Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#9051 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Pa nego da smo smijesni @aurora... MIslim, otkud nam uopste ideja da ne prihvatamo ove toliko validne argumente i tumacenja. Ko je vidio razmisljati svojom glavom o svemu tome, pobogu si :D
JVC

#9052 Re: Ateizam

Post by JVC »

Dozer wrote:Jesi ti ikad vidio smokvu uzivo, recimo u maju...?
Ili i ranije...
Gdje? Kod nas u Heregovini ili na Bliskom Istoku?
JVC

#9053 Re: Ateizam

Post by JVC »

aurora313 wrote: Vidiš Dozer, nigdje Marko ne spominje vremensku dob za smokve. On samo kao zapisuje da im nije bilo vrijeme.
Medjutoa, ovi naši znaju sve. Znaju da je bio april (kako znaju, to bog sami zna), znaju da opišu detalje koji nemaju vezu sa samim događajem, i da to nature kao autoritativan odgovor, gdje bih ja—skroman čitalac sa normalnim darom opažanja—ipak ustanovio da tu nešto vjerski smrdi.

I ne reče nam iskusni JVC komentator čemu osuda drveta? Ne viđeh tu moral priče i vrijednost božanske logike. Može li kakvo objašnjenje, please?

I onda smo mi ateisti smiješni. :-)
Da li zaista moram da crtam ili...? Imas onaj switch, znas ono ON-OFF, klikni covjece!
aurora313

#9054 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Laertes wrote:Pokušavam zamisliti da jedan ateista uleti na temu, recimo, "Za predane Allahu", i počne, kao, šukati vjernicima kao ovaj Šećerbeg, pisati im da su glupi, to vam je Otaj islam i tako to. Arzo bi ga u roku od ništa žik-žik u Banoviće. Al' "vjernik" može srati po ateistima koliko hoće. Baš kao i u real life u Baznijaendhrcegowina.
Bavih se mišlju da povadim sva sranja što ih on napisa, al' nije vrijedan toga.
Takve najbolje ignorisati. Na taj način, oduzmeš im ono što ionako nemaju: argumente za diskusiju.
aurora313

#9055 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Biblija je puna savjeta kojih sa čak ni najrevnosniji forumski vjernici ne drže, a jedan od tih je i ovaj kojim Isus savjetuje svoje slijedbenike. Zašto vjernici slijede dijelove gdje nema ovozemaljske kazne kao dole, to bi bilo interesantno saznati. A evo o čemu se ovdje radi:

”Reći ću vam da onaj ko gleda požudno u ženu već je učinio preljub sa njom u svom srcu. Ako tvoje desno oko prouzrokuje grijeh, izvadi ga i baci. Bolje ti je da izgubiš jedan dio svog tijela, nego da tvoje čitavo tijelo bude bačeno u vatru. I ako je tvoja desna ruka razlog za grijeh, odsjeci je i baci je…” (Matija, 5:28-30)

"But I tell you that anyone who looks at a woman lustfully has already committed adultery with her in his heart. If your right eye causes you to sin, gouge it out and throw it away. It is better for you to lose one part of your body than for your whole body to be thrown into hell. And if your right hand causes you to sin, cut it off and throw it away. It is better for you to lose one part of your body than for your whole body to go into hell.  (From the NIV Bible, Matthew 5:28-30)"

Ok dežurni čistunci: molim za komentar ovoj božijoj gluposti.
JVC

#9056 Re: Ateizam

Post by JVC »

aurora313 wrote:Biblija je puna savjeta kojih sa čak ni najrevnosniji forumski vjernici ne drže, a jedan od tih je i ovaj kojim Isus savjetuje svoje slijedbenike. Zašto vjernici slijede dijelove gdje nema ovozemaljske kazne kao dole, to bi bilo interesantno saznati. A evo o čemu se ovdje radi:

”Reći ću vam da onaj ko gleda požudno u ženu već je učinio preljub sa njom u svom srcu. Ako tvoje desno oko prouzrokuje grijeh, izvadi ga i baci. Bolje ti je da izgubiš jedan dio svog tijela, nego da tvoje čitavo tijelo bude bačeno u vatru. I ako je tvoja desna ruka razlog za grijeh, odsjeci je i baci je…” (Matija, 5:28-30)

"But I tell you that anyone who looks at a woman lustfully has already committed adultery with her in his heart. If your right eye causes you to sin, gouge it out and throw it away. It is better for you to lose one part of your body than for your whole body to be thrown into hell. And if your right hand causes you to sin, cut it off and throw it away. It is better for you to lose one part of your body than for your whole body to go into hell.  (From the NIV Bible, Matthew 5:28-30)"

Citajuci tvoje postove cesto mi padne na pamet Matej 7:6.
aurora313

#9057 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:
aurora313 wrote:....”Reći ću vam da onaj ko gleda požudno u ženu već je učinio preljub sa njom u svom srcu. Ako tvoje desno oko prouzrokuje grijeh, izvadi ga i baci. Bolje ti je da izgubiš jedan dio svog tijela, nego da tvoje čitavo tijelo bude bačeno u vatru...” (Matija, 5:28-30)
Misliš ono ako desno oko prouzrokuje grijeh, namiguj lijevim! Ima tu logike. ;-)
aurora313

#9058 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Kako neko nedajmibože ne bi pomislio da sam samo protiv hrišćanskih mantijaša, evo i malo božijih savjeta iz Starog zavjeta/testamenta, dakle iz materijala koji je od boga dat Izraelitima kao ‘izabranom narodu‘.

