Popularne stvari koje ne kontam
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#9051 Re: Popularne stvari koje ne kontam
slabo raja kod nas priča engleski, iskreno... pogotovo ovi 'obrazovaniji' 
- mad_max_ba
#9052 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Vidi nešto, znati bilo koji strani jezik, nije luksuz nego prijeka potreba u današnjem vremenu.lijepa u dusi wrote:Oj, foliranje danas kad je engleski maltene standard da se zna pored maternjeg
Ali brate ne dozvoljavam upotrebu stranih riječi, pored toliko naših prelijepih, da bi se nekome nešto objasnilo, kazalo ili zabranilo, samo zato jer to zvuči uhu drukčije i modernije.
Tipa:
To je baš fency ili cool,
Ili Bgti kako tebi zvuči rečenica:
"Babo to je sada in".....
Mislim što???
A dobro znamo mi da ti znaš engleski, pričam i ja sa svojim ukućanima pa se ne hvalim
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#9053 Re: Popularne stvari koje ne kontam
zvuči mi fensi
- mad_max_ba
#9054 Re: Popularne stvari koje ne kontam
zforumas wrote:A ond cujes Tarika Helica kako ti zeli svako dobromad_max_ba wrote:Nekad, vako, usnim svašta.
Na nekim stranim jezicima, pa kad se probudim, pitam se, da li sam ja u Bosni ili negdje vanka...
- supercali
#9055 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sa ovim in cool fensi se i ja slazem al sta cemo sa onim stvarima sto recimo nema konkretna rijec u nasem jeziku?mad_max_ba wrote:Vidi nešto, znati bilo koji strani jezik, nije luksuz nego prijeka potreba u današnjem vremenu.lijepa u dusi wrote:Oj, foliranje danas kad je engleski maltene standard da se zna pored maternjeg
Ali brate ne dozvoljavam upotrebu stranih riječi, pored toliko naših prelijepih, da bi se nekome nešto objasnilo, kazalo ili zabranilo, samo zato jer to zvuči uhu drukčije i modernije.
Tipa:
Mislim što???
A dobro znamo mi da ti znaš engleski, pričam i ja sa svojim ukućanima pa se ne hvalim
To su vecinom sada nove rijeci kao selfi i tako tr rijeci
Jel bolje prisvajati ili izmisljati kao sto su hrvati jedno vrijeme kao uvodili hrvatske rijeci pa se sami hrvati smijali tim rijecima
-
lijepa u dusi
#9056 Re: Popularne stvari koje ne kontam
U engleskom se pojavilo toliko fraza koje savrseno odgovaraju odredjenim situacijama ili recimo meme-imad_max_ba wrote:Vidi nešto, znati bilo koji strani jezik, nije luksuz nego prijeka potreba u današnjem vremenu.lijepa u dusi wrote:Oj, foliranje danas kad je engleski maltene standard da se zna pored maternjeg
Tipa:
Mislim što???
Jbg, danas ako kazem "asli" malo me ko razumije. Kad kazem neku frazu na engleskom, vecina zna o cemu pricam.
- wewa
#9057 Re: Popularne stvari koje ne kontam
neobrazovanost - svaka naredna generacija cita upola manje nego prethodna.djevojka bez imena wrote:Ja stvarno ne kontam upotrebu posudjenica i izvedenica iz stranih jezika.
jel' to fora da se pokaze znanje ili se ljudi ne znaju izraziti na maternjem?
vrlo brzo cemo dozivjeti da je i nasem covjeku neophodno naglasiti da se odjevni predmet ne pegla na sebi.
a znali smo se smijati neukim amerima...
- mad_max_ba
#9058 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ok je to kada moraš upotrijebiti neku riječ koje zaista u našem jeziku nemaš a upotrebljavaju se zbog tehnološkog napretka (svako pravilo ima i izuzetke zar ne) ali bespotrebno riječi koje imaš upotrebljavati tuđe, nema smisla zar ne.
Opet moje mišljenje.
P.S.
Kad smo kod toga jedne prilike sam se satro da objasnim jednom kanađaninu šta je Ibrik..........
Opet moje mišljenje.
P.S.
Kad smo kod toga jedne prilike sam se satro da objasnim jednom kanađaninu šta je Ibrik..........
- wewa
#9059 Re: Popularne stvari koje ne kontam
sta si rek'o?mad_max_ba wrote:ok je to kada moraš upotrijebiti neku riječ koje zaista u našem jeziku nemaš a upotrebljavaju se zbog tehnološkog napretka (svako pravilo ima i izuzetke zar ne) ali bespotrebno riječi koje imaš upotrebljavati tuđe, nema smisla zar ne.
Opet moje mišljenje.
P.S.
