromu u istanbulu kada je sve pocelo...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9053 Re: RE: Re: Republika Turska
to bi značilo da su bili primorani zaštititi pilota i preuzeti krivicu, kako bi javnosti pokazali da imaju kontrolu i da nema neposlušnih frakcija u vojscikamen spoticanja wrote: Pricalo se tad da tayyip ne kontrolise vojsku u punom kapacitetu i da su napad na avion izvele nelojalne snage...tad su to i tayyip i davutoglu ostro opovrgli
medjutim pokusaj puca polazuje da ipak nemaju full kontrolu
pogoršanje odnosa sa rusijom je u tom slučaju manja šteta
-
megaman4
#9054 Re: Republika Turska
Zna Erdogan dobro da je ovo samo dobijena bitka ali ne i rat. Nije on glup. Daljnja eskalacija mu nije potrebna, nego smirivanje strasti što prije. Ako stvari izmaknu kontroli. a nadam se iskreno da neće, onda eto i do naših krajeva belaja, a to nam ne treba, jer Turska nije puno daleko od nas. U ovako nestabilnom okruženju, svaki preliv krize kod nas, imao bi fatalne posljedice, o čemu rijetko ko i govori. Nama u BiH i okruženju je najveći interes da se situacija u Turskoj smiri, jer je to naš partner. Međutim, zadnju riječ ima Amerika, koja u svemu ovome vidi svoj interes a Erdoganovo prozivanje Amerike samo šteti njemu i njegovom narodu, a on dobro zna da su Ameri na sve spremni. Žali Bože poginule ljude...pici wrote:zato slijedi druga opcija... i njemu je govno stisnuto u grlu... pola turaka ga ne begenisHe a vojnici regruti se u sanducima vracaju s juga i jugoistoka turske... nezadovoljstvo u vojsci je samo blago upozorenje, svjestan je on toga, najgore sto moze uraditi da ide u lov na vjestice, to je bumerang koji se kad tad vrati... uvest ce Turke u dugotrajnu krizu pa i u gradjanski rat... nek prihvati drugu opciju a islamiste drzi na uzdi... inace ide stap u gujcu.megaman4 wrote:Za Erdogana je najbolje da pokuša smiriti strasti, i da se ne kači previše sa Amerikom, jer mu to u ovom trenu ne treba, zato što su Ameri na sve sposobni, pa čak i da ga nasilno skinu sa čela Turske, ako im je to u interesu.pici wrote:Erdi predstoji nekoliko opcija prva koja ide je uvodjenje totalitarnog rezima i razracunavanje sa protivnicima, silom i represalijama, druga opcija je smirivanje tenzija uvodjenje nekih ustavnih promjena i raspisivanje novih izbora, treca mu je stap u gujcu u skorije vrijeme... ja bi mu prepotucijo ovu drugu ako je imalo pametan.
Last edited by megaman4 on 17/07/2016 11:05, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#9055 Re: Republika Turska
"Nekoliko bivših špijuna koji su se pojavili na CNN-u tokom vojnog udara u Turskoj u petak uvečer imali su brojne savjete za izvršioce vojnog udara.
Jedan od učesnika je djelovao jako razočaran što vojni udar nije uspio da svrgne sa vlasti demokratski izabranu vlast.
Glavni u ovoj skupini bio je Robert Baer, veteran, bivši oficir CIA – e i bivši učesnik u vojnim udarima.
Baer je rekao voditelju emisije da turski vojni udar nije “profesionalno odrađen”.
“Bio sam umiješan u vojne udare ranije”, izjavio je on. “Trebali su zauzeti CNN Turk istog trena, radio stanice, socijalne medije, Internet. Iako nisu zarobili Erdogana, trebali su srediti to na samom početku.”
Baer je također otkrio da je razgovarao o mogućnosti vojnog udara sa turskim oficirima u proteklih nekoliko mjeseci.
Priznao je da su izgledi da uspiju sa udarom ograničeni, ali da bi se mogli naći načini kako da uspiju.
Bivši direktor James Woolsey, koji zagovara vješanje “izdajice” Edwarda Snowdena, savjetovao je pučiste da moraju biti fleksibilni i mijenjati plan tokom udara. On također dodaje da vojni udar ne bi poremetio bliske odnose sa Turskom.