Da bi Jehva udovoljio Izraelitima, on ih ovako savjetuje (uzeto iz Pete knjige Starog Testamenta, Ponovljeni zakon—Deuteronomy 20:10-16):

... “Kada dodjete do grada sa kojim treba ratovati, ponudite im uslove mira. Iako je odgovor mir i oni vam otvore grad, onda svi koji su u njemu moraju da prinudno rade za vas i da vam služe. A ako ne pristanu na mir nego ratuju protiv vas, onda će te ga opkoliti. I kada vam ga Bog da u vaše ruke, probosti ćete sve muškarce mačem, a žene, djecu, stoku i sve ostalo uzećete kao ratni plijen; i uživaćete sva dobra vaših neprijatelja koje vam je Bog dao… A u gradovima koje vam je Bog dao kao vaše naslijeđe, vi nećete sačuvati bilo šta što diše…

Koji to grad ne bi objeručke prihvatio ovako lijepe uslove opsade!
Eto, tako je govorio Milostivi.
broj dva

#9059 Re: Ateizam

Post by broj dva »

JVC wrote:
aurora313 wrote:Biblija je puna savjeta kojih sa čak ni najrevnosniji forumski vjernici ne drže, a jedan od tih je i ovaj kojim Isus savjetuje svoje slijedbenike. Zašto vjernici slijede dijelove gdje nema ovozemaljske kazne kao dole, to bi bilo interesantno saznati. A evo o čemu se ovdje radi:

--
Jedna od najglupljih i daleko najmonstruoznija, ogavnija, nemoralnija knjiga ikada napisana. Mali izbor savjeta i moralnih uputa iz bogomdane knjige:

No. 1:St Paul’s advice about whether women are allowed to teach men in church:

“I do not permit a woman to teach or to have authority over a man; she must be silent.” (1 Timothy 2:12)

No. 2: In this verse, Samuel, one of the early leaders of Israel, orders genocide against a neighbouring people:

“This is what the Lord Almighty says... ‘Now go and strike Amalek and devote to destruction all that they have. Do not spare them, but kill both man and woman, child and infant, ox and sheep, camel and donkey.’” (1 Samuel 15:3)

No. 3: A command of Moses:

“Do not allow a sorceress to live.” (Exodus 22:18)

No. 4: The ending of Psalm 137, a psalm which was made into a disco calypso hit by Boney M, is often omitted from readings in church:

“Happy is he who repays you for what you have done to us – he who seizes your infants and dashes them against the rocks.” (Psalm 137:9)

No. 5: Another blood-curdling tale from the Book of Judges, where an Israelite man is trapped in a house by a hostile crowd, and sends out his concubine to placate them:

“So the man took his concubine and sent her outside to them, and they raped her and abused her throughout the night, and at dawn they let her go. At daybreak the woman went back to the house where her master was staying, fell down at the door and lay there until daylight. When her master got up in the morning and opened the door of the house and stepped out to continue on his way, there lay his concubine, fallen in the doorway of the house, with her hands on the threshold. He said to her, ‘Get up; let’s go.’ But there was no answer. Then the man put her on his donkey and set out for home.” (Judges 19:25-28)

No. 6: St Paul condemns homosexuality in the opening chapter of the Book of Romans:

“In the same way also the men, giving up natural intercourse with women, were consumed with passion for one another. Men committed shameless acts with men and received in their own persons the due penalty for their error.” (Romans 1:27)

No. 7: In this story from the Book of Judges, an Israelite leader, Jephthah, makes a rash vow to God, which has to be carried out:

“And Jephthah made a vow to the Lord, and said, ‘If you will give the Ammonites into my hand, then whoever comes out of the doors of my house to meet me, when I return victorious from the Ammonites, shall be the Lord’s, to be offered up by me as a burnt-offering.’ Then Jephthah came to his home at Mizpah; and there was his daughter coming out to meet him with timbrels and with dancing. She was his only child; he had no son or daughter except her. When he saw her, he tore his clothes, and said, ‘Alas, my daughter! You have brought me very low; you have become the cause of great trouble to me. For I have opened my mouth to the Lord, and I cannot take back my vow.’” (Judges 11:30-1, 34-5)

No. 8: The Lord is speaking to Abraham in this story where God commands him to sacrifice his son:

‘Take your son, your only son Isaac, whom you love, and go to the land of Moriah, and offer him there as a burnt-offering on one of the mountains that I shall show you.’ (Genesis 22:2)

No. 9: “Wives, submit to your husbands as to the Lord.” (Ephesians 5:22)

No. 10: “Slaves, submit yourselves to your masters with all respect, not only to the good and gentle but also to the cruel.” (1 Peter 2:18)
Edouard

#9060 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Iako je tema ateizam, a ne Biblija, nakon provale 'premudrih' misli slobodnog uma i ateističkog karaktera o Bibliji, evo što o istoj kažu neuki i neupućeni, neki od obične raje:

Isaac Newton engleski fizičar, matematičar i astronom:
Čvrsto vjerujem da je Biblija Božja riječ koju su napisali nadahnuti ljudi. Svakodnevno je proučavam.
Vjerujem u vjerodostojnost Biblije više nego i u jednu drugu svjetovnu povijesnu knjigu.