'to ti je k'o bardak, samo plehani'
-
lijepa u dusi
#9060 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne kazem da je ispravno i da nema razloga da vas malo ne nervira, samo eto... Navika
A nije problem izrazit se ni na nasem, samo sto mi prije izleti engleska rijec u nekim situacijama.
- radiša
#9061 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nekom je standard i francuski,njemacki,pa se ne gađa recenicama iz istog.lijepa u dusi wrote:Oj, foliranje danas kad je engleski maltene standard da se zna pored maternjeg
-
lijepa u dusi
#9062 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zasto ne? Najlaksi nacin za nauciti jezikradiša wrote:Nekom je standard i francuski,njemacki,pa se ne gađa recenicama iz istog.lijepa u dusi wrote:Oj, foliranje danas kad je engleski maltene standard da se zna pored maternjeg
I ne mozes reci da je standard nesto sto je "standard" tebi kao pojedincu. Valjda se standard osnosi na sire narodne mase, pobogu ili sto bi rekli ffs
- radiša
#9063 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa nije meni kao pojedincu,kolko znam u skolama se pored engleskog ucio i ruski,njemacki,francuski pa je to neki standard za nase podrucje.lijepa u dusi wrote:Zasto ne? Najlaksi nacin za nauciti jezikradiša wrote:Nekom je standard i francuski,njemacki,pa se ne gađa recenicama iz istog.lijepa u dusi wrote:Oj, foliranje danas kad je engleski maltene standard da se zna pored maternjeg
I ne mozes reci da je standard nesto sto je "standard" tebi kao pojedincu. Valjda se standard osnosi na sire narodne mase, pobogu ili sto bi rekli ffs
-
lijepa u dusi
- mad_max_ba
#9065 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Asli, Beli, Bezbeli itd itd upotrebljavam kad je potreba za tim i neću nikada nešto drugo reći, a tvoja posljednja rečenica samo govori o tome da kao narod postepeno zaglupljujemo i zatiremo svoj jezik kao nešto što se "ofucalo" (e de mi to prevedi).lijepa u dusi wrote:
U engleskom se pojavilo toliko fraza koje savrseno odgovaraju odredjenim situacijama ili recimo meme-ikad se prevede glupo zvuci, a onako dobije svoj puni smisao
Jbg, danas ako kazem "asli" malo me ko razumije. Kad kazem neku frazu na engleskom, vecina zna o cemu pricam.
Opet kažem moje neko mišljenje i razmišljanje......
- mad_max_ba
#9066 Re: Popularne stvari koje ne kontam
rekoh mu da mu ga to dođe ono za ono, jbga sve ostalo sam iscrpio biowewa wrote:sta si rek'o?mad_max_ba wrote:ok je to kada moraš upotrijebiti neku riječ koje zaista u našem jeziku nemaš a upotrebljavaju se zbog tehnološkog napretka (svako pravilo ima i izuzetke zar ne) ali bespotrebno riječi koje imaš upotrebljavati tuđe, nema smisla zar ne.
Opet moje mišljenje.
P.S.
'to ti je k'o bardak, samo plehani'
- Njanjavi
#9067 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ti bezbeli ne koristis ni rjeci ofinger, orman, volan, srafciger i tako todjevojka bez imena wrote:Ja stvarno ne kontam upotrebu posudjenica i izvedenica iz stranih jezika.
- dobar osjecaj
#9068 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zeljko Bujas ti za "ofucano" daje vise mogucnosti:mad_max_ba wrote:kao narod postepeno zaglupljujemo i zatiremo svoj jezik kao nešto što se "ofucalo" (e de mi to prevedi).
......
broken-down
run-down
worn-out
shabby
seedy
bedraggled...
Ja bi se dvoumila izmedju worn-out i shabby
Da kolektivno zaglupljujemo u dosta polja nije nista novo. Ne samo mi. Svuda u svijetu ljudi zaglupljuju u razlicitim oblastima.
Sto se tice jezika, osim brzine napretka tehnologija koje nijedan zivi jezik ne moze pratiti, potpuno se promijenio nacin zivota i prioriteti.
Mi smo premalo drustvo i trziste koje ne moze sebi priustiti neku znacajnu kolicinu prevoda i objavljivanja ni tra la la ni strucne literature.
Hoce li ljudi strpljivo i glupo cekati i njegovati iskljucivo maternji jezik dok zivot prolazi? Nece. Citace sve sto nadju. To sto je to najcesce na engleskom je realnost.