U emisiji na CNN-u pojavio se i bivši general Wesley Clark koji je bio kritičan prema taktici koju su koristili pobunjeni vojnici u Turskoj, iako je podvukao da nije za vojni udar, ali ipak kaže da historija pokazuje da, ako ćeš izvršiti vojni udar, moraš biti odlučan i ubjedljiv."
Jedan od učesnika je djelovao jako razočaran što vojni udar nije uspio da svrgne sa vlasti demokratski izabranu vlast.
Glavni u ovoj skupini bio je Robert Baer, veteran, bivši oficir CIA – e i bivši učesnik u vojnim udarima.
Baer je rekao voditelju emisije da turski vojni udar nije “profesionalno odrađen”.
“Bio sam umiješan u vojne udare ranije”, izjavio je on. “Trebali su zauzeti CNN Turk istog trena, radio stanice, socijalne medije, Internet. Iako nisu zarobili Erdogana, trebali su srediti to na samom početku.”
Baer je također otkrio da je razgovarao o mogućnosti vojnog udara sa turskim oficirima u proteklih nekoliko mjeseci.
Priznao je da su izgledi da uspiju sa udarom ograničeni, ali da bi se mogli naći načini kako da uspiju.
Bivši direktor James Woolsey, koji zagovara vješanje “izdajice” Edwarda Snowdena, savjetovao je pučiste da moraju biti fleksibilni i mijenjati plan tokom udara. On također dodaje da vojni udar ne bi poremetio bliske odnose sa Turskom.
U emisiji na CNN-u pojavio se i bivši general Wesley Clark koji je bio kritičan prema taktici koju su koristili pobunjeni vojnici u Turskoj, iako je podvukao da nije za vojni udar, ali ipak kaže da historija pokazuje da, ako ćeš izvršiti vojni udar, moraš biti odlučan i ubjedljiv."
- @mba
#9056 Re: Republika Turska
zeina wrote:E cuj Erdo sam sebe napao, ko i mi sto smo u ratu bacali granate medju sebe, samozapaljivali se i td., koji bezobrazluk i smjelost u izjavama, odraz neuspjeha i poraza, naslusacemo se mi jos raznih nebuloza, poraz boli a ta bol mora da se lijeci baljezganjem bez ikakvih dokaza
da je kojim slucajem vojni udar uspio nebi o tome bilo price, ovako od pukog razocaranja polako se namece neka teorija kao eto sam izrezirao vojni udar, na zalost svih hejtera turska sa brkom jos jaca izlazi iz ovoga!
Nakon svega ovoga, nameće se pitanje da li obaranje ruskog aviona od 24. novembra 2015. godine predstavlja djelo ove izdajničke grupe?
ka kazem najvjerovatnije jest!
- Kikibombona
#9057 Re: Republika Turska
Sta je bilo sa onim cuvenim pilotom sto je oborio ruski avion?
Ovdje su ga turkofili slavili kao istinskog heroja!
Jos je izgleda porijeklom Bosnjo opaki!
Nije se valjda pretvorio u izdajnika i smece preko noci?
Je li ovo zvanicna Ankara herojskog pilota preko noci proglasi izdajnikom koji je narusio tursko-rusko bratstvo?
Proklet bio Fetulah Gulen, pokusao je zavaditi dva brata, Turcina i Rusa. Gulen je oborio ruski avion.
Mozda je vrijeme da se paralelno sa novim-starim bratimljenjem Rusa i Turaka spajdase i ovi nasi turkofili i rusofili u BiH. Sada ste na istoj strani!!!!
Predlazem da kao znak dobre volje gospodin Mrljavi istakne rusku zastavu na avataru.
Je li ovo zvanicna Ankara herojskog pilota preko noci proglasi izdajnikom koji je narusio tursko-rusko bratstvo?
Proklet bio Fetulah Gulen, pokusao je zavaditi dva brata, Turcina i Rusa. Gulen je oborio ruski avion.
Mozda je vrijeme da se paralelno sa novim-starim bratimljenjem Rusa i Turaka spajdase i ovi nasi turkofili i rusofili u BiH. Sada ste na istoj strani!!!!
Predlazem da kao znak dobre volje gospodin Mrljavi istakne rusku zastavu na avataru.
-
Ci-Nick
#9058 Re: Republika Turska
A kome je do uklanjanja 3000 sudaca ako je samo par sati prijezeina wrote:E ako ti tako kazes onda je sto posto tacnoCi-Nick wrote:Kad se dobro okoristi onaj ko je trebao biti oštećen onda se mora postaviti pitanje je li sve farsa.