Walter Scott škotski pisac ‘otac povijesnog romana:
Samo je jedna knjiga koja se može nazvati Knjigom – Biblija.

Rousseau, francuski filozof i književnik:
Evanđelje je tako lijepo, da bi onaj tko ga je izmislio, kad bi bilo izmišljeno, bio vrjedniji divljenja nego sami opisani heroj.

Mahatma Gandhi:
Vi kršćani imate knjigu s kojom bi mogli zapaliti svijet ali to ne znate.

Sv. Augustin, pisac, teolog, crkveni učitelj:
Kod Platona i Cicerona čitao sam vrlo mudrih i divnih misli; ali nikad nisam ni kod jednog pročitao: ‘Dođite k meni svi umorni i opterećeni.

Charlees Dickens, engleski književnik i pripovjedač:
Novi Zavjet je najbolja knjiga koju je svijet ikad poznavao.

Dostojevski, jedan od najznačajnijih književnika u povijesti:
U četiri godine mojega progonstva, imao sam kod sebe jednu jedinu knjigu. Imao sam je pod svojim jastukom i čitao sam svakoga dana iz nje. Razmišljao sam o svakoj riječi, naučio sam je napamet i našao u njoj utjehu i pomoć.

Ambrose Fleming, engleski fizičar:
‘U Bibliji nema ničega što bi znanstveniku prouzročilo probleme s Isusom Kristom.’

Jure Kaštelan, hrvatski književnik:
‘Biblija je najčitanija i najviše prevođena knjiga koju je dao stvaralački genij čovječanstva.

Theodor Roosevelt, američki predsjednik:
‘Nijedan obrazovan čovjek ne smije sebi dopustiti da ignorira Bibliju.'
’Temeljito poznavanje Biblije vrjednije je od fakultetskog obrazovanja.'

Sören Kierkegaard, danski filozof:
'Biblija nije stvorena da je mi kritiziramo, nego da ona kritizira nas.’

Mark Twain, američki književnik:
‘Najviše me uznemiruju, ne ona biblijska mjesta koja ne razumijem, nego ona koja razumijem, a ne živim po njima.’

Immanuel Kant, njemački filozof:
'Biblija je knjiga takvog sadržaja da je to najbolji dokaz njezina božanskog podrijetla. U njoj se nalazi povijest svijeta, povijest Božje providnosti od početka svijeta pa do konačnog uništenja svega stvorenoga. Sve knjige koje sam pročitao nisu mi pružile toliko utjehe koliko mi je pružila ova riječ Biblije.’

Nikola Tesla:
‘Nemoguće je valjano upravljati svijetom bez Boga i Biblije. Majka me učila da svu istinu uvijek tražim u Bibliji.’
Ramzess Veliki

#9061 Re: Ateizam

Post by Ramzess Veliki »

A sta ce drugo jadni reci kad je utjecaj crkve bio takav da bi izgubili posao da je nisu podrzavali.

Jadni ljudi ... :sad:
Ramzess Veliki

#9062 Re: Ateizam

Post by Ramzess Veliki »

Da se vi Biblijski agitatori malo preispitate:

DA LI JE ZEMLJA RAVNA ILI OKRUGLA?

Ako je vas odgovor NE, znaci dosljedno sirite crkvenu mudrost na neuk narod i zasluzujete sve pohvale i napredovanje u zivotu koji ce podrzati vasa lokalna crkvena zajednica.

Ako je vas odgovor DA, vi ste heretici i dovodite u pitanje ucenje Crkve i Vatikana, dovodite u pitanje vjerodostojnost Biblije i u dogovoru ste sa Djavolom. Bit cete spaljeni na lomaci a sva vasa imovina bit ce konfiskovana i data crkvi na koristenje.

:novine:
aurora313

#9063 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:Iako je tema ateizam...
Ovdje nećemo o Bibliji. Ali imamo mi nama nešto bližeg, Vasu Pelagića, teologa iz Bosne, arhimandrita (najviši kaluđerski čin), direktora banjalučke bogoslovije... pa hajde da vidimo šta je on to konačno napisao nakon provedenog života sa mantijašima.

Mantijaška pokvarenost i fino udešene lažarije
Piše: VASA PELAGIĆ (1833 –1899)