- radiša
#9069 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma nisamlijepa u dusi wrote:Upravu si
Doso meni jaran iz njemacke poslje rata,ubacuje on tako neke recenice na njemackom,hajde reko momak doso pa dok se privikne na nas,kad kaze nesto na njemackom ja kazem ma ja,kako nije i tako to...na kraju kaze on meni kad si to ti naucio tako dobro njemacki da me sve kontas reko nisam,nemam ti ja pojma nego te zajebavam
Jebo mi je sve po spisku
- mad_max_ba
#9070 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma vidi jednu stvar općepoznato je to da su se neke riječi u našem jeziku toliko primile da i ne znamo drukčije nešto reći izuzev na stranom jeziku ili pak kao primjer da navedem digitron i kaladont (koje su samo proizvođački nazivi tih artikala), a evo fino njanjavi navede i germanizme tipa šerafciger, ofinger pa rošule... nastavi niz.dobar osjecaj wrote:Zeljko Bujas ti za "ofucano" daje vise mogucnosti:mad_max_ba wrote:kao narod postepeno zaglupljujemo i zatiremo svoj jezik kao nešto što se "ofucalo" (e de mi to prevedi).
......
broken-down
run-down
worn-out
shabby
seedy
bedraggled...
Ja bi se dvoumila izmedju worn-out i shabby![]()
Da kolektivno zaglupljujemo u dosta polja nije nista novo. Ne samo mi. Svuda u svijetu ljudi zaglupljuju u razlicitim oblastima.
Sto se tice jezika, osim brzine napretka tehnologija koje nijedan zivi jezik ne moze pratiti, potpuno se promijenio nacin zivota i prioriteti.
Mi smo premalo drustvo i trziste koje ne moze sebi priustiti neku znacajnu kolicinu prevoda i objavljivanja ni tra la la ni strucne literature.
Hoce li ljudi strpljivo i glupo cekati i njegovati iskljucivo maternji jezik dok zivot prolazi? Nece. Citace sve sto nadju. To sto je to najcesce na engleskom je realnost.
Ali u regularnom govoru rečenica tipa moja gornja koja bi završavala ne sa ofucano ali sa nekim eng. izrazom kao npr:
"kao narod postepeno zaglupljujemo i zatiremo svoj jezik kao nešto što je obsolete"
mi je totalna (može se upotrijebiti nonsens) glupost.
I kao ja sad kada tako to kažem ono bude prosvijtljeno i mudro i divi ga što ovaj umije itd itd
Ma hajte molim vas
- anchor85
#9071 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Navika. Ne znači da se ne znaš izraziti na našem, nego si jednostavno naučio te riječi tako. Ja sedmu godinu radim za strane kompanije u kojima je engleski službeni jezik i u kojima se jako puno koriste te posuđenice i izvedenice, te sam i ja tako naučila. I kada radim prevod nekog teksta na naš, jako mi je teško naći adekvatnu riječ na bosanskom. Npr. IT pojmove nikada ne prevodim jer su mi baš glupi prevodi.djevojka bez imena wrote:Ja stvarno ne kontam upotrebu posudjenica i izvedenica iz stranih jezika.
-
maida95
#9072 Re: Popularne stvari koje ne kontam
pa eto kako da kažem da je nešto cool, bez da upotrijebim tu riječ? Ja barem ne znam, možda i postoji riječmad_max_ba wrote:Vidi nešto, znati bilo koji strani jezik, nije luksuz nego prijeka potreba u današnjem vremenu.lijepa u dusi wrote:Oj, foliranje danas kad je engleski maltene standard da se zna pored maternjeg
Tipa:
Mislim što???
- annoy
#9073 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Istina. Ne volim ni ja one što pričaju napola engleski, napola materinji, ali ti neki izrazi ti se jednostavno udomaće u mozak. Ako puno čitaš na engleski, gledaš filmove, muziku, dođeš do nivoa kad počneš i razmišljat na engleski. I jednostavno ti se nekad bez razmišljanja omakne da za neki pojam upotrijebiš neku englesku riječ. Ili frazu. Teško je prevoditi fraze a ne postoji uvijek fraza na našem koja je baš jednakoznačna.lijepa u dusi wrote:
U engleskom se pojavilo toliko fraza koje savrseno odgovaraju odredjenim situacijama ili recimo meme-ikad se prevede glupo zvuci, a onako dobije svoj puni smisao
- insomnia78
#9074 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Na engleskOM
Ova teme postala poligon za kojekakve "neshvacene" kompleksase
Ova teme postala poligon za kojekakve "neshvacene" kompleksase
-
Mega Man X
#9075 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A jbt čitava diskusija oko izvedenica i posuđenica..
Pod boldirano mislim na sebe. Stalno to radim, a meni to baš zanimljivo.annoy wrote: Ako puno čitaš na engleski, gledaš filmove, muziku, dođeš do nivoa kad počneš i razmišljat na engleski. I jednostavno ti se nekad bez razmišljanja omakne da za neki pojam upotrijebiš neku englesku riječ. Ili frazu. Teško je prevoditi fraze a ne postoji uvijek fraza na našem koja je baš jednakoznačna.
Last edited by Mega Man X on 21/04/2017 12:38, edited 2 times in total.