Ima tu materijala za razmišljanje.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ofici ... /160716095
Uz to spiskovi za hapšenja su sigurno bili spremni i prije događaja.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/tursk ... /160716102
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/tursk ... /160716060![]()
"spašavao glavu" i kako saznaše kojih 3000 sudaca treba ukloniti ?
-
kakavdanakneiskustvu
- Drvosjeca iz Dejcica
#9060 Re: Republika Turska
arzuhal wrote:Mi u BiH imamo najbolju političku situaciju na dunjaluku, nemoguće da dođe do ovakvih i sličnih udara, tamam da sjednu zajedno CIA, MI6, Mossad i GRU pa sve snage upregnu da dijelovi vojske, policije, gorske službe spašavanja i izviđača kod nas sruše neđe nekaku vlas'... Kod nas se vlas' ne može promjeniti ni izborima, ničim...Mi smo u nekakvom horor političkom limbu, nemoš izać iz noćne more, močvara, Silent Hill..
Jedino da nas neko napadne, ali neko vrijedna poštovanja, kao Njemačka npr. Pa da se predamo odmah.
- Co0l
#9061 Re: Republika Turska
Mogucnost da je vojni udar laziran nije nemoguca,kao ni drugi scenariji, i vjerovatno ce se medju populacijom sklonom teorijama zavjera ta mogucnost dugo smatrati najizgledijom,ali ja se ne mogu oteti utisku da je Erdogan moga cistku medju generalima i sudijama izvesti bez problema i bez reziranja tako rizicne stvari kao sto je vojni udar.To mi je nekako najjaci argument da nije bilo nikakve potrebe za reziranjem puca da bi se opravdalo nesto sto bi proslo nesmetano i bez puca.Pa eno napravise zaokret u odnosima sa Rusijom naglo i neocekivano pa nakon dva dana niko o tom vise i ne prica a da ne mogu smjenit sudije i par oficira.Putin neki dan smjeni kompletan kadar balticke flote i nikom nista.Isto bi bilo i u Turskoj.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#9062 Re: Republika Turska
kamen spoticanja wrote:"Nekoliko bivših špijuna koji su se pojavili na CNN-u tokom vojnog udara u Turskoj u petak uvečer imali su brojne savjete za izvršioce vojnog udara.
zato je meni ovaj vojni udar bio vise kao neka vjezba a ne stvarni, dio vojske se pobunio i drzali mostove i neke zgrade... prvo sto je trebalo poslat specijalne snage na jug i zadrzat Erdu a onda praviti blokade... ovo je meni samo upozorenje Erdi, za dizanje repica, sad je lopta na njegovom terenu ako krene u otvoren obracun sa nepristalicama, to je gradjanski rat, iza par hiljada mrtvih stoji sto hiljada prijatelja i familije... Turci su tradicionalisti i vojna drzava... mentalitet skroz drugaciji od europljana... zali boze samo mrtvih radi budalastina...
- kamen spoticanja
#9063 Re: Republika Turska
Najlakse da mi napadnemo Njemacku..pa odmah potpisemo kapitulacijuDrvosjeca iz Dejcica wrote:arzuhal wrote:Mi u BiH imamo najbolju političku situaciju na dunjaluku, nemoguće da dođe do ovakvih i sličnih udara, tamam da sjednu zajedno CIA, MI6, Mossad i GRU pa sve snage upregnu da dijelovi vojske, policije, gorske službe spašavanja i izviđača kod nas sruše neđe nekaku vlas'... Kod nas se vlas' ne može promjeniti ni izborima, ničim...Mi smo u nekakvom horor političkom limbu, nemoš izać iz noćne more, močvara, Silent Hill..
Jedino da nas neko napadne, ali neko vrijedna poštovanja, kao Njemačka npr. Pa da se predamo odmah.
- Tito_i_Partija
#9065 Re: Republika Turska
Uklanja Brko sudije, uskoro mijenja i ustav, Sultanat se sprema. Jel' ko pit'o Sultana da li mu treba kakav ridjobradi savjetnik? 