Meni, kao bogoslovu, arhimandritu, profesoru i direktoru ”bosansko banjalučke” bogoslovije, zadugo bijaše teško da ovako javno priznam i svijetu na vidiku očitujem ovu vječitu istinu protiv nas mantijaša i našeg mantijaškog morala. Tim teže što mi je patrijarh carigradski, na zahtijev opštine, vać telegrafski bio ukazao vladičansko zvanje i što sam u Banjaluci i celoj okolini živio ”kao mali car” kao i ostali krupni mantijaši i što me narod cijele Bosne poštovao kao svog ”svetitelja”, kao ”svetog Savu”, kao ”novog” Hrista. To će posvjedočiti svaki Krajišnik. Ali uvidjevši našu mantijašku duboku pokvarenost i fino udešene lažarije, koje smo mi pokrili lažnim sjajnim pokrovom, to jest velikom firmom boga, vjere, crkve i morala; saznavši uz to stvarne potrebe naroda i čovječanstva i njihove goleme nevolje, koje mu dolaze jedino stoga što ne umije da umuje i da se upravlja po umuzdravog razuma i osećanju čistog poštenja, bio sam prinuđen po nagonu naučnih razloga, a u hataristine i privlačnosti, da dam ostavku na to veliko zvanje i gospodovanje, da napišem ovu izjavu ”Umovanje zdravog razuma” i da se posvetim stvarnom unapređenju i usavršavanju sebe i svoga naroda i čovječanskog roda, ukoliko sam kadar da to učinim
Zbog svih navedenih religioznih i mantijaških zabluda, petljanija, nesaglasnosti i škodljivosti, na osnovi čiste nauke i narodnih i čovječanskih interesa, zdrav razum odriče svaku svetinjačku i božanstvenu važnost svemu onome u što vjeruje obični um, pa iz svega dovde pomenutog izvodi kratak izvod koji ovako glasi:
1. Takozvano ”sveto pismo” nije ništa drugo no zbornik svih mantijaških sanjarija i petljanija koji nikakvog logičkog smisla nemaju i koje svojim šarlatanskim protivrječjem same sebe gotovo na svakom listu u laž ugone. Više vrijedi jedan najmanji člančić iz racionalne ekonomije no sve bogoslovske knjige što ih ima na svijetu.
2. Sveta majka crkva, dom božiji nije ni u dlaku važnija i svetija od običnog doma i kućerka. I više vrijedi za narod jedan naučno udešen arterski bunar, česma, no sve pravoslane i krivoslavne crkve i manastiri. Crkva je privilegisani dom zaglupljivanja, laži i ropstva. Ja, kao profesor bogoslovije i arhimandrit, i po tri puta ovo kažem. Kad bih drukčije rekao, lagao bih narodu. Kad bih drukčije pripovjedao, bio bih izdajica nauke. Za ovu izrečenu istinu mene će strogo, vrlo strogo osuditi ne samo zatucana masa naroda nego i sva iteligencija koja diše podlim, nazadnim i sebičnim duhom. Pa neka i to bude, ali doći će jednom ono sveto doba kad će sav narod i sve ljudstvo ovako misliti, mada ću ja tada biti u vječnoj zaboravnosti. I pošto još niko u crkvi ni vidio, a kamoli čuo premilostivog boga da svoju djecu, narod poučava, to se može potpuno savjesno reći da ne vrijedi u nju ići kad gazda u domu nije; šta će đaci u školi bez učitelja? Kalfe im ne mogu zamjeniti učitelja i oca. Crkva je mantijaški dućan u kome oni prodaju svoju nestvarnu i neslanu robu i niti osnivaju za buduće svoje spekulacije i ugodnije živovanje.
3. ”Molitva i blagoslov” ne vrijedi više od običnog bapskog preklapanja i vračanja. Pape i ostali krupni i sitni mantijaši blagosloviše krstonosnu vojsku da osvoji ”svjeta mesta”, ”grob Hristov” iz ruku aziskih varvara, pa svi krstonosci zaglaviše pod udarcima nekrštenih ”agarjana”. Oni blagosloviše Napoleona da pokori Prusku, a ruski sveštenodostojnici cara Nikolaja da pokori Sultanovu vladu i državu, pa obje blagoslovene strane konačno izgubiše megdan. Narod Slavonije baš se moli bogu i dobija popovske blagoslove, pa eno 1878-1879 godine savska poplava učini čitave užase od naroda koji stanuju u niskim ravnicama pored Save. Rusi su tako pobožni da su u samoj Moskvi podigli 4.000 crkava i manastira, pa eno glad Samariska, suša Voroneška, crnac Astrahanski i Neronski knut imperatorsko-carski mahom ih ugnjetava, unesrećava i satire. Mantijaši i narod jevrejski i turski tolike vjekove oguliše se čineći molitve, udarajući se uprsa i derući se na munarama: ”alah al alah!” pa sve sa zla na gore. Gone ih i biju od svih strana. Od velike turske carevine postoje odlomci. Hiljadama godina tako čine i Kinezi i Indija, pa ipak gomilama skaču u vodu od gladi i nevolje. Hristijanski bogoslovi već promukoše i vrat iskriviše vičući boga: Gospodi, vozvah tebje, usliši mja – pa još nikada ne siđe među nas; i tolikom sirotom svijetu neće da pošalje ni pečenih vrana, a kamoli jarebica. Ima još sijaset podobnih primjera, ali i ovoliko je dosta.
4. ”Časni krst” nijema vrijednosti ni svetlosti koliko običan štap, jer ovim se svijet poštapa i brani, a krstom se niko ni u kom slučaju ne može pomoći. Krst je, kao i molitva, pomoćnik varalicama.
5. Krštenje je jedna uobičajena navika koja je toliko sveta koliko pušenje opijuma ili duvana. Ono je toliko pošteno da nemoćno dijete, koje ništa ne zna, priveže ovoj ili onoj vjeri i prišije mu ovako ili onako ime bez njegova znanja i sa izvolenja.
6. Bogoslovske škole nisu ništa drugo no izvodi u kojima se uči kako će se finije i vještije zaglupljivati narodi, izopačavati svijet i poricati i ismijavati naučne istine. Ko ovo ne uviđa, on je bez razuma.
7. Bog, raj, pakao, anđeli i đavoli nisu ništa drugo no zlonamjerno izmišljena strašila mantijaška i tiranska ujdurma pomoću čega su narod plašili i izvlačili njegovu zamuku, zaradu da lakše i obilatije gospoduju i uživaju. Ovu istinu potvrđuju, prvo, naši gore navedeni mnogobrojni primjeri; drugo, što su narodi od vremena na vrijeme mijenjali svoje bogove i vjere, to jest stare ostavljali, pa nove usvajali, i što za ljudstvo nije određena jedna vjera nego ih sijaset postoji, i svaka sebe hvali a druge poriče i naziva ”jeretičkim” i lažnim. Kada bi postojao negdje jedan svemogući i dobri bog, on bi odredio jednu vjeru za sve narode i za sva vremena.
8. Sadašnji moral koji crkva održava i radi koga, tobože postoje mantijaši na svijetu jeste javna laž koja je zakonom i običajima utvđena i privilegisana. Kakva tu može biti morala kada je majka crkva u ime toga svog morala odredila partrijarha u karlovačkom 24.000 lanaca (jutara) zemlje, a sav Dalj, Borovo i Bijelo Brdo, gdje taj spahiluk postoji, nemaju više od 8.000 jutara zemlje. Ne samo to, nego je dotični patrijarh oteo od naroda tih sela mnogo njihove zemlje koje je on još odavno obrađivao i na njih plaćao desetak. Kada se narod uzbunio zbog toga i rastjerao spahiske namjesnike, taj glavar crkve i naroda pozvao je žandare i vojsku, te je narod prinudio da ustupi njemu svoje vječito pravo. Docnije, kad je narod mirnim načinom tražio i molio da mu on, kao njihov duhovni otac i pastir naroda, povrati uzetu zemlju, odgovorio im je taj sluga i boga oltara da će ih sve prodati Jevrejima. Na to odgovori jedan član deputacije: ”Hvala vam, ekselencijo! Hristos je došao da nas izbavi od Jevreja, a vi, kao namjesnik njegov, prodajete nas Jevrejima”. Za tu iskrenu riječ težaka partrijarh je istjerao deputaciju napolje. Katolički vladika Štrosmajer ima dva puta više a kardinal papski Švarcenberg ima veći spahiluk no sva prijašnja crnogorska državica. I mitropolit beogradski vuče godišnje veću sumu zarade narodne no 40 učitelja narodnih, veću no stotine nadničara koji, praveći puteve i mostove, škole i radionice, staništa i radionice, i izrađujući odijelo i hranu, više koriste ljudstvu i kulturi za jedan dan no taj vladika svega svoga vijeka, jer od blagoslova njegova ni mušice ni, pogotovo, ljudi ne mogu živjeti. I ako je takva rasporedna nagrada moralna, onda i nema na svijetu ništa nemoralno, nepravedno.