- Drvosjeca iz Dejcica
#9066 Re: Republika Turska
Auuu Kiki je razočaran razvojem događaja čim je krenulo kmečanje...čitam izneđu redova da su Bošnje krive za neuspjeli pokušaj vojnog udara.Kikibombona wrote:Sta je bilo sa onim cuvenim pilotom sto je oborio ruski avion?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#9067 Re: Republika Turska
kamen spoticanja wrote:Najlakse da mi napadnemo Njemacku..pa odmah potpisemo kapitulacijuDrvosjeca iz Dejcica wrote:arzuhal wrote:Mi u BiH imamo najbolju političku situaciju na dunjaluku, nemoguće da dođe do ovakvih i sličnih udara, tamam da sjednu zajedno CIA, MI6, Mossad i GRU pa sve snage upregnu da dijelovi vojske, policije, gorske službe spašavanja i izviđača kod nas sruše neđe nekaku vlas'... Kod nas se vlas' ne može promjeniti ni izborima, ničim...Mi smo u nekakvom horor političkom limbu, nemoš izać iz noćne more, močvara, Silent Hill..
svakako im fali rudara
- Drvosjeca iz Dejcica
#9068 Re: Republika Turska
Neka tako i treba, nkakve fajde od ove zapadne kvazi demokratije.Tito_i_Partija wrote:Uklanja Brko sudije, uskoro mijenja i ustav, Sultanat se sprema. Jel' ko pit'o Sultana da li mu treba kakav ridjobradi savjetnik?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9069 Re: Republika Turska
za pristalice teorije o izrežiranom puču - šta da je puč uspio, da su pučisti izlevatili padišaha
šta bi tad
šta bi tad
- Gojeni H
#9070 Re: Republika Turska
Imam prijateljicu Turkinju, iz Istanbula, odlucni sekularista. Jutros sam s njom razgovarao i ona otprilike tvrdi isto sto i ti.jefferson wrote: Jeste, u IST policja jeste uvijek do zuba naoruzana itd. Ali to nije za pohvalu, nego govori o brdu problema.
Onako kako ja vidim ovo, Erdogan je do guse upetljan u ovo. Ja ne mogu vjerovati niti prihvatiti da su generali, pukovnici itd. Turske vojske takvi amateri da naprave ovakav pokusaj vojnog udara. Radio sam s njima, i to je jedna od najboljih vojski na svijetu, i ono sto se desilo sinoc je cisti amaterizam kojeg bi se postidili balvan revolucionari.
Sto se tice nas, eh malo nas je, al smo govna.
Kaze da su svi generali koji su mogli nesto uraditi vec 10 godina po zatvorima. Svi iole hrabriji novinari, isto tako.
Pokusati drzavni udar u 2 grada i ocekivati uspjeh? Ne uhapsiti Erdogana, a ako ne njega onda sve ministre? Ne zauzeti sve glavne TV stanice, releje, itd.?
Njena teorija je da je sve Erdoganovo maslo. Jos uvijek stoji optuzba za korupciju, padala mu je popularnost ... i onda dolazi vojni udar, kojim treba da opravda represiju, stavljanje sudstva u zavidan polozaj, dalje otpustanje i zatvaranje oficirskih neposlusnika, itd.
Ja posto kupio po to prodao ...
- kamen spoticanja
#9071 Re: Republika Turska
Bolje bi ih placali njemci ko ratne zarobljenike nego kuko trenutno
- Drvosjeca iz Dejcica
#9072 Re: Republika Turska
Bilo bi da je pobijedila demokratija i sekularna Turska.japin_mutapi wrote:za pristalice teorije o izrežiranom puču - šta da je puč uspio, da su pučisti izlevatili padišaha
šta bi tad
-
Nadzorna_ploca
#9073 Re: Republika Turska
Ispasti će Erdo jaci od Keme. Go go Sultan! 
- Tito_i_Partija
#9074 Re: Republika Turska
Putin ima daleko vise moci u Rusiji nego Brko u Turskoj.Co0l wrote: Putin neki dan smjeni kompletan kadar balticke flote i nikom nista.Isto bi bilo i u Turskoj.
- kamen spoticanja
#9075 Re: Republika Turska
Onda bi isla prica da je zasluzio,da je postao diktator,da je skrenuo s kemalove ideje....japin_mutapi wrote:za pristalice teorije o izrežiranom puču - šta da je puč uspio, da su pučisti izlevatili padišaha
šta bi tad
cek malo pa to je bilo svakako oko 9 sati u petak