I sama priroda antipatična je prema bogu, molitvi, crkvi i vjeri. Dijete je sušta priroda. U prirodi traje vječiti rad i dijete teži radu čim malčice moćno postane. Djeca se vrgolje, kopeče, plaču, kreću, čas nešto grade i ruše i opet nešto drugo počinju dok se ne umore. Priroda njegova naklonjena je ma kakvom radu. Na to ga gone prirodni zakoni. A priroda dječja naprotiv bježi od boga i od crkve i od bogomolje. Dijete nikada ne zove ni boga ni crkvu u pomoć dok ga tome drugi ne nauče, a onome što je čovjeku prirodno – raditi i jesti, djeca su naklonjena.

Kada sam pročitao ovaj spis nekim svojim mantijaškim kolegama, neki, zaprepašćeni od čuda, pobjegoše iz našeg društva, a neki mi upraviše ovakvo pitanje: Pa šta je onda sve to na svijetu, i u šta će narod vjerovati? Čega će se prosti narod bojati, ako ne boga i pakla, pa da ne otima i ubija? Bez toga bi prosti svijet počinio užase itd.
Na to im ja ovako odgovorim: Najveća je svetinja na svijetu ona činjenica koja je kadra da očividno ukaže i osnuje ovdje na zemlji pošten i razuman, bratstven i jednako pravedan i srećan život za sve članove čovječanskih društava. I ovu moćnu činjenicu sastavlja prvo, matematična istina koja saznaje prirodne zakone, poslovanje prirode i društva i posljedice toga poslovanja, i po kojoj istini kod svih naroda i kroz sve vijekove dva i dva čine četiri, osam i osam šesnaest, a dva puta šesnaest – trideset i dva; drugi sastavni član ove moćne činjenice jeste naučni moral koji priznaje da svako čeljade društva mora imati potpuno jednake dužnosti na svako društveno poslovanje i potpuno jednaka prava na uživanje i na umno i tjelesno razvijanje koje ostali članovi društva mogu uživati; dakle, vjera u večnu moć prirodnih zakona, matematičkih istina i u čovečansku jednakost i bratstvo. Ta, eto, činjenica jeste najdostojnija vjera za čovječanstvo, jer vjera koja se sastoji u ovoj činjenici jeste uzor, pravičnost i tvorac prave ljudske sreće, jer ona ne traži i ne zahtijeva skupocjenih crkava i manastira ni moljenje, ni metanija, ni popova, ni kaluđera, ni milostinje, ni dacije, ni raje, ni ugnjetača.
Ova činjenica, kao produkt istorijskog rada ljudskog, kao izraz ljudskih potreba i kao najčistija pojava sadašnjeg pogresa, kulture i civilizacije, jedina je kadra da uništi svaku nepravdu i neistinu, ugnjetače i ugnjetene, ”slugu” i ”gospodu”, nepraktičan i partajičan rad, to jest međusobne mržnje, osvetu, svađe, ubistva, krađe, grabež, varanje, ratove, oružje, vojsku, terete i neprirodne bolesti, pa da stvori jednakopravnu braću i zajednički udruženi, lagani, bratski, napredan, sloboda, kulturan, pravedan, čovječan, zdrastven i istinito voljan, radostan i srećan rad i život za svakoliku čeljad svekolikog ljudskog društva. Takva religija ljudstva jeste istiniti i stvarni tvorac i ostvarilac čovjekovih želja i njegove sreće i utjehe. To je pravi moral i takav moral u stanju je da proizvodi i usavršava najblagodetnije posljedice za postojeće i buduće naraštaje ljudstva. I za ovakvu uzvišenu vjeru i ovakav uzoriti moral u današnjem pokvarenom društvu mnogi milioni žude i srdačno posluju; buduće svesnije i pravednije čovječanstvo jedino će ovakvu vjeru vjerovati i ovakav moral ispovjedati – vjeru u istinu i pravdu, vjeru u ljudsko bratstvo i jedinstvo. A što se tiče onoga, kao da bi ”prosti svijet” bez vjere u boga, raj i pakao, otimao, ubijao, silovao itd., to je puka laž; jer u svijetu, dok postoje ovolike nepravde, nevolje i načelo privatne svojine, pored te vjere dešavalo bi se, kao što se i danas dešava, gomila otimanja, ubijanja i silovanja samo kad ne bi bilo časti i kazne na ovom svijetu…
Završavajući ovaj spis, velimo još i ovo: krajnje je vrijeme da svi školovani i neškolovani obični mislioci uvide i ostave svoje duboke i štetne zablude, pa da usvoje i potpuno prime umovanje i poslovanje zdravog razuma, te da tako zajednički upotrebe svoju umnu, tjelesnu i materijalnu snagu na opštu korist svega društva; jer kada su svi članovi društva u jednako srećnom i bratskom stanju, onda je i pojedinac i tok ljudske kulture od svake opasnosti i nesreće osiguran.
A kao najkrajnjiji završetak neka bude ovo:
“Vjerovao bi svak’ u boga kad bi moglo bit',
Da očita ‘vjerovanje’, pa da bude sit.”
Last edited by aurora313 on 23/11/2017 10:06, edited 1 time in total.
Dope_Man

#9064 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote:I ako je tvoja desna ruka razlog za grijeh, odsjeci je i baci je…” (Matija, 5:28-30)
Ih koliko bi ovo bilo nezdravo za ljudsku rasu s obzirom na emotivnu povezanost koju svaki mladi djecak osjeca prema Desanki Sakic :D... bezveze bi SVI, ali bas SVI bez izuzetka hodali bez jedne ruke.. a onda i bez druge :D
r_faruk

#9065 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Dope_Man wrote:
aurora313 wrote:I ako je tvoja desna ruka razlog za grijeh, odsjeci je i baci je…” (Matija, 5:28-30)
Ih koliko bi ovo bilo nezdravo za ljudsku rasu s obzirom na emotivnu povezanost koju svaki mladi djecak osjeca prema Desanki Sakic :D... bezveze bi SVI, ali bas SVI bez izuzetka hodali bez jedne ruke.. a onda i bez druge :D
zbog rajskih blagodati bolje im je onda cundaru odfikarit'. gore ce svakako dobiti drugu :D
irac300

#9066 Re: Ateizam

Post by irac300 »

[/quote]

Bolje da ih je pustio da drkaju, manje bi djecu zlostavljali.
beni-bu-man

#9067 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

irac300 wrote:
Bolje da ih je pustio da drkaju, manje bi djecu zlostavljali.
:lol: :lol: :lol:
Edouard

#9068 Re: Ateizam

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Ovdje nećemo o Bibliji. Ali imamo mi nama nešto bližeg, Vasu Pelagića, teologa iz Bosne, arhimandrita (najviši kaluđerski čin), direktora banjalučke bogoslovije... pa hajde da vidimo šta je on to konačno napisao nakon provedenog života sa mantijašima.
...Najveća je svetinja na svijetu ona činjenica koja je kadra da očividno ukaže i osnuje ovdje na zemlji pošten i razuman, bratstven i jednako pravedan i srećan život za sve članove čovječanskih društava...
...buduće svesnije i pravednije čovječanstvo jedino će ovakvu vjeru vjerovati i ovakav moral ispovjedati – vjeru u istinu i pravdu, vjeru u ljudsko bratstvo i jedinstvo…
O moj Zoro, ljudski rod se prezasitio takvih revolucionara, utopista, samozvanih prosvjetitelja i njihovih parola.
Ne branim ja ničiju neljudskost, pa ni onih koji podučavaju u vjeri i koji bi trebali biti primjer, ali gdje su se ostvarile te Vasine fantazije po kojima bi "vjera u večnu moć prirodnih zakona, matematičkih istina i u naučni moral" donijele ljudskom rodu sreću i spas? To je nije ni utopija, već laž, zabluda.
A što reći za zdrav razum? I čiji je to razum zdrav?
Je li zdrav razum Haškog tribunala koji je ovih dana Mladića proglasio krivim za genocid i ostala zlodjela i osudio ga na doživotni zatvor; je li zdrav razum u onih mnogih koji ga drže teškim zločincem ili onih drugih mnogih koji ga smatraju herojem?
A kakve veze ima Mladić s ateizmom? Pa Mladić kao visoki oficir i pripadnik JNA jugokomunistički je proizvod, proizvod države koja je u svojim društveno-političkim temeljima imala po difoltu i ateizam i komunističku partiju koja je o svemu odlučivala.
Tako su i svi oficiri i podoficiri te JNA, bez izuzetka, bili komunisti, odnosno ateisti (da ne bude prigovora, generalno ateist nije identično komunist).
A kako smo već ranije zaključili da ateizam potkopava temelje umnosti i moralnosti ljudske zbilje (nema 'straha Božjega'), u određenim kritičnim situacijama kod određenih osoba to može biti od presudne važnosti sa strašnim posljedicama.
JVC

#9069 Re: Ateizam

Post by JVC »

Edouard wrote:
aurora313 wrote:
...Najveća je svetinja na svijetu ona činjenica koja je kadra da očividno ukaže i osnuje ovdje na zemlji pošten i razuman, bratstven i jednako pravedan i srećan život za sve članove čovječanskih društava...
...buduće svesnije i pravednije čovječanstvo jedino će ovakvu vjeru vjerovati i ovakav moral ispovjedati – vjeru u istinu i pravdu, vjeru u ljudsko bratstvo i jedinstvo…
O moj Zoro, ljudski rod se prezasitio takvih revolucionara, utopista, samozvanih prosvjetitelja i njihovih parola.
Ne branim ja ničiju neljudskost, pa ni onih koji podučavaju u vjeri i koji bi trebali biti primjer, ali gdje su se ostvarile te Vasine fantazije po kojima bi "vjera u večnu moć prirodnih zakona, matematičkih istina i u naučni moral" donijele ljudskom rodu sreću i spas? To je nije ni utopija, već laž, zabluda.
A što reći za zdrav razum? I čiji je to razum zdrav?
Je li zdrav razum Haškog tribunala koji je ovih dana Mladića proglasio krivim za genocid i ostala zlodjela i osudio ga na doživotni zatvor; je li zdrav razum u onih mnogih koji ga drže teškim zločincem ili onih drugih mnogih koji ga smatraju herojem?
A kakve veze ima Mladić s ateizmom? Pa Mladić kao visoki oficir i pripadnik JNA jugokomunistički je proizvod, proizvod države koja je u svojim društveno-političkim temeljima imala po difoltu i ateizam i komunističku partiju koja je o svemu odlučivala.
Tako su i svi oficiri i podoficiri te JNA, bez izuzetka, bili komunisti, odnosno ateisti (da ne bude prigovora, generalno ateist nije identično komunist).
A kako smo već ranije zaključili da ateizam potkopava temelje umnosti i moralnosti ljudske zbilje (nema 'straha Božjega'), u određenim kritičnim situacijama kod određenih osoba to može biti od presudne važnosti sa strašnim posljedicama.
:thumbup:
aurora313

#9070 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

@Edo i @JVC, obojica ste ga popušili gornjim. Ja kao treba da se divim Isaku Njutnu i njegovoj bogobojaznosti, a vi ne vidite šumu od Pelagićevog drveta?!
Mladić vs Pelagić?!? Vi ste stvarno za ozbiljnu analizu.
Dozer

#9071 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Izgleda da ipak nisu bili ateisti, pa ma koliko vi, danasnji veliki vjernici, taj ateizam spocitavali komunizmu.
Ispalo je da su svi oni bili latentni vjernici, a samo se prikazivali kao ateisti radi licne koristi. Cim je ondasnji sistem zglajzao, svi oni su pokazali pravo lice. A to pravo lice ja danas umotano u vjerski plast, identicno kako je onda bilo umotano u ateisticki.
A prava istina je da su to sve redom lazovi i vrhunski licemjeri koji su daleko od bilo kakve vjere. Daleko su oni zapravo od bilo cega ljudskog, postenog i ispravnog.
I tu spadaju i Bakir, veliki Bosnjak-musliman, i Covic, veliki Hrvat-katolik, i Dodik, veliki Srbin-pravoslavac. A za njima i kompletne njihove svite koje ih slijede.

Shvatite, vjera i religije nekada, prije 1000+ godina, mozda i jesu bile ciste i iskrene. Danas to vise ne postoji, pa cak ni kod najvisih vjerskih sluzbenika. Mogu svi oni pricati sta i kako hoce, ali djela ih uredno demaskiraju.
Sve je to samo licni interes. Da nije, vjerske zajednice i poglavari nikada ne bi prihvatili da ih finansira drzava iz budzeta (samim tim i mojim/nasim ateistickim novcem), nego bi se uzdali iskljucivo u dobrotu Allaha, Isusa itd., tj boga, i u svoja vjerska stada, tj. sljedbenike svojih religija, odnosno vjernike.
Da li je to slucaj? Ni priblizno. Danas su hodza, pop, fratar, bula, svestenik, patrijarh itd - zaposlenja. Primaju ljudi platu za to, a, boga mi, i gomile koverti na dzenazama/sahranama/tevhidima....
IZ ubire pare iz drzavnih budzeta, Vatikan ima cak i svoju banku i drzava je za sebe. Patrijarhije i JZ takodjer uredno ubiru plodove budzeta sekularnih drzava... I, o cemu onda pricamo? O kakvim religijama, kada se predvodnici ponasaju kako se ponasaju?

Dajte, molim vas...pustite supljiranje.
JVC

#9072 Re: Ateizam

Post by JVC »

Za Dozera :thumbup:
Matej 7:21-23
"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: `Gospodine, Gospodine!`, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Mnogi će me u onaj dan pitati: `Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?`

STA JE "FORMALNI" KRSCANIN?
Rijec formalno' znaci 'samo ime'. Stoga su formalni krscani samo imenom krscani, ali ipak njihov zivot, plodovi, njihova istinska unutarnja uvjerenja, njihova djela (cak i ono sto rade u tajnosti) na Bozju rijec nije istinska vjera, iako imaju naziv 'krscanin'.
Formalni krscani znaju tacno kako djelovati 'krscanski' ili 'vjerski' izvana, ali ili u tajnosti ili zbog lazne indoktrinacije ili samozavaravanja, oni ce zivjeti zivot koji je licemjeran, obmanjujuci i odmetnicki protiv Boga i Njegove rijeci.
Pa isto tako Dozeru imas i te nazovimo ih " formlane komuniste" koji su bili sve sem istinskih komunista. Ukratko, formalni krscanin takoder se moze definirati kao osoba koja se moze ponasati religiozno, no ipak je lazan ili licemjer koji ne hodi ili vjeruje u spasenje koje Bog nudi miloscu kroz vjeru u Isusa Krista.
Efezanima 2:8-9 "Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao"
Problem s obzirom da biti religiozan ne znaci da ce ta osoba doci do znanja, niti da ce ga to znanje dovesti do povezanosti sa Bogom. Svrha Svetoga pisma nije samo da mozemo imati znanje, vec da mozemo imati istinski odnos s Onim koji je nadahnuo Sveto pismo - Bog.
Farizeji su imali znanje u Pismu, ali su odbili imati istinksi (znaci bio im je samo posao kao sto ti kazes) odnos s Bogom o kojem su ovi Pisci govorili.
Ono sto ja cijelo vrijeme pokusvam da kazem svima jeste da sa stanovista Pisma, Bozja rijec vidi te formalne krscane u istoj kategoriji kao one koji ne vjeruju, a ne kao prave krscane. Znaci kad sam stavio Mateja 7:21-23 zelio sam da kazem da Pismo jasno pokazuje da ce suditi ljudima koji su mislili da su pravi krscanski vjernici, ali u Gospodinovim ocima, ti su ljudi bili lazljivi i lazni vjernici.
Sa stanovista Pisma mozemo reci:
1.Formalni krscani su religiozni, ali oni su bezakonici
2.Formalni krscani su religiozni, ali su neposlusni prema onome sto je propovjedao Krist
3.Formalni krscani su religiozni, ali sami sebe varaju
4.Formalni krscani su religiozni, ali oni se ne nalaze u Isusvom ucenju...I mozemo tako u nedogled.
JVC

#9073 Re: Ateizam

Post by JVC »

aurora313 wrote:@Edo i @JVC, obojica ste ga popušili gornjim. Ja kao treba da se divim Isaku Njutnu i njegovoj bogobojaznosti, a vi ne vidite šumu od Pelagićevog drveta?!
Mladić vs Pelagić?!? Vi ste stvarno za ozbiljnu analizu.
:thumbup:
John Cleese

#9074 Re: Ateizam

Post by John Cleese »

n'akav tamo wrote:ljudski rod se prezasitio takvih revolucionara, utopista, samozvanih prosvjetitelja i njihovih parola
Fakat...
Kad samo pomislim na onu komunjaru Dzizusa hoce mi nesto bit' :|
Zivio kapitalizam i visak vrijednosti, dole proleteri i potlaceni opcenito!
John Cleese

#9075 Re: Ateizam

Post by John Cleese »

A i tog bezboznistva vise pun kUfer...
Sto rece n'akav tamo - neJma ni reda ni morala bez bogobojazljivosti.

U to ime, corpus Christi :

Image

Ako zafali, umnozicemo - kao u stara dobra vremena, kod deset gradova...
Post Reply